02/02/2009 14:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρωτοβουλία σωτηρίας αναλαμβάνει ο Σαρκοζί

Έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης επιδιώκει να συγκαλέσει αυτόν τον μήνα ο Νικολά Σαρκοζί με στόχο να επιδειχθεί η αλληλεγγύη της νομισματικής ένωσης προς τα ασθενέστερα κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Σύμφωνα με άρθρο της γαλλικής Monde ο Σαρκοζί θορυβήθηκε από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη Δευτέρα με τον Μπαράκ Ομπάμα. Την επομένη κάλεσε τους ηγέτες της Δεξιάς και τους είπε ότι η αμερικανική τραπεζική κρίση βρίσκεται μάλλον στην αρχή της, παρά στο τέλος. Ανέφερε επίσης την Ελλάδα ως παράδειγμα των «πιο αδύναμων και ευάλωτων οικονομιών της ευρωζώνης».

Μια από τις ερμηνείες που δίνονται είναι ότι διαπιστώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αόρατη», η τσεχική προεδρία παρακολουθεί παθητικά τα γεγονότα και ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενδιαφέρεται μόνο για την επανεκλογή του, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να αναλάβει την πρωτοβουλία. Στόχος του είναι να αποτραπεί μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα ερμηνευόταν ως το πρώτο βήμα προς τη διάλυση της ζώνης του ευρώ.  Αυτό θα μπορούσε να γίνει με κοινή ευρωπαϊκή εγγύηση για τον δανεισμό της Ελλάδας και άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, ώστε να πάψουν να πιέζονται από τις αγορές που ανεβάζουν συνεχώς τα επιτόκια δανεισμού τους. Ένα άλλο σενάριο είναι η έκδοση ενός ευρω-ομολόγου ή κάποιας, κάτι που θα μείωνε το κόστος δανεισμού για τις πιο αδύνατες χώρες. Την ιδέα αυτή υποστηρίζει και ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Μια εναλλακτική ιδέα είναι η παροχή εγγύησης στα ομόλογα όλων των χωρών από ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο.

Η Γερμανία απορρίπτει αυτά τα σενάρια, επικαλούμενη το άρθρο 101 της Συνθήκης του Μάαστριχ που  απαγορεύει στις κεντρικές τράπεζες να σπεύδουν σε βοήθεια των κρατών. Η διάταξη αυτή διατυπώθηκε από τη Γερμανία, που δεν ήθελε να χρηματοδοτήσει τις χώρες του λεγόμενου «Κλαμπ Μεντιτερανέ» (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα). Ουσιαστικά η Γερμανία τάσσεται υπερ  της επιβολής αυστηρών μέτρων λιτότητας στα προβληματικά κράτη και να αφεθεί η αγορά να λύσει το πρόβλημα

ΣΧΟΛΙΑ

 1. alone avatar
  alone 02/02/2009 15:20:04

  http://www.capital.gr/news.asp?Details=662149
  ..................................
  "Αντίσταση σε αυτά τα σχέδια απαξίωσης του νομίσματος έχει μόνο η Γερμανία διότι με μεγάλο κόστος για 20 χρόνια ενοποίησε την πρώην Αν. Γερμανία, έχει σταθερότητα τιμών, μικρό χρέος, κοινωνική συνοχή και αδάνειστους πολίτες και φυσικά την εμπειρία της Βαϊμάρης με τα χαρτονομίσματα για προσάναμμα. Αυτό ήδη έχει διαφανεί καθώς σε όλες τις προσπάθειες για πακέτα στήριξης η κ. Μέρκελ παρουσιάζεται απρόθυμη. Η χειρότερη περίπτωση θα είναι αν ξεσαλώσουν οι υπόλοιποι εταίροι και θέλουν να τυπώνουν τρεις βάρδιες και Κυριακές να αποχωρήσει από το Ευρώ. Αυτό είναι και το ρίσκο του κοινού νομίσματος και όχι η αποχώρηση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας που γράφουν οι «έγκυροι αναλυτές».

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/02/2009 15:26:54

  Η Γαλλία πάντα ήθελε να αλλάξει τη συνθηκη του Μααστριχτ κια να την βάλει υπό πολιτική διακυβέρνηση και εβαζε βέτο η Γερμανία.
  Τωρα βρηκε ευκαιρία την κρίση κια προωθεί το σκοπό της.
  Ομως ακόμη και αν υπάρξει συμβιβασμός τελικά οι Γερμανοι θα βάλουν αυστηρους ορους λιτοτητας οποτε ανεξαρτητως κυβερνησεως εδω δεν πρέπει να περιμένουμε παροχες.

 3. M avatar
  M 02/02/2009 15:44:37

  Μαζί με αυτή την φώτο και το άρθρο, σαν να ακούω:...

  Fearrr.. offff... theee... daaaaaaaaaark...

 4. Helmut avatar
  Helmut 02/02/2009 15:48:49

  Όντως λίγη, πολύ λίγη η Τσεχία για προεδρία της ΕΕ σε τέτοιους καιρούς. Ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Vaclav Klaus, είναι της σχολής Bush/Berlusconi, γνωστός neocon ευρωσκεπτικιστής.

  Εδώ στο World Economic Forum στο DAVOS ο κος. Vaclav Klaus δήλωσε ότι δεν ανησυχεί τόσο για την κρίση αλλά για το ότι κινδυνεύουν να μπουν περιορισμοί στην οικονομία της αγοράς!

  "I'm afraid that the current crisis will be misused for radically constraining the functioning of the markets and market economy all around the world"

  Α, επίσης μας πληροφόρησε ότι... δεν υπάρχει φαινόμενο του θερμοκηπίου:

  "I don't think that there is any global warming."

  Κάτι τέτοια βλέπει ο Σαρκοζί και βγάζει σπυριά...

  Αντιθέτως η Μέρκελ που έχει και εκλογές δεν έχει καμία όρεξη να ανοίξουν τέτοια θέματα στα οποία οι Γερμανοί είναι αρκετά ευαίσθητοι. Εδώ δεν ήθελαν να βοηθήσουν οικονομικά την ίδια τους την χώρα, την Ανατολική Γερμανία μετά την επανένωση.

  Λέτε να βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο να βάλουν το χέρι στην τσέπη να βοηθήσουν την Ελλάδα ή την Πορτογαλία;

 5. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 02/02/2009 15:50:35

  @Μ: Σωστή!!!

 6. donaE avatar
  donaE 02/02/2009 15:57:18

  Εκτος απο τα ευρωομολογα,στην euro2day σημερα γραφει οτι ο Almunia είναι υπέρ της δημιουργίας κρατικών τοξικών τραπεζών,ενω οι Γερμανοι θελουν οι τραπεζες αυτες να ειναι ιδιωτικες.Η κριση αν ξεπεραστει θα ενωσει την Ευρωπη τελικα?

 7. Nick avatar
  Nick 02/02/2009 16:08:24

  Η κρίση θα διαλύσει την Ε.Ε. Έχουμε τον νέο Μουσολίνι (Μπερλουσκόνι), μας μένει ο νέος Χίτλερ στη Γερμανία (έχουν εκλογές το Σεπτέμβριο)

 8. donaE avatar
  donaE 02/02/2009 16:20:34

  Παντως καπως ετσι δημιουργουνται τα κρατη,απο την συσπειρωση απεναντι σε ενα εχθρο.

 9. ss_sk avatar
  ss_sk 02/02/2009 18:20:12

  Μα μήπως εκ των πραγμάτων η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον? Τουλάχιστον με τις βάσεις που έχουν τεθεί? Ένα οικονομικό αλισβερίσι είναι κατ' ουσίαν ή έτσι ο (ευρωπαϊκός) κόσμος την έχει αντιληφθεί (βλ. ευρώ). Ουδέποτε καλλιεργήθηκαν σοβαρά ιδεολογικές και πολιτισμικές σχέσεις ώστε τα κράτη-μέλη να θεωρούν ότι ανήκουν σε μια στιβαρή αλληλέγγυα ''οικογένεια''.

  Αγελάδα για άρμεγμα τη θεωρούσαν οι περισσότεροι Νεοέλληνες (προφανώς και βγάζω την ουρά μου έξω καθότι μικρός). Δεν ξέρω πόσο κέρδισαν οι άλλοι από εμάς αλλά το αστείο νομίζω κρύωσε. Η διάλυση της Ε.Ε. σαφώς θα μας καταρρακώσει και τότε είναι που θα πιάσουμε πάτο - αλλά είθισται μετά να σηκώνεσαι, θες δε θες.

  Μόνο να φροντίσουν οι άνω των 40 και κάτι να πάθουν καμιά καρδιά από το σοκ (ή έστω να μεταναστεύσουν από το φόβο) γιατί ούτε τις συνήθειές τους χρειαζόμαστε ούτε τις διαπλοκές τους, ούτε τις εμπειρίες τους.

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 02/02/2009 18:50:09

  @10 "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο". Αυτά έλεγε το ΠΑΣΟΚ πριν καταλάβει ότι είναι αγελάδα για άρμεγμα. (Εγώ δεν ήμουν τότε μικρός).

 11. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 02/02/2009 19:00:56

  Kαι ξερετε κατι;
  Γι αυτο το Ευρωομολογο,,εχει μιλησει εκεινος ο κοντος ο Ανδρουλακης,εδω και πααρα πολυ καιρο.Πολυ πιο πριν απο τοτε που αρχισε να ακουγεται απο τα ΜΜΕ.
  Φαινεται οτι ο ανθρωπος,εχει αρκετο μυαλο στο κεφαλι του,σε αντιθεση με τη μεγαλη πλειοψηφια των πολιτικων,που μεγαλωσαν σε συνθηκες θερμοκηπιου,λογω εισροων απο την ΕΟΚ.

 12. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 02/02/2009 19:03:33

  Στο κενό η πρόταση Σαρκοζί για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Ευρωζώνη
  http://www.tvxs.gr/v4453

  Δεν προχωρά η πρωτοβουλία Σαρκοζί για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης με επίκεντρο τους «αδύναμους κρίκους», στους οποίους εντάσσει και την Ελλάδα. Δεν διαφαίνεται κλίμα συναίνεσης στους κόλπους της ΕΕ, αναφέρει η Κομισιόν.

  Αναμένεται συνάντηση των ευρωπαϊκών χωρών της G20 εντός του Φεβρουαρίου στο Βερολίνο.

 13. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 02/02/2009 19:04:25

  Το κακό παράδειγμα
  Αποφασισμένες εμφανίζονται οι Βρυξέλλες να αφήσουν την Ελλάδα στη τύχη της, και ας οδηγηθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για…σωτηρία και τα περεταίρω!

  Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι «δικό μας», αποτελεί προϊόν καλής πληροφόρησης μετά από συνομιλία που είχαμε με τον άνθρωπο που τις τελευταίες ώρες προσπάθησε να γεφυρώσει εικασίες με την πραγματική βούληση Γερμανών-Βρετανών και Γάλλων.

  «Η παράσταση Σαρκοζί δεν βοηθάει αυτή την περίοδο», είπε ο «άνθρωπός» μας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που σκόπευε να αναλάβει, σύμφωνα με την γαλλική Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος για τη διεξαγωγή νέας συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, ώστε να βρεθεί τρόπος άσκησης αποτελεσματικών οικονομικών μέτρων εντός του χώρου του Ευρώ στις χώρες που επιβαρύνουν με την πολιτική τους τις υπόλοιπες και να προληφθούν κινήσεις των αγορών εις βάρος τους.

  «Την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχει κανείς, εντός της νομισματικής ένωσης, που να θέλει ή να ανέχεται να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα της Ελλάδας, ούτε φυσικά οι Γάλλοι. Αυτό που μάλλον επιδιώκει ο Σαρκοζί, εκτός από τη δημιουργία εντυπώσεων είναι να αναλάβουν οι Βρυξέλλες τη κηδεμονία της Ελλάδας και της Ισπανίας, εκπονώντας αντί αυτών ένα οικονομικό πλάνο .
  Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα διέλυε τους θεσμούς λειτουργίας ολόκληρης της Ένωσης, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε πολλές παρεξηγήσεις με αβέβαιο το τελικό αποτέλεσμα», επισήμανε ο συνομιλητής μας.

  «Η Ελλάδα είναι ένα κακό παράδειγμα, όχι μόνον στην Ευρωζώνη, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ και έτσι (ως κακό παράδειγμα) αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί», είπε ο «άνθρωπός» μας.

  Συμπέρασμα: Το πράγμα φαίνεται να εξελίσσεται οδυνηρά για τη χώρα μας. Τα ψέματα, οι λαθροχειρίες, ο εξευτελισμός κρατικών φορέων που βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, οι κρυφές συνεννοήσεις με επιτρόπους, τα καρφώματα - κυρίως από την πλευρά των νεοδημοκρατών – και άλλα που δεν …γράφονται οδήγησαν την Ελλάδα σε μια απολύτως αναξιόπιστη θέση και τους Έλληνες πολιτικούς κατευθείαν στο θέατρο σκιών αντάμα με τον Καραγκιόζη.

  Από εδώ και πέρα οι πιέσεις ( οικονομικές, αλλά και πολιτικές) θα είναι –κυρίως- άτυπες μεν, αλλά πρωτοφανείς σε ένταση. Θα επιδιωχθεί να μεταφερθεί το βάρος ρητά στην Ελλάδα και έμμεσα στην Ιταλία, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία θα αντιμετωπισθούν αλληλέγγυα και με κατανόηση.

  Η εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι σήμερα και στη αρχή μιας κρίσης που αιφνιδίασε την ΕΕ, δεν θα υπάρξει …κατανόηση από τους εταίρους μας, Το μήνυμα είναι σαφές: αν μπορείτε σωθείτε μόνοι σας, αν όχι βουλιάξτε μόνοι σας!

  Φαίνεται ότι η παραβολή του ασώτου, αυτή τη φορά δεν …αναφέρεται σε εμάς.
  Κάποιοι στη Κεντρική Ευρώπη έχουν εκνευριστεί με το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και αποφάσισαν να μας στείλουν να …πνιγούμε.

  Ορκίζομαι ότι αυτό το αντιμετωπίζω για πρώτη φορά από το 1984, οπότε και ξεκίνησα να ασχολούμαι σοβαρά με τα θέματα της ΕΟΚ.

 14. άσχετος avatar
  άσχετος 02/02/2009 19:37:01

  Ρε πανέξυπνε Χαράλαμπε τον πασόκο τον Κούλογου διαβάζεις για να μας ζαλίζεις εδώ.

  ρε Φάκτορα, ο άνθρωπος ειναι φελός γιατί δεν τον κόβεις;

 15. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 02/02/2009 20:45:34

  σε ενοχλει η αληθεια ασχετε; σε ενοχλει η αντικαθεστωτικη αποψη; ψεματα ειναι το 13 και το 14;

  Θελεις να κοπει η αποψη και η παραθεση στοιχειω αλλων ωστε αυτο να γινει κατοπιν "λαικης απαιτησης;" αγορινα μου δημοκρατη;

  ακου κει πασοκος. κολλημενε

 16. olympiada (male) avatar
  olympiada (male) 02/02/2009 21:07:54

  Ο χαράλαμπος είναι συνεργάτης του Σαρκοζί που όπως φαίνεται ξεκάθαρα στη φωτογραφία ανήκει στο τάγμα των μπαφομέτ, νεφελίμ, μπουλκουμέτ κλπ. Όπως ο Ομπάμα.

 17. Μ avatar
  Μ 02/02/2009 22:03:49

  Σηκωθείτε όλοι τώρα, ΤΩΩΩΩΩΡΑΑΑΑΑΑ, από κρεβάτια, πολυθρόνες, καναπέδες, μπιντέδες...

 18. olympiada (male) avatar
  olympiada (male) 02/02/2009 22:26:30

  ΜΠΙΝΤΕΔΕΣ;;; Φάκτορα κόφτον είναι βασιλοχουντικός ολιγάρχης.

 19. Xase avatar
  Xase 02/02/2009 22:59:45

  Xaralampe, klafta xaralampe.
  Απο που εκανες κοπι πειστ;;.
  Γραφε και την πηγη σου φιλε μου γιατι αυτα που γραφεις αντιγραφη ειναι.
  Δεν μπορει στο 14 Χαραλαμπε να τονιζεις τις λεξεις και στο 16 να γραφεις οπως εγω, δηλ. ατονιστα

 20. Xase avatar
  Xase 02/02/2009 23:03:50

  Κατυα τα αλλα δεν καταλαβα ποιο δαχτυλο μας δειχνει ο Σαρκοζυ.

 21. Aurora avatar
  Aurora 02/02/2009 23:40:56

  8.

  Ε, οχι και θα διαλυσει την ΕΕ.
  Καυτερα να' λεγες οτι η ΕΕ θα στηριξει την κατακρημνισθεισα απεναντι πρωην υπερδυναμη να ορθοποδησει.
  Το νεο σχεδιο συνεργασιας με κοινο νομισμα απο το Γιουνη σε πληρη εξελιξη.
  Ακομα δεν ακουσες τιποτα για Αμερο;;;
  Εδω κι ο Τρισε σας το' πε κοφτα κι ορθα οτι τον Ιουνη θα εχουμε τελος στην οικον. υφεση.

 22. donaE avatar
  donaE 02/02/2009 23:46:28

  @22
  Ετσι μου φαινεται και μενα.Αφου αλλαξουν χερια τα λεφτα.Τωρα για το Αμερο δυσκολο.

 23. Παϊσιος avatar
  Παϊσιος 03/02/2009 01:15:35

  18, ποιό σιγά, ζουν ανάμεσά μας

 24. binikou maria avatar
  binikou maria 03/02/2009 17:47:44

  τρομάζω με αυτά που διαβάζω

 25. Σαος avatar
  Σαος 04/02/2009 09:48:10

  Τελικά κάθε άνθρωπος κρύβει έναν χεβιμεταλλά μέσα του...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.