23/03/2010 17:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρωτοβουλία Γαλλίας – Ισπανίας για βοήθεια στην Ελλάδα

Σύσκεψη υπουργών και ηγετών κρατών του Eurogroup «αμέσως πριν» από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ζήτησαν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ισπανός πρωθυπουργός, καλώντας σε ενίσχυση του ρόλου του. «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα» είπε ο Θαπατέρο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι Γαλλία και Ισπανία έχουν «τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τα οικονομικά», δηλαδή προκρίνουν και οι δύο τη λύση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στο μεταξύ σε επαφές βρίσκονται Γαλλία και Γερμανία, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή θέση στο ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Αμετακίνητη πάντως παραμένει η Γερμανία, η οποία επιθυμεί συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, Παρίσι και Βερολίνο είχαν συνομιλίες, όπου όμως δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ένας από τους όρους που θέτει η Γερμανία για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα είναι η αδυναμία της Αθήνας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ενώ τόνισε ότι απαραίτητη θα ήταν η συνεισφορά του ΔΝΤ.

Πρόσθεσε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Στις γαλλο-γερμανικές επαφές εξετάστηκε και το θέμα της προσφυγής στο ΔΝΤ, ένα θέμα για το οποίο Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν: ο Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί ευρωπαϊκή λύση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ενώ η Γερμανία προκρίνει τη λύση της προσφυγής στο ΔΝΤ.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία θέτει τρεις βασικούς όρους, προκειμένου να συμφωνήσει στην παροχή πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΔΝΤ και της επιβολής νέων αυστηρότερων όρων για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, το Βερολίνο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον και καταδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για τη σταθερότητα του ευρώ, ενώ μία διαπραγμάτευση για βοήθεια στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει μόνο ως «έσχατη λύση» και μόνο λαμβάνοντας υπόψη τρεις προϋποθέσεις. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για συγκεκριμένο πακέτο στήριξης αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν πρόκειται να υπάρξει ένας «μηχανισμός» στήριξης, θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, εάν το ΔΝΤ συμφωνούσε να έχει «σημαντική συμβολή» στο πακέτο στήριξης και εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν για την επιβολή νέων κανόνων με στόχο την αποφυγή της επανάληψης μιας τέτοιας κρίσης – κάτι που σημαίνει και αλλαγή των συνθηκών που διέπουν την ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.