22/03/2010 22:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας

«Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σαν να έπεσε με αλεξίπτωτο στη χώρα στις 4 του Σεπτέμβρη»

Γεώργιος Παπανδρέου

Ευφάνταστα σενάρια και αστειότητες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μιλώντας σήμερα  το βράδυ στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας επανέλαβε επίσης  ότι η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα, αλλά πολιτική στήριξη και διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, της διεθνούς συγκυρίας αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας, η χώρα ήταν εύκολο να γίνει «το μαύρο πρόβατο, το πειραματόζωο στη νέα φάσης της διεθνούς κρίσης» και άφησε αιχμές για όσους, όπως είπε, θέλησαν «να γίνει η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά των υπολοίπων».

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα μέτρα ήταν επίπονα, τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος, αλλά και τις ευθύνες «απέναντι στην πατρίδα, για τη διάσωση της οικονομίας και τη διάσωση της χώρας». Από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ζήτησε πνεύμα συνεργασίας στις δεύτερη και κρίσιμη φάση, όπως είπε, που θα καταστήσει τη χώρα ικανή να μην βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο είπε πως είναι το πρώτο βήμα για να πείσουμε ότι αλλάζουμε ως κράτος», μίλησε για τομές «που προκαλούν δέος», για «τομή που χρειαζόμασταν εδώ και δεκαετίες» και φέρει το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης με την κατάργηση όλων των χαριστικών ρυθμίσεων μέσω της αυτοτελούς φορολόγησης.

Αντώνης  Σαμαράς

Κατά της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς διότι, όπως ανέφερε, διακυβεύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα, υποστηρίζοντας πως άνοιξε το δρόμο για εξωευρωπαϊκές λύσεις, φλερτάροντας με το ΔΝΤ και διακυβεύοντας τη θέση της χώρας στην Ευρώπη.

Εξαπέλυσε επίσης επίθεση στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον κυβερνών κόμμα ότι επιδίωξε μετεκλογικά τη διόγκωση του ελλείμματος, αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στη ΝΔ, ώστε να εξασφαλίσει τη δυνατότητα «μειωμένου» ελλείμματος την επόμενη χρονιά. «Όμως δεν υπολογίσατε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, την αντίδραση των αγορών, πρόσθεσε ,σημειώνοντας ότι η αδράνεια του ΠΑΣΟΚ στη λήψη μέτρων και οι δηλώσεις περί επικείμενης χρεοκοπίας και ‘Τιτανικού’ έφερε τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, και όταν δανείστηκε με αυξημένο επιτόκιο, η επιπλέον δαπάνη, ύψους 300 εκατ. ετησίως απορρόφησε ήδη το μισό από την μείωση των επιδομάτων για το Δημόσιο. «Ήδη η ‘θυσία’ αυτή πήγε στο βρόντο» είπε χαρακτηριστικ’α

Επικαλούμενος μάλιστα τον πρώην πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ Ν. Κοτζιά και στενό συνεργάτη του Παπανδρέου είπε ότι «το πατριωτικό θα ήταν πρώτα να καλύψει τις υποχρεώσεις δανεισμού που είχε η χώρα και κατόπιν να δημοσιοποιήσει την πραγματική κατάσταση». Εσείς, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνατε το ακριβώς αντίθετο. «Πώς να δανειστείς όταν ο ίδιος έχεις πυροβολήσει τα πόδια σου;» αναρωτήθηκε .

Παράλληλα τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδομήσει, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά ούτε και θα της επιτρέψει να ρίχνει το φταίξιμο στη ΝΔ  «για ευθύνες αποκλειστικά δικές σας».

Επιπλέον, υποστήριξε πως ο ίδιος «έβαλε πλάτες» όχι στην κυβέρνηση, αλλά για να αποφύγουμε τα χειρότερα, όμως την επέκρινε για τους χειρισμούς οι οποίοι, όπως ανέφερε, «μας έφτασαν ως εδώ».

Μιλώντας ειδικότερα για τις επιπτώσεις των μέτρων της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» στην οικονομία η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. [..] Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζονται επώδυνα μέτρα. Αλλά δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε την κοινωνία για να «εξυγιάνετε» την οικονομία. Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ευθύνονται ούτε για τις σπατάλες του κράτους, ούτε για την υπερχρέωση του δημοσίου, ούτε για τη φοροδιαφυγή. [..]

Επίσης, ο κ. Σαμαράς, αντέκρουσε τα περί λιποταξίας της ΝΔ από τα προβλήματα σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εκβίασε την προσφυγή στις εκλογές: «Θελήσατε να διασώσετε το σύστημα που εσείς εδραιώσατε και στα χέρια σας έμελλε να καταρρεύσει. Και κοντέψατε, να οδηγήσετε την Ελλάδα σε χρεοκοπία».

Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «εγώ και πάλι μεθαύριο στην Σύνοδο των αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα κάνω το καθήκον μου». Ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος, για όποιον θα ήθελε να αποδομήσει τη κυβέρνησή σας. Δεν θα το κάνω σήμερα, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής… Αλλά ούτε και θα σας αφήσω να ρίχνετε αλλού το φταίξιμο για ευθύνες αποκλειστικά δικές σας είπε ο κ. Σαμαράς, που ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: Σε ένα πράγμα συμφωνούμε. Την Ελλάδα, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει. Λάθη ξε-λάθη, δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει…»

Αλέκα Παπαρήγα

Τη ριζική αντίθεση του κόμματός της όχι μόνο στα «βάρβαρα μέτρα» αλλά και σε όλη την πολιτική της κυβέρνησης, που «αγγίζει τα όρια της πολιτικής διαστροφής» εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Παράλληλα, επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα κατηγορώντας τα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τις αντιλαϊκές πολιτικές και όχι για την εφαρμογή δίκαιων μέτρων που στηρίζουν τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους και τους αγρότες. Ακόμα, η γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ τηρεί κατά γράμμα το προεκλογικό του πρόγραμμα που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων, που είναι και οι μόνοι που θα πληρώσουν για άλλη μια φορά τη κρίση. Αναφερόμενη στο θέμα του δανεισμού της χώρας επεσήμανε ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει στη λογική «Ευρωενωσιακή λύση ή λύση από το ΔΝΤ».
Έκανε τέλος εκτενή αναφορά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής λέγοντας ότι η επίσημη πολιτική της κυβέρνηση είναι η συμμετοχή σε όλα τα παιχνίδια.

Αλέξης Τσίπρας

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που είχε την πρωτοβουλία για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες, κινδυνολογία και καταστροφική πολιτική που οδηγεί την ελληνική οικονομία σε μεγάλη ύφεση και τον πρωθυπουργό, ότι εμφανίζεται να μην έχει την αίσθηση ότι ζει στην Ελλάδα αλλά σε άλλη χώρα.

Παράλληλα, μίλησε για καταστροφικές επιλογές της 3ης Μαρτίου, για ανάγκη ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ τάχθηκε κατά της προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις και οι αναζητήσεις λύσεων μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να δοθούν.

Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου και αφού τον κατηγόρησε ότι «εμφανίζεται σαν να έπεσε με αλεξίπτωτο στη χώρα στις 4 του Σεπτέμβρη» ενώ ανάφερε χαρακτηριστικά: «Εσείς δεν θα κριθείτε βεβαίως για το παρελθόν, αλλά κυρίως για όσα κρίσιμα συμβαίνουν τους πεντέμισι μήνες που κυβερνάτε. Δεν θα σας κατηγορήσει ο ελληνικός λαός για το πως φτάσαμε στην άκρη του γκρεμού, αλλά γιατί με τους χειρισμούς σας, τις επιλογές και τις παλινωδίες σας, μια χώρα που ήταν στη άκρη του γκρεμού της δώσατε μια και έπεσε στην άβυσσο».

Γ. Καρατζαφέρης

Την ανάγκη στήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης, διότι πρόκειται για «προσπάθεια του έθνους, όχι του Παπανδρέου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επικρίνοντας τη ΝΔ για τη μέχρι τώρα στάση της.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 22/03/2010 23:01:40

  Ο Πρωθυπουργός το παίζει τρελάρας τώρα! Μετά της πατάτες και την κουκουρούκου πολιτική πουλά τρέλα. Στο ΠΑΣΟΚ πως τον ανέχονται να τους ντροπιάζει? Το Πάσχα θα φάνε χοντρο βρισίδι στην επαρχία. Ας ετοιμάζονται από τώρα για τις ροχάλες.

 2. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 22/03/2010 23:02:45

  Καρατζαφέρης πασοκότερος των πασόκων

  • Orestios avatar
   Orestios @ «Κασσάνδρα» 22/03/2010 23:19:11

   Χάθηκαν οι Καρατζαφυρερικοί. χο! Τους πρόδωσε.

 3. xehasiarhs avatar
  xehasiarhs 23/03/2010 10:45:50

  με ενοχλεί πολιτικά και αισθητικά αυτός ο πατεών της πολιτικής, κάποιος να τον μαζέψει, ο φίλος του ο Μητσοτάκης ίσως...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.