07/10/2008 01:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προϋπολογισμός: Αφόρητοι φόροι

 

____________________________________________________ 

Η κυβέρνηση που όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της αδυνατεί να εκτελέσει τον προϋπολογισμό για τον οποίο προκηρύχθηκαν πέρυσι οι εκλογές παρουσίασε χθες έναν ακόμα προϋπολογισμό την λυπητερή για τον οποίο καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι άνθρωποι της δουλειάς και οι μικροεπαγγελματίες. Και ενώ είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκτελέσει κι αυτόν τον προϋπολογισμό, το βέβαιο είναι ότι θα προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αναταράξεις. Ιδού μερικά βασικά στοιχεία του

Οι άμεσοι φόροι είναι αυξημένοι κατά 18,1% ή 4,13 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2008 και προβλέπεται να ανέλθουν σε 26,91 δισ. ευρώ.

Το 62% του συνολικού φόρου εισοδήματος (12,17 δισ. ευρώ) θα το πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα- αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ παρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα φυσικά πρόσωπα προέρχεται από την αύξηση της παρακράτησης φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις και την ανατροπή στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων είναι αυξημένος κατά 17,3% ή 815 εκατ. ευρώ είναι και θα ανέλθει σε 5,52 δισ. ευρώ.

Περισσότερους φόρους κατά 650 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν το 2009 οι φορολογούμενοι και για την ακίνητη περιουσία τους.  

Αυξημένοι κατά 10,4% ή 3,26 δισ. ευρώ είναι και οι έμμεσοι φόροι που προβλέπει να εισπράξει η κυβέρνηση ( 34,65 δισ. ευρώ)

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 12,2% και θα φθάσουν στα 21,3 δισ. ευρώ. Στόχος ο οποίος όμως θεωρείται ανέφικτος λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. 

Οι φόροι κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμό 10% ή κατά 900 εκατ. ευρώ και να φτάσουν τα  9,93 δισ. ευρώ. 

Το 2009 θα πληρώσουμε επίσης άλλα 702 εκατ. ευρώ σε ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων και άλλα 103 εκατ. ευρώ σε φόρους στα ποτά και τσιγάρα (κομμένα).

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μόνο  100 εκατ. ευρώ για δράσεις ενάντια στην φτώχεια, παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις πρωθυπουργού και υπουργού οικονομικών. Έτσι το πιο πιθανό είναι η πολιτική εναντίον της φτώχειας να περιορισθεί στο επίδομα θέρμανσης.

Τα κονδύλια που αφορούν τους μισθούς του δημόσιου τομέα είναι αυξημένα σε ποσοστό 6,8%. Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις δύσκολα θα υπερβούν το 3,5%. Δεν καλύπτουν δηλαδή τον πληθωρισμό

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τους συνταξιούχους. Το κονδύλι που αφορά τις συντάξεις είναι αυξημένο σε ποσοστό 11,4%, ενώ το αντίστοιχο για το 2008 ήταν 12,4% (4,5%).

Αυξημένες κατά 9,4% οι δαπάνες κατά υπουργείο. Αλλά μειωμένα για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τα κονδύλια για τους εξοπλισμούς.

Αξιοσημείωτη μείωση, κατά 10,1%, προβλέπεται τέλος στις δαπάνες του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ελέγξει το έλλειμμα, «ψαλιδίζει» γενναία τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις παρά το ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 07/10/2008 01:54:41

  Την αγάπη μου σε όλους τους φίλους και τις φίλες !
  (σοράκια αλάργα !)

  Φάκτορα, Σπύρο, αρχαιοπτέρυγα, πανέξυπνη (έφυγες;), νήπιε, εξάκτινε, underdog, πρέσβη, μποτίλια …στα ζώδια!, και όσοι ξεχνώ αυτή τη στιγμή, σάς χαιρετώ.
  Έλειψα...και θα λείψω...
  Αλλά είμαι εδώ.

  Μεσολάβησαν διάφορα...
  Δυστυχώς, και ο χαμός ενός ανηψιού 18 χρ.

  Διάβαζα τα πάντα. Αλλά, μπροστά στο συμβάν, τα πολιτικά προσκήνια & παρασκήνια φαίνονται επουσιώδη.
  Δεν υπάρχει διάθεση σχολιασμού τού αν ξερόβηξε ο Χατζη-Θοδωρής κι η σάρα Μάρα ή ο bravoGiorgos (μην ξεχνιόμαστε !).

  Θα παρακολουθώ, μέχρι να βρεθούμε πάλι σε ρυθμό.
  Ή να οργανώσουμε συσσίτιο - αν γίνει Αργεντινή !!!

  Εύχομαι Υγεία σε όλους.
  Και Καλό Ξημέρωμα, κυριολεκτικά και μεταφορικά

 2. Factorx avatar
  Factorx 07/10/2008 02:15:23

  Προφήτη, βολοδέρνω αυτή την ώρα στο keybord με πυρετό και ασπιρίνες και μ΄ έφτιαξες.

  τα ειλικρινή μου συλληπητήρια.

  Είμαστε όλοι εδώ λοιπόν - και τα μυαλά στα κάγκελα.

  Πανέξυπνη καλά σου λέει. Γράψτους όλους και όλα. Η μάνα σου μια φορά σε γέννησε.

 3. πανέξυπνη avatar
  πανέξυπνη 07/10/2008 08:10:26

  @Προφήτη! Οποία χαρά!
  Εδώ είμαι, ήμουν πάντα κι αναρωτιόμουν τι είχες γίνει.
  Λυπάμαι πολύ για το δυσάρεστο γεγονός, ειλικρινά, γιατί μπροστά στο χαμό ενός νέου ειδικά ανθρώπου σταματούν τα πάντα.
  Έλειψες σε πολλούς κι έλεγα δεν είναι δυνατόν να έφυγε!
  Θα σε περιμένουμε, όταν ο πόνος σου καταλαγιάσει.

 4. Basil avatar
  Basil 07/10/2008 10:42:16

  @ Προφήτης

  Τα ειλικρινά μου συλληπητήρια.

  Σε χαιρετώ.

 5. Τακτικός Αναγνώστης avatar
  Τακτικός Αναγνώστης 07/10/2008 11:41:42

  @Προφήτη Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Εύχομαι καλή δύναμη και να βρεθεί σύντομα ο ρυθμός.

 6. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 07/10/2008 12:28:37

  Τα συλλυπητήριά μου και καλή δύναμη για τη συνέχεια.

 7. Factorx avatar
  Factorx 07/10/2008 13:38:41

  Οπλα αντί Παιδείας


  ΠΑΡΑ ΤΗ ΝΕΑ φοροεπιδρομή, με νέους φόρους ύψους 7,39 δισ. ευρώ, που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, γίνονται σε καίριους τομείς μεγάλες περικοπές ή πάγωμα κονδυλίων.

  ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ, από τα στοιχεία που έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ότι η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε ύφεση και το 2009 θα είναι χειρότερο από τις προηγούμενες χρονιές για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ από την κατανομή των κονδυλίων, ότι οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις για ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης, κοινωνική συνοχή με στήριξη των ασθενέστερων, δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι για το περίφημο, πολυδιαφημισμένο ταμείο φτώχειας προβλέπεται κονδύλι μόνον 100 εκατ. ευρώ. Είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά, ότι τα κονδύλια για το φτωχοταμείο θα αυξάνονται κατά 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ώστε σε μία τετραετία το Ταμείο να χρηματοδοτείται με 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

  ΔΕΝ ΘΑ περιμένουν, όμως, μόνον οι ασθενέστεροι ματαίως την οικονομική τους ενίσχυση, αφού τα 100 εκατ. ευρώ δεν είναι ούτε ψίχουλα. Θα περιμένει και η Παιδεία, αφού τα σχετικά κονδύλια, από το 2,75% του ΑΕΠ που ήταν το 2008, πέφτουν στο 2,74% για το 2009, που σημαίνει περικοπή 260 εκατ. ευρώ από τη δεινοπαθούσα εκπαίδευση.

  ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ο πρωθυπουργός από την προηγούμενη τετραετία, ότι οι δαπάνες για την Παιδεία θα φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ. Αποδεικνύεται με τις περικοπές, ότι η Παιδεία είναι θέμα όχι πρώτης, αλλά... τελευταίας προτεραιότητας για τη νεοδημοκρατική πολιτική των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

  ΜΑΖΙ ΜΕ τη φτώχεια και την Παιδεία, θα περιμένουν στο τούνελ και τα δημόσια έργα και τα έργα υποδομής, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της χώρας, διότι ο προϋπολογισμός του 2009 προβλέπει περικοπές 950 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

  ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ταμείο στέγνωσε και δεν έχει, αλλά ο πρωθυπουργός υπόσχεται συνέχιση των έργων, ιδιαίτερα στην επαρχία, εκεί δηλαδή όπου θα γίνουν οι μεγάλες περικοπές. Σημασία, όμως, για την κυβέρνηση αυτήν έχει η επικοινωνία-προπαγάνδα και όχι η ουσία και η πραγματικότητα.

  ΚΟΒΕΙ ΑΠΟ τις κοινωνικές και τις αναπτυξιακές δαπάνες, αλλά δίνει απλόχερα για τους εξοπλισμούς ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, και διότι έχουν ξεφύγει -άγνωστο για ποιον λόγο- οι σχετικές δαπάνες. Το 2008 είχαν προβλεφθεί για εξοπλισμούς κονδύλια 1,8 δισ. ευρώ, που με την υπέρβαση έφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ. Για το 2009 προβλέπονται 2,2 δισ. ευρώ. Φτάσαμε από το σύνθημα «βούτυρο αντί κανόνια» στο νεοδημοκρατικό θαύμα «όπλα αντί Παιδείας»!
  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/2008

 8. leon avatar
  leon 07/10/2008 14:27:44

  Κολπα του Πασοκ...Οι εξοπλισμοι ηταν παντα η κοτα με τα χρυσα αυγα για καθε κυβερνηση...Θα φανε καλα (οσο ειναι στην κυβερνηση).

 9. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 07/10/2008 14:33:56

  «ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΝ»

  Σκουριάζουν τα σίδερα, και τιμωρώ τον αιώνα τους
  εγώ που δοκίμασα τις μυριάδες αιχμές.
  Κι από γιούλια και νάρκισσους ετοιμάζω
  το καινούργιο μαχαίρι που ταιριάζει στους Ήρωες.
  Γυμνώνω τα στήθη μου, και ξαπολυούνται οι άνεμοι
  κι ερείπια σαρώνουνε και χαλασμένες ψυχές.
  Κι απ’ τα νέφη τα πυκνά της καθαρίζουν
  τη Γη, να φανούν τα Λιβάδια τα Πάντερπνα…

  (Οδυσσέας Ελύτης, «Το άξιον εστί»)

  @Προφήτης: χαιρετώ σε, με όλη την σημασία της λέξης, και αποκαλύπτομαι στο πένθος σας, e- φίλε...

  (Σε τέτοιες περιπτώσεις, το καλύτερο ανάγνωσμα είναι το "Παραμυθητικός προς την εαυτού γυναίκα" και "Παραμυθητικός προς Απολλώνιον", του Πλουτάρχου. Είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις, αλλά in case...)

 10. Αθ. Κλάρας avatar
  Αθ. Κλάρας 07/10/2008 14:53:36

  Το δημόσιο έλλειμμα αγγίζει τα 260 δις ευρώ, αυτό σημαίνει ότι εάν θέλαμε να το μηδενίσουμε θα έπρεπε ο κάθε πολίτης να καταβάλλει μία ωραία πρωία 26.000 ευρώ ( 260 δις ευρώ / πληθυσμό 10 εκ. ).
  Εάν αναγάγουμε το χρέος αυτό στους παραγωγικούς και φορολογούμενους πολίτες ( εάν δηλαδή αφαιρέσουμε παιδιά, μαθητές, φοιτητές, άνεργους, παπάδες, φυλακισμένους, συνταξιούχους, νοικοκυρές κ.α. ) σε τι ποσό εκτινάσσεται ;
  Εάν προσθέσουμε τους φόρους που τρέχουν και τα προσωπικά χρέη του καθενός ( σπίτια, αυτοκίνητα, κάρτες κ.λ.π. ) αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται … είναι ακόμη χειρότερα.

 11. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 07/10/2008 15:05:45

  Τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια.

 12. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 07/10/2008 15:26:04

  Φαντάζομαι ότι η Διεθνή Κρίση έφτασε το έλλειμμα του 2007 στο 3,4%...
  ή το λάθος μέτρημα...

  Φαντάζομαι 0,82 το λίτρο το πετρέλαιο οφείλεται στη Διεθνή κρίση...
  ή στη τιμή του βαρελιού...

  Φαντάζομαι το 62% της αναλογίας συμμετοχής των φυσικών προσώπων ευθύνεται η Διεθνή κρίση...
  ή η προστασία μισθωτών και "ασθενέστερων"

  Φαντάζομαι η 10,4% για την αύξηση των έμμεσων φόρων ευθύνεται η Διεθνής Κρίση
  ή δεν μπορώ να πιάσω την φοροδιαφυγή (άσε που έχω και συναδέρφους φοροαποφεύγοντες)

  Η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ προβλέπεται ότι θα είναι 12,2%
  ή δεν αυξάνει (θαύμα παιδάκι μου θαύμα εν μέσο κρίσης θα είμαστε οι μόνοι που θα έχουμε αύξηση)

  Παιδεία - Πολιτισμός - Υγεία - Ταμείο Φτώχειας κλπ

  τι να τα κάνουμε αυτά ως χώρα.ΑΧΡΗΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

  ΥΓ

  ωραίος προϋπολογισμός, φαντάζομαι μετά τις εκλογές του 2009 θα έχουμε νέα μέτρα....

  Αλήθεια υπάρχει κανένας προϋπολογισμός που κατάφερε να εκτελέσει ο κ Καθηγητής?

 13. leon avatar
  leon 07/10/2008 16:22:50

  @ Ιθαγενης

  Βεβαιως και υπαρχει!
  Ο προυπολογισμος της τσεπης του!

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/10/2008 21:08:22

  Προφήτη!

  Χαίρομαι που, επι τέλους, σε διαβάζω, λυπάμαι πραγματικά για την απώλεια, δεν πρέπει να υπάρχει πιο δυσβάχταχτο πράγμα από την απώλεια μικροτερου σε ηλικία συγγενή. Τα συλλυπητήρια στους γονείς του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.