Προϊστάμενος δεν είναι πτυχίο αλλά κοινωνική νοημοσύνη
26/06/2014 06:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προϊστάμενος δεν είναι πτυχίο αλλά κοινωνική νοημοσύνη

Ο κ. Μητσοτάκης μετά το θαύμα του να στείλει σε Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, ετοιμάζεται να διαλύσει και τις υπηρεσίες

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει...λέει ο θυμόσοφος λαός και ταιριάζει γάντι σε ένα «διασωθέντα» υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προφανώς, μην έχοντας εκείνες τις ιδέες που θα τον έκαναν να ξεχωρίζει και να δικαιολογεί την παραμονή – διάσωσή του στον πρόσφατο ανασχηματισμό , ακολουθεί την πεπατημένη, δηλαδή την ανακύκλωση πολιτικών οι οποίες όμως όπως αποδεικνύεται περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό.

Δηλαδή, με λίγα λόγια τον υπουργοποίησαν για να στρώσει το χαλί στις μαζικές απολύσεις. Και μετά ήρθε η δεύτερη «υποχρέωση»- «ιδέα» ! Πρόκειται για την πρακτική των αξιολογήσεων και την επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο. Μόνο που και αυτή η ενέργεια δείχνει προχειρότητα. «Γονατογραφία», χαρακτήριζαν οι παλιότεροι το κακοφτιαγμένο νομοσχέδιο. Και έτσι είναι, διότι υπάρχουν προϊστάμενοι του Γυμνασίου που κρατούν ολόκληρες υπηρεσίες, που δίπλα τους μαθαίνουν γενιές νέων υπαλλήλων και η απομάκρυνσή τους θα επιφέρει δυσλειτουργίες όπως έγινε και πριν από χρόνια με την αποχώρηση των παλιότερων, των αρίστων.

Τώρα δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης μετά το θαύμα του να στείλει σε Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, ετοιμάζεται να διαλύσει και τις υπηρεσίες. Δεκάδες υπάλληλοι πτυχιούχοι και γενικότερα με τυπικά προσόντα είναι κάτω του μετρίου. Γι αυτό λέμε ότι Προϊστάμενος, Διευθυντής, Διοικητής, δεν σπουδάζεται. Όσα πτυχία και να έχει κάποιος δεν τον κάνουν Προϊστάμενο. Αυτός που ξέρει να διοικεί , είναι ο άνθρωπος, ο αρχηγός, ο καθοδηγητής που διαθέτει την ικανότητα να παρακινεί, να επηρεάζει και να κατευθύνει τους άλλους σε μία συντονισμένη προσπάθεια για την επίτευξη ενός σκοπού αναγνωρισμένης αξίας.

Η ηγεσία δεν είναι ένας τίτλος που απονέμεται, είναι ανάληψη πρωτοβουλίας και οργανωτικής διάρθρωσης στο πλαίσιο της ομάδας. Είναι τόνωση των κινήτρων που ωθούν σε δραστηριότητα τα μέλη με ταυτόχρονη ενίσχυση της ενότητας και της συνοχής. Σε οποιοδήποτε τομέα, κοινωνικό, επαγγελματικό, επιχειρηματικό, πολιτικό, θρησκευτικό ή πολιτικό, οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Τα χαρακτηριστικά αυτά, είναι δείκτες ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης και δράσης. Πρόκειται για την «κοινωνική νοημοσύνη», την ικανότητα του ατόμου δηλαδή να διαβάζει το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι γύρω του. Πρόκειται για ένα σπάνιο χάρισμα, που δυστυχώς δεν σπουδάζεται για να διατίθεται με πτυχία με τα οποία θα αξιολογεί ο κ. Μητσοτάκης!

O antiκοινοβουλευτικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βασιλική Κ. Σ. avatar
  Βασιλική Κ. Σ. 26/06/2014 09:55:10

  για τα πτυχία και τα τυπικα προσόντα ο Μητσοτάκης θελει να αγνοούνται. Και να μετράει η συνύντευξη και οι εξετάσεις...

  • ¦±Ã½¬º·Â avatar
   ¦±Ã½¬º·Â @ Βασιλική Κ. Σ. 26/06/2014 11:20:12

   Προτιμώ να έχουν μικρότερη ή καθόλου σημασία τα πτυχία και τα χαρτιά (πολλά απ' τα οποία μπορεί να τα αποκτήσει κανείς και με πλάγιους τρόπους - βλ. τον περίφημο διευθυντή στην Κοζάνη - γυμναστή που πήρε διδακτορικό απ' τη Βουλγαρία χωρίς να πατήσει στη χώρα) και μεγαλύτερη οι εξετάσεις. Οι εξετάσεις είναι σαν το κομματικό κράτος να πυροβολάει το πόδι του.

   • Βασιλική Κ. Σ. avatar
    Βασιλική Κ. Σ. @ ¦±Ã½¬º·Â 26/06/2014 21:45:45

    οι εξετάσεις θα... Μοχλευθούν. Όπως και οι συνεντεύξεις. Δεν πειράζει, ας μεταναστεύσουν οι πτυχιούχοι Έλληνες να γίνουν στελέχη στην αλλοδαπή. Η πατρίς δεν τους χρειάζεται.. Ο Μητσοτάκης πρώτος να περάσει συνέντευξη και να δώσει εξετάσεις. Μπορεί να πείσει για την διοικητική του ικανότητα άραγε;....

 2. foros1 avatar
  foros1 26/06/2014 10:43:49

  διαφωνώ απόλυτα μαζί σας! δηλαδή τι θέλετε να μας πείτε, ότι ένας απόφοιτος γυμνασίου διαχειρίζεται καλύτερα μία υπηρεσία από έναν πχ διπλωματούχο πολυτεχνείου με μεταπτυχιακό στην διοίκηση; μάλλον άρχισαν πάλι οι βολιδοσκοπήσεις για την αιώνια παγίωση της μετριότητας και της αδιαφάνειας...

 3. Φασνάκης avatar
  Φασνάκης 26/06/2014 11:17:25

  Διάβασα αυτό το άρθρο και δεν πιστεύω στα μάτια μου. Είναι δυνατόν σε ένα κράτος χτυπημένο απ' τη διαφθορά, την λαμογιά και την αναξιοκρατία να λέμε τέτοια πράγματα; Μα φυσικά και πρέπει να γίνεται με βάση ολική αξιολόγηση και εξετάσεις για να διοικούν οι καλύτεροι. Το άρθρο αυτό μόνο σαν τρολιά μπορεί να εκληφθεί.

 4. Seagull avatar
  Seagull 26/06/2014 11:35:26

  Εδώ έχουμε το εξής παράδοξο, η πολιτική ηγεσία ζητά αξιολόγηση του δημόσιου τομέα, όταν αυτή η ίδια δεν δέχεται κανενός είδους αξιολόγηση (όταν τυγχάνει να μην ψηφίζεται από τους πολίτες και τότε τους πετάει κατάμουτρα την φράση μα θέλετε αποσταθεροποίηση?) και αποδεδειγμένα έχει φουντάρει το καράβι στα βράχια.

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 26/06/2014 14:05:33

  όσο ο α. σαμαράς παίζει παιχνίδια ισορροπιών οι μητσοτάκηδες (αυτός δεν ήταν που δεχόταν ως δώρα ψηστιέρες από την Μίζενς;) και τα λοιπά παράσιτα που ρουφάν το αίμα μας θα διαιωνίζονται εις βάρος μας.

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 26/06/2014 14:08:21

  "...Προϊστάμενος δεν είναι πτυχίο αλλά κοινωνική νοημοσύνη..."
  κάποιος να το μεταφράσει στα ελληνικά...

 7. Lamda avatar
  Lamda 26/06/2014 15:21:39

  Εν μέρει έχει δίκιο, ΔΕΝ αρκούν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα αλλά πρέπει να έχει και ικανότητα ηγεσίας. Ας το εφαρμόσουμε πρώτα στους υπουργούς και διοικητές οργανισμών όπου τοποθετούνται άτομα χωρίς κριτήρια ηγεσίας. (σε θέσεις προέδρων οργανισμών και διοικητικών συμβουλίων μέχρι σήμερα διορίζονται αποτυχημένοι πολιτικοί και κομματόκυνες του κομματικού μηχανισμού).

 8. NikosP avatar
  NikosP 26/06/2014 20:26:26

  δοκιμασαμε 35 χρονια τους προϊσταμένους με ´κοινωνικη νουμοσυνή´ χωρις πτυχία και χρεοκόπησαμε Ανίκανοι να μηχανογραφησουν και να οργανώσουν. Συντάξεις σε νεκρούς, επιδόματα μαϊμού, γραφειοκρατία, κλπ. Κλπ. Άς δοκιμάσουμε τώρα τους νέους με τα πτυχία για αλλά 35 χρονια και μετά συγκρίνουμε. Εαν τη επόμενη μερα του μνημονίου καθαιρούςαμε απο όλες τις θεςεις προιστσμενων όσους δεν εχουν πτυχία σχετικά με το αντικείμενο του τμήματος η της διεύθυνσης τους θα είχαμε γλιτώσει μισθούς και συντάξεις απο τα χρηματα μόνο που θα εξοικονομούσε η δημόσια διοίκηση απο τους μισθούς των συμβούλων. Ο προϊστάμενος χωρις πτυχίο κοστίζει πανάκριβα στο δημοσιο. Καλύτερα να τον πληρώνεις να κάθεται σπίτι του για να μη παίρνει καμία καταστροφική απόφαση.

 9. MCA avatar
  MCA 26/06/2014 22:41:21

  Η κοινωνική νοημοσύνη χωρίς γνώση είναι άχρηστη. Άλλωστε κανένα από αυτά τα δύο κριτήρια δεν νομίζω να χρησιμοποιούνταν για επιλογή προϊσταμένων στο δημόσιο.

 10. roadrunner avatar
  roadrunner 26/06/2014 23:07:49

  Μα πόσο μπορεί να καθορίζει η "κοινωνική νοημοσύνη" την αποτελεσματικότητα της διοίκησης ; Και πώς η κοινωνική νοημοσύνη κάποιου προϊσταμένου εξασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση και την εφαρμογή των νόμων και των εγκυκλίων που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία κάθε δημόσιου οργανισμού, υπηρεσίας κτλ. ;

 11. Eva avatar
  Eva 27/06/2014 12:32:33

  Δηλαδή να φοβηθούμε μήπως οι δημοσιοι που απολύονται πανε στη ΧΑ και στον συριζα? Για το εναμισυ εκατομμύριο ανεργους δεν έχουμε κανένα φόβο?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.