16/08/2008 18:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προτάσεις των Οικολόγων Πρασίνων για την διαφθορά

Λάβαμε ένα πολυσέλιδο κείμενο των Οικολόγων Πράσινων, με τις θέσεις και προτάσεις τους για την καταπολέμηση της Διαφθοράς. Το διαβάσαμε και Βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρουσα την θέση τους σύμφωνα με την οποία: «Η κρίση του δικομματισμού και του κομματικού συστήματος πελατειακών εξυπηρετήσεων γενικότερα, η νέα κουλτούρα που αναπτύσσεται σε ένα, μικρό ακόμα, τμήμα της κοινωνίας καθώς και η πολιτική κρίση που προκαλείται από το σκάνδαλο Siemens είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσει μια πολιτική και πολιτισμική «επανάσταση» για διαφάνεια και αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα μας».

Περιληπτικά, τα μέτρα που προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για την αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι τα εξής:

- Να σταματήσει να γίνεται ανεκτή από την κοινωνία η πρακτική ότι κάθε φορά που ένα κόμμα κερδίζει την πλειοψηφία στις εκλογές έχει το δικαίωμα να καταλαμβάνει με τα δικά του παιδιά τη διοίκηση σε όλες τις. Κάθε παράνομος διορισμός από τον κομματικό μηχανισμό ατόμων σε θέσεις της διοίκησης (Γενικοί Γραμματείς και κάτω) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα και όχι ως δικαίωμα του κόμματος που πλειοψήφησε.
- Την καθιέρωση με αποφασιστικό τρόπο της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά και όποιος πραγματικά ρυπαίνει να αναλαμβάνει το πλήρως κόστος (ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ευθύνης ) εξυγίανσης μιας ρυπασμένης περιοχής και αποκατάστασης του περιβάλλοντος και της οικονομικής ζημιάς που έχει προκληθεί
- Τη ψήφιση ενός νομοθετικού σχεδίου για την Ελεύθερη Πρόσβαση στη Πληροφορία και τη καθιέρωση του θεσμού της δημόσιας διαβούλευσης σε εφαρμογή και αναλυτική εξειδίκευση της Σύμβασης του Άαρχους
- Όλες οι διαδικασίες που αφορούν το δημόσιο να γίνονται εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή ο πολίτης με τους υπαλλήλους διαφόρων υπηρεσιών που θα μπορούσαν να ζητήσουν οικονομικά ανταλλάγματα για την εξυπηρέτηση του πολίτη
- Οι ανώτεροι δικαστές να εκλέγονται από το δικαστικό σώμα στο σύνολό του και όχι να διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
- Τη θεσμοθέτηση χρηματικών κυρώσεων κατά του κράτους αλλά και κατά των ανωτέρων δημοσίων υπαλλήλων όποτε μια δικαστική απόφαση δεν εφαρμόζεται.
- Τη κατάργηση του αφορολόγητου 3% χωρίς αποδεικτικά για τα ΜΜΕ.
- Τη πλήρη διαφάνεια των ειδικών λογαριασμών και τη κατάργηση των «μυστικών κονδυλίων» που λειτουργούν έξω από την διαδικασία του κρατικού προϋπολογισμού.
- Την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με βάση αντικειμενικά και όχι πελατειακά ή κομματικά κριτήρια και την απομάκρυνση από τις θέσεις τους όσων αποδειγμένα εκμεταλλεύονται τη θέση τους για ίδιον όφελος.
- Τη θέσπιση Ανεξάρτητου Οργανισμού με κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, προσωπικό και επαρκείς πόρους για την Εκτέλεση Κατεδαφίσεων Αυθαιρέτων.
- Κάθε κόμμα που θα αποδειχθεί ότι έλαβε «μαύρο» πολιτικό χρήμα θα πρέπει να στερείτε της κρατικής χρηματοδότησης για 2 τουλάχιστον χρόνια και να καταθέτει το «μαύρο» χρήμα σε ένα ειδικό ταμείο για την εξάλειψη της διαφθοράς.
- Κάθε βουλευτής ή στέλεχος της κυβέρνησης ή στέλεχος της διοίκησης που αποδειχθεί ότι έλαβε «μαύρο» χρήμα στερείται της θέσης του, των προνομίων που έχει λόγω του αξιώματός του και επιστρέφει εντόκως το ποσό που έχει λάβει στο ειδικό ταμείο αντιμετώπισης της διαφθοράς.
- Όλες οι ενισχύσεις προς τα κόμματα πάνω από 2000 Ευρώ ετησίως να γίνονται ονομαστικά και να καταχωρούνται στο διαδικτυακό χώρο.
- Τη αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και των σχετικών συνταγματικών ρυθμίσεων ώστε να μην υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ενός υπουργού από αυτή ενός πολίτη όταν διαπράττουν σχετικό αδίκημα

Όποιες όμως και να είναι οι πολιτικές των κομμάτων, μόνο οι ενεργοί πολίτες μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τη διαφθορά στην Ελλάδα αλλάζοντας πολιτική στάση και εξαναγκάζοντας τα κόμματα να υιοθετήσουν νέες πολιτικές διαφάνειας και αντιμετώπισης της διαφθοράς

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 16/08/2008 20:30:01

  pantos ego tous efhome
  1.Kali diadromi
  2.An mboroun ke theloun as petaksun apo pano tous ton asfihtiko anangalismo diaforon Alafouzidon-blepe Skai,Intersalonika , korakon klp .
  Kalo apotelesma

 2. Dennyl avatar
  Dennyl 16/08/2008 20:58:04

  Anonymous 8:37

  Αυτό έχεις να πεις? Καμία άποψη για τις προτάσεις έχεις να κάνεις?
  Το πού ξεφύτρωσαν σε ενδιαφέρει ή το αν έχουν να προσφέρουν κάτι?
  Η καχυποψία οργιάζει όταν μια μικρή ομάδα δραστηροποιείται, αλλά όταν τα 2 κόμματα μας πίνουν το αίμα και μας κοροϊδεύουν ασύστολα εδώ και 30 χρόνια, μούγκα στη στρούγκα!

 3. kretanos avatar
  kretanos 16/08/2008 21:39:05

  Μια χαρά τα λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι, αρκεί να τα πιστεύουν κιόλας, και να τα εφαρμόσουν όταν (και αν).....

 4. γυναικάρα από το κιλκίς avatar
  γυναικάρα από το κιλκίς 16/08/2008 22:55:33

  μη με αναγλάστε να αναστηθ'ώ να προσφέρω νέα οικολογική κουράδα στον αρχηγό

 5. ataktos avatar
  ataktos 16/08/2008 23:40:57

  factorx -pantos emis se olous edo leme
  ""as anthisoun ola ta louloudia ""

 6. george avatar
  george 17/08/2008 00:26:44

  ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΕΝΟΥΣ.ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ , ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ,ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ.
  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ,ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2008 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ Η ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ,ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ,ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΨΗ.ΚΑΙ Η ΡΗΧΗ ΑΚΟΜΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΩΣ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ .ΑΝ ΔΕΝ ΧΤΥΠΗΘΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΡΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΡΟΖΟΥΛΙ ΠΡΟΤΑΣΟΥΛΑ ΔΕ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

  ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΗ ΣΑΠΙΛΑ, ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗ ΓΕΝΝΑ.

 7. Ζαγκάλο avatar
  Ζαγκάλο 17/08/2008 00:37:50

  Να'στε καλά ρε οικολογοί εναλλακτικοί, πράσινοι ή whatever (που λένε και οι φίλοι μας στις ΗΠΑ) με κάνατε να γελάσω. Πιο πολύ μου άρεσε το:

  "...Να σταματήσει να γίνεται ανεκτή από την κοινωνία η πρακτική ότι κάθε φορά που ένα κόμμα κερδίζει την πλειοψηφία στις εκλογές έχει το δικαίωμα να καταλαμβάνει με τα δικά του παιδιά τη διοίκηση..."

  Είμαι σίγουρος τώρα που θα μπείτε στη βουλή θα πείσετε την κοινωνία να σταματήσει αυτή την κακιά συνήθεια της... οπως θα την πείσετε να κόψει και το τσιγάρο...

 8. ataktos avatar
  ataktos 17/08/2008 00:38:56

  ai george-pes mas kati eksipno opos avto pou akousame oli mas p.h.
  den epitrpo to sapio sistima na eleksi ta ikonomika mou (aleka ) .
  Ehis dikio megale !!!

 9. ataktos avatar
  ataktos 17/08/2008 16:48:04

  Ζαγκάλο- les gi avtin tin afelia tous ,ehoun tora plakosi dipla tous i sponsores tipou Skai,Intersalonika klp ke epese toso hrima ke diafimisi ?

 10. george avatar
  george 18/08/2008 15:01:26

  ataktos
  ούτε δέχεται ούτεπρόκειται ποτέ να δεχτεί κρατικό έλεγχο στα οικονομικά του...Δεν υπάρχει ούτε μια των περιπτώσεων να επιτρέψει στο κράτος στο σύστημα και στην ολιγαρχία έστω και ένα στοιχείο σχετικά με τα οικονομικά του ΚΚΕ...Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δώσει οποιαδίποτε πληροφορία στο κράτος για τους πολίτες που απο το υστέρημά τους ενισχύουν οικονομικά το ΚΚΕ. Δεν θα γίνει το ΚΚΕ χαφιές προδίδοντας τους ανένταχτους αριστερούς, τη βάση του ΠΑΣΟΚ καί τους νεοδημοκράτες που παρά τις διαφωνίες τους προσφέρουν λεφτά στο ΚΚΕ.Ποτέ δε θα δώσει κανένα στοιχείο στο κράτος που να δείχνει τη δυνατότητα που έχει το ΚΚΕ να πολεμά το σύστημα...Σε όποιον δεν αρέσει και προφανώς θα είναι κυρίως καπιταλίστες ας συμμαχήσει με το Γιωργάκη και να βγάλουν του ΚΚΕ εκτός νόμου...Το ΚΚΕ είναι αντισυστημική δύναμη και δεν μπαίνει στο χέρι κανενός.Το αποδεικνύει καθημερινά... . -

 11. Οικωλόγος avatar
  Οικωλόγος 19/08/2008 12:05:50

  Οι Οικολόγοι, πριν αρχίσουν τις ηθικολογίες περί διαφθοράς, καλό θα είναι να μας πουν πώς νιώθουν που ο ομοϊδεάτης τους Γιόσκα Φίσερ βομβάρδισε τη Σερβία με απεμπλουτισμένο ουράνιο, με αποτέλεσμα εδώ στη Βόρεια Ελλάδα να τρέχουμε και να μη φτάνουμε από τους καρκίνους.
  Επίσης, μιας και μιλάμε για τη Βόρεια Ελλάδα, ας μας πουν πώς θα ήταν η κατάσταση με το κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη αν δεν είχε γίνει ο περιφερειακός το 90, στον οποίο τόσο είχαν εναντιωθεί.
  Επίσης, ας μας πουν αν νιώθουν περήφανοι που η Θεσσαλονίκη είναι πρώτη στην Ευρώπη σε αιωρούμενα σωματίδια, κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε γίνει το μετρό ήδη από τη δεκαετία τού 90. Οι Οικολόγοι σαφώς και δεν έχουν πολιτική ευθύνη που δεν έγινε το μετρό, έχουν όμως ηθική ευθύνη γιατί πρωτοστατούσαν στην αντίδραση κατά του μετρό, θεωρητικολογώντας για ένα τραμ (που θα έκλεινε οριστικά έναν από τους λίγους παράλληλους προς την παραλία άξονες τής πόλης).
  Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λες, αλλά η ανευθυνότητα των Οικολόγων μας έχει στοιχίσει πάρα πολύ ως κοινωνία.
  Αυτά τα σχόλια είχα να κάνω από τη Θεσσαλονίκη, την εκλογική περιφέρεια που δίνει στους Οικολόγους το μεγαλύτερο ποσοστό τους πανελλαδικά, και άρα έχει περισσότερες απαιτήσεις από αυτούς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.