#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/08/2012 13:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προτάσεις για τον χειρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

(Εάν δεν γεφυρώσεις οργανικά παρελθόν και παρόν, δεν έχεις μέλλον)Πάνω από τις εξελίξεις σχετικά με την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επικρέμεται η σημαντική δήλωση Στουρνάρα : «η ελληνική αγορά χωρά 3-4 τράπεζες».

Αλλά αυτό κ. Υπουργέ είναι κοινή και παλαιά σοφία.

Το είχε δηλώσει και ο Κωστόπουλος, της Alpha Bank : «υπάρχει χώρος για 3 ιδιωτικές τράπεζες και 1 κρατική».

Γιατί τότε η Τράπεζα της Ελλάδος  έδινε άδειες στις διάφορες Proton και Defteron Bank;

Προτάσεις για χειρισμό του ΤΤ

Αφετηρία μας παραμένει η συνεισφορά του ΤΤ στην Ελληνική Οικονομία και Διοίκηση, και η ελάφρυνση όλων των Ελλήνων από κερδοφόρα λειτουργία του.

Καταγράφουμε λοιπόν, συνοπτικά, τα αδιαμφισβήτητα, ιστορικά πλεονεκτήματα από την λειτουργία του ΤΤ – που σε ένα βαθμό ίσχυαν και για την ΑΤΕ – ώστε να καταλήξουμε σε προτάσεις.

1. Διαμόρφωνε και ισχυροποιούσε το αποταμιευτικό ένστικτο του ελληνικού λαού (και με τους περίφημους κουμπαράδες).

2. Από το αποταμιευτικό ένστικτο προέρχονταν οι καταθέσεις που υπήρξαν διαχρονικά οι μόνες πηγές χορηγήσεων της ελληνικής οικονομίας και χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ομολογημένης ισχύος και ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ σήμερα, με 100δες δις € «ανακεφαλαιοποίησης» των ιδιωτικών τραπεζών, ζητείται - μάλλον διατάζεται να επαναπατρίσουν οι Έλληνες τις καταθέσεις τους ώστε να χορηγηθούν επιχειρηματικά δάνεια.

3. Συντηρούσε δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Επικράτεια, κάνοντας από Διδυμότειχο μέχρι Σητεία όλη την τραπεζική «βρωμοδουλειά», που βέβαια οι «τράπεζες-μπουτίκ» δεν ακουμπάνε ενώ όμως τρυγούν τα αποτελέσματα από την οικονομική ανάπτυξη που δημιούργησαν οι καταθέσεις στο ΤΤ και στους άλλους κρατικούς, τραπεζικούς πυλώνες.

4. Λόγω του δημοσίου χαρακτήρα διατηρεί προφίλ φιλικό προς τον συναλλασσόμενο, δεν έχει τον αρπακτικό χαρακτήρα των ιδιωτικών τραπεζών. Χαμηλά επιτόκια σε χορηγήσεις,  συμφέροντα επιτόκια σε καταθέσεις. Η μεταφορά δανείων, που λόγω της κρίσης είναι οριακά επισφαλή, σε ιδιωτική τράπεζα θα επιτείνει την πίεση στους δανειολήπτες, μεγεθύνοντας το κοινωνικό πρόβλημα.

5. Το σημαντικότερο. Δεν επιβαρύνει. Είναι κερδοφόρος οργανισμός (ζημίες βάσει κριτηρίων Βασιλείας δεν μπορούν να αποτιμηθούν ως μόνιμα ζημιογόνες καταστάσεις, τότε και οι ιδιωτικές έπρεπε να κλείσουν). Εισφέρει τόσο κέρδη όσο και έκτακτη ρευστότητα στον Προϋπολογισμό, καλύπτοντας πάσης φύσεως έκτακτες ανάγκες. Πόσα έχει δώσει το γνωρίζει το Γενικό Λογιστήριο. Ας το ανακοινώσει.

[Παρένθεση : το ίδιο επιτελεί το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Όπως μάς μετέφερε διευθυντικό στέλεχος του ΤΠΔ, από την αρχή της Κρίσης έχει παράσχει ταμειακά διαθέσιμα στο Δημόσιο πάνω από 2 δις €. Δανεικά και αγύριστα για το ίδρυμα, που ίσως κάποια στιγμή, και αυτό, χαρακτηριστεί «προβληματικό».

Ενδεικτικά, πρόσφατα η ΡΑΕ ανέθεσε «μελέτη βελτιστοποίησης των ταμειακών ροών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για το 2012» στην εταιρεία συμβούλων Price Waterhouse Coopers. Και που κατέληξε η μελέτη :

"Πάρτε 350 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων". Θα θέλαμε να μάθουμε πόσο πληρώθηκε η «μελέτη»]

Διαμορφώνονται δυο εναλλακτικές

Α. Διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΤΤ

 Είναι γνωστό ότι οι δηλώσεις Στουρνάρα απηχούν ένα διαμορφωμένο σενάριο για 3, 4 ή …2,5 ισχυρά τραπεζικά σχήματα έως τον Νοέμβριο.

Σενάριο που θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, βρισκόμαστε στην πρώτη.

Γνωρίζοντας ότι ακουγόμαστε «εξωπραγματικοί» για τις «πραγματικότητες» που επιβάλλονται σαν «πιεστικές», επιμένουμε ότι δεν αποτελεί θέσφατο πως μια κερδοφόρα δημόσια δραστηριότητα πρέπει οπωσδήποτε να πωληθεί. Αρχικά προτείνεται να παραμείνει το ΤΤ δημόσιο.

Προς τον σκοπό αυτό να διερευνηθούν

α) αν μπορεί να είναι κερδοφόρο βάσει της Βασιλείας ΙΙΙ

Β) τα προβλήματα δυσλειτουργίας.

Η διερεύνηση να ανατεθεί σε πανεπιστημιακά τμήματα Χρηματοοικονομικών και όχι σε πανάκριβες εταιρείες «συμβούλων» όπως παραπάνω.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς ή και σε άλλα οικονομικά ιδρύματα.

Αντί για αμοιβές «συμβούλων ιδιωτικοποίησης» να καταβληθούν οικονομικές ενισχύσεις και βραβεία σε φοιτητές και μεταπτυχιακούς ερευνητές, που θα κληθούν να υποβάλλουν τις προτάσεις λειτουργικών αναδιαρθρώσεων που απαιτούνται (όπως στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς).

Ενδεικτικά προτείνονται για αναλυτική εξέταση:

1. Περιγραφή του σύγχρονου πεδίου δραστηριοποίησης εντός της Ελληνικής Επικράτειας, με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, και το εξ αυτού προκύπτον αναγκαίο δίκτυο και μοντέλο λειτουργίας καταστημάτων. Πρόνοια για πλήρη κάλυψη της επαρχίας.

2. Τα απαραίτητα προσόντα του προσωπικού που θα στελεχώσει το δίκτυο υπηρετώντας το μοντέλο λειτουργίας.

3. Ο προκύπτων αναγκαίος αριθμός προσωπικού ανά κατάστημα. Απαλοιφή αλληλοεπικαλύψεων καθηκόντων. Παλιά, σε επαρχιακές θυρίδες υπήρχε ένας – διευθυντής/υπάλληλος/ταμίας.

4. Επιδίωξη δραστικής μείωσης ενοικίων στα μη ιδιόκτητα καταστήματα και κτίρια διοίκησης. Sales & Lease back στα ιδιόκτητα, αν συμφέρει.

5. Στελέχωση από μηδενική βάση, λαμβάνοντας υπόψη όσα αξιόλογα στελέχη έχει ήδη παραγάγει το ΤΤ.  Σκληρό, αλλά δεκάδες χιλιάδες μεσήλικες έχουν μείνει άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα.

6. Διενέργεια διαγωνισμού για προσλήψεις εξ αρχής, με επίβλεψη δικαστικών λειτουργών, θέματα από πανεπιστημιακούς και πρακτική εξέταση. Πριμ μορίων σε πρώην υπαλλήλους άνω των 50 ετών.

7. Μεικτό καθεστώς συμβάσεων εργασίας. Μόνιμο στελεχιακό δυναμικό μόνο για θέσεις ευθύνης, οι οποίες χαράσσουν και υλοποιούν την εταιρική πολιτική, με ανάληψη των αντίστοιχων ευθυνών έναντι του Δημοσίου-εργοδότη. Τακτικές κρίσεις. Ελαστικό ωράριο, για κάλυψη εργασιακών αναγκών όπως η απογευματινή λειτουργία. Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου - οι περισσότερες είναι ήδη.

Β. Πώληση

Εάν το σενάριο για συνενώσεις τραπεζών πάει ως το τέλος, το ΤΤ να ενοποιηθεί με την Εθνική, έχει το ίδιο προφίλ και θα προσφέρει συμπληρωματικότητα δικτύου που θα καλύπτει όλη την επικράτεια.

Εάν τέλος οι πιέσεις οδηγήσουν το ΤΤ στην Eurobank, να παρθούν από το Δημόσιο μετοχές ελέγχου.

Εκτός αν ο σκοπός τους είναι, αλλά τότε να το πουν ευθέως, να εξασφαλίσουν κοσμική χλιδή και στην επόμενη γενιά πλούσιων γόνων.

Και ας φροντίσουν και για τους μικρομετόχους, υπάρχει ακόμα Σύνταγμα.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μέσον ενός παγκόσμιου, γεωπολιτικού και χρηματοπιστωτικού τυφώνα. Οι πρωτεύουσες αποφάσεις δεν λαμβάνονται εδώ. Εδώ μεταβιβάζονται, λόγω της εξάρτησης που δημιούργησε η υπερχρέωση, οι επιταγές για τις δευτερεύουσες (αποφάσεις).

Έτσι οι αναδρομές, για πολλούς, φαντάζουν πολυτέλειες.

Λάθος.

Εάν δεν γεφυρώσεις οργανικά παρελθόν και παρόν, δεν έχεις μέλλον.

Το ευρώ σε μερικούς μήνες μπορεί να μην υπάρχει.

Το Ελληνικό Φύλο υπάρχει χιλιετίες. Και οφείλει να συνεχίσει να υπάρχει.

Αυτό είναι Το κριτήριο για τις αποφάσεις.

Και στα σημαντικά που οφείλουν να γίνουν υπό χρονική πίεση, ας πρυτανεύσει μια διαφημιστική σοφία :

Γρήγορα ναι πρόχειρα όχι.

Προφήτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tonia G. avatar
  Tonia G. 09/08/2012 14:27:52

  "5. Το σημαντικότερο. Δεν επιβαρύνει. Είναι κερδοφόρος οργανισμός (ζημίες βάσει κριτηρίων Βασιλείας δεν μπορούν να αποτιμηθούν ως μόνιμα ζημιογόνες καταστάσεις, τότε και οι ιδιωτικές έπρεπε να κλείσουν). Εισφέρει τόσο κέρδη όσο και έκτακτη ρευστότητα στον Προϋπολογισμό, καλύπτοντας πάσης φύσεως έκτακτες ανάγκες. Πόσα έχει δώσει το γνωρίζει το Γενικό Λογιστήριο."

  Συγχώνευση ΜΟΝΟ από την Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Το παραπάνω επιχείρημα σου τα λέει ΟΛΑ. Όλες οι χώρες του κόσμου (ακόμη και οι πιο Φιλελεύθερες) χρειάζονται έστω και μία Τράπεζα με κάποιου είδους (έμμεσο ή άμεσο) Δημόσιο Έλεγχο (όχι όμως Κηδεμονία).

 2. unfair avatar
  unfair 09/08/2012 14:37:17

  "Εάν τέλος οι πιέσεις οδηγήσουν το ΤΤ στην Eurobank, να παρθούν από το Δημόσιο μετοχές ελέγχου." ...αυτό που θα ήταν σωστό να γίνει κ στην περίπτωση της Αγροτικής!

 3. The Camel avatar
  The Camel 09/08/2012 14:53:57

  θα πρέπει να αστειεύεστε οταν λέτε οτι το ΤΤ δεν επιβαρύνει. Οι μικρομέτοχοι που πίστεψαν τα περι εξυγιανσης και έδωσαν στο κρατος δις ευρώ έχουν χάσει τα λεφτά τους.
  Οι έλληνες φορολογούμενοι έχουν βάλλει εκατοντάδες εκατ. ευρώ σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο ΤΤ για τα ομολογιακά δάνεια που έχουν δωθεί. Οι διοικήσεις Φιλιππίδη και Κλέων Παπαδόπουλου προέβησαν σε χιλιάδες προσλήψεις-κομματικές αλλα και συγγενών των εργαζομένων στο ΤΤ ανεξαρτήτως κομματικής ταυτοτητας. Το αποτέλεσμα είναι το ΤΤ να έχει πλέον ένα πολύ υψηλό λειτουργικό κόστος που το καθιστά μη βιώσιμο μαζί μ' ολες τις άλλες τραγικές επιλογές, π.χ. υπερβολικές τοποθετήσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα κ.τ.λ..
  Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι γνωστό οτι θέλουν να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι γιατί μόνο έτσι δεν θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας. Είναι επόμενο λοιπόν να θέλουν το ΤΤ με την Εθνική. Ομως, για όλους όσους έχασαν τα λεφτά τους για να κάνουν οι κομματικές διοικήσεις μετά τον Τσουπίδη τα ρουσφέτια τους δεν έχει σημασία. Οι ελληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν επίσης τα σπασμένα σ' ένα τραπεζικό οργανισμό όπου το μέσο επίπεδο των υπαλλήλων είναι μέτριο προς χαμηλό και λαμβάνουν 4 χιλ. ευρώ έκαστος κατα μέσο όρο (όλα μέσα). ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ.

  • ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
   ΧΡΗΣΤΟΣ @ The Camel 10/08/2012 02:07:55

   δηλαδη ρε καμελ, στις άλλες τράπεζες δεν έχασε ο κόσμος τα λεφτά του;
   στις άλλες τράπεζες δεν υπάρχουν αμοιβόμενα μεγαλοστελέχη; (και ίχι 4χιλ που λες χωρίς να το αποδυκνύεις)
   δλδ οι άλλες τράπεζες πήραν καλό βαθμό από την μπλακ ροκ;

   τι λες ρε φίλε βραδυάτικα;

   πόσα θες να μας τρελάνεις; εδώ χωρίς τα πακέτα ανακεφαλοποίησης οι ιδιωτικές τράπεζες θα έκλειναν.... και συ τις επαινείς από πάνω;

 4. anetos avatar
  anetos 09/08/2012 15:46:03

  Δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι σήμερα το ΤΤ ,αλλά επί βασιλείας Φιλιππίδη μαζευτήκαν εκεί κάθε καρυδιάς καρύδι , συγγενείς πολικών κλπ με μισθούς πρωθυπουργού ,έχουν γραφεί αρκετά άρθρα για αυτό … τριτοκλασατος λογιστής σε μικρή τράπεζα έγινε γενικός στο ΤΤ ...

  • yianna avatar
   yianna @ anetos 09/08/2012 18:23:42

   Ελέω Τσουπίδη...

 5. akenaton avatar
  akenaton 09/08/2012 15:46:16

  Το ΤΤ μονάχα χωρίς τους υπαλλήλους του θα το πάρει ιδιώτης. Απίστευτα χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, πολλή και ακριβή άγνοια. Προβλέπω να πάει σούμπιτο στην Εθνική.

 6. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 09/08/2012 15:47:37

  Μπα φίλε Προφήτη, που καιρός για ΤΤ...
  Οι άνθρωποι ασχολούνται με :
  -εφεδρείες αλλά αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης
  -τα 1400 (ΜΕΙΚΤΑ) των συνταξιούχων
  -τους διορισμών μετακλητών κολλητών, συνταξιούχων και συγγενών
  -τις επιχορηγήσεις αρεστών

  Που καιρός για δουλειά έχει και καύσωνα...

 7. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 09/08/2012 18:12:21

  Τα πάντα δίνονται και ξεπουλιούνται. Τίποτα δεν τους σταματά .
  Από τη στιγμή που δόθηκε η ΑΤΕ στον Σάλλα - τον άνθρωπο που με τους Σημίτη, Παπαντωνίου, Λάμπρου δημιούργησαν τη φούσκα του ΄99 και κατέστρεψαν ουσιαστικά την όποια παραγωγική οικονομία υπήρχε μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο χρηματιστηριακό καζίνο- τι ψάχνεται να βρείτε;
  Απλώς τώρα ξεπληρώνονται τα γραμμάτια ή αλλιώς ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.

 8. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 09/08/2012 18:28:35

  Αγαπητέ Προφήτη,

  Εύγε για το άρθρο!

 9. Νάσος avatar
  Νάσος 09/08/2012 22:15:03

  Εύγε Προφήτη

  Ούτε πρώην διοικητής να ήσουν επί Σημίτη.
  Η συγχωνευτής τέλος πάντων.

 10. Γιαννης Ν. avatar
  Γιαννης Ν. 10/08/2012 01:15:07

  Μακάρι να σας ακούσουν !
  Είμαι πελάτης του ΤΤ γιατί είναι πιο φιλικό στο μέσο Έλληνα από τις ιδιωτικές τράπεζες από τις οποίες έφυγα.
  Είναι ειλικρινές , είναι φιλικό , είναι εξυπηρετικό , με αργόσυρτες διαδικασίες αλλά είναι τίμιο και χωρίς ψιλά γράμματα.
  Γενικώς έχεις την αίσθηση ότι είναι τράπεζα (έστω 15 χρόνια πίσω) και όχι αρπακτικά (όπως οι άλλοι)

 11. Tonia G. avatar
  Tonia G. 10/08/2012 10:07:29

  Oι ιδιωτικές Τράπεζες έχουν γίνει χειρότερες από τις Δημόσιες. Δυστυχώς θα πρεπε να συμβαίνει το ανάποδο τώρα που ιδιωτικοποιούνται οι Κρατικές, αλλά αυτό που παρατηρώ είναι ότι χειρότερες ουρές και εξυπηρέτηση έχουμε πλέον από τις ιδωτικές, οι οποίες έχουν απολύσει πολύ κόσμο, είναι υποστελεχωμένες πλέον και λειτουργούν μονοπωλιακά, για να μην πω πως όταν θα μείνουν 3-4 η εξυπηρέτηση των πελατών θα πιάσει "πατο".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.