12/02/2009 02:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Προσωρινή ανεργία» αντί μαζικές απολύσεις

Προσωρινή ανεργία χωρίς αμοιβή προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη συγκράτηση της ανεργίας που -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της- θα αυξηθεί μέχρι το 2010 στην Ευρωζώνη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Χωρίς η υπόδειξη να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, οι Βρυξέλες προτείνουν να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να απασχολούν το εργατικό τους δυναμικό λιγότερες μέρες την εβδομάδα ή λιγότερες ώρες εντός της εργάσιμης ημέρας, μειώνοντας αντίστοιχα τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων. Παράλληλα, να μπορούν να διακόπτουν την παραγωγή σε επί μέρους τομείς για όσο διάστημα κρίνουν αναγκαίο.  

Με άλλα λόγια, αν μια επιχείρηση συναντά δυσκολίες, αντί να απολύει να έχει τη δυνατότητα να βάζει για μερικές ημέρες κάθε μήνα ένα τμήμα ή όλους τους εργαζόμενους σε αυτή σε προσωρινή ανεργία και κατά το διάστημα αυτό να μην τους πληρώνει.

Πρόκειται για πρόταση που μοιάζει με εκείνη που έκανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος πριν από μερικές εβδομάδες και με την οποία ζητούσε να απασχολούνται οι εργαζόμενοι λιγότερες μέρες την εβδομάδα, να αμείβονται λιγότερο από την επιχείρηση και οι διαφορές μαζί με τις συνταξιοδοτικές εισφορές να καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, η ανεργία θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρωζώνη μεταξύ 2008 και 2010. Αυτή η κατάσταση απειλεί να προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές ταραχές που οι «27» θέλουν να αποφύγουν, ενθυμούμενοι τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Ελλάδα που τους τρομάζουν αφάνταστα.

Η εξέλιξη προκαλεί την σφοδρή αντίδραση των Συνδικάτων, τα οποία προγραμματίζουν πανευρωπαϊκή εκδήλωση διαμαρτυρίας, εντός του Μαρτίου, στις Βρυξέλλες

ΣΧΟΛΙΑ

 1. νέος avatar
  νέος 12/02/2009 09:00:24

  Δηλαδή η προσωρινή ανεργία δεν είναι ανεργία;
  Οι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.
  Νομίζουν ότι μπορούν τα πάντα να λειτουργούν σε ένα φανταστικό πεδίο όπως τόσα χρόνια, όπου ενώ οι οικονομικοί δείκτες ευημερούσαν η οικονομία κατέρρεε.

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/02/2009 10:22:32

  Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη από τις επιχειρήσεις, αλλά ανεπίσημα.
  Εκδηλώνεται παρατείνοντας τις ημέρες άδειας και με συχνότερες απουσίες των υπαλλήλων από την εργασία (κυρίως μεσαίων-ανώτερων στελεχών).
  Η αποτίμηση της κατάστασης πρέπει να γίνεται συγκριτικά. Όταν μεσαία-ανώτερα στελέχη αρχίζουν να απουσιάζουν συχνότερα είναι καμπανάκι.
  Το φαινόμενο εκδηλώθηκε με την ευκαιρία των αδειών των Χριστουγέννων, οι οποίες παρατάθηκαν σε βαθμό ασυνήθιστο και σε μεγάλες εταιρείες.
  Όταν η παραγωγή και οι παραγγελίες μειώνονται, ατονούν όλες οι περιφερειακές δραστηριότητες, επομένως αναγκαστικά μειώνονται οι ώρες υποχρεωτικής παρουσίας των υπαλλήλων στις θέσεις εργασίας.

 3. spyros avatar
  spyros 12/02/2009 10:40:57

  Οι επιχειρηματίες δεν ήθελαν τους εργαζόμενους συνέταιρους στα υπερκέρδη τους. Τώρα ζητούν από τους εργαζόμενους να μοιραστούν την κρίση μαζί τους. Μαζί στη λύπη, αλλά στη χαρά χώρια. Αυτή είναι η πολιτική που προωθεί η ε.ε, χωρίς καμία διάθεση να ελέγξει πως χειρίστηκαν τα τεράστια υπερκέρδη τους κάποιες –αρκετές- επιχειρήσεις τον καιρό των παχιών ευρωπαϊκών αγελάδων.

 4. k.s. avatar
  k.s. 12/02/2009 11:27:37

  Από Αμερική έως Ευρώπη τόν χρόνο τους δέν χάνουν, άσσοι τής οικονομίας εκεί Λόντον σκούλ όφ εκονόμικς στήν Ευρώπη. Ολημερίς συσκέπτονται κι όλο συνεδριάζουν καί όλο λένε κι εξηγούν γλώσσα μέσα δέν βάζουν. Τώρα όμως αποδεικνύεται ότι ούτε λύσεις μπορούν νά δώσουν ούτε προβλέψεις μπορούν νά κάνουν. Σέ ποιούς νά πιστέψουν πλέον οί λαοί;

 5. stelios avatar
  stelios 12/02/2009 11:40:15

  Ουκ αν λαβοις παρα του μη εχοντος.
  Η Ελλαδα ζουσε με δανεικα τα οποια τελειωσαν,το Δημοσιο θα στραγγιξει και την τελευταια σταγονα αιματος απο την αγορα για να βολεψει τα πελατακια του.Ο αμορφωτος πολιτης της λιγοτερο ανταγωνιστικης χωρας της Ευρωπης δε δικαιουται το σημερινο εισοδημα,ειτε ειναι εργαζομενος ειτε ιδιοκτητης ειτε επαγγελματιας,,συνεπως,οσο δεν απελευθερωνονται οι οροι ωστε οι μισθοι αλλα και οι αξιες και τα κοστη να παν σε επιπεδο Τουρκιας,απλα θα λειπει το ρευστο.
  Οσο για το συναιτεροι στα κερδη ειναι μπουρδες,αμφοτερα ηταν με παλσματικο δανεικο χρημα.Ενας εργαζομενος στοιχιζει το λιγοτερο 25000 το χρονο,να κρατησει μια επιχειρηση επιπλεον κοσμο πχ 6 ατομα στα 50 ειναι 150000 το χρονο,σε προοπτικη 3ετιας(το λιγοτερο) οσον αφορα την κριση ειναι 500000 ευρω.
  Αν περισευαν ετσι ευκολα 500 χιλιαρικα σε καθε μικρομεσαια επιχειρηση,σημερα ολες θα ηταν κλειστες και οι ιδιοκτητες τους στην Καραιβικη διακοπες.

 6. spyros avatar
  spyros 12/02/2009 12:13:10

  @5 stelios
  Σίγουρα η όποια ανάπτυξη στην Ελλάδα επετεύχθη σε μεγάλο ποσοστό με δανεικά. Δεν βλέπω όμως πως θα λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, με υποχώρηση των μισθών σε επίπεδα… Τουρκίας! Δηλαδή σε περίοδο έλλειψης ρευστού, θα μειώσουμε τους μισθούς –άρα την κινητήρια δύναμη της αγοράς- και ταυτόχρονα θα επιτύχουμε επάρκεια ρευστότητας. Εμένα αυτό μου φαίνεται αντιφατικό.
  Όταν λέω για υπερκέρδη, δεν αναφέρομαι προφανώς στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά στους γνωστούς ¨πελατάκους¨ όπως τους λες κι εσύ. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τις τράπεζες, τις πολυεθνικές και τους -πάσης φύσης- μόνιμους εργολήπτες του δημοσίου. Το ότι αυτοί χρόνια τώρα θησαυρίζουν, είναι νομίζω αναμφισβήτητο. Πως διαχειρίστηκαν τα κέρδη αυτά; Πως ανατροφοδότησαν την αγορά ώστε -με βάση το καπιταλιστικό πρότυπο- τα κέρδη τους να γίνουν παράγοντες πραγματικής ανάπτυξης; Μήπως αναλώθηκαν μόνο σε βίλες και κότερα –και ότι άλλο θέλεις-, ενώ το σύστημά τους παρέμενε στις σαθρές βάσεις του αλόγιστου δανεισμού; Αυτό το οικονομικό πλάνο αντίκειται σε κάθε γνωστή μορφή επιχειρηματικής διαχείρισης –των όποιων- πόρων.

 7. stelios avatar
  stelios 12/02/2009 13:21:15

  6@
  Δυστυχως αυτοι που περιγραφεις αποτελουν ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ κοματι και οχι της πραγματικης οικονομιας.Πολλοι απ'αυτους τοποθετησαν τα ευκολα κερδισμενα χρηματα τους σε πακετα τυπου Madof,διοτι ο απλος τοκος ταμιευτηριου ηταν ψιχουλα για τις ορεξεις τους.Πολλα απο αυτα γιναν αερας κοπανιστος και συντομα θα πουλησουν(αν βρουν αγοραστη)τα κοτερα τους.Φυσικα και δε θα τους λυπηθουμε κιολας.
  Το παραδειγμα της Τουρκιας το ανεφερα γιατι ειναι αμεσα αναταγωνιστικη σε μας χωρα,με ανοιχτα συνορα και 10 φορες μεγαλυτερο μεγεθος,ειναι σα να βαζεις να ανταγωνιστει ενας αγροτης με γαιδαρο εναν αγροτη με τρακτερ.Το προβλημα της Ελλαδας δεν ειναι οτι οι μισθοι ειναι χαμηλοι(που δεν ειναι)αλλα το οτι οι τιμες ειναι ακριβες,που δε θαπρεπε να ειναι.Οταν τα ακινητα ειναι φουσκωμενα και 1000000 εργαζομενοι πρεπει να ταισουν τα υπολοιπα 9000000,οταν ενας συνταξιουχος του ΟΣΕ η της ΔΕΗ παιρνει μεγαλυτερη συνταξη απο εναν διευθυντη νοσοκομειου στην Γερμανια,απο καπου πρεπει να πληρωθουν τα χρηματα αυτα.Οταν η γενια των 800 ευρω πρεπει να στηριξει τα Ταμεια που δινουν 2500 και 3000 ευρω σε ανθρωπους που στην ευρωπαικη αγορα δε θα βρισκαν δουλεια ουτε σαν λατζερηδες,τοτε φυσικα ΚΑΝΕΝΑΣ ποτε ρεαλιστικος μισθος στην Ελλαδα δε θα ειναι αρκετος.Διοτι οταν ενα ζευγαρι συνταξιουχων ΔΕΚΟ,στα 58 τους και για τα επομενα 20 χρονια ριχνουν στην καταναλωση 6000 ευρω καθε Χριστουγεννα μονον απο το δωρο,ξεροντας οτι τον αλλο μηνα θα ξαναπεσει το πακετο,κρατιουνται πλασματικα ψηλα οι τιμες,με χρημα που προερχεται ΚΑΘΑΡΑ απο δανεισμο.Οταν πεφτει ενα εφαπαξ περαν πασης λογικης,θα παει σε εισαγωμενα προιοντα,αυτοκινητο,TV plasma,εκδρομες εξω κλπ.Κανενας δε θα αγορασει μάυτα τα λεφτα 200 τονους πατατες Νευροκοπιου.Το πραγμα ειναι πιο απλο απο οσο φαινεται,αν δεν εξαγουμε προιοντα για να βρουμε ευρω,πρεπει να δανειστουμε.Για να εξαγουμε πρεπει να ειμαστε ανταγωνιστικοι(τουλαχιστον απεναντι στους Ευρωπαιους).Για τους Ασιατες η μονη λυση ειναι ΔΑΣΜΟΙ+ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΣ(που θα τον δουμε πολυ συντομα,ειδαλως θα σταματησει να υπαρχει ευρω).
  Τις ανοησιες του στυλ να παραγουμε ΝΟΚΙΑ σαν τους Φιλανδους δεν τις σχολιαζω,οταν τα Πανεπιστημια μας ειναι χειροτερα απο του Μαροκου.

 8. ataktos avatar
  ataktos 12/02/2009 13:34:38

  avta proothi o mizeros Mihalos (Proedros EBEA) ke edo ,alla tin apozimiosi apo tin DEH os melos tou D.S. den aparnite .Den blepete simera me tous Golden Boys mas kani ipodiksis gia tis APE .Sheto treladiko ine .

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/02/2009 14:55:28

  @5, 7 Stelios: Πιο κάτω ακόμα πρέπει να πέσουν οι μισθοί, σε επίπεδο Ινδίας!!!

 10. awe@yahoo.gr avatar
  awe@yahoo.gr 12/02/2009 18:46:11

  9@
  Δε θα πεσουν γιατι απλουστατα θα τριξουν τα θεμελια του συστηματος.
  Αυτο ομως πρακτικα θα σημανει ανορθωση εμπορικων τειχων.Σε ανοιχτες αγορες,υπαρχει εξισωση,αν δε μπορει να παρει ο Ινδος ευρωπαικο μισθο,θα παρει ινδικο ο ευρωπαιος.
  Εδω μεσα στην ΕΕ και τα παραδοξα της..οικονομικης ενοποιησης(τρομαρα της)μεταξυ Βουλγαριας και Γερμανιας εχει διαλυσει το συμπαν.Τα προιοντα στα βουλγαρικα καταστηματα εχουν τιμες Γερμανιας και οι συνταξεις και οι μισθοι του Δημοσιου ειναι 200 euro.Γιατι λοιπον φαινεται κουφο οι μισθοι να γινουν Πορτογαλιας τουλαχιστον?(20%χαμηλοτεροι)

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/02/2009 18:59:09

  @10: ούτε σε επίπεδο Τουρκίας, ούτε Πορτογαλίας, ούτε Ινδίας φυσικά! Οι κατώτεροι μισθοί και οι συντάξεις πρέπει να ανέβουν ΓΕΝΝΑΙΑ

 12. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/02/2009 19:08:26

  @10: λάθος χτύπημα, συνεχίζεται.
  Οι κατώτεροι μισθοί και συντάξεις πρέπει να ανέβουν ΓΕΝΝΑΙΑ, για να τονωθεί η αγοραστική ζήτηση και ταυτόχρονα πρέπει να μειωθούν οι τιμές που επιβάλλονται από μονοπωλιακές καταστάσεις και οι οποίες είναι στην Ελλάδα υψηλότερες από ότι στην Γερμανία για το ίδιο προϊόν (δεκάδες παραδείγματα για διατροφικά είδη πρώτης ανάγκης, για τιμές καυσίμων, σαν μια πρώτη γεύση ...)

 13. stelios avatar
  stelios 12/02/2009 19:17:58

  12@
  Mαλλον εχεις μπερδεψει λιγο τα πραγματα.
  Οι τιμες δεν ειναι αποτελεσμα μονον της ελλειψης ανταγωνισμου(κλειστα επαγγελματα,κεκτημενα δικαιωματα κλπ)αλλα και ανορθολογισμου εν γενει.
  Οταν πχ ενα φορτηγο για να ξεφορτωσει 3 κεσεδακια γιαουρτι και 10 γαλατα χρειαζεται 2 ωρες με εναν οδηγο να κλεινει το δρομο και εναν διανομεα να καβαλαει τα παρκαρισμενα για να φτασει στο γαλακτοπωλειο της γειτονιας,τι τιμη πρεπει να εχει το γιαουρτι για να αφησει κερδος?
  Αν παλι νομιζεις οτι ειναι τοσο απλα τα πραγματα,η Ζιμπαμπουε πρεπει να εχει τους πιο πλουσιους κατοικους,μιας και αμοιβονται με χαρονομισματα δισεκατομυριων.Εκτος και αν εχεις βρει κανενα αλανθαστο μηχανημα που να τυπωνει πλαστα ευρω,διοτι παραμενει το ερωτημα:ΠΟΥ θα βρεθουν τα λεφτα για αυξησεις οταν δεν υπαρχουν για να πληρωθουν τα ηδη δεδουλευμενα?

 14. spyros avatar
  spyros 12/02/2009 19:29:30

  @7 stelios
  Παρασιτικοί οπωσδήποτε, αλλά ταυτόχρονα κομμάτι της πραγματικής οικονομίας (ενδεικτικά λέω ότι οι πόροι των τραπεζών είναι ζεστό χρήμα που απορροφάται από εργαζόμενους και τζιράρεται έντοκα, καθώς και εισπράξεις δόσεων δανείων που επίσης αποτελούν πραγματικό χρήμα. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, εκτός της κοινοτικής χρηματοδότησης, ενέχει και εγχώριους πόρους, άρα ζεστό χρήμα του φορολογούμενου).
  Την Τουρκία –και όχι μόνο- δεν είναι ανάγκη να την ανταγωνιστούμε ποσοτικά. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά –αν και παραδέχομαι ότι ο όρος είναι λίγο ασαφής- της παραγωγής, προάγουν κι αυτά την ανταγωνιστικότητα ενός κράτους. Δεν αμφισβητώ αυτό που λες, καθώς στην Ελλάδα έχουμε πρώτα να λύσουμε το θέμα της παραγωγής και μετά των ποιοτικών χαρακτηριστικών της. Γενικά όμως έτσι γίνονται οι σωστές δουλειές.
  Το ύψος των μισθών συγκρίνεται πάντα με ένα μέτρο. Αν πάρεις σαν μέτρο την Τουρκία, είμαστε άρχοντες. Αν πάρεις όμως σαν μέτρο την ευρωζώνη, είμαστε μάλλον προς τον πάτο.
  Οι τιμές είναι αυξημένες!!! Γιατί;;; Αυτό που λες παρακάτω για τα πακέτα που ρίχνουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου, έχει σαφώς κάποια βάση, αλλά μου φαίνεται ότι του δίνεις πολύ μεγαλύτερη διάσταση από την πραγματική. Στο προηγούμενο ποστ σου, υπολόγισες –έστω και λίγο χονδρικά- το κόστος του κάθε εργαζόμενου για την επιχείρηση. Παρέλειψες όμως να αναφέρεις ότι το ¨κόστος¨ αυτό αποτελεί εν δυνάμει κέρδος της διπλανής επιχείρησης κ.ο.κ. (κύκλος της αγοράς) Πως λοιπόν διαχειριζόμαστε οι απλοί καταναλωτές το εισόδημά μας; Πόσο ¨έξυπνα¨ καταναλώνουμε. Πόση παιδεία έχουμε σαν καταναλωτές; Και δεν επεκτείνομαι άλλο.
  Για τα του δημόσιου τομέα δε θα πω τίποτα. Στην Ελλάδα και μόνο να ψελλίσει κάποιος για εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, βαφτίζεται αμέσως φασίστας, συντηρητικός και όλα τ’άλλα ευγενή που ακολουθούν. Η μόνη ένσταση μου είναι ότι δυστυχώς οι μισθοί των δημοσίων είναι –φορολογικώς- από τα λιγοστά έσοδα του κράτους. Κατά τ’άλλα η σπατάλη –πόρων και δυναμικού- στον δημόσιο τομέα είναι απαράβατος νόμος. Κι εκεί όμως χρειάζεται εξορθολογισμός και όχι αφορισμός, όπως γενικά συνηθίζουμε στην Ελλάδα.

 15. stelios avatar
  stelios 12/02/2009 19:42:06

  14@
  Εννοω το κοστος των εισφορων εργοδοτικων και ασφαλιστικων που ειναι εξωφρενικο σε σχεση με την ανταποδωση.
  Πληρωνονται ενσημα για τις υπερωριες χωρις αυτες να υπολογιζονται σαν συνταξιμος χρονος,υπαρχουν επαγγελματα που εχουν παψει να θεωρουνται στην Ευρωπη βαρεα αλλα συνεχιζουν στην Ελλαδα,το κοστος της αδειοδοτησης για οτιδηποτε κινειται κλπ.
  Αυτα τα χρηματα πηγαινουν κατ'ευθειαν στις τσεπες των παρασιτων,διοτι οταν αρρωστησει ο ασφαλισμενος του ΙΚΑ,το φακελακι θα το δωσει παλι,και το παιδι του θα το στειλει φροντιστηριο για να περασει σε Πανεπιστημιο που θα τον αφησει αμορφωτο.Οσο για τη φοροδοτηση απο τους Δ.Υπαλληλους,αυτη δια του γρηγοροσημου μεταβιβαζεται στον δυσμοιρο εργαζομενο-επαγγελματια.
  Δε μπορω να χωνεψω οτι ο ανεργος της διπλανης πορτας αφηνεται στη μοιρα του,ενω για την Ολυμπιακη θα πληρωσει φορο ωστε να αποζημιωθει με 200000 euro o καθε απολυμενος επειδη ειναι Επωνυμος απολυμενος.
  Ο κυκλος της αγορας εχει νοημα οταν ο πλουτος παραγεται,οχι οταν κλεβεται η δανειζεται.

 16. stelios avatar
  stelios 12/02/2009 19:50:12

  Αν τελικα δια της βιας ξεκινησει καποιος εξορθολογισμος,(για να παρουν πισω οι δανειστες τα λεφτα τους),1000.000 Ελληνες που ζουν σημερα ανετα σκοτωνοντας μυγες σε δουλειες που υπαρχουν μονο για να φερνουν ψηφους,θα πρεπει να ξεχασουν ο,τι ξεραν μεχρι σημερα.
  Μη νομιζουμε οτι θα δουλευει ο Γερμανος μεχρι τα 67 για να βγαινει ο Ελληνας 15 χρονια νεωτερος στη συνταξη και με γερμανικα λεφτα να τρωει σουβλακια σε εκδρομες ΚΑΠΗ σε ξενωνες αγροτοτουρισμου που με γερμανικα λεφτα εγιναν επισης.Μας λεει ενα nein,μας ριχνει και μια υποβαθμιση στα ομολογα και σε ενα βραδυ γινομαστε Τουρκια και βγαλε.

 17. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/02/2009 19:56:24

  13 Stelios: φυσικά δεν μιλάμε για έλλειψη ανταγωνισμού, μιλάμε για συνεννόηση καρτέλ. Μπαίνει στο γιαούρτι "καπέλο" μποτιλιαρίσματος από το εργοστάσιο παραγωγής, αυτό θέλεις να πεις; Και φταίει ο καταναλωτής;

  Μεγάλους μισθούς δεν απολαμβάνει παρά μία συνομοταξία δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν είναι πλειοψηφία. Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αμοίβονται με σοβαρούς μισθούς. Για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα δεν τίθεται θέμα, οι απολαβές είναι συμπιεσμένες και θα συμπιέζονται ακόμα περισσότερο.
  Δεν θα σχολιάσω την απαράδεκτη θέση σου "ο αμόρφωτος πολίτης δε δικαιούται το σημερινό εισοδημα, ειτε ειναι εργαζομενος ειτε ιδιοκτητης ειτε επαγγελματιας", ούτε και τη θέση σου "τα πανεπιστήμια είναι επιπέδου Μαρόκου", κάποιο λάθος κάνεις φίλε.

  Κατ' εσέ ίσως θα ήταν καλύτερο να μεταναστεύσουμε όλοι οι Έλληνες στην Ινδία και να έλθουν εδώ Ινδοί να δουλέψουν.

 18. stelios avatar
  stelios 12/02/2009 20:31:38

  17@
  Aλλο τι θα μας αρεσε,αλλο τι ισχυει στην πραγματικοτητα.Γιατι ειναι απαραδεκτη η θεση μου?
  Aπο που προκυπτει τι θα καταναλωσει ο καθενας?Απο το τι υπηκοοτητα αναφερεται στο διαβατηριο του?
  Αυτο ισχυει μονο με προστατευτισμο.
  Οσο για τα παραπανω,οι ελληνικες στρεβλωσεις με τις ποσοστωσεις στο γαλα ισχυουν μονον στα ΦΡΕΣΚΑ με ημ/νια ληξης 3-5 ημερων.Στα υπολοιπα ΠΑΝΤΟΥ υπαρχουν εισαγωμενα πολυ φθηνωτερα.Γι αυτο και ακριβοτερα ειναι μονο τα τροφιμα στην Ελλαδα.
  Αλλα αυτο αυτοματα σημαινει οτι πρεπει να δανειστουμε ευρω για να τα εισαγουμε.
  Περιμενω να μου πεις λοιπον ΠΟΥ θα βρεθουν τα ευρω για αυξησεις.
  Σαφεστατα πιστευω οτι ο Ελληνας ΚΑΘΕ κατηγοριας ζει ξοδευοντας περισσοτερα απο οσα δικαιουται,πετωντας στον υπονομο της διαφθορας και της ανικανοτητας αλλα τοσα επιπλεον.Μη σου κανει εντυπωση που ειμαστε λοιπον χρεωκοπημενοι.
  οταν οι συνεταιρισμοι στη Δανια και την Ολανδια εχτιζαν δικα τους εργοστασια και κυριως ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ σε ολη την Ευρωπη,οι ελληνικοι συνεταιρισμοι μισθωναν πουλμαν απο τη Γιουγκοσλαυια για να παν σε προεκλογικες συγκεντρωσεις 800 χμ.μακρια.Τωρα μας φταιν οι μεσαζοντες που τους πινουν το αιμα?Αυτοι ποιανου αιμα ηπιαν με τα δις μαυρες τρυπες δεκαετιων?Του Γερμανου?
  Οχι κοριτσι μου,των παιδιων μας το αιμα ηπιαν.

 19. stelios avatar
  stelios 12/02/2009 20:37:09

  Οσον αφορα τη μεταναστευση των Ελληνων,υπαρχουν αναριθμητοι υψηλοτατου επιπεδου επιστημονες και τεχνιτες σε πολλες τριτοκοσμικες χωρες,διπλα τους οι μαστοραντζες Ελληναραδες που συνηθισαν να ληστευουν τους πελατες τους δε πιανουν ουτε μια ρουπια...
  Ο κυρ Μητσος που δεν ειναι ικανος να χτισει ενα ντουβαρι ισιο χωρις να το γκρεμισει τρεις φορες πρωτα,πραγμα αυτονοητο απο τη νεολιθικη εποχη,δε μπορει να εχει δεκαπλασιο εισοδημα απο τον αντιστοιχο Νοτιαμερικανο η Πακιστανο.

 20. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/02/2009 21:00:54

  Όταν τελειώσει το παραλήρημα για όλους και για όλα, ίσως συζητήσουμε για το που θα βρεθούν χρήματα για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και συντάξεις, για τις τιμές που είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, για το γιαουρτάκι δικής μας παραγωγής που πωλείται ακριβότερα εδώ από ότι στο Βέλγιο, για τις ώρες εργασίας που είναι οι περισσότερες (είτε σε μία δουλειά είτε σε δύο), για τους Έλληνες μαστοράντζες που κατά σύμπτωση κτίζουν όλες τις μεγάλες πόλεις κάτι δεκάδες χρόνια τώρα, για τα πανεπιστήμιά μας που βγάζουν εκατοντάδες άξιους επιστήμονες κάθε χρόνο, ...

 21. stelios avatar
  stelios 13/02/2009 10:27:50

  21@
  Μπορει να ειμαι τελειος επιστημων,αλλα αν το αντικειμενο μου ειναι να σχεδιαζω σελες για δεινοσαυρους και να θεωρω εντατικοποιηση και ξεπουλημα στο Κεφαλαιο το να μαθω να σχεδιαζω σελες
  για μοτοσυκλετες,δεν ειμαι καθολου αποτελεσματικος....
  Το που θαβρεθουν χρημαρτα για τους μισθους του επομενου μηνα,ειναι ευκολο να πεις οτι θα τα παρουμε απο τα λαμωγια που θησαριζαν και θησαυριζουν.Για την επομενη χρονια ομως θα χρειαστουν παλι δανεικα,με την κατασταση μας δε μας δανειζει κανεις,ειναι πιο ευκολο να το καταλαβουμε απο ο,τι η θεωρια των χορδων.

 22. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 13/02/2009 11:33:47

  @stelios: καλημέρα, αν το σχόλιο απευθύνεται στο #20. Αν πρόσεξες δεν αναφέρθηκα στους μεγάλους μισθούς, αλλά στο κατώτατο/βασικό μισθό/σύνταξη.
  Τα χρήματα για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και συντάξεις θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν αν περιορίζονταν χθές!! οι σπατάλες του κράτους, ή αν π.χ. εισπράττονταν με λογικές ρυθμίσεις και με σύστημα τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών-εταιρειών και ο ανείσπρακτος ΦΠΑ (οι εφορίες έχουν καθίζηση εσόδων ΦΠΑ κατά 11%), για να εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία. Για την αποβιομηχάνιση της χώρας και τη βίαιη μετάλλαξή της ενδεχομένως σε έναν απέραντο τουριστικό καταυλισμό δεν έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.