26/03/2008 19:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσωρινή ένταξη επιδιώκουν τώρα τα Σκόπια

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα Σκόπια θα δεχθούν την πρόταση Νίμιτς που είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια». Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να την δεχθεί. Έτσι, η «τελευταία γραμμή υποχώρησης» των Σκοπίων θα είναι να μπούνε προσωρινά στο ΝΑΤΟ με την σημερινή ονομασία, FYROM. Πράγμα το οποίο δεν θα δεχθεί φυσικά ο Κ. Καραμανλής. Έτσι λέγεται, τουλάχιστον. Το πιο πιθανό είναι λοιπόν να πάμε σε μια νέα παράταση των διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζουμε ότι στις 7 Νοεμβρίου 2007 είχαμε γράψει ότι σύμφωνα με πληροφορίες εκείνων των ημερών η Ουάσιγκτον «θα σώσει για ένα χρόνο» την κυβέρνηση Καραμανλή – και φυσικά την Ντόρα – από την δαμόκλειο σπάθη της ονομασίας των Σκοπίων. Και θα προτείνει να αναβληθεί προς το παρόν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με το επιχείρημα ότι «δεν είναι ακόμα έτοιμα για το ΝΑΤΟ»(βλ. εδώ). Δεν γνωρίζουμε αν η αναβολή θα είναι τώρα για ένα έτος, ή λιγότερο (μερικοί μήνες φερ΄ ειπείν), ούτε με πιο πρόσχημα θα γίνει. Είναι όμως βέβαιο εκ των προτέρων ότι θα φορτωθεί πάλι στην «αδιαλλαξία των Ελλήνων». 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 26/03/2008 19:53:08

  Από τη στιγμή που οι Αμερικάνοι έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν την πάγια γεωπολιτική κατεύθυνσή τους, να παρεμποδίσουν την έξοδο της Ρωσίας στην θάλασσα, λόγω της οποίας έκαναν τρεις πολέμους (Κορέα, Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία) το παιχνίδι με τα Σκόπια είναι χαμένο. Θα τα πουν όπως θέλουν δε θα διστάσουν να κάψουν την κυβέρνηση και γενικότερα μας έχουν γραμμένους κανονικά.
  Ο αντίπαλος δεν είναι τα Σκόπια αλλά οι Αμερικανοί και οι Βούλγαροι. Τα ήξερε αυτά ο Μητσοτάκης από το Λάλα και επιδίωξε να κλείσει το θέμα όπως όπως αλλα δεν του βγήκε.

 2. Λουδοβίκος των κατωγείων avatar
  Λουδοβίκος των κατωγείων 26/03/2008 20:22:54

  Και το Greece-Salonika,που συνήθως είναι καλά πληροφορημένο, δημοσιεύει απ΄το πρωί μια παρόμοια πληροφορία:

  http://greece-salonika.blogspot.com/2008/03/3-6.html

 3. mesapola avatar
  mesapola 26/03/2008 21:02:51

  Σε όλα αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και τα εξής: Η τελευτεία πρόταση Νίμιτς είναι αμερικανικής εμπνεύσεως. Και συγεκριμένα του περιβόητου κ. Φριντ βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Σκοπίων στις Βρυξέλες και τους έβαλε να δεσμευτούν ότι θα βρεθεί λύση για το όνομα.
  Ο κ. Φριντ είναι ο αρχιτέκτονας και εμπνευστής της αμερικανικής πολιτικής στο Σκοπιανό και κυρίως της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη γετονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Η στάση του είναι καθαρά φιλοσκοπιανή.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 26/03/2008 21:26:13

  Δεν είναι φιλοσκοπιανοί γιατί αγαπάνε τους Σκοπιανούς αλλά γιατί έτσι αντιλαμβάνονται αυτοί τα συμφέροντά τους. Ο υφυπουργός του κινείται εντός των πλαισίων που του έχουν πει οι υπηρεσίες του.
  Κατά τη γνώμη μου να πούμε ότι δεν αναγνωρίζουμε και τέλος και να δούμε πως θα κάνουμε στο θέμα αυτό δύσκολη τη ζωή των Αμερικανών για να μην τους βγαίνουν τα σχέδια. Θεωρώ λάθος την πολιτική Μητσοτάκη να θέλει να ο κλείσει όπως όπως γιατί τα έβλεπε αυτά.

 5. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 26/03/2008 21:55:09

  Οταν το θέμα σέρνεται 17 χρόνια προφανώς δεν κλείνει μέσα σε 20 ημέρες "έντονης" κινητικότητας. Απλώς χαμηλώνει ο πήχυς, δίδεται μία αναβολή και ξανά από την αρχή. Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει. Θέλουμε το "κρατίδιο" ώς έχει στα βόρεια σύνορα ή δεν μας ενοχλεί το ενδεχόμενο της απορόφσησης του από Βουλγαρία και Μεγάλη Αλβανία;

 6. mesapola avatar
  mesapola 26/03/2008 21:59:41

  Για το φιλοσκπιανοί έτσι είναι.. για συμφέροντα μιλάμε. Αλλά όπως ακούγεται στις ΗΠΑ, ο Φριντ είναι αυτός (ή από αυτούς του λίγους) που χαράσσουν την πολιτική των ΗΠΑ στο Σκοπιανό και κατάφερε να πείσει την κυβέρνησή του να προχωρήση στην αναγνώριση ως ''Μακεδονίας'' και όχι μόνο. Σε αυτό το πνεύμα ήταν το σχόλιό μου.
  Στην διπλωματία και στην εξωτερική πολιτική παίζουν μεγάλο ρόλο τα πρόσωπα.
  Πολλές χώρες (σοβαρές στην άκηση ξωτερικής πολιτικης) επενδύουν στην προσέγγιση των προσώπων-κλειδιών της αμερικανικής διπλωματίας που χειρίζονται μείζονα θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που τις αφορούν άμεσα.
  Η Ελλάδα δεν ξέρω πώς το χειρίζεται αυτό το ζήτημα. Και στην προκειμένη περίπτωση τι επαφή υπάρχει με τον Φριντ..

 7. wert01gf avatar
  wert01gf 27/03/2008 03:18:51

  Πόσο αδιάλλακτοι!

 8. ΕΡΜΑΙΟ avatar
  ΕΡΜΑΙΟ 27/03/2008 17:58:43

  θΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ!

  Τετάρτη, 26 Μάρτιος 2008
  Παράταση 3 εώς 6 μηνών για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ..;
  Κατά την χθεσινοβραδυνή ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου η εκπρόσωπος Ντάνα Περίνο (φώτο) κλήθηκε να απαντήσει σε μια ενδιαφέρουσα ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για το “αν ισχύουν πληροφορίες που μιλούν για κάποιου είδους παράταση τριών έως έξι μηνών από το ΝΑΤΟ,κατ’εξαίρεση μόνο για την ένταξη της ΠΓΔΜ”.

  Το σενάριο αυτό προς το παρόν δεν έχει απασχολήσει τα Ελληνικά ΜΜΕ αλλά πολύ καλά πληροφορημένη πηγή του Greece-Salonika υποστηρίζει πως:
  “τo ενδεχόμενο μιας 6μηνης παράτασης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος-Σκοπίων είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο το οποίο μάλιστα εξετάζουν σοβαρά στο Ελληνικό Υπ.Εξ,μετά τη χθεσινή “απαράδεκτη” νέα πρόταση Νίμιτς.
  O μόνος φόβος,εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο,είναι η πιθανή εύρεση φόρμουλας εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα (δηλαδή των ΗΠΑ..) ώστε η ΠΓΔΜ να ενταχθεί “προσωρινά”στο ΝΑΤΟ με το όνομα “FYROM”.
  H κΠερίνο,για την ιστορία,απάντησε πως στην περίπτωση που οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη αποτύχουν, “θα πρέπει να αφήσουμε τις εργασίες να συνεχιστούν συμπληρώνοντας ότι ο παράγων χρόνος συνιστά μοχλό πίεσης και ότι καλό θα ήταν να διευθετηθεί το θέμα πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ”..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.