#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/12/2013 16:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσοχή στον τερματισμό!Είναι εξαιρετικά οδυνηρό να τρέχεις έναν ολόκληρο πολιτικό και οικονομικό μαραθώνιο και να κινδυνεύεις να παραπατήσεις και να πέσεις λίγα μέτρα πριν από τον τερματισμό! Δυστυχώς αυτό κινδυνεύει να πάθει η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα, η κοινωνία, η χώρα ολόκληρη.  Και το χειρότερο είναι πως όλα όσα επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα, κυρίως με τις αιματηρές θυσίες του λαού, κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, την ώρα που ακούγονταν ήδη φωνές για εμφάνιση φωτός στην άκρη του τούνελ, την ώρα που γίνεται πραγματικότητα το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, την ώρα που η έξοδος της χώρας στις αγορές και πάλι, δεν φαντάζει πια ένα μακρινό όνειρο.

Οι λόγοι που ένα «πολιτικό ατύχημα» τούτη την ώρα δεν φαίνεται εντελώς απίθανο, αφορούν τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.  Δυστυχώς,  η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια κρισιμότατη, σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που ένα χαώδες και εκρηκτικό σκηνικό στο εσωτερικό, υπονομεύει συνεχώς την συνοχή και την αποφασιστικότητά της απέναντι στους δανειστές και εταίρους μας. Ένα σκηνικό, που μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει την πολιτική σταθερότητα της χώρας, είναι αυτονόητο πως αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του οικοδομήματος της μελλοντικής πορείας προς την ανάπτυξη εκτός των μνημονίων και επιτέλους, εντός των αγορών.

Η κυβέρνηση ευρισκόμενη μπροστά σε μια σειρά φαινομενικά αδιέξοδων διαφωνιών με την τρόικα στο εξωτερικό, αναγκάζεται επίσης να έρθει αντιμέτωπη στο εσωτερικό της χώρας, εκτός από την έξαλλη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων «αντιμνημονιακών», με ένα πλήθος κυβερνητικών βουλευτών (κυρίως από πλευράς ΠΑΣΟΚ αλλά τελευταίως και μέσα από την ΝΔ), που άλλοτε για άλλους ο καθένας λόγους, απειλούν πως δεν θα υπερψηφίσουν άλλοτε άλλα νομοσχέδια. Δεδομένου πως τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες θα έρθουν για ψήφιση στην Βουλή ένα πλήθος αμφιλεγόμενα νομοσχέδια, είναι φανερό πως η αποφυγή του πολιτικού «ατυχήματος» απαιτεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση την εφαρμογή μιας πολιτικής τακτικής που να συνδυάζει αλήθεια, ευελιξία, αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία. Δύσκολο μεν,  όχι και ακατόρθωτο δε.

Στο εξωτερικό λοιπόν, η διαπραγμάτευση έχει φτάσει σε κομβικό σημείο και αγγίζει τις νοητές «κόκκινες γραμμές» για πολλά ζητήματα (πλειστηριασμοί, φόροι ακινήτων, απολύσεις ΔΥ, τα ΕΑΣ, κλπ) με ορατό τον κίνδυνο να «κολλήσει» εάν η επιμονή των δανειστών την οδηγήσει κοντά στην απόλυτη «κόκκινη γραμμή», αυτήν δηλαδή της μη λήψης άλλων οριζόντιων μέτρων. Η θετική έκβαση αυτής της τόσο κρίσιμης διαπραγμάτευσης θα είναι σημαντικό ατού στα χέρια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των εσωτερικού μετώπου. Καθώς όμως κάτι τέτοιο ακόμη δεν διαφαίνεται, αυτό το εσωτερικό μέτωπο ολοένα και αγριεύει και φουντώνει και απειλεί υπό προϋποθέσεις την πολιτική σταθερότητα στην χώρα και κατά συνέπεια την ακύρωση στην πράξη όλων όσων έχει πετύχει με τις θυσίες του ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα στον τετραετή εξαντλητικό οικονομικο-πολιτικό μαραθώνιο που αναγκάστηκε να περάσει.

Το εσωτερικό αυτό μέτωπο, με αιχμές τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία και την Υγεία και σημεία επικίνδυνης για την συνοχή της κυβέρνησης «πολιτικής τριβής» τις εκπεφρασμένες ή υποβόσκουσες πιθανές διαφοροποιήσεις κυβερνητικών βουλευτών στα κρίσιμα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή στο άμεσο μέλλον, ενισχύεται έτι περισσότερο από μικρές αλλά κρίσιμες ανοιχτές διαμάχες με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, καθαρίστριες, κτηνοτρόφοι γαλακτοπαραγωγοί, κλπ, κλπ), εμφανίζοντας εικόνα που αργά αλλά σταθερά θέτει σε αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης να «περάσει» κοινοβουλευτικά, πολιτικά και κοινωνικά όσα συμφωνηθούν στην διαπραγμάτευση με την τρόικα, ακόμη και αν δεν είναι τόσο δυσοίωνα, όσο καταγγέλλουν οι διάφορες «Κασσάνδρες» της αντιπολίτευσης.

Και αν η εκρηκτική αυτή κατάσταση στο εσωτερικό, συνδυασμένη με μια δύσκολη διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, αφεθεί να χρονίσει και να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, τότε το σχετικά καλό κλίμα που μόλις είχαμε καταφέρει να δημιουργήσουμε, θα αντιστραφεί γρηγορότερα από όσο μπορούμε να το φανταστούμε. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας μερικές κρίσιμες εβδομάδες που ίσως οδηγήσουν την δικομματική κυβέρνηση στα όριά της, ενώ  θα είναι σίγουρα καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις, σε μια στιγμή που θα στρίβουμε στην τελευταία στροφή του τετραετούς μαραθωνίου και από την άνοιξη θα βλέπουμε μπροστά μας το νήμα του τερματισμού. Το αγωνιώδες ερώτημα όλων των Ελλήνων, είναι αν θα καταφέρουμε να κόψουμε εγκαίρως αυτό το νήμα ή αν θα σκοντάψουμε και θα πέσουμε άδοξα, λίγα μόλις μέτρα πριν από τον πολυπόθητο τερματισμό αυτού του μακροχρόνιου εφιάλτη.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μάστορας avatar
  Μάστορας 03/12/2013 18:55:59

  Κανένας "τερματισμός" δεν υπάρχει. Μονάχα μια ατελείωτη αγωνία και μια ψυχορραγία δίχως τέλος.

 2. Ηλίας Πορφυρός avatar
  Ηλίας Πορφυρός 03/12/2013 20:11:40

  Το αγωνιώδες ερώτημα των Ελλήνων είναι αν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, οι αυτονόητες αυτές κόκκινες γραμμές, γίνουν για ακόμα μια φορά τελατίνι κι αν θα ποδοπατηθούν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες υπό το πρόσχημα αυτή τη φορά οτι βρισκόμαστε λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό. Κι αν θα επικρατήσουν λογικές «φάγαμε τον γάιδαρο» και «ας πάει και το παλιάμπελο». Δηλαδή ένα είδος επικοινωνιακής διαχείρισης στην βάση δραματικών διαγγελμάτων κινούμενων στο πνεύμα του παρόντος άρθρου το οποίο και δίνει μια ιδέα «προσχεδίου».
  Επιπρόσθετα να επισημάνω οτι η γραμμή του τερματισμού για την οποία τόσο έντονα ανησυχείς μήπως χαθεί (και τι θα απογίνουμε χωρίς γραμμή τερματισμού), δεν είναι άλλη από την έξοδό μας στις αγορές. Και μόνο.
  Εξέλιξη η οποία επ’ ουδενί δεν συνεπάγεται χαλάρωση της θηλιάς αλλά θα συνοδεύεται από ανακοινώσεις αναγκαιότητας περαιτέρω λήψης οριζόντιων εξοντωτικών μέτρων προκειμένου «να μην έχουμε ξανά μνημόνιο». Χωρίς κόκκινες γραμμές, χωρίς τελευταίες γραμμές άμυνας, χωρίς πάτο. Μονόδρομος και αυτοσκοπός η μια ληστεία μετά την άλλη, “γιατί αλλιώς θα γυρίσουμε στη δραχμή” και “αν δεν σας αρέσει πείτε μας βρε λαϊκιστικά τσογλάνια τι ακριβώς αντιπροτείνετε”. Καλή υγεία να έχουμε δηλαδή, χαιρετίσματα στον πλάτανο και Νικολό καρτέρα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ηλίας Πορφυρός 04/12/2013 00:04:01

   Αγαπητέ μου, η πιο ακραία επικοινωνιακή διαχείριση που έχω δει εγώ τα χρόνια της κρίσης, είναι η προώθηση της "χαζοχαρούμενης" θεωρίας της επιστροφής στην δραχμή.

   • Ηλίας Πορφυρός avatar
    Ηλίας Πορφυρός @ akenaton 04/12/2013 00:56:54

    Η μόνη βιώσιμη διαπραγμάτευση που θα μπορούσε να υπάρχει είναι εκείνη που καθιστά μεν σαφές στους «φίλους και εταίρους» οτι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την παραμονή μας στο ευρώ, αλλά από κάποιο σαφώς καθορισμένο και περιγεγραμμένο σημείο και μετά η απομάκρυνσή μας από το ευρώ ίσως αποτελεί ρεαλιστικό ενδεχόμενο το οποίο φυσικά και απευχόμαστε. Όσο όμως κι αν το ξορκίζουμε, ακριβώς επειδή είναι υπαρκτή πιθανότητα κι εμείς σοβαρή ηγεσία, παράλληλα με την διαπραγμάτευση υπονοούμε οτι σε μυστικό επίπεδο προετοιμαζόμαστε για το απευκταίο.
    Επιτρέψτε μου λοιπόν να έχω εγώ όπως και πολλοί άλλοι -που δεν είμαστε κατ’ ανάγκη αριστεροί ή ψεκασμένοι- εντελώς διαφορετική οπτική περί του τι συνιστά¨ "χαζοχαρούμενη θεωρία" και τι "χαζοχαρούμενη πολιτική".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.