#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2012 14:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσοχή στις δημοσκοπικές ... οφθαλμαπάτεςΤου Γιώργου Χαρβαλιά

Δεν ξέρω αν οι δημοσκοπήσεις αποτελούν «φωτογραφίες στιγμής», όπως συχνά αρέσκονται να λένε οι επαγγελματίες του κλάδου, δύο όμως είναι τα βασικά συμπεράσματα των πιο πρόσφατων μετρήσεων: Ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτο κόμμα στις εκλογικές προτιμήσεις με μεγάλη και μη αναστρέψιμη, διαφορά από τα άλλα κόμματα και ότι το πολιτικό σκηνικό διατρέχεται, οριζόντια πλέον, από «αντιμνημονιακούς» σχηματισμούς που εμφανίζονται, στη σημερινή συγκυρία, να έχουν αξιοσημείωτη απήχηση στη κοινωνία.

Η υπεροχή της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά καταγράφει σταθερή διαχρονική τάση που απεικονίζεται άλλωστε στη λεγόμενη «παράσταση νίκης». Αντίθετα, οι εντυπωσιακές επιδόσεις των «αντιμνημονιακών κομμάτων», στα αριστερά και δεξιά του εκλογικού φάσματος, αποδίδονται στη λογική ενός γενικευμένου(και εν πολλοίς εύλογου) κύματος διαμαρτυρίας, το οποίο είναι άγνωστο αν τελικά θα εκφραστεί στη κάλπη.

Πολλές φορές, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν δημοσκοπικά «ευρήματα» που διαψεύστηκαν παταγωδώς από τα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα. Στην πράξη δηλαδή η εκλογική συμπεριφορά αποδείχτηκε πολύ πιο συντηρητική και «ψύχραιμη», σε σχέση με τις «στιγμιαίες απεικονίσεις θυμικού» που εκφράστηκαν στην διάρκεια σφυγμομετρήσεων. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασαν να εκτινάσσονται στο 18% ή τα υψηλά ποσοστά του Γιάννη Δημαρά για την περιφέρεια Αττικής, που προδίκαζαν, ακόμη «και στο παρα πέντε» την συμμετοχή του στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010.

Σχεδόν πάντα δηλαδή, ο πρόσκαιρος «δημοσκοπικός θρίαμβος» πολιτικών σχηματισμών και προσώπων «εναλλακτικού τύπου», κατέληγε σε εκλογική…προσγείωση, εις όφελος βεβαίως, του πανίσχυρου δικομματικού τοπίου και των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας.

Σήμερα, ωστόσο, θα μπορούσε κάποιος βάσιμα να ισχυριστεί ότι τα δεδομένα που καθόριζαν το μεταπολιτευτικό εκλογικό στερεότυπο πριμοδότησης των κομμάτων εξουσίας, έχουν ανατραπεί. Γιατί υπάρχουν πλέον νέα στοιχεία που μπορεί να καθορίσουν την εκλογική συμπεριφορά. Όπως για παράδειγμα:

Η πρωτοφανής αποξένωση των ψηφοφόρων από την πολιτική σκηνή, τα παραδοσιακά κόμματα και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

Η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί αύριο, ή ακριβέστερα η εμπεδωμένη βεβαιότητα ότι το αύριο θα είναι χειρότερο από το χθές.

Η προοπτική νέων επαχθών μέτρων που «διαφημίζονται» συνεχώς από την τρόικα, το ΔΝΤ, τον προσωρινό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και το περιβάλλον του.

Η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας σε πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα επίπεδα.

Η πεποίθηση ότι το μέλλον δεν καθορίζεται πλέον από τις επιλογές του ελληνικού λαού, ούτε από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις, αλλά από πανίσχυρα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό.

Η ανακύκλωση στα ΜΜΕ, φθαρμένων υλικών από το στελεχιακό δυναμικό των μεγάλων κομμάτων

Η γενικευμένη αίσθηση ατιμωρησίας για όσους λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα.

 

Θα μπορούσα να συνεχίσω και με πολλά ακόμη που δικαιολογούν την πρωτόγνωρη αγανάκτηση των Ελλήνων ψηφοφόρων. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα κατέληγα στο ίδιο θεμελιώδες ερώτημα: Πώς μπορούν όλα αυτά κακώς κείμενα να αλλάξουν; Η έστω, με ποιο εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργούνται προυποθέσεις μιας επί τω βελτίω αλλαγής; Με μία σταθερή και συμπαγή κυβέρνηση υπό ισχυρή ηγεσία; Η με ένα κατακερματισμένο εκλογικό τοπίο, όπου θα πρυτανεύουν οι ανέξοδες φωνές διαμαρτυρίας;

Αυτό θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξει να είναι και το ζωτικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών. Και η απάντηση στην κάλπη θα αποτελέσει προιόν λογικής επεξεργασίας των Ελλήνων ψηφοφόρων. Το ένστικτο αυτοσυντήρησης και η προοπτική μιας ελπίδας θα υπερκεράσουν την απόγνωση και την απελπισία, περιορίζοντας την «εκλογική τιμωρία» σε αυτούς που πραγματικά την αξίζουν. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι μας έφεραν εδώ. Και σήμερα έχουν το θράσος να προσδοκούν την ψήφο του ελληνικού λαού, διεκδικώντας μάλιστα στην καλπάζουσα φαντασία τους και την εκλογική πρωτιά…

(δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.P. avatar
  S.P. 24/03/2012 15:23:40

  Θα δούμε επί Σαμαρά στην φυλακή αυτούς που λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα;
  Θα αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, να μπαίνουν στην φυλακή και οι πολιτικοί; π.χ. Ο κ. Χατζηγάκης που έδωσε τα χρήματα της ΕΕ εκεί που δεν έπρεπε θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις; Γιατί αυτά τα λεφτά τα ζητάει πίσω η ΕΕ. Ιδού το ερώτημα

  • NIKOS avatar
   NIKOS @ S.P. 25/03/2012 10:45:22

   ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΤΟΝ ΓΑΠ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΤΑ ΕΦΑΓΕ.

 2. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 24/03/2012 15:35:55

  Πολύ σωστή προσέγγιση από τον Γ. Χαρβαλιά. Βεβαίως όπως κι ο ίδιος επισημαίνει υπάρχουν σήμερα διαφορετικά δεδομένα που ίσως οδηγήσουν στην κατάρρευση του δικομματισμού. Και για το ΠΑΣΟΚ αυτό πρέπει να αποτελέσει φυσιολογική "τιμωρία". Η ΝΔ όμως, γιατί να πληρώσει τα σπασμένα άλλων;

 3. dorothea avatar
  dorothea 24/03/2012 15:38:31

  Πράγματι η σημερινή δημοσκοπική εικόνα αδικεί την ΝΔ, κυρίως όμως τον αρχηγό της. Από την άλλη πλευρά, είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Μπενίτο υπέστη δημοσκοπικό "φουσκωμα" από τις εφημερίδες της διαπλοκής, με χειρότερο δείγμα γραφής αυτής του κ. Ψυχάρη, ο γυιός του οποίου "συμβουλεύει" τον Αντώνη Σαμαρα!

 4. sitting duck avatar
  sitting duck 24/03/2012 15:40:30

  Aν φτάσουμε έτσι στις κάλπες είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πρόβλημα. Θέλω να ελπίζω ότι θα υιοθετηθεί το διακύβευμα που προτάσσει στον επίλογο του ο αρθρογράφος. Αλλά δεν είμαι βέβαιος...Αυτά που συμβαίνουν στο τόπο μας είναι πρωτοφανή και ενδεχομένως να δούμε...πρωτοφανή εκλογικά αποτελέσματα!

 5. akrovolistis avatar
  akrovolistis 24/03/2012 16:19:13

  Για καθήστε πρώτα να προκηρυχθούν οι εκλογές και μετά βλέπουμε...

 6. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 24/03/2012 17:35:44

  Η ψήφος κατά ένα μεγάλο μέρος θα είναι τιμωρητική και αντιμνημωνιακή , με δεξιά ή αριστερή παραλαγή.

 7. ιεραξ avatar
  ιεραξ 24/03/2012 18:23:49

  Ας μην αναπαράγουμε ύπουλες και πονηρές πασοκιές.
  1-Η ΝΔ αποζημίωσε τους αγρότες για ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο το 2009 ύψους 500 εκ ευρω.Το ΠΑΣΟΚ και η αριστερά ζητούσαν τα διπλά απειλώντας να οργώσουν το Σύνταγμα
  2-Οι όποιες ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, και όχι επιδοτήσεις,δόθηκαν απο εθνικούς πόρους και όχι απο την ευρωπαική ένωση
  3-Οι χαφιέδες του ΠΑΣΟΚ, με συνεχείς δηλώσεις τότε, ρουφιάνεψαν στην Ε.Ε. οτι επρόκειτο για επιδοτήσεις και οχι για αποζημιώσεις ζημιών προκειμένου να τις καταστήσουν παράτυπες
  4-Το σύνολο παρόμοιων υποχρεώσεων και άλλων ΔΕΚΟ ο εν δυνάμει υπόδικος Παπακωνσταντίνου και ο υπάλληλος της Goldman Sachs πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Γεωργίου τις ενέταξαν στο δημόσιο χρέος,κάτι που σε κανένα κράτος της Ε.Ε δεν γίνεται,προκειμένου να το εκτοξεύσουν για ευνόητους λόγους.
  5-Είδατε που και ο αγρότης, οι ζημίες, τα τρακτέρ στο σύνταγμα και στα λιμάνια προεκλογικά είχαν σχέση με τη μεθόδευση για την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ;
  6-Ω... δεξιοί ομφαλοσκοπούντες πότε θα αντιληφθείτε πόσο μεθοδικά υφαίνεται ο πράσινος ιστός της αράχνης; O αντίπαλος είναι απέναντι, έ χει χρώμα πράσινο, και είναι το πονηρό και ύπουλο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ..........

 8. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 24/03/2012 23:15:12

  Ωραία η φωτό. Ο λύκος στο κοπάδι. Μόνο που είναι καμουφλάζ και όχι οφθαλμαπάτη :)

 9. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 25/03/2012 05:33:50

  Εκλογές δεν θα γίνουν
  Δημοκρατία έχουμε;
  Η Ευρώπη που ξέραμε για μας τελείωσε
  Καιρός για δραστικές αποφάσεις.
  Όσο σκύβεις τόσο αποθρασύνονται οι διακορευτές της ψυχής και της ζωής μας
  Τουλάχιστον ας σκεφτούμε τα παιδιά μας, αν είμαστε άξιοι.....(ντροπή μας)
  Μαμώ τα ευρά μου μαμώ!(και είμαι πολύ χαμηλών τόνων)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.