#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/04/2012 16:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσοχή παιδιά, βγήκαν τα φαντάσματαΔε μας έφταναν διάφοροι από το παρελθόν που ομνύουν στον μεσαιοχωριτισμό, ξαφνικά έκανε την εμφάνισή του και ο Κ. Σημίτης ο οποίος συνυπογράφοντας άρθρο με τον Γ. Στουρνάρα του ΙΟΒΕ δίνει απαντήσεις για το αν η Ελλάδα έπρεπε να μπει στην ΟΝΕ. Το άρθρο στον Guardian έχει τίτλο «Δεν προκάλεσε η Ελλάδα την κρίση στην Ευρωζώνη. Ναι, η χώρα μου ήταν η σπίθα, που απλώς αποκάλυψε τις δομικές αδυναμίες εντός της ευρωζώνης».

Ο πρώην πρωθυπουργός απαντούν και για τα παραποιημένα στοιχεία εκείνης της περιόδου λέγοντας ότι ο ισχυρισμός πως η Ελλάδα εισήλθε στην ευρωζώνη με παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, δηλώνει αν όχι υποκρισία, τουλάχιστον άγνοια, καθώς -ακόμα και με τα αναθεωρημένα στοιχεία- το έλλειμμα του 1999 έφτασε στο 3,1% του ΑΕΠ (από 2,5%), δηλαδή χαμηλότερο από τα αντίστοιχα αναθεωρημένα ελλείμματα των άλλων κρατών μελών, που αξιολογήθηκαν με βάση τα στοιχεία του 1997 και τα οποία οδήγησαν στην δημιουργία της Ευρωζώνης το 1999.

Επισημαίνεται ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Ελλάδα έκανε μια τεράστια προσπάθεια για να ανταποκριθεί στα κριτήρια σύγκλισης, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα: τη δημοσιονομική, νομισματική και εισοδηματική πολιτική, καθώς και την ευρεία ιδιωτικοποίηση τραπεζών και των δημόσιων επιχειρήσεων. Αναφέρεται, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από 12,5% του ΑΕΠ το 1993 σε 2,5% το 1999, και με βάση αυτά τα οικονομικά στοιχεία εγκρίθηκε η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Τονίζεται ότι παρά την αυστηρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, που ήταν απαραίτητες προκειμένου να μειωθούν το δημόσιο έλλειμμα και ο πληθωρισμός, οι ρυθμοί ανάπτυξης παρουσίασαν βελτίωση και από τα αρνητικά επίπεδα του 1993, το ΑΕΠ αυξήθηκε στο 4% στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2007.

Δεν είναι κακό να βγαίνουν και να υποστηρίζουν την Ελλάδα. Αλλωστε, πράγματι τότε έγινε μια προσπάθεια από όλη την κοινωνία. Το κακό είναι ότι ο κ. Σημίτης, το 1999 έταζε στους Ελληνες λαγούς με πετραχήλια, ότι θα τρώνε με χρυσά ευρωπαϊκά κουτάλια. Και τελικά, δε μας είπε τίποτε και για την τραγική δεύτερη τετραετία του, εκεί που ξεκίνησε ο δρόμος της απίστευτης σπατάλης, και λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, εκεί που το «λάδωμα», η διαφθορά, το «γρηγορόσημο» απέκτησαν εθνική υπόσταση.

Εντάξει, να απαντούμε στους ξένους που μας έχουν για... σφαλιάρες, αλλά ας κάνουν και λίγη αυτοκριτική, όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 27/04/2012 17:26:06

  Τα παραποιημένα στοιχεία του 1999 ήταν η μια "κακή παράμετρος". Οι "εφ'άπαξ" απόλυτοι αριθμοί δεν σημαίνουν και πολλά. Οι τάσεις τους όμως, ξέφυγαν αμέσως και εν γνώσει του κου Σημίτη. Ο οποίος, ως οικονομολόγος-πρωθυπουργός, ώφειλε να ιδρώνει στην σκέψη ότι, χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική και θεσμοθετημένες επιστροφές πλούτου, από τις ωφελούμενες προς τις ζημιούμενες χώρες, λόγω Κοινής Αγοράς και κοινού νομίσματος, η χώρα παραδιδόταν σε οικονομικό μπρα-ντε-φερ με τους γίγαντες του σπορ, με εύλογη δυσμενή πρόγνωση. Αντ' αυτών, έμεινε στην ρηματική επανάληψη προτροπών για "πραγματική σύγκλιση" την ώρα, που ευλογούσε τακτικές ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετες.
  Εμμένω στην υπερβολή, που είχα διατυπώσει, εδώ και τρία χρόνια: Θέλω το κεφάλι του σε δημόσια θέα, μπροστά στην Βουλή! Για να μαθαίνουν οι επόμενοι ότι, η αμετροέργεια ενέχει και συνέπειες. Και δεν αρκεί η "Πολιτική Βούληση", που κάθε κορνόβλαχος ξερνούσε σαν επιχείρημα και κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για να αρθούν οι αμαρτίες του.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΠΗΛΕΑΣ 27/04/2012 17:57:48

   Ακριβώς! Ματώσαμε με τη λιτότητα από το 90 μέχρι το 2003 και με το που μας έβαλαν με λογιστικές αλχημείες στην ΟΝΕ και αποκτήσαμε το ευρώ για νόμισμα, η σπατάλη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και μάλιστα με τους ΟΑ2004 μας έθαψαν οριστικά. Έπρεπε να βγάλεις τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για να ξεφύγεις αλλά είδαμε με τον Κ.Καραμανλή Β τι γίνεται όταν πας να κάνεις άλλα από τις εντολές τους.

 2. airman avatar
  airman 27/04/2012 18:56:39

  Ο ΓΑΠ ''τρίβεται'', ο Σημίτης ''αναστένεται'', η Αννούλα ''νιαουρίζει''!
  Μπενίτο ας πρόσεχες! Ήθελές τα και παθές τα!

 3. αεροπόρος avatar
  αεροπόρος 29/04/2012 21:08:05

  Κόψτε ΠΑΣΟφατσες, αυτοί οι άνθρωποι κυβέρνησαν την Ελλάδα...... Τελικά εμείς οι Έλληνες είμαστε και πολυυυυυυύ ..... Μα..λάκες ......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.