31/03/2011 15:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσλήψεις υπεράριθμων και σπατάλη στο Αθηναικό Πρκακτορείο Ειδήσεων

Του Λάμπρου Λειβαδίτη
Πολιτικές διαστάσεις αποκτά πλέον η αναταραχή στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων όπου η ΕΣΗΕΑ κηρύττει συνεχείς στάσεις εργασίας ενώ όλα τα κόμματα έχουν καταθέσει ερωτήσεις στην Βουλή για την συμπεριφορά του Γενικού Διευθυντή κ. Ηλία Μάτσικα.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σίμος Κεδίκογλου κατέθεσε ερώτηση για την «μαιμού διαδικασία» πρόσληψης Οικονομικού Διευθυντή στο Πρακτορείο αλλά και για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Συγκεκριμένα ο κ. Κεδίκογλου διαθέτει δύο εντολές του κ. Μάτσικα να καταβληθούν ποσά 3.500 και 4.000 ευρώ σε άγνωστο πρόσωπο για απροσδιόριστη συνεργασία. Οι σχετικές εντολές είναι στην διάθεση του Antinews. Και αυτό την ώρα που ο κ. Μάτσικας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την μισθοδοσία των εργαζομένων και ενώ είναι γνωστό ότι η χρηματοδότηση του Πρακτορείου φθάνει μέχρι τον επόμενο Αύγουστο.

Η στενότητα πάντως δεν εμποδίζει τον κ. Μάτσικα να κάνει δικές του προσλήψεις. Ενώ λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών και πολιτικός του προιστάμενος κ. Γιάννης Ραγκούσης –που τον πρότεινε μετά από αίτημα του κ. Σταύρου Ψυχάρη- διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων  και επεξεργάζεται ακόμη και σχέδια απολύσεων ο εκλεκτός του έχει ήδη προχωρήσει σε 15 προσλήψεις υπεράριθμων. Στο θέμα πάλι της επιλογής οικονομικού διευθυντή οι δύο από τις τρεις προτάσεις που κατατέθηκαν στον σχετικό διαγωνισμό ήταν άκυρες αφού οι εταιρίες που συμμετείχαν είχαν ψευδή διεύθυνση –στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν.

Οι εργαζόμενοι του Πρακτορείου και η Ένωση αντιδρούν στο ενδεχόμενο να μετατραπεί το ΑΠΕ σε ΔΕΚΟ και να μειωθούν οι αποδοχές τους κατά 10%. Σημειώνεται ότι πέρυσι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μείωση κατά 10% και απώλεσαν τον 13ο και 14ο μισθό. Επιπλέον είναι ο έκτος μήνας που οι μισθοί των εργαζομένων θα καθυστερήσουν να καταβληθούν με ευθύνη του Γενικού Διευθυντή. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρότι στην Βουλή ο κ. Πεταλωτής είχε πει ότι «υπάρχει ρητή εντολή να μην υπάρξει τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων» ο κ. Μάτσικας συνεχίζει να εξαπολύει συγκαλυμμένες απειλές εν είδη προειδοποιήσεων σε όσους δεν του αρέσουν αγνοώντας τον κ. Πεταλωτή. Ο κ. Μάτσικας σε μία προσπάθεια να καταστείλει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων έδωσε εντολή να περικοπούν κατά 50% τα ημερομίσθιά τους τις ημέρες των στάσεων και μάλιστα αναδρομικά. Αν και είναι στην διακριτική του ευχέρεια, είναι η πρώτη φορά που η διεύθυνση του Πρακτορείου τηρεί τέτοια στάση.

Για την συμπεριφορά του κ. Μάτσικα στο ΑΠΕ έχουν καταθέσει ερωτήσεις όλα τα κόμματα της Βουλής στις οποίες ο κ. Πεταλωτής αποφεύγει να απαντήσει αφήνοντας ακάλυπτο τον Γενικό Διευθυντή. Ο κ. Μάτσικας με την ανοχή της κυβέρνησης διαχειρίζεται το ΑΠΕ σαν να είναι κακέκτυπο του ΔΟΛ από όπου και προέρχεται υποβαθμίζοντας το Πρακτορείο. Αδιαφορεί δε για το ότι είναι δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης που λειτουργεί με χρήματα του ελληνικού λαού και το οποίο πάντα σεβόταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πάντως οι κυβερνητικοί παράγοντες που παρακολουθούν το θέμα αναγνωρίζουν ότι «ο κ. Μάτσικας έχει καταστεί πονοκέφαλος για την κυβέρνηση καθώς οι πολιτικοί του προιστάμενοι κ.κ. Γιώργος Πεταλωτής κ. Γιάννης Ραγκούσης  αδυνατούν να τον ελέγξουν».

Το θέμα του ΑΠΕ έφθασε και στην Ευρωβουλή με ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Χουντή.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. zackii avatar
    zackii 31/03/2011 17:02:05

    Όχι μόνο εκεί αλλά παντού γίνονται αθρόες προσλήψεις. Ενόψει της επόμενης μέρας φτιάχνει ο καθένας τον κομματικό του στρατό, με συμβασιούχους μεν, αλλά ποιός είναι καλύτερος όμηρος και πιό σίγουρος ψηφοφόρος από τον συμβασιούχο? Προχθές έλεγε ο Παπαγιάννης γιά τον Γερουλάνο που πήρε 4700 άτομα στο υπουργείο πολιτισμού. Η ΝΔ που είναι?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.