14/10/2013 11:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσκλητήριο από 58 προσωπικότητες για μια ισχυρή κεντροαριστερά

Κείμενο-προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς υπέγραψαν 58 προσωπικότητες, προτείνοντας τη δημιουργία ενιαίου φορέα χωρίς τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και κινήσεων.

Η κίνηση των 58 εντάσσεται στις προσπάθειες του Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ  για ένα κεντροαριστερό σχήμα ευρύτερων συνεργασιών το οποίο θα κατέβει με ενιαίο ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές. Το ψηφοδέλτιο θα έχει το όνομα "Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα" και θα αναφέρονται όλες οι συνεργαζόμενες ομάδες και κόμματα.

Κατά τα άλλα, οι «58» διευκρινίζουν ότι η πρόσκληση για συνεργασία αφορά όλες εκείνες τις συλλογικές μορφές και τους πολίτες που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά ούτε στη νεοκομμουνιστική-εθνολαϊκιστική αριστερά. Γίνεται επίσης σαφές ότι η σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα από την οποία πρωτίστως εξαρτάται η ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι υπογράφοντες την πρωτοβουλία  εκτιμούν ότι ο φορέας μπορεί να συσταθεί μέσα στους προσεχείς μήνες με την Ιδρυτική Συνέλευση, συμφωνημένες διαδικασίες, συγκεκριμένο Σχέδιο Εθνικής Συγκρότησης και προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Αυτό διευκολύνει τις κινήσεις που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ στο να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον. Η κοινή αναφορά τους στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα διευκολύνει τη διαδικασία», τονίζουν χαρακτηριστικά στο κείμενο οι «58», αναγνωρίζοντας την πρωτοβουλία των «5» δημάρχων (Μπουτάρη, Καμίνη, Σκοτινιώτη, Φίλιου και Δημαρά) και άλλων αυτoδιοικητικών που δείχνουν τον δρόμο της συνεργασίας στη βάση κοινών αξιών.

Προκαλεί έκπληξη όμως το γεγονός ότι τη «διακήρυξη» για την κοινή κάθοδο υπογράφουν στελέχη προερχόμενα από κεντρικά όργανα της ΔΗΜΑΡ, παρόλο που ο αρχηγός της, Φ. Κουβέλης, επαναλαμβάνει ότι δεν συνεργάζεται με «το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου».

Στους υπογράφοντες είναι οι: της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, Γ. Αντωνίου, Στ. Λιβαδάς, Γ. Γεωργάτος και Δώρα Τσικαρδάνη, ο Γ. Μεϊμάρογλου (υπεύθυνος του Γραφείου Φ. Κουβέλη Ευρωπαϊκών Σχέσεων), ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος Σ. Κουρουζίδης, Μ. Ματσαγγάνης (παραιτήθηκε από την ΚΕ της ΔΗΜΑΡ πρόσφατα), Γ. Καούνης, Γ. Μπέζος, Τέλης Σαμαντάς (μέλος της ΚΕ), Λ. Καστανάς (αποχώρησε πρόσφατα) και Κ. Δέλκος (ΚΕ της ΔΗΜΑΡ από την Ξάνθη).

Στη «λίστα» το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Π. Αυγερινός, οι Ν. Χριστοδουλάκης, Ν. Μπίστης, ο Δ. Ασημακόπουλος (τ. πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ), Ηλίας Βλαχάκης (ΠΑΣΟΚ) και στελέχη του ΠΑΣΟΚ-συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, όπως οι Χρ. Δερβένης (ΙΣΤΑΜΕ), Αθηνά Δρέττα, Γ. Βερνίκος. Τη «σφραγίδα» τους έχουν βάλει πανεπιστημιακοί όπως ο Γ. Βούλγαρης (όχι μόνο ως συγγραφέας του κειμένου...), Ν. Μουζέλης, Γ. Γραμματικάκης, Χρ. Ροζάκης, Μ. Ματσαγγάνης, Λ. Μήτρου, Π. Παναγιωτόπουλος, Ν. Αλιβιζάτος και άλλοι, ενώ από τον χώρο της Οικολογίας, οι κ. Ευθυμιόπουλος, Χατζημπίρος, Ράπτης και των καλλιτεχνών ο κ. Πορτοκάλογλου κ.ά.

Το κείμενο υπογράφουν:

Αγανίδης Πασχάλης, οικονομολόγος
Αγριαντώνη Χριστίνα, καθηγήτρια πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Αλιβιζάτος Νίκος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών
Αντωνίου Γιάννης, εκπαιδευτικός
Ασημακόπουλος Δημήτρης, επιχειρηματίας, τ. πρόεδρος ΓΣΕΒΕ
Αυγερινός Παρασκευάς
Βαμβακάς Βασίλης, λέκτορας ΑΠΘ
Βασιλάκη Μαρία, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Βερνίκος Γιώργος, επιχειρηματίας
Βλαχάκης Ηλίας, επιχειρηματίας, γγ ΕΣΕΕ
Βούλγαρης Γιάννης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Γεωργάτος Γεράσιμος, εκπαιδευτικός
Γκορίτσας Σωτήρης, κινηματογραφιστής
Γκουρτσογιάννη Μελίττα, αρχιτέκτονας
Γραβάνης Αχιλλέας, καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης
Γραμματικάκης Γιώργος, ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης
Δέλκος Κώστας, ηλεκτρολόγος μηχανικός
Δερβένης Χρήστος, γιατρός
Δοξιάδης Αρίστος, οικονομολόγος
Δρέττα Αθηνά, οδοντογιατρός
Ευθυμιόπουλος Ηλίας, περιβαλλοντολόγος
Θεοδωρόπουλος Κώστας, Κίνημα Τυφλών
Καλογήρου Γιάννης, καθηγητής ΕΜΠ
Καλοκαιρινός Αλέξης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Καούνης Γιάννης, δικηγόρος
Καρακωστάκη Χαριτίνη, κοινωνιολόγος
Καστανάς Λεωνίδας, εκπαιδευτικός, μπλόγκερ
Καστρινάκη Αγγέλα, πεζογράφος, καθηγήτρια πανεπιστημίου Κρήτης
Κουρουζίδης Σάκης, δρ. σεισμολόγος
Λιβαδάς Σταύρος, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος
Μάρκαρης Πέτρος, συγγραφέας
Ματσαγγάνης Μάνος, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Μεϊμάρογλου Γιάννης, εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθμιση»
Μήτρου Λίλιαν, καθηγήτρια πανεπιστημίου Αιγαίου
Μουζέλης Νίκος, ομότιμος καθηγητής London School of Economics
Μπέζος Γιάννης, ηθοποιός
Μπένος Σταύρος, πρόεδρος σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ
Μπίστης Νίκος, δικηγόρος
Παγουλάτος Γιώργος, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Παναγιωτόπουλος Παναγής, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανταζόπουλος Ανδρέας, επ. καθηγητής ΑΠΘ
Παπαδάκη Ελίζα, οικονομική αναλύτρια
Παπαδημητρίου-Τσάτσου Άννα,
Παππάς Φίλιππος, Δρ φιλολογίας, μπλόγκερ
Παυλίδου Νιόβη, καθηγήτρια ΑΠΘ
Πολίτης Αλέξης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Πορτοκάλογλου Νίκος, μουσικός
Ράπτης Νίκος,εκπαιδευτικός, μπλόγκερ
Ρεσβάνης Κώστας, δημοσιογράφος
Ροζάκης Χρήστος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Σαββάκης Μπάμπης, καθηγητής, πρόεδρος του ερευνητικού Κέντρου Φλεμινγκ
Σκάλκος Δημήτρης, πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος
Σαμαντάς Τέλης, κριτικός κινηματογράφου
Τριανταφύλλου Σώτη, συγγραφέας
Τσικαρδάνη Δώρα, δικηγόρος
Χατζημπίρος Κίμων, καθηγητής ΕΜΠ
Χειμωνάς θανάσης, συγγραφέας
Χριστοδουλάκης Νίκος, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ολόκληρο το κείμενο των «58»
1. Έκκληση - πρόσκληση

Αυτό δεν είναι Διακήρυξη δημιουργίας νέου κόμματος.

Είναι έκκληση και πρόσκληση.

Απευθύνεται στους πολίτες, στα κόμματα, στις συλλογικότητες, στα πολιτικά πρόσωπα, στις συνδικαλιστικές, τις αυτοδιοικητικές και τις πνευματικές δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού.

Προσκαλεί όλους να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς ηγεμονισμούς.

Υπάρχουν στιγμές στην πορεία ενός έθνους που οι ιστορικές πολιτικές παρατάξεις είναι υποχρεωμένες να επαναθεμελιωθούν, να ορίσουν ξανά την παρουσία τους στην πολιτική ζωή του τόπου. Αλλιώς παρακμάζουν και εξαφανίζονται.

Η επαναθεμελίωση δεν γίνεται μόνο με προτάσεις, τεχνοκρατική επάρκεια, στόχους και εργαλεία. Χρειάζεται μια στρατηγική που να προβάλει τους εαυτούς μας στο μέλλον. Σε έναν Κόσμο που μεταβάλλεται, σε έναν χαοτικό καπιταλισμό και μιαν Ευρώπη που αναζητά την προοπτική της.  Χρειάζεται μια εικόνα της Ελλάδας στο μέλλον, βγαλμένη από την ιστορία της, που θα προσανατολίζει και θα συνθέτει όσες κοινωνικές και πνευματικές δυνάμεις κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

2. Στην εποχή της εθνικής ανασυγκρότησης

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τέτοια στιγμή. Η κρίση εξακολουθεί να είναι βαθιά, όμως αλλάζει φάση και χαρακτήρα. Οι οικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν, αλλά οι πολιτικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η υπέρβαση της κρίσης έρχονται σε πρώτο πλάνο.

Η εποχή των μνημονίων φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Το τραύμα της εθνικής πόλωσης δεν θα σβήσει εύκολα, θα χρειαστεί μάλιστα πολύ κουράγιο και συμφιλιωτική επιμονή απ’ όλες τις πλευρές για να ξεπεραστεί. Όμως, η πολιτική δραστηριότητα δεν θα περιορίζεται στην αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

Μετά από μια καταστροφή, η Ελλάδα ξαναποκτά τη δυνατότητα και τα μέσα να σχεδιάσει το μέλλον της. Να ορίσει ρεαλιστικά τη μελλοντική θέση που θέλει να καταλάβει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να κινηθεί δυναμικά για να την κατακτήσει. Η Εθνική Ανασυγκρότηση είναι το ζητούμενο της νέας φάσης στην οποία έχουμε ήδη μπει. Και είναι ένα πρόβλημα πολιτικό, παραγωγικό και πολιτισμικό.

3. Ποιά ανάπτυξη θέλουμε; Δικαιούμαστε να αποφασίσουμε

Μετά έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης οι πολίτες με το δίκιο τους ελπίζουν και ζητούν να δουν την απαρχή της ανάκαμψης, να βεβαιωθούν ότι ξεκολλάμε από τον πάτο. Η κρίση όμως μας έμαθε με τραγικό τρόπο ότι οι άμεσες οικονομικές προσδοκίες εξαρτώνται από κεντρικότερες στρατηγικές επιλογές.

Τι ανάπτυξη θα έχουμε την προσεχή δεκαετία;

Θα είναι μια ανάπτυξη ρηχή, ασθενική; Θα βασίζεται  στη φτηνή εργατική δύναμη, στην άγρια ανασφάλεια και στην κυνική αποδοχή των μεγάλων ανισοτήτων; Θα αδιαφορεί για τις υποδομές και θα περιφρονεί το περιβάλλον; Θα είναι η επανάληψη ενός κρατισμού και μιας προσοδοθηρίας για φτωχούς;

Ή θα σταθούμε ικανοί να αλλάξουμε ριζικά το κράτος και το παραγωγικό μοντέλο ώστε η Ελλάδα να πετύχει μια δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη που θα δώσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας; Που θα δώσει ευκαιρίες για όλους χωρίς μεσάζοντες, παρέες και τον ραγιαδισμό του ρουσφετιού; Που θα αναβαθμίσει το κράτος δικαίου και θα αναδιοργανώσει εκ βάθρων τη δημόσια διοίκηση; Και αν το πετύχουμε, ποιος θα διαχειριστεί την κατανομή των πόρων ώστε να ενισχύεται σταθερά η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική δικαιοσύνη; Το πολιτικό σύστημα με βάση παλαιές εξαρτήσεις και νέες υποσχέσεις; Ή μια κοινωνική συμφωνία των πολιτών που θα στηρίζει τους πραγματικά αδύναμους και όχι μόνον εκείνους που έχουν πιο δυνατή φωνή;

Η αλλαγή του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου απαιτεί τη μέγιστη διανοητική και συναισθηματική προσπάθεια σε συνδυασμό με την τεχνοκρατική και διοικητική γνώση. Πρωτίστως όμως χρειάζεται να γίνει έργο και κτήμα ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, στις οποίες θα έχουν κεντρικό ρόλο η μισθωτή εργασία του ιδιωτικού τομέα ώστε να ενισχυθεί ξανά η διαπραγματευτική της δύναμη. Τα δικαιώματα των σημερινών παιδιών αφού αυτά προπάντων θα βιώσουν τις ωδίνες της ανασυγκρότησης. Η εξωστρεφής και καινοτόμος επιχειρηματικότητα. Η νέα προηγμένη αγροτική παραγωγή. Ο δημόσιος υπάλληλος που θέλει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της εργασίας του μέσα από τη ριζική μεταρρύθμιση του κράτους. Η μεσαία τάξη που θα θελήσει να ανασυνταχθεί σεβόμενη τις υποχρεώσεις προς την κοινωνία, δηλαδή πληρώνοντας τους φόρους που της αναλογούν. Η ανασύσταση του κράτους πρόνοιας ως συμμαχία των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που γέννησαν η ανεργία, η περιθωριοποίηση  και η ανασφάλεια. Η καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

4.  Χωρίς ντροπή γι αυτό που είμαστε

Η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εθνική αυτογνωσία και σε μια νέα πατριωτική υπερηφάνεια. Χωρίς την κομπλεξική εθνικιστική αλαζονεία γι’ αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε ενώ δεν είμαστε. Χωρίς ντροπή γι αυτό που είμαστε.

Στην κρίση οι Έλληνες δεν είναι ούτε αμαρτωλοί ούτε θύματα. Είναι υπεύθυνοι και άτυχοι. Υπεύθυνοι για τις εθνικές ολιγωρίες, άτυχοι γιατί στη δύσκολη στιγμή βρήκαν απέναντι τους μια Ευρωπαϊκή Ένωση αιφνιδιασμένη, μυωπική, συντηρητική, διαιρεμένη και αναδιπλωμένη στους εθνικισμούς της.

Την ίδια όμως στιγμή, οι Έλληνες κράτησαν όρθιο το φρόνημα του πολίτη, αντέχοντας μέχρι σήμερα τις ασφυκτικές πιέσεις από πολλά μέτωπα. Από την ίδια την κρίση, τα λάθη της συνταγής που δόθηκε για τη θεραπεία, την κοινωνική περιθωριοποίηση, την ευρωπαϊκή αμφισημία, την επιθετικότητα των διεθνών κερδοσκόπων, τους διάσημους «προφήτες» της καταστροφής μας. Από τα λάθη και τη μετριότητα των κυβερνητικών χειρισμών, την ιδιοτελή ολιγωρία του πολιτικού συστήματος, τη διχαστική ατμόσφαιρα, τους δεξιούς και αριστερούς κήρυκες μιας νέας αλλά εξίσου απεχθούς εθνικοφροσύνης που αμφισβητούσε την ελληνικότητα του αντίπαλου. Από την ακραία δημαγωγική στάση των ποικίλων αντιπολιτεύσεων, τη χυδαία λαϊκιστική δημοσιογραφία, τον κυνισμό και την λοιδορία των διεθνών ΜΜΕ, τους συνωμοσιολόγους και τους ψευδολόγους που μοίραζαν φρούδες ελπίδες και μαγικές λύσεις.

Είμαστε ως λαός ανθεκτικοί και θυμωμένοι, θυμωμένοι  και στοχαστικοί, στοχαστικοί και όχι ηττημένοι. Μέσα στο καμίνι της κρίσης, μπορεί να κατακτηθεί μια νέα εθνική αυτογνωσία, να χτιστεί και πάλι ένα αίσθημα λαϊκής υπερηφάνειας, που η σεμνότητά της θα την απομακρύνει από τον λαϊκισμό και η πατριωτική της ρίζα από τον εθνικισμό. Για να βγει η Ελλάδα από τη θέση του κράτους-παρία, να επανακτήσει τη διεθνή της αξιοπρέπεια και να διεκδικήσει ρόλο στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης που θα επιταχυνθούν. Για μια Ενωμένη Ευρώπη που δεν θα είναι, γιατί δεν μπορεί πια να είναι, πολιτικό σχέδιο των ελίτ, αφού η κρίση πολιτικοποίησε στο έπακρο τη διαδικασία ενοποίησης. Για έναν ευρωπαϊσμό, όχι μόνο προοδευτικό αλλά και λαϊκό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε στην αρχή και να αντιστρέψουμε αργότερα τον διαχεόμενο ευρωσκεπτικισμό.

5. Ούτε δεξιά ούτε νεοκομμουνιστική αριστερά

Αυτός είναι ο νέος ρόλος της ιστορικής παράταξης της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, όλου του κεντροαριστερού χώρου: Εθνική Ανασυγκρότηση - αλλαγή του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου – νέα συμπόρευση της εθνικής αυτογνωσίας με τον προοδευτικό λαϊκό ευρωπαϊσμό.

Όρος για την εκπλήρωσή του είναι η σύγκλιση και η συνεργασία όλων εκείνων των συλλογικών μορφών και των πολιτών που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά ούτε στη νεοκομμουνιστική-εθνολαϊκιστική αριστερά.

Η σύγκλιση πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα από την οποία πρωτίστως πλέον εξαρτάται η ανάκαμψη της οικονομίας, η διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και η ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.

Η συγκρότηση της νέας προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την πολιτική ανανέωση. Η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος έχει οδηγήσει σε ένα ασταθές ακόμα κομματικό σκηνικό, με ανησυχητικά χαρακτηριστικά. Ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά στείρος, προγραμματικά οπισθοδρομικός και ιδεολογικά συντηρητικός. Εγκλωβίζει, δεν απελευθερώνει τις δυνάμεις της χώρας, δεν οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η τερατογένεση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής εξελίχτηκε σε σαράκι της δημοκρατίας. Η αποτρόπαιη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι έκρουσε τον κώδωνα ενός κινδύνου που ήταν εδώ και καιρό προφανής. Η άμυνα της Πολιτείας έναντι της εγκληματικής οργάνωσης είναι  επιβεβλημένη.

Η ισχυροποίηση της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης θα αποσυμπιέσει τη σημερινή αίσθηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης. Θα συμβάλει στην αποκατάσταση μιας ελάχιστης εθνικής συναίνεσης ώστε ο πολιτικός αντίπαλος να μην γίνει πάλι εσωτερικός εχθρός. Θα επαναφέρει την πολιτική και κοινωνική δυναμική στον αστερισμό της δημοκρατίας και του πλουραλισμού. Θα συνδέσει την εθνική ανασυγκρότηση με ένα προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θα ενισχύσει τις φιλελεύθερες εκσυγχρονιστικές φωνές στη ΝΔ και τις δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοινωνία αρχίζει να αισθάνεται το κενό. Γι’ αυτό υπάρχει μια ρητή αλλά και μια σιωπηλή ζήτηση των πολιτών για κάτι καινούργιο στον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο. Γι’ αυτό δημιουργείται η κοινή συνείδηση ότι κάτι μπορεί να γίνει τώρα, σύντομα.

6. Πρόσκληση για Ιδρυτική Συνέλευση

Με αυτή την αγωνία απευθύνουμε έκκληση στις δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τις δυνάμεις της οικολογίας, της αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές και κοινωνικές  συλλογικότητες και  προσωπικότητες, να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση του χώρου.

Η ανασυγκρότηση δεν θα είναι μόνο οργανωτική, αλλά βαθιά πολιτική. Θα είναι αυτοκριτική για την ως τώρα πορεία, προγραμματική για το μέλλον, και κυρίως θα στοχεύσει στην ανάδειξη νέων ανθρώπων που θα ανανεώσουν την πολιτική ηγεσία της παράταξης και της χώρας.

Προτείνουμε τη δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα που θα συστεγάσει όλους, χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων. Ο φορέας μπορεί να συσταθεί τους προσεχείς μήνες μέσα από μια Ιδρυτική Συνέλευση, με συμφωνημένες διαδικασίες και να εξελιχθεί στο κέντρο των κοινών επεξεργασιών για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, θεωρώντας όμως ότι αυτές πρέπει να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον. Η κοινή αναφορά στο Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η ανταπόκριση στο ενωτικό τους κάλεσμα, διευκολύνει τη διαδικασία.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των «5 Δημάρχων» και άλλων αυτοδιοικητικών φορέων του ίδιου χώρου, που δείχνουν ένα δρόμο συνεργασίας στη βάση αξιών που συμμεριζόμαστε.

Δεν είναι δικιά μας δουλειά να προκαταλάβουμε τους τρόπους και τις διαδικασίες της ανασυγκρότησης. Υπάρχουν πολλές διεθνείς και ελληνικές εμπειρίες και υπάρχουν πολλοί που τις ξέρουν καλύτερα από εμάς. Το μόνο που θέλουμε είναι να καλέσουμε τους ενδιαφερόμενους επιτέλους να προχωρήσουν. Προτάσσοντας την κοινή μοίρα, όχι την ιδιοτέλεια. Αναλαμβάνοντας  αποφασιστικά την ευθύνη, όχι απαριθμώντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

Και υπογράφουμε την πρόσκληση αυτή, πολίτες με διαφορετικές εμπειρίες και αφετηρίες αλλά με κοινές αγωνίες, με μόνο το  δικαίωμα που μας δίνει η πολύχρονη παρουσία και έγνοια μας για αυτόν τον ευρύτερο πολιτικό χώρο και αυτόν τον τόπο.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. PAPADIMITRIOU avatar
  PAPADIMITRIOU 14/10/2013 11:11:31

  Τι λε ρε παιδι μου.... Πω πω!! Αιντε πάλι, συνιστωσες και συνιστωσούλες!! Έλεος!!

 2. Δαναός avatar
  Δαναός 14/10/2013 11:14:44

  Άντε πάλι τα ίδια και τα ίδια. Καλά κρασιά.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 14/10/2013 11:15:58

  Δεν υπάρχουν κεντροαριστερές, κεντροδεξιές, αριστεροδεξιές, φασιστοαριστερές ή φασιστοδεξιές λύσεις. Οι λύσεις μπορεί να είναι μονο ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ λύσεις που ανταποκρίνονται στις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
  Αυτή η θρησκευτική προσήλωση σε ιδεολογλιες και ιδεοληψίες στην Ελλάδα έχει καταντήσει όργανο ξένων επεμβάσεων και κανένας δεν το δίνει σημασία. Κυρίως κανένας δεν μαθαίνει από την (πρόσφατη) ιστορία μας...Κανένας!

  • anarcholiberal avatar
   anarcholiberal @ Νίκος Αργεάδης 14/10/2013 13:15:02

   ελα ρε Ποππερ!! σωστοοοοοςςςςςςςςςςςςς!!

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ anarcholiberal 14/10/2013 16:57:04

    Καμιά σχέση με Πόππερ, «ανοιχτές κοινωνίες» και άλλα ύπουλα ιδεολογήματα ο άνθρωπος. Μην τον δυσφημείς!

    • anarcholiberal avatar
     anarcholiberal @ ΚΜ 14/10/2013 20:05:20

     χαχχαχααχααα, "ύπουλα ιδεολογήματα", χαχαχχαχαχαχα, μ αρεσεις!

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ anarcholiberal 14/10/2013 22:09:03

    Δλδ, Νίκος Αργεπόππερ ή Ποππερἀδης ; Χα, χα, χα !

 4. Έτσι λοιπόν... avatar
  Έτσι λοιπόν... 14/10/2013 11:38:15

  Αναμενόμενο εφ΄όσον τους δώθηκε η ευκαιρία, να προσπαθήσουν να ...ανασυνταχθούν. Το ερώτημα είναι όμως, μασάει η κατσίκα ταραμά;

 5. Ωρίων1 avatar
  Ωρίων1 14/10/2013 11:56:22

  Αυτοί τώρα είναι με το "καλό" ΠΑΣΟΚ και πιάνουν στασίδι για να ξανασυγκυβερνήσουν με τη ΝΔ?

 6. FromTheFestivals avatar
  FromTheFestivals 14/10/2013 12:03:24

  Φοβερές προσωπικότητες! Πραγματικά, ουρά θα κάνουνε οι πιστοί. Για κολυμβήθρα του Σιλωάμ ψάχνουν οι άνθρωποι και ο πρώτος που ....χαορέτισε την πρωτοπορική κίνηση, ήταν ο ''τελειωμένος''. Εξασφαλισμένη επιτυχία θα έχουν σίγουρα.

 7. βαγόνι avatar
  βαγόνι 14/10/2013 12:07:17

  Οι κυριλέ,άς πούμε!

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ βαγόνι 14/10/2013 16:32:04

   Χαχαχα !! Εύστοχος !

 8. Γιώργος Γκάγκαλης avatar
  Γιώργος Γκάγκαλης 14/10/2013 12:12:46

  Συγγνώμη ρε παιδιά για να καταλάβω, με ποια λογική χρησιμοποιείτε την λέξη "προσωπικότητες"; Όλοι και ο καθένας χωριστά είμαστε και έχουμε προσωπικότητες. Νομίζω ότι ο όρος αν και συχνά χρησιμοποιούμενος είναι καταχρηστικός, αλλά ακόμα και έτσι... σιγά τις προσωπικότητες...

  • Hawk avatar
   Hawk @ Γιώργος Γκάγκαλης 14/10/2013 16:44:30

   10000000+

 9. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 14/10/2013 12:19:17

  Πάει το μνημόνιο!! Γιούπιιι!!

 10. Hawk avatar
  Hawk 14/10/2013 12:19:18

  Ε,άμα είναι και ο Χριστουλάκης ας πάμε να μας ανασυγκροτήσει....

 11. Γεωργία Βασιλειάδου avatar
  Γεωργία Βασιλειάδου 14/10/2013 12:58:50

  Η ''Ελιά'' όμως κάνει πολύ ωραία ρίμα με την κουτσουλιά!
  Έτοιμο το σύνθημα.

 12. Ο Ανεργίστας avatar
  Ο Ανεργίστας 14/10/2013 13:27:29

  Τώρα μάλιστα. Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Αυτοί θα μας σώσουν σίγουρα. Τριάντα χρόνια εμπειρίας είναι αυτά.

 13. Καλ Ελ avatar
  Καλ Ελ 14/10/2013 13:48:21

  Άντε να κάνετε καμιάν άλλη δουλειά βρε παιδιά. Δεν έχουμε την όρεξή σας.

 14. Wolf avatar
  Wolf 14/10/2013 14:40:48

  Σκουριασμένα καρφιά σε νέο ξύλο δεν καρφώνεις.
  Θα το διαβρώσουν κι αυτό.

 15. christof avatar
  christof 14/10/2013 14:52:52

  Φαγανε φαγανε και τωρα παμε απο το λαικο σοσιαλισμο στο δημοκρατικο σοσιαλισμο Οι αδιαφθοροι του κινηματος μπροσταρηδες σε νεους κουρασμενους αγωνες.Αντε παιδια σας θυμηθηκαμε και παλι ,αλλα να μη σας ξαναδουμε.

 16. cynthia avatar
  cynthia 14/10/2013 14:56:59

  " Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ , ενωμένο δυνατό " !

  • Βάγγος ο Μεγαλοαπρεπής avatar
   Βάγγος ο Μεγαλοαπρεπής @ cynthia 14/10/2013 16:54:09

   ...Μέχρι τις επόμενες εκλογές, όπου οφείλουμε και να το εξαφανίσουμε οριστικά! Αν έχουμε λίγο φιλότιμο....

 17. Omifast avatar
  Omifast 14/10/2013 15:26:17

  Άμα δεν υπάρχει η λέξη "σοσιαλισμός" μέσα ρε παιδάκι μου, δεν τους πιάνεται...

  Σου λέει: "πέραν του βαθύ ΠΑΣΟΚ, όλο και κάποιο ορφανό θα τσιμπήσει"...

 18. Για τα Μπάζα Είμαστε. avatar
  Για τα Μπάζα Είμαστε. 14/10/2013 15:34:24

  Το 80 % από τις "προσωπικότητες" είναι βολεμένοι με τι διαδικασίες άραγε( ; ) καθηγητές σε Δημόσια Πανεπιστήμια ,μάθε παιδί γράμματα ,σου λένε μετά !!

  • Βαβέλ avatar
   Βαβέλ @ Για τα Μπάζα Είμαστε. 14/10/2013 16:56:55

   Είναι οι ....ευνοημένοι του Σημιτιστάν, που χρωστάνε ...... Τώρα στηρίζουν ελπίζοντας σε ακόμη καλύτερες (γι αυτούς) μέρες.

 19. Omifast avatar
  Omifast 14/10/2013 16:30:51

  Πολλοί "πετυχημένες" αυτές οι προσωπικότητες.
  Το 60% είναι δημόσιοι υπάλληλοι!

 20. Tsol avatar
  Tsol 14/10/2013 17:09:25

  Από τους 58 πάνω από τους μισούς λαμβάνουν μισθό από το δημόσιο, οι υπόλοιποι δε θα ήθελα να μας πούνε και την διεύθυνση κατοικίας τους. Αν ζουν στο πέραμα δηλαδή στην νίκαια ή αν πίνουν τον καφέ τους στο εκάλη κλαμπ όπως μια άλλη μεγάλη αγωνίστρια της αριστεράς την ρεπούση.

 21. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 14/10/2013 17:12:15

  Τα φθαρμενα υλικα τα κανεις ΜΠΑΖΑ και τα πετας.....Δεν τα ξαναχρησιμοποιεις....αυτο ισχυει για ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Οι.....ανθρωποι των γραμματων και των τεχνων θα μας σωσουν απο την κριση. Ο Νταλαρας λειπει απο τον...καταλογο της ΠΑΛΑΙΟΣΟΒΙΕΤΙΑΣ που βολευοταν ανεκαθεν απο το συστημα, μιας και οι δυο φυλλαδες των κρατικοδιαιτων ολιγαρχων νταβαντζηδων σημερα το ΕΚΑΝΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

 22. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 14/10/2013 20:59:08

  Α κι' ο Μπίστης , ε? Κατάλαβα...

 23. αντιρεαλιστής avatar
  αντιρεαλιστής 14/10/2013 22:15:28

  Αφού το είπε η Σώτη εγώ θα σιωπήσω οριστικά!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.