#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/01/2013 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς τον υπουργό Υγείας: Διοικητές νοσοκομείων με πρόχειρο διαγώνισμαΑγαπητέ μου Υπουργέ Υγείας, σας παρακαλώ να κάνετε ένα απλό τεστ υπό τύπον πρόχειρου διαγωνίσματος στους υφιστάμενους Διοικητές των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Καλέστε τους στο Υπουργείο και δώστε τους τις παρακάτω ερωτήσεις και εύλογο χρόνο να απαντήσουν (κατά την γνώμη μου μια ώρα είναι αρκετή). Όποιος δεν είναι σε θέση να απαντήσει έστω και σε ένα από τα παρακάτω απλά ερωτήματα, να είστε βέβαιος πως δεν κάνει για την δουλειά που του έχετε εμπιστευτεί. Παρακαλώ το ίδιο να κάνετε και σε όσους επίδοξους Διοικητές είμαι βέβαιος πως «πολιορκούν» το γραφείο σας για να «εξοφλήσετε» με τον τυχόν διορισμό τους στην επίμαχη θέση οποιαδήποτε «συναλλαγματική» ή «κομματικό γραμμάτιο» ή ότι άλλο  νομίζει ο καθένας πως του οφείλουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, εις βάρος της Υγείας του Ελληνικού Λαού. Τολμήστε το και θα εκπλαγείτε!

Δώστε τον ορισμό της υγείας σύμφωνα με τoν WHO. Αλήθεια, γνωρίζετε τι είναι ο WHO;
Τι σημαίνει Δευτεροβάθμια, τι Τριτοβάθμια και τι Τεταρτοβάθμια μονάδα υγείας;
Γνωρίζετε τι σημαίνει ο όρος «Κλειστός Προϋπολογισμός»;
Τι εννοούμε με τον όρο «Διπλογραφικό Σύστημα Εγγραφών»;
Τι είναι τα «Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα»;
Σας δίνεται ένας Ισολογισμός Εταιρείας. Μπορείτε να τον «διαβάσετε»;
Γνωρίζετε τι είναι τα DRGs;
Γνωρίζετε την έννοια των QALYs;
Τι σημαίνουν οι όροι: εφημερία, ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΜΑΦ, Κλινική, ειδικευόμενος ιατρός, επικουρικός ιατρός, καρδιογράφος, βιοχημικός αναλυτής, αξονικός και μαγνητικός τομογράφος, στεφανιαιογράφος;
Τι σημαίνουν οι όροι: σύριγγα, καθετήρας, εμβόλιο, ορός, φυσιολογικός ορός, χημικό αντιδραστήριο, υπέρηχος,  ενδοσκόπηση, χρόνος «Door To Balloon», «περιπατητικός ασθενής», «ενδονοσοκομειακή λοίμωξη», επιδημία, πανδημία;

Με εκτίμηση

Κ. Ιατρίδης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 07/01/2013 09:22:35

  Πολύ εύστοχα τα ερωτήματα του τεστ
  Οι περισσότεροι διοικητές μεγάλων πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης δεν θα έπιαναν ούτε τη βάση.
  Να συμπληρώσω τον προβληματισμό σας
  Πόσοι από τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων θα είχαν προσληφθεί να διοικήσουν αντίστοιχα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα;

 2. WY avatar
  WY 07/01/2013 09:52:26

  Σημασία δέν έχουν οί γνώσεις επί τού αντικειμένου (νοσοκομείο) αλλά καί σήμερα ακόμη,τό πόσο μεγάλη κομματική γλώσσα έχεις καί πόσο υψηλή είναι ή συχνότητά της..... στό γλείψιμο!!!!
  Έρποντας καί γλείφοντας!!!!

  Υ.Γ.
  Στό Δ.Σ. τού ΝΑΤ ετοποθετήθη πρόσφατα μέ υπουργική απόφαση τού Υπ.Εργασίας, αντιπρόεδρος, πάλαι ποτέ υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχός του καί μέχρι πρίν τόν διορισμόν της ΣΥΝΑΤΞΙΟΥΧΟΣ,πού κατηγορείται σέ πόρισμα τού επιθεωρητού δημόσιας διοίκησης Ρακιντζή ,διά αλόγιστη σπατάλη,αφού είχε καθιερώσει μέσω τού εαυτού της καί τού τέως προέδρου τού ΝΑΤ,μηνιαίο επίδομα αναλώσιμων γραφικών υλικών,διά τό γραφείο της αλλά καί τό γραφείο τού προέδρου τού έν λόγω ταμείου,1000 ευρώ/μηνιαίως έκαστος!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

 3. Κώστας avatar
  Κώστας 07/01/2013 09:58:30

  Το άρθρο είναι απόλυτα σωστό. Είναι βέβαιο ότι το 90% των σημερινών Διοκητών Νοσοκομείων δεν θα απαντούσαν σε καμία από τις ερωτήσεις, αφού οι περισσότεροι εξάυτών δεν έχουν καμία σχέση με την Υγεία. Γι'αυτό και τα Νοσοκομεία πάνε από το κακό στο χειρότερο με ανυπολόγιστες συνέπειες, τόσο κοινωνικές όσο και πολιτικές ..... Θα πρέπει επι τέλους να υπάρξει μία διαδικασία αξιολόγησης πρόσληψης Διοικητών με συγκεκριμένα κριτήρια. Μια καλή ιδέα, που εφαρμόζεται και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, είναι τη θέση των Διοικητών των Νοσοκομείων να καταλαμβάνουν στελέχη του ΕΣΥ που υπηρετούν σε δημόσια Νοσοκομεία και φυσικά μετά από αίτησή τους και αξιολόγηση των προσόντων τους. Υπάρχουν σήμερα στα Νοσοκομεία αξιολογότατα στελέχη (κλάδων Διοικητικού, Οικονομικού, Πληροφορικής, Στατιστικής, Μηχανικών κλπ) με διδακτορικά και εξειδικεύσεις στη διοίκηση μονάδων Υγείας, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα. Ετσι και το Δημόσιο θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά από την μισθοδοσία τους, αφού αυτοί θα έπερναν απλά το επίδομα του Γενικού Διευθυντή και όχι τους μισθούς των 2.000 - 3.000 € που πέρνουν οι Διοικητές και το κυριότερο θα υπήρχαν στελέχη που γνωρίζουν τον χώρο της Υγείας και θα μπορούσαν να είναι άμεσα αποτελεσματικοί. Επί πλέον θα υπήρχε και ένα κίνητρο για την εξέλιξη των στελεχών των Νοσοκομέιων με τον στόχο την κατάληψη της θέσης του Διοικητή. Φυσικά όλοι οι Διοικητές θα λειτουργούν υπό την πολιτική "επίβλεψη" του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος μπορεί να είναι και πολιτικό πρόσωπο, αλλά με γνώσεις στον τομέα της Υγείας.
  Ελεος πια με όλους αυτούς τους αποτυχημένους πολιτικάντηδες που κάθε φορά που αλλάζει υπουργός Υγείας συνωστίζονται έξω από το γραφείο του και χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για την πρόσληψή τους σε θέση Διοικητή. Ετσι σήμερα υπάρχουν στα Νοσοκομεία, σαν Διοικητές, διάφοροι απίστευτοι και άσχετοι τύποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την Υγεία.

 4. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 07/01/2013 10:11:12

  Πριν κάνετε το τεστ αναρωτηθηκατε αν υπήρξε σκέψη αξιοκρατίας στην επιλογή των οποιονδήποτε στελεχών της διοίκησης; Η μας αρκούσε η κομματική επάρκεια;
  Αν δεν αποφασίσουμε σαν πρώτη μας φροντίδα την αξιοκρατία όλα τα αλλα ειναι απλώς ... οδοντοκρεμες !

 5. Γ.Σ. avatar
  Γ.Σ. 07/01/2013 10:29:59

  Να δώσουμε 15 λεπτά παραπάνω και να προσθέσουμε 3 ακόμη ερωτήματα.

  11. Τι σημαίνει "Ηθικός Κίνδυνος"?
  12. Τι σημαίνει "Προκλητή Ζήτηση"?
  13. Ποια θέση κατέχει διεθνώς η Ελλάδα στην αναλογία Ιατρών/Πληθυσμού
  και Νοσηλευτών/Πληθυσμού?

  Ωστόσο, ο κ. Α. Λυκουρέντζος εξακολουθεί να διορίζει Διοικητές Νοσοκομείων παρανόμως, παραβιάζοντας δηλαδή το άρθρο 2 του Ν.4052/12, που προβλέπει μια στοιχειώδη διαδικασία προκύρυξης θέσεων και επιλογής!

 6. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 07/01/2013 11:05:56

  Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η κομματική επιλογή, ας μην εθελοτυφλούμε, η μόνη διαδικασία είναι η αξιοκρατική επιλογή. Ολα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιώμαστε...
  Τι νόημα έχουν τα τεστ μεταξύ των κομματικών και των "δικών" μας?
  Μόνον με ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ θα ξεπεράσουμε την κρίση και τις στρεβλώσεις της ελληνικής πραγματικότητας !

 7. panas avatar
  panas 07/01/2013 11:11:03

  Η αναποτελεσματικότητα και ο ζόφος του δημόσιου τομέα έχει σαν βασικότερη αιτία την κομματοκρατία και την ευνοικοκρατία των ημετέρων. Αυτοί οι "ημέτεροι κομματικοί" είναι οι κατ' ουσίαν οι σύγχρονοι εθνομηδενιστές, γιατί οδήγησαν την χώρα μας σ' αυτή την άθλια κατάσταση. Συνήθως, όμως, όλοι αυτοί οι απάτριδες -γιατί νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους ή στην καλύτερη περίπτωση και για την οικογενειά τους και όχι για το συλλογικό καλό- καπηλεύονται τόσο τις αξίες της πατρίδας και του έθνους, όσο και την θρησκεία μας. Όλους αυτούς τους υποκριτές τους βλέπουμε κάθε μέρα να "μεγαλουργούν"....

 8. kostas.k. avatar
  kostas.k. 07/01/2013 14:23:40

  συγχαρητήρια στον γράφοντα...θα προσέθετα ως σημείο 11 με μορφή υπεύθυνης δήλωσης.."ανεξάρτητα της οιασδήποτε κομματικής μου τοποθέτησης, με την πρώτη Πασοκιά που θα κάνω, να πάρω τον μπ... και να ελεγχθώ και δικαστικά..."

 9. Νεοδημοκράτης συνδρομητής avatar
  Νεοδημοκράτης συνδρομητής 07/01/2013 19:02:13

  ας απαντήσει στο τεστ πρώτα ο υπουργός για να δούμε εάν κάνει αυτός για υπουργός και ας επεκταθεί το πρόχειρο διαγώνισμα στους διοικητές κατόπιν.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νεοδημοκράτης συνδρομητής 07/01/2013 22:53:14

   Κάνετε λάθος! Κατά την γνώμη μου, δεν έχει καμιά δουλειά ο Υπουργός να απαντήσει σε τέτοια τεστ. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η διαφορά του Πολιτικού από τον Μάνατζερ.

 10. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 07/01/2013 20:10:17

  Εύστοχο το άρθρο. Να θυμίσω όμως, δεδομένων των ΝΔκων προτιμήσεων του μπλόγκ ότι, η ΝΔ βρήκε στα Νοσοκομεία ένα σύστημα διοικήσεως, που είχε στήσει ο, "κατεψυγμένος" πλέον, Αλέκος Παπαδόπουλος και το είχε ξεδοντιάσει το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" γιατί δεν το βόλευαν οι ρυθμίσεις του Υπουργού του: Το ΔΣ αποτελείτο από έναν Διοικητή "μάνατζερ" με υποχρεωτικές οικονομολογικές γνώσεις ΚΑΙ μακρά προϋπηρεσία στον Ιδιωτικό τομέα των επιχειρήσεων (γιατί τα νοσοκομεία μεγάλες επιχειρήσεις είναι) και τους Δντες των Δνσεων του ιδίου του Νοσοκομείου. Αυτοί θα απαντούσαν, τουλάχιστον συλλογικά, σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις του άρθρου. Δυστυχώς, αντί να εφαρμόσει τους Νόμους, η "βαθειά ΝΔ" προτίμησε να επαναφέρει το "κομματοσκυλικό" σύστημα διοικήσεως, όπου τόσο ο Πρόεδρος (πλέον) όσο και τα μέλη του ΔΣ είναι κομματικά εγκάθετοι "έγκριτοι πολίτες", με την συμμετοχή ενός εκπροσώπου των εργαζομένων (ο απαραίτητος για την συνταγή συνδικαλιστής). Έτσι, μόνον η κομματική γραμμή γίνεται αντιληπτή από την Διοίκηση των Νοσοκομείων και μόνον κατά τύχην συμπεριλαμβάνεται και κανένας που "νογάει" από διοίκηση στα ΔΣ, ενώ η λειτουργία των ΔΣ περιορίζεται στο να περνάνε οι ανάγκες του Νοσοκομείου, όπως τις εισηγούνται οι Δντές του Νοσοκομείου, από την Προκρούστια Κλίνη της κομματικής γραμμής, όπως την κομίζουν και εφαρμόζουν τα μέλη του ΔΣ. Και όταν το ΠΑΣΟΚ επανέκαμψε, με τον ΓΑΠ, διατήρησε την "σωτήρια" για το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" αναπαλαίωση, δια χειρός ΝΔ, του συστήματος.
  Η επιβίωση ενίων ασθενών, αλλά και της οικονομίας μας, είναι καθαρά συμπτωματική....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.