#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/07/2009 18:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς συναινετικές διαδικασίες για τις ευθύνες υπουργών

«Η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη εντός των προσεχών ημερών να καταθέσει προς διαβούλευση την τελική της πρόταση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μέσα στα επιτρεπτά όρια» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι η κυβερνητική πρόταση θα κινηθεί στο πλαίσιο της πρότασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου για την παρεμβολή ενός δικαστικού οργάνου γνωμοδοτικού χαρακτήρα, που θα αποφαίνεται χωρίς να δεσμεύει την Ολομέλεια για το «προδήλως βάσιμο ή αβάσιμο» της υποθέσεως που φθάνει στη Βουλή. Το ίδιο συμβουλευτικό δικαστικό όργανο θα μπορεί να επιλαμβάνεται και ανακριτικού προκαταρκτικού έργου, αλλά τον τελικό λόγο στην παραπομπή ενδεχομένως πολιτικού προσώπου θα τον έχει μόνον η Ολομέλεια.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου να παραπέμπεται απευθείας στη Δικαιοσύνη όποια υπόθεση φθάνει στη Βουλή, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η πρόταση αυτή ξεπερνά τα όρια που θέτει το άρθρο 86 του Συντάγματος, σε αντίθεση με αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης (που θα έλθει για περιορισμένες αλλαγές), η οποία θα κινείται στα όρια του Συντάγματος και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί αν όχι ομοφωνία, τουλάχιστον μεγάλη πλειοψηφία κατά τη νομοθέτησή της.

Τέλος, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω της κρατικής επιχορήγησης, ενώ το ΚΚΕ διαφώνησε υποστηρίζοντας ότι τα κόμματα θα πρέπει να μπορούν να χρηματοδοτούνται και με το κουπόνι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. theo1611 avatar
  theo1611 02/07/2009 19:01:33

  Αντί ο Προκόπης όψιμα να ασχολείται με απλά διαδικαστικά θέματα (μαζί με το Βενιζέλο), μπορεί να προτείνει ένα νόμο που θα επιτρέπει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα?

  Αυτό θα είναι μαγκιά, να περάσεις νόμο που δεν έχει πρόβλεψη εξουσιοδότησης το Σύνταγμα, αλλά κρίνεται απαραίτητος για την ορθή εφαρμογή του Συντάγματος.

  ΥΓ: Κι ας σε βγάλει το ΣτΕ αντισυνταγματικό!!!

 2. Factorx avatar
  Factorx 02/07/2009 19:22:05

  @theo1611: μπορείς παρακαλώ να μην γράεις ο,τι σου κατέβει. Τι του λες να κανει, να μεταρρυθμίσει μόνο τους το Σύνταγμα;

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 02/07/2009 19:24:41

  «Είναι απίστευτο, θα έλεγα αδύνατο, μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι Έλληνες πολιτικοί,
  προκειμένου να διατηρήσουν το κόμμα τους -και τον εαυτουλη τους προθετω εγω- στην εξουσία έστω και μια εβδομάδα παραπάνω:
  μπορούν να θυσιάσουν την πατρίδα τους…..»

  Ποιος το ειπε;

 4. theo1611 avatar
  theo1611 02/07/2009 19:33:45

  Αγαπητέ FactorX,

  Δεν είπα να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα, είπα να βοηθήσει να εφαρμοστεί σωστά, όπως εξάλλου είναι και η προσπάθεια και με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, που αναφέρεται στο post.

  Αναγνωρίζω όμως ότι η παρέμβασή μου αποπροσανατολίζει τον σχολιασμό του Post, η παγιωμένη αντίληψη για το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ μακριά από αυτό που υποστηρίζω, οπότε ειλικρινά έχεις το ελεύθερο να τα πετάξεις έξω, όλα τα προηγούμενα.

  Ας τα αφήσουμε για άλλη φορά όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

 5. αχβαχ avatar
  αχβαχ 02/07/2009 19:39:54

  Συναινετικές διαδικασίες απύθμενης συναινετικής υποκρισίας. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ένα διορισμένο συμβουλευτικό δικαστικό όργανο θα κάνει ακόμη δυσκολότερη την δίωξη υπουργού, απλώς το δικαστικό "επίχρισμα" θα κάνει πιο νομιμοφανές το κουκούλωμα και θα μοιράσει την ξεφτίλα της ατιμωρησίας και σε άλλους -με το αζημίωτο. Και για ποια ποιότητα ανώτατων δικαστών μιλάμε; Αυτή που επιτρέπει τα τέκνα τους να διαθέτουν φοιτητές περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή που ο κορυφαίος δικαστικός της χώρας να διαθέτει βίλλα με πολεοδομικές παραβάσεις; Άντε από εδώ ρε κανάγιες!

 6. Swell avatar
  Swell 02/07/2009 19:43:22

  Μα είναι δυνατόν ένας Πάκης να λύσει το πρόβλημα της αλητείας;

 7. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 02/07/2009 20:46:00

  Θα το ξαναπω και θα το λεω συνεχως: Αφου τα κομματα, προσοχη, ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, τα "πιανουν" απο ανομολογητες πηγες, να καταργηθει παραυτα η γενναια επιδοτηση τους απο τον κρατικο κορβανα, τουτεστιν απο την τσεπη μας.
  Προσοχη, δεν το λεω εγω οτι τα "πιανουν" αλλα τα ιδια τα κομματα στις αλληλοκαταγγελιες τους για τη διαπλοκη και τη διαφθορα. Εξ αλλου, γιατι να πληρωνουμε εμεις για να καλοζουν οι διαφοροι τεμπελχαναδες που εχουν στους κολπους τους, προσοχη, ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ανεξαιρετως;

 8. ataktos avatar
  ataktos 02/07/2009 20:52:00

  Να τους «αγιάσουμε» στην ελλαδική εκκλησία έτσι θα γεμίσουν και τα μοναστήρια μας από «καλά παιδία» και «άγιους πατερούληδες «….

 9. theo1611 avatar
  theo1611 02/07/2009 21:05:03

  Επανέρχομαι και κλείνω, και ευχαριστώ τον Φάκτορα που με άφησε στο βήμα μέχρι τώρα, καίτοι θα είχε όλο το δικαίωμα και με την άδειά μου να με κόψει:

  Κοιτάξτε να δείτε αγαπητοί φίλοι.

  Αν πιστεύουμε ότι η μπανανία μας δεν έχει σύνταγμα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δεν μένει παρά να προσμένουμε αυτόν ή να προσβλέπουμε σ' αυτόν που συνταγματικά θα καταλύσει και τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

  Έχω και αντίθετη άποψη και βαθιά πεποίθηση περί του αντιθέτου. Απλώς δεν έχουμε θωρακίσει τους θεσμούς και τα πρόσωπα που τους υπηρετούν με τους κανόνες συνάδουσας με το σύνταγμα συμπεριφοράς, λόγω, έργω και διανοία.

  Για όσους δεν καταλαβαίνουν το Σύνταγμα, υπάρχουν οι ερμηνευτικοί του Συντάγματος νόμοι ως εργαλείο, και σ' αυτό αναφερόμουν σε προηγούμενη παρέμβαση, χωρίς να είμαι νομικός ή συνταγματολόγος.

  Και οι ερμηνευτικοί νόμοι, είναι πολύ πιό ισχυροί από τους κατ' εξουσιοδότηση, που συνήθως αρκούνται να επαναλαμβάνουν τη γενική διατύπωση του Συντάγματος, χωρίς μάλιστα να λαμβάνουν υπόψη τα λοιπά άρθρα και του τι σημαίνουν ή σηματοδοτούν.

  Τι σημαίνει η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον ΠτΔ και την Κυβέρνηση?
  Τι σημαίνει ότι η νομοθετική εξουσία ασκείται από τον ΠτΔ και τη Βουλή?

  Σημαίνει ότι ο ΠτΔ είναι εκδότης αποφάσεων, ακόμη κι αν αυτές καταλύουν τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου?

  Σημαίνει ότι ο ΠτΔ μπορεί αυθαίρετα να ανατρέπει αποφάσεις της Κυβέρνησης και της Βουλής?

  Γι' αυτό θέλουμε ένα ερμηνευτικό νόμο.

  Γιατί φτάσαμε στο σημείο η Κυβέρνηση και η Βουλή να αυθαιρετούν.

  Παλιότερα δεν το είχαμε αρκούντως αντιληφθεί ενδεχομένως, τώρα, σήμερα, είναι ηλίου φαεινότερον.

  ΥΓ: Στη ζωή υπάρχει πρόοδος και αυτά που δεν είχαμε κάνει στο παρελθόν πρέπει να τα κάνουμε τώρα και στο μέλλον αν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα.

 10. ataktos avatar
  ataktos 02/07/2009 21:39:57

  Άρα πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό μας ….

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.