#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/03/2010 07:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς οριστικοποίηση του πακέτου διάσωσης

Το Bail out προ των πυλών;

Τελικός στόχος η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών της ΕΕ επί των εθνικών-κρατών.

 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Guardian, η ΕΕ έχει συμφωνήσει για τη στήριξη της Ελλάδας με ένα πακέτο πολλών δις ευρώ.

Γράφει ο Guardian: Αξιόπιστη πηγή στις Βρυξέλες ανέφερε σήμερα ότι το Βερολίνο υπέκυψε και έδωσε το πράσινο φως για το ελληνικό bail out,  παρά τις αντιρρήσεις που συνάντησε στο εσωτερικό της Γερμανίας. Οι υπουργοί οικονομικών των 16 κρατών της ευρωζώνης, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, θα οριστικοποιήσουν το πακέτο διάσωσης τη Δευτέρα.
Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν για συντονισμένη στήριξη, στη μορφή δανείων ή εγγυήσεων δανείων, αν η Αθήνα δεν κατορθώσει να περιορίσει το χρέος της και ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ. Η βοήθεια θα έχει ύψος 25δις ευρώ, αλλά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά 55 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όμως το διορθωτικό εργαλείο για την Ελλάδα είναι έτοιμο, μαζί με ένα ακόμα πλαίσιο κανονισμών, το οποίο θα εμποδίζει την εκδήλωση νέων ελληνικών κρίσεων
Η Γερμανία, η οποία κρατά το ταμείο της ΕΕ, είχε - παρά τις διαφωνίες της- σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό του πακέτου διάσωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή. "Έχουμε τα μέσα και τους τρόπους να το κάνουμε", πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του. Οι ανησυχίες του Βερολίνου εστίαζαν κυρίως στο γεγονός ότι η διάσωση της Ελλάδας θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο.
Μαζί με το πακέτο στήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ένα σύνολο κανόνων για την ευρωζώνη, και συγκεκριμένα ένα σύστημα αυστηρής "δημοσιονομικής επιτήρησης" για τις 16 χώρες-μέλη. Ο τελικός στόχος είναι ένα καθεστώς "αυξημένου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής" στην ΕΕ και η εφαρμογή της "αυτόματης επιτήρησης".
Ο Όλι Ρεν δήλωσε στη Φινλανδία ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι σημείο καμπής. Αν η Ελλάδα αποτύχει, αποτυγχάνει η ευρωζώνη, και το πλήγμα στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι σοβαρό. Το ευρώ δεν είναι απλά μια νομισματική κατασκευή, αλλά το κεντρικό πολιτικό έργο της Ένωσης.
Φυσικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι το πακέτο μέτρων που έλαβε η Ελληνική κυβέρνηση θα καθησυχάσει τις αγορές και θα σταθεροποιήσει το ευρώ, ώστε να μην χρειασθεί τελικά διάσωση.
Τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν και νέες προτάσεις, κυρίως όσον αφορά ένα καθεστώς "αυστηρής επιτήρησης όλων των εθνικών προϋπολογισμών" και όσον αφορά την ενίσχυση της Eurostat με αυξημένες ελεγκτικές αρμοδιότητες επί των ισολογισμών των εθνικών κρατών. Για το τελευταίο, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών αναμένεται ωστόσο να προτάξουν πολύ σοβαρές αντιρρήσεις.

 http://www.guardian.co.uk/world/2010/mar/12/eu-agrees-greece-bailout

Φωτογραφία από τη διαδήλωση κατά των μέτρων στην Αθήνα. Vassil Donev/EPA

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 13/03/2010 09:48:00

  Στη Χαλκίδα σήμερα, στο ξενοδοχείο ΛΟΥΣΥ, στις 10.30.
  Συνδιάσκεψη με θέμα “Απασχόληση, Κοινωνική Ασφάλιση, Κοινωνική Συνοχή”,

  Κυρίαρχα Θέματα: Μετανάστευση-Απασχόληση-Κοινωνική Συνοχή
  Θα μιλήσει ο Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς.
  Ζωντανά,
  www.nd.gr

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 13/03/2010 10:16:49

  Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ευσταθείτο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Έχουμε δει κι άλλα τέτοια. Δεν νομίζω να αλλάζει πολιτική ένα σοβαρό κράτος όπως η Γερμανία από τη μια μέρα στην άλλη. Πιθανόν να γράφει ευσεβείς πόθους της κυβέρνησης Παπανδρέου.

  Και ο λόγος που δεν αλλάζουν πολιτική από τη μια μέρα στην άλλη, είναι ότι αυτό που περιγράφει η εφημερίδα θα είναι, κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του Ευρώ. Γιατί έμμεσα θα γίνει η Γερμανία συνυπεύθυνη για το σύνολο του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης. Η Γερμανία απλώς δεν έχει τις δυνάμεις για κάτι τέτοιο. Ίσως να μπορεί να σώσει την Ελλάδα, αλλά δύσκολα μπορεί να σώσει αύριο την Ισπανία, ενώ, αντικειμενικά, της είναι αδύνατον να σώσει την Ιταλία, που έχει οικονομία όχι πολύ μικρότερη από τη δική της.

  Μια έμμεση «συνυπευθυνότητα» της Γερμανίας κλονίζει λοιπόν όλη την αξιοπιστία του ευρώ, γιατί η γερμανική αξιοπιστία (στην οποία βασίζεται η αξιοπιστία του ευρώ), βασίζεται στην πιστοληπτική ικανότητα της ίδιας της Γερμανίας, που καθορίζεται με βάση το δικό της χρέος. Αν η Γερμανία γίνει έμμεσα «συνυπεύθυνη» για το σύνολο του χρέους της ευρωζώνης, τότε η πιστοληπτική της ικανότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο σύνολο του χρέους της ευρωζώνης. Μια τέτοια εξέλιξη θα ακυρώσει την αξιοπιστία της Γερμανίας και, μεσοπρόθεσμα, του ίδιου του ευρώ.

  Συνεπώς, ας είμαστε φειδωλοί. Ίσως είναι άλλη μια προσπάθεια να πέσουν τα spreads μέσω φημών. Αυτές οι συνεχώς διαψευδόμενες φήμες, όμως, είναι που μας έφεραν μέχρι εδώ.

 3. evro avatar
  evro 13/03/2010 11:04:48

  http://www.eurointelligence.com/article.581+M53b52e4d5c3.0.html

 4. neotera avatar
  neotera 13/03/2010 11:26:49

  Κατά πως πάμε ο γιωργάκης με τις περιοδείες του έσωσε την Αληταρχία απο περιορισμό τουλάχιστον των δραστηριοτήτων της. Μπορούν να συνεχίσουν τη ρεμούλα ελεύθερα. Ούτε το νόμο περί ευθυνης υπουργών δε χρειάστηκε να υπερασπιστούν, ούτε άλλη θεσμική δικλείδα κατά της διασπάθισης δημόσιου χρήματος αχνοφάνηκε στον ορίζοντα. Τα γερμένα υποβρύχια τα πήραμε, ολες οι απευθείας προμήθειες χωρίς διαδγωνισμό δεν αντιμετωπιζουν καποιο πρόβλημα. Μόνο τα κορόϊδα οι "πονηροί" οι έλληνες πετιούνται στο δρομο σαν τα σκυλιά, χάνουν τις περιουσίες τους, πωλούνται νοικιάζονται τα παντα, αλλά παραμένουν ανήμποροι. Η εθνοαποδόμηση προχωρά ταχύτατα, μαζυ με τη χρεωκοπία τους. Σε λίγο δεν θα μπορούν ούτε να συνενοηθούν μεταξύ τους, μέσα σε θάλασσα από αλβανούς και αραπάδες, τι να πουν άλλωστε, ακίνδυνοι είναι... Απ' την πλευρά μου δεν έχω τίποτα να πω, ή να δικαιολογηθώ για κάτι, μόνο Θενκς στα μπόϋς απ' την Πρεσβεία για την καλή δουλειά του πλάνινγκ τημ...

 5. σταμ avatar
  σταμ 13/03/2010 12:46:40

  διαψευσθηκε απο κομισιον

 6. neotera avatar
  neotera 13/03/2010 13:16:55

  "Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ" (εδω γελάμε, η κλαίμε ?)
  Η Ευρωζώνη δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαψεύδοντας δημοσίευμα της Guardian, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ κατέληξαν σε σχέδιο διάσωσης της χώρας μας.

  «Η Κομισιόν είναι έτοιμη να δράσει, εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τζόναθαν Τοντ, προσθέτοντας πως «το ζήτημα της Ελλάδας είναι ακόμη υπό επεξεργασία» και πως «προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα». «Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες», πρόσθεσε.

  Η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζει στο σημερινό της φύλλο πως τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν σε «συντονισμένες, διμερείς προσφορές οικονομικής βοήθειας, υπό την μορφή δανείων ή εγγυήσεων για την λήψη δανείων, στην Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της και ζητήσει βοήθεια από την Ένωση» [Βλέπε άρθρο] .

  Νωρίτερα το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας είχε διαψεύσει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει τέτοιο σχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει καμιά βοήθεια.

  «Η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμά της και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει μόνη της. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό το δημοσίευμα είναι σωστό», κατέληξε.

 7. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 13/03/2010 14:02:43

  Διεθνείς εταιρίες ηλεκτρονικών για παραγγελία ειδών δεν δέχονται πλέον εγγυητικές ούτε από την εθνική τράπεζα. Μόνον από ξένες.

 8. popolaros avatar
  popolaros 13/03/2010 14:45:18

  Το στημένο Colpo Grosso της δήθεν χρεωκοπίας.
  Βδομάδες πριν τα λέγαμε.
  http://www.youtube.com/watch?v=YaGiRKcHOK4

  Το ερώτημα είναι ο γιωργάκης, τι ρόλο έπαιξε και πόσα ήξερε.

 9. xaroylhs avatar
  xaroylhs 13/03/2010 14:53:35

  μπορεί να ανακοινώσουν κάτι αόριστο μόνο και μόνο για τις...αγορές .
  Ζεστό χρήμα στα χέρια του ΠαΣοΚ δεν δίνουν με τίποτα , έβαλαν μυαλό οι κουτόφραγγοι, κατάλαβαν μάλλον ότι αν του δώσουν 25-30 δίς το βαθύ κόμα θα βρυχηθεί ,τα μέτρα θα χαλαρώσουν και...ακούστε τι φοβούνται οι αθεόφοβοι :ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ . Eίπαν στον ΓΑΠ και το επικύρωσαν αν είναι καλό παιδί και αφού κατατεθούν οι φορολογικές δηλώσεις το 2011 θα του δώσουν την πρώτη δόση πολύ χαμηλότοκα , σχεδόν άτοκα και το 2012 την δευτερη . Μέχρι τότε θα εισπράτει καλά λόγια και προφορική στήρηξη για τις ..αγορές. Υπομονή λοιπόν σύντροφε Παπουτσή και σ.Σκανδαλίδη !!!

 10. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 13/03/2010 16:45:07

  Το ξέρετε ότι για πρώτη φορά το 2009 το ελληνικό Δημόσιο δεν έκλεισε τα βιβλία του στις 31 Δεκεμβρίου; Δηλαδή, χρωστάει ακόμα σε πιστωτές - π.χ. εταιρείες πληροφορικής με τις οποίες συνεργάζεται - χρήματα που έπρεπε να είχε καταβάλει εντός του 2009.

 11. anonymous avatar
  anonymous 13/03/2010 17:32:05

  Κανονι σε μεγαλο καθετο μαγαζι γερμανικων συμφεροντων με υποκαταστηματα σε ολη την Ελλαδα.Εχει απαιτησει να προπληρωθει και δεν εχει παραδωσει στους πελατες.Ο εισαγωγεας/χονδρεμπορος πιθανως αδυνατει να τον καλυψει.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ anonymous 13/03/2010 17:47:39

   Φαίνεται ότι Μάρτιος και Απρίλιος θα είναι δύσκολοι μήνες. Και μακάρι να σταματήσει εκεί το πράγμα, γιατί ακούγονται πολλά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.