#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/12/2010 22:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς μια ευρωπαϊκή πολιτική ένωση, με τη Γερμανία στο τιμόνιΗ Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα αλλαγής. Η πρόσφατη Σύνοδος της ΕΕ ξεκίνησε μια σημαντικότατη διαδικασία με σκοπό τη διάσωση του ευρώ. Αν πετύχει, θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς μια ενιαία Ευρώπη. Αν όχι, καταστρέφεται το ευρώ.

Η νομισματική ένωση πάσχει από δυο εγγενείς αδυναμίες. Την απουσία πολιτικής (πέρα της νομισματικής) ένωσης, και το δημόσιο χρέος. Οι ειδικοί θεωρούν πως για να επιβιώσει το ευρώ, χρειάζεται μια ενιαία δημοσιονομική και πολιτική ένωση με δυνατότητες φορολόγησης. Ποιος όμως θα είναι επικεφαλής; Το ποιος θα πληρώνει τι και σε ποιον, είναι καθαρά πολιτικά ζητήματα. Δεν μπορεί να υπάρχει δημοσιονομική αρχή, χωρίς να υπάρχει μια κεντρική πολιτική και στρατιωτική αρχή, που να μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή της. Όσο και να διαφωνούν οι τραπεζίτες, η ισχύς δεν προέρχεται από το πορτοφόλι, αλλά από το πιστόλι.

Οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, για πάρα πολλούς λόγους, προτιμούν ένα δυνατό νόμισμα. Σε αντίθεση με αυτές, οι νοτιοευρωπαϊκές οικονομίες εξαρτώνται από ένα αδύναμο νόμισμα, έτσι ώστε να έχουν ανταγωνιστικές εξαγωγές και εισροή δυνατών νομισμάτων. Υπάρχουν και οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, με τις ολόδικές τους ιδιαιτερότητες, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη Δανία, τη Σουηδία, και το Η.Β. που δεν είναι καν στο ευρώ. Έτσι γίνεται ξεκάθαρό, πως μια τόσο διαφοροποιημένη ένωση, πολύ δύσκολα μπορεί να ενωθεί πολιτικά και δημοσιονομικά.

Με το που μπήκαν στην Ευρωζώνη, οι διψασμένοι για κεφάλαια νοτιοευρωπαίοι, που είχαν συνηθίσει σε επιτόκια της τάξης του 10-15%, βρέθηκαν ξαφνικά σε ένα περιβάλλον με επιτόκια 2-5%. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με το να δοθεί μια πιστωτική κάρτα (χωρίς όριο) σε έναν έφηβο. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ιδιώτες άρχισαν να δανείζονται αλόγιστα, με τελική κατάληξη τις φούσκες σε πολλούς τομείς της οικονομίας τους. Όλα αυτά οδήγησαν τελικά στη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Καμία όμως χώρα της ΕΕ δεν θέλει να ξεφορτωθεί το ευρώ (ακόμη). Αυτό που θέλουν είναι να βρουν ένα δίχτυ ασφαλείας για να αντιμετωπισθούν οι παρενέργειες του  υπερβολικού δανεισμού. Για αυτό και επιλέχθηκε η λύση της σύστασης ενός νέου μηχανισμού διάσωσης.

Η φράση κλειδί είναι η «δημοσιονομική τάξη». Οι ισχυρές οικονομίες που θα βάλουν τα λεφτά, δεν αρκούνται μόνο στην επιστροφή τους, αλλά θέλουν  και να σιγουρευτούν πως οι αλόγιστες σπατάλες δεν θα επαναληφθούν. Για αυτό και επιβλήθηκαν αυστηρά πολιτικά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, με περικοπές κοινωνικών παροχών, μισθών, κλπ. Στην ουσία, η Γερμανία ανταλλάσσει τα οικονομικά οφέλη που προσφέρει με το δικαίωμα να καθορίζει πολιτικές, που όμως μόνο μια πολιτική ένωση θα μπορούσε να επιβάλλει.

Ο νέος μηχανισμός, είναι ένα καλό σχέδιο, αλλά εδώ στο STRATFOR πιστεύουμε πως στο τέλος θα χρειαστούν περισσότερα από τρία τρισεκατομμύρια ευρώ. Τα μέχρι στιγμής μέτρα εναντίον της κρίσης, στηρίχτηκαν στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Τα μελλοντικά όμως ποσά, που είναι πολλαπλάσια, θα πρέπει να δοθούν από πολλούς, κάτι δύσκολο να πραγματοποιηθεί μόλις γίνει αντιληπτό πως το όλο σχέδιο είναι απλά μια έντεχνη γερμανική επίδειξη ισχύος. Εξάλλου, το σχέδιο προβλέπει και κάτι ακόμη. Τη συμμετοχή ιδιωτών στο ρίσκο. Αυτό από μόνο του τρομάζει τους επενδυτές, αφού δίνει στην ΕΕ λευκή κάρτα να τους αφήσουν έκθετους σε περίπτωση που μια χώρα αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Να μη ξεχνάμε πως οι ιδιώτες επενδυτές κρατάνε συνολικά περίπου 7.5 τρισ. ευρώ σε δημόσια χρέη της ευρωζώνης. Αν λοιπόν συμμετάσχουν, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστούν κάπως, θα ήταν να ανεβάσουν κι άλλο τα επιτόκια. Άρα, υψηλότερο κόστος για όλους, και πιο ειδικά για τις αδύναμες οικονομικά χώρες.Το πρόβλημα θα αρχίσει να φαίνεται από σήμερα κιόλας. Επειδή οι επενδυτές καταλαβαίνουν πως η ΕΕ θέλει να τους «φεσώσει» με τον μισό τουλάχιστον λογαριασμό, θα αρχίσουν να ζητάνε μεγαλύτερα επιτόκια, αμέσως μόλις γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού, τόσο στα νέα δάνεια, όσο και στα παλαιότερα που θα έρχονται για αναχρηματοδότηση (ανανέωση). Αυτό σημαίνει, πως τα κράτη που μόλις τη γλίτωσαν το 2010, θα υποφέρουν ακόμη πιο πολύ το 2011, ειδικά αν εξαρτώνται από τους ξένους επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους. Όλες μα όλες οι χώρες θα αντιμετωπίσουν πολλαπλάσια κόστη μόλις οι επενδυτές αντιδράσουν στα μέτρα που θα προβλέπονται στον νέο μηχανισμό στήριξης.

Αν αφήσουμε από έξω τις δυο χώρες που ήδη βοηθήθηκαν (Ελλάδα & Ιρλανδία), οι τέσσερις χώρες που θα αντιμετωπίσουν τα χειρότερα είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, και η Αυστρία. Λίγο πιο πίσω βρίσκονται η Γαλλία και η Ιταλία. Με βάση την παλιότερη εμπειρία, οι πιο αδύναμες από αυτές τις χώρες θα έχουν να παλέψουν με διπλό κόστος  για τη χρηματοδότησή τους από ότι το 2008. Αυτό το υψηλότερο κόστος θα είναι αρκετό να τις στείλει στο δρόμο της διάσωσης, ακόμη και αν οι επενδυτές δεν τρομάξουν λίγο περισσότερο.

Ο νέος μηχανισμός ίσως να μπορέσει να αντέξει τη διάσωση των πρώτων τεσσάρων χωρών, αν λειτουργήσει σωστά. Πέρα όμως από αυτές, η υπόλοιπη ευρωζώνη θα πρέπει να βρει πολλά τρισ. και μάλιστα σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι επενδυτές θα απομακρύνονται. Σίγουρα χρειάζεται ένας μηχανισμός για να σωθεί το ευρωπαϊκό νόμισμα. Στήνοντας όμως έναν μηχανισμό που τρομοκρατεί αυτούς οι οποίοι χρηματοδοτούν τις κρατικές δαπάνες, οι Ευρωπαίοι μάλλον εγγυώνται πως η κρίση θα χειροτερέψει κατά πολύ, πριν υπάρξει κάποια ανάκαμψη.

Ας υποθέσουμε όμως πως όλα πάνε καλά και το ευρώ επιβιώνει μέχρι την ημέρα που θα αρχίσει να ισχύει ο νέος μηχανισμός. Σκεφτείτε για λίγο πως θα είναι η ευρωζώνη το 2013, αν όλα όσα συμφωνήθηκαν πρόχειρα προχθές γίνουν πραγματικότητα. Όλες οι χώρες που φλερτάρουν με τη χρεοκοπία καθώς τελειώνει το 2010, αναμένεται πως θα έχουν ακόμη πιο τεράστια χρέη στα επόμενα δυο χρόνια. Άρα, οι επενδυτές θα τις έχουν τιμωρήσει με ακόμη υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που δεν θα έχει τέτοιο πρόβλημα θα είναι η Γερμανία, αυτή δηλαδή που έγραψε τους κανόνες του μηχανισμού και που είναι έμμεσα υπεύθυνη για τη διαχείριση των μέχρι σήμερα διασώσεων. Το Βερολίνο θα κινεί τα οικονομικά νήματα και θα θέτει τους δημοσιονομικούς κανόνες, χωρίς όμως να επηρεάζεται από τους κανόνες αυτούς, ή από τα ψηλότερα έξοδα χρηματοδότησης που θα τους συνοδεύουν. Ένας τέτοιου είδους έλεγχος δεν είναι ακριβώς μια πολιτική ένωση, όμως όσο η υπόλοιπη ευρωζώνη δείχνει πρόθυμη να ανταλλάσσει την δημοσιονομική αυτοκυριαρχία της για τα καλά του ευρώ, τότε είναι το αμέσως επόμενο καλύτερο είδος πολιτικού ελέγχου.

S.A.-Stratfor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/12/2010 22:55:17

  Προς όσους ρωτάνε περί ratings. Καλά μου παιδιά, η φούξια γραμμή είμαστε εμείς. Τι σημασία έχει τι την λένε;

  • man8os avatar
   man8os @ archaeopteryx 21/12/2010 23:18:58

   Απιστευτη γραμμη!!!!
   Εγω ημουν πολυ μικρος τοτε, αλλα σαν να καναμε ελευθερη πτωση μεταξυ 90-97. Ημαστε οι καλυτεροι. Μειωσαμε δηλαδη τα σπρεντ περισσοτερο απο 1100 μοναδες σε 7 χρονια??

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ man8os 21/12/2010 23:23:41

    μεταξύ 90 και 97 ήταν η "σύγκλιση". Πτωσηγ των επιτοκίων. Βγήκαν τρελά λεφτά στα ομόλογα (και αρκετά έκτροπα -- κανεις δεν τα θυμάται έ; να γιατί φωνάζω με τις άναρθρες κραυγές. Σκεπάζουνβ τα εγκλήματα-- με το συνάλλαγμα και το arbitrage του)

    Ακολούθησε η φούσκα του ΧΑ 99-2000

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ man8os 21/12/2010 23:25:24

    Eκεινο που εγινε ηταν οτι εν οψει της εισοδου στην ΟΝΕ τα υπερβολικα υψηλα επιτοκια της δραχμης αρχισαν να συγκλινουν με τα αλλα σκληρα νομισματα.

  • Petros avatar
   Petros @ archaeopteryx 21/12/2010 23:26:51

   Δηλαδή για να καταλάβω.
   Το 1996 το ρίσκο δανεισμού της Ελλάδας ήταν μεγαλύτερο από σήμερα;

   Κι αν ναι γιατί κανείς δεν μίλαγε τότε για ΔΝΤ.
   Να μας δανείσει με 3% αντί για 16% ,
   Το Μάιο του 2010 που μας δάνειζαν με 10% γιατί έγινε αδήριτη ανάγκη
   να δανειστούμε με 5,5%;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Petros 22/12/2010 09:58:19

    Hταν σε δραχμες.Το διαγραμμα δεν εχει νοημα αφου με τη δραχμη ειχαμε ψηλα επιτοκια αλλα και ψηλο πληθωρισμο και το ΑΕΠ (σε δραχμες) ανεβαινε με διψηφιο ποσοστο.

    • Πετρος Μ. avatar
     Πετρος Μ. @ ψυχραιμια 22/12/2010 11:19:59

     Ο δανεισμος και η αποπληρωμή γινόταν σε δολλάρια.
     Μεσος ρυθμος αύξησης ΑΕΠ την δεκαετια το 90
     2%

 2. ierofantis avatar
  ierofantis 21/12/2010 23:17:10

  Το 2013 θα είμαστε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας...

  • man8os avatar
   man8os @ ierofantis 21/12/2010 23:20:53

   Αν εχουμε και τετοιο επειπεδο ζωης, μια χαρα μας εκατσε.
   Βεβαια με την προυποθεση οτι δε θα μας διωξουν απο το κλαμπ.
   Τελικα εγω πιστευω στην Ευρωπη-διπολο. Μια Germany&friends και μια France&protectorates.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ierofantis 21/12/2010 23:25:54

   δεν ξέρω αν το εννοείς σοβαρά, αλλά αυτοί δεν έχουν ΓΑΠ, αυτοί είναι Ein Volk, ein Reich, ein Führer. Τους βγάζω το καπέλο μου αλλά δεν με θεωρούν Volk με θεωρούν είλωτα ή περίοικο. Μάλλον περίοικο.

   • man8os avatar
    man8os @ archaeopteryx 21/12/2010 23:27:56

    Για αυτο εμεις θα ημαστε στους France&protectorates.
    Αληθεια αρχαιε, ειμαι σιγουρος οτι κατι μεγαλο υποσχεθηκαν στους Γαλλους για να τους πεισουν να ακολουθησουν την πολιτικη τους .

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ man8os 21/12/2010 23:35:25

     οι Γαλλίδες είναι καταπληκτικές, οι Γάλλοι, ακριβώς όπως τους περιγράφει το Monty Python. Μάλλον είσαι μικρός για Monty Python, αλλά να οι Γάλλοι
     http://www.youtube.com/watch?v=9V7zbWNznbs

     Οι Γάλλοι είναι χαριτωμένοι. Πουλάνε με το χαριτωμένο τους. Πλοία, αεροπλάνα... Και είναι σχεδόν 100% πυρηνικοί και ανεξάρτητοι

     • man8os avatar
      man8os @ archaeopteryx 22/12/2010 01:55:29

      Απιστευτο βιντεο! Πολυ αστειο!

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ man8os 21/12/2010 23:36:08

     ωχ σου απάντησα αλλά έβαλα λινκ...

  • JOHN avatar
   JOHN @ ierofantis 22/12/2010 11:36:27

   Ακριβως!Πολυ ευστοχα το εθεσες.

 3. Rotarmist avatar
  Rotarmist 21/12/2010 23:20:21

  GOT SEI DANK!!!!!!

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Rotarmist 21/12/2010 23:29:07

   παρά ένα t!

 4. ierofantis avatar
  ierofantis 21/12/2010 23:34:05

  Δεν το εννοώ σοβαρά. Μεμψιμοιρώ και οικτιρίζω. Δεν θαυμάζω τους Γερμανούς. Τσαντίζομαι με τα χάλια μας μόνο. Για μένα είναι σκληρό να ζω στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, με τους ευγενικότερους και πιο φιλόξενους ανθρώπους, και να καταλήγω να παραδειγματίζομαι και να ζηλεύω Γότθους. Οργανωμένοι είναι οι μπαγάσιδες, ναι. Πολιτισμένοι όμως (και δεν αναφέρομαι στα τεχνολογικά επιτεύγματα ή στην οργάνωση υπηρεσιών) είναι στην εποχή του μεσαίωνα. Παραμένουν σκληροί, άκαρδοι, άφιλοι και υπερόπτες. Προτιμώ τους Έλληνες λοιπόν με όλα τα κακά τους παρά τους Γότθους...
  Υ.Σ. Συγνώμη για το συναισθηματισμό μου, αλλά τα έχω πάρει τελευταία με όλους τους καλούς ευρωπαίους φίλους μας που είναι ειδήμονες στο να μας βάζουν δάχτυλο παντού και πάντα με το χαμόγελο και με τάσεις νουθεσίας...

  • Orestios avatar
   Orestios @ ierofantis 21/12/2010 23:36:26

   +1000

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/12/2010 23:35:30

  Αυτό που λέει η έκθεση είναι οτι το ευρώ είναι ΑΡΡΩΣΤΟ βαριά.

  Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση της Γερμανίας πάντως, όσο υγιής και να είναι, που δεν είναι όσο δείχνει, και να σκέφτομαι στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι και πάλι η λύση μου είναι ένας Τρίτος Παγκόσμιος.

  • Orestios avatar
   Orestios @ αλλενάκι 21/12/2010 23:37:51

   Το πόλεμο θα τον ξεκινήσουν άλλοι

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ αλλενάκι 21/12/2010 23:38:19

   Μα πόλεμος γίνεται. Δεν ξέρω αν είναι ο Τρίτος, πάντως είναι παγκόσμιος και είναι νομισματικός. Και ως γνωστόν, όταν πλακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ierofantis 21/12/2010 23:43:15

    δεν είμαι ιστορικός, αλλά εμένα, και στην παγκοσμιοποίηση, και στα νομισματικά, μου θυμίζει 1900-1910.

    • man8os avatar
     man8os @ archaeopteryx 21/12/2010 23:46:23

     Νομιζω ειναι πιο ταιριαστη η περιδος 1929-32

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ archaeopteryx 21/12/2010 23:49:44

     " Yesterday is History
     Tomorrow is a Mystery....""

  • sawas avatar
   sawas @ αλλενάκι 21/12/2010 23:47:13

   Απεταξαμην, απεταξαμην

   ο πόλεμος μεταφέρεται στο σπίτι σου και όχι στου υπερατλαντικού γείτονα

   ουτε καν σκεψη χρειαζεται.......

  • JOHN avatar
   JOHN @ αλλενάκι 22/12/2010 11:49:24

   Θα τον ειχαν ηδη κανει εαν μπορουσαν να τον ελεγξουν,πραγμα αδυνατον στις σημερινες συνθηκες.Το προβλημα νομιζω πως ειναι γι αυτους με τι μπορουν να τον αντικαταστησουν.

 6. man8os avatar
  man8os 21/12/2010 23:42:11

  Μονο πολεμος θα μας βγαλει απο το μαγγανοπηγαδο.
  Φυσικα η Ελλαδα δεν μπορει να παρει μερος, δεν ειναι στους ευρωστους. Και η Γερμανια δεν μπορει να ελπιζει να τον διεξαγει. Την συμφερει να σπεκουλαρει και να το παιξει καλος εμπορος.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ man8os 22/12/2010 00:00:50

   Αυτούς θα βγάλει από το μαγγανοπήγαδο που έχουν σφηνώσει από το πρήξιμο.
   Ο καθένας στη θέση τους αυτό θα έκανε αν θεωρούσε ότι είχε τις προϋποθέσεις.

   Αυτοί είναι στο κέντρο και ασφυκτιούν πρησμένοι από πλεόνασμα και γύρω γύρω οι φτωχοί και οι λιγότερο φτωχοί συγγενείς εξ αγχιστείας, που πρέπει να τους δανειοδοτούν και από πάνω για να αγοράζουν το πλεόνασμα.

  • A.M. avatar
   A.M. @ man8os 22/12/2010 00:01:21

   Η απληστία κάποιων λίγων οδηγεί στον αφανισμό πολλών.
   Τίποτε δεν άλλαξε στην ανθρωπότητα εδώ και χιλιετίες.
   Ούτε βέβαια οι αιτίες των πολέμων ούτε οι πόλεμοι.
   Και να σκεφτεί κάποιος ότι στο τέλος κανένας δεν παίρνει περισσότερο από λίγα τετραγωνικά τρύπας στην γή και άν.
   Η ανθρώπινη βλακεία στο μεγαλείο της.

   • man8os avatar
    man8os @ A.M. 22/12/2010 00:05:06

    Ο επομενος πολεμος δεν θα ειναι Ευρωπαικος. Να μου το θυμηθειτε. Θα βρει την Ευρωπη ενωμενη ως ενα μπλοκ. Το που θα γινει δεν το ξερω. Σιγουρα θα πρωταγωνιστουν ομως Ασιατικες δυναμεις. Εμεις θα πρεπει να ημαστε με το συμφερον μας, ως σπεκουλαδοροι και να τον εκμεταλευτουμε ωστε να αναπτυξουμε βιομηχανια. Κατι σε στυλ Αμερικη 1914-1917

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ man8os 22/12/2010 00:14:42

     Αυτό προϋποθέτει δικό μας νόμισμα.
     Βιομηχανία δική μας αποκλείεται να αναπτύξουμε πλέον άν δεν αποτινάξουμε το χρέος και το ευρώ ταυτόχρονα.

 7. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 21/12/2010 23:46:58

  Εμένα μου φαίνεται τετραγωνισμός του κύκλου, κατάργηση της φυσιολογικής μακροοικονομίας έναντι μιας σοβιετοκαπιταλιστικής σύλληψης νομισματικής ενοποίησης. Τραγέλαφος δηλαδή. Από την στιγμή που δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική και τα επιτόκια δείχνουν σαν τροχιές scattered particles, ενώ η ισοτιμία είναι η ίδια για όλους, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι αυτό που θα γίνει στις αθενείς οικονομίες δεν λέγεται "εσωτερική υποτίμηση", αλλά οικονομική αφαίμαξη και μεταφορά πλούτου. Σε συνθήκες μακροχρόνιας ύφεσης ή στασιμότητας που είναι πιθανό να μετατρέψουν χώρες σαν την δική μας σε οικονομικά σκέλεθρα.

  Από την άλλη, όταν δεν προβλέπεται ουσιαστική τροποποίηση του Μάαστριχτ, αλλά ούτε και πρόβλεψη διαδικασίας εξόδου χώρας από την ευρωζώνη, πιστεύω ότι ακόμη δεν έχει φανεί τι ακριβώς επιδιώκει η Γερμανία και η ομάδα που την ακολουθεί. Πιθανώς και αυτοί να μην γνωρίζουν ακριβώς, να κάνουν ένα είδος trial and error με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Είναι ανοιχτά τα θέματα τις διπλής ευρωζώνης, αλλά και του ενδεχομένου της απόρριψης έρματος, δηλ. υποδείξεως εξόδου από την ευρωζώνη.

  (Παρ' όλ' αυτά η περιγραφή της συμπεριφοράς του παιδιού με την ολοκαίνουργια πιστωτική κάρτα είναι πολύ καλή για τα ελληνικά δημοσιονομικά εντός της ευρωζώνης.)

  • Orestios avatar
   Orestios @ Professor Moriarty 21/12/2010 23:49:37

   +1000
   Ούτε καν καπιταλισμός. Σκέτο Σοβιετία.

   Η ΕΕ δεν αποτελεί πλέον τον ορανισμό μέσα από τον οποίο προωθείται η αλληλεγγύη των λαών και όλα τα μπλα μπλα που ακούγαμε τόσα χρόνια.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Professor Moriarty 21/12/2010 23:53:46

   Θα συμφωνήσω ότι λογικά δημοσιονομική ένωση πάει χέρι - χέρι, όχι με τον Καρατζαφέρη, αλλά με την πολιτική και αμυντική ένωση.
   Ε, λοιπόν πολιτική ένωση 27 εθνών (τα περισσότερα των οποίων έχουν διαφορετικές καταβολές και έχουν βγάλει τα μάτια το ένα του άλλου άπειρες φορές και στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν), δεν πρόκειται να υπάρξει στον αιώνα τον άπαντα, αμυντική ένωση δε, έχουμε ήδη με το ΝΑΤΟ και μέγα νταβατζή τους συμπατριώτες του Μινεσσοτα μαν.

   • man8os avatar
    man8os @ ierofantis 22/12/2010 00:00:07

    Για αυτο πρεπει να απεμπλακει η πιο προωθημενη ομαδα της ΕΕ απο το στρατιωτικο σκελος του ΝΑΤΟ. Για την ΕΕ το ΝΑΤΟ πρεπει να ειναι ενα παγκοσμιο φορουμε συζητησης, με καποιες μη στρατιωτικες προεκτασεις.
    Η Αμερικη πρεπει να αναπτυξει ισοτιμες σχεσεις με την ΕΕ ως ομοσπονδια.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ man8os 22/12/2010 00:05:43

     Είσαι αισιόδοξος νομίζω όταν μιλάς για Ομόσπονδη ΕΕ. Προσωπικά θα ήμουν ευτυχής αν λειτουργούσε στοιχειωδώς ως Συνομοσπονδία ανεξαρτήτων Κρτατών με κοινούς δημοσιονομικούς και αμυντικούς κανόνες. Όταν λοιπόν σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρωπαϊκή Συνθήκη προβλέψει ανάλογο άρθρο αυτού της συνθήκης του ΝΑΤΟ (Αρθρο 5) για αμυντική συνδρομή των συμμάχων σε περίπτωση που κράτος μέλος απειλείται ή δέχεται επίθεση, κάτι θα έχει γίνει

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ man8os 22/12/2010 00:06:46

     Αλλά βλέπεις αυτό δνε συμφέρει...
     Γιατί τώρα οι φίλοι και σύμμαχοι πουλάνε όπλα και στους δύο...

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Professor Moriarty 21/12/2010 23:58:36

   Θα γίνουν εκλογές στην Γερμανία Προφέσορα
   Ο επόμενος -με τα πολλά ονόματα von - θα υπερπληθωρίσει..
   ..σε προσυμφωνημένη συνεργασία με την ανατολή πού θα ανατιμήσει
   Κοινό ώφελος......Γνώμη μου..

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ παγωτατζής 22/12/2010 01:27:32

    Προς το παρόν έχουν συμφωνήσει ότι...θα συμφωνήσουν τον Μάρτιο. Μέχρι τότε υποθέτω ότι θα έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι, θα δούνε πώς θα εξελιχθεί η κρίση της ευρωζώνης και η νομισματική αναταραχή, πώς θα τα πάνε τα hamsters των πακέτων στήριξης και, πιθανώς, να υπάρχουν νέα δεδομένα.

    Αυτό που εγώ υποθέτω είναι ότι υπάρχει μία βασική συμφωνία στην οικονομική και πολιτική ελιτ της Γερμανίας ως προς τις κατευθυντήριες αρχές της πολιτικής της στην ευρωζώνη και γενικά στην Ε.Ε. Υποθέσεις βέβαια κάνω και εγώ ερμηνεύοντας τα δεδομένα που μπορώ να έχω και με ισχυρή δόση διαίσθησης. Δεν νομίζω η Μέρκελ να κάνει αποκλειστικά προσωποπαγή κομματική πολιτική. Από την άλλη σίγουρα υπάρχουν διχογνωμίες μέσα στην Γερμανία. Το θέμα είναι κατά πόσον αυτές είναι στρατηγικές διαφωνίες, ή απλώς διαφωνίες τακτικής για επίτευξη του ίδιου, ή παρεμφερούς στρατηγικού στόχου. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, οτιδήποτε ουσιαστικά διαφορετικό περνάει μέσα από την αναθεώρηση του Μάαστριχτ, και την ομολογία ότι το μοντέλο ήταν λάθος. Προς το παρόν βρίσκονται στο αντίστοιχο της φάσης των επικύκλων της πτολεμαϊκής θεωρίας.

 8. ierofantis avatar
  ierofantis 21/12/2010 23:49:18

  Ούτε και εγώ είμαι ιστορικός αλλά θα στοιχημάτιζα για το '30 - '35.
  Ανακατάταξη οικονομιών, αναρχία χρηματιστηρίων, ανάδειξη νέων στρατιωτικών δυνάμεων, μεταβολή συσχετισμών ισχύος, μικρές τοπικές - περιφερειακές συγκρούσεις, πολλοί φτωχοί και λίγοι και ισχυροί πλούσιοι, ακριβές πρώτες ύλες, ήταν πάνω κάτω η κατάσταση τοτε. Σήμερα;
  Θα δούμε.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ierofantis 21/12/2010 23:50:36

   Μοιάζει με το 30-35 σε κοινωνικό πολιτικό επίπεδο.

 9. Aggelos avatar
  Aggelos 21/12/2010 23:53:49

  στις ειδησεις ειπανε οτι βγαζουν ειδικο ομολογο για τη ιρλανδια..
  το ευρωομολογο φτιαχνεται ηδη βασικα..

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/12/2010 23:54:46

  Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γερμανία το 10μηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου ήταν μειωμένες -27,5%.
  Στην Ευρώπη ολόκληρη -9,7 %
  Στην Ισπανία -27,3 %
  Στην Ιταλία -18,9 %,
  Στην Αγγλία -8,9 %
  Στη Γαλλία -8,2 %.

  Στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 55%!!!
  Στην Κίνα κατά 22%!
  Στην Αμερική +28%!
  Στην Ελβετία +9%.

  Μάλλον ο κινητήρας λειτουργεί με τους μισούς κυλίνδρους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ αλλενάκι 21/12/2010 23:58:20

   Στην Ελλάδα οι πωλήσεις έτσι που πάνε θα πλησιάσουν σύντομα το απόλυτο μηδέν... -273!

   • man8os avatar
    man8os @ ierofantis 22/12/2010 00:01:48

    Αφου δεν εχουμε λεφτα , εχει καταρρευσε η αγορα αυτοκινητου ενω σερνεται η αγορα κινητου τηλεφωνου.
    (Νομιζω θα ειναι η επομενη)

    • Orestios avatar
     Orestios @ man8os 22/12/2010 00:04:26

     Λογικό δεν είναι?

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ man8os 22/12/2010 00:08:39

     Λεφτά έχουμε. 210 δις στις Τράπεζες και άλλα 30 -40 που έχουν βγει έξω. Φοβισμένοι είμαστε και πονηροί. Ποιος εκτίθεται τώρα σε κίνδυνο να το παίζει εισοδηματίας και με τη φορολογία στα ύψη;

  • sawas avatar
   sawas @ αλλενάκι 22/12/2010 00:06:00

   Τα ποσοστά χωρίς τους απόλυτους αριθμούς δεν λένε πολλά.....

   Έχεις τα μεγέθη???

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ sawas 22/12/2010 00:10:08

    Σε σχέση με το 2009.
    Συνολικές πωλήσεις χώρας, έκδοση νέων αδειών για επιβατικά και μικρά επαγγελματικά.

   • sawas avatar
    sawas @ sawas 22/12/2010 00:14:49

    Οι απολυτοι αριθμοι ειναι σημαντικοι για να δουμε την ζημια....η και το κερδος

    πχ. αν πουλουσε στην Ισπανια 10 τωρα με ~-30% 6????
    ή 1000 και τωρα 600?

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ sawas 22/12/2010 00:19:05

     όχι νομίζω είναι η μείωση στην κάθε χώρα για όλες τις μάρκες,
     δεν είναι μείωση των πωλήσεων γερμανικών στην Ισπανία π.χ.

     και η μείωση στην εσωτερική αγορά της Γερμανίας ξεχωριστά

     • sawas avatar
      sawas @ αλλενάκι 22/12/2010 00:22:42

      ok

 11. Aggelos avatar
  Aggelos 21/12/2010 23:54:47

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=229166

 12. george_T avatar
  george_T 22/12/2010 00:42:16

  Εγώ πάντως πιστεύω ότι έτσι όπως είμαστε δεμένοι μεταξύ μας στην Ευρωζώνη, είτε εμείς θα τραβήξουμε όλη την ευρωζώνη προς τον βυθό είτε θα μας τραβήξουν προς την επιφάνεια οι άλλοι (Γερμανία και λοιπές δυνάμεις). Βέβαια υπάρχει και η εκδοχή να κοπεί το σκοινί που μας δένει, όμως ίσως τότε να ελαφρύνουμε περισσότερο και να βγούμε στον αφρό νωρίτερα.

  Στο άρθρο μου αρέσει πολύ η δυνατότητα επιλογής μεταξύ ενός σκληρού και ενός ελαφριού ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί πριν από 2 - 3 χρόνια. Τώρα με τα προβλήματα που υπάρχουν, οι φίλοι μας οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι το ευρώ δύσκολα θα παραμείνει σκληρό νόμισμα, τουλάχιστον για τα επόμενα λίγα χρόνια. Οι οικονομικοί κανόνες δυστυχώς δεν μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν από τις πολιτικές διαθέσεις.

 13. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 22/12/2010 03:01:41

  Και εγώ σε παραπλήσια διαίσθηση βασίζομαι..Δεν ειναι ή Ηγέτης με τό όραμα ,αλλά εξυπηρετεί μια συγκεκριμμ'ένη πολιτική ενός εθνους την δεδομένη χρονική στιγμή.Μετά έχει άλλος σειρά,αλλά και άλλοθι ,για να προσφέρει τήν αλλαγή τής συνθήκης Μααστριχτ, χωρίς την άμεση παροδοχή ότι ήταν ζουρλομανδύας εξ΄αρχής.
  Κατα τα άλλα ό πληθωρισμός τού € και σε τί βαθμό, είναι μονόδρομος,για μιά Ενωμένη Ευρώπη...

 14. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/12/2010 11:56:34

  Σοσιαλιστικος Κατακλυσμος. Order out of Chaos...
  Δε θελουν να μας κατακτησουν.. θελουν πλεον να τους καλεσουμε να τους παραδωθουμε!

  ΠΠ

 15. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/12/2010 12:05:46

  Εχει πει ο Herman Goering ( Υπουργος των Ναζι )
  ".. the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is thell them they are being attacked, and denounce the peacemakers for lack of patriotism and exposing the country danger. IT WORKS THE SAME IN EVERY COYNTRY "
  Αφηνω τα σχολια σε εσας!

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.