05/04/2009 02:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς μια άγνωστη Νέα Τάξη


____________________________________________________________________________________________
Αυτό που επιβεβαιώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας στην σύνοδο της G20 στο Λονδίνο είναι η κατάρρευση της παλαιάς παγκόσμιας τάξης- αυτής που διαμορφώθηκε στο Μπρέτον Γουντς και στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στην κυριαρχία του αγγλοαμερικανικού καπιταλισμού και ενός δολαριο-κεντρικού παγκόσμιου νομισματικού συστήματος. Ως εκ τούτου βαδίζουμε προς μια «νέα παγκόσμια τάξη», την οποία όμως κανείς δεν ξέρει ακόμα ποια θα είναι.

Στην σύνοδο επιτεύχθηκε καταρχήν ένας «ιστορικός συμβιβασμός» ανάμεσα στους Αγγλοσάξονες που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή πολιτική της δημοσιονομικής σύσφιξης και στους Ευρωπαίους που θεωρούν ότι για την κρίση φταίει η ασύδοτη δράση των αγορών και βλέπουν σαν τον διάβολο την πολιτική των πρώτων υπέρ των παροχών. Έτσι οι «20» συμφώνησαν αφενός στο πιο δαπανηρό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας στην παγκόσμια ιστορία (1,1 τρις δολάρια) και αφετέρου στην μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την οποία ο κ. Σαρκοζί χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη μετά το Μπρέτον Γουντς». Δεν μπόρεσαν όμως να συμφωνήσουν σε μια πραγματικά ριζοσπαστική αναθεώρηση του χρεοκοπημένου διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος, αφού οι σοβαρότατες διαφωνίες μεταξύ τους, όσον αφορά τα αίτια αλλά και τις καλύτερες μεθόδους «θεραπείας» της κρίσης, παρέμειναν ως είχαν.

Στο ανακοινωθέν καλύπτεται μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των Σαρκοζί και Μέρκελ για έναν νέο, αυστηρότερα ελεγχόμενο και πιο «ηθικό» καπιταλισμό. Ποιος όμως θα επιβάλει αυτή τη «νέα τάξη»; Στη συνέντευξή του ο κ. Ομπάμα υπερασπίστηκε απολύτως το ισχύον διάτρητο και βαθιά πλουτοκρατικό σύστημα: «Δεν έχουμε σκοπό να υπαγορεύσουμε το ύψος των μισθών...Πιστεύουμε στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς και ξέρω πως οι Αμερικανοί δεν απεχθάνονται τους πλουσίους:θέλουν και οι ίδιοι να γίνουν πλούσιοι, και αυτό είναι καλό»!
Από την άλλη μεριά, από τη σύνθεσή της και μόνο η Ομάδα των Είκοσι είναι εμφανέστατα «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των αναπτυσσομένων χωρών. Υπό την ασφυκτική πίεση της κρίσης οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του G7 στράφηκαν αναγκαστικά προς τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες και ιδιαίτερα στη λεγόμενη «ομάδα ΒRΙC» (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα- τέσσερις χώρες που συγκροτούν τη μισή σχεδόν ανθρωπότητα) καλώντας τες να συμμετάσχουν «ισότιμα» στον διάλογο.

Αυτές οι τέσσερις αναπτυσσόμενες χώρες, με πρώτη φυσικά  την Κίνα, ήταν εκ των πραγμάτων και οι πιο «κερδισμένες» από τη σύνοδο του Λονδίνου.

Πως είδε όμως ο Τύπος την σύνοδο;


________________________________________________________________________________________________
«Λιμπερασιόν»
:  Το ότι η κρίση θα ανατρέψει τις δομές του σύγχρονου καπιταλισμού είναι ολέθρια αυταπάτη. Ο πολιτικός στόχος της άρχουσας τάξης στη Δύση είναι ακριβώς ο αντίθετος. Θεωρεί την ύφεση μία δυσάρεστη παρένθεση, που θα καταλήξει στην αποκατάσταση της παλιάς τάξης. Σπάνια σύνοδος της G-20 ήταν τόσο πολιτική.

«Financial Times»: Αποδεχόμενο τα νέα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα το Λονδίνο σημείωσε ουσιαστική επιτυχία. Η βαθύτερη σημασία της συνόδου συνίσταται στη σιωπηρή αναγνώριση της αναδιαμόρφωσης του γεωπολιτικού τοπίου κι αυτό «είναι μια πολύ καλή αφετηρία».

«Die Zeit»: Την τελευταία 15ετία, πίσω από τις γυάλινες προσόψεις κυριαρχούσαν ακλόνητη πίστη στην οικονομική ανάπτυξη, πραγματισμός και απληστία, ενώ το Σίτι βασιζόταν στην αποφυγή ανάμιξης της πολιτικής στους οικονομικούς τομείς. Τώρα όλα αυτά έπεσαν πάνω σ' έναν τοίχο. Στους δρόμους, οργισμένοι διαδηλωτές δεν είχαν στόχο αποκλειστικά τους τραπεζικούς. Είχαν δικά τους συνθήματα προς τους ισχυρούς -την αδιαφορία προς το περιβάλλον και τον Τρίτο Κόσμο, ενώ μαρξιστές επετέθησαν με τυμπανοκρουσίες στον καπιταλισμό και αναρχικοί κραύγαζαν εναντίον όλων. Η απειλή αποτυχίας της συνόδου άνοιξε βαθιά τάφρο μεταξύ Ευρώπης και αγγλοσαξονικού κόσμου -τελικώς, όμως, σε επίσημο επίπεδο διατηρήθηκε ένα πρωτόκολλο και κάποια αρμονία σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Το Λονδίνο έζησε μία έντονη μέρα, άλλωστε η διάσωση του κόσμου δεν είναι και εύκολο πράγμα...».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/04/2009 07:07:56

  Όπου ακού πολλά κεράσια πέρνω μικρό καλάθι. Οι αλλαγές που ξεκίνησαν με την επίθεση στην Αμερική είναι πολύπλοκες. Επίσης δυσνόητη και απρόβλεπτη είναι η σημερινή κρίση. Και είναι δύο τα θέματα: Πρώτον είμαστε κυριολεκτικά μέσα στα δέντρα και δεν βλέπουμε εύκολα το δάσος, και δεύτερον λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο που θα είναι νομοτελειακά κάποιο απρόβλεπτο φαινόμενο.

  Απρόβλεπτα φαινόμενα γίνονται συνέχεια. Οι αντοχές όμως του συστήματος να τα επεξεργαστεί ποικίλουν και εξαρτώνται από την κατάσταση που έχει ξεκινήσει από τα δύο προηγούμενα.

  Αυτά ακούγονται αμπελοφιλοσοφικά, αλλά οι μεγάλες αλλαγές στην ανθρωπότητα κάπως έτσι έγιναν και ποτέ δεν ήταν ελέγξιμες. Και αν υποθέσουμε ότι η φυσική εξέλιξη ων πραγμάτων είναι κάποιος νέος Μεσαίωνας, ή κάποια σμερινή εκδοχή των Σκοτεινών Αιώνων, και αν πρέπει να διαλέξουμε σε ποιά μεριά της τάφρου είμαστε, εμείς τι διαλέγουμε;

  Δεν υπάρχουν όλα τα συστατικά της κατάρρευσης του συστήματος, ή τουλάχιστον δεν τα βλέπω εγώ. Αλλά την βλέπω και εγώ την τάφρο που αναφέρει η Die Zeit. Βλέπω και ένα ψέμα: Ταυτίζει την Ευρώπη με την Γερμανία. Αυτή η ταύτιση αιματοκυλά την Ευρώπη από την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

  Το δήθεν αγγλοσαξωνικό μοντέλλο, επίσης, δεν είναι ούτε αγγλοσαξωνικό ούτε μονολιθικό. Υπάρχουν πτυχές του που είναι αντιιμπεριαλιστικές, πιο κοντά στον Τρίτο Κόσμο -- εξ ορισμού, αφού τον περιέχει, πιο πουριτανικές και με βαθειές τάσεις απομόνωσης, αν χρειαστεί. Αυτό τρέμουν οι "Ευρωπαίοι". Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, παραδοσιακά, είναι σύμμαχοι ή κάτι άλλο; Σε κατάρρευση των αγορών δεν θα βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου να πουλήσουν τα καλούδια τους; Ή πάνε αυτά τελειώσανε;

  Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η άποψη της Liberation. Θα προσέθεταν ότι δεν ήταν μόνο πολιτική η σύνοδος αλλά και ηθική. Απλά πρέπει να ψάξεις να βρεις την ηθική και τις αξίες, και τότε να τοποθετηθείς ανάλογα. Εγώ, αγαπητοί συζητητές, έχω αποφασίσει ότι προτιμώ την ελευθερία. Άλλο τώρα αν θα είναι ψευδαίσθηση.

  Καλή Κυριακή

 2. Ηellenic avatar
  Ηellenic 05/04/2009 11:01:07

  H Ευρωπη πρεπει να ανεξαρτοποιηθει πολιτικα και η Ευρωζωνη να αποτελεσει το κελυφος μιας ομοσπονδιακης Ενωσης, με ομοσπονδιακο κοινοβουλιο και ομοσπονδιακη Τραπεζα κατω απο πολιτικο ελεγχο. Ανεξαρτητες Ενοπλες δυναμεις απο το ΝΑΤΟ και στρατηγικη συνεργασια με τη Ρωσια σε ολους τους Τομεις,αλλα και με τις Η.Π.Α. σε ισοτιμη βαση. Εαν οι λαοι της Ευρωπης δεν συμμετεχουν, δεν απαιτησουν οι ιδιοι να εχουν λογο για το κοινο τους μελλον, τοτε θα ειναι αξιοι της μοιρας τους και θα υποταχθουν αναποφευκτα σε εναν παγκοσμιο ολοκληρωτισμο.

 3. Το πνεύμα του Μάη avatar
  Το πνεύμα του Μάη 05/04/2009 12:16:11

  Τίποτα, καμμία οργάνωση δεν διασφαλίζει τη δημοκρατία και την ανάπτυξη χωρίς ευρεία αυτοδιοίκηση των εθνών πλέον, πέρα από τις περιοχές. Οι παραγωγικές δυνάμεις, τα παραγωγικά μέσα πρέπει να βρίσκονται κοντά μας υπό κοινωνικό έλεγχο για να είναι ελεύθερο το άτομο να ζήσει.
  Είναι φαιδρό κι αστήρικτο να καλούμαστε να πολεμήσουμε στο Αφγανιστάν "για τη Δημοκρατία" και τον αμερικάνικο τρόπο ζωής στην υπηρεσία πολυεθνικών εταιριών.

 4. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 05/04/2009 14:23:38

  Η εκτίμηση του archaeopteryx είναι ρεαλιστική.
  Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε για τα αποτελέσματα της συνδιάσκεψης "μια από τα ίδια".
  Τι θα μπορούσαμε να βγάλουμε όμως σαν συμπέρασμα για ένα σύστημα, που πέρασε το "ανώτατο στάδιο" πριν ένα αιώνα και έχει μπει ήδη στο στάδιο του βαμπιρισμού;
  Εξουσία πωρωμένη και διεστραμμένη μέχρι το μεδούλι, λαοί ευνουχισμένοι ολόγυρα, πέντε στημένοι αληταμπουράδες που καίνε κάποια σκουριασμένα, άχρηστα υπόστεγα των τελωνείων μετά την κατάρργηση των τελωνιακών δασμών, για να αποφύγει η εξουσία τα έξοδα της κατεδάφισης και για να μην μπορέσουν να ενωθούν οι πορείες των λίγων χιλιάδων ευαισθητοποιημένων πολιτών, από τις δυο μεριές της γέφυρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.