#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2012 12:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%Άμεσο μέτρο επανεκκίνησης της αγοράς θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο η μείωση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά τη συνάντηση με την τρόικα, ίσως όμως και νωρίτερα, ο Γ. Στουρνάρας θα φέρει υπουργική απόφαση για τη μείωση του ΦΠΑ στον συγκεκριμένο κλάδο έτσι ώστε να τονωθεί η αγορά, ειδικά την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.

Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα για μέτρα που εφαρμόστηκαν αλλά δεν απέφεραν έσοδα, αντίθετα βούλιαξαν την αγορά. Και ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα από αυτά.

Κατά τα λοιπά το οικονομικό επιτελείο μελετά επίσης μέτρα ενίσχυση της αγοράς ακινήτων και της κτηματαγοράς όπως π.χ. τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ώστε να δοθούν κίνητρα για αγορά σπιτιών.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για την άμεση αύξηση του αφορολόγητου από τα 5.000 στα 8.000 ευρώ κι αυτό αναμένεται να γίνει σταδιακά την επόμενη τριετία.

Επίσης, εξετάζεται η αύξηση των δόσεων για την πληρωμή των φόρων καθώς φοβούνται ότι φέτος θα έχουμε νέα γενιά Ελλήνων που δε θα μπορούν να καταβάλουν τους φόρους τους.

Τα πάντα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις της τρόικας που έρχονται την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 28/06/2012 13:05:52

  Είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός για το αν η ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα φέρει ανάλογη μείωση στις τιμές. Ειδικά τώρα, που μόλις άρχισε η τουριστική περίοδος, οι καφετεριάδες και οι εστιάτορες θα εκμεταλλευτούν την αυξημένη κίνηση ώστε να ρεφάρουν την πτώση της κατανάλωσης του προηγούμενου χειμώνα και θα παντελονιάσουν τη διαφορά κρατώντας τις τιμές στα σημερινά επίπεδα.

  Χώρια που, ούτως ή άλλως, η όποια αλλαγή στις τιμές επισύρει και εφ άπαξ λειτουργικά έξοδα (εκτύπωση νέων τιμοκαταλόγων, διαφημιστικών φέιγ-βολάν με τιμές κ.λπ), και δε νομίζω ότι θα θελήσει κανείς εστιάτορας να μπει στη διαδικασία των εξόδων αυτών.

  Κατά τη γνώμη μου, η όποια μείωση στον ΦΠΑ πρέπει να γίνει χωρίς βιασύνη, από το φθινόπωρο, και κυρίως εξεταστεί κατά κλάδο, υπό το πρίσμα της συνεισφοράς στην εθνική οικονομία του κλάδου αυτού. Για τη συγκεκριμένη συμπαθή τάξη, δεν είμαι πεπεισμένος αν η συνεισφορά τους δικαιολογεί τη μείωση.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Αυριανιστής 28/06/2012 13:12:57

   Εγώ πάντως έχω κρατήσει τιμοκαταλόγους περασμένου καλοκαιριού (δηλαδή πριν από την αύξηση του ΦΠΑ) από καμιά δεκαριά εστιατόρια/ντιλίβερι/ταχυφαγεία, τα οποία λειτουργούν σε 2-3 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, και περιμένω εναγωνίως να δω αν θα επανέλθουν σε αυτές τις τιμές σε περίπτωση που μειωθεί πάλι ο ΦΠΑ. Είμαι σίγουρος ότι θα ρίξω πολύ γέλιο. Το ίδιο γέλιο θα ρίξουν και οι ελεγκτές των τροϊκανών (που απορούν και εξίστανται γιατί δεν δουλεύει η εσωτερική υποτίμηση) αν είχαν την πρόνοια να κρατήσουν κι εκείνοι δειγματοληπτικά περυσινούς καταλόγους εστιατορίων.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Αυριανιστής 28/06/2012 13:50:36

    Καλά!.. Η διαφορά θα μπει στην τσέπη όπως πάντα...Ελληνάρες (και πάνω απ' όλα πατριώτες!) μικρο-μαυραγορίτες. Αλλά αφού βρίσκουν και τα κάνουνε.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Γιάννης Φαίλτωρ 28/06/2012 14:21:34

     Αν ήμουν τροϊκανός, θα είχα φροντίσει να κρατήσω π.χ. εκατό καταλόγους εστιατορίων παντός είδους, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (και κυρίως από τουριστικές). Εάν η κυβέρνηση ανακοίνωνε επαναφορά του ΦΠΑ και διαπίστωνα ότι εντός δεκαπενθημέρου οι νέοι τιμοκατάλογοι δεν είχαν "περάσει" τη μείωση αυτή στις τιμές, θα υποχρέωνα την κυβέρνηση να αυξήσει ξανά τον ΦΠΑ στο 23%.

     Άσε που η μείωση έπρεπε να έχει περάσει ΗΔΗ στις τιμές, γιατί το εργατικό κόστος είχε ήδη υποχωρήσει κατά 32% τουλάχιστον (αφού οι περισσότεροι απασχολούμενοι είναι κάτω των 25 ετών) ήδη από το Φεβρουάριο. Είδατε εσείς καμιά μείωση;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Αυριανιστής 28/06/2012 17:34:10

      Μια απεργία 15 ημερών από μας τους πελάτες, θα τους συνέφερε πλήρως.
      Ακούει κανείς εκεί στις "επαναστατικές" συνιστώσες;

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Ο Θείος 28/06/2012 17:37:26

      Η "Ρόζα" τουλάχιστον, η λιτοδίαιτη;
      Τίποτε τρότσκες, που ξέρουν από τη φτώχεια του Μεσοπολέμου;

 2. nikos avatar
  nikos 28/06/2012 13:21:17

  Το θέμα είναι αν θα κόβουν αποδείξεις μετά τη μείωση του ΦΠΑ.
  Βλέπω ότι συνεχίζεται το χάος. Γιατροί πληρώνονται για να συνταγογραφούν ή να βγάζουν βεβαιώσεις, 20 και 30 ευρώ, ή κάνουν επεμβάσεις και λαμβάνουν από 100 έως 1000 ευρώ και δεν κόβουν αποδείξεις, το ίδιο και στις καφετέριες και σε εστιατόρια. Οι τουρίστες δεν ζητούν απόδειξη... Το ίδιο και άλλα ελεύθερα επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγοι, είδη υγιεινής, υδραυλικοί, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ. Τα ίδια και τα ίδια. Δεν αλλάζουν νοοτροπία.
  Πως θα αλλάξει αυτό ;

 3. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 28/06/2012 14:29:04

  ΣΕ όλες τις διαφημίσεις τον τελευταίο χρόνο μας *χαρίζανε *τον ΦΠΑ , από ηλεκτρικά μέχρι και το καφέ !
  Επικοινωνιακή ενέργεια Χωρίς ΟΥΣΙΑ , εκτός του ότι , η απόδειξη είναι *το μπλοκ παραγγελιών* ...., είναι άστοχος και ο χρόνος όπου καταναλωτές είναι και οι δανειστές μας !
  Τα 8.000 ΑΦΟΛΟΛΟΓΗΤΟ ( όριο φτώχειας ) είναι σημαντικότερο τώρα .

 4. Φιλιππος avatar
  Φιλιππος 29/06/2012 10:56:40

  Αλλη μια εξαγγελεια που θα γινει πραγματικοτητα...τωρα αν για 6% γινεται 13% καλη διαθεση να εχουμε.

 5. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 30/06/2012 12:02:42

  Καμία μείωση στους φόρους χωρίς πρώτερη αύξηση εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.