16/12/2008 01:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς ένα πανευρωπαϊκό «αντάρτικο πόλης»;

Έχουμε ξαναγράψει για τον φόβο του ευρωπαϊκού κατεστημένου από το ενδεχόμενο εξάπλωσης των ταραχών στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, μιλώντας χθες  σε συνέδριο στη Μαδρίτη, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος-Καν τόνισε ότι ο κοινωνικές αναταραχές, «όπως αυτές που σημειώνονται στην Ελλάδα», θα μπορούσαν να εξαπλωθούν, εάν δεν υπάρξει καλύτερη κατανομή του πλούτου από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Τους φόβους αυτούς επιτείνουν διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για εξάπλωση των αντιεξουσιαστικών κινημάτων. Παράδειγμα η τελευταία έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Journal Du Dimanche (JDD), η οποία αναφερόμενη σε εκθέσεις των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, θέτει το ερώτημα αν υπάρχει μια «Εξτρεμιστική Διεθνής» στην Ευρώπη. Γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών κάνουν ήδη λόγο για μια «διεθνή ανταρτών αντιεξουσιαστών» και ένα «τρίγωνο αναρχικών της Μεσογείου».

Σε έκθεση της DCRG (Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών), που αναφέρει η εφημερίδα, αφού γίνεται λόγος για αύξηση της οργάνωσης και δράσης της «ριζοσπαστικής άκρας αριστεράς, και παρατηρείται ότι τα πιο ενεργά αντιεξουσιαστικά κινήματα υπάρχουν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη χώρα μας. Είναι κυρίως στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα παραπέμποντας στην έκθεση της DCRG, που παρατηρείται «η πιο αξιοσημείωτη ριζοσπαστική δράση, με τον υψηλότερο αριθμό στρατευμένων μελών και το πιο εντυπωσιακό επίπεδο βίας. Το κίνημα της άκρας-Αριστεράς διέπραξε πολυάριθμες επιθέσεις, από τις οποίες ορισμένες ήταν πολύ θεαματικές: Η απόπειρα κατά του υπουργού Πολιτισμού Βουλγαράκη στις 30/5/2006, η επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα το 2007. Ορισμένες εξτρεμιστικές ενέργειες στην Ελλάδα γίνονται και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς μέλη κινημάτων του εξωτερικού, όπως οι επιθέσεις του Μαρτίου 2006 εναντίον αντιπροσωπειών αυτοκινήτων στην Ελλάδα».

Ως γνωστόν, όμως, το Μάρτιο του 2006, η οργάνωση «Πυρήνες Επαναστατικής Αλληλεγγύης» ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε πέντε αντιπροσωπείες γαλλικών αυτοκινήτων και σε πιλοτή πολυκατοικίας όπου ήταν σταθμευμένο γαλλικό αυτοκίνητο. Καταστράφηκαν συνολικά 26 οχήματα. Στο μέσον του 2006 επίσης, ο «Επαναστατικός Αγώνας» είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση κατά Βουλγαράκη. Το ίδιο έκανε η οργάνωση και στην περίπτωση της επίθεσης με αντιαρματικό στην αμερικανική πρεσβεία.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στον γαλλικό βραχίονα αυτής της «Διεθνούς», η εφημερίδα γράφει ότι σε αυτόν αποδίδονται πρόσφατα σαμποτάζ στους γαλλικούς σιδηροδρόμους - TGV. Ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας γράφει ότι μια «άτυπη ομοσπονδία αναρχικών» βρίσκεται πίσω από 26 επιθέσεις κατά το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2003 έως και τον Ιανουάριο του 2004. Στην περίπτωση της Ισπανίας αναφέρεται στο άκρως πολιτικοποιημένο χώρο των «Okupas», ο οποίος πέτυχε να ματαιώσει μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το ζήτημα της στέγης τον Οκτώβριο του 2006. Το Νοέμβριο του 2007, ένας 16χρονος που ανήκε σε αυτό το χώρο, ο Carlos Javier Palomino, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ακροαριστερών και ακροδεξιών στην Μαδρίτη.

Επισημαίνουμε το δημοσίευμα, σε ακριβή μετάφρασή του, επειδή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Έχουν πράγματι στοιχεία οι γαλλικές υπηρεσίες ή πρόκειται περι μιας «élégant» προβοκάτσιας; Επειδή, εμείς τουλάχιστον, πρώτη φορά ακούμε για συντονισμό και συνεργασία δυο χώρων (αριστεριστές-αναρχικοί), οι οποίοι έχουν πάρα πολλά που τους χωρίζουν και  ουδέποτε είχαν δημιουργήσει τόσο στενούς δεσμούς, για λόγους συνωμοτικότητας αν μη τι άλλο. Και αν οι επιθέσεις στην Ελλάδα που καταγράφονται στο δημοσίευμα εντάσσονται στο πνεύμα συνεννόησης και συντονισμό δράσης που περιγράφεται, τότε θα πρόκειται ασφαλώς περί διεθνούς πρωτοτυπίας.

Δείτε το δημοσίευμα εδώ: http://www.lejdd.fr/cmc/international/200850/une-internationale-ultra-en-europe_172377.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kanis avatar
  kanis 16/12/2008 01:55:56

  15 ΧΡΟΝΩΝ ΝΕΚΡΟΣ απο βολή αστυνομικού που είχε εντολή να ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙ στον τόπο της τριβής!

  ΓΙΑΤΙ;

  ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ;

 2. Le canard avatar
  Le canard 16/12/2008 02:13:27

  Είναι λογικό να δημιουργηθεί η τέταρτη γενιά της ευρωπαϊκής τρομοκρατίας. Οι βίαιες κοινωνικές εκρήξεις, όπως και αυτή στην Ελλάδα, θα λειτουργήσουν ως νομιμοποιητικός παράγοντας της δράσης μιας τέτοιας οργάνωσης. Η 4η γενιά θα είναι πιο βίαια, και ενδεχομένως πιο απρόσεκτη από τις προηγούμενες (πρόσεχαν να μην πάρουν στο λαιμό τους τρίτους). Δεν είναι περίεργο επίσης να είναι ένα μείγμα αναρχο-αριστερών, με ενδεχόμενα απολιτίκ στοιχεία. Καθρέφτης των διαδικασιών που συντελούνται στην κοινωνία μας θα είναι κι'αυτές. Και, ας το πούμε ευθέως: Μήπως λίγες φορές έχετε ακούσει το τελευταίο διάστημα του αποκορυφώματος των σκανδάλων, και της απειλής εκ μέρους των αφεντικών και των κυβερνώντων για μαζικές απολύσεις στο όνομα της κρίσης, τη φράση: "Μια 17 Νοέμβρη τους χρειάζεται. Τότε φοβούνταν λίγο". Η τρομοκρατία δεν καταπολεμιέται με τρύκ τύπου Χρυσοχοΐδη, Εγγλέζων και Αμερικάνων στο όνομα της διεξαγωγής ομαλών Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μακριά νυχτωμένος όποιος νομίζει ότι σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επανεμφάνισή της. Και κάτι τελευταίο. Η αστυνομία διαρρέει ότι βρίσκεται στο κατόπι κάποιων από εκείνους που κτύπησαν την αμερικάνικη πρεσβεία δύο χρόνια πρίν. Γι'αυτό μάλιστα, λέγουν, δεν έχουν κτυπήσει ακόμα. Εν πάση περιπτώσει -τι να πούμε;- τη στιγμή που προκειται για το μοναδικό κτύπημα, που δεν βρέθηκε ούτε καν η μοτοσυκλέτα που χρησιμοποίησαν οι δράστες για τη διαφυγή τους. Κάποιοι πάντως μιλάνε για κατάσταση διάλυσης σε νευραλγικής σημασίας τμήματα της αντιτρομοκρατικής. Οψόμεθα λοιπόν, να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει και τι θα συμβεί.

 3. kanis avatar
  kanis 16/12/2008 02:15:14

  @3
  Γιατί εξακολουθούμε να μπερδεύουμε τα κοινωνικά αιτήματα με την τρομοκρατία;

 4. Le canard avatar
  Le canard 16/12/2008 02:15:41

  Πάντως, στο γαλλικό δημοσίευμα παρ'ότι γίνεται λόγος για τον Επαναστατικό Αγώνα και τους «Πυρήνες Επαναστατικής Αλληλεγγύης», δεν διευκρινίζει εάν ανήκουν σε αυτή την "ιδιότυπη Διεθνή". Αν και αφήνει ελαφρώς να εννοηθεί.

 5. kanis avatar
  kanis 16/12/2008 02:17:48

  @6 Ο Άλέξανδρος δεν είχε σχέση με αυτούς, ο Κορκονέας...;

 6. Le canard avatar
  Le canard 16/12/2008 02:26:34

  @kanis

  Ο τύπος (Κορκονέας) τελικά πρέπει να είναι χοντρή περιπτωσάρα. Λέγεται ότι είναι απο ένα χωριό της μεσσηνιακής Μάνης δίπλα στη Καρδαμύλη, έχει δύο στενότατες συγγενείς που είναι ανάπηρες, φτωχή οικογένεια και βάλε. Ποιός ξέρει τι κουσούρια και κ΄μπλεξ κουβαλάει. Κρίμα, γιατί το χωριό του, εκτός από ταγματαλήτες και χίτες, έβγαλε και πολλά καλά παλληκάρια. Και ήταν Πασοκος, ως λέγεται. Αλλά τι να πείς; Στη Μάνη έτσι και βγεί κάποιος από κολημμένη ακροδεξιά ή φιλοβασιλική οικογένεια (πράγμα όχι σπάνιο), αστυνομικός, νταής και μάγκας το παίζει. Και ίδου η κατάντια του. Ιδού και το αποτέλεσμα του νταηλικιού του. Να φάει στα καλά καθούμενα το παιδί.

 7. kanis avatar
  kanis 16/12/2008 02:42:54

  @8 cher canard

  Συμπονώ το όλον δράμα του βίου του. Ακόμη κι ότι, ως ήρωας ταινίας του Κούρκουλου, έκανε ότι έκανε για να σώσει τους δικούς του!

  ΠΑΝΩ από όλα, όμως, ωφείλει, να ομολογήσει τα κίνητρα και τους πάτρονες του...ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΑΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.Γιατί το έκανε;

  Αρα, τι γίνεται εδώ;
  1. Οι συνάδελφοι του δεν χρωστάνε τίποτα, να λοιδωρούνται...Με τι σθένος, θα υπάρξουν αύριο;
  2. Μιά ολόκληρη γενιά, πρέπει να μάθει, να σχηματοποιεί κι εκφράζει τα αιτήματά της , για να σωθεί τόσο η ίδια όσο κι οι συνοδοιπόροι της...
  Το να τους καπελώνουν οι κουκουλοφόροι, το ανέχονται;
  3. Τα ζητούμενα της κοινωνίας, δεν εκτονωνονται έτσι, γιατί μετά ακολουθούνε τα χειρότερα!

  Που πάει λοιπόν το παραμύθι;

  ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ πάλι;

 8. Le canard avatar
  Le canard 16/12/2008 02:54:19

  Το ποιός θα ωφεληθεί τελικώς, θα το δούμε λείαν συντόμως. Ας μην βιαζόμαστε.

  Δεδομένο είναι όμως, ότι ο τύπος (κορκονέας) δεν πρέπει να είχε κουκούτσι μυαλό. Μόνο και μόνο να σκεφτόταν ότι πυροβολώντας τον Αλέξη, πυροβολεί και τα τρία του παιδιά, ε, δεν θα το'κανε. Τα παιδιά του μάλιστα, εξ όσων μαθαίνω, είναι στα μαύρα τους τα χάλια, δεν τολμάνε να πάνε στο σχολείο και να ξεμυτίσουν από το το σπίτι τους (έχουν μεταφερθεί εκτός Αθηνών).

  Οσον αφορά το "οι συνάδελφοι του δεν χρωστάνε τίποτα, να λοιδωρούνται", συμφωνώ. Με μια υπογράμμιση όμως. Μπορεί να είναι κατανοητό το πατόκορφο λούσιμο που τρώνε αυτές τις ημέρες ΜΑΤ και λοιποί αστυνομικοί. Αν θέλουν ωστόσο να ξεπλύνουν την ντροπή (γιατί για χοντρή ντροπή πρόκειται) ας σταματήσουν να ξεμοναχιάζουν και να χτυπάνε μικρά (το'δα πολλές φορές με τα ματάκια μου αυτές τις ημέρες). Επίσης, οι συνδικαλισταράδες, ας βγούν μια μέρα, φορώντας τις στολές και κρατώντας ένα πανώ, μαζί με κάποιους διαδηλωτές (έστω προστατευμένοι από το ΚΚΕ ή άλλον χώρο), στο κέντρο της Αθήνας. Π.χ. ιδού ένα πολύ καλό σκηνικό. Δίπλα με τα παιδιά που πηγαίνουν κάθε μέρα στον άγνωστο στρατιώτη, μπροστά στα ΜΑΤ, ενδιάμεσα να μπούν οι συνδικαλιστές με το πανώ. Ιδέες δίνω.

 9. Le canard avatar
  Le canard 16/12/2008 03:00:29

  @Anonymous

  Ανώνυμε, δεν ξέρουμε τι θα εξάγουμε εκει πέρα. Ξέρουμε ότι προς το παρόν κάποιοι εδώ προσπαθούν να εισάγουν μπερλουσκονισμό.

 10. Le canard avatar
  Le canard 16/12/2008 03:06:37

  "Αν έτσι νομίζετε, έτσι είναι".

 11. PATRA avatar
  PATRA 16/12/2008 03:15:13

  O ΣΟΡΟΣ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ ΡΕ κανις...
  ΜΑΛΛΙΑΣΕ Η ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ.
  Ο ΣΟΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ (??? ΕΕΕ, ΧΜ...)

  (ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ?)

  ΕΝΝΟΕΙΣ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΗ Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΕΜΑΘΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΡΧΙΗΛΙΘΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΦΕΛΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ?

  ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΦΤΑΙΕΙ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΘΙΟ.
  ΚΑΙ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΙΔΡΩΣΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΣΤΑ ΑΣΦ-ΑΛΗΤΑΚΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ.
  ΑΚΟΥ ΛΟΙΔΩΡΟΥΝΤΑΙ...
  ΑΥΤΟΙ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ...

  ΤΩΡΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ...
  ΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ...
  ΟΤΑΝ ΜΠΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΣΚΑΤΑ... ΛΕΡΩΝΕΣΑΙ.

 12. Σπύρος avatar
  Σπύρος 16/12/2008 03:42:44

  Le canard@
  To Ξεχώρι,η Σαϊδώνα και τά Τσέρια είναι τά μόνα χωριά τής Μάνης πού είχαν αριστερούς πού πήγαν νά προφυλαχτούν απο τούς διωγμούς τού Εμφυλίου μιάς και ήσαν ορεινά.
  Αν ο Ράμπο τώρα γεννήθηκε σέ κάποιο απο αυτά ,δέν το ξέρω...

  Απο εκεί και πέρα αυτό που συνέβη και συμβαίνει στην Ελλάδα ,δέν είναι μόνον εγχώριο.
  Ολες οι Ευρωπαϊκές εφημερίδες εκφράζουν αντίστοιχες ανησυχίες...
  Το μοντελάκι πού φόρεσε η Ε.Ε. πάει γιά φούντο..
  Ακομα και ο Γκαλμπραίηθ τήν θεώρησε περισσότερο Νεοφιλελευθερη απο τίς Η.Π.Α.
  Η Ελλάδα μέ το ΣημιτοΚαραμανλαίϊκο ακολούθησε το ίδιο ακριβώς μοντέλο,πού πλέον ξεθωριάζει ...
  Το ζήτημα είναι πού θά ΄κάτσει η μπίλια΄απ΄εδώ και εμπρός....

 13. ... avatar
  ... 16/12/2008 04:29:14

  παααααλι παθατε δημοκρατιαση; παααααλι σας ψαρευουνε πελατες; τι ειστε ρε το μινιον;

 14. ... avatar
  ... 16/12/2008 04:30:06

  αντε ρε να πα αμα ξαναπατησω προσεξτε γιατι γινεστε ρεντικολο

 15. Νίκος avatar
  Νίκος 16/12/2008 04:38:40

  Τι γινεται παραγοντεςΧ; λογοκρισια απο εδω και στο εξης;

 16. popolaros avatar
  popolaros 16/12/2008 06:57:31

  Θεωρώ ότι ακροαριστεροί και 'αναρχικοί' είναι το ίδιο.
  Οι αναρχικοί όταν ψηφίζουν τι ρίχνουν; Λευκό;
  Ο συριζα με τα παραμάγαζα είναι το πολιτικό σκέλος αυτής της περίεργης οργάνωσης.

  Θα ήθελα να ακούσω, από όλους αυτούς τους ξένους που κάνουν ωραίες αναλύσεις και κάτι για το είδος της σχέσης του indymedia με αυτή την «Εξτρεμιστική Διεθνής».

 17. Νίκος avatar
  Νίκος 16/12/2008 07:11:16

  Ο Σορος εχει απλωσει τα πλοκαμια του παντου. Μαλιστα, η Ταυλανδη πριν μερικα χρονια τον κατηγορησε ευθεως οτι την οδηγησ στα προθυρα ης φτωχεια με τις αγοραπωλησιες του νομισματος της. Αλλωστε, αυτη ειναι η κυρια "ἑπιχειρηματικη" ενασχοληση του.

  Πως συνδεθηκε λοιπον ο Σορος με τους ακραιους "αριστερους";

  29 - 05 - 2007 Δεκάδες "αριστερές οργανώσεις", δεκάδες αναρχικές οργανώσεις. Πληθώρα προπαγανδιστικού υλικού, άμεση επαφή με media και mainstream επικοινωνιακά δίκτυα. Αυτή είναι η εικόνα της αριστερής «επαναστατικής» δράσης σήμερα. Πραγματικά φαίνεται ότι οι άνθρωποι σφύζουν από ενέργεια, ταλέντο και δράση. Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Μήπως πρόκειται απλά για πληρωμένους «ακτιβιστές» των οποίων το επάγγελμα είναι η επανάσταση; Και μήπως μαζί με τον μισθό τους αναλαμβάνουν και κάποιες άλλες υποχρεώσεις; Το θέμα της χρηματοδότησης του ακροαριστερού χώρου είναι κάτι που χρήζει ιδιαίτερης έρευνας και σίγουρα δεν μπορεί να αναλυθεί σε ένα άρθρο όπως αυτό. Χρειάζονται βιβλία και έρευνες αρκετών ετών, για να αποκαλυφθεί πλήρης η αλήθεια. Αλλά φαίνεται πως οι «παγκοσμιοποιημένοι» αριστεροί είναι πλέον τόσο σίγουροι για τους εαυτούς τους που δεν φροντίζουν να καλύπτουν τα ίχνη τους, ούτε καν στο διαδίκτυο, την μεγαλύτερη σήμερα πηγή πληροφοριών. Θα προσπαθήσουμε σε μερικές συνέχειες να δώσουμε μια ιδέα για το πώς δουλεύει το σύστημα αυτό το οποίο χρηματοδοτεί, με πόρους οι οποίοι είναι αβέβαιης προέλευσης, όλες αυτές τις ακροαριστερές – αναρχικές οργανώσεις. Σαν πρώτο μέρος και λόγω της δημοσιότητας που πήρε τις τελευταίες ημέρες μετά τα γεγονότα στο πολυτεχνείο θα αναφερθούμε στο indymedia.

  Indymedia Αθηνών Τo indymedia όπως ίσως κάποιοι από εσάς γνωρίζετε είναι η κύρια έκφραση των ακροαριστερών – αναρχικών κύκλων στην χώρα μας μέσω του διαδικτύου. Κατά δήλωσή τους αποτελούν «ένα παγκόσμιο δίκτυο κέντρων ανεξάρτητης ενημέρωσης-αντιπληροφόρησης . Ξεκίνησε στο Σηάτλ το 1999 ως προσπάθεια για την διαφορετική και ενεργή κάλυψη των διαδηλώσεων ενάντια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Π.Ο.Ε.-W.T.O.) . Στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε διάφορες χώρες και πόλεις , με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτή την στιγμή πάνω από 60 τέτοια κέντρα σε όλο τον πλανήτη και πολλά άλλα ετοιμάζονται να λειτουργήσουν» και «Τα Indymedia είναι ένα ανοιχτό , μη ιεραρχικό και με οριζόντια οργάνωση δίκτυο που σε αντίθεση με τα θεσμικά Μ.Μ.Ε. δεν λειτουργεί με κίνητρο το κέρδος . Δεν ήρθαμε να αντικαταστήσουμε τα θεσμικά Μ.Μ.Ε. ή να καλύψουμε τα κενά τους . Δεν επιθυμούμε καμία σχέση και συνδιαλλαγή μαζί τους». Στην ουσία λοιπόν το site αυτό λειτουργεί ως εκπρόσωπος τύπου αλλά και διαφημιστής των αναρχικών στην Ελλάδα, με εκτενείς προσβάσεις, παρόλα τα περί αντιθέτου λεγόμενα εξ’ αυτών, σε ιδιαίτερα δημοφιλή ΜΜΕ, με mainstream δημοσιογράφους να συμμετέχουν στις δραστηριότητές του και με συμπαράσταση μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και διαφόρων καπιταλιστικών κύκλων που στηρίζουν την προσπάθειά τους αυτή. Στην Ελλάδα ιδιαίτερη ιδιάζουσες είναι και οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει και με μεγαλοεκδότες – διαπλεκόμενους, μέσω της ελευθεροτυπίας, μισθωτοί υπάλληλοι της οποίας ασχολούνται ιδιαίτερα και με την λειτουργία του indymedia.

  Τα λεγόμενά τους περί ανεξαρτησίας και αυτονομίας όμως έρχονται να διαψεύσουν αποκαλύψεις σχετικά με την χρηματοδότησή τους. Η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τους δικούς τους πόρους, αλλά στηρίζεται σε κύκλους που στηρίζουν την παγκοσμιοποίηση αλλα και εμπλέκονται με μυστικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα την CIA. Ο κύριος από ότι φαίνεται χρηματοδότης του διεθνούς δικτύου των indymedia είναι ο γνωστός σε όλους κύριος SOROS, ο οποίος τόσο προσωπικά όσο και μέσω κάποιων φιλανθρωπικών του οργανισμών φροντίζει να ενισχύει όλα αυτά τα ακροαριστερά – αναρχικά δίκτυα πληροφόρησης. Και για να μην νομίζουν κάποιοι, ότι βασιζόμαστε απλά σε φήμες, ακολουθούν νούμερα. Νούμερα όμως τα οποία με κανέναν τρόπο δεν μας εξηγούν πως διαχειρίζονταν τα χρήματα που λάμβαναν τα ανα τον κόσμο indymedia. Κύριος, αλλά σίγουρα όχι μοναδικός χρηματοδότης, φαίνεται πως είναι ο γνωστός «φιλάνθρωπος» κ. Σόρος. Τον κ. Σόρο φαίνεται πως βοηθούν στις «φιλανθρωπίες» του και άλλοι αμερικανοί εκατομμυριούχοι, όπως οι ιδιοκτήτες της εταιρειας realnetworks.com . «Εισοδήματα»

  Ο κ. Soros το 1999, χρονιά ιδρύσεως των indymedia δώρισε σε αυτά το ποσό των 70.000 δολλαρίων για να καλύψουν τις τότε διαδηλώσεις στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Αυτή από ότι φαίνεται ήταν η αρχή μιας επωφελούς συνεργασίας των ακροαριστερών με τον μεγαλοκαπιταλιστή Σόρος. Το 2000 ο κ. Σόρος έδωσε ακόμα 10.000 δολλάρια στο indymedia κάποιας πολιτείας των ΗΠΑ, προκειμένου αυτό να καλύψει τις εκδηλώσεις του Δημοκρατικού κόμματος στην περιοχή. Μπορεί κάποιος βέβαια να πει ότι δεν είναι δα και τόσο μεγάλα τα ποσά. Αυτά τα ποσά όμως δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Μέσω ενός λαβυρίνθου, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, και ιδρυμάτων τα indymedia διασφαλίζουν μια συνεχή ροή χρημάτων, τα οποία βέβαια δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να διασφαλίσουν τη λειτουργία του indymedia, αλλά προφανώς και για να χρηματοδοτηθούν και άλλες δραστηριότητες του αριστερίστικου – αναρχικού χώρου.

  Το 1999, λίγο καιρό μετά τις διαδηλώσεις στο Σιάτλ, το «μη κερδοσκοπικό ίδρυμα» με την επωνυμία “ Soros's Open Society” δίνει στο “ Tides Foundation”, επίσης «μη κερδοσκοπικό ίδρυμα», δύο δωρεές αξίας 393.000 δολαρίων. Με τη σειρά του το ίδρυμα “Tides Foundation” αποφασίζει να δωρίσει στον επίσης «μη κερδοσκοπικό οργανισμό» Indymedia 376.000 δολάρια. Πραγματικά άξια συγχαρητηρίων η αρμονική αυτή συνεργασία μεταξύ όλων αυτών των οργανώσεων. Τώρα τα 17.000 δολάρια διαφορά μάλλον θα χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τα μέλη του “Tides Foundation”. Κατά τα επόμενα χρόνια η συνεργασία αυτή επεκτείνεται...

  Ο κ. Σόρος χρηματοδοτεί ένα ακόμη ίδρυμα. Το “Tactical Media Found” το οποίο χρηματοδοτεί διάφορα projects των ανά τoν κόσμο “Indymedia” ιδιαίτερα σε τεχνολογικούς τομείς, προσφέροντας υπολογιστές αλλά και μετρητά για την καλύτερη οργάνωση και υποστήριξη, των κατά τα άλλα «ανεξάρτητων» αυτών κέντρων ενημέρωσης. Η έμφαση δίνεται αυτή τη φορά εκτός ΗΠΑ, κυρίως στην Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη. Αποθήκες στις ΗΠΑ είναι γεμάτες με υπολογιστές που στέλνονται σε διάφορες χώρες. Ακόμα τεχνικοί ταξιδεύουν και στήνουν servers σε όλη τη γη. Η παγκοσμιοποίηση κάνει καλά τη δουλειά της. Μέσω του τελευταίου αυτού project μεθοδεύεται ουσιαστικά και η μετατροπή των indymedia από απλά site –forums στο διαδίκτυο, σε κέντρικούς οργανωτές συνασπισμών μεταξύ διαφόρων αριστερών κομμάτων και αναρχικών οργανώσεων στις περιοχές που αυτά εδρεύουν. Μάλλον για εκεί προορίζεται το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων.

  Η χρηματοδότηση αυτή από έναν άνθρωπο, του οποίου η συνεργασία τόσο με την CIA όσο και με άλλες μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο, όσο και η αποσταθεροποιητική δράση του σε όλο κόσμο, και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές των Βαλκανίων αλλά και της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως, είναι τοις πάσοι γνωστή προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Οι ανεξέλεγκτες αυτές οργανώσεις, ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Πρόκειται απλά για κάποιους αριστερούς ή πρόκειται για πιόνια των «παγκοσμιοποιημένων» που θέλουν να επιβάλλουν τις ιδέες τους και τα συμφέροντα τους; Aνακοίνωση του Indymedia Θεσσαλονίκης για την διαπλοκή των indymedia

  "Ζητήματα όπως η σχέση των imc με εταιρικά-εμπορευματικά αλλά και εναλλακτικά media, οι τρόποι οικονομικής ενίσχυσης, γενικότερα η συνδιαλλαγή των "αντι-καπιταλιστικών" imc με τους θεμελιακούς πυλώνες του καπιταλισμού, δηλαδή τους κρατικούς θεσμούς, τα κυρίαρχα media, τις εταιρίες και τις μ.κ.ο., η διάσταση των ρόλων δημοσιογράφου-διαδηλωτή, οι σχέσεις άτυπης ιεραρχίας, είναι ορισμένα πεδία αιχμής στα οποία διαφωνούμε με το σύνολο σχεδόν των imc της Ευρώπης. Από την άνοιξη λοιπόν του 2002 έως σήμερα δεν έχουμε καμία ουσιαστική επαφή με αλλά imc "

  Ανακοίνωση του Indymedia Αργεντινής για τον ίδιο λόγο : "Πρώτα απ' όλα, εκτιμάμε πολύ την πρωτοβουλία των συντρόφων μας να φέρουν υπολογιστές στη χώρα μας….Παρ’ όλα αυτά, κάποιος είπε πως θα έβαζαν όλους τους υπολογιστές σε ένα κοντέινερ και θα τους έστελναν με ένα καράβι που θα φτάσει εδώ κάποια μέρα….Θέλουμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για το καθεστώς κάτω από το οποίο θα μας έρθουν οι υπολογιστές. Είχαμε μια καυτή συζήτηση γι αυτό το θέμα όταν μάθαμε πως ο Soros, μέσω του Tactical Media Fund, θα ήταν αυτός που θα έβαζε τα λεφτά για να μπορέσουν οι υπολογιστές -τους οποίους τόσοι από εμάς είχαν ονειρευτεί- να πακεταριστούν και να μας σταλούν. Υπήρξε μια στιγμιαία σύγχυση: Κάποιος νόμιζε ότι το Soros ήταν εταιρία ρούχων και κάποιος άλλος είπε πως αν καπνίζει μαριχουάνα, θα πρέπει να είναι εντάξει τύπος. Η διευκρίνηση της κατάστασης μας ήρθε από τη γη (συγκεκριμένα τη Παταγωνία, από την οποία ο Soros αγόρασε σχεδόν τη μισή) και τα γελάδια (θα ξέρετε πως είμαστε μια χώρα γελαδιών και ο Soros έχει περίπου 85,000 κεφάλια). Είχαμε μια απίστευτη συζήτηση! Όλα τα γελάδια μαζί, όλοι οι κόκκοι της γης και όλος ο αέρας της Παταγωνίας έκλαψαν μονομιάς, καθώς θυμήθηκαν τους δέκα Βολιβιανούς αδερφούς μας που πέθαναν χτίζοντας εμπορικά κέντρα στην Αργεντινή, ιδιοκτησίας του αριστεριστή Soros, γιατί εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν υπό συνθήκες απόλυτα παράνομες …"

  Από τον ¨Ελεύθερο Κόσμο¨

 18. ataktos avatar
  ataktos 16/12/2008 07:38:40

  Εξαιτίας τον ελληνικών γεγονότων ο Υπουργός παιδιάς της Γαλλίας Xavier Darcos μετέφερε την εξαγγελία μεταρρύθμισης στα λύκεια για του χρόνου .
  Η ξένες εφημερίδες σήμερα αναφερόμενες στα γεγονότα μιλούν για Επανάσταση!!!!! .

 19. pk avatar
  pk 16/12/2008 07:42:18

  Σε αναφορά :
  "# Νίκος Says:
  December 16th, 2008 at 4:38 am

  Τι γινεται παραγοντεςΧ; λογοκρισια απο εδω και στο εξης;"

  Φάκτορ ναί, λογοκρισία, σε παρακαλώ..........

 20. ataktos avatar
  ataktos 16/12/2008 07:53:22

  Nικος-Αυτά που θέλεις και εσύ να περιγράψεις ως συνομωσίες π.χ. Σορος αλλά και αλλού μου μοιάζουν με της κλιματικές αλλαγές που συζητάω 16 χρόνια με τους ανεμόμυλους μας δίχως δυστυχώς αποτέλεσμα . ,αλλά βλέπεις αυτό το θέμα είναι σοβαρό και σήμερα κυρίαρχο και γ αυτό ασχολούνται και συζητούν πολλοί και η Ε.Ε. μας απέκλισε παντελώς .Επειδή δεν μιλούσαμε με τα παιδιά μας ,με τον διπλανό μας τα γεγονότα μας τούμπαραν και ιδιαίτερα την κυβέρνηση .Δυστυχώς αυτή πτώχευσε!!! και σωστά (απλά αμύνεται έναντι της ίδιας της κοινωνίας ) και τα παπαγαλάκια της πάνε να την τρομάξουν ,μόνο που η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο προ πολλού και θα την πληρώσουμε όλοι .Τώρα ηρέμησε και πάνε και εσύ νανάκια .

 21. alone avatar
  alone 16/12/2008 09:37:43

  Όλα τα δεξιά , ακροδεξιά και εθνικόσοσιαλιστικά μέσα
  βλέπουν Sorous πίσω από τις κινητοποιήσεις.

  ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΊΤΑΙ από αυτήν την propaganda;

 22. t avatar
  t 16/12/2008 10:02:15

  Λες να είμαστε pilot project
  Προς ένα πανευρωπαϊκό «αντάρτικο πόλης»;

 23. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/12/2008 10:07:58

  Pilot project ή όχι,Σόρος ή όχι ένας τρόπος υπάρχει για να μάθουμε τα κίνητρα των καταστροφέων και αυτός είναι τα δικαστήρια.
  Φυσικά τα κόμματα και οι επίσημες δικαστικές αρχές κάνουν το κοροιδο σα να μην έγινε τίποτε αλλά να δούμε τι θα πουν στις μηνύσεις.
  http://www.diktyo21.gr/item.asp?ReportID=799

 24. PRIME avatar
  PRIME 16/12/2008 10:08:17

  ΤΡΙΤΗ 9/12/2008
  Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια κοινωνική έκρηξη δυσαρέσκειας και αγανάκτησης απέναντι στην κρίση που περνάει η τόσο η ελληνική όσο και η παγκόσμια κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια.
  Το βίαιο ξέσπασμα των τελευταίων ημερών, αποτελεί ένα μήνυμα προς το σύστημα.
  Το μήνυμα αυτό θα μπορούσε κάνεις να το περιγράψει με λίγα λόγια.
  Το σύστημα που βρίσκεται σε απόλυτη παρακμή και απαξίωση, μπορεί και να πεθάνει.
  Ένα μήνυμα με πρώτους παραλήπτες τους πολίτες ότι μπορούν και να αντιδράσουν, τους επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά και τους στυλοβάτες του συστήματος.

  Οι κινητοποιήσεις δείχνουν το στόχο .
  Το καπιταλιστικό σύστημα οργάνωσης και διαχείρισης έχει ξεπεραστεί, αργοπεθάνει, ο θάνατός του είναι πολύ κοντά.
  Οι διαχειριστές του συστήματος που νομίζουν ότι θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι από τη στιγμή που λήξουν οι κινητοποιήσεις, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

  ΔΕΝ διεκδικούμε ένα κάπως καλύτερο, δικαιότερο και εκσυγχρονισμένο σύστημα, η απλά μια θέση μέσα στο σύστημα.

  Διεκδικούμε την ανατροπή του συστήματος, διεκδικούμε την αλλαγή, διεκδικούμε την ανατροπή του τρόπου σκέψης, την αλλαγή της λογικής .
  Διεκδικούμε το μέλλον, αυτό που μας ανήκει, όσο τουλάχιστον δεν το έχετε αγοράσει και καταναλώσει για τον εαυτό σας, γιατί αν τουλάχιστον το είχατε υποθηκευση θα υπήρχε.

  Κρατήστε το μικροαστισμό σας και τη λογική σας

  Αφήστε τις φλόγες να ζεσταίνουν τις καρδιές μας και τα όνειρά μας.
  NickGkas

 25. popolaros avatar
  popolaros 16/12/2008 10:18:51

  alone, πες μας εσύ τι βλέπεις.

  Εκτός εάν είσαι fun της τυχαιότητας.

  Είτε αυτές οι οργανώσεις δημιουργούν τις ταραχές, είτε τις εκμεταλλεύονται αφού γίνουν, υπάρχει σοβαρό θέμα.

  Μην ξεχνάνε επίσης ότι ο κύριος αυτός, είναι και ο 'νονός' της sorosdonia, που θέλει να απελευθερώσει την Θεσσαλονίκη.

 26. kanis avatar
  kanis 16/12/2008 10:23:41

  @28

  Μα έχουμε ξαναλειτουργήσει σαν pilot project..
  τότε επί Κοσκωτά, τότε επί Μιμής....

  Λες ο περίφημος λεκές της Μόνικα, να έχει τον σπόρο σύλληψης σε μας;

 27. Αθανάσιος Ι. avatar
  Αθανάσιος Ι. 16/12/2008 10:24:09

  popolaros -εχεις αργες στροφες εδω τουρμπο.

 28. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 16/12/2008 10:37:13

  "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ""

  ("Μελετάτε τας Γραφάς": Σχόλιο από το ΑΝΤΙWEBLOG, February 14th, 2008 at 6:19 pm)

  "Le canard,

  δεν είμαστε “χώρα υποτελής”. Γιατί “υπο-τελής” = “ο υποκείμενος σε φορολογία || ο υπό την εξουσία άλλου. υπόδουλος”, (Μπαμπινιώτης). Βάζε τουλάχιστον εισαγωγικά, ώστε η υπαινικτική μομφή σου να μην θίγει την μνήμη όσων στο παρελθόν άφησαν τα κόκαλά τους στα πεδία των μαχών, για να μην γίνουν, ακριβώς, υποτελείς, και όσων, ΣΗΜΕΡΑ, αγωνίζονται, όπως κι εσύ θέλω να πιστεύω, για να εξαλειφθεί ο όρος, έστω, και με εισαγωγικά.

  Δεν υπάρχει κανένας “Επαναστατικός Αγώνας”!

  Μπορεί εσείς, λόγω ηλικίας, να μην διαβάζατε προκηρύξεις από το 1975, (: προφανώς, ο σχολιαστής πιστεύει ότι οι Φάκτορες είναι μόνο πιτσιρικάδες). Εμείς, όμως, που διαβάζαμε, ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τις γνήσιες από τις πλαστές. Ένα μόνο παράδειγμα θα σου πω:

  αποκλείεται αριστερός να γράψει σε κείμενό του “εναντίον του άντρου”", (όταν ακόμα κι ο Κωστάκης χρησιμοποιεί το “ενάντια”), “ασθμαίνοντας”, “γονυπετείς”, “εναντίον του Λιβάνου”, “επιτευχθεί ο στόχος”, “συμπεριλαμβανομένης”, “δημοσίως”, “ως” (σαν), “συμπεριλαμβανομένων”, “οριζοντίως”, “εμφυλίου” (τρις, σε 27 σειρές μονόστηλου!!!), “πλήρως”, “εύρυθμη”, “συνεχώς”, (ώς εδώ, προκύρηξη για την πρεσβεία, [”τα Νέα”]),

  “εντεινόμενη καταστολή”, “βιοπραγούν ασυστόλως”, “εναντίον των διαδηλωτών”, “καθεστηκυία τάξη” (παρακάτω την αναφέρει κανονικά: “καθεστωτική τάξη”), “πειθήνια αφοσίωση”, “μένος”, “λοιδωρούσαν δημοσίως”, “εναντίον του κοινοβουλίου”, “ανέργων”, “όλος τυχαίως (κρατήθηκε η ορθογραφία του κειμένου σε όλες τις αναφορές), “καθεστηκυίας τάξης”, “αντιστεκομένων”, “φειδωλή”, (προκύρηξη για αστ. τμήμα Περισσού, [”Το ποντίκι”]).

  Σημειώστε, Le canard και λοιποί φίλοι, ότι αυτά είναι μόνο από δυο προκηρύξεις. Στις οποίες το “Καραμανλής” αναφέρεται ΜΟΝΟ ΜΙΑ φορά, κι αυτή όχι για πολιτική κριτική: “εκατό αστυνομικοί φυλάνε μόνο τον Καραμανλή”. Το “Νέα Δημοκρατία” καμία!!!

  Φυσικά, δεν γίνεται καμία κριτική στην Κυβέρνηση, αλλά κάτι γενικόλογες χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις για τους μπάτσους, (που σε πολλά σημεία, όπως το προαναφερθέν για τον Καραμανλή, είναι έμμεσα …συνδικαλιστικά αιτήματα), και, φυσικά, τα γνωστα και τετριμμένα περί Αμερικανών στο Ιράκ!

  Αν αυτοί είναι αντάρτες πόλεων, μάλλον, ινστρούχτορας- καθοδηγητής τους είναι ο …Χαρδαβέλας!

  Το κυριότερο; Δεν υπάρχει θύμα! Οι ενέργειες έχουν γίνει έτσι, ώστε να υπάρχουν άκρως ελεγχόμενες απώλειες, με το ελαχιστότατα δυνατό ρίσκο. Στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, μάλιστα, τότε που οι μπάτσοι μπερδεύτηκαν, λέει!, κι “έκαναν λάθος στο κτήριο”, με αποτέλεσμα η βόμβα να σκάσει “τυφλά”, επεδίωκαν ανυποψίαστα περαστικά θύματα, για να αποδοθεί μομφή από την κοινή γνώμη στο Αντάρτικο Πόλης, γενικά και τελεσίδικα, μια και η 17Ν πρόσεχε σαν ο διάολος το λιβάνι να μην υπάρχουν θύματα και ο μακαρίτης ο αδικοχαμένος Αξαρλιάν να αναγκάσει τον υλιστή, ως μαρξιστή, Κουφοντίνα, να επικαλεστεί την …μεταφυσική πιθανότητα της “άλλης”, της “μετά θάνατον ζωής”, για να του ζητήσει συγνώμη.

  Οι Αμερικανοί, φυσικά και ξέρουν ότι είναι παρακρατική οργάνωση. Και στην φετινή έκθεση του State Department έκαναν μια ρελάνς στην ΝΔ, ξαναβγάζοντας “στην σέντρα” τον “ΕΑ”, που έχει σιγήσει, ενώ θα ‘πρεπε, έτσι όπως είναι τα πολιτικά ζητήματα στην Ελλάδα, να έκαναν …υπερωρίες. Αλήθεια, πού είναι εκείνος ο θρασύτατος και γλοιώδης Μπαλάσκας, άραyes…

  Ευχαριστώ,
  για την επικοινωνία και την φιλοξενία

  ΓΕΙΑ και ΧΑΡΑ!

  2. Le canard Says:
  February 14th, 2008 at 6:46 pm

  Καλό!

 29. alone avatar
  alone 16/12/2008 10:41:34

  Επομένως όλοι οι αφελείς συμμετέχοντες και υποστηρικτές των κινητοποιήσεων ακούσια(παίρνω την πιο καλόπιστη εκδοχή), είναι μαριονέτες των ξένων συμφερόντων και "δρουν" αντεθνικά.Να κάτσουν λοιπόν στα αυγά τους και να ακούσουν
  τους ιστορικά παραδοσιακούς υπερασπιστές των εθνικών συμφερόντων να τους πούνε τι να κάνουη.

  Να ένας από αυτούς
  http://www.skai.gr/master_story.php?id=103958

 30. ataktos avatar
  ataktos 16/12/2008 10:51:28

  Anonymous- καταλαβαίνω πως χτυπάς το τραπέζι να ακουστή το ψαλίδι –Η κατάληξη του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα με τα δεκεμβριανά και σε συνέχεια με εμφύλιο δεν τίμα Πρώτα την τότε εξουσία που εκπροσωπεί πάντα τον λαό . Η παγκόσμια ντροπή μας αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και στην ιστορία του γυμνασίου που την γνωρίζεις καλύτερα από εμένα . Η κάθε προσπάθεια επανάληψης εκείνης της θλιβερής καταστάσεις και κατάληξης σου εγγυούμαι όχι μόνο γω ότι δεν θα επαναληφτεί!!! ,όχι από μένα αλλά και από εσένα που πιστεύω ότι τζάμπα δεν σπαταλάς το χρόνο σου με της φλυαρίες μας εδώ . Αφού γράφούμε καλύτερα η χειρότερα ,και καταγράφονται άλλα σε CD όλοι μας κάτι αφήνουμε πίσω μας .Άρα ας συνεννοηθούμε διότι ο καθένας μας στο μέλλον θα πρέπει να ντρέπεται για ότι πράττει .

 31. Le canard avatar
  Le canard 16/12/2008 10:52:12

  @Σπύρος

  Σωστό Σπύρο, είναι επό ένα από αυτά τα χωριά. Ευτυχώς όχι από τη Σαϊδόνα που έκανε την πρώτη ένοπλη εξέγερση κατά των κατακτητών και την έπνιξαν στο αίμα οι Ιταλοί.

  @Anonymous 30

  Το ξέρουμε Ανώνυμε ότι η οργάνωση Χ ξεκίνησε ως αντιστασιακή για να δεχθεί στη συνέχεια στους κόλπους της σειρά ταγματαλητών και με τον εμφύλιο να παίξει το ρόλο των ταγμάτων εφόδου και εξόντωσης των αντιστασιακών που ήταν στον ΕΑΜ. Και μιας και ο Κορκονέας μας πάει στη Μάνη, μήπως ξέρεις αυτό το τσογλάνι ο Καμαρινέας που ήταν προτού περάσει στους Χίτες; Στα τάγματα ασφαλείας ήταν. Ξέρεις επίσης, πόσο κόσμο έφαγε στην Καλαμάτα και στη Μάνη; Ανώνυμε, δεν χρειάζεται να ξαναγράψουμε την ιστορία. Εχει γραφτεί και μάλιστα μαι αίμα. Τώρα, αν κάποιος ανεγκέφαλος εξακολουθεί να τηρεί εκείνες τις μαύρες παραδόσεις, δολοφονώντας ένα παιδάκι, θέλω να ελπίζω ότι είναι ένα απολίθωμα του παρελθόντος, μια εξαίρεση.

  "νήπιος γέρων" Says:"Δεν υπάρχει κανένας “Επαναστατικός Αγώνας”!"

  @"νήπιος γέρων"
  Πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σου. Πράγματι, όποιος ρίξει μια ματιά στις προκηρύξεις τους, καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί. Μην ξεχνάμε πάντως, ότι νέες γενιές μπαίνουν (το πιθανότερο) σε αυτούς τους χώρους που έχουν και άλλο λεξιλόγιο και ενδεχομένως άλλες λογικές από τις "παραδοσιακές". Είδομεν.

 32. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 16/12/2008 10:56:50

  "Επειδή, εμείς τουλάχιστον, πρώτη φορά ακούμε για συντονισμό και συνεργασία δυο χώρων (αριστεριστές-αναρχικοί), οι οποίοι έχουν πάρα πολλά που τους χωρίζουν και ουδέποτε είχαν δημιουργήσει τόσο στενούς δεσμούς, για λόγους συνωμοτικότητας αν μη τι άλλο."

  Πλάκα μας κάνεις; Δηλαδή ο Αλαβάνος πού αποσκοπούσε τόσα χρόνια;

 33. Le canard avatar
  Le canard 16/12/2008 11:02:23

  @ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ

  Αλλο λέει το κείμενο. Λέει ότι στην ιστορία των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι αριστερές αν και ψάρευαν και από τον αναρχικό χώρο, ουδέποτε -για λόγους συνωμοτικότητας αλλά και ιδεολογικοπολιτικούς- λειτούργησαν ως συγκοινωνούντα δοχεία ή είχαν κοινό οργανωτικό συντονισμό.

 34. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 16/12/2008 11:08:55

  Εννοείται, ότι, αφού ο "Επαναστατικός Αγώνας" είναι "μούφα", πλαστή, κατασκευασμένη οργάνωση, ΚΑΙ το γαλλικό άρθρο και τα συμπεράσματά του είναι τέτοια. Ή οι συντάκτες του έχουν συμπεριλάβει στα δεδομένα επεξεργασίας τού θέματός τους λανθασμένα στοιχεία από άγνοια, οπότε δεν είναι πλαστό = επίτηδες ψευδές, αλλά απλά λάθος, ψεύτικο.

  Με προβληματίζει το ΞΑΦΝΙΚΟ ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την Εξέγερση στην Ελλάδα. Είναι αυθεντικό, γιατί βλέπουν πως η ίδια με την δικιά τους πολιτική έφερε αυτά τα εξεγερτικά απότελέσματα, οπότε προσπαθούν να προλάβουν να μην γίνει και στην αυλή τους, ειδικά όταν είδαν ότι οι νεολαίες τους ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ και έχουν ΠΡΟΤΥΠΟ την ελληνική Εξέγερση των νέων εδώ,

  ή

  είναι πλαστό και "δήθεν".

  Πάντως, κείμενα σαν του άρθρου, με κάνουν να πιστεύω στην δεύτερη εκδοχή, γιατί δεν γίνεται, ρε, παιδάκι μου, να ξέρει ένα απλός σχολιαστής ότι είναι πλαστή οργάνωση ο "Επαναστατικός αγώνας", και να μην το ξέρουν αυτοί που είναι επαγγελματίες του αντικειμένου...

 35. ataktos avatar
  ataktos 16/12/2008 11:09:07

  αναδημοσιεβω μολις ελαβα

  Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΕΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

  Για τη μέχρι σήμερα ασκούμενη Ενεργειακή πολιτική, υπό την έννοια της εξασφάλισης της χώρας με ενεργειακά προϊόντα, (πρωτογενή καύσιμα και Ηλεκτρική Ενέργεια), αλλά και για το Σχεδιαζόμενο Ενεργειακό Προγραμματισμό κατά τα επόμενα χρόνια, έχουν γραφεί πολλά και σίγουρα θα γραφούν ακόμη περισσότερα δεδομένου ότι τα Ενεργειακό πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει λυθεί σ΄ εθνικό επίπεδο αλλά και διεθνώς τείνει να εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο εφιάλτη.

  Πράγματι τόσο η ασφάλεια εφοδιασμού με Ενεργειακά προϊόντα σε προσιτές τιμές, όσο και οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, παγκοσμίως και τοπικά είναι ζητούμενα που πρέπει με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, γνώση και σοφία να μελετηθούν σε βάθος και στη συνέχεια να σχεδιαστεί η αντιμετώπισή τους με την πρέπουσα σοβαρότητα τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, σε τελευταία δε ανάλυση ακόμη και ατομικά περιορίζοντας τη σπατάλη των ενεργειακών προϊόντων.

  Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το ζωτικής σημασίας πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος πέρα από τις παγκόσμιες συνέπειες, με κύριες αιτίες την υπέρμετρη κατανάλωση από τις πλούσιες χώρες και την εκρηκτική πληθυσμιακή αύξηση των ήδη πληθυσμιακά μεγάλων αλλά και φτωχών χωρών, έχει ταυτόχρονα και σημαντικές επιπτώσεις τοπικού χαρακτήρα που συχνά έρχονται να προστεθούν στα γενικότερα προβλήματα που αναφέρθησαν και μάλιστα σε βάρος της αειφόρου ανάπτυξης των μικρών περιοχών.

  Με οδηγό τις σκέψεις αυτές, ο Σ.Δ.Μ.Ε., θα επιχειρήσει να εστιάσει στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής Εορδαίας, που οδήγησε η μέχρι σήμερα ασκούμενη Ενεργειακή Πολιτική από την Πολιτεία, καθώς και τις προοπτικές, που διαγράφονται από τα Προγράμματα-Σχέδια, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βλέπουν διαχρονικά το φως της δημοσιότητας.

  Όπως όλοι γνωρίζουμε ο όρος Λιγνιτική Εποχή χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή για να δηλώσει την χρονική περίοδο που άρχεται από τη συστηματική εκμετάλλευση του Λιγνίτη από την τότε ιδιωτική ΛΙΠΤΟΛ και την κρατική ΔΕΗ και περατούται με την εξάντληση των αποθεμάτων.

  Η Χρονική αυτή περίοδος έχει ως έτος έναρξης το 1957 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη τεράστιων υπαίθριων Ορυχείων και κατασκευάστηκαν συνολικά 18 λιγνιτικές μονάδες στο λεκανοπέδιο, Κοζάνης – Πτολεμαίδας – Αμυνταίου – Φλώρινας, δεσμεύοντας συνολικά περίπου 200 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

  Για την πλήρη λειτουργία όλων αυτών των μονάδων απαιτούνται σε ετήσια βάση, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη και συνολικές εκσκαφές πάνω από 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα εδαφών, δηλαδή κάθε χρόνο θα μπορούσε να καλυφθεί μια έκταση σαν την πόλη της Πτολεμαίδας σ΄ ένα ύψος 60 μέτρων.

  Η τεράστια αυτή εξορυκτική δραστηριότητα είναι φυσικό να αλλάζει την όψη του φυσικού τοπίου ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας μόνο ημέρας.

  Είναι επομένως εύκολα κατανοητό ότι, εκτός των άλλων η ορθολογική διαχείριση της εξόρυξης, της διακίνησης και της απόθεσης όλων αυτών των γαιών απαιτεί (και απαιτούσε) ένα συνολικό και πολύ καλά μελετημένο Διαχειριστικό Σχέδιο Εκμετάλλευσης του Λιγνίτη (ευθύνη ΔΕΗ) και ταυτόχρονα ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο (ευθύνη της πολιτείας). Τα εν λόγω σχέδια θα θεράπευαν ή θα προλάμβαναν την καταστροφή του περιβάλλοντος καθώς επίσης και τη συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα απασχόλησης (γεωργία-κτηνοτροφία) στις πληττόμενες περιοχές.

  Παρότι όμως η λιγνιτική δραστηριότητα ξεκίνησε το 1957 μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ΔΕΗ ως Δημόσιος ακόμα φορέας, ανέθεσε την εκπόνηση μιας πράγματι συνολικής τεχνικοοικονομικής και περιβαλλοντικής μελέτης, σε έναν μεγάλο και έμπειρο οίκο του εξωτερικού, την γερμανική εταιρεία RHEINBRAUN -ENGINEERING (R.E).

  Η εν λόγω μελέτη ξεκίνησε τον Μάιο του 1993 και ολοκληρώθηκε το 1995.

  Αποτελείται από πολλές εκατοντάδες σελίδες και επεξεργάσθηκε δεκάδες θέματα και πτυχές της όλης εξορυκτικής δραστηριότητας.

  Μετά την παράδοση της μελέτης θα περίμενε κανείς να ακολουθήσουν σημαντικές πρωτοβουλίες και διεργασίες, έτσι ώστε το πολύτιμο αυτό ¨Εργαλείο δουλειάς¨ να λαμβάνεται υπ΄ όψη στη χάραξη της Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής, δεδομένου ότι η παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από τους εγχώριους λιγνίτες για αρκετά χρόνια έφτασε μέχρι το ποσοστό του 70 τοις εκατό της συνολικής της Εθνικής Ηλεκτροπαραγωγής.

  Σε ότι δε αφορά τη διαχείριση και αποκατάσταση των εδαφών, που είναι και το θέμα με το οποίο σήμερα ασχολείται ο Σ.Δ.Μ.Ε., η μελέτη αυτή προέβλεπε και πρότεινε ως τελική διαμόρφωση των εδαφών που θα πλήττονταν διαχρονικά να πάρουν την τελική μορφή όπως στο εικονιζόμενο αντίγραφο του σχεδιαγράμματος που δημοσιεύτηκε στον τύπο από τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. ΔΕΗ και Ομότιμο Καθηγητή του Ε.Μ.Π. κ.Γεώργιο Γκρος,

  Ο Σ.Δ.Μ. θεωρώντας ότι το εν λόγω άρθρο παραμένει ακόμα και σήμερα επίκαιρο μετά από 11 χρόνια αφού ζήτησε την άδεια από τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Γεώργιο Γκρος το επαναδημοσιεύουμε αυτούσιο συνημμένο στην παρούσα ανακοίνωση.

  Εκείνο όμως που τελικά συνέβη, ήταν να εφαρμοσθεί εν μέρει η εν λόγω μελέτη, παραβλέποντας την περιβαλλοντική πλευρά όπως λίγο ή πολύ όλοι διαπιστώσαμε, με τελικό αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα σε μια Ενεργειακή κατάσταση, που να μοιάζει ως ένα βαθμό ανεξέλεγκτη και μη αναστρέψιμη με έλλειψη ισχύος, παλαιές ρυπογόνες και χαμηλού βαθμού απόδοσης Μονάδες, να λειτουργούν ακόμα ως μονάδες βάσης και ταυτόχρονα ένα βαριά πληγωμένο Φυσικό Ανάγλυφο.

  Ο Σ.Δ.Μ.Ε. αφ΄ ενός ευαισθητοποιημένος από τις διαφαινόμενες δυσμενείς εξελίξεις σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα σε Εθνικό Επίπεδο αλλά και τις προοπτικές της περιοχής ανησυχεί για την ουσιαστική ανυπαρξία αξιόπιστων και επικαιροποιημένων Σχεδίων Δράσης και Προοπτικής, τόσο σε Τοπικό, όσο και σε Εθνικό επίπεδο.

  Θεωρεί ότι η σύνταξη των προαναφαιρόμενων Σχεδίων Δράσης – Προοπτικής (Διαχειριστικό Σχέδιο Εκμετάλλευσης του Λιγνίτη, Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο) που θα τύχουν της ανάλογης κοινωνικής Διαβούλευσης και Συγκατάθεσης, καθώς επίσης και η ύπαρξη ενός πνεύματος αρμονικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ Α.Ε., θα οδηγούσε την περιοχή ομαλά στην Μεταλιγνιτική εποχή, θα συνέχιζε δε η περιοχή να συμβάλλει κύρια και ουσιαστικά στην Ηλεκτροπαραγωγή της χώρας.

  Τελειώνοντας θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο και επίκαιρο να θέσουμε μια σειρά από ερωτήματα τα οποία χρήζουν αξιόπιστων και πειστικών απαντήσεων από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και τις Υπηρεσίες.

  - Γιατί δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του το Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης των Ορυχείων (Mine Master Plan);

  - Ποιο είναι σήμερα το αντίστοιχο Επικαιροποιημένο Σχέδιο;

  - Πώς το σχέδιο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη Ενεργειακή Πολιτική της χώρας και ποια είναι η πολιτική αυτή;

  - Ποια είναι τελικά η μορφή που θα πάρει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, μετά το πέρας της εξορυκτικής δραστηριότητας και ποια θα είναι η μορφή αυτού στα ενδιάμεσα στάδια;

  - Πότε θα συνταχθεί και θα δοθεί σε Δημόσια Διαβούλευση ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας στο οποίο να εντάσσονται οι πληττόμενες περιοχές με τα προβλήματά τους και τις προοπτικές τους;

  - Ποιες υποδομές, δίκτυα, υπηρεσίες, κτήρια, έργα και επενδύσεις γενικά προβλέπει να υλοποιήσει η πολιτεία στις πληττόμενες περιοχές και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν που θα εξισορροπούν σε κάποιο βαθμό τις χαμένες θέσεις εργασίας από τη συρρίκνωση της εξορυκτικής δραστηριότητας και της προβλεπόμενης μείωσης της ηλεκτροπαραγωγής από τον λιγνίτη που προβλέπεται στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ.

  Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Εορδαίας :  Δερβενιωτάκης Μιχάλης Πρόεδρος (Αρ.Τηλ. 6978000766)

  Σιδηρόπουλος Δημήτριος Α΄Αντιπρόεδρος (Αρ.Τηλ. 6974802578)

  Παμπόρης Βασίλειος Β΄Αντιπρόεδρος

  Δαλάκης Θωμάς Γραμματέας

  Καραβοκύρης Αριστοτέλης Ταμίας

  Βέρος Δημήτριος Μέλος Δ.Σ.

  Γιωτόπουλος Νίκος Μέλος Δ.Σ. (Αρ.Τηλ. 6976566953)

  Συνημμένα :  Άρθρο του κ. Γ. Γκρος (3σελίδες+1 σκαρίφημα)  ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 1998

  Η φυτική γη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επίγειος πλούτος, ακριβώς όπως ο λιγνίτης ως υπόγειος.  Επανακαλλιέργεια στα λιγνιτωρυχεία  Εφικτό και επιβεβλημένο η βιομηχανική έρημος να καταστεί <>.  Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ρ. ΓΚΡΟΣ, Ομότιμου καθηγητή Ε.Μ.Π Πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΗ

  Η φύση επεφύλαξε στη χώρα μας το μέγα προνόμιο του σχηματισμού μεγάλων λιγνιτοφόρων κοιτασμάτων με προεξάρχοντα τα της Πτολεμαίδας, Μεγαλοπόλεως, Αμυνταίου και Δράμας. Ο ενεργειακός αυτός φορέας, ο φθηνός και ανεπηρέαστος από οποιεσδήποτε διεθνείς πολιτικές και οικονομικές περιπλοκές, αποτελεί κατά την τελευταία τριακονταετία το υπόβαθρο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.

  Η αξιοποίηση της ενεργειακής αυτής πηγής συνοδεύτηκε από ζηλευτή ευημερία των αντίστοιχων περιοχών. Τα βιοτικό επίπεδο των, κατά κύριο λόγο, αγροτών και κτηνοτρόφων ανυψώθηκε σημαντικά από την απασχόλησή τους στη ΔΕΗ. Η λειτουργία όμως, των λιγνιτωρυχείων συνοδεύεται από σοβαρή επέμβαση στο περιβάλλον με αλλαγή του τοπίου σε μεγάλη έκταση και σημαντικό βάθος. Αποτελεί συνεπώς υποχρέωση η επανακαλλιέργεια των περιοχών, από τις οποίες είχε εξοφληθεί το κοίτασμα, δηλαδή η επαναφορά τους σε συνθήκες γεωργικής και δασικής χρήσεως. Το άνοιγμα και το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων αποτελεί μια συνεχή διαδικασία, ώστε μπορούν να χαρακτηρίζονται ως <>, που πρέπει να ακολουθούνται χωρίς διακοπή από τις εργασίες επανακαλλιέργειας.  Στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαίδας κατά την τεσσαρακονταετία σχεδόν της λειτουργίας τους, 1957-1996, διεκινήθησαν περίπου 1600 εκατ. m3 αγόνων και παρήχθησαν 625 εκατ. τόννοι λιγνίτη, οι οποίοι μετεβλήθησαν πρωτίστως σε ηλεκτρική ενέργεια και δευτερευόντως σε ξηρό λιγνίτη, λιγνιτοπλίνθους και συνέβαλαν στην παραγωγή των αζωτούχων λιπασμάτων, για το καλό του συνόλου του πληθυσμού. Η παραγωγή όμως αυτή, απήτησε την απαλλοτρίωση και την αφαίρεση από το αγροτικό δυναμικό της περιοχή 83 χιλιάδες στρεμμάτων γης, που κατά σημαντικό μέρος ήταν καλλιεργήσιμα.

  Στα λιγνιτωρυχεία Αμυνταίου διεκινήθησαν περίπου 340 εκατ. m3 χωμάτων, παρήχθησαν 65 εκατ. τόννοι λιγνίτη και απαλλοτριώθηκαν 46 χιλιάδες στρέμματα.

  Τα λιγνιτωρυχεία αναπτύχθηκαν μέσα σε περιοχές καθαρά γεωργοκτηνοτροφικού χαρακτήρα και θα έπρεπε να επιδιωχθεί όπου και εφ΄ όσον είναι δυνατόν η επαναδημιουργία, γεωργικά ή κτηνοτροφικά, εκμεταλλεύσιμης γης, για να καλυφθεί το δημιουργημένο μέγα έλλειμμα αγροτικής γης.

  Η δημιουργία του νέου χώρου με την κατάλληλη υποδομή για την ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας και γενικά του κατάλληλου οικολογικού περιβάλλοντος για τον άνθρωπο της θιγόμενης περιοχής προϋποθέτει δαπάνες οι οποίες όπως είναι φυσικό, θα επιβαρύνουν το λιγνίτη. Μόνο μ΄ αυτόν τον τρόπο όμως, θα προκύψει τα πραγματικό κόστος του λιγνίτη, που καλείται να επωμισθεί το σύνολο του πληθυσμού. Στη νομοθεσία άλλων χωρών, επιβάλλεται η διατήρηση της φυτικής γης, η απόθεση των χωμάτων με βάση οικολογικά κριτήρια και η επανακαλλιέργεια. Κάθε περιοχή που δεν είναι απαραίτητη στην εκμετάλλευση θα πρέπει να καταστεί πάλι ωφέλιμη. Η αποκατάσταση της γεωργικής περιοχής, που αλλοιώθηκε, αποτελεί θέμα υψίστης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και μορφολογικής σημασίας και σημαντική συμβολή στη διαρθρωτική βελτίωση της περιοχής.  Το έδαφος : Τα καλλιεργήσιμα εδάφη των περιοχών Πτολεμαίδας, Μεγαλοπόλεως και Αμυνταίου είναι μέσης αποδόσεως, ενώ της Δράμας είναι υψηλής.

  Στα επόμενα εξετάζονται οι συνθήκες εδάφους στις περιοχές των τριών πρώτων, εν λειτουργία λιγνιτωρυχείων.

  Οι γεωτρήσεις που εκτελούνται μέσα στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών για το λιγνίτη είναι απαραίτητο εκτός από τις πληροφορίες που παρέχουν για την εκμετάλλευση, να ελέγχουν και τα στρώματα εδάφους σχετικά με την καταλληλότητά τους για γεωργική εφαρμογή. Ύστερα από τη σαφή γνώση των συνθηκών αυτών μπορούν να αξιολογηθούν τα εδάφη και όσα είναι κατάλληλα να εκσκαφούν εκλεκτικά.

  Σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλα επιστημονικά Ιδρύματα, πρέπει να αναπτυχθούν, κατά τα πρώτα έτη επανακαλλιέργειας, μέθοδοι αντιμετωπίσεως των νωπών εδαφών με βάση ενιαίες αρχές.

  Κατά την αρχική αυτή περίοδο καλλιεργούνται στο εξωτερικό φυτά με βαθιές ρίζες τα προϊόντα των οποίων δίνονται στους γεωργούς της περιοχής ως κτηνοτροφές. Ύστερα από διετή καλλιέργεια βελτιωτικών φυτών γίνεται το πρώτο πείραμα αναπτύξεως στα εδάφη αυτά, πιο απαιτητικών φυτών π.χ.. δημητριακών.

  Όλα κατά την εκμετάλλευση του κοιτάσματος δημιουργούμενα πρανή πρέπει να καλυφθούν με τύπους φυτών τα οποία αναπτύσσουν βαθιές ρίζες και έχουν βασικό προορισμό την εξασφάλιση της ευστάθειας των πρανών και την προστασία τους από τη διάβρωση.  Περιβάλλον : Η εκμετάλλευση ανοιχτών λιγνιτωρυχείων απήτησε μέχρι τώρα την κατάληψη εκτεταμένων επιφανειών καλλιεργήσιμης γης, μόνο στην περιοχή Κοζάνης-Αμυνταίου υπέρ τις 130.000 στρέμματα, οι οποίες μετά την εξάντληση του κοιτάσματος πρέπει να επαναδημιουργηθούν. Μετά τη συμπλήρωση της διακινήσεως δεν πρέπει να καταλείπεται έρημος αλλά μία φύση προγραμματισμένη και υγιής. Σε αντιδιαστολή προς όλα τα άλλα τεχνικά έργα, όπως π.χ. της οδοποιίας, βιομηχανίας, υδροηλεκτρικών κ.λ.π. οι επιφάνειες των λιγνιτωρυχείων καταλαμβάνονται για περιορισμένο χρόνο.

  Νέα γη πρέπει να ακολουθεί το λιγνιτωρυχείο. Αυτό αποτελεί σήμερα υποχρέωση, όταν έννοιες, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αρχιτεκτονική τοπίου αποτελούν κοινή συνείδηση.

  Η γη αυτή θα διατεθεί για γεωργική και δασική εκμετάλλευση, αλλά και για την κατασκευή συγκοινωνιακών έργων και ενδεχομένως νέων οικισμών. Έτσι θα επαναδημιουργηθεί η γεωργική εκμετάλλευση που χάθηκε, αλλά συγχρόνως θα αναπτυχθούν και περιοχές ψυχαγωγίας για τους κατοίκους των γειτονικών πόλεων. Συνδυάζεται κατά αυτόν τον τρόπο το ωφέλιμο με το τερπνό.

  Η δημιουργία νέου τοπίου απαιτεί συντονισμένη συνεργασία μεγάλου αριθμού επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως : Χημείας, Γεωλογίας, Υδρολογίας, Βοτανικής, Μετεωρολογίας, Μεταλλευτικής, Εδαφολογίας, Γεωπονίας, Δασοπονίας, Τοπογραφίας και της Επιστήμης Πολιτικού Μηχανικού.

  Κατά αυτόν τον τρόπο το τοπίο μελετώμενο στο σχεδιαστήριο, εντάσσεται οικολογικά ορθά στο χώρο, αλλά και αισθητικά μπορεί να υπερτερεί σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάσταση.

  Μια πρώτη προσπάθεια σχεδιασμού όπως φαίνεται ενδεικτικά στο σχήμα, έγινε πολύ πρόσφατα από τη εταιρεία Rheinbraun, στην οποία η ΔΕΗ έχει αναθέσει τη γενική μελέτη αναπτύξεως των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαίδας.

  Πείραμα διεξήχθη ήδη με τη μορφή πιλοτικής επανακαλλιέργειας 2.500 περίπου στρεμμάτων με δημητριακά και με τη δενδροφύτευση πρανών 3.000 περίπου στρεμμάτων.  Αποδοτικότητα : Η σκοπιμότητα της γεωργικής επανακαλλιέργειας πρέπει να αντιμετωπισθεί και υπό το πρίσμα της οικονομικότητας με το ερώτημα : Είναι εύλογη η σχετικά υψηλή δαπάνη, η οποία απαιτείται για τη δημιουργία εξ υπαρχής νέων γεωργικών επιφανειών και είναι δυνατή αποδοτική γεωργική εκμετάλλευση;

  Η απάντηση είναι μονοσήμαντη : η φυτική γη πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά την αυτή λογική ως επίγειος πλούτος, ακριβώς όπως ο λιγνίτης ως υπόγειος και μάλιστα με την προοπτική, ότι η καλλιέργεια μπορεί να συνεχισθεί επί αιώνες. Η εναλλαγή αυτή επίγειος – υπόγειος - επίγειος πλούτος αποτελεί τη σύγχρονη κοινωνική αντίληψη εκμεταλλεύσεως, η οποία επιτρέπει την ανανέωση των πλουτοπαραγωγικών πόρων.

  Η διατήρηση της γεωργικής απασχόλησης σε ανεκτά επίπεδα είναι επιτεύξιμη μόνο με τη επανακαλλιέργεια. Η μετοίκηση των γεωργικών οικογενειών που εθίγησαν και ακόμα δυσκολότερα αυτών που θα θιγούν στο άμεσο μέλλον, σε άλλες περιοχές είναι σε περιορισμένη μόνο κλίμακα δυνατή, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται από τη βιομηχανία και την οδοποιία, που καταλαμβάνουν συνεχώς σημαντικές επιφάνειες γεωργικού εδάφους. Το υψηλό κόστος των αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις μπορεί να αντισταθμισθεί με την αξία των ανακτωμένων γεωργικών εκτάσεων.

  Οι νέες εκτάσεις παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα : σήμερα υπάρχει μεγάλη κατάτμηση σε μικρά αγροτεμάχια, τα οποία απέχουν σημαντικά από τον οικισμό, στο μέλλον οι νέες γεωργικές εκτάσεις μπορούν να μερισθούν σε μεγάλα αγροτεμάχια κοντά στους νέους οικισμούς.

  Έτσι, γίνεται δυνατή η εκμηχάνιση και η διαρθρωτική βελτίωση της εκμεταλλεύσεως. Βέβαια η έλλειψη βασικών συστατικών διατροφής των φυτών, που παρουσιάζει το νέο έδαφος, απαιτεί τη διάθεση αυξημέων ποσοτήτων λιπασμάτων για την εξασφάλιση καλής εσοδείας.

  Συνεπώς η δημιουργία νέων γεωργικών εκτάσεων είναι και από την άποψη της Εθνικής Οικονομίας απόλυτη δικαιολογημένη.  Συμπεράσματα – Προτάσεις : Με τον όρο <> νοούνται όλα τα μέτρα, τα οποία απαιτούνται για να καταστεί πάλι καλλιεργήσιμη η επιφάνεια που κατελήφθη προσωρινά από τα λιγνιτωρυχεία. Η δημιουργία συγχρόνων γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα επιτρέψει την παραμονή των γεωργών στη γη τους και την καλύτερη δυνατή χρησιμοποίηση του εντόπιου εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα κατά τη μεταλιγνιτική εποχή, που αργεί βέβαια, δεδομένου ότι θα αρχίσει στην Πτολεμαίδα περί το 2020 και θα ολοκληρωθεί και στα εν θέματι 3 λιγνιτωρυχεία περί το 2045. Εν τούτοις η εκτεταμένη εργασία που πρέπει να εκτελεσθεί απαιτεί μακρότατη περίοδο 40 και πλέον ετών, με εντονότατο μάλιστα τον αρχικό ρυθμό για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.

  Η επανακαλλιέργεια διεξάγεται με σύγχρονες και με πληρότητα καταρτιζόμενες μεθόδους με τη συνεργασία πολλών επιστημονικών κλάδων. Συγχρόνως θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες δημιουργίας νέου χωροταξικά διαρρυθμισμένου τοπίου, το οποίο η φύση και η τεχνική να συντονίζονται αρμονικά. Η δαπάνη επαναδημιουργίας γεωργικών εδαφών ευρίσκεται υψηλότερα από τη σημερινή τιμή αγοράς παλαιών αγρών στην περιοχή. Με γνώμονα όμως το δημόσιο συμφέρον, τις κοινωνικές απαιτήσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ευρίσκουν και οικονομική δικαίωση τα λαμβανόμενα μέτρα.

  Είναι βέβαιο, ότι πολύ σύντομα θα επανέλθει η κατεστραμμένη φύση σε μια οικολογικά μελετημένη και λειτουργούσα περιοχή, ένα π

 36. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 16/12/2008 11:12:50

  “Προς ένα πανευρωπαϊκό «αντάρτικο πόλης»;”

  Μου φαίνεται μόνο έτσι θα σωθούμε ...

 37. t avatar
  t 16/12/2008 11:17:42

  Το athens.indymedia
  Είναι πολύ σεξο-επαναστατικό
  athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=946666

 38. Le canard avatar
  Le canard 16/12/2008 11:18:22

  @"νήπιος γέρων"

  Το ενδιαφέρον στο κείμενο είναι ότι αυτές είναι διαρροές ή εκθέσεις των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. Στοιχεία βέβαια δεν παρατίθενται, αλλά περισσότερο μια -βάσιμη;- εκτίμηση για το τι συμβαίνει ή τι μπορεί να συμβεί. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια διαπίστωση δαν αυτή των γαλλικών υπηρεσιών. Απλά είναι πιο συγκεκριμένη, διότι αναφέρεται σε ένα "μεσογειακό μέτωπο" τριών χωρών. Να θυμηθούμε ότι και την περίοδο της Γένοβας, τα ίδια έλεγαν για πανευρωπαϊκό συντονισμό των αριστεριστών, των αντιεξουσιαστών και των αναρχικών. Τώρα μας προσθέτουν ότι κάποιες από αυτές τις οργανώσεις μετασχηματίστηκαν, χρησιμοποιούν τρομοκρατικές ή ημι-τρομοκρατικές μεθόδους δράσης, και έχουν δημιουργήσει ισχυρότερους οργανωτικούς δεσμούς. Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει για αναρχοειδείς οργανώσεις. Πολύ αμφιβάλλω αν ισχύει για αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις. Πόσω μάλλον, να δουλεύουν μαζί με αναρχικούς.

  Με την ευκαιρία -τι έγινε;- δεν είδαμε τους Σκυφτούληδες στα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας. Τι να συμβαίνει άραγε; Εσωτερικές διαφωνίες ανάμεσα στους αναρχικούς ή κάτι σοβαρότερο;

 39. ataktos avatar
  ataktos 16/12/2008 11:28:38

  Τα black boys ερωτάν τα goolden boys θα απαντήσουν??????????

 40. ataktos avatar
  ataktos 16/12/2008 11:32:05

  Απεβίωσε ο σύντροφος Μιχάλης Παπαγιαννακης ..

 41. t avatar
  t 16/12/2008 11:48:06

  Σε νέα επίπεδα ρεκόρ το spread των ομολόγων
  Το spread ελληνικού δεκαετούς εκτινάχθηκε στις 219 μονάδες βάσης.
  Το spread του ελληνικού ομολόγου πενταετούς διαρκείας να διευρύνεται στις 249 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (Βund).

 42. ataktos avatar
  ataktos 16/12/2008 11:51:43

  Συγγνώμη Μιχάλη μου και όλους σας (για την βιασύνη μου ) ο σύντροφος καθ. Λευτέρης Παπαγιαννακης

 43. t avatar
  t 16/12/2008 11:52:05

  Ερώτημα:
  Όταν καις το σπίτι σου, έστω και παράγκα, μετά που μένεις???

 44. Le canard avatar
  Le canard 16/12/2008 12:21:38

  Δυσεύρετη η φαντασία στο σημερινό ντουνιά, ανώνυμε 48. Πως το έλεγαν το '68; Φαντασία στην εξουσία;

 45. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 16/12/2008 12:27:22

  @Le canard: σωστό, φίλε, αυτό που λες για την αλλαγή γλώσσας, αφού "(το πιθανότερο)" είναι νεαρότερης ηλικίας άτομα. Πρόσεξε, ΟΜΩΣ: ενώ η γλώσσα θα έπρεπε να ήταν πιο μοντέρνα, είναι πιο παλιά! Δηλαδή, και το επιχείρημα το δικό σου συνάδει στην άποψη του σχολιαστή!

  Επίσης, οι αναλήψεις ευθύνης που γίνονται από διάφορες ομάδες του χώρου, δεν έχουν κανένα τέτοιο αντίστοιχο με του "ΕΑ" γλωσσικό παράδειγμα. Ακόμα και αυτές που είναι πολύ μικρών ομάδων που δρουν ανεξάρτητα, δηλαδή, που δεν πολυ- προσέχονται τέτοια ζητήματα, δεν έχουν. Των δε μεγάλων ομάδων, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ την παράδοση της 17Ν, ειδικά, και της Αριστεράς, γενικότερα, στα κείμενά τους: είναι πολύ καλά!

  Η Γλωσσολογία είναι ακόμα και από τον άνθρακα 14 καλύτερη μέθοδος χρονολόγησης του παρελθόντος. Π.Χ., αν μετά από 3000 χρόνια βρεθούν γραπτά κείμενα που έχουν την έκφραση "τα πήρε", θα ξέρουν οι τότε επιστήμονες πως πρόκειται για το 1990 κι εντεύθεν, αφού πριν δεν υπήρχε η έκφραση. Αλλά και ο τρόπος γραφής φανερώνει πτυχές του συγγραφέα που ...ούτε ο ίδιος δεν τις ξέρει! Για παράδειγμα, ΑΝ ο συγγραφέας των προκηρύξεων του "ΕΑ" ήξερε αυτά που λέμε τώρα, θα τις είχε διορθώσει. Γι' αυτό και πιστεύω ότι είναι ελληνική πατέντα ο "ΕΑ", δηλαδή, μη υψηλών επαγγελματικών προδιαγραφών προβοκάτσια, όπως θα ήταν μια των Αμερικανών ή Ισραηλινών ή Ρώσων ή Εγγλέζων κλπ*. Οι Αμερικανοί μπορεί και πρέπει να ήταν γνώστες του πρότζεκτ "ΕΑ", να μην τους πολυ- απασχολούσε, αφού δεν είχε σκοτωμούς και ήταν για εσωτερική κατανάλωση. Όταν, ΟΜΩΣ, κουτοπόνηρα αυτοί χτύπησαν την Πρεσβεία, για να έχουν την εν Ελλάδι "έξωθεν καλή μαρτυρία" = Αντιαμερικανισμό, που θα έκανε πιο πιστευτή την γνησιότητά της, τους έβγαλαν από την κυκλοφορία. Έστω, κι αν ήταν για γέλια η ζημιά που έγινε: μια τρυπούλα στα τζάμια από ...ρουκέτα! Και μην διανοηθεί να σκεφτεί κανείς ότι οι Αμερικανοί δεν ξέρουν ποιος, πού, πότε έκανε την πράξη. Μιλάμε για το πιο καλά και από την πράσινη ζώνη της Βαγδάτης φυλασσόμενα τετραγωνικά στον κόσμο. Και μετά την 17Ν ισχύει αυτό. Φοβούνται πολύ οι Αμερικανοί κτύπημα εδάφους τους σε Ευρωπαϊκή χώρα από Ισλαμιστές. Για την σημειολογία του θέματος. Ε, και μην πει κανείς ότι υπάρχει προσφορότερο ευρωπαϊκό έδαφος από της Ελλάδας για "να βρουν άκρη" για κάτι τέτοιο οι τελευταίοι...

  Νομίζω ο υπαινιγμός στον Μπαλάφα στο τέλος του σχολίου, δείχνει και προς τα πού πρέπει να ψαχθεί ο "ΕΑ". Διότι, προφανώς και είναι "αστυνομική" η μέθοδος και η γραφή της προκύρηξης. Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν ορολογίες παλαιάς κοπής, οι άνθρωποι, αφού αυτά που έχουν να περιγράψουν πρέπει να είναι 100% ακριβή. Έτσι, χρησιμοποιούν την καθεστηκυία, -των προϊσταμένων τους δηλαδή!-, γλώσσα, που είναι χιλιο- τσεκαρισμένη και σίγουρη, ήτοι: κανείς δεν θα μπορεί να τους ρίξει ευθύνη. Και όλοι ξέρουμε πολύ καλά πόσο εύκολα και συχνά πέφτει ο "τσαμπουκάς" της ευθύνης στις πλάτες χαμηλόβαθμων αστυνομικών, για να βγουν λάδι "οι αποπάνω". Πρακτικοί και ορθολογικοί είναι οι λόγοι συντήρησης απολιθωμάτων της γλώσσας σε αστυνομικά, ειδικά, και εν γένει δημόσια έγγραφα.

  ΥΓ. Ο Τσόμσκυ γλωσσολόγος είναι, -παρεμπιπτόντως...
  ----------

  * Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κάποτε, πήρε 200.000 ευρώ αποζημίωση για τρομοκρατική ενέργεια του "ΕΑ" εναντίον του. Μπορεί να μην ήξερε τίποτα, ο φουκαράς, βέβαια.

 46. stavros avatar
  stavros 16/12/2008 12:40:00

  ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;

  1. Τον κρύβουν όσο μπορούν, για να μη φαίνονται οι μπαρούφες που πετάει
  2. Όταν τον δείχνουν, είναι πάντοτε σε «στημένα» και ειδικά «επιλεγμένα πλάνα»-ωραίο απαλό φόντο
  3. Κάνει καθημερινό φροντιστήριο να μιλάει αργά, γιατί έτσι νομίζουν ότι φαίνεται πιο σοβαρός
  4. Ανταυτού, βγάζουν καθημερινά τον Παπακωνσταντίνου που μπορεί να μιλήσει Ελληνικά
  5. Τον στέλνουν σε μακρινά ταξίδια, ντεμέκ για να δείξουν ότι έχει ειδικό βάρος στο εξωτερικό

  Άχ βρε Τζώρτζ, νούμερο για τις επιθεωρήσεις το χειμώνα έχεις γίνει.

  (Εντύπωση πάντως μου κάνουν οι αμερικάνοι, αυτοί συνήθως δεν ποντάρουν σε κουτσά άλογα.
  Θα μού πείς η CIA και η NSA δεν είναι πιά αυτή που ήταν κάποτε.
  Νόμιζαν πχ. ότι μπλόφαρε ο Καραμανλής για τα Σκόπια, και μετά γελάγανε και τα κουνουπίδια στο Βουκουρέστι με τη σφαλιάρα που έφαγε ο πλανητάρχης τους από το Σερραίο).

 47. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 16/12/2008 13:01:15

  @Le canard: Δεν είχα δει το #42.

  Δεν έχω ιδέα τι γίνεται στον αντίστοιχο χώρο στην Ευρώπη. Δεν ξέρω ποιες οργανώσεις είναι πλαστές και ποιες γνήσιες, για να διακρίνω ή όχι συγγένειες και να βγάλω συμπέρασμα. Συμφωνώ ακράδαντα ότι οι αριστεριστές- "αντάρτες πόλεων" δεν εμπιστεύονται τους Αναρχικούς και τούμπαλιν. Η 17Ν είχε συμπαθούντες απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, -ακόμα και στην άκρα Δεξιά!-, ΕΚΤΟΣ από τον αναρχικό. Ειδικά στην Ελλάδα το θεωρώ απίθανο. ΟΜΩΣ, -τι να λέμε, τώρα;-, δεν θα με εκπλήξει, πια, ο,τιδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε και να συμβεί. ΔΙΟΤΙ:

  «Οι Κινέζοι έχουν μιαν παράξενη κατάρα:

  “Την κατάρα μου να ’χεις και να γεννηθείς σε μιαν ενδιαφέρουσα εποχή” ..

  ΠΠΕΠΕΙ ηρωικά ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ. η γαλήνη (ωχ!), η αμέριμνη χαρά (ωχ! ωχ!!), η λεγόμενη ευτυχία (ωχ! ωχ!! ωχ!!!) ανήκουν σε άλλες εποχές, περασμένες ή μελλούμενες, όχι στη δικιά μας, (τι πες, τωρα; "Τα πάντα! όλα! θα τα πούμε εδώ").

  ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ»,

  «Αναφορά στο Γκρέκο», Καζαντζάκης, (: ο μέγας Έλλην εκ Βαρβάρων, Ηρακλείου Κρήτης, -για να μην ξεχνιόμαστε)

  ΥΓ. Ο Σκυφτούλης αναρχικός ήταν/είναι; Πάντως, τι Σκυφτούλης και λοιποί ...αρσενικαράδες, τώρα; Εδώ ακούς δεκαεξάχρονα πολύχρωμα κορίτσια να φωνάζουν στα ΜΑΤ, μετά από βολές δακρυγόνων: "Κλάσε μας τ' αρχίδ.α, ρε, μαλάκα"!!!

  Επιμύθιον

  ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ, ΕΥ-ΤΥΧΩΣ, ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ!

 48. alone avatar
  alone 16/12/2008 13:08:02

  "Νόμιζαν πχ. ότι μπλόφαρε ο Καραμανλής για τα Σκόπια, και μετά γελάγανε και τα κουνουπίδια στο Βουκουρέστι με τη σφαλιάρα που έφαγε ο πλανητάρχης τους από το Σερραίο).."

  Όλη η Ελλάδα ήξερε τι θα συμβεί στο Βουκουρέστι,και οι
  Αμερικανοι -που κατά τα αλλα στήνουν τις satanikes sυνoμωσιες-πιάστηκαν στο ύπνο e; Κούνια που σας κούναγε.

 49. τιραμολα avatar
  τιραμολα 16/12/2008 13:17:52

  Αχ ρε Σταύρο....
  Τελικα συνομοτουν οι Αμερικανοι εναντιον του ...Σεραιου?
  Πες μας τη γνωμη σου...

 50. τιραμολα avatar
  τιραμολα 16/12/2008 13:19:56

  Ξερετε τι αλλο διαβασα αγαπητοι συνομιλητες?
  27 αυτοκινητα γεματα πετρες βρεθηκαν στην Μαρνης...

 51. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 16/12/2008 13:25:31

  Στην μίζερή μας πραγματικότητα, το μέγεθος και η έκταση της οποίας φαίνεται να μεγαλώνει οσονούπω, προβάλλει επείγον το κεφάλαιο που ομοθυμαδόν, όπως λέει και ο Χάρρυ Κλύν, αποκαλείται τόσο από τα παιδιά μας όσο και από τους γονείς τους, αλλά και απο όλα σχεδόν τα ραδιοτηλεοπτικά μας βλήματα σαν έκφραση των παιδιών, που μέχρι σήμερα αποκλείονταν από τους διάφορους κυβερνητικούς και μη, από το σύστημα, από καμένα μαγαζιά και αυτοκίνητα από τους μπάτσους και ποιος ξέρει πόσα άλλα εμπόδια θα ανακαλύψουν οι ινστρούχτορες και καθοδηγητές των αθώων αυτών υπάρξεων, που εύπιστα όπως είναι, ορκίζονται πίστη στους διάφορους παραπλανητές τους και φανατίζονται σε βαθμό που δεν μπορεί να τα αναγνωρίσει ούτε ο πατέρας και η μάνα τους.

  Η ελεύθερη έκφραση μετά την μεταπολίτευση ποτέ δεν εμποδίσθηκε στην χώρα μας και από κανέναν.

  Εκείνο που κατ’εξοχήν σήμερα εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση των παιδιών είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη γλωσσικής επάρκειας, δηλαδή η έλλειψη του βασικού εργαλείου εκφράσεως και επικοινωνίας. Άνάμεσα στα τόσα παιδιά που σήμερα ξεσηκώνονται, βρίσκονται αναμφίβολα και πάρα πολλά, που διαθέτουν πνευματικό κόσμο, που όμως λόγω αδυναμίας στην γλώσσα των Ελλήνων, την δική τους γλώσσα από πάππου προς πάππον, δέν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ούτε σαν εργαλείο στοιχειώδους επικοινωνίας. Και δεν μπορούν να το αντιληφθούν ούτε και οι γονείς των παιδιών. Είτε επειδή πάσχουν από το ίδιο σύνδρομο, είτε επειδή εφησυχάζουν με την φροντιστηριακή παιδεία των κανακάρηδών τους, όπου όμως εκεί μέσα κανείς δεν νοιάζεται πέρα από την ακαταλαβίστικη παπαγαλία, για τίποτε σχετικό με την ουσία και την πραγματική δύναμη της γλώσσας μας.

  Πρίν από λίγα χρόνια ζήτησα από φίλο μου Λυκειάρχη να δοκιμάσει την δυνατότητα εκφράσεως των παιδιών στην τελευταία τάξη με ένα πειραματάκι. Χωρίς κάποιο θέμα και σε μία κόλλα χαρτί να γράψει το κάθε παιδί τις σκέψεις του και ό,τι άλλο αισθάνεται εκείνη την ώρα. Να περιγράψει ό,τι άλλο μπορεί να το απασχολεί.

  Το αποτέλεσμα ήταν από φτωχό μέχρι προβληματικό και όχι φυσικά μόνο για τα παιδιά που βρίσκονταν στο τελευταίο σκαλοπάτι της ΜΕ, αλλά και για τους καθηγητές και δασκάλους που ΠΟΤΕ δεν έχουν φροντίσει να καλλιεργήσουν τον ψυχικό κόσμο και ψυχική υγεία των παιδιών που τους τα εμπιστευόμαστε.

  Η εικόνα αυτή δεν χρειάζεται περισσότερη επαλήθευση με πειραματάκια μέσα στην τάξη. Γιατί είναι αρκετό και μόνο μία φορά, να στήσει κανείς αυτί σε παρέες νεολαίας, αρσενικής και θηλυκής, για να καταλάβει ότι, σήμερα η έκφραση, που τόσο ζητούν οι νέοι μας, γίνεται με την βοήθεια ενός λεξιλογίου από το πολύ 500 λέξεις, κάθε δεύτερη των οποίων είναι και ο γνωστός μαλάκας.
  Φιλόλογος μεταξύ των πολλών ή, πιθανόν, και μόνο φοιτητής ακόμα της φιλολογίας στην φιλοσοφική σχολή, έκατσε και μελέτησε μέσα από την ελληνική γλώσσα των παιδιών μας πόσες έννοιες και σημασίες καλύπτει ο μαλάκας. Λέγεται ότι, σε κάποια συντροφιά παρουσίασε έναν κατάλογο από 1542 έννοιες.

  Άς τα δεί και ο Μπαμπινιώτης με το λεξικό του. Μπάς και χρειαστεί να προχωρήσει σε νεώτερη έκδοση.

  Εκεί είμαστε λοιπόν φίλτατοι μαλάκες, με την πιο ευγενική σημασία του όρου από τις 1542 έννοιες. Και αν τυχόν κάποιος διαφωνεί, δεν έχει παρα να κατέβει σε μία από τις επόμενες διαμαρτυρίες εις μνήμην του – ψάχνω να βρώ την κατάλληλη έννοια – αδικοχαμένου Αλέξη.

  Γιατί άν δέν μάθει την γλώσσα του μαλάκα, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να κατανοήσει τα αιτήματα της σημερινής νεολαίας για την ελεύθερη έκφραση.

  ΠΕΛΙΑΣ

 52. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/12/2008 13:48:45

  @ tiramola
  Ο μόνος τρόπος να μαθευτούν τα παντα και ποιος συνωμοτεί εναντιον ποιανού είναι να διαταχθεί επίσημη εισαγγελική έρευνα για όλο το φαινόμενο των γνωστών - αγνωστων κάτι που ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν προτείνει και άρα ο καθένας λέει ότι θέλει.

 53. τιραμολα avatar
  τιραμολα 16/12/2008 14:06:17

  Ψυχραιμια αν διαταχθει ερευνα και εχει αποτελεσμα , που δεν θα εχει , τοτε οι μισοι απο τους γνωστους-αγνωστους θα ειναι μπατσοι...
  Κρατικοι υπαλληλοι δηλαδη...
  Κρατος εναντιον κρατους...
  Ας αφησουμε τα παραμυθια περι συνομωσιων και ας δουμε πως θα αντιμετωπισουμε σαν κοινωνια τα προβληματα που ερχονται...

 54. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 16/12/2008 14:24:30

  Αναβολή της Εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Γαλλία, ενώ σήμερα ήταν προγραμματισμένη η επίσημη εξαγγελία τους! Ο λόγος; οι αναταραχές στα λύκεια, λόγω της Εξέγερσης των νέων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό.

 55. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 16/12/2008 14:38:18

  ανώνυμε #63 ,

  πρόσεχε μη σκίσεις κανένα καλσόν πάνω στο ξύλο (βιαιοπραγία!!) που υπόκειται η ψυχούλα σου .

  Μήπως όμηρο σε κρατάει ο Κακλαμάνης , ο Πολύδωρας , ο Κουλούρης , ο Γιακουμμάτος , ο Λοβέρδος , η Λούκα , η Ψηλή (και άσχημη) , ο μπαμπάς της , ο αδερφός της , ο Μπένι , ο Βγαίνει κι όλο το σύστημα ???

  Λέω γω τώρα . . .

 56. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 16/12/2008 14:49:39

  @ ΠΕΛΙΑ,
  Μπήκε επιτέλους κάποιος και στην ουσία του προβλήματος, να είσαι καλά.

 57. Factorx avatar
  Factorx 16/12/2008 15:13:54

  Η κυβέρνηση της Γαλλίας « πάγωσε » την προγραμματισμένη για σήμερα ανακοίνωση των μεταρρυθμίσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συνυπολογίζοντας, όπως φαίνεται, τη δυναμική που λαμβάνει το ξέσπασμα της ελληνικής νεολαίας με έναυσμα τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι γάλλοι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν από τις 5 Δεκεμβρίου, ζητώντας να μην προχωρήσει ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στις μεταρρυθμίσεις. Φόβους για εξεγέρσεις α λα ελληνικά εκφράζουν και άλλοι Ευρωπαίοι, όπως ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

 58. t avatar
  t 16/12/2008 15:39:13

  The situation in Greece is dire, but it is by no means the exception.
  Across Europe a similar picture is developing. The Wall Street Journal acknowledges to be “growing discontent among youths in many European countries.”
  Young people in Greece have been “dubbed ‘Generation 600’
  It then listed similar designations:
  In Germany it is “Generation Intern” because graduates “have found themselves working as interns for no or low pay for long periods.”
  Spain, young people are referred to as “mileuristas” — “loosely, those who scrape by on a thousand euros a month, entering the workplace with few benefits or protections, often moving between temporary contracts.”
  France, Sarkozy expressed concern that unrest could spread to France, the Scotsman reported. “The French love it when I’m in a carriage with Carla, but at the same time they’ve guillotined a king,” he said.
  Turkey: Rising unemployment among young Turks threatens to fuel social unrest.” Bulent Pirler, stated, “Turkey has a young population. If they are not educated and employed, it means you have a bomb in your hands.

 59. Helmut avatar
  Helmut 16/12/2008 15:41:12

  Ο Κακλαμάνης; Αυτός ο γελοίος που έχει ξεπουληθεί πλήρως στον Βωβό και την ΠΑΕ ΠΑΟ σε βαθμό που γίνεται κάθε μέρα περισσότερο ρεντίκολο με την υπόθεση του Βοτανικού-Τιτανικού;

  Σιγά μην "αγανακτήσουμε" αν κάποιοι του χαλάσουν τη φιέστα του πιο κιτς δέντρου της Ευρώπης....

 60. fotis avatar
  fotis 16/12/2008 16:00:21

  Έσβησε χθες -αθόρυβα-  Ἐπειδὴ ἡ ἀλήθεια δὲν εἶναι ποτὲ μονοδιάστατη...  Έσβησε χθες -αθόρυβα- 24 ετών αστυνομικός, θύμα κουκουλοφόρων του 2007.
  Χθες έσβησε ο αστυνομικός που είχε δεχθεί επίθεση από κουκουλοφόρους σε συναυλία στο Ελληνικό το καλοκαίρι του 2007. Όλο αυτό το διάστημα ήταν ουσιαστικά ζωντανός-νεκρός.

  Δεν ήταν αρκετά νέος,ήταν ήδη 24 ετών.

  Δεν ανήκε στη γενιά των 700 ευρώ, γιατί έβγαζε 750.

  Δεν είχε όνειρα για τη ζωή του, είχε όπλο, κι ας μην το τράβηξε ποτέ για να σωθεί.

  Δεν είχε μάνα να τον κλάψει,γιατί ήταν ένας μπάτσος, ένα γουρούνι, ένας δολοφόνος.

  Κάποιοι θάνατοι δεν πουλάνε το ίδιο,
  Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο
  αλλά μαντέψτε,πονάνε το ίδιο.

  Ποιος είναι ο αστυνομικός;Δυστυχώς θυμηθείτε το περιστατικό...."Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι την 23.10 ώρα της06/07/2007, δύο (2) αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσίαμέτρων ασφαλείας για αποτροπή κλοπών, επιθέσεων και φθορών ξένης περιουσίας,(σπάσιμο οχημάτων, καταστημάτων ή εγκαταστάσεων κ.α αδικημάτων) όπως έχεισυμβεί κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια συναυλίας συγκροτημάτων μουσικήςστις εγκαταστάσεις του γηπέδου Baseball στο Ελληνικό, δέχθηκαν απρόκληταδολοφονική επίθεση από πλήθος ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η αναίτια επίθεση έγινε από τριάντα τουλάχιστον άτομα, με ενωμένες δυνάμεις ταοποία διέπραξαν βιαιοπραγίες σε βάρος των δύο (2) αστυνομικών, με γρόνθους, λακτίσματα και υλικά αντικείμενα (σιδηρολοστούς, ρόπαλα, θλώντα όργανα),προκαλώντας σε αυτούς βαρείες σωματικές βλάβες. Ειδικότερα ο ένας αστυνομικός (γεν. 1983), φέρει βαριές κακώσεις κεφαλής,πολλαπλά τραύματα στο σώμα και νοσηλεύεται στη Μ.Ε.Θ. Νοσοκομείου, ευρισκόμενοςσε καταστολή.Η κατάσταση του εγκυμονεί κίνδυνο ζωής. Ο δεύτερος αστυνομικός (γεν. 1972), επίσης νοσηλευόμενος φέρει ρωγμώδες κατάγματα στο αριστερό χέρι και μώλωπες στα πλευρά. Η βάναυση επίθεση συνεχίζει μια σειρά προκλήσεων έναντι της έννομης τάξης και''καταδρομών'' που αποδέχονται με απάθεια το ενδεχόμενο αποτέλεσμα τηςσωματικής βλάβης και της ανθρωποκτονίας από ''άτομα'' που ασκούνται στη βία, μάλλον ως πρόταση και στάση ζωής και ως ''πολιτική παρέμβαση''. Η Ελληνική Αστυνομία κινείται για την ανακάλυψη των δραστών".

  Γι' αυτό το γεγονός όμως, κανένας δημοσιογράφος δε θα φωνάξει, κανένα Ιντυμίντια δε θα γράψει αράδες, κανένας ψευτοδημοκράτης μπλογκερ δε θα αναρτήσει έστω και μία γραμμή.  Έφθασε στο mail μου και το μοιράζομαι μαζί σας...

 61. Factorx avatar
  Factorx 16/12/2008 18:31:18

  Αστυνομικοί εκκένωσαν κεντρικό πολυκατάστημα του Παρισιού μετά από τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου. Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP δήλωσε πως ύστερα από προκήρυξη που παρέλαβε σήμερα το πρωί και ανέφερε την ύπαρξη βόμβας στο κατάστημα Printemps, ενημέρωσε την αστυνομία η οποία και εκκένωσε το κτίριο. Σύμφωνα με δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Εσωτερικών, Michele Alliot-Marie, προς τους δημοσιογράφους, υπήρχε δυναμίτης στο κατάστημα αλλά δεν επρόκειτο να εκραγεί. Την προκήρυξη υπέγραφε η οργάνωση «επαναστατικό μέτωπο Αφγανιστάν» με την οποία ζητά την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από το έδαφος του Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2009

 62. Νίκος avatar
  Νίκος 16/12/2008 18:51:03

  Παιδες, τα στοιχεια που παρεθεσα για το ιδρυμα του Σορου ειναι εξακριβωμενα. Οποιος εχει αντι-στοιχεια να τα παραθεσει. Απλα πραγματα, ε;
  Τις ειρωνειες και τα ασχετα τσιτατα τα αντιπαρερχομαι.

  Ο ανωνυμος #7 εχει δικιο: Οταν βλεπω διαφορους να παρουσιαζουν τις βιαιοπραγιες ως εξεγερση καταλαβαινω οτι αλλα παιχνιδια παιζονται.

  Οσον αφορα στο Μπαμπη, ειναι σιγουρα "έλληνας" που δουλεια δεν εχει παρα να φτειαξει δικο του σιτολογιο στο οποιο το κυριο αρθρο υπερασπιζεται τον Σορο. Ξαναλεω, ειναι το γνωστο ξωτικο (troll για τους τρεντυ, γιατι πλεον τα ελληνικα δεν τα συναισθανονται πολλοι) που εξωπεταχτηκε απο γωνστο ιστολογιο. ΠαραγοντεςΧ, δενε χετε παρα να ιλησετε με τον κ. Ηλιαδη.

  Ελατε τωρα παιδες, ποσοι ελληνες "αντικειμενικοι", μη χρηματοδοτουμενοι, θα το εκαναν αυτο λογω "αριστερων" ευαισθησιων; Μην τραλλθουμε κι'ολας.

  Οσο τσιρακια του Σορου εδω θα απαντουν με ειρωνια εγω θα παραθετω ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Και οι νοωντες νοησωσιν.

 63. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 17/12/2008 02:39:14

  @fotis: η είδηση αυτή είναι ΨΕΜΑ. Το παιδί, ευτυχώς, είναι καλά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.