Προς Πάνο Καμμένο: “Κρείττον του λαλείν το σιγάν”
07/03/2015 19:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς Πάνο Καμμένο: “Κρείττον του λαλείν το σιγάν”

“Η σιωπή είναι καλύτερη από τη φλυαρία”, έλεγαν οι Αρχαίοι. Και οι κινήσεις του υπουργού Αμύνης, μάλλον “θορυβώδη φλυαρία” δείχνουν. Προφανώς, ο κ.Καμμένος θέλει να προκαλέσει επικοινωνιακό θόρυβο με τις επισκέψεις του σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου ή με την ... “υπέρπτησή” του στα Ίμια. Όμως, τι θέλει να πετύχει με όλα αυτά; Ξέρει; Και πολύ περισσότερο, το μέγαρο Μαξίμου ξέρει; Κι εμείς δεν γουστάρουμε τους τούρκικους τσαμπουκάδες και λεονταρισμούς, αλλά δεν θα ύϊοθετήσουμε τους άσκοπους παλληκαρισμούς για εσωτερική κατανάλωση, που μπορούν να οδηγήσουν σε πολεμική κρίση την Ελλάδα με την Τουρκία.

Εννοείται, βέβαια, ότι η σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που καλεί τον Α.Τσίπρα να “τραβήξει το αυτί” του Καμμένου, πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτη. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να αναρωτηθούν σοβαρά στην κυβέρνηση εάν όλα αυτά συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής και την διασφάλιση των εθνικών δικαιωμάτων.

Διπλωματικό πόκερ

Εμείς, απλά να κάνουμε την εξής σύγκριση: Σε αντίθεση με την θορυβώδη πρακτική Καμμένου, υπάρχει η νηφάλια τακτική της διπλωματίας, η οποία μόλις προ ημερών απέδωσε σημαντικούς καρπούς. Ως γνωστόν, στις 27 Φεβρουαρίου, η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ της δέσμευσε τον εναέριο χώρο σχεδόν ολόκληρου το Βορείου Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις της για όλο το 2015. Ουσιαστικά δηλαδή, ήθελε να δημιουργήσει μια ακόμη “γκρίζα ζώνη”, διεκδικώντας στη συνέχεια την περιοχή ως “τρίτο, μόνιμο πεδίο βολής” της στην περιοχή. Το χειρότερο μάλιστα ήταν ότι “δέσμευσε” και εναέριο χώρο πάνω από το έδαφος της Λήμνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, φέρεται να έδωσε εντολή να κινηθούν οι διπλωμάτες μας άμεσα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και προς την Τουρκία. Το θέμα “διέρρευσε” και είδε το φως της δημοσιότητας στα ελληνικά ΜΜΕ, την Κυριακή, 2 Μαρτίου. Έως τότε, όλα κινήθηκαν στο παρασκήνιο. Τη Δευτέρα κιόλας, η Τουρκία ανέκρουσε πρύμνα. Πήρε πίσω, αρχικά την “δέσμευση” του εδάφους της Λήμνου, και αμέσως μετά ολόκληρη τη ΝΟΤΑΜ.

Υψηλόβαθμοι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, αποδίδουν την κίνηση αυτή, εκτός των άλλων, σε “εσωτερική κόντρα στην Τουρκία, ανάμεσα στο ΥΠΕΞ της και το υπουργείο Αμύνης της”. Ιδωμεν! Βέβαια, ουδείς πρέπει να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι αυτές οι “κόντρες” είναι επί ουσιαστικών θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής της γείτονος. Να σημειωθεί πάντως, ότι ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα τρέχει συνεχώς τις προηγούμενες εβδομάδες στο ελληνικό ΥΠΕΞ αλλά και στο υπουργείο Αμύνης, για να στήσει γέφυρες, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές!

Υπερπτήσεις

Ενώ προηγήθηκαν όλα αυτά λοιπόν, χτες ο κ.Καμμένος αποφάσισε να πραγματοποιήσει επίσκεψη σε Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Μεγίστη, Στρογγύλη και Ρω. Δεν είναι ο πρώτος υπουργός Αμύνης που το κάνει. Το προηγούμενο έτος, επανειλημμένως παρόμοιες επισκέψεις είχαν κάνει και ο Δ.Αβραμόπουλος και ο Ν.Δένδιας. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι Τούρκοι προέβησαν σε προκλήσεις, παραβιάσεις – παραβάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά (συνήθως σε μεγάλο ύψος) ενώ οι υπουργοί πραγματοποιούσαν τις επισκέψεις τους.

Το ίδιο έκαναν και χτες στον Π.Καμμένο, υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι, στα 15.000 πόδια, και μια ακόμη στη Στρογγύλη, στα 6.000 πόδια. Τα ίδια και στο τέλος Ιανουαρίου, όταν ο υπουργός Αμύνης έκανε υπέρπτηση με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια, όπου έριξε στεφάνι για τους στρατιωτικούς μας που έχασαν τη ζωή τους εκεί το 1996. Τα ίδια είχαν κάνει και στο παρελθόν, όπως παλαιότερα με τις αεροπορικές παρενοχλήσεις σε αεροσκάφος και ελικόπτερο που πετούσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Μέχρι εδώ, τίποτα το περίεργο. Δεν θα μας πουν, εξάλλου οι Τούρκοι πότε θα πηγαίνουν οι Έλληνες υπουργοί να επισκεφθούν ελληνικά νησιά στο Αιγαίο! Στη συνέχεια, ωστόσο, το κλιμάκωσαν. Σε διπλωματικό επίπεδο. Έτσι, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση. Ειδικότερα: “Για τις τελευταίες δραστηριότητες και δηλώσεις, οι οποίες κρίνονται απαράδεκτες, του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, ο οποίος από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα παρατηρείται πως ακολουθεί μία προκλητική συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας, και αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση σε σύνεση και να θέσει το ταχύτερο δυνατόν υπό έλεγχο αυτές τις ανεύθυνες συμπεριφορές. Είναι ολοφάνερο ότι η συνέχιση των ανεύθυνων κινήσεων δε θα εξυπηρετήσουν κανέναν άλλον σκοπό πέραν της αύξησης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Αιγαίο. Η κατάσταση αυτή θα επιφέρει ζημία στις προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο. Γνωστοποιούμε, για μία ακόμα φορά σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει, με μέτρα που θα λάβει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο. Επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά την αναγκαιότητα να επωφεληθούμε από τους ισχύοντες μηχανισμούς διπλωματικού διαλόγου, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο”.

Οι “χρήσιμοι ηλίθιοι”

Βέβαια, το να επιπλήττει η Άγκυρα την Αθήνα, τη στιγμή που παντοιοτρόπως με κάθε ευκαιρία προβαίνει σε πρωτοφανείς προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας, όπως η πρόσφατη ΝΟΤΑΜ, ανάγεται στη σφαίρα του αστείου. Παρά ταύτα, ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει ώστε να μην παίξει τον ρόλο του “χρήσιμου ηλίθιου”, προς όφελος της Τουρκίας. Ιδιαιτέρως τώρα, που η Τουρκία συγκεντρώνει πολλά πυρά επικρίσεων για την πολιτική της στα εγγύς σύνορά της, στη Μ.Ανατολή, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη.

Να ληφθεί υπόψιν επίσης, ότι η Άγκυρα στο πλαίσιο της πολιτικής της για δημιουργία “γκρίζων ζωνών”:

-Διατηρεί το “Μπαρμπαρός” στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να συνεχίσει την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων, αλλά και το μπλοκάρισμα του δικοινοτικού διαλόγου.

-Επιχειρεί, βήμα το βήμα, να δημιουργήσει κλίμα έντασης στο Αιγαίο με τη δέσμευση της περιοχής Καστελόριζο-Ρόδου-Κρήτης για ασκήσεις υποβρυχίων, τον Ιανουάριο του 2015, και τώρα με την -ανακληθείσα- ΝΟΤΑΜ για τον εναέριο χώρο του Β.Αιγαίου.

-Κλιμακώνει και αριθμητικά και ποιοτικά (“εικονικές αερομαχίες”-εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά) τις παραβάσεις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι οποίες βαίνουν αυξανόμενες ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2014.

Η "ασθένεια της παραλλαγής"

Με την ευκαιρία αυτή, επειδή η "ασθένεια της παραλλαγής" διαδίδεται πολύ εύκολα, να θυμίσουμε στην κ.Δούρου ότι είναι Περιφερειάρχης και όχι "ιπτάμενος ελικοπτεράς". Ο κ.Καμμένος μας έχει συνηθίσει με τις παραλλαγές κατά τις επισκέψεις του, αλλά η κ.Δούρου μπορεί και πρέπει να εμφανίζεται μάλλον με πολιτική αμφίεση, παρά στρατιωτική. Εξάλλου, στην πρόσφατη επίσκεψή τους στα Αντικύθηρα, δεν πήγαν για να επισκεφθούν στρατιωτικές μονάδες, αλλά να προσφέρει ιατρική βοήθεια το ειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό στον τοπικό πληθυσμό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 07/03/2015 21:08:52

  Η Στολή ΔΕΝ κάνει τον Στρατιώτη.

 2. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 07/03/2015 22:11:04

  Τί να περιμένει κανείς από τα ρετάλια του ψηλού.O άνθρωπος δεν αντεχει να κλειστεί το γραφείο του. Θέλει την "επιθεώρησή" των ενόπλων δυνάμεων της δύστηνης χώρας μας και μάλιστα με πριβέ ελικοπτερο, ως υπουργός άμυνας που είναι τρομάρα του.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 08/03/2015 11:00:16

  TΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ, ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΠΕΤΑΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ! Η νέα μεγάλη Τουρκική Πρόκληση έγινε χθες το απόγευμα Παρασκευής 6-3-2015, στις 5.27 μ.μ., όχι μόνο πάνω από το ελληνικό έδαφος της Στρογγύλης, αλλά πάνω και από το Ελληνικό Στρατιωτικό Φυλάκιο του ανατολικότερου νησιού μας! Συγκεκριμένα, τουρκικό μαχητικό F-16 πραγματοποίησε προκλητική υπερπτήση στα 1.830 μέτρα πάνω από την ακριτική νήσο Στρογγύλη, τη στιγμή που ήταν εκεί ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, δηλαδή όλη η ηγεσία της Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, στον ίδιο χώρο, με το ίδιο μέσο, την ίδια στιγμή, σε απόσταση αναπνοής και βολής από την τουρκική πολεμική αεροπορία.. ΚΛΕΙΔΙ Η ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ Η νέα, μεγάλη τουρκική πρόκληση στη Στρογγύλη, δείχνει ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δύο φορές ανοιχτά, πολύ περισσότερο που η Στρογγύλη είναι νησί-κλειδί για την ΑΟΖ, αφού χάρη στον Φάρο και το Φυλάκιο με τους Στρατιώτες-Ακρίτες και την Εκκλησούλα πλέον του Αγίου Νικολάου, διατηρεί "οικονομική ζωή και δραστηριότητα" και βάση Διεθνούς Δικαίου έχει ΑΟΖ! Μία Ελλαδική ΑΟΖ που χάρη στη Στρογγύλη επεκτείνεται και συνδέεται με την ΑΟΖ Κύπρου, κάνοντας την Νοτιοανατολική Μεσόγειο "Ελληνική Λίμνη"... ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ/ 21 ώρες πριν

 4. airman avatar
  airman 08/03/2015 11:25:32

  "... η κ.Δούρου μπορεί και πρέπει να εμφανίζεται μάλλον με πολιτική αμφίεση, παρά στρατιωτική" Είναι γνωστό ότι μερίδα των γυναικών έχει φετίχ με τη στολή και ειδικότερα με το μπουφάν του ιπταμένου. Και ο τζέντλεμαν αναγκαίος Πάνος έδωσε τη λύση στα πάντα ανεμοδαρμένα Κύθηρα. "Χρη σιγάν ή κρείσσονα σιγής λέγειν" (Πυθαγόρας). Το ρόλο που θέλει να παίξει ο αναγκαίος Πάνος καλύτερα να μη τον δούμε να "ανεβαίνει" στην παράσταση του τσίρκου που παρακολουθούμε. Κάποια εθνικά θέματα είναι πολύ λεπτά και τα γούστα του ρέπουν προς τα πολλά λεφτά!

 5. S.A. avatar
  S.A. 08/03/2015 20:30:12

  Με το ντουφέκι μου στον ώμο σε πόλεις κάμπους και βουνά της λευτεριάς ανοίγω δρόμο , της στρώνω βάγια και περνά, Εμπρός ΕΛΑΣ ΕΛΑΣ για την Ελλάδα το δίκιο και τη λευτεριά...........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.