30/03/2010 19:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προκαταρκτική εξέταση για Daimler - Ferrostaal κατόπιν των αντιδράσεων

Η πίεση της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης (έχουμε γράψει κι εμείς επανειλημμένως) οδήγησαν την κυβέρνηση σε αλλαγή στάσης στο θέμα των σκανδάλων με τις μίζες που φέρεται να πήραν κρατικοί αξιωματούχοι από τις γερμανικές εταιρείες Daimler και Ferrostaal για προμήθειες οχημάτων και υποβρυχίων. Αίφνης, ο εισαγγελέας ζήτησε σήμερα να γίνει έρευνα για τα δύο νέα σκάνδαλα τύπου... Siemens ενώ για το θέμα απάντησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης στη Βουλή λέγοντας ότι είναι σε εξέλιξη οι έρευνες και θα ζητηθεί και η συνδρομή ξένων χώρων.

 Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες για δωροδοκία εναντίον της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler, καταγγέλλοντας την προσφορά πολυτελών δώρων και εκατομμυρίων δολαρίων σε ξένους αξιωματούχους σε τουλάχιστον 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσει κρατικά συμβόλαια.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Paxinos avatar
  Paxinos 30/03/2010 20:49:04

  Ακατάλληλο το Νομοσχέδιο για τη Πάταξη της Διαφθοράς
  Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Μαρτίου 4, 2010

  Προ ολίγων ημερών, στις 23 Φεβρουαρίου 2010 ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε πομπωδώς ένα Νομοσχέδιο για τη πάταξη της Διαφθοράς και το έθεσε σε διαβούλευση, η οποία λήγει απόψε τα μεσάνυκτα:
  http://www.opengov.gr/ministryofjustice/

  Το Νομοσχέδιο αυτό στο άρθρο 15 προβλέπει μέτρα επιείκιας στους υπαλλήλους που αναφέρουν- αποκαλύπτουν συμβάντα διαφθοράς, στα οποία και οι ίδιοι έχουν συμμετάσχει για να τελεστούν.

  Αντίθετα, στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται καμμιά προστασία για τους υπαλλήλους και άλλους εργοδοτούμενους που ανέφεραν – αποκάλυψαν διαφθορά μόλις την αντελήφθησαν στην εργασία τους και δεν συμμετείχαν στην διάπραξή της!!!
  Οι εργαζόμενοι αυτοί θεωρούνται ιερά πρόσωπα στις πλέον αναπτυγμένες χώρες, διότι με τις παρεμβάσεις τους συχνά αποσοβούνται σοβαρά ατυχήματα με ανθρώπινες ζωές, περιβαλλοντικά εγκλήματα, φθορά περιουσίας μεγάλης αξίας κλπ, είναι αυτοί που κτυπούν τη καμπάνα όταν η πυρκαιά μπαίνει στο χωριό που κοιμάται, ο όρος διεθνώς γι’αυτούς είναι whistleblowers (κωδωνοκρούστες).
  Έχει παρατηρηθεί ότι οι κωδωνοκρούστες αφού ρισκάρησαν τη σταδιοδρομία τους αναφέροντας παρατυπίες και διαφθορά στην εργασία τους, στη συνέχεια υφίστανται κακομεταχείριση και κάθε είδους αντίποινα από την Εταιρεία τους ή προισταμένους τους και ζήλια από τους συναδέλφους τους, στασιμότητα ή και υποβιβασμό στη σταδιοδρομία τους, περικοπή αποδοχών, τοποθέτηση σε θέσεις ψυγεία, κλπ. Γι’αυτό παρεμβαίνει το Κράτος που διαβιούν για να τους προστατέψει, με μεταθέσεις σε άλλες θέσεις εργασίας, μέχρι και αλλαγή ονόματος και μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα αν τούτο κριθεί σκόπιμο.
  Επίσης, οι Εργοδότες – Εταιρείες που τυχόν έχουν υποβάλλει σε αντίποινα κωδωνοκρούστη υποχρεούνται σε αποκατάσταση - και αποζημίωση το ύψος της οποίας είναι απεριόριστο…

  Η προστασία των κωδωνοκρουστών από αντίποινα από τον Εργοδότη τους προβλέπεται ρητά στις Διεθνείς Συνθήκες της GRECO και του ΟΗΕ εναντίον της Διαφθοράς οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία με τους Ν. 2957/2001 , Ν.3560/2007 , Ν.3666/2008, συνεπώς έχουν υπερνομοθετική ισχύ στη Χώρα μας (άρ. 28 παρ. 1 Σ.), το περιεχόμενο όμως των οποίων η Ελληνική Πολιτεία αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και εγκλίσεις της GRECO, του ΟΟΣΑ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, κλπ., δες και http://www.coe.int/t/dghl/monitoring/greco/evaluations/round2/GrecoRC2(2007)14_Greece_EN.pdf
  Είναι καιρός πλέον η Ελληνική Πολιτεία να πάψει να στρουθοκαμηλίζει συγκαλύπτοντας εσκεμμένα τη διαφθορά και να συμμορφωθεί με τις Διεθνείς της υποχρεώσεις θεσμοθετώντας τους δοκιμασμένους μηχανισμούς που διευκολύνουν την μαρτυρία της παρανομίας και προστατεύοντας τους Μάρτυρες. Ας αφήσουν τους αυτοσχεδιασμούς, τα εργαλεία υπάρχουν, εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε όλες τις πλέον αναπτυγμένες χώρες.
  Η Βουλγαρία και η Ρουμανία συμμορφώθηκαν πριν λίγους μήνες υπό την απειλή της Ε.Ε. για περικοπή των κονδυλίων σύγκλισης , καιρός να συμμορφωθεί και η Ελλάδα, την οποία κατήντησαν οι πολιτικοί μας περίγελω του Πλανήτη.

 2. anonymous avatar
  anonymous 30/03/2010 20:54:48

  Αντε πάλι τα ίδια. Βαρεθήκαμε ρεεεεεεε. Αφού οι δικοί σας τα πήρανε και γι αυτό ή τους διαγράψατε ή τους αποστρατεύσατε. Εγώ δεν κοιμόμουν ξεβράκωτος στους σταθμούς των τραίνων και μετά από κάποια χρόνια δεν εμφανίστηκα να πληρώνω με επιταγές της τράπεζας ΧΧΧΧΧ που δε σε δέχεται πελάτη αν δεν έχεις κάποια εκατομμυριάκια σε αυτούς.

 3. xaroylhs avatar
  xaroylhs 30/03/2010 21:48:25

  ...μην μου πεις ότι τα κανάλια και τα έντυπα δεν άκουσαν τίποτα!
  όλα είναι συνομοσία της ΝΔ ,αυτή πήρε τις μίζες και τώρα προσπαθεί να τα φορτώσει στο έντιμο ΠΑΣΟΚ !αυτό παράγγειλε τα mercendes και τα υποβρύχια αλλά από μίζες τίποτα , τις πήρε η ΝΔ . Αυτό δεν προσπαθούν να μας πούν ή κάνω πάλι λάθος;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.