#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/03/2013 22:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προκαταβολή το 50% της σύνταξης μέχρι να δοθεί στο σύνολό τηςΥπάρχουν και καλά νέα για τους συνταξιούχους; Ναι αν φυσικά υλοποιηθούν όσα υπόσχεται η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο προβλέπει την καταβολή του 50% του βασικού μισθού των δικαιούχων σύνταξης το οποίο αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις πολυτέκνων ή γονέων παιδιών με αναπηρία. Η προκαταβολή αυτή θα δίνεται μέχρι οι δημόσιες υπηρεσίες «αξιωθούν» να ελέγξουν την αίτηση και χορηγήσουν, έπειτα από καιρό, το σύνολο της σύνταξης.

Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες συνταξιούχοι περίμεναν δύο και τρία χρόνια παίρνοντας καθόλου ή πενιχρά ποσά με τα οποία δεν μπορούσαν να ζήσουν.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις:

• Καθιερώνεται για πρώτη φορά ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό που παρατηρείται σήμερα, και το οποίο αφορά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη καταβολής της κανονιζόμενης σύνταξης.

Το εν λόγω ποσοστό προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά το χρόνο της αποχώρησής του από την Υπηρεσία, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% σε περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

Έτσι, αφενός θα περιοριστούν σημαντικά οι εύλογες διαμαρτυρίες των ενδιαφερόμενων και οι διαγκωνισμοί για προώθηση των υποθέσεών τους και αφετέρου θα δοθεί το χρονικό περιθώριο στην Υπηρεσία Συντάξεων να εξορθολογίσει τον προγραμματισμό των συχνά σύνθετων συνταξιοδοτικών θεμάτων.

• Καθορίζεται, σε αυστηρό πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου, ώστε να απαλειφθούν φαινόμενα καθυστέρησης και κωλυσιεργίας που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ επιβάλλεται η απόλυτη τήρηση της διαδικασίας προώθησης των υποθέσεων.

• Περιορίζονται γραφειοκρατικά θέματα της Υπηρεσίας Συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και μέσω της συγχώνευσης Διευθύνσεων και αναβάθμισης σχετιζόμενων υπηρεσιών.

• Θεσμοθετείται η ολική απογραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου, η οποία, σε συνδυασμό με τη θέσπιση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των μεταβολών της προσωπικής κατάστασης του συνταξιούχου, θα εκμηδενίσει τη δυνατότητα είσπραξης για μακρό χρονικό διάστημα από τρίτους ποσών που πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, λόγω της δόλιας μη γνωστοποίησης του θανάτου αυτού στις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Easy κι εύκολα avatar
  Easy κι εύκολα 07/03/2013 22:46:48

  Πολύ καλό (= φιλολαϊκό) μέτρο αυτό.

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 07/03/2013 23:21:24

  Μακάρι...

 3. Αλέξανδρος avatar
  Αλέξανδρος 08/03/2013 00:00:36

  Το υπόλοιπο θα κατασχεθεί παραυτα εφ οσον στον ενα χρονο και βαλε που θα κανει να βγει η κανονικη συνταξη που θα περνάει ο υποψηφιος συνταξιούχος με 500 ευρώ το μηνα, εκτος που θα ψωμολυσσάξει , τα χρεη του απο φορους και χαράτσια θα έχουν γινει υπέρογκα.

  Αντωνη εισαι ο σωτήρας μας.
  Κοντος ψαλμος αλληλουια......

 4. ΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ avatar
  ΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ 08/03/2013 00:13:26

  ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ. ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ.

 5. Νάξιος56 avatar
  Νάξιος56 08/03/2013 00:27:35

  Ποιάς σύνταξης......τώρα σωθήκαμε!!!!!

 6. foros1 avatar
  foros1 08/03/2013 22:07:25

  πολυ καλη κινηση εφόσον τελικα υλοποιηθεί.
  για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, η διαδικασία επίσημης καταμέτρησης των προηγουμένων ταμείων, θα μπορούσε να ξεκινά και πριν την αιτηση συνταξιοδότησης στον τελευταίο φορέα, ωστε να κερδίζεται χρόνος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.