#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2010 20:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προκαλεί το τζαμί στη σκιά της Ακρόπολης

Την απόδοση του τζαμιού Φετιχιέ στο Μοναστηράκι ως λατρευτικού χώρου στους μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς προκειμένου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως έως το τέλος του χρόνου, το τζαμί να αποδοθεί στους μουσουλμάνους «καθαρό» από τα ελληνικά αρχαία μνημεία που βρίσκονται στο εσωτερικό του, αφού μέχρι πρότινος το κτίριο λειτουργούσε ως μουσείο. Ήδη, η συντήρηση και η ανακαίνιση στο τζαμί Φετιχιέ, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πελοπίδα και Πανός, στο βόρειο άκρο εντός του αρχαιολογικού χώρου της άλλοτε Ρωμαϊκής Αγοράς, έχει προχωρήσει σημαντικά και βαίνει προς την ολοκλήρωσή της. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο τζαμί πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να μεταφερθούν στη λυόμενη αποθήκη στον περίβολο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ακρόπολης. Πρόκειται για μια αυθαίρετη κατασκευή που φτιάχτηκε προκειμένου να στεγάσει τα αντικείμενα που βρίσκονταν κατά τη διάρκεια ανέγερσης του μουσείου και με την προοπτική να γκρεμιστεί πριν από τα επίσημα εγκαίνιά του, ενάμιση χρόνο πριν περίπου. Η συγκεκριμένη αποθήκη το τελευταίο χρονικό διάστημα αδειάζει από το περιεχόμενό της, το οποίο μεταφέρεται με οχήματα τύπου «κλαρκ» στα υπόγεια του μουσείου. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό βρέθηκαν εν ριπή οφθαλμού και τα χρήματα που απαιτούνταν προκειμένου να φτιαχτούν τα απαραίτητα –πολύχρωμα– ράφια πάνω στα οποία τοποθετούνται τα αντικείμενα που μεταφέρονται. Ήδη από τους τρεις ορόφους της λυόμενης αποθήκης έχουν αδειάσει οι δύο κάτω, προκειμένου εκεί να δημιουργηθεί χώρος για τις αρχαιότητες που έρχονται από το τζαμί Φετιχιέ στο Μοναστηράκι.

Η επιθυμία του ΕρντογάνΗ δημιουργία ενός λατρευτικού χώρου των μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί μία από τις πλέον βασικές προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στις σχέσεις με τη χώρα μας. Κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες, συνδέοντας τη λειτουργία τζαμιού στην ελληνική πρωτεύουσα με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το θέμα, εξάλλου, ήταν σε περίοπτη θέση και στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου με τον Τούρκο ομόλογό της, ο οποίος συνόδευε, μεταξύ άλλων, τον κ. Ερντογάν σε εκείνο το ταξίδι του στην Αθήνα. Η λειτουργία του τζαμιού Φετιχιέ, στην κυριολεξία κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, προβάλλεται ως αναγκαιότητα λόγω της καθυστέρησης της κατασκευής του τζαμιού στον Βοτανικό, αλλά και της αύξησης των «εσωτερικών» και «εξωτερικών» πιέσεων για τη δημιουργία ενός μουσουλμανικού λατρευτικού χώρου στο κέντρο της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εξαιτίας του τεράστιο αριθμού μουσουλμάνων παράνομων μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και ιδιαίτερα μέσα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, εκτιμάται ότι ακόμη και όταν φτιαχτεί το τζαμί στον Βοτανικό, το Φετιχιέ θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως λατρευτικός χώρος των μουσουλμάνων, αφού το πρώτο δεν θα αρκεί για να καλύπτει τις λατρευτικές τους ανάγκες. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι όμως ότι το τζαμί αυτό βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και πλησίον σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρα μας, που κάθε χρόνο κατακλύζεται από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Το παραπάνω γεγονός δημιουργεί αυτόματα ορισμένα ερωτηματικά, όπως τι θα γίνεται όταν οι μουσουλμάνοι έχουν Ραμαζάνι; Θα μετατρέπεται η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη σε ανατολίτικο παζάρι κάπου στο Ισλαμαμπάντ; Θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με εικόνες οι οποίες θα παραπέμπουν σε κάτι μεταξύ σουκ της Αραβίας και προσκυνήματος στη Μέκκα; Θα μπορούν, άραγε, να κινούνται ελεύθερα οι τουρίστες στη γύρω περιοχή ή θα αντιμετωπίζουν την εχθρότητα, ενδεχομένως και τις φραστικές ή άλλου είδους επιθέσεις των μουσουλμάνων, που θα νιώθουν εξαιτίας της ενδυμασίας τους και της συμπεριφοράς τους ότι προσβάλλουν την ιερότητα του λατρευτικού τους χώρου; Να σημειώσουμε ότι ανάλογες επιθέσεις, ιδιαίτερα κατά γυναικών, που κατ’ αυτούς ήταν ντυμένες «άσεμνα», έχουν σημειωθεί σε περιοχές της Αθήνας όπου λειτουργούν παράνομα τζαμιά και με έντονη την παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου.

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και η λυόμενη αποθήκη…

Η λειτουργία του τζαμιού Φετιχιέ ως μουσουλμανικού τεμένους, εκτός όλων των άλλων, ενέχει και μία άλλη σημαντική παράμετρο που σχετίζεται με τη λυόμενη αποθήκη που είναι κατασκευασμένη στον προαύλιο χώρο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, προσβάλλοντας τη γενικότερη αισθητική της περιοχής. Η συγκεκριμένη αποθήκη είναι κατασκευασμένη μεταξύ της οικίας του Μακρυγιάννη και της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και είναι ορατή από τους επισκέπτες τόσο από τον πεζόδρομο της οδού Μακρυγιάννη, όσο και από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κανονικά η αποθήκη θα έπρεπε να κατεδαφιστεί πριν από τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, προκειμένου να μην προσβάλλει την αισθητική του χώρου. Κάτι τέτοιο όχι μόνο τελικά δεν έγινε, αλλά όπως φαίνεται η συγκεκριμένη αποθήκη τείνει να λάβει μόνιμο χαρακτήρα, αφού εκεί, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, θα μεταφερθούν οι αρχαιότητες που βρίσκονται μέσα στο τζαμί Φετιχιέ. Η ύπαρξη της λυόμενης αποθήκης δείχνει όμως και κάτι άλλο: ότι στη χώρα που γεννήθηκε η αισθητική, ανθεί για τα καλά πλέον το κιτς και η προχειρότητα, και μάλιστα δίπλα σε έναν από τους πλέον ιερούς χώρους του ελληνικού πολιτισμού. Δεν συζητάμε βεβαίως για τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού, προκειμένου να στεγαστεί και να εκτεθεί ένα μέρος του πολιτισμού του και τα οποία αποδεικνύεται ότι κάποιοι δεν σέβονται στο ελάχιστο, διαιωνίζοντας την ύπαρξη λυόμενων κατασκευών στον προαύλιο χώρο του.

Τα «Επίκαιρα» επιχείρησαν δύο φορές να επικοινωνήσουν με το διευθυντή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτρη Παντερμαλή, κάτι όμως που δεν κατέστη τελικά δυνατό. Την πρώτη φορά μας είπαν ότι ο κ. Παντερμαλής έλειπε από το γραφείο του και ότι θα επέστρεφε την επόμενη ημέρα. Την επόμενη ημέρα που ξαναπήραμε μας είπαν ότι «δεν είναι και τόσο εύκολο να επικοινωνήσουμε μαζί του…». Όταν όμως σχολιάσαμε για ποιο λόγο δεν μπορούμε να μιλήσουμε με το διευθυντή ενός μουσείου έστω κι αν πρόκειται για της Ακρόπολης, προσθέτοντας ότι δεν ψάχνουμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έσπευσαν να συμπληρώσουν ότι «λείπει συνεχώς ταξίδια στο εξωτερικό…». Να σημειώσουμε, επίσης, ότι όταν ο φωτογράφος του περιοδικού επιχείρησε να φωτογραφήσει τη συγκεκριμένη αποθήκη, οι φύλακες του χώρου τον απομάκρυναν άρον άρον, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν μέσα στον προαύλιο χώρο του μουσείου. Η ύπαρξη της συγκεκριμένης αποθήκης έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία ακόμη και των περίοικων, οι οποίοι αδυνατούν να πιστέψουν ότι υπάρχουν υπεύθυνοι του μουσείου οι οποίοι υποτίθεται ότι εκπροσωπούν την κουλτούρα και τον πολιτισμό και ανέχονται τέτοιες καταστάσεις.

Φετιχιέ Τζαμί

Το μουσουλμανικό τέμενος, γνωστό ως «Φετιχιέ Τζαμί», δηλαδή «τζαμί του Πορθητή», χτίστηκε αμέσως μετά την άλωση της Αθήνας από τον Ομάρ το 1456, στο βόρειο άκρο της άλλοτε Ρωμαϊκής Αγοράς. Επί Τουρκοκρατίας ήταν κοινώς γνωστό ως το«τζαμί του Σταροπάζαρου» ή «καταραμένο τζαμί». Οικοδομήθηκε επάνω στα λείψανα τρίκλιτης μεσοβυζαντινής βασιλικής, μέρος των οποίων είναι ορατό στη βόρεια πλευρά του τεμένους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ως υλικό για να χτιστεί το Φετιχιέ Τζαμί χρησιμοποιήθηκε μια από τις στήλες του αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός. Την ανατίναξαν και τη χρησιμοποίησαν ως μαρμαροκονίαμα στους τοίχους. Μετά την εγκατάσταση της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους στην Αθήνα, το 1834, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Σήμερα περικλείεται εντός του αρχαιολογικού χώρου και στεγάζει αρχαιότητες. Το συγκεκριμένο τέμενος θεωρείται από τους Τούρκους ως πολιτιστικό μνημείο του τουρκισμού στην Ευρώπη.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αναδημοσίευση από τα Επίκαιρα

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 22/10/2010 20:56:32

  Χυδαία προσβολή από κάθε επίπεδο προσέγγισης για την πόλη της Παλλάδος.
  Ειδικά όταν θα κάνουν εκείνο το έθιμο με την αιματοχυσία στα νερά του Ηριδανού, όπως στον Πειραιά Πασχαλιάτικα, θα είναι χάρμα.
  Μα καλά, εκεί στην κυβέρνηση δεν τους κόβει λίγο?

  • loretta avatar
   loretta @ Orestios 22/10/2010 21:58:33

   .....Βλεπεις ορεστιε....καποιοι επιθυμουν οι ελλαδα να γινει 100% τριτοκοσμικη χωρα και υπο τον ελεγχο των αντιτρομοκρατικων οργανωσεων...

   οταν και αν θα γινει αυτο...τοτε θα διαπιστώσουν στον πετσι τους μερικοι τι εστι μουσουλμανος (ποσο μαλλον πακιστανος και οτι αλλη παστα μουσουλμανων εχετε μαζεψει στην αθηνα..χωρια που δεν ξερουν και σε ποιο δογμα ανηκουν...χωρια που οι περισσοτεροι ειναι .λαθρομεταναστες )..εδω μια προβοκατσια ειχαν κανει με ενα κορανι πριν λιγο καιρο και λιντσαραν ποσους δεν θυμαμαι...

   αυτα τα ξεχνανε πολυ ευκολα οι κυβερνώντες πασοκοι...και συνασπιστες....το θεμα ειναι ομως οτι θα το πληρωνουν οι ελληνες της περιοχης και οποιοι αγνοουν τους κανονες συμπεριφορας που θα πρεπει να τηρουν απεναντι σαυτους τους ανθρωπους...διανοησε στη καρδια της αθηνας να πετανε χαλακι κατω και να προσευχονται στη μεση του δρομου.?? να αρχισουν να κυκλοφορουν μαυροφορεμενες με μαντηλες???

   • Orestios avatar
    Orestios @ loretta 22/10/2010 22:20:26

    Σοσιαλιστές τα οραματίζονται αυτά τα τριτοκοσμικά loretta
    Κάτι σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θέλουν να μας κάνουν, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζεις οι Κονγκολέζοι έχουν τόσο πολύ χορτάσει εκεί τον σοσιαλισμό που ήρθαν εδώ να μας τον εξάγουν.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ loretta 23/10/2010 09:53:46

    loretta

    Σταμάτα να δυσφημείς τους Μουσουλμάνους.

    Σε άλλο ποστ σε εγκάλεσα, επειδή είπες ότι έζησες στο πετσί σου τα δεινά του Ισλάμ στο Λάγκος της Νιγηρίας, μιας πόλης ΧΩΡΙΣ Μουσουλμάνους.

    Σε τυφλώνει το μίσος.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ loretta 23/10/2010 13:04:37

    @ Στέργιος

    διάβασε, να μαθαίνεις. Από το BBC news, Μάρτιος 2010:

    Jos, Nigeria
    Deadly riots in 2001, 2008 and 2010
    City divided into Christian and Muslim areas
    Divisions accentuated by system of classifying people as indigenes and settlers
    Hausa-speaking Muslims living in Jos for decades are still classified as settlers
    Settlers find it difficult to stand for election
    Communities divided along party lines: Christians mostly back the ruling PDP; Muslims generally supporting the opposition ANPP

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 22/10/2010 21:13:02

  Ο άχρηστος "αρχιεπίσκοπος" Ιερώνυμος την ίδια στιγμή κρατά αλειτούργητη την Παναγία στο Μοναστηράκι...
  Δυστυχώς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Αθήνας δεν έχουν επίσκοπο. Αυτή είναι η αλήθεια.

 3. Misha avatar
  Misha 22/10/2010 21:15:09

  Ακριβώς απέναντι επί της οδού Άρεως είναι το ανακατασκευασμένο εκκλησάκι του αγίου Ελισσαίου όπου λειτουργούσε ο άγιος παπα Νικόλας ο Πλανάς και έψαλλαν ο δυο Μεγαλέξανδροι των ελληνικών γραμμάτων, ο κυρ Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Αλέξανδρος Μωραϊτιδης (μοναχός Ανδρόνικος στα τελευταία χρόνια της ζωής του).Εκεί βρισκόταν κάποιες φορές κι ο άγιος Νεκτάριος της Αίγινας και ό όσιος Φιλόθεος της Πάρου.

  Λίγο παρέκει είναι το πατρογονικό της κυράς των Αθηνών της Φιλοθέης Μπενιζέλου που οι τούρκοι θανάτωσαν στο εκκλησάκι του αγίου Ανδρέα της οδου Λευκωσίας....

  Δεν θα είναι φρικτή προσβολή στη μνήμη τους, στα αίματα και τα δάκρυα των σκλαβωμένων, στα εκατομμυρια των θυμάτων της ισλαμιστικής θηριωδίας να ακουστεί ξανά μετά από 180 χρόνια το «Αλλάχ ακμπάρ» του μουεζίνη στην Πλάκα;

 4. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 22/10/2010 21:16:41

  Το Φετιχιέ τζαμί δεν είναι αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία και είναι πάνω στην πλατεία, είναι το τζαμί που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς.

  • Ἀνδρέας Τενεεύς avatar
   Ἀνδρέας Τενεεύς @ ΒΙΣ 23/10/2010 13:02:42

   Σωστἠ ἡ ἐπισήμανση.

   http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=221

 5. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 22/10/2010 21:23:00

  Τι να μας πει και η Ακρόπολη.

 6. tony avatar
  tony 22/10/2010 21:23:42

  Τι υποκρισία.
  Όταν ανοίγαμε τα σύνορα και γέμισε η Αθήνα μουσουλμάνους για να νοικιάζετε τα παλιά σας σπίτια, να διατηρήσουν τις τιμές τους, δεν ξέρατε ότι στην ουσία την πουλούσατε?
  Όταν δανειζόσασταν για να κάνετε την Αθήνα Καμπούλ ήταν καλοί οι μουσουλμάνοι?
  Τώρα το τζαμί μας πείραξε?

  • what avatar
   what @ tony 22/10/2010 21:29:29

   Κάτσε μεγάλε μη-υποκριτή. Ο λαός άνοιξε τα σύνορα;
   Εσύ νομίζεις πως οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες περιμέναν πώς και πώς τους μουσουλμάνους απ'το Πακιστάν για να νοικιάσουν τα σπίτια τους;

 7. what avatar
  what 22/10/2010 21:31:04

  Επειδή κάποια στιγμή και η Ακρόπολη υπήρξε τζαμί, δεν παραχωρούν αυτήν καλύτερα;
  Θα χαρούν και οι αριστεροί.

 8. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 22/10/2010 21:55:43

  Ελπίζω να μην είναι αλήθεια και να ισχύει αυτό που έγραψε η "Ε" στις 4 Οκτ., δηλ. ότι θα αναστηλωθεί για να γίνει επισκέψιμο ως μνημείο.

  h*tp://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=209631

 9. fufutos avatar
  fufutos 22/10/2010 22:02:05

  @tony

  Tony,το ρουφάς το κανελόνι;;;;
  Άκου εδώ αγόρι μου, ανεκτίμητε αλβανοτσάμη μου! Δεν είμαστε όλοι μας σαν τον δυστυχή Πάγκαλο (έτερος αλβανοτσάμης) και τον δυστυχή Αλαβάνο (ιταλόσπορος) να έχουμε από 500 διαμερίσματα ως κληρονομιά (ή εκ της βολευτικής αποζημίωσης των ταμείων της SIEMENS) για να μπορούμε να ενοικιάζουμε από εδώ και από εκεί ή να στοιβάζουμε 40 πακιστανούς σε ένα δυάρι! Αυτά τα κάνετε εσείς οι αλβανοτσάμηδες που έχετε και τις αντίστοιχες πολιτισμικές συνήθειες, του να καταπιέζετε όσους δεν ανήκουν στις φατρίες σας (fara). Έτσι στην περίπτωση των Ελλήνων και των λαθρομεταναστών πετυχαίνετε με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια αφού καταπιέζετε τους γηγενείς Έλληνες (που μισήτε αφάνταστα) και τους λαθρομετανάστες, ενώ ταυτόχρονα οι τσέπες σας είναι γεμάτες με χρήμα (παράνομο βέβαια). Άντε τώρα να προσκυνήσεις τον Αλαβάν-μπεϊ, αλβανοτσάμη μου...

 10. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 22/10/2010 22:08:08

  είναι τραγικό στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να βάλλεται με διάφορους τρόπους η ανεξιθρησκεία και η ελεύθερη-απρόσκοπτη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων που προστατεύονται από το Σύνταγμα της Ελλάδος.

  Είναι τραγικό να μην επιτρέπεται ακόμα σε Έλληνες πολίτες μουσουλμάνους στο θρήσκευμα ή σε μουσουλμάνους που διαμένουν στην Αθήνα να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ή να έχουν τον δικό τους λατρευτικό χώρο.

  Ο φανατισμός και τα φοβικά σύνδρομα δεν οδηγούν πουθενά...είναι αδιέξοδο!!!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ δαιμονάκι 22/10/2010 22:13:46

   Ας γίνει κάπου τζαμί, σύμφωνοι, αλλά όχι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στη σκιά της Ακρόπολης!

   • Orestios avatar
    Orestios @ ΒΙΣ 22/10/2010 22:17:28

    Να γίνει στην Μακρόνησο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 22/10/2010 22:31:53

    Κι εκεί "Παρθενώνας"!
    Άχ Παναγιώτη Κανελλόπουλε, τέτοιο σπουδαίο μυαλό, σού ξέφυγε όμως μια επιπόλαια χοντράδα, έμεινε, κάνω τώρα κι εγώ ο άσχετος black humor!

   • Greco avatar
    Greco @ ΒΙΣ 22/10/2010 23:09:19

    ο κανελλοπουλος ειχε πει σε εναν ηλιθιο ξενο δημοσιογραφο οτι στη μακρονησου οι αξιωματικοι βαζουν τους κομμουνιστες και χτιζουν μικρους παρθενωνες (υπαρχουν φωτογραφιες αν θες να ψαξεις) για να τους τονωσουν το εθνικο αισθημα

    και αυτος πηγε και μετεφερε οτι ο κανελλοπουλος ειπε οτι η μακρονησος ειναι συγχρονος παρθενωνας

  • boanerges avatar
   boanerges @ δαιμονάκι 23/10/2010 00:31:24

   Να τον έχουν τον λατρευτικό τους χώρο, αλλά όχι κάτω από την Ακρόπολη, στο κέντρο της Αθήνας και στο παλιό τζαμί επειδή έτσι το απαιτεί ο wannabe νεοσουλτάνος Ερντογάν.

 11. fufutos avatar
  fufutos 22/10/2010 22:09:07

  @ΒΙΣ

  Είναι γνωστό πως ο Τζερόνυμο (ή κοσμικά Λιάππι) είναι αλβανοτσάμης στην καταγωγή, ένα από τα πολλά απομεινάρια της τουρκαλβανικής επικυριαρχίας των 400+ χρόνων. 200 χρόνια κοντεύουμε και δεν έχουμε απελευθερωθεί ουσιαστικά από τα τουρκικά σκυλιά (και οι αλβανοί είναι τουρκογενείς)

 12. fufutos avatar
  fufutos 22/10/2010 22:16:49

  @δαιμονάκι

  Αλβανοτσάμη μου και εσύ, ο φανατισμός και τα φοβικά σύνδρομα τα έχουν όλοι αυτοί οι βαχαμπιτιστές ισλαμιστές και όχι εμείς. Αυτοί μόλις δουν γυναίκα αλλόθρησκη την βιάζουν για την πλάκα τους (κατά όπως διδάσκει το κοράνι), αυτοί καταπιέζουν τις ελευθερίες των υπόλοιπων, αυτοί θέλουν να εδραιώσουν το θρησκευτικό-πολιτισμικό-πολιτικό σύστημα του Ισλάμ. Τώρα αν εσύ είσαι μακάκας και σ' αρέσει να σε ξυλοκοπούν άξεστοι ασιάτες στην μέση της Αθήνας, δεν με συγκινεί καθόλου!

 13. th.pr avatar
  th.pr 22/10/2010 22:22:11

  Δυστυχως οι προγονοι μας δε τα ξεριζωσαν οταν επρεπε και τωρα τα τρωμε στη μαπα....

 14. Κάποιος avatar
  Κάποιος 22/10/2010 22:34:48

  Μια παρατήρηση ίσως άσχετη, ίσως και όχ,ι με το κυρίως θέμα.
  Στο άρθρο πολύ σωστά επισημαίνεται ότι " το Φετιχιέ Τζαμί, οικοδομήθηκε επάνω στα λείψανα τρίκλιτης μεσοβυζαντινής βασιλικής" και ότι"για να χτιστεί χρησιμοποιήθηκε μια από τις στήλες του αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός".

  Αυτοί οι αρχαίοι έκτιζαν βυζαντινές βασιλικές πάνω στους ναούς,στις στοές,στα ωδεία και στά γυμνάσια ;
  Επίσης τα οικοδομικά υλικά για να οικοδομηθούν αυτοί οι βυζαντινοι ναοί από που τα εύρισκαν οι βυζαντινοί αρχιτέκτονες ;
  Eκαναν εισαγωγές από το εξωτερικό ή μηπως είχαν ψιλορημάξει τα παρακείμενα "ειδωλολατρικά" κτισματα ;
  Βέβααι αυτοί συγχωρούνται γιατι ως γνωστόν το βυζάντιο ήταν ελληνικό από τα γεννοφάσκια του.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Κάποιος 22/10/2010 22:53:21

   Αυτά που λες ισχύουν. Ο Παρθενώνας επί Βυζαντίου έγινε χριστιανικός ναός της Αγίας Σοφίας και εγκαινιάστηκε από τον Ιουστινιανό. Στην τουρκοκρατία έγινε κι αυτός τζαμί και είχε και μιναρέ.

   Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό το Φετιχιέ τζαμί στην περιοχή που βρίσκεται να γίνει μουσουλμανικό τέμενος. Και δεν μπαίνω καν στον κόπο να εξηγήσω γιατί, διότι θεωρώ ότι έπρεπε να είναι αυτονόητο. Να γίνει επισκέψιμο ως μνημείο ναι, εντάξει. Ως εκεί τα "αντίδωρα".

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Professor Moriarty 22/10/2010 23:00:45

    Εννοείται πως δεν πρεπει να λειτουργήσει μουσουλμανικό τέμενος σε αρχαιολογικό χώρο.
    Ελπίζω να κατάλαβες ότι το νόημα του σχολίου μου ήταν ακριβώς αυτό.
    Ενα λάθος δεν διορθώνει ένα άλλο λάθος, αλλά το επιτείνει.

  • ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ avatar
   ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ @ Κάποιος 22/10/2010 23:01:51

   Τὰ δικά μας εἶναι δικά μας καὶ τὰ κάνουμε ὅ,τι ἐμεῖς θέλουμε (ὅπως καὶ οἱ ἀρχαῖοι ἔκαναν, ὅπως καὶ αὐτοὶ ἔκτιζαν τὰ νέα κτήρια καὶ ναοὺς ἐπάνω στὰ παλιά), ἐμεῖς εἴμαστε αὐτὰ καὶ αὐτὰ ἐμεῖς καὶ ἡ ἐξέλιξίς τους εἶναι ἡ δική μας ἐξέλιξις, ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τὸ ἀσιατικὸ στίγμα ὅμως τῆς σκλαβιᾶς μας στοὺς ἀλλόφυλους καὶ ἀλλόθρησκους εἰσβολεῖς, τότε καὶ σήμερα, ναί, δὲν τὸ ἀνεχόμαστε καὶ θὰ τὸ ξεριζώσουμε μὲ πυρωμένο σίδερο. (Ἂν τώρα κάποιοι «ἀρχαιολάτρες» ἔχουν φθάσει σὲ τέτοιο σημεῖο διαστροφῆς καὶ αὐτοκτονικῆς ψυχασθένειας ὥστε νὰ γουστάρουν τριτοκοσμικὸ ἰσλαμικὸ μιναρὲ κάτω ἀπὸ τὴν Ἀκρόπολι γιὰ νὰ μποῦν στὸ μάτι τῶν Ἑλλήνων χριστιανῶν, ἔ, τότε μωραίνει Κύριος καὶ ἀπολλύει Ἀπόλλων ὃν βούλεται ἀπωλέσαι...)

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 22/10/2010 23:31:27

    1."Τὰ δικά μας εἶναι δικά μας καὶ τὰ κάνουμε ὅ,τι ἐμεῖς θέλουμε". Το τέλειο άλλοθι για τον οποιοδήποτε κατακτητή.

    2."ἀλλόφυλους καὶ ἀλλόθρησκους εἰσβολεῖς":Αυτοί που έκτισαν πάνω στους ναούς, τα ωδεία και τα γυμνάσια, δεν πίστευαν στο Δωδεκάθεο, ούτε κατάγονταν από τον Περικλή και τον Πλάτωνα.Αρα αλλόφυλοι και αλλόθρησκοι ήταν και αυτοί συγκριτικά με τους αρχαίους Ελληνες.

    3.Το τζαμί δεν το έκτισαν οι αρχαιολατρες.Τον έκτισαν οι τούρκοι κατακτητές που εφάρμοσαν το Νο1 σκεπτικό σου:"Τὰ δικά μας εἶναι δικά μας καὶ τὰ κάνουμε ὅ,τι ἐμεῖς θέλουμε".

   • KM avatar
    KM @ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 23/10/2010 14:03:27

    Η κατάκτηση, εξυπνάκια, δεν νομιμοποιεί την κατοχή και επί 400 χρόνια ουδέποτε αποδεχτήκαμε ότι όσα οι Τούρκοι κατέκτησαν έγιναν και δικά τους.

    Το «δικά μας» πάει να πει ότι εμείς είμαστε οι γηγενείς εδώ πέρα (και από παππού, και ως ταυτότητα εθνική και πολιτιστική), άρα δεν τους πέφτει λόγος ούτε των Τούρκων ούτε των «προοδευτικών». (Και εννοείται, προσυπογράφω την παράγραφο του Καλλίμαχου.)

    Και 30 εκατομμύρια σομαλομπαγλαντεσιανούς να μας φέρετε, για να μας σκλαβώσετε «δημοκρατικά» και «προοδευτικά», δικά μας θά'ναι πάντα καί τα μέρη καί τα μνημεία - κι αυτοί θα είναι ξένοι, όσο δεν ταυτίζονται πολιτιστικά μαζί μας.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ 23/10/2010 16:06:53

    Γιατί μίλησα πουθενά εγώ για νομιμοποίηση του οποιουδήποτε κατακτητή, ή ότι είμαι υπέρ της λειτουργίας του συγκεκριμένου τζαμιού ;

    Τους σομαλομπαγλαντεσιανούς αλήθεια ποιός τους έφερε στην ελλάδα, οι προοδευτικοί αριστεροί ;
    Oι προοδευτικοί αριστεροί τους έβαζαν στις οικοδομές και στα χωράφια για να δουλεύουν με μισά μεροκάματα και ανασφάλιστοι ;
    Οι δουλέμποροι που θησαυρίζουν ανενόχλητοι είναι και αυτοί προοδευτικοί αριστεροί ;
    Η μήπως αυτοί που τους νοικιάζουν στο υποβαθμισμένο κέντρο αποθήκες για διαμερίσματα με το κεφάλι, είναι και αυτοί προοδευτικοί αριστεροί ;
    Aπορώ πως δεν παίρνει 45% στις εκλογές αυτή η προοδευτική αριστερά με τόσο κόσμο που έχει.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Κάποιος 23/10/2010 00:11:51

   Αν θέλεις να δεις το "στίγμα της ασιατικής σκλαβιάς", πήγαινε στα σκυλάδικα που διασκεδάζουν ευάριθμοι τσιφτετέλληνες και πάρε και το πυρωμένο σίδερο αν νομίζεις ότι θα σε βοηθήσεις να ξεριζώσεις από την αισθητική τους τον αμανέ και τα τσιφτετέλια. Πρόσεχε όμως, γιατί έχει και φουσκωτούς.

 15. fufutos avatar
  fufutos 22/10/2010 22:48:17

  @Κάποιος
  Η ατυχής αλβανοτσάμικη τακτική σου για να μας πείσεις πως πρέπει να επαναλειτουργήσει ως τζαμί επειδή πριν ήταν πρώην βυζαντινή εκκλησία η οποία όμως πριν ήταν αρχαίος ναός είναι τουλάχιστον γελοία. Και μπορεί το Βυζάντιο να συγχωρείται, τα τουρκοσπόρια και οι αλβανοτσάμηδες επικυρίαρχοι όμως όχι...για αυτό άντε πάρε την αλβανιτιά σου και σε άλλη παραλία (προς Αζερμπαϊτζάν μεριά - η ορίτζιναλ Αλβανία)

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ fufutos 22/10/2010 23:02:08

   Σαίνι είσαι!

 16. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 22/10/2010 23:05:22

  @ fufutos...είναι τραγικό να αποκαλείς "αλβανοτσάμηδες" όποιους έχουν διαφορετική άποψη από εσένα.....δείχνεις ότι το ήθος σου είναι
  "επιπέδου δαπέδου".....μην πτοείσαι κάθόλου....συνέχισε να γράφεις ό,τι σου γουστάρει....εσύ εξάλλου εκτίθεσαι........

 17. fufutos avatar
  fufutos 22/10/2010 23:07:59

  @δαιμονάκι
  Γιατί, από που είσαι εσύ; Από το Λαζιστάν;;;;

 18. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 22/10/2010 23:14:46

  δεν πρόκειται να ασχοληθώ πάλι μαζί σου, ούτε να σου απαντήσω....συνέχισε να εκτίθεσαι......

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ δαιμονάκι 22/10/2010 23:33:50

   @ δαιμονακι

   ΝΟμιζω οτι συμφωνουμε οτι στις ΗΠΑ υπαρχει απολυτη ανεξιθρησκεια και χιλιαδες τζαμια.
   Οταν ομως επιχειρηθηκε προσφατα η ανεγερση ενος τζαμιου κοντα στους ουρανοξυστες που χτυπηθηκαν την 11/9 υπηρξαν μεγαλες αντιδρασεις και παρα τη στηριξη του προεδρου και του δημαρχου Νεας Υορκης δεν ειναι σιγουρο οτι θα γινει καθως η πλειοψηφια ειναι κατα.Το επιχειρημα τους ειναι οτι μπορουν να κανουν τζαμι αλλου αλλα οχι εκει οπου ειναι προσβολη στη μνημη των θυματων και κυριως ειναι "τζαμι θριαμβου" (triumph mosque) σαν αυτα που εκτιζαν οι μοσυουλμανοι οταν κατακτουσαν μια χωρα προς τιμην της νικης τους που περιλαμβανε και τη σφαγη και υποταγη των αλλοθρησκων.
   Το συγκεκριμενο τζαμι ειναι ακριβως ενα τετοιο τζαμι προς τιμην της αλωσης των Αθηνων και ειναι απαραδεκτο να επαναλειτουργησει για το λογο αυτο ακριβως.
   Δεν εχω αντιρρηση για το τζαμι στο Βοτανικο γιατι ειναι παραχωρηση του ελληνικου κρατους για τις αναγκες των μεταναστων αλλα το συγκεκριμενο ειναι τζαμι κατακτησης και εχει αλλη συμβολικη σημασια.

 19. Aggelos avatar
  Aggelos 22/10/2010 23:15:18

  οταν λειτουργησει ως Ναος η αγια σοφια..τοτε να λειτουργησει ως τζαμι το κτηριο κατω απο την ακροπολη..

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Aggelos 23/10/2010 00:20:02

   Να παραμείνουν ιστορικά μνημεία.
   Εχουμε πήξει στα τζαμιά και στις εκκλησίες παγκοσμίως.
   Οχι άλλο κάρβουνο.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Aggelos 23/10/2010 00:20:45

   αυτό θα έλεγα κι εγώ, αλλά ο ψυχραιμίας πιό πάνω είναι σωστότερος.

 20. Greco avatar
  Greco 22/10/2010 23:22:50

  αφου δεν το γκρεμισαν οι παλιοτεροι,ας υποστουμε τις συνεπειες τωρα να μαθουμε

  να ειστε ευχαριστημενοι οι αθηναιοι, αν δεν χτισει η πασοκαρα και ενα μιναρε απο διπλα να ειναι κομπλε το πακετο

  σειρα εχουν τα τζαμια στα γιαννενα,τη λαρισα,τα τρικαλα,το ρεθυμνο,τα γιαννιτσα,τα χανια,τη ροδο,την κω να προστεθουν σε αυτα της θρακης

  οι αραβες στη σικελια ειχαν χτισει τοσα τζαμια που το παλερμο μονο ειχε 300 μεσα σε 100 χρονια.Ββεαια οταν ελευθερωθηκε γκρεμιστηκαν ολα εκτος απο ενα.Ετσι κανουν οι λαοι που σεβονται τον εαυτο τους και την ελευθερια τους

 21. fufutos avatar
  fufutos 22/10/2010 23:35:13

  @δαιμονάκι
  Αραβοσποράκι μήπως; Εκεί είσαστε και κάργα ΠΑΣΟΚτζήδες...

 22. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 22/10/2010 23:50:05

  @ ψυχραιμια...1)δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο μνημείο....απλώς θεωρώ ότι πρέπει επιτέλους και στην Αθήνα να ανεγερθεί ένα τζαμί (δεν με νοιάζει σε ποια τοποθεσία) για να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι μουσουλμάνοι που διαμένουν στην Αθήνα....θεωρώ ότι δεν είναι παράλογο να έχουν οι μουσουλμάνοι τον δικό τους λατρευτικό χώρο στην Αθήνα.

  2) Και στις ΗΠΑ που ανέφερες υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες με μουσουλμανικό θρήσκευμα, οι οποίοι είναι νομοταγείς πολίτες, συμβιώνουν αρμονικά με τους χριστιανούς και δεν έχουν καμιά σχέση (αναφέρομαι στην τεράστια πλειοψηφία τους-πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις) με ακραία ισλαμικά στοιχεία.
  3) Μην ξεχνάμε ότι όποιος ζει στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου θρησκείας και δόγματος, πρέπει να υπακούει στους Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας και να τους τηρεί.

  4) Εγώ τέλος, είμαι υπέρ της κατασκευής τζαμιού από το κράτος για να μπορεί αυτό να εξασφαλίσει ότι δεν θα παρεισφρήσουν στο τζαμί ακραία ισλαμικά στοιχεία ή ότι δεν θα χρηματοδοτηθεί από την Τουρκία.

 23. Orestios avatar
  Orestios 23/10/2010 00:27:41

  Κανένα επιπλέον τζαμί στην Ελλάδα.
  Όλοι αυτοί οι μουσουλμάνοι δεν ήξεραν όταν ήρθαν εδώ πως δεν υπάρχουν τζαμιά?
  Αν δεν τους αρέσει να γυρίσουν στις χώρες τους και να απολαύσουν την θρησκευτική ελευθερία εκεί.

  • loretta avatar
   loretta @ Orestios 23/10/2010 00:32:19

   ......μου κανει εντυπωση ορεστιε οτι παρα την τεραστια κριση την ανεργια και ειδικα στους λαθρμεταναστες και μεταναστες που ζουν στην αθηνα δεν τους βλεπεις να φευγουν .....αυτο ειναι πολυ περιεργο...ενω στην θεσσαλονικη και γυρω στο νομο ..ενα μεγαλο ποσοστο ηδη αναχωρει...

   • Orestios avatar
    Orestios @ loretta 23/10/2010 00:37:18

    Είναι πολλά τα λεφτά από την Ανατολία.

 24. mojo62 avatar
  mojo62 23/10/2010 00:32:57

  Τζαμί με χότζα στην Πλάκα δεν πρόκειται να γίνει.Το πολύ πολύ μουσείο.Το όλον σούσουρο γίνεται γιά την ευκολότερη κατάποση απ΄ το πόπολο της κατασκευής του κανονικού τζαμιού στο Βοτανικό.
  Γειά σου fufutos, καθαρόαιμο ελληνικό άτι.

  • Orestios avatar
   Orestios @ mojo62 23/10/2010 00:36:39

   Σε αυό έχεις δίκιο. Είναι πιο εύκολο να αποδεχθεί κάποιος τζαμί στην Αττική και σύντομα σε όλη την Ελλάδα (φαντάζεστε στον Μοριά τζαμι?) έτσι.
   Το ζήτημα είναι να μην χτιστεί ούτε ένα με τα λεφτά των φορολογουμένων Ελλήνων, επειδή έτσι θέλουν οι περαστικοί από την χώρα μας.
   Να φύγουν αν πιστεύουν ότι δεν μπορούν να θρησκεύονται κατά πως θέλουν εδώ και να γυρίσουν στις φιλειρηνικές χώρες τους.

   • loretta avatar
    loretta @ Orestios 23/10/2010 00:42:32

    Ορεστιε.....φαντασου στην θεσσαλονικη τον ΑΝΘΙΜΟ....θα σηκωσει μαγκουρα.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 23/10/2010 01:03:02

    loretta
    Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητούμε το θέμα έγερσης τζαμιών.

    Οι μετανάστες ήξεραν που ερχόντουσαν. Τώρα να μην παραπονούνται.
    Αν δεν τους αρέσει ας πάνε πίσω στις "φιλειρηνικές"¨χώρες τους και να απολαύσουν όση θρησκευτική ελευθερία θέλουν.

 25. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 23/10/2010 00:47:51

  Ψυχραιμία, Φετιχιέ Τζαμί σημαίνει "Τζαμί της εκπόρθησης". Φυσικά ΔΕΝ πρέπει να λειτουργήσει ως τζαμί, εκτός κι αν είμαστε τόσο μαζοχιστές, που θα πρέπει να χρησιμοποιήσω άλλη λέξη και θα με κόψει ο φάκτορ.

  Ας αναστηλωθεί, ας γίνει επισκέψιμο και ας αναγραφεί με μεγάλα γράμματα στην είσοδό του ο συμβολισμός του. Για να είναι υπόμνηση της εκπόρθησής μας από τους Οθωμανούς, αλλά και δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής για συγκρίσεις. Ας αντιπροσωπεύεται και η Οθωμανική περίοδος αρχιτεκτονικά στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, όπως αντιπροσωπεύεται και η βυζαντινή με δυο-τρείς ναϊσκους. (Στην αρχαία αγορά έχει και βυζαντινό ναό.)

  Η άποψη γκρεμίστε τα όλα και αναδρομικά είναι ανόητη ή ταλιμπανική. Οι Ταλιμπάν πήγαν και ανατίναξαν κάτι αρχαία βουδιστικά αγάλματα σε πέτρα γιατί πήραν εντολή απ' τον προφήτη. Ή μήπως οι Ισπανοί θα έπρεπε να γκρεμίσουν την Αλάμπρα επειδή τους θυμίζει την αραβική κατάκτηση. Αστειότητες.

  Το θέμα είναι ότι έχουν βάλει τώρα τα τζαμιά σε fast track γιατί είναι "αντίδωρα" για την επαναλειτουργία της Χάλκης και την Σουμελά. Φοβάμαι όμως ότι με την καραμέλα της Χάλκης μπορεί να πάρουν ως "αντίδωρο" το μισό Αιγαίο. Και αυτό είναι σοβαρό!

  Όσο για το κανονικό τζαμί που θα χτίσουν, να το χτίσουν με δικά τους λεφτά, όχι με δικά μας. Όχι και να εγγράψουμε ανέγερση τζαμιού στον προϋπολογισμό. Και να είναι απόκεντρο.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Professor Moriarty 23/10/2010 01:04:16

   Σε γενικά πλαίσια συμφωνώ με την τοποθέτησή σου.

   Θέλω ωστόσο να κάνω μια ειδική παρατήρηση.
   Γιατί μας σοκάρουν τίτλοι όπως "τζαμί της εκπόρθησης" ;
   Aυτοί που έκτισαν εκκλησίες πάνω σε αρχαία κτίσματα χρησιμοποιώντας τα ως οικοκοδομικό υλικό, αυτοί που έκλεισαν φιλοσοφικές σχολές, θέατρα και βιβλιοθήκες και κατήργησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες, δεν ήταν οι ιδιοι που προτίμησαν σκούφια τουρκική παρά τιάρα παπική, την κρίσιμη ώρα ;
   Οι ίδιοι δεν ήταν που συνεργάστηκαν άψογα με τους μετέπειτα σουλτάνους αποσπώντας τους "προνόμια" ;
   Αυτά τα ολίγα ως προς το πόσο μαζοχιστές είμαστε γενικότερα.

   • Κοινὸς νοῦς avatar
    Κοινὸς νοῦς @ Κάποιος 23/10/2010 01:21:19

    Φίλε κάποιε, ναί, εἴμαστε μαζοχιστὲς ὅταν ἀφελῶς καὶ ἀδαῶς βάζουμε στὸ ἴδιο τσουβάλι τὸν χριστιανισμὸ μὲ τοὺς πορθητὲς ὀθωμανοὺς...
    Διάβασε βυζαντινὴ ἱστορία, ξαναδιάβασε καὶ τὴν ἀρχαία ἱστορία, δὲς σὲ τὶ κατάντια βρισκόταν ὁ ἀρχαῖος κόσμος ὅταν ἐμφανίσθηκε ὁ χριστιανισμός, δὲς πῶς ὁ κάθε πολιτισμὸς χτίζεται πάνω στὸν φθίνοντα προηγούμενο τὸν ὁποῖον καὶ συνεχίζει, ἀνανεώνει καὶ μετεξελίσσει, πήγαινε στὰ μουσεῖα καὶ δὲς τὰ ἀριστουργήματα τῆς τέχνης, ἀρχαίας καὶ ρωμαϊκῆς (δυτικῆς καὶ ἀνατολικῆς), ἀνακάλυψε τὸ Ὅμηρο στὰ δημοτικά μας τραγούδια, ζῆσε λίγο στὸ πετσί σου τὴν συνέχεια αὐτοῦ τοῦ πολιτισμοῦ καὶ μετὰ τὰ ξαναλέμε γιὰ τὸν ὑποτιθέμενο μαζοχισμό μας.
    Μέχρι τότε, καληνύχτα.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κάποιος 23/10/2010 01:30:32

    Συνέκρινε την ειδωλολατρική αρχαία Ελλάδα,την ελληνιστική εποχή ακόμα και την αρχαία Πώμη της pax romana, ως προς την φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη και τον πολιτισμό, με το χριστιανικό Βυζάντιο και την χριστιανική μεσαιωνική Ευρώπη και βγάλε τα συμπεράσματα σου.
    Η συνέχεια υπάρχει στην γλώσσα και στα έθιμα μας αλλά όχι με τον τρόπο που θέλουν κάποιοι να προβάλλουν μέσω της θεωρίας του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κάποιος 23/10/2010 01:31:31

    αρχαία Ρώμη και όχι φυσικά Πώμη...

   • Κοινὸς νοῦς avatar
    Κοινὸς νοῦς @ Κάποιος 24/10/2010 03:44:58

    Ἀγαπητὲ κάποιε φίλε, μὴν μπερδεύεις τὴν μεσαιωνικὴ δυτικὴ εὐρώπη μὲ τὴν ἀνατολικὴ ρωμαϊκὴ αὐτοκρατορία. Στὴν πρώτη ὁ ἑλληνορωμαϊκὸς πολιτισμὸς εἶχε πλήρως ἐξαφανισθεῖ ἀπὸ τὶς βαρβαρικὲς ἐπιδρομἐς, στὴν δεύτερη, μεγαλουργοῦσε.

    Σοῦ προτείνω καὶ πάλι νὰ γνωρίσεις καλύτερα τὴν ἀνατολικὴ ρωμαϊκὴ αὐτοκρατορία: τοὺς νόμους της (βλ. Ἰουστινιάνειο κώδικα), τὴν τέχνη (ἀπὸ τὴν Ἀγιὰ Σοφιὰ μέχρι τὸ Δαφνί), τὴν ἐξαιρετικὰ προηγμένη γιὰ τὴν ἐποχή της κοινωνικὴ ὀργάνωση καὶ Διοίκηση, τὴν φιλοσοφία, κλπ. Ἂς μὴν διαγράφομε μὲ μιὰ μονοκονδυλιὰ μιὰν αὐτοκρατορία ποὺ διήρκεσε πάνω ἀπὸ 1000 χρόνια (καὶ φυσικὰ αὐτὸ δὲν εἶναι καθόλου τυχαῖο), καὶ ἂς μὴν ἐξιδανικεύομε ἕναν ἀρχαῖο κόσμο, ποὺ προσέφερε μὲν μεγάλα δῶρα στὴν ἀνθρωπότητα, πέρασε ὅμως καὶ μεγάλες φάσεις βαθύτατης παρακμῆς. Μ' ἄλλα λόγια, ἂς δοῦμε τοὺς προγόνους μας (ἀρχαίους καὶ βυζαντινοὺς) μὲ τὰ μάτια τῆς ἱστορίας καὶ ὄχι μὲ τὰ φίλτρα τῆς ἰδεολογίας..

    Ἂν μοῦ ἐπιτρέπεις, καὶ μιὰ μικρὴ γλωσσικὴ παρατήρηση: Εἶναι "σύγκρινε", ὄχι "συνέκρινε" (ποὺ εἶναι τρίτο πρόσωπο ἀορίστου).

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κάποιος 24/10/2010 11:12:18

    @Κοινὸς νοῦς

    Δεν διαγράφω κανέναν πολιτισμό με μια μονοκοντυλιά.
    Μια πρόχειρη σύγκριση έκανα σε δυό γραμμές.
    Η ανατολική Ρωμαική αυτοκρατορία εννοείται ότι είχε νόμους, κοινωνική οργάνωση, φορολογικό σύστημα κτλ όπως άλλωστε όλες οι αυτοκρατορίες ακόμα και η Οθωμανική που σε μεγάλο βαθμό διατήρησε τις προυπάρχουσες βυζαντινές δομές και θεσμούς (ειδικά τους εκκλησιαστικούς και φορολογικούς )μετά την κατάκτηση.
    Προσωπικά δεν με ελκύει ούτε με γοητεύει η βυζαντινή τέχνη όσο η αρχαιοελληνική ή η ελληνιστική (και μπορώ άνετα να επιχειρηματολογήσω γι'αυτό αν χρειαστεί),ούτε το θεοκρατικό, ή θεαρχικό αν προτιμάς, πολιτικό του σύστημα, ούτε η ογκώδης γραφειοκρατία του, ούτε η φιλοσοφία που αποτελούσε θεραπαινίδα της θεολογίας και πόσο μάλλον η ανάπτυξη του επιστημονικού λόγου.

    Θα δεχθώ την γραμματική σου παρατήρηση.
    Στο διαδίκτυο συχνά η βιασύνη στην πληκτρολόγηση συνοδεύεται απο παρόμοια λάθη.

   • Κοινὸς νοῦς avatar
    Κοινὸς νοῦς @ Κάποιος 24/10/2010 12:38:33

    Ἀγαπητέ κάποιε, ἀπολύτως σεβαστὲς οἱ προσωπικὲς σου καλλιτεχνικὲς προτιμήσεις, ἀλλὰ δὲν ἀναιροῦν τὴν ἀξία μιᾶς τέχνης.

    Σὲ γενικότερο ἐπίπεδο, προτείνω νὰ ἀποφεύγομε ὅλοι μας τὶς ἱστορικὲς ἀνακρίβειες, ὅπως, π.χ. ὅτι τὸ Βυζάντιο ἦταν ἕνα θεοκρατικὸ καθεστὼς ("θεαρχικὸ" δὲν ὑπάρχει, διότι ὁ Θεὸς μᾶλλον δὲν ἐνδιαφέρεται γιὰ τὶς αὐτοκρατορίες μας...) μὲ ὀγκώδη γραφειοκρατία καὶ φιλοσοφία θεραπαινίδα τῆς θρησκείας. Προφανῶς ἀναπαράγεις ἐδῶ γνωστὰ στερεότυπα, πρὸ πολλοῦ ἀκυρωθέντα ἀπὸ τὴν σοβαρὴ ἱστοριογραφία, ἡ ὁποία ἀκριβῶς τὰ ἀντίθετα λέγει. Προτείνω καὶ πάλι νὰ ψάξεις ξανὰ τὸ θέμα. Ὑπάρχει ἄφθονη βιβλιογραφία καὶ στὰ ἑλληνικά. Ὅπως καταλαβαίνεις τὸ Διαδίκτυο δὲν εἶναι ὁ κατάλληλος τρόπος νὰ μάθει κανεὶς ἱστορία. Καλή σου μέρα.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Κάποιος 24/10/2010 13:19:13

    Θα ήθελες να μου παραθέσεις μερικά δείγματα
    "σοβαρής" βιβλιογραφίας για το Βυζάντιο που αντίκεινται σε αυτά που γράφω, για να καταλάβω τι υπαινίσσεσαι, όταν κρίνεις κάπως αυθαίρετα, ότι μαθαίνω ιστορία απο το διαδίκτυο ;

  • Orestios avatar
   Orestios @ Professor Moriarty 23/10/2010 01:04:18

   Η επαναλειτουργία της Σουμελά οφείλεται στους Ρώσους και από όσο γνωρίζω η Ρωσία έχει πολλά τζαμιά.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Professor Moriarty 23/10/2010 02:24:07

   @Ορέστιος. Αναφέρθηκα πιό πάνω σε ένα άρθρο της "Ε" όπου υπάρχει η υπόθεση ότι οι fast track διαδικασίες αδειάσματος και αναστήλωσης του Φετιχιέ γίνονται πιθανώς ως αντάλλαγμα γιά την Σουμελά.

   @κάποιος. Αυτά απορώ γιατί τα λες σε εμένα. Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι σήμερα οι ισλαμιστές είναι εκείνοι που θα έχτιζαν ευχαρίστως επάνω στα ερείπια της Ευρώπης. Και δυστυχώς είναι και κάποιοι ανάμεσά μας που βρίσκουν την θέση με το κεφάλι κάτω και τα οπίσθια άνω très confortable. Μάλλον αντιλαμβάνονται την υποδούλωση στο ισλάμ ως "απελευθέρωση" από την "δυτική σκλαβιά", εκτός κι αν είναι θέμα ψυχοπαθολογίας.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Professor Moriarty 23/10/2010 02:37:53

    Η Ελευθεροτυπία δεν είναι αξιόπιστη εφημερίδα.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Professor Moriarty 23/10/2010 02:47:52

    Ούτε κι εγώ πιστεύω ότι είναι έτσι ακριβώς. I try to reed between the lines. Πίστεύω ότι υπάρχει πακέτο "ανταλλαγής" και ελπίζω να μη συμπεριλαμβάνει και λίγο Θράκη και λίγο Αγαίο για ένα, ή δυό, ή τρία "αδειανά πουκάμισα", όπως η Χάλκη, ή η Σουμελά.

 26. Έρεβος avatar
  Έρεβος 23/10/2010 01:02:02

  Τέλος πάντων γιατί είναι τόσο σημαντική η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης χωρίς Έλληνες εκεί;

  Και τι σόι ανταλαγή είναι αυτή; Οι τούρκοι όποτε γουστάρουν θα την κλείνουν με το παραμικρό, άντε να δω εμείς πως θα μπορούμε τότε να κλείσουμε το τζαμί που θα είναι πρακτικά αδύνατο με δεδομένο τον φανατισμό των μουσουλμάνων.

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ Έρεβος 23/10/2010 01:23:53

   Ἀκριβῶς!

  • Orestios avatar
   Orestios @ Έρεβος 23/10/2010 02:36:56

   Είναο προϋπόθεση για την εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη η φοίτηση στη Χάλκη. Τώρα που πήραν την Τουρκική υπηκοότητα κάποιοι Κρήτες ιερωμένοι φοιτώντας στην σχολή μπορούν να διεκδικήσουν τον Θρόνο.
   Αλλιώς μετακομίζει το Πατριαρχείο στην Ελβετία.

   • Greco avatar
    Greco @ Orestios 23/10/2010 03:23:59

    δειτε αυτο το συνδεσμο και τις φωτο του και
    θα νιωσετε πολυ ωραια

    http://www.facebook.com/group.php?gid=128884463816740&v=wall&ref=mf

    γιαυτο λεω γκρεμιστε οσο ειναι καιρος ,πιεζετε τους δημους να τα ριχνουν γιατι ολα αυτα σε λιγο καιρο αν καταφερουν και μας κανουν δορυφορο του σουλτανου θα αναστηλωθουν 100%

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Orestios 23/10/2010 11:46:43

    Η τουρκική υπηκοότητα είναι προϋπόθεση, ΟΧΙ η φοίτηση στη Χάλκη.

 27. Greco avatar
  Greco 23/10/2010 03:39:10

  http://www.facebook.com/group.php?gid=128884463816740

 28. hope avatar
  hope 23/10/2010 04:40:47

  Αν και είναι κάπως αργά που γράφω ένα θα πώ. Ο Ελληνισμός θα πέσει κάτω όταν ακουστεί απο τα μεγάφωνα το κάλεσμα του μουφτή; δεν ξέρω καν πως λέγεται( θα τον μάθουμε και αυτόν).
  Η Ελλάδα μπαίνει πλέον στην σφαίρα του Νεοθωμανισμού. Μεγάλο κρίμα για τα Ελληνόπουλα που θα έρθουν στην ζωή. Μια χώρα ρημαδιό θα βρούν, όπου σύνορα δεν θα υπάρχουν, μα μήτε γλώσσα αλλά ούτε έθιμα. Δεν υπάρχουν δικαιολογείες πλέον. Ευθύνη ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ. Κάποτε υπήρχε μία χώρα την λέγανε Γιουγκοσλαβία!!! την θυμάστε;;
  Ευχαριστώ.

  • hope avatar
   hope @ hope 23/10/2010 04:56:36

   Απλά σκεφτείτε λίγο την εικόνα, είτε είστε στο σπίτι η στην δουλειά το μεγάλο κάλεσμα.
   Είναι αργά για δάκρυα. Κι εγώ ξέρω......

 29. tony avatar
  tony 23/10/2010 08:06:49

  Εσύ νομίζεις πως οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες περιμέναν πώς και πώς τους μουσουλμάνους απ’το Πακιστάν για να νοικιάσουν τα σπίτια τους;.......
  Ναι το είδαν τα μάτια μου στο κέντρο της Αθήνας.
  Ακόμη και σήμερα, που όλοι ξέρουν ότι αυτά τα λεφτα, έρχονται από κυβέρνηση, τα παίρνουν.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ tony 23/10/2010 11:48:40

   Αυτοί που νοικιάζουν διαμερίσματα-τρώγλες και γραφεία σε λαθρομετανάστες δεν κατοικούν πλέον στο Κέντρο, αλλά στα Βόρεια Προάστεια. Ή έχουν κληρονομήσει τα διαμερίσματα.
   Εδώ βρίσκεται η ευθύνη της Πολιτείας, γιατί πρώτους αυτούς τους κυρίους θα έπρεπε να είχε επισημάνει και να τους ασκήσει ποινική δίωξη.

 30. tony avatar
  tony 23/10/2010 08:10:51

  @fyfytos
  Κανελόνια,σπόροι,φουφουτοι,
  Σε βλέπω έχεις πολύ μεράκι με τους φουφουτους.
  Τι συμβαίνει?
  Μήπως είσαι, γέρος, φτωχός, και μερακλής?

 31. Gal.a avatar
  Gal.a 23/10/2010 12:10:44

  Νομίζω ότι είμαστε "τυχεροί" που σήμερα έχουν την "ευγένεια"
  και την "διακριτικότητα" να απαιτούν επαναλειτουργία
  τζαμιού κοντά στην Ακρόπολη. Αύριο θα ζητήσουν κάτι άλλο.

  Διότι το σχέδιο, δημοσιευμένο από το 1976 είναι η απόδοση της ισλαμικής Θράκης στους τούρκους
  και
  η επαναλειτουργία της ίδιας της Ακρόπολης, ως τέμενος

  Δια του λόγου το αληθές:
  http://www.saudiaramcoworld.com/issue/197604/islam.in.greece.htm

 32. nomimos avatar
  nomimos 23/10/2010 13:54:42

  Βρε παιδιά, από που προκύπτει η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει πάλι σε λατρεία το Τζαμί στο Μοναστηράκι;

  Μήπως το παράκαναν ορισμένοι με τα φανταστικά σενάρια που προκαλούν απαντήσεις σε μπλογκς έτσι όπως τα μπαχαρικά στο φαγητό;

 33. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 23/10/2010 18:13:39

  Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ή τουρκία αγόρασε τά δάνεια τής Ελλάδος από τίς γερμα-
  νικές τράπεζες.

  Ο σουλτάνος έφθασε αυτέ τίς μέρες στήν Αθήνα γιά εξασφάλιση τού δανείου μέ
  μεσεγγυούχο τό ΝΑΤΟ.

  Ετσι προωθείται ειρηνικά ή συνεκμετάλευση=΄εκχώρηση τού Αιγαίου,άνεξαρτησία τής
  ανατολικής Θράκης,ή γρήγορη εκχώρηση τού ονόματος στά σκόπια,ή κ.λπ.

  Στίς επερχόμενες εκλογές μένει,τουλάχιστον στούς μή αρεσκόμενους σέ οριζόντια
  θέση,τό μαύρισμα τών επίορκων-προδοτών πολιτικών πού πέρασαν καί τό βρόγχο
  τού υψηλού χρέους στό λαιμό τής πατρίδος,από τό 1974 μέχρι σήμερα.

 34. προβοκατορας avatar
  προβοκατορας 23/10/2010 18:46:38

  ωχ οχι! πανε περιπατο δηλαδη οι χοιρινοι γυροι του μπαιρακταρη και των περιξ σουβλακερι ε?

 35. laz avatar
  laz 24/10/2010 13:53:41

  απαξ και μετατραπει σε τζαμι εληξε δεν παιρνεται πισω γιατι μετα θα ξεσηκωθουν απαντες στην αραβια...θα προτεινα μικρα διασπαρτα τζαμια(χωρις μιναρεδες κτλ) στην περιφερεια της αττικης στα προτυπα των δυτικων κοινωνιων...του γιωργακη ομως το μυαλο δεν θελει πολυ κουραση.δεν ειναι για πολλα πολλα

 36. Κλινοσοφιστής avatar
  Κλινοσοφιστής 20/04/2011 18:14:24

  Ἄν καὶ μοῦ εἶναι ἀντιπαθέστατο κάθε τὶ τουρκικὸ, τὸ τζαμὶ, ὡς ἀρχιτεκτονικὴ, ὡς μέρος τῆς ἱστορίας τοῦ τόπου μας, ὡς ἐκθεσιακὸς χῶρος, δὲν μὲ ἐνοχλεῖ καθόλου.
  (Ἄς μὴν ἦταν σκυλάδες οἱ Ἕλληνες καὶ τόσο λαϊκοῦρες καὶ τὰ χτίρια δὲν ἐνοχλοῦν ὅταν ἔχουν αἰσθητικὴ ποὺ πλέον δὲν τὴν άξίζουμε οὔτε καὶ ὡς τζαμὶ - πολὺ μᾶς πάει).
  Ἡ ὑπόλοιπη πλατεία τοῦ Μοναστηρακιοῦ, ἐκεῖνα τὰ σύγχρονα τερατουργήματα, ποὺ ὀρθώνονται μὲ τόση ἀναίδεια κι' ἐκεῖνα τὰ φριχτὰ σκαλοπάτια-σκηνικὸ εἶναι ὅ,τι χειρότερο θὰ μποροῦσε νὰ φανταστεῖ διεστραμένο τέρας μετὰ τὴν πλατεία Ὁμονοίας. Ἄς μὴν πῶ γιὰ τὸ ἔμψυχο φρικιὸ ποὺ μαζεύεται, προπαντὸς στὴν Ὁμόνοια. Ἡ Ἀθήνα εἶναι πιὰ ἕρμαιο κάθε κακοδαιμονίας.
  Τὰ σχόλια μᾶς μάραναναν!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.