#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2012 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προεκλογική μπαρουφολογία του ΠΑΣΟΚ για το ΔημόσιοΜεγάλες ανατροπές στον τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και στη δυνατότητα ανέλιξής τους σε θέσεις ευθύνης, επομένως και μισθολογικής αύξησης, προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που ανακοίνωσε ο Δ. Ρέππας. Παρά το γεγονός ότι από όλους ομολογείται πως χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και μονάδων, η προεκλογική πρεμούρα του κ. Ρέππα, δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Σαφέστατα υπάρχουν πολλές καινοτομίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη δομή του κράτους, ενός άλλου κράτους, όμως, όχι του δομημένου με βάση τις κομματικές  επιρροές των υπαλλήλων.

Σύμφωνα λοιπόν μ ε το ΠΔ, κάθε χρόνο θα υπογράφεται μεταξύ εργαζόμενου και προϊσταμένου ένα… συμβόλαιο απόδοσης. Θα γίνονται τριμηνιαίοι έλεγχοι και οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται με βάση ορισμένα κριτήρια ενώ θα υπάρχει 7μελές συμβούλιο εποπτείας της αξιολόγησης.

 

Βασικοί στόχοι του Προεδρικού Διατάγματος είναι:

1. Η αποτίμηση και η συγκριτική εξέταση των προσόντων των υπαλλήλων για τη βαθμολογική και τη μισθολογική τους εξέλιξη.

2. Η παροχή κινήτρων σε κάθε αξιολογούμενο υπάλληλο για τη βελτίωση των ικανοτήτων και της υπηρεσιακής του απόδοσης.

3. Η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε μια υπηρεσία για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

4. Η ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση και στελέχωση των οργανικών μονάδων του δημόσιου και των λοιπών φορέων του δημόσιου.

Για να λάβει κάποιος το πριμ παραγωγικότητας πρέπει να επιτύχει τους στόχους των υπηρεσιακών μονάδων. Δηλαδή, αν μία υπηρεσιακή μονάδα πετύχει τους στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί, τότε οι υπάλληλοι θα λάβουν το επίδομα, ανεξαρτήτως του αν έχουν πετύχει τους ατομικούς στόχους.

Αυτά είναι τα όμορφα λόγια και οι ωραίοι στόχοι. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική:

 

- Ο κ. Ρέππας, από τους βασικούς δημιουργούς του πράσινου οικοδομήματος εδώ και πολλά χρόνια θέλει να μας πει ότι θυμήθηκε την αξιοκρατία και τη λογοδοσία; Και πως μας εγγυάται ότι όλη η αξιολόγηση δε θα είναι στημένη και κομματικά καθοδηγούμενη; Ποιος μας λέει ότι δε θα ανεβαίνουν στον κρατικό μηχανισμό οι ημέτεροι, πράσινοι και μπλε; Αμα δηλαδή ο προϊστάμενος θέλει να προωθήσει τους δικούς του, θα τον εμποδίσουν οι φόρμες αξιολόγησης;

 

- Ζούμε σε ένα κράτος βαθιά ποτισμένο με κομματικές εξαρτήσεις, με πρασινοφρουρούς κατά κύριο λόγο να κάνουν κουμάντο στις θέσεις – κλειδιά. Δηλαδή ο Ρέππας ήρθε για να φάει τα δικά του παιδιά; Ας γελάσουμε. Απλά έρχεται προεκλογικά να πουλήσει… μπαρουφολογία περί αξιολόγησης και αξιοκρατίας. Το έχουμε δει το παραμύθι.

 

- Επίσης, η μεγάλη μπλόφα είναι αυτή που γίνεται με τα επιδόματα. Χιλιάδες υπάλληλοι που τους κουρεύτηκαν οι μισθοί περίμεναν έμμεσες αυξήσεις φέτος μέσω της επίτευξης στόχων. Είχε για πρώτη φορά  τεθεί σε ισχύ το επίδομα κινήτρου επίτευξης στόχων και επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων για όσους ασχολούνται με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δηλαδή εφοριακοί, Γενικό Λογιστήριο κ.λπ. Όλοι αυτοί θα πρέπει να περιμένουν από το… 2014 αφού ο σχεδιασμός Ρέππα οδηγεί σε αναβολή της χορήγησης επιδομάτων για μια διετία και βλέπουμε.

 

Εν πάση περιπτώσει, για ακόμη μια φορά προσπαθούν οι πολιτικοί να λύσουν ένα πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Την προώθηση στον κρατικό μηχανισμό, όχι των άξιων και των άριστων, αλλά των κομματικά βαμμένων, των κομματόσκυλων τη ζούμε δεκαετίες τώρα.

Ας αλλάξει λοιπόν πρώτα το πελατειακό κράτος και μετά ας αρχίσουμε την αξιολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dexi Extrem avatar
  Dexi Extrem 29/03/2012 09:59:57

  Οι άνθρωποι δεν παίζονται στη λαμογιά. Όσα σκαρφίζεται ένας πασόκος για την εκμετάλλευση του δημόσιου χρήματος δεν μπορούν να σκαρφιστούν 100 νεοδημοκράτες μαζί.
  Αφού να φανταστείτε πριν λίγες μέρες έστειλαν εγκύκλιο για μετάταξη αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε θέσεις διοικητικού. Δηλαδή στην ουσία μονιμοποίηση της εκδούλευσης που ζητούσαν μέχρι τώρα και αποσπώνταν στις αντίστοιχες θέσεις. Και όλα αυτά για να πάνε να ξαναπαρακαλέσουν.
  Στη ΔΕΗ δε, ξέρετε την ιερή αγελάδα, ακόμη και σήμερα προσλάμβάνουν εποχιακό προσωπικό για να εισπράξει το χαράτσι, εντελώς τυχαία πρασινοφρουρούς.
  Οι άνθρωποι δεν παίζονται!

 2. madprof avatar
  madprof 29/03/2012 11:39:28

  Αυτοί που θα έπρεπε να βρίσκονται στο εδώλιο για διαρκή (sic!) εσχάτη προδοσία, έχουν το θράσος να το παίζουν κριτές και "σωτήρες"!
  Μόνη λύση κάθαρσης, εδώ που μας κατάντησαν σαν χώρα και πολίτες, μια εαρινή εκστρατεία με στόχο την μετατροπή του κυνόβιου και του περιβάλλοντος κήπου σε ευαγές ίδρυμα αρουραίων, ερπετών, αρπακτικών, αιλουροειδών και χαμαιλεόντων των μαφιοζοκομματικών πανίδων και χλωρίδων της ΑλητοΝεποτισμοΝομενκλατούρας του προτεκτοράτου!
  Απαιτείται δήμευση των περιουσιακών “κεκτημένων”, υλικών και άυλων, των οικογενειακών δενδρυλλίων τους και των παραφυάδων τους, με δυνατότητα εκ μέρους των πολιτών να τους επισκέπτονται έναντι εισιτηρίου ισόποσου ζωολογικού κήπου, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν υπέρ του ταμείου διαχείρισης δημόσιου χρέους!.
  Στην αρχαία τραγωδία (που ήταν αγωγή των πολιτών στο Δημοκρατικό Πολίτευμα) οι πρόγονοι μας δίδαξαν πως απαιτείται Κάθαρση και Ηθική Αποκατάσταση των Πολιτών.

 3. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 29/03/2012 13:11:38

  Αντί να ασχολούμαστε με την παρατεταμένη και διαρκεί εδώ και πολλών χρόνων αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων, που ποτέ δεν ολοκληρώνετε, διότι όλο και κάποια Πολιτική Γραμμή θα ενεργοποιήσει ο ελεγχόμενος Υπάλληλος και θα αναβάλει προς το παρόν τον επιδιωκόμενο έλεγχο και την αξιολόγησή του με αξιοκρατικά κριτήρια που είναι και το ζητούμενο. Συμφωνώ λοιπόν ότι άρχισαν πάλι οι Μπουρδολογίες του ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμα το οποίο προσπαθεί να μεταδώσει είναι ότι αν ψηφισθεί τότε όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα μπορούν να συνεχίσουν το αμέριμνο έργο της απόλυτης απραξίας και οκνηρίας κάτω από την άγρυπνη επιτήρηση του καθ' ύλην υπεύθυνου Συνδικαλιστή που βέβαια ανήκει στο ΠΑΣΟΚ όπως το 80% των Συνδικαλιστών.
  Θα πρέπει να αποκόψουμε το ομφάλιο λώρο μεταξύ Συνδικαλισμού και Πολιτικής ιδιαίτερα για τους Συνδικαλιστές του Δημόσιου οι οποίοι μεν την κάλυψη που προσφέρουν δημιουργούν φαινόμενα ΙΚΑ ΚΑΛΙΘΕΑΣ και ΥΠ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, γιατί έχει γίνει κρατούσα η άποψη ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι στο απυρόβλητο και ατιμώρητοι. Πρέπει λοιπόν να σπάσει η Γραμμή υποστήριξης Πολιτικής-Συνδικαλισμού- Δημοσίων Υπαλλήλων αντί να είναι υποστηρικτική η μια στην άλλη να μετατραπεί σε γραμμή καταγγελίας των διαφόρων Λαμόγιων που σφετερίζονται την Δημόσια εξουσία που τους έχουμε παραχωρήσει και την μετατρέπουν σε μηχανισμό εξυπηρέτησης των Συντεχνιακών συμφερόντων και διαρκείς μέθοδος ανάπτυξης της προσωπικής περιουσίας τους. Για να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό το σύστημα θα πρέπει να καταργηθεί η "Δημοκρατία του Κολλητού" έχει Πολιτικό Κόστος, είναι αποφασισμένο το Πολιτικό μας σύστημα να το καταβάλει; Κατά την άποψή μου είναι ακόμα ανώριμο. Για αυτό και η οικονομική μας ανάπτυξη θα καθυστερήσει
  όσο συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την "Δημοκρατία του Κολλητού "

 4. roadrunner avatar
  roadrunner 29/03/2012 13:15:49

  Δεν χρειάζεται να αναρωτιέται κανείς το για το κατά πόσο το νομοσχέδιο αξιολόγησης Ρέππα αποσκοπεί ή όχι σε κομματικές προαγωγές ή καθηλώσεις.
  Δείτε απλά πως υπολογίζεται ο τελικός βαθμός του απλού υπαλλήλου σε ετήσια βάση. Ο υπάλληλος λοιπόν που δεν κατέχει κάποια από τις θέσεις ευθύνης του άρθρου 4, παίρνει βαθμό που αποτελείται από τις εξής δυο ΙΣΟΒΑΡΗΣ συνιστώσες :
  α) Συμπεριφορά
  β) απόδοσή του επί των στόχων (βάσει της στοχοθεσίας που του έχει αποδοθεί, αναθεωρημένη τακτικά ή εκτάκτως και πιθανά πολλάκις από τον Προϊστάμενό του). Ο τύπος λοιπόν του άρθρου 24 γίνεται (Βσ+Βα)/2. Δηλαδή βαθμολογούμε τη συμπεριφορά του υπαλλήλου, προσθέτουμε την βαθμολογία του με βάση την απόδοση και διαιρούμε απλά δια του 2 !!!
  Σημειώστε ότι: η βαθμολογία απόδοσης επί των στόχων (άρθρο 6) μετράει α) Βαθμό επίτευξης στόχων, β) χρόνο εκτέλεσης γ) κανονικότητα ρυθμού εκτέλεσης καθηκόντων δ) ορθολογική διαχείριση παρεχόμενων από την υπηρεσία πόρων.
  Τι μας λέει όλο αυτό ;; Ότι ένας εργατικός και με ζήλο υπάλληλος στο δημόσιο μπορεί να δουλεύει όλο το χρόνο για να πάρει το Άριστα στη βαθμολογία απόδοσης επί των στόχων, δηλαδή να πετύχει όλους τους στόχους που του έθεσε ο προϊστάμενός του, να τα έχει κάνει όλα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εργαζόμενος με το μέγιστο κανονικό ρυθμό εκτέλεσης, κάνοντας την ορθολογικότερη διαχείριση πόρων, --δηλαδή οικονομία και στο budget της υπηρεσίας- και όλα αυτά να συμψηφιστούν με ένα «Ναι με άριστος, αλλά ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΤΕ ΟΡΘΑ». !!!! «Άρα είστε απλά μέτριος και δεν προάγεστε…» Διότι, άριστα στην βαθμολογία απόδοσης ΣΥΝ μηδέν στην (υποκειμενική και πιθανώς μη-αρεστή συμπεριφορά προς τον προϊστάμενο) μας κάνει ΜΕΤΡΙΟ. Άρα καθήλωση, των μη-αρεστών εργαζομένων (και πιθανά των αξιότερων) για όσα χρόνια αποφασίσει ο αξιολογητής, ανάλογα με το ποιος είναι και σε ποιο κόμμα ανήκει. Αναρρίχηση και προαγωγή για τους «ΟΡΘΑ (ΚΑΙ ΑΡΕΣΤΑ) ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΕΣ»
  Ας ρωτήσει λοιπόν κάποιος τον κ.Ρέππα, ΑΡΑΓΕ το άρθρο 5 που ορίζει τη συμπεριφορά του Υπαλλήλου , η οποία καθορίζει κατά 50% το τελικό βαθμό του (αν δεν κατέχει θέση ευθύνης) γιατί είναι τόσο βαρυσήμαντο για την προαγωγή ή καθήλωσή του ;; Αφού ούτως ή άλλως, ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, ορίζει ως πειθαρχικό παράπτωμα τόσο την μη-ευπρεπή συμπεριφορά προς τους πολίτες, όσο και τη μη-έγκαιρη εξυπηρέτηση αυτών και τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους ! Άρα εφόσον η κακή συμπεριφορά είναι πειθαρχικά κολάσιμη ούτως η άλλως, τι νόημα έχει να παίζει το 50% της τελικής βαθμολογίας του υπαλλήλου ;

  Φυσικά και δεν λαμβάνεται υπόψη ισότιμα για όλους τους εργαζόμενους το περιβάλλον εργασίας και η συνολική απόδοση της οργανικής μονάδας που υπηρετούν (κάτι που συνυπολογίζεται και πριμοδοτεί τους προϊσταμένους οργανικών μονάδων όταν υπάρχει απόκλιση).


  «Άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις…»

 5. Επιθετικός avatar
  Επιθετικός 29/03/2012 14:56:48

  ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΕΙΤΕ ΟΛΟΙ, ΔΕΞΙΟΙ, ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚΟΙ, ΕΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΟΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ, ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΕΤΕ (ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ), ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΑΙ. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
  ΣΑΣ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΓΙΑ 30 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΜΟΥ ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ.
  ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ ΕΙΤΕ ΔΗΜΑΓΩΓΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ.
  ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤ΄ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ..

 6. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 29/03/2012 17:02:51

  Aπαραίτητη είναι η αξιολόγηση.Βέβαια αν ο ελεγκτής και ο ελεγχόμενος στο διάλειμμα πίνουν μαζί καφέ,τότε φούσκα θα είναι η όλη η διαδικασία.Ελπίζω απο αυτήν την αξιολόγηση να μην βγουν το 99% ικανοί και αναντικατάστατοι

 7. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 29/03/2012 17:41:01

  Να γίνει αναδρομική αξιολόγηση των αφισοκολητών που διορήσαν τα δύο κόμματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.