Προειδοποίηση Σαμαρά σε Τσίπρα: Ανακριτική επιτροπή αν η χώρα χρεοκοπήσει
07/04/2015 00:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προειδοποίηση Σαμαρά σε Τσίπρα: Ανακριτική επιτροπή αν η χώρα χρεοκοπήσει

Μέσα σε δύο μήνες διαλύθηκαν θυσίες μιας ολόκληρης πενταετίας. Γιατί να μη συσταθεί ανακριτική επιτροπή για να καθίσει στο εδώλιο ένα τσούρμο ανθέλληνες που προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ελλάδα;

Μια ακόμη παράσταση της συγκυβέρνησης Τσίπρα… Ζωής Κωνσταντοπούλου έλαβε τέλος χωρίς να μας φωτίσει σε τίποτε. Μια ακόμη κακοστημένη θεατρική ομάδα Συριζαίων και ΑΝΕΛ έπαιξαν το ρόλο τους με πρωταγωνιστή έναν θλιβερό πρωθυπουργό που σύρεται σε πολιτικές προστριβές την ίδια στιγμή που η χώρα είναι στο χείλος του οικονομικού γκρεμού και παράλληλα έχουν μπει στην πόλη οι Εχθροί κι αυτοί γελάνε.

Ο κ. Τσίπρας με τη σύμπραξη του Π. Καμμένου έστησε εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο κατά πώς τον βολεύει αλλά πήγε στη Βουλή για να πει τι; Απολύτως τίποτε. Και μόλις ο κ. Σαμαράς τον προειδοποίησε ότι θα γίνει Ανακριτική η επιτροπή αν η χώρα χρεοκοπήσει ψέλλισε ότι δεν μπορεί να κατηγορεί μια κυβέρνηση 2 μηνών.

Και γιατί δεν μπορεί; Μέσα σε δύο μήνες διαλύθηκαν θυσίες μιας ολόκληρης πενταετίας. Γιατί να μη συσταθεί ανακριτική επιτροπή για να καθίσει στο εδώλιο ένα τσούρμο ανθέλληνες που προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ελλάδα;

Και που εμφανίζεται ο κ. Τσίπρας ξανά να κάνει μαγκιές μπροστά στο φακό που τον βλέπει όλη η Ελλάδα την ίδια στιγμή που ο Βαρουφάκης πήγε γονατιστός στην Κ. Λαγκάρντ και άνοιξε θέματα όπως το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό και η αύξηση του ΦΠΑ.

Κουβέντα ο κ. πρωθυπουργός για το τι είπε ο Βαρουφάκης με την Λαγκάρντ. Τσιμουδιά για το εξοπλιστικό των 500 εκατ. δολ. την ώρα που κάνουν «ντου» στα ταμεία και τους φορείς για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Το μόνο που θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας ήταν οι δήθεν ευθύνες για το μνημόνιο. Λες και δεν κατάλαβε ότι το μνημόνιο ακολούθησε μια γενικευμένη κρίση δεκαετιών. Ότι το μνημόνιο ήταν το τέλος μιας διαδρομής διάλυσης της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε, δεν είχε…διαβάσει. Αλλά γιατί δεν ρωτά ο κ. Τσίπρας τους Πασόκους που έχει στο κόμμα του για το ποιος φταίει για το χάος;

Θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή την ώρα που ζητά συναίνεση. Είναι αυτό αλλοπρόσαλλη τακτική; Είναι ή δεν είναι προσπάθεια για μια ακόμη δημιουργική… ασάφεια;

Η χθεσινή παράσταση ήταν απλά ένα ακόμη «σεντόνι» για να καλυφθούν οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που σε δύο μήνες διέλυσε την οικονομία και τελικά θα την οδηγήσει τη χώρα σε υπογραφή ενός πολύ σκληρού μνημονίου. Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να βάλει παρωπίδες στον ελληνικό λαό για να μη δει τι έρχεται. Για να μη δει τα μέτρα που τον περιμένουν. Διότι ακόμη και τότε που θα βάζει την υπογραφή του ο πρωθυπουργός στο νέο μνημόνιο θα κατηγορεί τους άλλους. Το ψέμα, η απάτη έχουν κοντά ποδάρια και ο λαός θα καταλάβει σύντομα πόσο κακοί ηθοποιοί τον κυβερνούν.

Οι ομιλίες

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πήρε πρώτος το λόγο στη σειρά των ομιλητών, ξεκίνησε την ομιλία του με δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι κατέθεσε την πρόταση για την εξεταστική για να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού λαού.

Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί διχαστικά στη χειρότερη στιγμή, την ώρα που δεν υπάρχει ρευστότητα, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των Περιφερειών και την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός.

Η διερεύνηση πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα. Προειδοποίησε, επίσης, ότι κατηγορητήριο θα υπάρξει, αλλά για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διχαστική λογική επειδή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. «Δεν μας κάλεσε σήμερα η κυβέρνηση να συζητήσουμε για την εξεταστική επιτροπή, όπως και πριν από μια εβδομάδα, δεν μας κάλεσε για να μας ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για την οποία άλλωστε δεν μας είπε και τίποτα. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση. Λυπάμαι, αλλά δεν ήρθε εδώ για να αναζητήσει την αλήθεια. Εχθρούς πάλι κατασκευάζει. Προσπαθεί να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών που είχε ο ελληνικός λαός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Υπογράμμισε ότι «η πρόταση εξεταστικής γίνεται την ώρα που η οικονομία έχει στεγνώσει από ρευστότητα, την ώρα που το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών, την ώρα που οι κρίσιμες ημερομηνίες περνάνε η μία μετά την άλλη, χωρίς εκταμίευση, και έχουμε όλοι μπει σε ένα εβδομαδιαίο άγχος, την ώρα που οι προμηθευτές του Δημοσίου δεν πληρώνονται, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των Περιφερειών και ενώ κάθε μέρα έχουμε καταλήψεις παντού, από κουκουλοφόρους-μέχρι και εδώ στη Βουλή έφτασαν οι αναρχικοί και η μεν κυβέρνηση τους αποδοκίμαζε, ενώ η πρόεδρος της Βουλής τους δικαιολογούσε- την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προειδοποιεί για την αριστερά του τίποτα, ενώ άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ τον κατακεραυνώνουν και άλλοι σιωπηλά τον στηρίζουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει τη σύγκρουση και αναρωτήθηκε γιατί αυτό γίνεται ενώ ο κ. Βαρουφάκης πηγαίνει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον, «για να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις. Και ότι θα εξακολουθήσουν οι συνεννοήσεις με τα κλιμάκια της τρόικας που τα είχε διώξει η κυβέρνηση τόσες φορές που έχει χάσει τον έλεγχο».

«Θέλω να σας θυμίσω ότι ο λαός σας ψήφισε για να μείνετε στο ευρώ, αν μπορείτε με καλύτερους όρους» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «όχι για συγκρουστείτε με τους εταίρους ή για να προκαλέσετε ατύχημα στον τόπο».

«Δεν θα ψηφίσουμε αυτή την πρόταση για εξεταστική επιτροπή» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι δεν το επιτρέπει η εισηγητική έκθεση, στήνει απλά ένα κατηγορητήριο κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε εφιαλτικά αδιέξοδα. Είπε ακόμη ότι το κόμμα του δεν την ψηφίζει επειδή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πρόταση που είχε καταθέσει η ΝΔ και επειδή διάλεξε η κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή. «Δεν ξέρουμε τι ξημερώνει, κύριε πρωθυπουργέ, αύριο στη χώρα. Εσείς στείλατε επιστολή και περιγράφετε τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος και την ίδια αυτή στιγμή, κύριε Τσίπρα, βρήκατε να φτιάξετε εξεταστικές επιτροπές. Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Δεν έχετε το δικαίωμα την ώρα που η πατρίδα αγωνιά και πρέπει να μείνει ενωμένη, εσείς να λειτουργείτε διαχαστικά. Εξεταστική, λοιπόν, έστω ναι, αλλά μετά τη νέα συμφωνία. Γιατί αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία και η χώρα βρεθεί σε χρεοκοπία, να το ξέρετε, άλλη επιτροπή, ανακριτική επιτροπή αυτή τη φορά θα κάνουμε, κύριε Τσίπρα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια».

Στην αντεπίθεση ο Τσίπρας

«Η Ελλάδα κύριε Σαμαρά, δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε κι εσείς πως έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική - και είναι χώρα κυρίαρχη που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές» απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά τον κ.Σαμαρά, τόνισε πως η πρόταση για εξεταστική επιτροπή, δεν αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών που διέπνεαν τα μνημόνια, αλλά να διερευνήσει "εάν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, εμμονικής και ιδεολογικής επιλογής, εκτελέστηκαν πράξεις που είχαν άλλα, μη ιδεολογικά κίνητρα».

«Τέτοιες πράξεις προτείνεται να ανιχνευθούν στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος, στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει στη αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες -για την οποία είχαν καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις τότε, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και η Βάσω Παπανδρέου- στην "αλλαγή μνημονιακής φρουράς στον φοβερό Νοέμβριο του 2011", στο πώς και με ποιες διαδικασίες στις Κάννες "ανατράπηκε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας", στο τι έγινε με το περίφημο PSI όπου "ξαλάφρωσαν οι γερμανικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και τα φορτώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα", στο πώς κρίθηκε η Αγροτική Τράπεζα ως ανεπίδεκτη σωτηρίας, στο πώς έγινε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών "με προϋπόθεση την ανάληψη του κόστους απ' το Δημόσιο".

Εξάλλου, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις Σαμαρά, ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε περίπτωση που βουλευτές της αποσύρουν τη στήριξή τους, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν ο Αντώνης Σαμαράς ονειρεύεται την εποχή των Καννών:

- «Σας ζήτησε ποτέ κανείς κε Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Αν νοσταλγήσατε την εποχή των Καννών, μην περιμένετε άδικα. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ ο Πρωθυπουργός.

- «Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγείτε απ' τους δικούς σας εφιάλτες» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Και όταν με ρώτησαν αν θα σας στήριζα, αν οι βουλευτές σας δεν στηρίξουν τη συμφωνία, είπα πως αν αυτή η συμφωνία βοηθά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εγώ θα την στηρίξω. Εγώ δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς - θα στηρίξω, αλλά να μην μας θεωρείτε δεδομένους» συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. airman avatar
  airman 07/04/2015 07:46:32

  "... χώρα κυρίαρχη που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές" Υπάρχουν οι πατριώτες, οι προδότες και οι απάτριδες. Εάν κάποιος είναι άπατρις, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί προδότης της Πσατρίδας. Μπορεί όμως κάποιος άπατρις να είναι και πατριώτης; Σύντροφοι για ψαχτήτε λίγο με κάποιους που κυκλοφορούν ανάμεσά σας!

 2. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 07/04/2015 08:31:29

  Η πιό "συγκλονιστική" υποτίθεται εξεταστική επιτροπή ήταν εκείνη που οι αριστεροί μαρξιστές του ΠΑΣΟΚ έκαναν για το φάκελλο της Κύπρου που διήρκεσε χρόνια και τό μόνο ώφελος ήταν αυτό που είπε ο Ταμήλος: Τα λεφτά που μοιράστηκαν οι μετέχοντες βουλευτές που ήταν μπόλικα...Τα πορίσματα είναι ΠΑΝΤΑ όσα και τα κόμματα και περιέργως ταυτίζονται ΠΑΝΤΑ με τις θέσεις των κομμάτων επι του θέματος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, αφού θα έπρεπε σε διαφορετική περίπτωση να έχουμε παραιτήσεις βουλευτών απο τα κόμματά τους...Μη μου πείτε οτι οι "για πρώτη φορά Αριστερά" θα είναι εθελοντές στις εξεταστικές που πέφτουν σαν το χαλάζι...

 3. Βαγγέλης avatar
  Βαγγέλης 07/04/2015 11:18:10

  Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Σαμαράς. Αν χρεοκοπήσουμε (αλλά και χωρίς αυτό) απαιτείται ανακριτική επιτροπή για διερεύνηση των πεπραγμένων τουλάχιστον από το 2010. Να ξεμπερδέψουμε μια καλή με τους εχθρούς του τόπου.

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ Βαγγέλης 07/04/2015 13:00:34

   Bρε Βαγγέλη πολύ αισιόδοξος είσαι. "Να ξεμπερδέψουμε μια καλή με τους εχθρούς του τόπου." Αντε σε μιά εβδομάδα να ξεμπερδέψουμε, μία κι έξω? Εκεί που αγωνιζόμαστε απο το 1967 κι ακόμα τίποτα?

   • Βαγγέλης avatar
    Βαγγέλης @ οδυσσεύς Κ. 07/04/2015 19:31:45

    Κανείς δεν αγωνίστηκε από το 1830 ως σήμερα για το σκοπό που συζητάμε. Τόσο αισιόδοξος είμαι για αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς. Όταν οι μεν κάθονται στο δανεικό τραπέζι, οι δε περιμένουν τη σειρά τους για να φαν. Κανείς δεν θέλει να χαλάσει το τραπέζι, ούτε καν ο λαός που μαζεύει από το πάτωμα τα ψίχουλα που πέφτουν θεωρώντας τα ευλογία...

 4. GLAD avatar
  GLAD 07/04/2015 12:33:37

  Άποψη : Εχτές είδαμε έναν κακομοίρη Τσίπρα (τον χειρότερο από κάθε άλλη φορά) που εντυπωσιάζει κάποιους επειδή έχει μια άνεση στο "λέγειν" πράγματα που αρέσουν - ενώ ισχύει το "Περιεχόμενο μηδέν" (που λέει το παλαιό καλό λαϊκό τραγούδι) , έναν Σαμαρά που δεν έχει άνεση στο "λέγειν" αλλά διατυπώνει πάντα έναν τεχνοκρατικό μεστό ουσίας λόγο και για μία ακόμη φορά έναν απίθανο Βενιζέλο . Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και η ομιλία του διήρκεσε τον διπλό από τον χρόνο που του αναλογούσε , η "κυρά Ζωή" δεν κουνήθηκε από την θέση της , όπως και κανένας άλλος μέσα στην αίθουσα. Ο λόγος που εκφέρει είναι απόλαυση για τα αυτιά λόγω των τέλειων Ελληνικών του και για το μυαλό λόγω του απίστευτου ορθολογισμού του . Αν δε ληφθεί υπόψη ότι αν και Νομικός δείχνει να κατέχει αρκετά καλά και το θέμα των Οικονομικών (στο βαθμό που εγώ τα αντιλαμβάνομαι) , πιστεύω ότι αναμφίβολα πρόκειται για τον κορυφαίο κοινοβουλευτικό αυτή την στιγμή στην χώρα. Κρίμα για τους ανθρώπους του πολιτικού του "χώρου" που δεν τον εκτιμούν όσο πιστεύω ότι θα έπρεπε.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ GLAD 07/04/2015 16:25:54

   Αυτό που κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αρνηθεί στο Βενιζέλο είναι η εγκεφαλική του δυνατότητα. Οξύνους, ισχυρομνήμων, ευφράδης. Για το ποιόν του και το βίο του στην πολιτική δεν έχω καλή γνώμη αλλά δεν έχω και αρκετές αποδείξεις από την άλλη. Το μεγάλο υπέρ του που θα αποδειχθεί στην πορεία του χρόνου (τώρα είμαστε σε εποχή φανατισμού) είναι ότι δεν άφησε τη χώρα να καταστραφεί για να σώσει το τομάρι του και το κόμμα όταν ανέλαβε το 2012. Ακριβώς το αντίθετο με ότι έκανε ο Κουβέλης με την ΕΡΤ όταν παραιτήθηκε από την κυβέρνηση διακινδυνεύοντας πολιτική αστάθεια και ολοκλήρωσε το έργο στην εκλογή ΠτΔ όταν και έφερε τον Τσίπρα στην εξουσία. Είναι συνένοχοι στην ζημιά που έχει πάθει η χώρα ήδη ΟΛΟΙ οι βουλευτές που ψήφισαν παρών...

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ GLAD 07/04/2015 17:04:32

   .Μόνο που οι Ευρωπαίοι τον ξέρουν πλέον ως τον χειρότερο υπουργό των οικονομικών που πέρασε ποτέ απο την Ευρώπη και που συνέβαλλε τα μέγιστα λόγω της ανικανότητάς του στην καταστροφή της χώρας του. Τώρα αν το μοιρολόι του πάνω απο τον τεθνεώτα ακούγεται ευχάριστα στ΄αυτιά μας , τέτοιοι μας αξίζουν...

   • GLAD avatar
    GLAD @ οδυσσεύς Κ. 07/04/2015 18:16:24

    Eίναι τουλάχιστον θετικό ότι αναφέρεστε σε γνώμη (ποιών άραγε) Ευρωπαίων (υποθέτω ειδικών, διότι των λοιπών η γνώμη δεν έχει σημασία) περί της επιστημονικής του αξίας. Πάλι καλά που δεν αναφέρεστε σε Υπερβορειοαφρικανούς και ίσως ξέρετε τι εννοώ. Δυστυχώς αγαπητέ Οδυσσέα , τρεις χιλιάδες χρόνια μετά ακόμη περιφέρεστε ανά την Μεσόγειο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.