#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2013 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προεδρευομένη η Προεδρική Δημοκρατία;Στην χώρα μας, ζήσαμε για πολλά χρόνια την Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ή αλλιώς Πρωθυπουργική Δημοκρατία. Πριν από την χούντα του ’67 περάσαμε μερικές δεκαετίες με Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, όπου ο Βασιλιάς είχε ορισμένως, περισσότερες θεσμικές (και κυρίως εξωθεσμικές) εξουσίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο τελευταίος, μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 1986 έχει  εξαιρετικά περιορισμένες έως ανύπαρκτες αρμοδιότητες. Ουσιαστικά το σημερινό μας Πολίτευμα είναι μια Πρωθυπουργοκεντρική Δημοκρατία, όπου όμως κάθε εξουσία πηγάζει αποκλειστικά απευθείας από το κοινοβούλιο, δηλαδή τους βουλευτές – αντιπροσώπους του λαού, δηλαδή τα κόμματα. Ο έχων την απόλυτη εξουσία είναι δηλαδή ο Πρωθυπουργός, ο οποίος όμως για να άρχει, πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων των βουλευτών, δηλαδή την «δεδηλωμένη».

Τελευταίως, πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν επανεξέταση του τύπου του Πολιτεύματος της χώρας, δια μέσου μιας σαρωτικής συνταγματικής μεταρρύθμισης. Δεδομένου πως το «αντίπαλο δέος» της Προεδρευόμενης ή Βασιλευόμενης Δημοκρατίας που κυριαρχεί στην Ευρώπη, είναι η Προεδρική Δημοκρατία που κυριαρχεί στην Αμερικάνικη ήπειρο και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, είναι φυσικό οι οπαδοί μιας τέτοιας συνταγματικής μεταρρύθμισης να προτείνουν την εισαγωγή στην Ελλάδα του Πολιτεύματος της Προεδρικής Δημοκρατίας. Η Προεδρική Δημοκρατία είναι ένα Πολίτευμα που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου ανάμεσα στις οποίες δεσπόζουν οι ΗΠΑ. Ένα σύστημα Προεδρικής Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό όμως, που θα μπορούσε να ονομαστεί ημι-Προεδρική Δημοκρατία, εφαρμόζεται στην Γαλλία και στην Ρωσία.

Στον παρακάτω παγκόσμιο χάρτη, με μπλε χρώμα φαίνονται οι χώρες με καθαρή Προεδρική Δημοκρατία, με κίτρινο όσες εφαρμόζουν την ημι-Προεδρική Δημοκρατία, με πορτοκαλί οι Κοινοβουλευτικές Προεδρευόμενες Δημοκρατίες σαν την χώρα μας και με κόκκινο οι Συνταγματικές Μοναρχίες.Υπάρχουν έρευνες (π.χ. της Κάπα Research για το Βήμα , 2007) που δείχνουν ότι ακόμη και πριν από την οικονομική κρίση, ο ελληνικός λαός έδειχνε υψηλή αποδοχή για το Πολίτευμα της Προεδρικής Δημοκρατίας (46,8%) έναντι της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας (39,9%) και της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας (11,6%). Δεν έχω υπόψη μου για πιο πρόσφατες έρευνες, αλλά η αλήθεια είναι πως μετά από τρία χρόνια κρίσης και ύστερα από την συνολική αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, θα ήταν παράξενο να μείνει έξω από την κριτική των εξαγριωμένων πολιτών, ο τύπος του Πολιτεύματος της χώρας. Αλλά, αναρωτιέται κανείς, μπορεί να ευθύνεται (και) αυτός ο τύπος του Πολιτεύματος για την έκπτωση στην συνείδηση των πολιτών ολόκληρου του πολιτικού εποικοδομήματος και κατά συνέπεια και των πολιτικών υποκειμένων (κομμάτων) αλλά και των ατόμων (Πολιτικών) που το υπηρέτησαν κατά  την μεταπολιτευτική εποχή;

Πολλοί ισχυρίζονται πως ΝΑΙ, καταλογίζοντας στην Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία πολλές από τις κακοδαιμονίες του πολιτικού μας συστήματος. Λένε λοιπόν πως είναι ένα ολιγαρχικό ουσιαστικά σύστημα που «γέννησε» και κατόπιν στηρίχτηκε σε μια πολιτική ελίτ με χαρακτηριστικά οικογενειοκρατίας, νεποτισμού και κλειστής κάστας. Ένα σύστημα που στηρίζεται σε πολιτικές ισορροπίες τρόμου και έχει θεσμοποιήσει την έννοια του πολιτικού κόστους. Ένα σύστημα που χρειάζεται την ενισχυμένη αναλογική για να υπάρξει. Ένα σύστημα ανίκανο στην πράξη να εφαρμόσει την απαραίτητη διάκριση των εξουσιών και επομένως ένα σύστημα άδικο και τελικά αναξιοκρατικό. Ένα σύστημα τέλος, ανίκανο λόγω δομής  να θεσμοθετήσει τακτική ημερομηνία εκλογών, περιορισμό θητειών του Πρωθυπουργού, ενιαία νομοθεσία για την δομή και λειτουργία των κομμάτων που να τηρείται και τέλος, ένα σύστημα που έχει λόγους να ελέγχει την Δικαιοσύνη, αφού πρέπει να διατηρεί αλώβητο ένα ολόκληρο πλέγμα διαπλεκόμενων συμφερόντων και ατόμων που έχει ανάγκη για να επιβιώνει και να αναπαράγει την εξουσία του.

Ο αντίλογος, ισχυρίζεται πως η Προεδρική Δημοκρατία ευνοεί τον αυταρχισμό λόγω της δομής του ίδιου του θεσμού. Ο Πρόεδρος με την εξουσία να πηγάζει απευθείας από τον λαό, είναι πράγματι πανίσχυρος και δεν προβλέπεται σύστημα ελέγχου και πτώσης του πριν την ολοκλήρωση της θητείας του. Δεδομένου αυτού, οι πειρασμοί να μεταβληθεί ένας Πρόεδρος με συγκεκριμένη ψυχοσύνθεση ή κάτω από  συγκεκριμένες συνθήκες σε απόλυτο δικτάτορα είναι μεγάλες. Η πλευρά αυτή προκρίνει λοιπόν μια πιο περιορισμένη συνταγματική αλλαγή, η οποία πιθανώς θα ενίσχυε τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και τον τρόπο εκλογής του (απευθείας από τον λαό με καθολική ψηφοφορία), αναδεικνύοντάς τον έτσι σε δεύτερο (έστω και ασθενέστερο) πόλο εξουσίας και τη δημιουργία ίσως ενός δεύτερου αντιπροσωπευτικού σώματος της Γερουσίας, σε ρόλο ελεγκτή και ισορροπιστή της απόλυτης εξουσίας του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Όπως και να έχει το πράγμα, πιστεύω πως είναι η ώρα να ανοίξουμε μια συζήτηση για το είδος του Πολιτεύματος που θα θέλαμε στην χώρα μας στην μετα-μεταπολιτευτική εποχή που έχει ήδη ξεκινήσει. Προσωπικά, θα έκλινα προς την Προεδρική Δημοκρατία τύπου Γαλλίας, όμως αν είχα να διαλέξω μεταξύ της τωρινής Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας χωρίς καμιά αλλαγή και μιας αμιγώς Προεδρικής Δημοκρατίας τύπου ΗΠΑ, θα επέλεγα σίγουρα την δεύτερη, με απευθείας όμως εκλογή του Προέδρου από τον λαό και όχι από αντιπροσώπους, πράγμα που στην χώρα μας είναι και επιθυμητό και εύκολο. Επειδή πιστεύω πως, μια τέτοια Δημοκρατία αφενός είναι πιο κοντά προς την άμεση Δημοκρατία που γεννήθηκε στην χώρα μας και αφετέρου, θα μπορούσε να δώσει μια άλλη ώθηση στα πολιτικά πράγματα και κυρίως, θα μπορούσε να δρομολογήσει αλλαγές (περιορισμός θητειών προέδρου, ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού, διάρρηξη των ανίερων πελατειακών δεσμών της σημερινής πολιτικο-οικονομικής ελίτ, πλήρη διάκριση των εξουσιών, καθιέρωση της απλής αναλογικής, ανεξαρτησία γνώμης των βουλευτών, νομοθέτηση σύμφωνα με την απόλυτη πλειοψηφία των αντιπροσώπων του λαού, κ.α.), που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να θεσμοθετηθούν εάν διατηρηθεί το παρόν Πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 10/06/2013 11:23:41

  Έχω εδραία πεποίθηση ότι το σύστημα μπορεί να ισορροπήσει καλλίτερα με Προεδρευομένη Δημοκρατία, με εκλογή Προέδρου απ' ευθείας από τον Λαό και με σοφά επιλεγμένες προνομίες στις αρμοδιότητες του Προέδρου.
  Αλλά, πρακτικά, το πιο σημαντικό είναι η σοφή επιλογή -από τον Λαό- προσώπων, τόσο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και γι' αυτή του Πρωθυπουργού. Ομολογώ, ότι δεν έχει συμβεί πάντα, όμως αυτοί είναι οι κανόνες της Δημοκρατίας και αυτοί δεν αλλάζουν.

  • akenaton avatar
   akenaton @ GO 10/06/2013 21:34:37

   Είναι η αμέσως επόμενη καλύτερη οψιόν, κατά την δική μου άποψη. Προτιμώ την Προεδρική Δημοκρατία όμως και εξήγησα όσο καλύτερα μπορούσα το γιατί. Εν τέλει, εκείνο που φαίνεται απαραίτητο κυρίως είναι ο διαχωρισμός των εξουσιών. Όποιο σύστημα την επιτυγχάνει με πιο πρόσφορο τρόπο έχει πολλά να δώσει στην διακυβέρνηση της χώρας μας.

 2. AEK avatar
  AEK 10/06/2013 11:48:44

  Χωρίς καν να διαβάσω το κείμενο, επιτέλους και άλλοι αντιλήφθηκαν την ανάγκη για Προεδρική Δημοκρατία!!!

 3. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 10/06/2013 11:49:45

  "Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ή αλλιώς Πρωθυπουργική Δημοκρατία."

  Με πάσα επιφύλαξη λάθους, νομίζω ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα. Τον όρο "Πρωθυπουργική Δημοκρατία" χρησιμοποιήσαμε στην Ελλάδα μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, οπότε οι υπερεξουσίες του ΠτΔ μεταφέρθηκαν στον πρωθυπουργό. Με άλλα λόγια, ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε σε αντιδιαστολή προς την Προεδρική Δημοκρατία.

  Στην Ελλάδα σήμερα, ο ΠτΔ είναι στοιχείο διακοσμητικό. Άδικα υπάρχει και προπαντός άδικα πληρώνεται. Η θέση του, αν συνεχίσουμε την ίδια μορφή ουσιαστικού και όχι κατ' όνομα πολιτεύματος, πρέπει να καταργηθεί, οπότε πάμε στην προεδρική δημοκρατία. Θα απαιτηθούν βέβαια αλλαγές στον σύνταγμα και κυρίως στον τρόπο εκλογής του, διότι θα πρέπει να εκλέγεται από τον λαό και όχι από το κοινοβούλιο, οπότε δεν θα χρειάζεται και ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή (βλέπε ΗΠΑ, Κύπρος κλπ.)

  • akenaton avatar
   akenaton @ Επισκέπτης 10/06/2013 21:41:11

   Αν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε, ο όρος που χρησιμοποιήθηκε ήταν "Πρωθυπουργική δικατατορία". Φυσικά είναι όρος δόκιμος που ήθελε εν τη υπερβολή του να δείξει την αν-ισόρροπη συγκέντρωση όλων σχεδόν των εξουσιών στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

 4. Scarface avatar
  Scarface 10/06/2013 11:52:58

  Προεδρικη δημοκρατια με υπουργικο συμβουλιο της επιλογης του προεδρου, αμεση εκλογη του με οριο τις δυο θητειες, σαφη διακριση των εξουσιων με δικαιωμα βετο υπο προυποθεσεις, κοινοβουλιο με κληρωτους βουλευτες με δικαιωμα για μια θητεια, συμβουλιο ασφαλειας για θεματα αμυνας και εξωτερικης πολιτικης με συμμετοχη και διπλωματων και στρατιωτικων με δικαιωμα ψηφου, μεγαλες αρμοδιοτητες στις περιφερειες, δημοψηφισματα μετα απο συλλογη υπογραφων, συνταγματικο δικαστηριο. Αυτες ειναι μερικες γρηγορες ιδεες για ενα περισσοτερο λριτουργικο πολιτευμα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Scarface 10/06/2013 21:41:52

   Ενδιαφέρον σχόλιο, ευχαριστώ.

 5. arcane avatar
  arcane 10/06/2013 12:46:10

  Σκεφτείτε να είχαμε Προεδρική Δημοκρατία με πενταετή θητεία Προέδρου και να είχαμε εκλέξει Πρόεδρο τον ΓΑΠ...

  Ηθικόν δίδαγμα: με την Προεδρευόμενη τα λάθη μπορούν να διορθωθούν πριν καταστραφεί ολοκληρωτικά η χώρα, με την Προεδρική όμως όχι.

  • akenaton avatar
   akenaton @ arcane 10/06/2013 21:42:55

   Υπάρχει μια αλήθεια στα λεγόμενά σας, αλήθεια που εντοπίσαμε και στο σημείωμα. Κανένα σύστημα δυστυχώς δεν είναι τέλειο, μακάρι να υπήρχε τέτοιο σύστημα, να το υιοθετούσαμε.

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 10/06/2013 12:50:06

  Ε'αν, αγαπητέ Ακενατών, σκοπός είναι να απεμπλακεί η κομματική σφαίρα από την κρατική, τοτε ΝΑΙ! 1000 φορές. Η ταύτιση κόμματος και κράτους μας στοίχισε ουκ ολίγες τραγωδίες και συνεχίζει να μας στοιχίζει.

 7. Ρηνα avatar
  Ρηνα 10/06/2013 13:02:32

  Βασιλευομενη Δημοκρατια. Οπως παλια. Αφου δεν ειμαστε αξιοι. Θα μπορουσε ενας βασιλιας να κλεβει δεκαετιες τη χωρα και να μην τον ξεφωνιζαν τα κομματα; να τον καλυπτουν ενω θα οδηγουσε τη χωρα στη καταρρευση; Ουδεποτε και θα ηταν και εγγυηση για το πολιτευμα. Επειδη ολα κρινονται εκ του αποτελεσματος, παρασυρθηκαμε απο λαοπλανους και βγαλαμε μονοι μας τα ματια μας και τωρα πληρωσαμε και συνταξιοδοτησαμε ενα σωρο ασχετους μονο και μονο για να εχουμε την ονομαστικη ....βουλα του πολιτευματος.

  • GO avatar
   GO @ Ρηνα 10/06/2013 13:11:25

   Σας βρίσκετε πρόχειρος κάνας Βαυαρός, για να προχωρήσουμε γρήγορα;

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ GO 10/06/2013 14:09:42

    Απο σαχλαμαριτσες ειμαστε πρωτοι...κατι πιο ουσιαστικο;

    • GO avatar
     GO @ Ρηνα 10/06/2013 20:36:22

     Μία και μόνη σαχλαμαρίτσα αναγνωρίζω, αυτή του
     -οφειλομένου στο σοκ που υπέστην- ορθογραφικού μου λάθους.
     Αντίθετα, πελώρια σαχλαμάρα, διακρίνω, σε τέτοιου είδους νοσταλγία.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ GO 10/06/2013 16:50:22

    Ράιχενμπαχ, Φούχτελ, Τόμσεν.
    Δύο Βαυαροί και ένας Δανός για να κρατήσουμε και τις ισορροπίες με τον οίκο τον Γλύξμπουργκ.

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ Ρηνα 10/06/2013 14:12:18

   Και για να πάμε λίγο πιο πέρα, κατά προτίμηση εξαδάχτυλος και οπωσδήποτε "ελέω Θεού".

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Ρηνα 10/06/2013 20:31:58

   "Θα μπορουσε ενας βασιλιας να κλεβει δεκαετιες τη χωρα και να μην τον ξεφωνιζαν τα κομματα; "
   Ναι, θα μπορούσε, άρκεί να έκλβαν και τα κόμματα και οι κομματικοί κομμισσάριοι...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ρηνα 10/06/2013 21:44:10

   !!!!!!!! Άφωνος αγαπητή Ρήνα. Και φυσικά σφόδρα ενάντιος.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ akenaton 11/06/2013 13:52:40

    Μην σοκαρεστε ολοι και μην ξορκιζετε τιποτα σ αυτη τη ζωη.
    Ολα αυτα δηλ που μας συμβαινουν ηταν πιθανοτερα; Να γυριζει αναποδα η ζωη εκατομμυριων Ελληνων και να μας λενε οτι θα κρατησει χρονια και να το παρουμε αποφαση οτι θα χαθουν μερικες γενιες; Να ξοδευει η πατριδα ν αναστησει τα παιδια της για να τα εκμεταλλευτουν αλλες χωρες; Να μας το ψιλολενε οτι δεν γιναμε ακομα Συρια;;;;
    Εγω γερασα και οι λεκτικες ισορροπιες δεν μου λενε πια τιποτα. Οταν ολοι θα εξαφανιστουν και θα κληθουμε να βγαλουμε τα καστανα απ τη φωτια σαν χωρα αλλα και ο καθενας μας χωριστα, οταν μπορει ξαφνικα να χτυπησουν σειρηνες, οταν αλλιως θα κοιμηθουμε κι αλλιως θα ξυπνησουμε με ο,τι αυτο συνεπαγεται, τοτε ας ψαξουμε να βρουμε ποιος θα τα εκφραζει απαλοτερα....Ενταξει και γω τον συμπαθω τον πρωθυπουργο και ειναι ο πιο κοντινος στις πεποιθησεις μου αλλα υπαρχουν και στιγμες που οι χωρες αντιμετωπιζουν ανυπερβλητα προβληματα και εχουμε δει στην ιστορια μας μεγαλους ηγετες να τα βρισκουν μπαστουνια και εδω δεν μιλαμε για επιλυση προβληματων αλλα για το αν θα επιζησει η χωρα. Οποτε το διακυβευμα ειναι διαφορετικο και αυτο που ειπα ειναι οτι σε ανωμαλες και ακραιες καταστασεις ολα ειναι πιθανα.

 8. Σ.Κ.Μ. avatar
  Σ.Κ.Μ. 10/06/2013 13:05:30

  Προεδρευόμενη Δημοκρατία με αρμοδιότητες Προέδρου, όπως είχαν καθορισθεί αρχικά επί Εθνάρχη Καραμανλή, θα ήταν καλύτερα.
  Η συζήτηση περί Προεδρικής / Προεδρευόμενης Δημοκρατίας είναι μάλλον "πολυτέλεια" στην κατάσταση που είμαστε. Εκτός αν υπάρχουν σκέψεις για να μεταπηδήσουν κάποιοι στην προτεινόμενη ενισχυμένη Προεδρική Δημοκρατία.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Σ.Κ.Μ. 10/06/2013 14:26:04

   Τό δίδυμο θά ἦταν ἀκτύπητο, μά πρό πάντων ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ!!!

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Σ.Κ.Μ. 10/06/2013 15:49:52

   To Σύνταγμα του 1974 δεν ήταν ισορροπημένο, διότι, ενώ έδιδε μεγάλες εξουσίες στον ΠτΔ, όπως στην Γαλλία για παράδειγμα, όριζε αυτός να εκλέγεται από την Βουλή, όπως στην Γερμανία, όπου όμως δεν έχει τέτοιες εξουσίες.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Σ.Κ.Μ. 10/06/2013 21:46:27

   Δεν θεωρώ πως είναι πολυτέλεια να συζητήσουμε τώρα για θεσμικές τομές στο πολίτευμα και το σύνταγμα της χώρας. Ίσα-ίσα, είναι η πιο κατάλληλη ώρα. Αρκεί η συζήτηση να γίνει νηφάλια και με όρους που προάγουν το συμφέρον του λαού και της Πατρίδας.

   • GO avatar
    GO @ akenaton 11/06/2013 07:51:10

    Τι λες; Πολυτέλεια είναι!
    Εμπρός, όλοι μαζί, να συζητάμε για την Μπάρμπι-Μήτσι και το νυφικό της!
    Ενεός, βρε Akenaton και το εννοώ.

 9. Nik avatar
  Nik 10/06/2013 13:14:17

  Η Κύπρος έχει προεδρική δημοκρατία και το σύστημα απέδειξε ότι δουλεύει και εκτός ΗΠΑ. Αρκεί να υπάρχουν τα απαιτούμενα μέτρα ελέγχου και ο πλήρης διαχωρισμός των εξουσιών, πράγμα που ξενίζει την τοπική πολιτική νομενκλατούρα.

  Μια πρσόθεση προσωπική: αν είναι να υπάρχει γερουσία τότε εκλέξιμοι να είναι άτομα με πτυχία ΑΕΙ και κατά προτίμηση μεταπτυχιακά και με δεκαετή τουλάχιστον επαγγελματική πείρα και με μια μόνο θητεία. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια νέα κάστα καριερίστα πολιτικού σε μια Ανω Βουλή.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Nik 10/06/2013 21:50:02

   Η μαύρη αλήθεια είναι πως εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την ποιότητα και την ικανότητα των εκλεγμένων πολιτικών προσώπων, είναι οι πολίτες που ψηφίζουν κατά το μεγαλύτερο μέρος και τα κόμματα κατά το μικρότερο. Οι επιλογές ημών των πολιτών, μπορούν κάλιστα να "σπρώξουν" τα κόμματα σε καλύτερες προτάσεις πιο άξιων υποψηφίων. Όμως όπως και σε πολλά άλλα θέματα, ως λαός αρνούμαστε επίμονα να κοιτάξουμε στον καθρέπτη και σε αυτό το θέμα. Μας φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός ημών και των "ελαφρών" έως αδικαιολόγητων επιλογών μας.

 10. cyprusnet avatar
  cyprusnet 10/06/2013 13:29:01

  Αν και το αποκλειω, εαν ποτε γινει αυτη η αλλαγη θα σταυροκοπιεμαι νυχθημερων!!!... Η Προεδρικη Κυβερνηση, με απευθειας εκλογη και μια αλλη Νομοθετικη Βουλη ή Γερουσια με αλλες ισσοροπιες, για ελενχο και ψηφιση των Νομων, ΕΙΝΑΙ το ιδανικοτερο Πολιτευμα....... Λογω δε και οτι οδευουμε σε μονιμες Κυβερνησεις Συμμαχιων, ειναι προς το συμφερον και μονο του ΛΑΟΥ....
  ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ, το Πολιτικο και Επιχειρηματικο στατους να αφησει να γινει κατι τετοιο.. Θελουν Ψευτες και λιγους εμπλεκομενους Πολιτικους για να δρασουν!!!

  • akenaton avatar
   akenaton @ cyprusnet 10/06/2013 21:50:36

   Συμφωνώ!

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ cyprusnet 11/06/2013 09:40:15

   +++

 11. κατοικος Mποτσουανας avatar
  κατοικος Mποτσουανας 10/06/2013 13:33:52

  συμφωνω σε ολα και προσθετω
  τεστ νοημοσυνης και γενικων γνωσεων πολιτικης οικονομιας σε ολους τους εν ενεργεια βολευτες
  αυτοι που εχουν iq θερμοκρασιας δωματιου να μας αδειαζουν τη γωνια


  αν ζουσε ο Αλέξανδρος Τάιλερ
  θα ελεγε οτι βρσικομαστε μπροστα σε μια καραμπινατη περιπτωση
  δημοκρατιας που εχει κανει τον κυκλο της
  http://friendshipiseverything.blogspot.gr/2011/09/blog-post_9867.html

  ισως αργοτερα, σα κοινωνια
  να μπορεσουμε να συζητησουμε για την επαναφορα-με τη χρηση της τεχνολογιας- στην "άμεση Δημοκρατία" και ετσι να ξαναδωσουμε τα φωτα του πολιτισμου στους υπολοιπους βαρβαρους

  δυστηχως ομως κατα πως φαινεται , θα προηγηθει η εποχη της σφαλιαρας
  ας ευχηθουμε να ειναι συντομη και σχετικα ανωδυνη

 12. Jim Bim avatar
  Jim Bim 10/06/2013 13:47:22

  Πρόεδρο έχουμε ..... Α Σαμαράς !!!!! οι υπόλοιποι θα τον στηρίζουν για την 10ετια μέχρι να μεγαλώσει ο Αλέξης

 13. Ρηνα avatar
  Ρηνα 10/06/2013 14:20:54

  Μμμμ...ενημερωμενο σας βρισκω.

 14. Πολίτης Θ avatar
  Πολίτης Θ 10/06/2013 18:40:03

  Προεδρική Δημοκρατία, ασυμβίβαστο υπουργού - βουλευτή, εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, γερουσία για τη διασφάλιση των ισορροπιών.
  Εκλογή βουλευτών και γερουσιαστών από μονοεδρικές περιφέρειες με πλειοψηφικό σύστημα.
  Φυσικά δικαίωμα αρνησικυρίας στον πρόεδρο.
  Εννοείται η ύπαρξη συνταγματικού δικαστηρίου.
  Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών να περάσει ως άρθρο στο σύνταγμα, έτσι ώστε να μην τον αλλάζει όποτε θέλει η κυβέρνηση.
  Και νόμιζω πως δεν πρέπει να συζητούμε για κληρωτούς βουλευτές ή για γερουσιαστές με πτυχιο ΑΕΙ και επγγελματική εμπειρία. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στη νεολαία να ασχοληθεί με τα κοινά, όχι να την απομακρύνουμε.
  Όπως επίσης δεν νομίζω πως πρέπει να υπάρχει το όριο των δυο θητειών του προέδρου. Θέμα των ψηφοφόρων είναι για πόσον καιρό θα κρατήσουν κάποιον σε μια τέτοια θέση.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Πολίτης Θ 10/06/2013 21:54:12

   Συμφωνώ στα περισσότερα. Διαφωνώ στις θητείες. Είμαι αναφανδόν υπέρ των δύο το πολύ θητειών για τον κατέχοντα την μεγαλύτερη εξουσία. Αφενός επειδή σε δύο θητείες ότι έχει κανείς να δώσει συνήθως το έχει δώσει (έτσι λέει η πολιτική ιστορία) και αφετέρου, επειδή έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος για φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.

 15. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 10/06/2013 21:33:31

  Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σχεδόν πάντα μπιμπελό, ακόμη και σε προεδρικές δημοκρατίες.

  Στην αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία που πραγματικά ονομάζεται δικομματισμός και αποτελεί το 100% των περιπτώσεων, την εξουσία θα την έχει είτε ο Α είτε ο Β. Υπάρχουν και περιπτώσεις που παίρνουν και οι 2 την εξουσία αλλά είναι σαν να την είχε μόνο 1. Και οι δυο τους θα κάνουν στο τέλος τα ίδια, παρότι φαίνονται διαφορετικοί. Τέλος, κανείς δεν έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Έχουμε ίσια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δηλαδή, στη σειρά. Για παράδειγμα, αν ο πλούσιος επιχειρηματίας φοροδιαφύγει θα την γλυτώσει με το πολιτικό λόμπυ ή με τον εκβιασμό ότι θα πάρει τα λεφτά του και τις επιχειρήσεις του μακριά από τη χώρα. Το κράτος υποκύπτει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Κι αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα μπρος στα χιλιάδες που υπάρχουν.

  Επομένως, γιατί να μπλεκόμαστε και να τσακωνόμαστε για το πως πρέπει να είναι (προεδρική ή προεδρευόμενη) κάτι (δημοκρατία) που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο; Από το να διαλέγουμε τον μονάρχη, καλύτερα απόλυτη μοναρχία αλλά με ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, να μην έχουμε και αυταπάτες ότι ζούμε στο ιδεατό δημοκρατικό σύστημα. Να ξέρουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι. Όσο υπάρχουν δυνάμεις και συμφέροντα ανώτερα της πολιτείας, δεν μπορεί να υπάρχει δημοκρατία.

  Θα γλυτώσουμε και τα κόστη των ανούσιων εκλογών. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ανώτερη της "δημοκρατίας".

  • akenaton avatar
   akenaton @ Φοιτητης 10/06/2013 22:00:46

   "Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σχεδόν πάντα μπιμπελό, ακόμη και σε προεδρικές δημοκρατίες."
   Αυτό δεν το κατάλαβα. Θα το καταλάβαινα αν εννοούσατε ο εκάστοτε έχων την εξουσία είτε Πρόεδρος είτε Πρωθυπουργός. Τα υπόλοιπα που λέτε, συνήθως τα μουρμουράνε όσοι γκρινιάζουν για τα τρωτά της δημοκρατίας. Εσείς τουλάχιστον έχετε το θάρρος να προτείνετε στα ίσα την απόλυτη μοναρχία. Διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως με οποιαδήποτε τέτοια απαισιόδοξη και απαρνητική του ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΠΟΛΙΤΗ πρόταση. Η δημοκρατία έχει ατέλειες αλλά είναι ότι καλύτερο έχει επινοήσει μέχρι τούδε ο άνθρωπος ώστε να κυβερνηθεί το δυνατόν δικαιότερα.

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ akenaton 11/06/2013 14:24:32

    Αγαπητέ μου, αυτά που είπα δεν είναι προβλήματα της δημοκρατίας, αλλά προβλήματα ενός συστήματος που αυτοαποκαλείται δημοκρατία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει την αληθινή δημοκρατία, πλην ΙΣΩΣ της Ελβετίας. Ασφαλώς και η αληθινή δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα που υπάρχει.

    Τέλος, για την απόλυτη μοναρχία, με παρεξηγήσατε ή μάλλον δεν τα είπα εγώ καλά. Αν η μοναρχία αυτή μου προσφέρει περισσότερες ελευθερίες, δικαιώματα, βιοτικό επίπεδο και ευκαιρίες από μια δημοκρατία, τότε εξ ορισμού αποτελεί ένα καλύτερο περιβάλλον για να ζήσεις, αφού έχεις περισσότερα από όσα θα είχες σε μια δημοκρατία. Με αντάλλαγμα να μην ψηφίζεις τους ίδιους και τους ίδιους κάθε 4 χρόνια; Νομίζω είναι πολύ καλό deal. Μην μπερδεύεστε με την απόλυτες μοναρχίες της Κίνας, Β.Κορέας, Σ.Αραβίας, Κατάρ, κτλ. Μιλάω κι εγώ στο θεωρητικό, ιδεατό επίπεδο. Ασφαλώς και η ικανότητα ενός μονάρχη δεν είναι κληρονομικό χάρισμα και μπορεί να καταλήξει σε πολύ άσχημη τροπή.

    Αν θέλετε, αντί για απόλυτη μοναρχία, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε στην πρόταση μου με συνταγματική μοναρχία (αλλά μη κοινοβουλευτική όπως είναι πχ.Ισπανία).

 16. Tonia G. avatar
  Tonia G. 11/06/2013 09:48:53

  Αγαπητέ Akenaton εύγε για την επιλογή θέματος.
  Η Ελλάδα είναι, θεωρώ, το απόλυτο υπόδειγμα εφαρμογής για το πολίτευμα της Προεδρικής Δημοκρατίας. Η ιστορία μας (ταραχώδης και τακτικά κηδεμονευόμενη), η νοοτροπία και ο χαρακτήρας μας (ευέξαπτος, ανοργάνωτος αλλά έντονα δημιουργικός) μας επιβάλλει να αποκτήσουμε επιτέλους κυβερνητική σταθερότητα.
  Μας ΕΠΕΒΑΛΑΝ Βασιλευόμενη Δημοκρατία και μετά Προεδρευόμενη για να ελέγχουν ευκολότερα το σύστημα εξουσίας. Η Ελλάς για να περπατήσει χρειάζεται ισχυρό Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο, με 5ετή θητεία αλλά τονίζω ανεξάρτητη εκλογή από τη Βουλή και αυστηρό έλεγχο από τους Βουλευτές και τους Γερουσιαστές. Με 2 θητείες μάξιμουμ.
  Τι πιο τραγικό για το ηθικό ενός Έθνους να βλέπεις «απόμαχους της ζωής» να κατέχουν το δήθεν υψηλότερο αξίωμα…
  Βουλή με 250 Βουλευτές, εκ των οποίων οι 50 θα είναι Επικρατείας για να εκλέγονται Βουλευτές και από τα μικρότερα κόμματα. Η Αττική π.χ. θα έχει περίπου 100 μονοεδρικές, όπου Περιστέρι και Αιγάλεω θα είναι μια μονοεδρική, Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Χολαργός, Παπάγου μια άλλη, όπως π.χ. και οι Κυκλάδες θα χωριστούν σε τρεις μονοεδρικές.
  Τέλος θεωρώ πως απαιτείται δημιουργία Σώματος "Γερουσίας" ή "Άνω Βουλής" με 50 Γερουσιαστές. Aυστηρά 3 Γερουσιαστές ανά περιφέρεια για να εκπροσωπείται με ίσους όρους όλη η Επικράτεια ανεξαρτήτως πληθυσμού, στο σύνολο δηλαδή 39 και 11 από την Ομογένεια(7)/Κύπρο(2)/Κάτω Ιταλία(1)/Πόντος Μ.Ασίας(1).
  Δύσκολα όμως το σύστημα θα αυτοκαταστραφεί πριν κατακτήσει τις δομές του νέου συστήματος. Αυτή είναι η δυστυχία μας. Ας ελπίσουμε πως θα βρεθεί αυτός ο αλτρουιστής πολιτικός ιδεολόγος ηγέτης που θα βάλει τη χώρα πριν από το "μαντρί" του.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Tonia G. 11/06/2013 12:51:26

   Ευχαριστώ για το σχόλιό σας αγαπητή μου Tonia G. Πάντοτε ενδιαφέροντα τόσο τα σχόλια όσο και οι αναρτήσεις σας (επιτέλους! ελπίζω και συχνότερα). Να είστε καλά.

  • Γκιαούρης avatar
   Γκιαούρης @ Tonia G. 14/06/2013 15:57:07

   πάλι την ξεχάσαμε την Βόρεια Ήπειρο, ή είμαστε ολίγον αλβανοί εμείς?!

 17. akenaton avatar
  akenaton 11/06/2013 12:49:21

  Ο σχολιογραφικός "επιπολασμός" και η συσχέτισή του με τα θέματα αρθρογραφίας στα οποία αυτός κατανέμεται και στο αντινιούζ και σε άλλα ιστολόγια γνώμης, πολλές φορές με αφήνει κι εμένα άφωνο. Δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να μας αποθαρρύνει αυτό το γεγονός ή να μας προτρέπει για ουσιαστικότερες δημόσιες συζητήσεις, αλλά είμαι βέβαιος πως εξηγεί (ειδικά αυτή την περίοδο) εν μέρει γιατί καταντήσαμε ουραγοί του πολιτισμένου κόσμου και κατεστραμμένοι οικονομικά ως χώρα και ως κοινωνία.

  ΥΓ. Την έννοια "επιπολασμός" μπορείτε να την θεωρήσετε και στην κυριολεξία της γιατί μάλλον περί κοινωνικής-πολιτικής νόσου πρόκειται!

  • GO avatar
   GO @ akenaton 11/06/2013 13:15:16

   Το θέμα είναι του γιατρού 100%!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.