27/09/2008 01:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προβλήματα στην City Press

Ο κ. Γ. Κύρτσος, εκδότης της δωρεάν εφημερίδας, City Press, η οποία καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των εφημερίδων σε κρατική διαφήμιση και η σύζυγός του τοποθετήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ στον δημόσιο φορέα για την περιβαλλοντική προστασία της Ζακύνθου, και προηγουμένως στον ΕΦΕΤ, απέλυσε τον δημοσιογράφο, κ. Χ. Βούζα.

Ο τελευταίος ήταν μέχρι πριν από ένα έτος συνδικαλιστικός εκπρόσωπος στην εφημερίδα. Ο κ. Κύρτσος τον κατηγόρησε για πολυθεσία και για εκβιαστική άσκηση δημοσιογραφίας (εις βάρος της κ. Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ). Βέβαια, κατά πληροφορίες, η άλλη πλευρά φέρεται να λέγει ότι και το 2004 ο κ. Κύρτσος είχε επιχειρήσει να απομακρύνει και πάλι τον -τότε- εκπρόσωπο των εργαζομένων, αλλά προσέκρουσε στη συνδικαλιστική ασυλία.

Και βέβαια το κείμενο το οποίο κατά τον κ. Κύρτσο είναι εκβιαστικό, καμία σχέση:

Παράταση

14-05-2008

Στην τελευταία θέση της βαθμολογίας των πολιτικών εκπροσώπων βρίσκεται η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Παιδείας κ. Ά. Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στην κ. Διαμαντοπούλου καταλογίζονται, μεταξύ άλλων, αργές ή καθόλου αντιδράσεις στις ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας, με αποτέλεσμα το κόμμα να μην έχει στην ουσία αντίλογο σ' ένα ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό της Παιδείας. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που στη Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν τα όσα περί «παράτασης» θητείας του Γ. Παπανδρέου είχε πει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι προς παρόν παρατείνεται (για λίγο;) η δική της θητεία.   

Χρ.Βζ.

Διαβάστε και στα σχόλια τι λέει ο δημοσιογραφος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 27/09/2008 01:40:02

  Αθήνα 25.9.08
  Προς Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
  Κοιν. Εργαζόμενοι στη City Press


  Αγαπητοί συνάδελφοι
  Με έκπληξη και οργή διάβασα σήμερα στην εφημερίδα “City Press” στην οποία εργαζόμουν μέχρι πρότινος, το κεντρικό άρθρο του εκδότη κ. Γιώργου Κύρτσου το οποίο καταφέρεται κατά του συνδικαλιστικού μου σωματείου και κατά εμού προσωπικά, κάνοντας λόγο για «κύκλωμα» ΕΣΗΕΑ «συντεχνιακή πορεία δημοσιογραφικού εκφυλισμού» και για «αντιδεοντολογική πολυθεσία». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κύρτσος αναφέρεται με συκοφαντικό, προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο στο πρόσωπό μου, μειώνοντας την προσωπικότητά μου και την επαγγελματική μου υπόσταση. Δεν είναι δε η πρώτη φορά που ο κ. Κύρτσος αυτοαναιρείται. Γιατί, πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κάνεις τη συμπεριφορά του με βάση την «αυγουστιάτικη» χειρόγραφη επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ με την οποία προτείνει να με επαναπροσλάβει στην εφημερίδα του, όταν και σε εκείνη την επιστολή όπως και στο συγκεκριμένο άρθρο του με κατηγορεί για «αντιδεοντολογική συμπεριφορά» και «πολυθεσία». Επιθυμεί, δηλαδή, ο κ. Κύρτσος να συνεργάζεται στην εφημερίδα του με έναν «αντιδεοντολόγο πολυθεσίτη», τον οποίο, σημειωτέον, απέλυσε την 30η Ιουλίου, ένα μόλις μήνα μετά τη λήξη της συνδικαλιστικής του ασυλίας και δύο μόλις ημέρες πριν η City Press κλείσει για τις θερινές διακοπές του Αυγούστου; Ή τώρα που το δικαστήριο ακύρωσε για τυπικούς λόγους την απεργία που είχε προκηρύξει η ΕΣΗΕΑ για σήμερα Πέμπτη 25/9/2008 η πρότασή του ακυρώνεται από τους πανηγυρισμούς του για τη «νίκη της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και των εκατοντάδων χιλιάδων αναγνωστών της City Press»;

  Αγαπητοί συνάδελφοι

  Δεν θα ήθελα να μπω σε διάλογο με τον κ. Κύρτσο. Είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία του στο δημόσιο χώρο και αυτά που πρεσβεύει. Απέχουν παρασάγγες από τα δικά μου 20 χρόνια στη δημοσιογραφία και αυτά που εγώ πρεσβεύω. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να απαντήσω όταν θίγεται η τιμή, η υπόληψή μου και η επαγγελματική μου υπόσταση. Σε σχέση, λοιπόν, με τα όσα ψευδή και συκοφαντικά αναφέρει ο κ. Κύρτσος στο άρθρο και την επιστολή του επισημαίνω τα εξής και επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου:

  Πρώτον: Σχετικά με τα όσα αφήνει στην επιστολή του να εννοηθούν περί μη «πραγματικής στήριξης» από μέρους μου της εκδοτικής προσπάθειας, της City Press, αναρωτιέμαι «πραγματικά» αν ο εκδότης διαβάζει την εφημερίδα του. Γιατί αν την διάβαζε θα έβλεπε ότι ο υπογράφων έγραφε, (όπως, άλλωστε, και οι περισσότεροι από τους ελάχιστους εργαζόμενους στην εφημερίδα) καθημερινά και μέχρι την ημέρα της απόλυσής του, κατά μέσο όρο 1500 λέξεις (κοινοβουλευτικό-πολιτικό ρεπορτάζ, παραπολιτικά, συνεντεύξεις κλπ) και μέσα σε αυτά τα χρόνια είχε τουλάχιστον 1000 πρωτοσέλιδα θέματα στη City Press!

  Δεύτερον: Όταν ο εκδότης της City Press κάνει λόγο για πολυθεσία δεν ξέρει κανείς αν θα πρέπει να γελάσει ή να κλάψει. Αλήθεια για ποια πολυθεσία μιλάει; Γι’ αυτή του εκδότη εφημερίδων, του μεγαλοστελέχους του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του Alpha και δεν ξέρω που αλλού, με τα εκατομμύρια ευρώ ή αυτή του εργαζόμενου που έχει ένα μισθολόγιο της «πείνας» και προσπαθεί να «τσοντάρει» με δουλειές σε μη ανταγωνιστικά μέσα με το κομμάτι, που πληρώνονται μέσω ΔΠΥ (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών); Και τέλος πάντων, γιατί ο εκδότης της City Press με προσέλαβε στην εφημερίδα του το Μάιο του 2003 όντας «πολυθεσίτη», καθώς γνώριζε ότι εργαζόμουν τότε στο Flash και την Αξία; Και κάτι ακόμα: Τα όσα περί «αποκλειστικής απασχόλησης» αναφέρει ισχύουν μόνο για τον «πολυθεσίτη» Βούζα ή και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην εφημερίδα συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου;

  Τρίτον: Τα περί μη τήρησης της δεοντολογίας είναι ανακριβή και υποβολιμαία από μέρους του. Και εξηγούμαι: Πράγματι έγραψα ένα παραπολιτικό για την κ. Διαμαντοπούλου (για το οποίο, σημειωτέον, δεν υπήρξε καμία ένσταση από τη διεύθυνση της εφημερίδας, που το δημοσίευσε και μάλιστα σε περίοπτη θέση), όπως έχω γράψει χιλιάδες παραπολιτικά την τελευταία πενταετία που εργάζομαι στη City Press. Το συγκεκριμένο παραπολιτικό αφορούσε την πλημμελή δραστηριότητα της εν λόγω βουλευτού ως πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία, διαπίστωση η οποία είχε γίνει σε πολλά ρεπορτάζ και παραπολιτικά άλλων εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ την ίδια περίοδο. Δεν αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, γιατί συνδέεται με το περιοδικό Metropolitan.

  Ή μάλλον, όπως σας ανέφερα και κατά την προφορική ενημέρωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στη συνεδρίαση της Πέμπτης 4/9/2008, αντιλαμβάνομαι (όπως και όλοι όσοι γνωρίζουν τη συνδικαλιστική μου δραστηριότητα στη City Press) τη συνέχιση μιας μεθόδευσης που ξεκίνησε από την ιδιοκτησία της εφημερίδας το Δεκέμβριο του 2004 όταν τότε παραμονές Χριστουγέννων (όπως αντιλαμβάνεστε ο εκδότης της City Press έχει «αδυναμία» στο να κάνει απολύσεις παραμονές εορτών ή διακοπών κατά τη διάρκεια των οποίων η εφημερίδα παραμένει κλειστή, άρα και η δυνατότητα για δυναμική αντίδραση από την ΕΣΗΕΑ είναι περιορισμένη) είχε επιχειρήσει να με απολύσει ενώ ήμουν εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (βλ. σχετικά συνημμένο: Εξώδικη δήλωση μου προς τη City Press). H μεθόδευση αυτή συνεχίστηκε και το επόμενο διάστημα και κορυφώθηκε στις περσινές εκλογές όπου έχασα με τέσσερις (4) ψήφους έναντι τριών (3) μετά από δύο θητείες στο Μεικτό Συμβούλιο.


  Αγαπητοί συνάδελφοι

  Είναι σαφές ότι ο εν λόγω εκδότης δεν ανέχεται στην εφημερίδα του το δικαίωμα της ελεύθερης (συνδικαλιστικής) έκφρασης. Στόχος του είναι να καταπνίξει με όλα τα μέσα κάθε διαφορετική φωνή, η οποία αντιδρά στις απολύσεις, στη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην οικογενειοκρατία που διορίζει διευθυντές, δημοσιογράφους τριών μηνών, στην οσφυοκαμψία που μετατρέπει εν μία νυκτί σε αρχισυντάκτες, αρχάριους διορθωτές κειμένων. Στόχος του είναι να πλήξει προσωπικά με κάθε τρόπο όποιον έχει διαφορετική άποψη από τον ίδιο και την υποστηρίζει με σθένος. Στόχος του, αυτό να καλυφθεί πίσω από την κατασκευή θεμάτων που συκοφαντούν και αποπροσανατολίζουν. Γι’ αυτό και η εφεύρεση της «υπόθεσης Διαμαντοπούλου», γι’ αυτό και τα περί «πολυθεσίας», γι’ αυτό και τα περί μη «πραγματικής στήριξης», γι’ αυτό και όταν τα πράγματα σκουραίνουν, έρχεται η δήθεν πρόταση για επαναπρόσληψη μέσω της περίφημης χειρόγραφης «αυγουστιάτικης» επιστολής προς τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, για την ύπαρξη της οποίας πληροφορήθηκα μόλις στις αρχές Σεπτεμβρίου.

  Με αυτό τον τρόπο ο εκδότης της City Press πίστευε (και ως ένα βαθμό τα κατάφερε) ότι θα καθυστερούσε την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, επιδιώκοντας ένα αέναο «παιγνίδι» διαπραγματεύσεων από τον Καϊάφα στην Άννα(στασάκη)* και ούτω καθεξής. Ωστόσο, λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Όπως σα έχω ήδη ενημερώσει, προκειμένου να αποκαλυφθεί η μεθόδευση του και να «πέσουν οι μάσκες», σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τη νομική εκπρόσωπο της εφημερίδας την Τρίτη 9.9.2008, της ανακοίνωσα ότι δέχομαι την πρόταση του εκδότη για αποκλειστική απασχόληση υπό δύο αυτονόητες προϋποθέσεις:
  - Να καλυφθούν από τη City Press τα εισοδήματα που θα απωλέσω από την εφημερίδα «Αξία» και το περιοδικό Metropolitan, ύψους 1600 ευρώ μηνιαίως
  - Να υπογραφεί συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με τη City Press, καθώς, όπως αντιλαμβάνεστε, σε διαφορετική περίπτωση ο εν λόγω εκδότης μπορεί μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει εφεύρει νέα «υπόθεση Διαμαντοπούλου» και να με απολύσει ξανά. Στην περίπτωση αυτή θα χάσω όχι μόνο την εργασία μου στη City Press αλλά και στα άλλα δύο έντυπα με τα οποία διατηρώ άριστες επαγγελματικές σχέσεις.

  Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, ανέμενα την απάντηση της την επομένη, Τετάρτη 10.9.2008. Ωστόσο, μετά από παραπάνω από δύο εβδομάδες και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του εκδότη της City Press προς τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μαζί μου, έστω για να τηρηθούν τα προσχήματα. Αντιθέτως, υπήρξε η προσφυγή της ιδιοκτησίας της εφημερίδας στη δικαιοσύνη με στόχο να ακυρωθεί (όπως και έγινε) η 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει η ΕΣΗΕΑ για σήμερα 25/9/2008, για τυπικούς λόγους (δεν έχει ληφθεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, πράγμα που είναι πρακτικά αδύνατο και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Κύρτσος) αλλά και η δημόσια καταγγελία από τον εκδότη τόσο της ΕΣΗΕΑ όσο και εμού προσωπικά.

  Χρίστος Βούζας

 2. Θ.Β. avatar
  Θ.Β. 27/09/2008 07:49:15

  Η σοσιαλίστρια Διαμαντοπούλου δεν ανέχεται τον έλεγχο και ζητάει από τον δεξιό εκδότη να απολυθεί ένας εγαζόμενος δημοσιογράφος που έγραψε την αλήθεια που δεν την βολεύει να μαθευτεί. Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να έχουμε πάλι μια ίδια εκδοχή της Δεξιάς στο σβέρκο μας.Ο δικοματισμός βλάπτει σοβαρά την πατρίδα μας.

 3. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 27/09/2008 08:13:48

  Aπαραδεκτός ο Κυρτσός ,αλλά και οι δημοσιογράφοι πολυθεσίτες μας έχουν φλομώσει στη διαπλοκή τι θέση να πάρουμε εμείς .Όλοι καλά γράφουν ,και όλοι καλά δικαιολογούνται .Ένας κώδικας ηθικής υπάρχει σε αυτών το ντουνιά ?
  Η Αννούλα Δ.αφού έμαθε την λέξει "περιστροφείς" τώρα για άλλες δόξες πάει .

 4. Xase avatar
  Xase 27/09/2008 09:57:16

  Ο κ. Κυρτσος ειναι παρα πολλα χρονια δημοσιογραφος, εκδοτης και προ παντων σχολιαστης.

  Εγω προσωπικα δεν τον εχω ακουσει ποτε στα σχολια του, να παιρνει θεση υπερ των εργαζομενων. Ολο υπερ των εργοδοτων και του κεφαλαιου ειναι.
  Ο κ. Κυρτσος δεν ειναι πολυθεσιτης αυτη τη στιγμη;;
  Ειναι εκδοτης, ειναι σχολιαστης στον αλφα και πολλες φορες εμφανιζεται και σε αλλα καναλια και μπορει να κανει και κατι αλλο που δεν γνωριζω.
  Τζαμπα τα κανει ολα αυτα;
  Σιγουρα υπαρχουν πολλοι δημοσιογραφοι πολυθεσιτες, αλλα η γυναικα του καισαρα κλπ.

  ΥΓ. Συγνωμη για την γυναικα του καισαρα, την εχουμε καταξεσκισει.

 5. Aνδρέας avatar
  Aνδρέας 27/09/2008 10:39:03

  Καλά του έκανε. Τον προφύλαξε από το να εξελιχθεί σε ένα νέο ...."Κύρτσο" ο οποίος προφανώς διεκδικεί για τοον ευατό του το αποκλειστικό "προνόμιο" του εκβιασμού. Η πορεία του κ. Κύρτου και η εκδίωξη του από τον Ελ. Τύπο αποτελούν την πλέον αδιάψευστη μαρτυρία του ανδρός.
  "

 6. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 27/09/2008 10:49:55

  Δεν γνώριζα καν οτι η Διαμαντοπούλου ήταν υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Νόμιζα οτι ήταν η Συλβάνα Ράπτη. Λοιπόν που το περίεργο; Η εκπαίδευση άρχισε να απορρυθμίζεται φανερά απο εποχής ΠΑΣΟΚ Σημίτη,υπογείως απο το 1992-93 και μετά, και αυτήν την στιγμή εχεις την εντύπωση οτι δημιουργείται μια χαωτική κατάσταση, οπου φυσικά καλούνται οι κολλητοί και οι παρακούμπαροι να ρυθμίσουν τα αυτονόητα που κάποτε ήταν λυμένα και αυτορυθμιζοντουσαν. Υπήρχαν κανόνες στο παιχνίδι, ο οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός ειχε την δυνατότητα να ελέγξει το τι γίνεται. Και αυτό δεν έγινε απο μόνο του. Υπήρχε μια ισχυρή ΟΛΜΕ και διεκδικήσεις με απεργίες μηνών.Οι απεργίες του 91 και του 97 ήταν ήττες που οι λόγοι τους σιγοψιθυρίζονται ακόμη . Επρεπε να αποδυναμωθεί ο κλάδος για να γίνει και αυτός ενας κλάδος σαν όλους του δημοσίου.Δημόσια Εκπαίδευση; Ειναι τόσες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να ελεγχθεί μεσα απο τα ρουσφέτια και τις πελατειακές θέσεις. Και να απαξιωθεί για να ανοίξει τον δρόμο στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Διακομματική λοιπόν η συμμετοχή στο μπάχαλο που συντελείται. Και έτσι φτάσαμε, αυτά που ήταν αυτονόητα τότε, να γίνουν διεκδικήσιμα τώρα. Αξιοπρέπεια του Δάσκαλου, μισθοί κλπ...μη παρέμβση εξωεκπαιδευτικών παραγόντων για να μην αρχίσουν τα όργια της Δημόσιας Διοίκησης που την χαντάκωσαν τελικά. Ετσι,απαξιώθηκε και η ΟΛΜΕ.Και δεν ειναι άμοιρη ευθυνών.

 7. Theodore avatar
  Theodore 28/09/2008 19:20:19

  Καλα εσυ, εισαι αλλου.
  Ωστε τα λεφτα φταινε που η εκπαιδευση παει κατα διαολου;
  Οχι καλη μου, δε φταινε τα λεφτα.Η γενικοτερη ατμοσφαιρα της ησσονος προσπαθειας φταιει, που εχει προ πολλου πιασει και τους καθηγητες στα χερια της.Οι ανθρωποι,εχουν αραξει σε πολυ μεγαλο βαθμο πια,με ολα τα δικηα που μπορει να εχουν απο την απογοητευση που νοιωθουν για το γραψιμο που τους εχει η υπηρεσια.
  Ομως μην ξεχνας, επειδη εγω υπηρξα παλια στο σιναφι, οτι εκεινα τα χρονια, τα λεφτα και παλι λιγα ηταν, αλλα η νοοτροπια, διαφορετικη.
  Μην κολλας στην παλαιοκομμουνιστικη θεωρια, οτι τα παντα, ειναι τα λεφτα. Ε δεν ειναι.Υπαρχει και φιλοτιμο.
  Και η ΟΛΜΕ, αν ηθελε, θα μπορουσε να πιεσει για αλλα πραγματα, αλλα παντα, για λεφτα πιεζε.
  Αυτο, κατι λεει για τον τροπο σκεπτεσθαι και της ΟΛΜΕ, αλλα και αυτων που την ψηφιζουν.
  Ετσι δεν ειναι;.

 8. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 28/09/2008 23:33:14

  Προφανώς διαβάζεις επιπόλαια, αυτά κατάλαβες οτι λέω; Και σίγουρα δεν ειμαι αλλού, και ακόμη πιο σίγουρα δεν ειμαι ουτε παλαιο-ούτε νεο κομμουνίστρια. Ειμαι μακράν απο το να εντοπίζω το πρόβλημα στα μισθολογικά αλλα και τόσο υπεράνω; Το πρόβλημα της εκπαίδευσης πρόβλημα ήσσονος προσπάθειας των τεμπέληδων εκπαιδευτικών;Τελεία; Καλά. Μην το ξανασυζητήσουμε, εχεις δίκιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.