#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/01/2011 13:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προβλέψεις για τη παγκόσμια οικονομία του 2011Σύμφωνα με το αμερικανικό STRATFOR, οι προβλέψεις για τη παγκόσμια οικονομία του 2011, έχουν ως εξής:
Οι ΗΠΑ θα γνωρίσουν μια μέτρια ανάπτυξη μέσα στο 2011. Σε αντίθεση με άλλες ισχυρές οικονομίες, η κατανάλωση αποτελεί το κύριο κομμάτι του αμερικανικού συστήματος ($10 τρισ. από τα συνολικά $14 τρισ.). Αυτό το πόσό (($10 τρισ.) είναι περίπου το μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Για να μετρηθεί η κατανάλωση, χρησιμοποιούνται αρκετές παράμετροι, οι οποίες όπως όλα δείχνουν στις αρχές του τρέχοντος έτους, δικαιολογούν την αισιοδοξία. Θετικοί είναι επίσης οι δείκτες του τι προτίθενται να κάνουν οι επενδυτές, αλλά και οι τράπεζες.
Αυτή όμως η προβλεπόμενη αισιοδοξία για την Αμερική, δεν έχει θέση και για την οικονομία στον υπόλοιπο πλανήτη. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα. Το ευρώ σχεδιάστηκε από και για τους Γερμανούς, που θέλουν ισχυρό νόμισμα, και υψηλά επιτόκια ώστε να ελέγχεται ο πληθωρισμός, και να ελκύεται το απαραίτητο κεφάλαιο, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται το σύστημα προστιθέμενης αξίας πάνω στο οποίο βασίζεται η γερμανική υποδομή, και το πρώτης τάξης εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Από την άλλη, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, διαθέτουν οικονομίες που δεν βασίζονται σε προστιθέμενη αξία. Χρειάζονται να παραμείνουν ανταγωνιστικές στις τιμές, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξή τους. Ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουν είναι ένα αδύναμο νόμισμα. Για να το θέσουμε πιο απλά, ο κόσμος διατίθεται να πληρώσει πολλά για ένα γερμανικό αυτοκίνητο, αλλά όχι για ένα μήλο Ισπανίας.
Το θέμα όμως είναι πως αυτές οι οικονομίες βρίσκονται δεσμευμένες μέσα στην ευρωζώνη. Η οικονομική κρίση εξασθενεί το ευρώ, κάτι που σε φυσιολογικές συνθήκες θα ενίσχυε τα κράτη του Νότου, όμως η παρουσία της Γερμανίας λειτουργεί ως φρένο, ρυθμίζοντας το κατά πόσο επιβραδύνεται η αξία του ενιαίου νομίσματος. Το αποτέλεσμα είναι ένα νόμισμα «στη μέση», το οποίο εμποδίζεται να χάσει σε αξία, κάτι που θα βοηθούσε τον Νότο, και που καθιστά τη Γερμανία υπέρ το δέον ανταγωνιστική. Αυτό που θα συμβεί είναι η υπέρ ταχεία ανάπτυξη της Γερμανίας, και η παράλληλη ύφεση της Νότιας Ευρώπης.
Συνεπώς, η οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη δεν λέει να τελειώσει. Το STRATFOR προβλέπει πως κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, και θα χρειαστούν διάσωση το 2011. Όμως, προβλέπουμε επίσης πως ο μηχανισμός στήριξης που δομήθηκε πρόσφατα, θα μπορέσει και θα αντεπεξέλθει στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας των τεσσάρων χωρών που είναι υποψήφιες για διάσωση (Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, και Αυστρία).
Η εικόνα για την Ασία είναι σαφώς πιο γνώριμη. Η Ιαπωνία έχει αποσυρθεί. Διαθέτει έναν τόσο γερασμένο πληθυσμό, που στο εξής, η κατανάλωση θα σημειώνει συνεχή πτώση, ενώ ο εθνικός προϋπολογισμός της θα χαρακτηρίζεται από ελλειμματικές δαπάνες. Ευτυχώς για τον υπόλοιπο κόσμο, που το ιαπωνικό χρέος βρίσκεται εντός των τειχών στο μεγαλύτερό του μέρος, και άρα η ιαπωνική οικονομία δεν είναι τόσο εκτεθειμένη διεθνώς. Η Ιαπωνία θα σαπίσει, αλλά θα σαπίσει στην απομόνωση.
Τέλος, στη Κίνα, σε ολόκληρη την ιστορία της η κάθε κυβέρνηση έχει ανατραπεί από κάποιου είδους κοινωνική αναταραχή. Πρόσφατα, το Πεκίνο ανησυχούσε πως οι πολιτικές τόνωσης που ξεκίνησε το 2008 θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάπτυξη, αλλά και την απασχόληση. Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε η συνέχιση των εν λόγω πολιτικών. Η απασχόληση θα διατηρηθεί, αλλά μάλλον θα επέλθει και υψηλός πληθωρισμός.
Η πρόκληση για τη Κίνα του 2011 θα είναι να διατηρήσει τις επαρκείς υπηρεσίες και τις επιδοτήσεις, ώστε να ελέγχονται οι κοινωνικές δυνάμεις, σε μια εποχή που το κινεζικό οικονομικό μοντέλο θα έχει να αντιμετωπίσει έντονες πληθωριστικές τάσεις.

S.A.-STRATFOR

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/01/2011 13:38:35

  Με λιγα λογια η Γερμανια εχει το ρολο των ΗΠΑ στην Ευρωπη. Γνωστον. Οι υπολοιπες Πολιτειες της Ευρωπης που δεν ειναι Ηνωμενες... τι κανουν?? θα αγοραζουν ακριβα απο τη Γερμανια? Θα παιρνουν ακριβα δανεια απο Γερμανικες Τραπεζες? Θα φτιαξει στρατο στο τελος η Γερμανια????!!!!!!!!!!!!!?????
  Να θυμισω οτι ο Σροεντερ που συνκυβερνουσε με τους δικους μας σοσιαλιστες, οταν εφυγε απο την εξουσια πηγε στη Μιζενς Συμβουλος!!

  ΠΠ

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/01/2011 17:04:45

   Στην Ρωσική Gazprom Διευθύνων Σύμβουλος είναι.
   Πατημένα γκάζια. Και το πετρέλαιο εξασφαλίζει λαμπερό, κορακίσιο μαλλί.

 2. anetos avatar
  anetos 13/01/2011 13:41:20

  συμπέρασμα : όλοι είναι άχρηστοι εκτός από τους αμερικανούς

 3. zame avatar
  zame 13/01/2011 13:55:40

  Θα αναγκαστουν να τυπωσουν & να ριξουν φρεσκο χρημα...προκειμενου να αγορασουν ..τον" απαιτουμενο χρονο"....? ισως

 4. Νίκος avatar
  Νίκος 13/01/2011 14:01:38

  Η ακριβέστερη παράμετρος που μπορεί μακροπρόθεσμα να προβλέψει την ανάπτυξη ενός κράτους είναι η δημογραφικές του τάσεις. Η κατανάλωση υφίσταται διακυμάνσεις που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει. Αυτό λεκανε μεχρί τούδε η Αμερική και γι΄αυτό απέτυχε σε γεγνικές γραμμές. Αν δεν μεταβληθεί το μοντέλο θα έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα.
  Όσο δε για την ευρωζώνη θα πρέπει να το ξανασκεφτούν όσοι εδώ και χρόνια σε εντίθεση με την γεωοικονομική λογική την κουνούσαν σαν αγιαστούρα που θα θεραπεύσει την Ελληνική αρρώστεια. Εκτός ολίγων "ενσωματιωμένων" στο σύστημα, δεν μας ωφέλησε όυτε μας ωφελεί η συμμετοχή μας στην Ένωση όσο δεν έχουμε σοβαρή, δλδ παραγωγική, οικονομία και ελίτ πραγματικά εθνική που θα μεγιστοποιήσει τα υπάρχοντα πλεονεκτήματα και θα δημιουργήσει καινούργια.

 5. zame avatar
  zame 13/01/2011 14:09:30

  Αν δεν μεταβληθεί το μοντέλο θα έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα..ισως & ποιο "προχωρημενα"

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ zame 13/01/2011 14:38:06

   Αν εννοείς π.χ. ότι ο παρών νομισματικός πόλεμος να εξελιχθεί σε θερμό, με παγκόσμιες διαστάσεις, συμφωνώ.

 6. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 13/01/2011 14:29:43

  Η Ιαπωνία θα σαπίσει. Ωραίο ανέκδοτο...

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Μικρός Οδυσσέας 13/01/2011 17:05:51

   Αλλού διάβασα πρόβλεψη ότι, το 2050 θα είναι τρίτη οικονομική δύναμη, πίσω από Κίνα και ΗΠΑ. Ψηλά, δηλαδή.
   Ανάλογα με το πως ξυπνάει γράφει κανείς....

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΠΗΛΕΑΣ 13/01/2011 17:50:48

    Σύμφωνα με την έρευνα "Ο κόσμος το 2050" του ερευνητικού ιδρύματος PriceWaterhouseCoopers, η σειρά το 2050 (και οι τάσεις) θα έχουν ως εξής:
    1 ΛΔ Κίνας ↑
    2 ΗΠΑ ↓
    3 Ινδία ↑
    4 Βραζιλία ↑
    5 Ιαπωνία ↓
    6 Ρωσική Ομοσπονδία ↑
    7 Μεξικό ↑
    8 Ομοσπονδιακή Γερμανία ↓
    9 Μ. Βρετανία ↓
    10 Ινδονησία ↑
    11 Γαλλία ↓

    h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,739363,00.html
    Βέβαια, πάς μετά Χριστόν προφήτης γάïδαρος.
    Αλλά καλού κακού, αγοράζουμε ρεάλ Βραζιλίας και Ρενμίμπι (το επίσημο νικ του γιουάν Κίνας). Ά, και οι ρουπίες τόσο Ινδονησίας, όσο και Ινδίας, δεν θα αφήσουν τον κόσμο παραπονεμένο.
    Να και το ρίσκο: Άν η Ευρωπαική Ένωση αποκτήσει σαφή Ομοσπονδιακή δομή (και ακόμα περισσότερο άν πάρει μέσα την Ελβετία και την επίσης ανερχόμενη Ουκρανία - για τη Ρωσία το βλέπω δύσκολο λόγω διπλού κέντρου βάρους), θ' αλλάξει αρκετά η σειρά κορυφής. Θα γίνει ντέρμπυ, κάπως σαν Ολυμπιακός - Παναθηναικός.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Ο Θείος 14/01/2011 00:30:21

     Την Ελβετία δεν την βλέπω, γιατί, ουσιαστικά είναι ήδη μέσα! Δεν της χρειάζεται το τυπικό, γιατί θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις τραπεζικές της "ιδιαιτερότητες". Αλλά για το ουσιαστικό έχω την εξής απίθανη μαρτυρία:
     Περνώντας τα οδικά σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας, που βρίσκονται ΜΕΣΑ στο νέο τούνελ των Άλπεων, μας ήλεγξαν πρώτοι τα χαρτιά μας οι Ελβετοί. Περάσαμε, και 30 μέτρα μετά, σαν καλοί πολίτες, σταματήσαμε στο Ιταλικό φυλάκιο, που ήταν έρημο! Ψάχνω δεξιά, ψάχνω αριστερά, με τα διαβατήρια στα χέρια... τίποτα! Τότε, ακούω μια φωνή από το Ελβετικό φυλάκιο, στα Γαλλικά: "Περάστε ελεύθερα. Τα παιδιά πήγαν για καφέ στο χωριό παρακάτω και θα 'ρθουν αργότερα"!
     Ακόμα να κλείσει το στόμα μου....

    • Νίκος avatar
     Νίκος @ Ο Θείος 14/01/2011 09:12:30

     Θείε, τα βλελη αντιστοιχούν με τις δημογραφικές τάσεις κάθε κράτους.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Νίκος 14/01/2011 12:51:16

      Όχι ακριβώς.
      Οι ΗΠΑ δεν είναι ντάουν δημογραφικά.
      Και η Ρωσία δεν είναι άπ.
      Oι 2 παλιές παραδοσιακές "υπερδυνάμεις" μας εκπλήττουν ακόμα με την ιδιορρυθμία τους.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ Νίκος 14/01/2011 12:57:14

      Πηλέα, κατά βάση συμφωνώ για τους απογόνους του Γουλιέλμου Τέλλου. Επί της ουσίας είναι μέσα στην ΕΕ. Χρηματοικονομικά - τραπεζικά είναι μέσα με τα μπούνια. Αλλά το Ελβετικό φράγκο παίζει σήμερα έναν σχετικά ανεξάρτητο ρόλο εξισορροπητή - σταθεροποιητή στο "τρίγωνο του διαβόλου" Ευρώ - στερλίνας - δολλαρίου.
      Αλλά κάποια στιγμή, όταν "καθαρίσει το τραπέζι", ίσως η Ζυρίχη γίνει η νέα Φραγκφούρτη της Ευρωζώνης.
      Για το τυπικό μέρος έγραψα.

 7. Dal avatar
  Dal 13/01/2011 15:18:45

  Συμπέρασμα; H Ευρώπη μεταξύ των συμπληγάδων Κίνα και ΗΠΑ είναι υπόθεση τελειωμένη.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/01/2011 15:26:16

  Κατάλαβα. Το STRATFOR διαφωνεί και με τον Μπερνάνκι και με τον Γκρίνσπαν.
  Ο δρόμος του 2011 θα βγάλει πολλά "ντούπ-ντούπ". Θα έχει λακκούβες.
  Να δούμε άν θα σπάσει κανένα διαφορικό, και ποιό άραγε;

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/01/2011 15:35:28

  Αυτή πάντως η λογική που υπερτιμά την εσωτερική κατανάλωση (άρα "οι ΗΠΑ που καταναλώνουν πάνε καλά, ενώ οι λιτότεροι και γερασμένοι Ιάπωνες και Ευρωπαίοι κατά πάνε κατά διαόλου"), είναι κλασική "αμερικανιά" παλαιάς κοπής. Περσινά ξινά σταφύλια.
  Ενώ για τους δήθεν "ετοιμοθάνατους" Σαμουράι, ισχύει το Γερμανικόν λαïκόν απόφθεγμα: "Totgesagte leben länger".
  "Αυτοί που τους περνάμε για πεθαμένους, ζούν πιό πολύ απ' όλους" (και στο τέλος μας θάβουν όλους).

 10. zame avatar
  zame 13/01/2011 21:16:45

  **Νομισματικο συστημα & η Μοντέρνα μηχανική παραγωγής χρήματος & οι μηχανισμοί του... Χρεοκοπημένο με μαθηματική ακρίβεια ..στους αιωνες των αιωνων..Αμην.

  (άρα “οι ΗΠΑ που καταναλώνουν πάνε καλά)..
  **SAFESTATA..ετσι ειναι. Αφου εκει στηριζεται στην ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ..
  και μαλιστα σε "προκλητικά χυδαίο" βαθμό όπου το πρόβλημα θα φέρει το ΚΕΡΔΟΣ πουλώντας την λύση του..όπως επίσης στην επίτηδες πολλές φορές κατασκευασμένη Ανεπάρκεια...εξασφαλίζοντας το στοχευμενο ΚΕΡΔΟΣ στην εξίσωση ..ζήτησης & προσφοράς.Υποδηλωνοντας την Απεριοριστη Διαφθορα στον Κοσμο.. λογο της Αναγκης Εισοδηματος..
  ετσι η χειραγωγηση καλα κρατει το Συστημα των Τραπεζων να ελεγχουν την Οικονομια προς Οφελος των Εταιριων που απαρτιζουν την ΙΣΧΥ του ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ.
  Παράλληλα ο Καπιταλισμός ολοένα και..απογειώνεται θρασιτατα...ενω οι πτωχεύσεις πάνε "σύννεφο"..!!
  ενω αρχιζουμε να αντιλαμβανομαστε το ποσο εξαρτομαστε απολυτα απο το περιβαλλον.οχι μονον λογο των αναγκαιων προς το ΖΗΝ οπως τροφιμα,αερα,νερο.
  Με τα σημερινά δεδομένα σε καμία περίπτωση η αναπτυξη δεν συμβάλει στην δυναμικη ισσοροπια & ευημερία των λαών. (κακη χρηση)
  Απλά επιταχύνει την ανισσοροπια τους.(αυτο τοπε και ο παγκαλος καποια στιγμη στην βουλη)
  Εξαφανίζοντας την μεσαία τάξη των ανθρώπων.
  και αυτό τώρα λέγετε ανάπτυξη ? η αδιέξοδος ?
  (που αν σταματηση η καταναλωση καταρεει ολο το συστημα αυτο.)
  Γιαυτο πρεπει να ριξουν φρεσκο χρημα..προκειμενου να αγορασουνε το απαιτουμενο χρονο..."προς επιτευξη του στοχου"..που τους "προεκυψε" λογω της αχαλινωτης βουλημιας& απληστιας κερδων..προκαλωντας την Κριση ..μεσω των Τοξικων χρηματοπιστ.προιοντων.

 11. rage avatar
  rage 14/01/2011 14:36:14

  Δεν χρειάζονται προβλέψεις και αναλύσεις επί αναλύσεων.

  Ο καπιταλισμός περνάει κρίση και οι κρίσεις του καπιταλισμού ξεπερνιούνται μόνο με πόλεμο.

  Οπότε ας προσπαθήσουμε να κάνουμε άλλου είδους προβλέψεις:
  Μεγάλο πόλεμο ή πολλούς τοπικούς μικρούς;
  Θα είναι και σε μας;
  Το κρέας που φέρνουν από τ ανατολικά, πότε θα είναι αρκετό μαζί με το δικό μας για να ξεκινήσει η σφαγή;

  Τετοιες προβλέψεις πρέπει να γίνονται μπας και πάρουν όσοι μπορούν τα μέτρα τους

 12. zame avatar
  zame 14/01/2011 15:48:49

  Ας τολμησουμε να προσπαθησουμε ομως σε ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ..γιατι θα ειμαστε απο ΣΟΚ σε ΣΟΚ.. καθως μας προσπερνουν τα γεγονοτα..
  ΟΣΟ για το ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ειναι αναγκασμενοι να ριξουν φρεσκο χρημα.."ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ"χρονο..(ηταν απροσμενη η κριση τους..η κανανε κραστ-τεστ).. ειδει η ΕΚΠ δινει σοβαρες ελπιδες για μειωση των τοκογλυφικων επιτοκιων..
  ..καπου δεν θυμαμαι διαβασα οτι ο καπιταλισμος θα κανει το μεγαλο ΑΛΜΑ στην ΙΣΤΟΡΙΑ...μηπως το ζουμε ?

 13. zame avatar
  zame 14/01/2011 22:31:56

  τωρα αν αυτο το ΑΛΜΑ θα ειναι ενα βημα πριν την "φθορα"..η.. Αλμα στα "βαθεια θερμα παγκοσμια πολεμικα"..

 14. zame avatar
  zame 14/01/2011 22:36:34

  Ημερα Σαββατο 15/1/2011
  η Νεα "δοση" 162 λεπτων
  η συνεχεία των Θεματικών βίντεο.
  στο Παγκοσμιο Κινημα www:thezeitgeistmovement.com
  Ταυτοχρονα σε 60 Χωρες σε 30 υποτιτλους & σε 300 aιθουσες .
  ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ στο ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ
  .. ετσι ενημερωτηκα για το ΠΩΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.