«Πράσινο φως» για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου από τη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου
08/11/2014 14:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πράσινο φως» για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου από τη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου

Στις κοινές δηλώσεις μετά την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ήταν μία συνάντηση που χρωστούσαμε στην Ιστορία.

Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο. Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει : «οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει. Το ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στις κοινές δηλώσεις τους οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στο κυπριακό και στην ανάγκη δίκαιης λύσης επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Πράσινο φως» για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου από τη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου 20906 photo

O πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράςείπε ότι ήταν μία συνάντηση που χρωστούσαμε στην Ιστορία. Ειδικότερα, ανέφερε ο πρωθυπουργός: Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας με το πνεύμα τριών χωρών που τους συνδέουν κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Κύπρος είναι στην ΕΕ η Αίγυπτος είναι η χώρα με την μεγαλύτερη επιρροή στον Αραβικό κόσμο. Η συζήτηση που είχαμε παίρνει διαστάσεις πολυσήμαντες για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου με σεβασμό στην δικαιοσύνη και την Ιστορία τερματίζοντας παράλληλα τις απαράδεκτες προκλήσεις σε βάρος της το τελευταίο διάστημα. Για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής οφείλουμε να εγκαινιάσουμε μία συνεργασία με διάρκεια και με βάθος. Κυρίαρχη σημασία αποδώσαμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που απειλή ως ιδεολογία και καθεστώς να εγκαταστήσει τον τρόμο. Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο Σίσι για τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό του ρόλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο πολιτισμένος κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει στον χάρτη της τρομοκρατίας να διευρυνθεί. Θέλω να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει χειρότερη παγίδα από το να θεωρεί ότι το καθεστώς του τρόμου χωρίζεται σε τρομοκράτες μετριοπαθείς και τρομοκράτες ακραίους. Η τρομοκρατία είναι ενιαία και πρέπει να πάρει την μοναδική απάντηση από όλους απάντηση δυναμική. Στην συνάντηση δώσαμε βάρος στην ενεργειακή ασφάλεια και στην συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων. Είναι τομέας που θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ενεργειακής επάρκειας της ΕΕ. Θέλω να γίνει απολύτως καθαρό ότι σε αυτή την τριμερή συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουμε την Αίγυπτο σαν πρέσβεις της στην ΕΕ. Γνώμονας για τα θέματα της περιοχής είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια¨.

«Πράσινο φως» για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου από τη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου 20907 photo

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος φιλοξένησε μία συνάντηση κορυφής εγκαινιάζοντας μία εποχή τριμελούς συνεργασίας και ενισχύοντας την εποικοδομητική συνεργασία με δύο από τις χώρες που στήριξαν την πολιτική γραμμή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αίγυπτο.

[photo_3]

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης δήλωσε: «η συνάντηση αποτελεί την απόδειξη της αναβάθμισης και την διερεύνηση περαιτέρω κοινών τρόπων εμβάθυνσης των σχέσεων».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορών avatar
  Απορών 08/11/2014 15:03:25

  Τόσους μήνες (ίσως πάνω και από έτος) δεν έχω γράψει τίποτα. Η απογοήτευση μεγάλη (κυρίως για την αδράνεια σε σχέση με την ΑΟΖ) και με αποκορύφωμα το γελοίο ανασχηματισμό της σαβούρας του καλοκαιριού. Σήμερα νιώθω να τα συγχωρώ όλα... η συμπερίληψη του κυπριακού στις ανακοινώσεις είναι τεράστια διπλωματική επιτυχία αν σκεφτεί κανείς τι θα πει Αίγυπτος για τον αραβικό κόσμο. Προσεύχομαι να μην είναι μόνο για μία ημέρα και να μη διαψευσθώ!

  • MCA avatar
   MCA @ Απορών 08/11/2014 21:15:44

   Καλησπέρα Απορών. Τι μπορεί να κάνει η Τουρκιά νομικά ή νόμιμα, σε περίπτωση ανακήρυξης ΑΟΖ και τι σε περίπτωση οριοθέτησης από την χώρα μας;

   • Απορών avatar
    Απορών @ MCA 09/11/2014 00:38:12

    Καλησπέρα MCA: 1. Αν με τον "ανακήρυξη" εννοείτε "θέσπιση" η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα νομικά γιατί αυτό γίνεται πάντα μονομερώς και δεν της πέφτει λόγος. Ωστόσο με τη θέσπιση δεν αποκτάει οντότητα η ΑΟΖ, αλλά απλά νομική υπόσταση χωρίς να ορίζονται τα όριά της και άρα δεν μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τίποτα επειδή από κάθε πλευρά χρειάζεται και οριοθέτηση. 2. Οι οριοθετήσεις γίνονται διμερώς συνήθως στη μέση γραμμή όπου "μετράνε" όλα τα νησιά με οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, όταν υπάρχει μεγάλη ακτογραμμή σε σχέση με νησί υπάρχουν δεδικασμένα τα οποία είναι εναντίον μας και άρα η Τουρκία έχει κάποια βάσιμα επιχειρήματα σε σχέση με το Καστελόριζο. Ωστόσο, αν θελήσει να πάμε στο Δικαστήριο του Αμβούργου θα πρέπει να αποδεχθεί τη Συνθήκη του 1982 (που δεν έχει υπογράψει ακόμα) κάτι πολύ θετικό και επιπλέον δεν μπορεί και να μας υποχρεώσει να πάμε ακόμα και να την υπογράψει. Άρα σε καμμία περίπτωση η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει κάτι "νομικά ή νόμιμα" εναντίον μας αλλά ούτε κι εμείς μπορούμε να οριοθετήσουμε αυθαίρετα χωρίς την Τουρκία στα σημεία που λογικά αμφισβητεί και έχουν να κάνουν με αυτή. Μπορούμε όμως να οριοθετήσουμε σε όλη την υπόλοιπη ΑΟΖ και να αρχίσουμε την εκμετάλλευση όπως έχει κάνει η Κύπρος. Η σημερινή εξέλιξη, ωστόσο, είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί η Τουρκία απομονώνεται πλήρως και θα δέχεται την πίεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου (αραβικού κόσμου), ΗΠΑ, ΕΟΚ και κυρίως των πολυεθνικών εταιριών να υποχωρήσει ή τέλοσπάντων να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός ικανοποιητικός και για τους δύο. Η ουσία είναι ότι σε κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να ξεκινάς μαξιμαλιστικά και όταν 3 κράτη από τα 4 συμφωνούνε σε μέση γραμμή το οποίο συμπεριλαμβάνει το Καστελόριζο, το 4ο κράτος είναι πολύ δύσκολο να στηρίξει πλέον την επιχειρηματολογία του.

    • MCA avatar
     MCA @ Απορών 09/11/2014 07:21:54

     Θα μπορούσε δηλαδή τόσο καιρό και η Τουρκία να ανακηρύξει ΑΟΖ,όπως αυτήν την πιστεύει. Απορώ γιατί δεν το έκανε καθώς είναι ο ισχυρότερος στην περιοχή. Τι την σταματούσε. Σε αυτήν την περίπτωση θα γινόταν τα ανάποδα βήματα. Δηλαδή η Ελλάδα θα αντιδρούσε. Έτσι θα πηγαίναμε πάλι σε διμερή συμφωνία ή δικαστικά.

     • Απορών avatar
      Απορών @ MCA 09/11/2014 12:25:13

      Η Τουρκία δεν θα μπορούσε να "ανακηρύξει" ΑΟΖ όπως αυτήν την πιστεύει επειδή: α) δεν έχει υπογράψει τη σχετική Συνθήκη του 1982 β) η ανακήρυξη δηλαδή η θέσπιση ΑΟΖ δεν έχει να κάνει με τα όριά της. Αυτό που θα μπορούσε ίσως να γίνει θα ήταν να συμφωνήσει σε οριοθέτηση (όπως έκανε με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα) στη μέση γραμμή με την Αίγυπτο και μέση γραμμή με την Αίγυπτο έχει μόνο αν αγνοηθεί το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Ε μετά θα έπρεπε να τρέχουμε εμείς: αν δεν αντιδρούσαμε οι εταιρίες θα καταλάβαιναν ότι αποδεχόμαστε την οριοθέτηση και ότι δεν υπάρχει ρίσκο άρα θα αποδέχονταν την οριοθέτηση, αν αντιδρούσαμε οι εταιρίες αποκλείεται να επένδυαν έως ότου λυνόταν το θέμα είτε με συμφωνία είτε με προσφυγή στο Δικαστήριο του Αμβούργου (κάτι που γίνεται μόνο συναινετικά).

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Απορών 09/11/2014 16:00:39

      Για αυτό το λόγο και είναι μεγάλο γεγονός η συμφωνία με Αίγυπτο.

     • franck avatar
      franck @ Απορών 09/11/2014 20:29:48

      Μ' άλλα λόγια αν και οι Τούρκοι προφανώς ήξεραν οτι μπορούσαν να συμφωνήσουν την ΑΟΖ τους με την Αίγυπτο αφήνοντας απ' έξω το Καστελλόριζο, και σήμερα να πανηγυρίζουν όπως εμείς εδώ "για Μεγάλη στρατηγική νίκη Ερντογάν "δεν το έκαναν επειδή μάλλον ο Καραμανλής έγινε κουμπάρος του Ερντογάν? Αλήθεια στην "μεγάλη στρατηγική νίκη Σαμαρά" το Καστελλόριζο είναι μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ ή θα κάνουν κι εκεί γεωτρήσεις οι Τούρκοι?

     • Απορών avatar
      Απορών @ franck 09/11/2014 21:50:06

      Δεν είναι ακριβώς έτσι επειδή η κοινή πρακτική στο 95% των περιπτώσεων είναι η οριοθέτηση να γίνεται στη μέση γραμμή ενώ οι αιτιάσεις της Τουρκίας αφορούν σε ειδικές περιπτώσεις μετά από δικαστικές αποφάσεις (π.χ. λόγω μεγάλης ακτογραμμής). Άρα με το που θα συμφωνούσαν με την Αίγυπτο οι εταιρίες θα τους ρωτούσαν "με την Ελλάδα συμφωνήσατε"; Ενώ τώρα αυτοί θα πρέπει να κάνουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από ότι η Ελλάδα στην άλλη περίπτωση για να αλλάξει η συμφωνία (π.χ. να πάει δικαστικά κτλ. κάτι που η Ελλάδα μπορεί να αρνηθεί, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν αβεβαιότητες που θα απομακρύνουν τις εταιρίες). Σύμφωνα με αυτά που ακούγονται το σύμπλεγμα Καστελόριζου (δηλαδή και η Στρογγύλη) είναι μέσα κάτι που θέλει η ΕΕ και το Ισραήλ προκειμένου να υπάρχει συνέχεια της ΑΟΖ από την ΕΕ στο Ισραήλ δηλαδή να τέμνεται η ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου, και για αυτό είμαι αρκετά αισιόδοξος... Τέλος, οι Τούρκοι είχαν καλές σχέσεις με την Αίγυπτο μόνο επί Μόρσι: ούτε με το Μουμπάρακ τα πήγαιναν τόσο καλά ούτε με το Σίσι ο οποίος είναι ορκισμένος εχθρός τους, οπότε πότε θα το έκαναν αυτό;

    • MCA avatar
     MCA @ Απορών 09/11/2014 07:31:46

     Αυτό που καταλαβαίνω είναι και με βάση τα γραφόμενα σας είναι ότι οι Τούρκοι ψάχνουν αφορμή να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο για να μας φάνε το Καστελόριζο.

     • MCA avatar
      MCA @ MCA 09/11/2014 07:44:29

      Διόρθωση: ξέφυγε ένα ...΄΄είναι΄΄... παραπάνω.

     • Απορών avatar
      Απορών @ MCA 09/11/2014 12:31:49

      Δεν νομίζω... Καταρχήν δεν μιλάμε για εθνική κυριαρχία αλλά για κυριαρχικά δικαιώματα εν προκειμένω οπότε δεν χρειάζεται θερμό επεισόδιο. Επιπλέον το σύμπλεγμα του Καστελόριζου δεν είναι βραχονησίδα αλλά είναι επαρκώς τεκμηριωμένο φαντάζομαι ότι πρόκειται για ελληνικό έδαφος (άρα και αν "νικούσαν" σε ένα θερμό επεισόδιο και να "φοβόμασταν" δεν θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν κάποιο δικαίωμα σε αυτό σε διεθνές επίπεδο, όπως με το ψευδοκράτος). Δεν είναι βραχονησίδα δηλαδή η οποία δεν έχει κατοίκους, δεν αναφέρεται ρητά στις συμβάσεις, δεν υπάρχει συνεχής παρουσία κτλ. όπου μπορούν να παίξουν παιχνίδι... Αυτό που επιδιώκουν, φαντάζομαι, είναι να αυξήσουν την υποκειμενική αίσθηση του ρίσκου στις πολυεθνικές ώστε να γίνει ασύμφορη η επένδυση στην περιοχή (κάτι που ως ένα βαθμό είναι ανεξάρτητο τελικά από το ποιος έχει νομικά δίκιο) ώστε να μας οδηγήσουν στο να σκεφτούμε "αφού λόγω του ρίσκου η περιουσία μου χάνει το 50% της αξίας της δεν είναι σκόπιμο να δώσω το 25% στους Τούρκους ώστε να πάρω 25% παραπάνω; (καζάν καζάν...)". Κάπως έτσι φαντάζομαι σκέπτονται...

     • Η επόμενη κίνηση avatar
      Η επόμενη κίνηση @ Απορών 09/11/2014 19:49:26

      Τι όμορφα που ξέρει να σου αρπάζει τελικά ο Οθωμανός εκβιάζοντας, ένα πολύ μεγάλο, ζουμερό κομμάτι απ΄το ολόδικό σου κεϊκ! Αν γίνουν έτσι όπως τα λέτε και κανένας δεν τους εμποδίσει, δεν πρέπει να σκεφτούμε οτι σίγουρα δρούν με σχέδιο προεγκεκριμένο;

     • Απορών avatar
      Απορών @ Η επόμενη κίνηση 09/11/2014 21:55:35

      Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τίποτα δεν είναι "ολοδικό" μας. Καταρχήν δεν έχουμε καν ΑΟΖ σήμερα άρα τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δικό μας. Η Τουρκία έχει κάποια βάσιμα επιχειρήματα (π.χ. προδεδικασμένο για διαφορετική αντιμετώπιση ακτογραμμής νησίδων για υφαλοκρηπίδα). Ωστόσο ειδικά τώρα δεν νομίζω να λειτουργούν με προεγκεκριμένο σχέδιο, ίσα ίσα που στρέφουν όλη τη Δύση εναντίον τους... Μάλλον εμείς φαίνεται να λειτουργούμε με προεγκεκριμένο σχέδιο αυτή τη φορά...

  • franck avatar
   franck @ Απορών 08/11/2014 21:57:57

   .Αν δεν δεχτούν κάν να συζητήσουν αυτήν την ΑΟΖ οι Τούρκοι φίλε Απορών, θα απογοητευτείς σίγουρα, διότι εκεί είναι η ουσία. Ακόμα κι αν συμφωνήσουμε τις ΑΟΖ μας με ΌΛΟΥΣ τους γείτονές μας, αν δεν τις συμφωνήσουμε με την Τουρκία, δεν κάνουμε τίποτε. Και η ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ συμφωνημένη είναι, αλλά το barbaros είναι μέσα.

   • Απορών avatar
    Απορών @ franck 09/11/2014 00:51:02

    Αγαπητέ franck έχετε δίκιο αλλά μόνο εν μέρει: 1. Το barbaros είναι εκεί που είναι βάσει τελείως διαφορετικής λογικής: η Τουρκία επικαλείται το ρόλο της ως εγγυήτριας δύναμης από τη Συνθήκη της Ζυρίχης για την Κύπρο ενός κράτους που δεν... αναγνωρίζει (αλλά το κάνει για το ψευδοκράτος) και βάσει αυτή της λογικής ,η οποία είναι καταφανώς αντιφατική, στέλνει εκεί που στέλνει το barbaros. Δεν έχει να κάνει με το πως οριοθετήθηκε η ΑΟΖ Κύπρου Ισραήλ άρα δεν έχει σχέση με την περίπτωση αυτή. Για το υπόλοιπο: όντως η Τουρκία έχει λόγο ΜΟΝΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ στα οποία χωράει διμερώς οριοθέτηση με αυτή. Όπου δεν ισχύει αυτό δεν μπορεί να κάνει τίποτα και μπορούμε να προχωρήσουμε κανονικά. Στα άλλα σημεία όμως όντως θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία και δεν εννοούσα ότι θα απογοητευθώ αν δεν κάνουμε του κεφαλιού μας. Η απραξία θα με απογοήτευε και η φοβία περισσότερο ακόμα και από μια αρνητική εξέλιξη (στο κάτω κάτω μια αρνητική εξέλιξη σημαίνει ότι θα χάσουμε ένα ποσοστό από αυτό που θεωρούμε 100% δικό μας βάσει μέσης γραμμής αλλά το υπόλοιπο θα το κερδίσουμε, ενώ η απραξία σημαίνει ότι χάνουμε το 100%). Μπορεί να σας εκπλήξω αλλά θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου, και όσο επικίνδυνη και αν φαίνεται τώρα η κατάσταση, μπορεί αυτή η υπόθεση να οδηγήσει στη συνολική σταθεροποίηση της Αν. Μεσογείου και για μια ευρεία γκάμα προβλημάτων (Κυπριακό, Παλαιστινιακό, Κουρδικό κτλ.) και σε αυτό το πλαίσιο δεν θεωρώ τον εαυτό μου ούτε τουρκοφάγο ούτε πολεμοκάπηλο κτλ.

    • dim avatar
     dim @ Απορών 09/11/2014 01:23:17

     Χαίρομαι πάντα να διαβάζω τις απόψεις σου επί θεμάτων ΑΟΖ. (επίσης θα συμφωνήσω ότι δεν ήταν και για "διαφήμιση" ο ανασχηματισμός του καλοκαιριού, αλλά όταν έχεις πάρει ότι είχες να πάρεις από το φιλελεύθερο κέντρο, και από τη κεντροδεξιά, και χάνεις στις ευρωεκλογές ένα 18% από τα δεξιά σου - ΧΑ,ΑΝΕΛ,ΛΑΟΣ, ΠΟΛΥΔΩΡΕΣ κλπ, τότε είσαι "αναγκασμένος" να κάνεις και άνοιγμα προς τη λαϊκή δεξιά, μπας και επαναπατρίσεις ή έστω σταματήσεις τις διαρροές προς τα δεξιά σου...), (κλείνει η παρένθεση)... Στο θέμα μας τώρα, στην πράξη, με τη συμφωνία αυτή, πόσο μέρος, εμβαδό, ποσοστό κάλυψης επί του όλου τμήματος της ανατολικής μεσογείου, μπορούμε να «οριοθετήσουμε» με τη τριμερή αυτή συμφωνία? Υποθέτω με τη Λιβύη δεν έχουμε ακόμα «αποτέλεσμα» και το Ισραήλ δε παίζει ρόλο στην ΑΟΖ, παρά μόνο στον «μελλοντικό άξονα»... Αν όντως έχει στο θέμα «οριοθέτησης» πρακτικό αποτέλεσμα σε «εμβαδό» αυτή η συμφωνία τότε μιλάμε για τεράστια επιτυχία, και μακάρι να είναι έτσι...

     • Απορών avatar
      Απορών @ dim 09/11/2014 13:03:41

      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αλλά να πω ξανά ότι δεν είμαι ειδικός και μπορεί να κάνω λάθη τα οποία αν ήμουν πολιτικός θα ήταν ασυγχώρητα ενώ εδώ ανέξοδα μπορώ να λέω ότι μου κατέβει. Π.χ. μη θέσπιση ΑΟΖ τελικά εξηγείται από το ότι πρώτα θέλανε συμφωνία οριοθέτησης ώστε να πάει σε πακέτο και μαζί της οριοθέτηση ώστε η Τουρκία να βρεθεί προ τετελεσμένων (εγώ θα ήμουν πιο βιαστικός με τη θέσπιση μάλλον λανθασμένα). Για το καλοκαίρι χαίρομαι που συμφωνείτε και καταλαβαίνω το σκεπτικό, ωστόσο τη θεωρώ τελείως λανθασμένη στρατηγική (και νομίζω αποδείχθηκε και στις δημοσκοπήσεις) γιατί είναι σα να υποχωρείς και προσχωρείς στη λαϊκιστική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, σα να παραδέχεσαι ότι έχει δίκιο, οπότε ο άλλος γιατί να μην ψηφίσει τον ορίτζιναλ ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑ λαϊκιστή ο οποίος είναι εξ ιδεολογίας λαϊκιστής και να ψηφίσει τους ιμιτασιόν λαϊκοδεξιούς οι οποίοι είναι και φανερό ότι δεν έχουν ιερό και όσιο και απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο; Επιπλέον, από που προκύπτει ότι πήρε ό,τι πήρε η ΝΔ από το κέντρο; Πιστεύω η αρχική "αντιμνημονιακή" (sic) στάση δημιούργησε μια αδράνεια η οποία έδιωξε το μισό κόμμα όταν έστριψε το καράβι και τώρα με τη νέα στροφή πάλι προς το "αντιμνημόνιο" φεύγει και το υπόλοιπο μισό το οποίο κινούνταν με την αντίστροφη αδράνεια, είναι απλά τα πράγματα: η ΝΔ έκανε το ίδιο λάθος με το ΛΑΟΣ και τη ΔΗΜΑΡ. Σε σχέση με το ερώτημα: έχει σχέση με δυνητικό εμβαδόν κάτω από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου το οποίο όμως μπορεί να αμφισβητήσει η Τουρκία. Πρόκειται για αυτό το εμβαδόν goo.gl/eNHpmF (το μεγάλο αντιστοιχεί στο Καστελόριζο ενώ το μικρό στη Στρογγύλη για αυτό μόνο ως σύμπλεγμα, συνολικά δηλαδή φθάνουμε έως την ΑΟΖ της Κύπρου). Τώρα, αυτό είναι δυνάμει εμβαδόν καθώς η Τουρκία μπορεί να αντιδράσει μη αναγνωρίζοντας την οριοθέτηση αυτή (εδώ έχει δίκιο ο franc) αλλά ξεκινάμε πλέον από θέση ισχύος αφού όλοι θα την πιέζουν να την αποδεχθεί (π.χ. η ΕΕ δεν θα ήθελε ενωμένη ευρωπαϊκή ΑΟΖ, το Ισραήλ δεν θα ήθελε διάδρομο ΑΟΖ προς ΕΕ χωρίς να μπαίνει μέσα η Τουρκία κτλ. κτλ.).

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Απορών 09/11/2014 17:22:34

      Χαιρουμαι που σας ξαναδιαβαζω και συμφωνω για τις ΑΟΖ. Θα γινει ομως σεβαστο το διεθνες δικαιο η θα βρουμε μπροστα μας καποιο εις βαρος μας διεθνες δικολαβιστικο τερατουργημα η καποιο θερμο επεισοδιο σαν και αυτα που βλεπουμε τελευταια να συμβαινουν; Αυτο ειναι το μεγαλο ερωτημα.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Zugzwang 09/11/2014 17:39:23

      Και εγώ Zugwang... Εγώ λέω να αφήσουμε την Τουρκία να τα βάλει με όλον τον κόσμο: ΗΠΑ, Ισραήλ, ΕΕ και ας κάνει και θερμό επεισόδιο που λέει ο λόγος (αν και εξηγώ παραπάνω γιατί δεν νομίζω να γίνει αυτό) και δεν θα της βγει σε καλό... Τώρα με το δικολαβίστικό τερατούργημα κτλ. εκεί όντως μπορεί αν αποδεχθούμε να πάμε σε δικαστήριο (γιατί δεν γίνεται μονομερώς) να πάρουν κάτι παραπάνω λόγω σχετικού δεδικασμένου οπότε θα κρίνουμε αν μας συμφέρει η όχι. Αν δεν θέλουμε δεν θα πάμε και σε κάθε περίπτωση για να πάμε θα πρέπει πριν η Τουρκία να έχει υπογράψει τη Συνθήκη του 1982 κάτι που θα είναι άλλη μια μεγάλη νίκη μας.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Απορών 09/11/2014 18:32:01

      Ειναι οπως τα λετε. Εκτος αν υπαρξουν αλλαγες στο διεθνη γεωπολιτικο και γεωστρατηγικο χαρτη. Η διεθνης κατασταση ειναι ιδιαιτερα ρευστη. Σε τετοιες περιπτωσεις κανεις δεν μπορει να προβλεψει τι θα συμβει.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Zugzwang 09/11/2014 21:57:47

      Σωστά... αλλά σήμερα φαίνεται πως η ζυγαριά γέρνει προς το μέρος μας...

    • franck avatar
     franck @ Απορών 09/11/2014 20:43:45

     "Όπου δεν ισχύει αυτό δεν μπορεί να κάνει τίποτα και μπορούμε να προχωρήσουμε κανονικά." Ναι αλλά αυτό ωφείλαμε να το είχαμε κάνει εδώ και αρκετά χρόνια, όταν θεσμοθετήηκαν διεθνώς οι ΑΟΖ, αφού στην Τουρκία στα σημεία στα οποία ΔΕΝ χωράει διμερώς οριοθέτηση με αυτή. Γιατί οι "Εθνικόφρονες" τουλάχιστο κυβερνήσεις μας δεν το έκαναν? Με τη "Τούρκικη λογική" της εγγυήτριας δύναμης του Τουρκικού κρατους της Β. Κύπρου, εγώ έχω την εντύπωση οτι αύριο κιόλας η Τουρκία θα στείλει το Barbaros στην προσφάτως συμφωνηθείσα Ελληνική ΑΟΖ με την Αίγυπτο, για να διαπιστώσει τυχόν παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων απο την άλλη εγγυήτρια δύναμη, που είναι η Ελλάς. Θα το βυθίσουμε τότε? Οσον αφορά την πρόβλεψή σου σε βάθος χρόνου, εγώ θεωρώ πιο εφικτη την λύση της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αν εξυπακούεται η ΕΕ υπάρχει ακόμα τότε...

     • Απορών avatar
      Απορών @ franck 09/11/2014 22:07:52

      Συγγνώμη αλλά με ποιο δικαίωμα θα το βυθίσουμε; Στη περιοχή αυτή η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα τώρα. Αν βυθίσει η Ελλάδα το barbaros στα 7ν.μ. (ούτε καν στα 13ν.μ.) θα είναι απαράδεκτη ενέργεια και πλήρως καταδικαστέα. Ακόμα και στην ΑΟΖ της Κύπρου έχει δικαίωμα να πηγαίνει το barbaros, δεν είναι εθνικά ύδατα της Κύπρου, AOZ είναι, δηλαδή διεθνή ύδατα. Αυτό το οποίο δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να προβαίνει σε πράξεις πρόσκτησης οικονομικού οφέλους. Τώρα σε σχέση με το γιατί δεν το κάναμε έως τώρα: από το 1982 έως σήμερα άλλαξαν πολλά. Τότε ενδεχομένως να μην υπήρχε και η τεχνολογία εξορύξεων σε τόσο μεγάλα βάθη, η τιμή του πετρελαίου ήταν χαμηλότερη, η ενέργεια ήταν πολύ πιο κεντρικά ελεγχόμενη (ΗΠΑ) όλοι ασχολούνταν με την υφαλοκρηπίδα κτλ...

 2. sender avatar
  sender 08/11/2014 15:17:37

  Είναι μια ιστορική τομή στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.Συγχαρητήρια στον κ.Σαμαρά.

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ sender 08/11/2014 17:12:15

   Πράγματι !!

 3. KM avatar
  KM 08/11/2014 15:32:54

  Καθοριστικότερο βήμα από ότι περίμενα. Και επίσης, σαφής σύμπλευση από την Αίγυπτο, που κι αυτό με εκπλήσσει θετικά. Μακάρι να προχωρήσει το θέμα μέχρι τέλους.

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 08/11/2014 15:36:40

  Η στρατηγική του να λύσω τα ανοιχτά θέματα με όσους δεν είναι εχθροί μου για να μείνω με ένα μέτωπο ανοιχτό μόνο από τα ανατολικά μου και να έχει απομονωθεί λόγω της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας αποδίδει εξαιρετικά. Σήμερα έγινε μεγάλο βήμα που διπλωματικά βάζει στη γωνία την Τουρκία που στην περιοχή μας έμεινε με μοναδικό σύμμαχο την Αλβανία και με όλα τα σοβαρά και δυνατά κράτη απέναντί της. Μπράβο λοιπόν!

 5. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/11/2014 16:18:38

  Αυτή είναι μεγάλη πολιτική. Σε συνδυασμό με την συνεργασία με το Ισραήλ είναι μεγάλο μέρος μιας συνολικής πολιτικής αποτροπής απέναντι στην τραμπούκικη επιθετικότητα της Άγκυρας. Και μην είσαστε τόσο μίζεροι μερικοί.

  • franck avatar
   franck @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/11/2014 22:02:41

   Γιατί, υπήρχε περίπτωση να μην τα βρούμε με το Ισραήλ. την Αίγυπτο την Ιταλία την Αλβανία και τον Λίβανο για τις ΑΟΖ μας? Το θέμα είναι η ΑΟΖ μας με την Τουρκία, άν και πότε θα διευθετηθεί φίλε Φαήλο. Και σ΄αυτό, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2012 δεν βλέπω βελτίωση. Μάλλον επιδείνωση έχουμε και καμμία συμμαχική ή εταιρική συμπαράσταση. Εσύ τί βλέπεις?

   • Απορών avatar
    Απορών @ franck 09/11/2014 00:58:49

    Συγγνώμη που απαντώ εδώ ενώ ρωτάτε τον κ. Κρανιδιώτη άλλα εδώ φαίνεται κάπως πιο ξεκάθαρα το σκεπτικό σας: το θέμα δεν είναι η ΑΟΖ με την Τουρκία γιατί αφενός η Τουρκία δεν έχει ΑΟΖ και δεν έχει υπογράψει καν τη σχετική Συνθήκη, αφετέρου δεν φαίνεται να υπάρχουν και τόσα πολλά κοιτάσματα στα σημεία τα οποία θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε οριοθετώντας με την Τουρκία. Οπότε αυτό που θα κάνουμε είναι να θεσπίσουμε ΑΟΖ, να οριοθετήσουμε στη μέση γραμμή με όλους τους άλλους, να αρχίσουμε να βγάζουμε φυσικό αέριο και να έχουμε μαζί μας ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο (αραβικό κόσμο), Κύπρο, ΕΕ και τις πολυεθνικές και θα αφήσουμε την Τουρκία να ζηλεύει και να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τίποτα αν δεν συμφωνήσει μαζί μας με τους όρους μας ή έστω με κάποιον συμβιβασμό από μέρους μας γιατί όντως σε κάποια σημεία αν πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου έχει ερείσματα (και για αυτό ίσως και να μην πρέπει να πάμε). [σημ.: δεν υπήρχε καμμία προεκλογική δέσμευση ότι θα οριοθετηθεί ΑΟΖ με την Τουρκία αλλά ότι θα θεσπιστεί νομικά η έννοια της ΑΟΖ κάτι πολύ διαφορετικό. Απλά οι άσχετοι του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν τη ΝΔ για επικίνδυνες μονομερείς ενέργειες ενώ πότε δεν εξήγγειλε καμμιά μονομερή ενέργεια που να αφορά την Τουρκία (κάτι που δεν μπορεί να γίνει άλλωστε) η ΝΔ].

    • MCA avatar
     MCA @ Απορών 09/11/2014 07:56:13

     Απορών, για την περιοχή νότια του Καστελόριζου λέγεται ότι υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, αξίας 5 τρις δολαρίων. Οπότε είναι πολύ σημαντική η υπόθεση οριοθέτησης με την Τουρκία.

     • Απορών avatar
      Απορών @ MCA 09/11/2014 13:45:51

      Αυτό ισχύει και είναι το κύριο πρόβλημα σε όλη τη διαδικασία, απλά παραπάνω δεν αναφερόμουν σε αυτό το σημείο (κοιλάδα του Ηροδότου) αλλά στο Αιγαίο. Για το σημείο αυτό εμείς θα λειτουργούμε με τη λογική της μέσης γραμμής συνάπτοντας συμμαχίες με όλους όσους συμφωνούν στην πεπατημένη (Αίγυπτος - Κύπρος κτλ.) με τρόπο ώστε να απομονώνεται η Τουρκία και να δέχεται πλέον τεράστια πίεση από όλους τους παίκτες να υποχωρήσει. Ήταν πολύ σημαντικό να βρεθούμε μπροστά σε αυτό γιατί αλλιώς εμείς σίγουρα θα υποχωρούσαμε στην πρώτη πίεση αν π.χ. συμφωνούσαν Αίγυπτος - Τουρκία.

     • Η επόμενη κίνηση avatar
      Η επόμενη κίνηση @ Απορών 09/11/2014 19:53:56

      Πολύ σωστά. Σημασία έχει να κάνουμε όλα εκείνα τα βήματα που μας φέρνουν σε πλεονεκτική θέση. Μετά, βλέπουμε.

     • franck avatar
      franck @ Απορών 09/11/2014 21:09:14

      .Δηλαδή σοβαρά πιστεύεις οτι οι Τούρκοι άφησαν το Καστελλόριζο (το γάμο) για να πάνε στην Τουρκοκυπριακή ΑΟΖ (πουρνάρια) και ο Σαμαράς εκεί που ουσιαστικά έχει χάσει με 10 μονάδες τουλάχιστο διαφορά την πρωθυπουργία, κατάφερε επι τέλους και σκέφτηκε κάτι τόσο σοβαρό μέσα στην απελπισία του, που έβαλε τους Αιγύπτιους κόντρα στους Τούρκους και μάλιστα για πολύ καιρό? Μακάρι να είναι αυτό το αποχερετηστήριο δώρο του Σαμαρά απο τα τόσα που έταξε, αλλά δεν έδωσε στον Ελληνικό λαό, έστω κι αν είναι τυχαίο...Μακάρι όταν οι Τούρκοι θέσουν θέμα καθορισμού της ΑΟΖ τους με την Αίγυπτο στο Καστελλόριζο, οι Αιγύπτιοι να τηρήσουν σθεναρά τη συμφωνία με τον Σαμαρά. Θα ήμασταν απάτριδες αν δεν το ευχόμασταν. Όμως δυστυχώς μάθαμε να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι όταν ακούμε για θριαμβολογίες των πολιτικών μας...

     • Απορών avatar
      Απορών @ franck 09/11/2014 22:18:29

      Η αλήθεια είναι ότι δεν με ενδιαφέρει και τόσο αν το σκέφτηκε ο Σαμαράς. Θα έλεγα ότι μπορεί να ήταν και ο Σίσι να ήταν αυτός που το "σκέφτηκε" (με την έννοια ότι πίεσε προς αυτήν την κατεύθυνση) και όχι ο Σαμαράς λόγω ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι ο Σίσι μισεί πολύ περισσότερο τον Ερντογάν από ότι ο Σαμαράς τον Τσίπρα. Και, επιπλέον, όλη αυτή η στρατηγική που εκτυλίσσεται θεωρώ πως είναι αυτή που έχουν επιλέξει οι stakeholders και σπρώχνουν και τους πολιτικούς μας να την υλοποιήσουν. Έχουμε μια αίσθηση ότι οι μεγάλες δυνάμεις συνεχώς μας αδικούν επειδή μισούν ας πούμε το DNA μας... αλλά η αλήθεια είναι ότι με λίγες πολύ οδυνηρές εξαιρέσεις συνήθως το αντίστροφο συνέβαινε.

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 08/11/2014 17:05:00

  Νομίζω ότι είναι η σοβαρότερη διπλωματική κίνηση της Ελλάδας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μακάρι να μας βγει!

  • franck avatar
   franck @ ΝΤΙΝΟΣ 08/11/2014 22:03:37

   Επειδή τα βρήκαμε με την Αίγυπτο? Γιατί τα είχαμε ποτέ χαλάσει?

   • Κώστας ΜΠ avatar
    Κώστας ΜΠ @ franck 08/11/2014 23:40:25

    Κάτι για τον Μόρσι και τα κολλητηλίκια του με τον Ερντογάν δεν είχες ακούσει προφανώς.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ franck 09/11/2014 16:08:35

    Η Αίγυπτος τα είχε πολύ καλά με Τουρκία δεν προχωρούσε το θέμα μέχρι πέρυσι. Για ψάξε ειδήσεις προ καιρού για το θέμα. Τυχαία στην διπλωματία δεν πετυχαίνεις τίποτα...

 7. yaltis avatar
  yaltis 08/11/2014 17:43:46

  Συγχαρητηρια!Μπραβο στον Σαμαρα.Σημερα θυμηθηκα γιατι αξιζε να περιμενω ωρες στις εκλογες για αναδειξη προεδρου για να τον ψηφισω.

 8. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 08/11/2014 18:17:52

  Μακάρι σήμερα, να είναι μονάχα η αρχή.... Μακάρι η ...μικρή μα τόσο ηρωϊκή και σαφώς γενναιότερη ημών Κύπρος, να μας καθοδηγήσει με την τόλμη της σε μιά κοινή πορεία σθεναρής αντίστασης και αποφασιστικής αντιμετώπισης των κάθε είδους χυδαίων και θρασύδειλων προκλήσεων. Είτε αυτές προέρχονται από ανατολάς, είτε από δυσμάς. Η επιβουλή κι η απειλή καθυπόταξης, παρουσιάζονται με πάμπολλα και διαφορετικά προσωπεία. Καιρός να το πιστέψουμε πως ενωμένοι, όλα τα μπορούμε.

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ Άλυτη Εξίσωση 08/11/2014 20:09:37

   Όλοι ενωμένοι: Αγρότες, εργάτες, φοιτητές, εφοπλιστές, πολιτικοί, υπάλληλοι και τραπεζίτες - μιά γροθιά ελληνικιά.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Ιδιώτης 08/11/2014 21:41:31

    Όλοι ενωμένοι: Αγρότες, εργάτες, φοιτητές, εφοπλιστές, πολιτικοί, υπάλληλοι και τραπεζίτες - μιά γροθιά ελληνικιά. :-)

    • franck avatar
     franck @ Άλυτη Εξίσωση 08/11/2014 22:13:21

     Αν το κάνουν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί, πρώτοι, ως ισχυρότεροι και με πράξεις εννοείται, τότε θα ενωθούμε και εμείς οι υπόλοιποι μαζί τους και θα καταργηθεί η πάλη των τάξεων μεταξύ φτωχών και πλουσίων...Φυσικά θα εξαλειφθεί άμμεσα η ανεργία και η κρίση. Αρκει να το αποφασίσουν οι εφοπλιστές. "Τα ξύλινα τείχη θα μας σώσουν" απο το Ράιχ και πάλι...

     • Πάρης ο όμορφος avatar
      Πάρης ο όμορφος @ franck 09/11/2014 17:35:42

      ''Αν το κάνουν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί, πρώτοι...'' Τότε, γράψτε μας! Δεν υπάρχει περίπτωση. Πάμε πρώτα μόνοι μας και βλέπουμε.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Άλυτη Εξίσωση 08/11/2014 20:47:09

   Ξεχάσατε τά εὔσημα στόν ΑΣ!

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Φωτεινή 08/11/2014 21:47:07

    Τίποτε δεν ...ξέχασα. Του έχω όμως τόσα (αρνητικά) μαζεμένα, που για να πάρει μπράβο πια, πρέπει να δω μια νίκη τετελεσμένη, συν που οφείλει ν΄αλλάξει και ρότα. Του ...βάζω πολύ δύσκολα, γιατί ως εδώ, δεν ήταν παρά μόνο σκιά του εαυτού του κι αυτό στιγμές..... Εσείς, μπορείτε ωστόσο να είσαστε ολιγαρκής. Δεν είν κακό.

    • franck avatar
     franck @ Άλυτη Εξίσωση 08/11/2014 22:08:56

     Με την Αίγυπτο όντως τα βρήκαμε. Θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει και μαντάρα όπως με τα Σκόπια δηλαδή... Τό πρόβλημα όμως με την ΑΟΖ το έχουμε ΜΟΝΟ με την Τουρκία και εκεί δεν βλέπω καμμία πρόοδο, το αντίθετο θα έλεγα...Πάντως αν συμφωνήση την ΑΟΖ με την Τουρκία, εγώ θα απονείμω εύσημα στον Σαμαρά. Για την Αίγυπτο και την Ιταλία δεν υπάρχει λόγος νομίζω.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ franck 08/11/2014 23:02:10

      Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε σε τίποτα με τους τούρκους.Ο Ερντογάν το δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω. Μόνη μας ελπίδα να τους ''υποχρεώσουν'' τα μεγάλα αφεντικά σε αναδίπλωση...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ franck 08/11/2014 23:20:36

      Η Τουρκία δε θέλει να συμφωνήσει. Θέλει να της χαρίσουμε από τα δικά μας, ή να αρπάξει τα δικά μας. Το ερώτημα είναι αν κινείται από μόνη της με τη γνωστή χυδαιοθρασύτητα που τη χαρακτηρίζει στους αιώνες, ή την ενθαρρύνουν οι Αμερικανοί στις παρανοϊκές της απαιτήσεις..... Αν συμβαίνει το δεύτερο, εκεί θα φανεί και το μποϊ καθενός.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ franck 09/11/2014 16:19:44

      Πόσο μακρυά της πραγματικότητας πια; Με Τουρκία ΑΟΖ μόνο με θαύμα όσο είναι Ερντογάν-Νταβούντογλου στην εξουσία. Με Αίγυπτο προ ενός έτους δεν προχωρούσε τίποτα επειδή τα είχαν βρει με Τουρκία. Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να "γυρίσει" τούμπα το πράγμα. Και όσον αφορά τα Σκόπια, τι εννοείς τα κάναμε μαντάρα; Ίσα-ίσα που μας παρακαλάνε έστω να μιλήσουμε μαζί τους και έχει πέσει η χυλόπιτα σύννεφο και ξεφτιλίζονται με συνεχείς προκλητικές κινήσεις. Αυτοκτονούν διπλωματικά με απομόνωση όπως και η Τουρκία...

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ Άλυτη Εξίσωση 09/11/2014 01:48:50

     ᾿Αγαπητή μου, πράττω μόνο αὐτό πού μᾶς εἶπε ὁ ΑΣ, "Νά μοῦ ἔχετε ἐμπιστοσύνη!" ῎Ισως νά τρίβετε τά μάτια σας ἀργότερα. Πάντως φαντάζεσθε τόν ᾿Αλέξη σας ν᾿ ἀλλάζη τά γεωπολιτικά τῆς ῾Ελλάδας;; :)

     • dim avatar
      dim @ Φωτεινή 09/11/2014 02:22:59

      Έτσι μπράβο. Αυτή η ιστορική ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα, όταν ο γάπακας τα είχε κάνει όλα μαντάρα, και έπρεπε ο Σαμαράς να επιλέξει ανάμεσα στο εφήμερο προσωπικό συμφέρον και στο συμφέρον των επόμενων γενεών. Φυσικά, πολύ «εύκολη» επιλογή για έναν ηγέτη κεντροδεξιάς παράταξης (σε αντιδιαστολή με ηγέτες αριστερών κομμάτων), που πάντα εξ’ ορισμού βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από το ατομικό συμφέρον... Τι είχε πει με κόμπο στο λαιμό, και έτοιμος να δακρύσει σε εκείνη την ιστορική ομιλία? «Ήγέτης είναι ο πολιτικός που πάει κόντρα στη συνείδησή του και κόντρα στο ρεύμα αν έτσι πρέπει για την Ελλάδα.» «Ήταν δύσκολο το όχι τότε και είναι δύσκολο το ναι τώρα, αλλά η παράταξή μας είναι για τα δύσκολα» «Έχει ξεκινήσει πια η εποχή που θα καλούμαστε να επιλέγουμε ανάμεσα στο «δύσκολο» και στο «περισσότερο δύσκολο» «Ο ένας δρόμος (της σύγκρουσης προφανώς) είναι ο δρόμος της βεβαιότητας της καταστροφής. Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της αβεβαιότητας προς τη σωτηρία» «Μη περιμένετε να είσαστε τα επόμενα χρόνια βουλευτές ή υπουργοί που θα φέρουν ευημερία. Θα κριθούμε από την ιστορία για το άν θα έχουμε βγάλει τη χώρα από τη λάσπη» «Είμαι σίγουρος ότι θα τιμήσετε την υποχρέωση σας απέναντι σε εμάς αλλά και απέναντι σε εκείνων των αγέννητων. Εμπιστευτείτε με» Συριζαίοι, Ψεκασμένοι και Χρυσαύγουλα... άντε γεια...

     • Βουστροφηδόν avatar
      Βουστροφηδόν @ dim 09/11/2014 10:09:30

      ...«Είμαι σίγουρος ότι θα τιμήσετε την υποχρέωση σας απέναντι σε εμάς αλλά και απέναντι σε εκείνων των αγέννητων.» Κι εκείνοι μας ...τιμήσανε όλους και τους υπάρχοντες και τους μελλούμενους, με την ιδιοτελή τυφλή τους ψήφο τη ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, χωρίς να έχουν διαβάσει καν τι προσυπέγραφαν, και φτάσαμε ωραίοι αυτοί κι εμείς στο απόλυτο μηδέν, εδώ που είμαστε τώρα... Βολεμένοι φτωχοδιάβολοι χειροκροτητές, φανατικά καλοταϊσμένα κομματομπουλντογκάκια και λοιποί χαραμοφάηδες,...καλή σας νύχτα....

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Βουστροφηδόν 09/11/2014 16:31:05

      Σωστός μόνο στο ότι είμαστε τώρα στο 0. Στο -100 είχες φτάσει από τον ΓΑΠ και σε 2 χρόνια και κάτι κυβέρνηση Σαμαρά είσαι στο 0 ανεβαίνοντας. Για δες λίγο σφαιρικά το πράγμα λοιπόν γιατί ισοπεδώνεις χωρίς διάκριση τα πάντα πράγμα εξ' ορισμού άδικο...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Φωτεινή 09/11/2014 09:09:41

      Αγαπητή Φωτεινή, τη δική μου την εμπιστοσύνη δεν την χαρίζω, την κερδίζουν αυτοί που με τις πράξεις τους το αξίζουν. Όσο για τον κ. Αλέξη που τόσο αγαπάτε, να είσαστε σίγουρη οτι όταν θα του δώσει ο Ελληνικός λαός το τιμόνι, δεν θα έχει κανένα περιθώριο να μην πράξει το Εθνικά επιβεβλημένο, γιατί το μόνο του στήριγμα θα είναι η ομοψυχία και η αποδοχή των Ελλήνων, ή τίποτε.

     • Κώστας ΜΠ avatar
      Κώστας ΜΠ @ Άλυτη Εξίσωση 09/11/2014 10:09:43

      Το είδαμε το εθνικά επιβεβλημένο του Συριζα. Κιχ δεν έβγαλε για τη τριμερή του Καίρου. Τσιμουδιά.Όπως γιος αυτού που σας διόριζε ,παλαιοπασόκοι, που το 2009 ψιθύριζε πως θα ξαναδεί τον αγωγό Πύργος Αλεξανδρούπολη,αλλά μπροστά στις πατριωτικές αυξήσεις που έταζε ο ΓΑΠ το 45% αγνόησε τα επικίνδυνα σημάδια.Ετσι είναι.Η διορισμένη στα 80sπαλαιοπασοκαρία και νυν συρίζια δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναθέσει στον Ρουντι Ρουνάλντι και στον ξεδοντιάρη Κώστα Ησυχο την ΑΟΖ.Αφου σας τάζουν λεφτά, την εξωτερική πολιτική θα κοιτάμε τώρα....Άλλωστε είστε ψευτοπατριώτες του πληκτρολογίου.

     • Μικρός Νικόλας avatar
      Μικρός Νικόλας @ Κώστας ΜΠ 09/11/2014 10:20:13

      Όσο και να κρώζετε άρρωστα, φανατικά και εμπαθή παλιοημερολολάγνα γερόντια, με το πασοκολαμογιστάν συμπορεύεστε και μόνο εξαιτίας της συμπαράστασής του κυβερνάτε. Λίγο σεβασμό λοιπόν στους συνέταιρους.... Όσο για το μέλλον μας, θα το αποφασίσουμε εμείς πατριδοκάπηλοι υποκριτές. Εσείς καθήστε στη γωνιά σας. Μαντάρα τα κάνατε. Πιό άθλια, δεν γινόντουσαν. Την κριτική και το φτύσιμο λοιπόν, στους καθρέφτες σας, Πασοκονουδουαποτυχημένοι. Ο καιρός γαρ εγγύς.

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ Μικρός Νικόλας 09/11/2014 13:25:25

      Νικολάκη, μεγάλωσε λίγο ἀκόμα καί σοβαρέψου! "Πατριδοκάπηλοι";; Μάθε πρῶτα τί θά πῆ καί μετά νά τήν ξεστομίζης. Παρεπιπτόντως, καθρεπτάκι διαθέτεις; ῎Αν ἔχεις δάνεισε το καί στούς "συντρόφους" σου!!!

     • Μικρός Νικόλας avatar
      Μικρός Νικόλας @ Φωτεινή 09/11/2014 15:23:33

      Έλα να σου το ....φρεσκάρω Φωτεινούλα : Πατριδοκάπηλος : αυτός που εκμεταλλεύεται την ιδέα της πατρίδας για ιδιοτελείς σκοπούς. Το ίδιο ταιριάζει και σε αυτούς που υποκριτικά προσπαθούν να ...μονοπωλήσουν την μαϊμού εθνικοφροσύνη τους, για να εξυπηρετήσουν μίζερους, μικροκομματικούς σκοπούς. Πας μη ''δικός μας'' κομματογλείφτουρας = Άπατρις. Αυτή είναι η απάτη τους. Καταλαβαίνεις φαντάζομαι...

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ Μικρός Νικόλας 09/11/2014 15:46:09

      Μικρέ, ῾Η ἱστορία καταγράφει τούς ἀπάτριδες. Δέν χρειάζεται νά σοῦ τό ὑπενθυμήσω ἐγώ!

     • Μικρός Νικόλας avatar
      Μικρός Νικόλας @ Φωτεινή 09/11/2014 15:58:23

      Καταγράφει όμως με μελανά γράμματα και τους απάτριδες που προσποιούνται τους εθνικόφρονες κι εγκληματούν ψέλνοντας τον εθνικό ύμνο, σταυροκοπούμενοι και ανεμίζοντας υποκριτικά γαλανόλευκες σημαίες ευκαιρίας. Θα το έχεις αντιληφθεί. Να μη σου το υπενθυμίσω. Μεγάλη γυναίκα είσαι....

     • Ρομπεν των Δασων avatar
      Ρομπεν των Δασων @ Μικρός Νικόλας 09/11/2014 17:09:52

      Καλο απογευμα Παρη Ομορφε. Χαιρετισμους απο τον Μαυρο Πιτ...Μη κανεις πολυ copy paste γιατι θα πιαστει το χερι σου...

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Μικρός Νικόλας 09/11/2014 16:36:09

      Γιατί την αποπήρες τη γυναίκα για μια λανθασμένη επιλογή λέξης; Απάτριδες και λάτρες του χρήματος ήθελε να πει. Και έτσι εξηγείται απόλυτα το πως κάποιος γίνεται να προτιμάει το σύριζα για να κυβερνήσει. Τώρα θα ικανοποιήθηκες φαντάζομαι μικρέ.

     • Μικρός Νικόλας avatar
      Μικρός Νικόλας @ Γεώργιος Τ. 09/11/2014 22:26:31

      Καλώς τονε! Είδες τον εαυτό σου στο ''απάτριδες που προσποιούνται τους εθνικόφρονες κι εγκληματούν ψέλνοντας τον εθνικό ύμνο, σταυροκοπούμενοι και ανεμίζοντας υποκριτικά γαλανόλευκες σημαίες ευκαιρίας''. Αμέσως όμως, να δώσεις το παρόν και να με επιβεβαιώσεις!

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Κώστας ΜΠ 09/11/2014 10:24:53

      Εσάς MΠ και να σας πω οτιδήποτε, δεν έχετε καν καθαρό μυαλό για να το καταλάβετε, οπότε, Καλή σας ημέρα και περαστικά.....

     • Κώστας ΜΠ avatar
      Κώστας ΜΠ @ Άλυτη Εξίσωση 09/11/2014 11:18:40

      Επίσης καλημέρα.Και στα 17 nicknames σας.

     • Μικρός Νικόλας avatar
      Μικρός Νικόλας @ Κώστας ΜΠ 09/11/2014 15:26:19

      Είπε ο γερο-γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα. Πάλιωσε μπάρμπαααα, πάλιωσεεεε!

 9. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 08/11/2014 18:27:31

  Ιστορική συνάντηση. Συνάντηση με πολυετές βάθος... Αξίζουν συγχαρητήρια και στις τρεις πλευρές...

 10. ΕΙΜΑΙ ΤΡΕΛΟΣ?ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ 80ΧΡΟΝΩΝ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ avatar
  ΕΙΜΑΙ ΤΡΕΛΟΣ?ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ 80ΧΡΟΝΩΝ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ 08/11/2014 18:55:05

  ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΗΣΥΧΟΣ ΝΑ ΨΑΡΕΥΩ ΝΑ ΤΗΓΑΝΙΖΩ ΜΕΤΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕ ΧΤΥΠΑΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗ ΓΚΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΜΕΡΑ ΧΑΛΑΡΑ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΤΑ ΦΟΒΕΡΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΜΕΤΑΛΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΡΑΓΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΓΚΟΜΕΝΑ ΨΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ.ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΑ ΜΟΥ ΛΕΙΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΕΤΣΙ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΑΜΑ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΡΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΕΙΜΑΙ ΤΡΕΛΟΣ?ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ 80ΧΡΟΝΩΝ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ 08/11/2014 22:37:32

   Mη τη παντρευτείς,θα σου λείψει το ψάρεμα...

 11. airman avatar
  airman 08/11/2014 19:40:37

  Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να είναι αποξενωμένη από τη φαντασία, πρέπει να σχεδιάζεται με θάρρος και να ασκείται με αυτοπεποίθηση. Καιρός ήταν!

 12. kosvag avatar
  kosvag 08/11/2014 20:43:29

  copy paste η μέθοδος που ακολουθήθηκε στην Κύπρο. Εύγε στον Σαμαρά που είχε ΑΟΖ στο προεκλογικό πρόγραμμα και 2ο εύγε που το κεντάει ασταμάτητα και σε δύσκολη γωνιά (Βαλκάνια κ Μ. Ανατολή μαζί). Κ κάποια καλά σημάδια που θυμίζουν επίσης Κύπρο: 1) η επίσκεψη Νετανιάχου στον ΓΑΠ + διάγγελμα στο Καστελόριζο & 2) ο Τσίπρας δεν κάνει αντιπολίτευση στα Εθνικά.

 13. Μπάμπης Κλάρας avatar
  Μπάμπης Κλάρας 08/11/2014 20:46:13

  Πολύ καλή είδηση. Μάλλον η συμφωνία έχει και την έγκριση των δύο υπερδυνάμεων, αλλά απο εδώ και πέρα θέλει προσοχή και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της Τουρκίας η οποία βγαίνει χαμένη και απομονωμένη. Μακάρι η τελική υπογραφή της ΑΟΖ να μπεί στο Καστελόριζο ώστε να ξεπλυθεί η ντροπή της παράδοσης της Ελλάδος στους τοκογλύφους, στο ίδιο μέρος απο ένα δειλό ανθρωπάκι τον Μάιο του 2010......

  • Άλυτη Εξίσωση avatar
   Άλυτη Εξίσωση @ Μπάμπης Κλάρας 08/11/2014 21:55:32

   '' Μακάρι η τελική υπογραφή της ΑΟΖ να μπεί στο Καστελόριζο ...'' Πολύ ωραία ιδέα αυτή!

 14. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 08/11/2014 22:44:40

  Δε θέλω να χαλάσω τη χαρά κανενός , αλλά έχω μιά απλή ερώτηση. Οταν ανακηρύξουμε την ΑΟΖ, και η Τουρκία στείλει αμέσως ένα ερευνητικό συνοδευόμενο απο πολεμικά να την παραβιάσει, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε στρατιωτικά, εμπλεκόμενοι με βεβαιότητα (δεδομένης της μισότρελης ηγεσίας των απέναντι) σε πόλεμο με την Τουρκία; Και ποιές είναι σήμερα οι στρατιωτικές μας δυνατότητες να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία σε ένα τέτοιο πόλεμο; Προσέξτε ,δεν αμφισβητώ το αν είμαστε γενναίοι ,παλικάρια και απόγονοι Μαραθωνομάχων. Μιά συγκεκριμένη, ψυχρή, ΤΕΧΝΙΚΗ ερώτηση κάνω.... Παρακαλώ να μην με λιθοβολήσετε σαν ανθέλληνα ,δειλό, κλπ...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Απονενοημένος Διάβημας 09/11/2014 16:41:10

   Κάθε πράγμα στον καιρό του. Οι ΕΔ είναι έτοιμες. Ο Σαμαράς επίσης. Μόνο για το λαό μας έχω μια ανησυχία γιατί ο τρόπος που σκέφτεται στις δημοσκοπήσεις είναι περίεργος. Πρέπει να ξεκολλήσουμε από τα μνημονιακά θέματα. Καιρός είναι να δούμε τα εθνικά και τα ενεργειακά που θα αφορούν τις μέλλουσες γενιές.

  • in medias res avatar
   in medias res @ Απονενοημένος Διάβημας 10/11/2014 11:26:21

   Την ΑΟΖ την παραβιάζεις μόνο αν επιχειρήσεις εκμετάλλευση, ενώ δεν έχεις δικαίωμα. Επομένως, ας στείλει όσα ερευνητικά θέλει. Γιατί να αντιδράσουμε στρατιωτικά?

 15. Skeptikisths avatar
  Skeptikisths 08/11/2014 22:53:56

  Εύχομαι παρασκηνιακά να έχουν γίνει οι απαιτούμενες κινήσεις/συνεννοήσεις και να έχουμε λάβει τις κατάλληλες εγγυήσεις από τις Μεγάλες δυνάμεις ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων με μια εξοργισμένη Τουρκία και τους συμμάχους μας σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου... Κι ακόμα και να μην έχει γίνει αυτό, ελπίζω οι ένοπλες δυνάμεις μας να έχουν κάνει προετοιμασία για παν ενδεχόμενο... Πάμε Ελλάδα! Ψηλά το κεφάλι! Όπως είπε κι ο πιλότος μας στην Θεσσαλονίκη! :)

 16. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 08/11/2014 22:55:21

  Μπράβο στον Σαμαρά. Μερικές φορές σκέφτομαι,τί μεγάλο κέρδος θα ήταν για την Πατρίδα μας,να κυβερνούσε υπό διαφορετικές συνθήκες,σε ομαλότητα,χωρίς τη χρεοκοπία και την κρίση που περνάμε και κυρίως αυτοδύναμος,χωρίς βαρίδια. Πόσο πιό μπροστά ίσως θα ήταν η χώρα μας...

  • sofia or8h avatar
   sofia or8h @ Κυθήριος 09/11/2014 02:06:58

   Eίπες μια μεγάλη αλήθεια!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Κυθήριος 09/11/2014 16:45:14

   Ααυτό πολλοί από εμάς το έχουμε σκεφτεί. Όμως το σπουδαιότερο είναι τι θα γινόταν αν συνέχιζε ο ΓΑΠ ή έπαιρνε αμέσως μετά την εξουσία ο Σύριζα παρέα με τον Καμμένο αντί του Σαμαρά. Και μάλλον καλύτερα που ανέλαβε έτσι αφού ήταν απείρως κρισιμότερες οι στιγμές τώρα.

 17. d8 avatar
  d8 08/11/2014 23:26:28

  Μακάρι η συνέχεια, να είναι ανάλογη του εντυπωσιακού ξεκινήματος ! Καιρός ν΄αρχίσουμε να δίνουμε αποστομωτικές απαντήσεις, προς κάθε κατεύθυνση.

 18. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/11/2014 00:01:58

  @ Aπονενοημενος Διαβημας Χαλάς την εορταστική ατμόσφαιρα αλλά έχεις δίκιο.Κανείς δεν θα πολεμήσει για λογαριασμό της Ελλάδος την Τουρκία και δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει στην Α.Μεσόγειο αυτό που απέτυχε στο Αιγαίο. Εάν η Ελλάδα επιχειρήσει έρευνες εκεί την άλλη μέρα θα πάει και το Μπαρμπαρός όπως παλιά πήγαινε το Χόρα ή το Σισμίκ και αυτό είναι τόσο σίγουρο όσο ότι ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή. Οι ενασχολήσεις με τι κάνουν οι πετρελαϊκές εταιρίες,οι άλλες χώρες και διάφορα άλλα ευφάνταστα αποφεύγουν το πραγματικό ζήτημα που είναι ο συμβιβασμός με την Τουρκία ή η σύγκρουση.

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/11/2014 00:13:02

  @ Aπονενοημενος Διαβημας Χαλάς την εορταστική ατμόσφαιρα αλλά έχεις δίκιο.Κανείς δεν θα πολεμήσει για λογαριασμό της Ελλάδος την Τουρκία και δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει στην Α.Μεσόγειο αυτό που απέτυχε στο Αιγαίο. Εάν η Ελλάδα επιχειρήσει έρευνες εκεί την άλλη μέρα θα πάει και το Μπαρμπαρός όπως παλιά πήγαινε το Χόρα ή το Σισμίκ και αυτό είναι τόσο σίγουρο όσο ότι ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή. Οι ενασχολήσεις με τι κάνουν οι πετρελαϊκές εταιρίες,οι άλλες χώρες και διάφορα άλλα ευφάνταστα αποφεύγουν το πραγματικό ζήτημα που είναι ο συμβιβασμός με την Τουρκία ή η σύγκρουση.

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ ψυχραιμια 09/11/2014 11:25:45

   Οι γεωστρατιγικές εξελίξεις και επιτυχίες εδράζονται σε δυο βασικούς πυλώνες : 1 . Στην διπλωματία (διεθνές δίκαιο, συνθήκες, συμμαχίες, συμφωνίες) . Είναι το δυσκολότερο γιατί δεν εξαρτάται μόνο από εσένα και την αποφασιστικότητα σου αλλά πρέπει να συγκεράσει συμφέροντα, επιδιώξεις και αποφασιστικότητα πολλών άλλων. Στο πλαίσιο αυτό η χθεσινή συμφωνία μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις σπουδαιότερες που έχει επιτύχει η Ελλάδα στα πολλά τελευταία χρόνια. Αν οριστικοποιηθεί και η οριοθέτηση στριμώχνεi σοβαρά την Τουρκία μια και η συμφωνία 3 από του 4 εμπλεκομένους μειώνει τα επιχειρήματα εναντίωσης του τέταρτου. Η ενίσχυση του άξονα και με το Ισραήλ αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας. Προσωπικά τη χρεώνω στον Α.Σαμαρά και οφείλω να του απευθύνω ένα μεγάλο μπράβο. 2.Στην στρατιωτική ισχύ ( Δυνατότητα αποτροπής αμφισβήτησης ή επιβολής ). Είναι το ευκολότερο γιατί εξαρτάται μόνο από την δική σου αποφασιστικότητα. Έχω πολλές φορές εκφράσει τις ανησυχίες μου για την συνεχώς αυξανόμενη διαφορά ισχύος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Θεωρώ όμως ότι μπορεί να ανατραπεί σχετικά εύκολα αν το εντάξουμε ως πρωτεύοντα στόχο και το εξαιρέσουμε από λογιστικές λογικές. Αξίζει πρόσκαιρες θυσίες γιατί μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη πέραν των εθνικών. Συνυπολογίζοντας την οικονομική μας κατάσταση και το γεγονός ότι λόγω των πολλών μετώπων της Τουρκίας δεν χρειάζεται να πάμε σε λογική 1:1, έξυπνες κινήσεις μπορούν να απαγορεύσουν ή να καταστήσουν ασύμφορες κινήσεις και σκέψεις της. Π.Χ Η σωστή διαχείριση του θέματος των ΕΝΑΕ από τον Αβραμόπουλο θα δώσει στο Π.Ν μέχρι το Q4 του 15 την δυνατότητα επιχειρήσεων με 4 υποβρύχια AUP δυνατότητα που θα στερείται η Τουρκία και άρα ένα πλεονέκτημα για αρκετά χρόνια. Επίσης αν προχωρήσει η παραλαβή των αρμάτων Μ1Α1 από την Αμερική μπορεί να δώσει έναν αριθμό αρμάτων με πυροβόλο 120χιλ στον Έβρο που θα απαγορεύει την κάθε σκέψη της Τουρκίας για την περιοχή επίσης για πολλά χρόνια με κόστος προσαρμοσμένο στις δυνατότητές μας. Και μπορώ να απαριθμήσω πάμπολλες περιπτώσεις απόκτησης πολλαπλασιαστών ισχύος με ανάλογο κόστος.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Σπαθάριος 09/11/2014 12:38:36

    Θα ανοιξεις πυρ πρωτος;Δεν ανοιξες σε ευνοικοτερη περιοχη και με ευνοικοτερο συσχετισμο στο Αιγαιο,θα ανοιξεις στην Κυπρο. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231362228 Oι Τουρκοι ΔΕΝ θα σε βομβαρδισουν.Θα βαλουν και αυτοι εξεδρα οπως με το Χορα και το Σισμικ.Εαν θελεις βομβαρδισε τους εσυ.Για προχωρα.

    • sender avatar
     sender @ ψυχραιμια 09/11/2014 13:29:52

     Περικυκλώνεις την εξέδρα,εφ'όσον την έστησαν στη δική σου δικαιοδοσία,αποκλείοντας τη πρόσβασή της από την αντίπαλη,θρασύτατη ομάδα.Αν θέλουν ας προβούν σε θερμό επεισόδιο.Εκτός κι'αν,παροδικά,αποχωρήσουν από το Νάτο.

    • Σπαθάριος avatar
     Σπαθάριος @ ψυχραιμια 09/11/2014 13:58:41

     Αρχικά πιστευω οτι ο Ερντογάν, αν θεωρούσε έστω και ελάχιστα πιθανό να ανοίξει κάποιος πυρ εναντίον του Μπάρμπαρος, δεν θα το έστελνε. Με τίποτε δεν θα ρίσκαρε, για εξωτερικούς και εσωτερικούς λόγους, μια ήττα στο πεδίο. Το ίδιο λοιπόν πιστευω και για τα δικά μας. Αν του είχαμε δημιουργήσει το φόβο ότι σε κάθε παράνομη ενέργεια, απο παραβίαση Ε.Χ έως ΑΟΖ, θα αντιμετώπιζε βίαιη αντίδραση δεν θα προχωρούσε εκείνος.
     Και τελικά ΝΑΙ υπάρχουν περιπτώσεις που ΠΡΕΠΕΙ να ανοίξεις πρώτος πυρ. Θα ήθελες να γίνουμε πουρκουάδες;

    • Απονενοημένος Διάβημας avatar
     Απονενοημένος Διάβημας @ ψυχραιμια 09/11/2014 15:11:43

     Ετσι είναι. Οι Τούρκοι ακολουθούν την αρχή , αντι να με δείρεις εσύ και να τρέχω εγώ να σου κάνω μήνυση , σε δέρνω εγώ ,και τρέχα εσύ να βρεις το δίκιο σου! Θα στείλουν το Μπαραμπαρός έξω απο το Καστελόριζο , και θα πουν σαν Αμερικάνοι μάγκες " What are you going to do about it?"

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Απονενοημένος Διάβημας 09/11/2014 16:58:21

      Θα βυθιστεί. Τόσο απλά. Στα Ίμια είχα Σημίτη πρωθυπουργό. Τώρα έχω Σαμαρά. Θα πει ο Σαμαράς στα βατράχια μας μην πάτε να υπερασπιστείτε τα Ελληνικά χωρικά ύδατα νομίζεις;

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ Γεώργιος Τ. 09/11/2014 21:24:37

      Αγαπητέ Γεώργιε ,νομίζω πως βρίσκομαι στο DEFENCENET! Με την ευκαιρία τότε,να πάρουμε και την Πόλη! Δεν πρέπει ναι είσαι πολύ ενήμερος είσαι για την πραγματική στρατιωτική συσχέτιση αυτή τη στιγμή.

     • Μικρός Νικόλας avatar
      Μικρός Νικόλας @ Απονενοημένος Διάβημας 09/11/2014 22:37:08

      Απλά είναι στον κόσμο του ο Θείος. Θα τους κοιτάξει φαντάζεται αυτός στραβά από την τηλεόραση, εκεί που κάθεται στον καναπέ αγκαλιά με το tablet και θα τους βυθίσει αύτανδρους!!! χαχαχαχα. Ανήκει σ΄εκείνη τη νέα έκδοση των ...αγέρωχων μαχητών, της ακατάσχετης παρλαπίπας και της τζάμπα μαγκιάς.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Μικρός Νικόλας 09/11/2014 23:14:36

      Μικρός,όμορφος και Πάρης. Το Νικόλας τί το κουβαλάς,δε σημαίνει Ήρωας..

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Σπαθάριος 09/11/2014 15:32:12

    Σωστά τα δύο σημεία στη θεωρία. Να θυμηθούμε πως πριν το 1912 ,Ελευθέριος Βενιζέλος έχτισε μια Βαλκανική συμμαχία απέναντι στην Τουρκία ,αλλα παράλληλα έφτιαξε στρατό και κυρίως Ναυτικό ,που είχε την αδιαμφισβήτητη υπεροχή στο Αιγαίο. (να μην πω πως είχε προηγηθεί του Γουδί ,γιατί θα παρεξηγηθώ...) Δυστυχώς η επίτευξη ισορροπίας δυνάμεων (για υπεροχή δεν συζητάμε) με την Τουρκία, με τα σημερινά δεδομένα, είναι όνειρο απατηλό, αντιμετωπίζοντας μια χώρα με 8 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό ,ανεπτυγμένη βιομηχανία και , κατα συνέπεια, ισχυρότατες ένοπλες δυνάμεις - που για πρώτη φορά στην ιστορία υπερέχουν απέναντί μας , όχι μόνο ποσοτικά ,αλλα και ποιοτικά. Κι'αυτό χωρίς να αναφέρουμε την κατάσταση της κοινωνίας μας ,αλλα και την 5η φάλαγγα των χιλιάδων μουσουλμάνων λαθρομεταναστών. Το καλύτερο που μπορούμε να επιδιώξουμε είναι μια αποτρεπτική ικανότητα που θα εγγυάται πως μπορούμε ΚΑΙ εμείς να τους κάνουμε ζημιά. Το ερώτημα είναι ,αν τους ενδιαφέρει η όποια ζημιά ίσως πάθουν (τι είναι για τους ισλαμιστές μερικές χιλιάδες "Μάρτυρες"?) και , κυρίως , πόσες δεκαετίες πίσω θα μας πάει η ζημιά που θα πάθουμε εμείς... Το δια ταύτα ,πόλεμο δεν μπορούμε να κάνουμε. (ότι θα ...βομβαρδίσουν την Τουρκία οι Ισραηλινοί ή ότι θα εισβάλουν οι στρατιές του Πούτιν είναι παραμύθια για μικρά παιδιά.) Αρα , τι θα κάνουμε άυριο, μόλις έρθει το Μπαρμπαρός με συνοδεία πολεμικών μεσα στην ΑΟΖ μας? Θα ταπεινωθούμε τρέχοντας με κλάψες σε διεθνείς οργανισμούς, σαν την μικρούλα Κύπρο?

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Απονενοημένος Διάβημας 09/11/2014 17:05:03

     "...ότι θα ...βομβαρδίσουν την Τουρκία οι Ισραηλινοί ή ότι θα εισβάλουν οι στρατιές του Πούτιν είναι παραμύθια για μικρά παιδιά." Πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Περίμενες εμφύλιο σε 4 χώρες τα τελευταία 3 χρόνια; Να καταψηφιστεί το ευρωσύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία; Να δημιουργηθεί το Ισλαμικό Κράτος από μισθοφόρους σφαγείς; Να τσακωθεί Τουρκία-Ισραήλ τόσο χοντρά; Να προχωρήσει η μικρή σε δύναμη Κύπρος στο θέμα των υδρογονανθράκων; Να χρεοκοπήσεις τόσο απότομα μετά το θρίαμβο της ένταξης στην ΟΝΕ και τους ΟΑ2004; Ότι θα έχεις ανάπτυξη έστω μισό στα εκατό του ΑΕΠ από φέτος; Κάποια από αυτά ίσως να διαφαίνονταν. Όλα όμως κανείς δε τα ήξερε πριν συμβούν. Άρα κάνε κράττει και θα δεις πολλά που δε τα πιστεύεις τώρα...

    • Σπαθάριος avatar
     Σπαθάριος @ Απονενοημένος Διάβημας 09/11/2014 18:44:05

     Να περιγράψουμε λοιπόν την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος –Τουρκίας. Υπάρχει ένα δεδομένο. Η Ελλάδα δεν έχει, και καλά κάνει, αναθεωρητική τακτική και άρα δεν θα προβεί ποτέ σε επιθετική ενέργεια αλλά μόνο θα κληθεί να αντιμετωπίσει σχετική Τουρκική . Άρα θα πρέπει: 1.Να απαγορεύσει ή να καταστείλει στο πεδίο την όποια επιθετική ενέργεια. 2.Ακόμα και αν δεν καταφέρει το 1 να μπορεί να το καταστήσει τόσο ασύμφορο, από πλευράς απωλειών προσωπικού ή μέσων, ώστε η αντίπαλος να μη το επιχειρήσει καν. 3.Να μπορεί να επιτύχει ισοδύναμο τετελεσμένο Ο αμυνόμενος λοιπόν έχει τρεις δυνατότητες να θεωρηθεί επιτυχής η αντίδρασή του έναντι μιας , την επιτυχία του ΑΝΣ της κίνησης, του επιτιθέμενου. Δεν είναι μεγάλο πλεονέκτημα αυτό; Ειδικά για τις απώλειες να σημειωθεί ότι από αρχής δημιουργίας του Τουρκικού κράτους ως βασικός συνδετικός κρίκος των διαφορετικών συνιστωσών του έχει λειτουργήσει, πρακτικά και θεωρητικά, η ισχύς, η υπεροχή και το αήττητο του Στρατού. Η αμφισβήτηση αυτών στο πεδίο θα έχει πολλαπλά κόστη και δεν θα παρθεί σχετικό ρίσκο εύκολα. Επίσης η Τουρκία έχει αρκετά ανοικτά μέτωπα με αποτέλεσμα να μη μπορεί να χρησιμοποιήσει, σε όποια επιχείρηση, το σύνολο του προσωπικού και των μέσω της, ενώ η Ελλάδα αμυνόμενη μπορεί να το κάνει. Αντιμετωπίζει αυτό την αριθμητική υπεροχή; Σε μεγάλο βαθμό ΝΑΙ. Στο υπόλοιπο λειτουργεί η ποιοτική σχέση την οποία μπορούμε, με τις προϋποθέσεις της προηγούμενής μου ανάρτησης, να επιτύχουμε. Η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί στην προσπάθεια ανάπτυξης δικών της συστημάτων, η οποία δεν πάει και τόσο καλά, με αποτέλεσμα κρίσιμα προγράμματα να κοστίζουν υπέρογκα και να καθυστερούν δίνοντας ποιοτικά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα. Π.χ Το πρόγραμμα ανάπτυξης συστημάτων για τα μελλοντικά ΤουρκιKά υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης θα πάει την παράδοση του πρώτου πίσω από το 18 , με αυξητικές τάσεις, δίνοντας 2 + χρόνια ποιοτικής υπεροχής στο Ελληνικό Π.Ν που έχει ένα ήδη και μέσα στον επόμενο χρόνο θα τα κάνει 4. Το ίδιο και οι παραδώσεις των αρμάτων ALTAYπου θα δίνει ΗΔΗ πλεονέκτημα στον Ε.Σ μια και τα Leo2HELδεν έχουν αντίπαλο , πόσο μάλλον αν αποκτηθούν και τα A1M1.

     • Απονενοημένος Διάβημας avatar
      Απονενοημένος Διάβημας @ Σπαθάριος 09/11/2014 22:13:24

      Μια τέτοια συζήτηση δεν χωράει σε βέβαια σε κάποια σχόλια. Κατα καιρούς (όχι συχνά ,η σοβαρότης είναι είδος προς εξαφάνιση στα Ελληνικά Media) έχουν δημοσιευθεί ρεαλιστικές αναλύσεις και σενάρια ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου. Η πιό ανατριχιαστική που θυμάμαι (γιατί ηταν τεκμηριωμένη...) ,ήταν μια κίνηση μάτ των Τούρκων με αστραπιαία αεραπόβαση και κατάληψη της Σκύρου. Μην κολλάς στα άρματα και στον Εβρο - οπου κι'εκει υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα βέβαια. Οι Τουρκοι έχουν μεγάλες δυνατότητες "κάθετου ελιγμού" τόσο σε αεροπορικά μέσα ,όσο και σε πολυάριθμες και αρκετά εμπειροπόλεμες ειδικές δυνάμεις. Θα χτυπήσουν κατευθείαν βαθειά στα μετόπισθεν μας, σε συνδυασμό με μαζική δράση σαμποτέρ που κρύβονται ανάμεσα στους λαθρομετανάστες -ακόμα και με πρόκληση εξέγερσης των χιλιάδων μουσουλμάνων "φιλοξενουμένων" μας- για να μην αναφέρω και ενδεχόμενη ταυτόχρονη δράση των Αλβανικών και Σκοπιανών τσακαλιών. Με δεδομένο πως θα είμαστε δυστυχώς οι αμυνόμενοι, έχουμε ήδη χάσει τον πόλεμο. Η μόνη ελπίδα σου απέναντι σε ένα ισχυρότερο αντίπαλο είναι να επιτεθείς πρώτος (βλέπε Ισραήλ 1967). Απο κει και πέρα ,κάποια απο αυτά που γράφεις είναι σωστά , στη θεωρία. Αλλα μπορούν να λειτουργήσουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Για παράδειγμα , σωστά αναφέρεις πως ένας αποτρεπτικός παράγων μέχρι τώρα ήταν πως οι Τουρκικές Ε.Δ δεν μπορούσαν να ρισκάρουν ένα στραπάτσο στη φήμη τους. Αλλα τώρα ,η κατάσταση έχει αντιστραφεί: ΕΙΝΑΙ στραπατσαρισμένες απο τον Ερντογάν , και έχουν απεγνωσμένη ανάγκη να δείξουν την αξία τους!

     • in medias res avatar
      in medias res @ Απονενοημένος Διάβημας 10/11/2014 11:33:57

      Άλλο πράγμα ο ρεαλισμός και (εντελώς) άλλο η ηττοπάθεια. Κανένας πόλεμος δεν έχει χαθεί πριν δοθεί. Υποτιμάς πάρα πολύ τις δυνατότητες των ελληνικών Ε.Δ.. Ακόμη και σήμερα, διαθέτουν όπλα και μέσα που δεν διαθέτουν οι τουρκικές ...

 20. ΔΖ avatar
  ΔΖ 09/11/2014 09:48:12

  Όταν κάνεις μια κίνηση στη σκακιέρα, πρέπει να έχεις σκεφτεί και την επόμενη. Προφανώς, κάτι θα έχουν σκεφτεί-ελπίζω- οι δικοί μας. Όμως, αν νομίζουμε ότι η σημερινή Ελλάδα έχει οποιαδήποτε σχέση- κοινωνικά, πολιτικά, φυλετικά- με την Ελλάδα του '40, μια χώρα αγροτική με σκληραγωγημένους αγρότες και εργάτες, με πατριωτική συνείδηση κλπ. είμαστε μακριά νυχτωμένοι. Στηριζόμαστε λοιπόν στον επαγγελματισμό των ενόπλων δυνάμεων! Θα εξοργιστείτε, αλλά θα θυμίσω το σημιτικό μετά τα Ίμια: Σε μια χώρα με διαλυμένη δημόσια διοίκηση δεν ήταν δυνατόν να λειτουργούν σωστά οι ένοπλες δυνάμεις (ή κάπως έτσι). Γιαυτό χρειάζεται περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερος εθνικιστικός οίστρος. Γιατί ένοπλες δυνάμεις δεν είναι οι μονάδες επίδειξης που βλέπουμε στις παρελάσεις και στις ασκήσεις τύπου Παρμενίων, που γίνονται για την ΤιΒι. Και το 1974 που ο στρατός ήταν διαλυμένος, αυτό δεν οφειλόταν μόνο στους κακούς χουντικούς, αλλά κυρίως στη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των στελεχών.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΔΖ 09/11/2014 17:10:29

   Να σου πω κι εγώ πόσο άθλιοι στρατιώτες είναι οι Τούρκοι; Μακράν χειρότεροι σε πειθαρχία και επαγγελματισμό. Και πόσο φτωχοί και εξαθλιωμένοι οι πολίτες της Τουρκίας; Πολύ κατώτεροι ημών. Και σε τακτικό στρατό μόνο διπλός είναι ο Τουρκικός και έχει 3 μέτωπα, όχι ένα όπως εμείς. Για ναυτικό και αεροπορία δε, η υπεροχή μας είναι μεγάλη έως τεράστια. Ιδίως με τα 2 νέα υποβρύχια σε πλου. Τυχαίο είναι ότι πρώτα έπλευσαν αυτά και μετά έγιναν οι συναντήσεις της 3μερούς λες; Ας σκεπτόμαστε λίγο προτού γράψουμε για τις ΕΔ.

   • Σπαθάριος avatar
    Σπαθάριος @ Γεώργιος Τ. 09/11/2014 18:50:39

    Να προσθέσω οτι ο τουρκικός στρατός είναι ο πρώτος σε αυτοκτονίες καθώς και σε βίαιη συμπεριφορά προς το προσωπικό.Θα βρω και θα ανεβάσω σχετικό site με αναφορές στρατιωτών. Σε τι επίπεδο επιτρέπουν τα παραπάνω να είναι το φρόνημα και το ηθικό;

 21. kosvag avatar
  kosvag 09/11/2014 11:56:11

  @ Aπονενοημενος Διαβημας: Αγαπητέ νομίζω δεν χρειάζεται άγχος λιθοβολισμού. Κ εγώ σου απαντώ χωρίς άγχος: και γιατί να αντιδράσουμε στρατιωτικά? (+ του οτι είμαστε χώρα ΕΕ δεν κάνουμε πόλεμο ούτε φεύγουμε από το € όποτε γουστάρουμε). Κ στην Κύπρο στείλαν ερευνητικό + πολεμικά αλλά δεν εμπλακήκαμε (Έλληνες κ Κύπριοι) σε πόλεμο και συνεχίζει η γεώτρηση. Ακόμη και στην εμπλοκή να φτάσει το πράγμα υπάρχει το καλό παράδειγμα με την βύθιση της Έλλης. Για τις στρατιωτικές δυνατότητες όταν έχεις συμμάχους δεν φοβάσαι τον δυνατότερο ή τον τρελότερο (ισχύει κ αντιστρόφως). Βέβαια υπάρχει το ‘’νεκρό σημείο’’ όπου θα φανεί η ειλικρινής συμμαχία ή όχι, δλδ υπάρχει ρίσκο όπως σε όλες τις αποφάσεις άλλωστε. Συνοπτικά: 1) εμένα δεν θίχθηκε το εγώ μου (αντιθέτως) όπως κατέληξε το πράγμα με το ερευνητικό στην Κύπρο & 2) η χαρά μου πηγάζει από αυτά που γράφω στο σχόλιο 08/11/2014 21:43 @ ψυχραιμια: νομίζω ότι αν ξεκινάμε μοναχοί μας να κάνουμε θαλάσσια σύνορα με Αίγυπτο κ Κύπρο αφήνοντας έξω την Τουρκία απλά είναι τρελό (και νομικά νομίζω) και απλά είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αν υπάρχει το ΟΚ από μεγάλες δυνάμεις κτλ τότε είτε αποφασίζουμε κ αρπάζουμε την χρονική ευκαιρία ή το αφήνουμε για αργότερα και κεντάμε στα οικόπεδα προς Ιταλία κ Λιβύη (δεν είναι και κ λίγα). Υπάρχει κ 3η περίπτωση να γίνουν τα θαλάσσια σύνορα με Κύπρο θέλουμε δεν θέλουμε γιατί το θέλουν άλλοι σχεδιασμοί.

 22. roadrunner avatar
  roadrunner 09/11/2014 14:33:11

  Όταν στην εξωτερική πολιτική σημειώνονται τέτοιες ιστορικές επιτυχίες, όπως αυτή η τριμερής συμφωνία με Αίγυπτο-Κύπρο για την ΑΟΖ, μόνο συγχαρητήρια μπορούν να ακούγονται και τίποτε άλλο, από όλες τις πλευρές. Μπράβο λοιπόν στον Πρωθυπουργό και σε όσους συνέβαλαν σε αυτό το εξαιρετικό , για την Ελλάδα, επίτευγμα.

 23. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/11/2014 19:46:46

  Zείτε σε φανταστικό κόσμο.Δόθηκαν οι κανόνες εμπλοκής στο τουρκικό πολεμικο Ναυτικό στην περιοχή της Κύπρου. Αν και δεν αναφέρεται φυσικα ποιοι είναι ο διοικητής δηλώνει ότι έχουν εντολή να παρακολουθούν τις κυπριακές εξορύξεις από 9 μίλια απόσταση και να μη μπουν μέσα στην απόσταση των 9 μιλίων.Δεν υπάρχουν εντολές για παρενόχληση των Ελληνοκυπρίων. Όποιος όμως προσπαθήσει να παρενοχλήσει το "Μπαρμπαρός" θα αντιμετωπίσει την Τουρκία σε περιοχή που δεν μπορεί να δράσει η ελληνική αεροπορία και το ναυτικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο.Ποιός θα είναι αυτός; Δεν τον βλέπω.Ταυτόχρονα η Τουρκία ζητεί να σταματήσουν οι κυπριακές έρευνες για να σταματήσει και αυτή τις δικές της.Δεν σταματούν,συνεχίζει.Το τι υπογράφεις εσύ με την Αίγυπτο δεν αλλάζει τίποτα.

  • Σπαθάριος avatar
   Σπαθάριος @ ψυχραιμια 09/11/2014 21:21:36

   Φίλε μου πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τον πραγματικό σου κόσμο. Δηλαδή τι ακριβως προτείνεις να κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την Τουρκική επιθετικότητα; Να λέει ναι και να μην αντιδρά σε τίποτε; Μα και να μην έχουμε πιθανότητες επιτυχίας σε επίπεδο αντιπαράθεσης, μόνο και μόνο απο εθνική αξιοπρέπεια, πρέπει να προσπαθήσουμε. Η Ελλάδα εκτός απο υποχρέωση απέναντι στους δανειστές, την οποία αναγνωρίζεις και υπερθεματίζεις συνεχώς, έχει και αντίστοιχη απέναντι στην αξιοπρέπεια και την ιστορία της. Απέναναντι στους προγόνους που εδωσαν το αίμα τους αδιαφορώντας για δεδομένα και πιθανότητες επιτυχίας. Και βέβαια οι δηλώσεις του Τούρκου ηταν για εσωτερική κατανάλωση. Οι κανόνες εμπλοκής και η διαφοροποίησή τους δεν ανακοινώνονται και δεν αποτελούν διαφημιστικό τρικ προθέσεων. Όταν και όπου χρειαστεί τίθενται σε εφαρμογή.

   • Απονενοημένος Διάβημας avatar
    Απονενοημένος Διάβημας @ Σπαθάριος 09/11/2014 21:44:25

    "Να λέει ναι και να μην αντιδρά σε τίποτε?" Πολύ ουσιαστική η παρατήρησή σου , δεν ευνοούμε βέβαια κάτι τέτοιο. Απλά εγώ προσωπικά ανησυχώ μήπως ,και για λόγους εσωτερικών μας προβλημάτων ,παρασυρθούμε σε βεβιασμένες ενέργειες. Ασφαλώς η τριμερής στο Κάιρο ήταν θαυμάσια κίνηση , και μακάρι να ακολουθήσει και άλλη ,στην Ιερουσαλήμ. Αλλα πρέπει να έχουμε μελετήσει τις επόμενες κινήσεις , τόσο τις δικές μας ,όσο και του αντιπάλου. Τα υπόλοιπα τα είπε πολύ ωμά αυτός ο Ελληνοαμερικάνος του State Department (τελευταία παράγραφος): http://www.capital.gr/News.asp?id=2135595

    • Σπαθάριος avatar
     Σπαθάριος @ Απονενοημένος Διάβημας 10/11/2014 09:50:58

     Συμφωνώ με την προηγούμενη παράθεσή σου ότι δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για αναλύσεις. Και προσωπικά δεν θεωρώ ότι έχω τόσο βαθιές γνώσεις για να καλύψω όλα τα ενδεχόμενα. Δεν είμαι ειδικός απλά κάποιος που πιστεύει ότι οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή θα είναι τόσο σοβαρές που θα καθορίσουν τα πάντα σχετικά με το μέλλον και την ακεραιότητα της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθώ να ενημερώνομαι και να κατανοώ όλες τις παραμέτρους και τα δεδομένα τους. Συμφωνώ επίσης ότι τα media θα έπρεπε να ασχολούνται περισσότερο, να ενημερώνουν καλύτερα (όχι όπως το pravdanet) και να προετοιμάζουν τον κόσμο. Το θέμα με τα άρματα στον Έβρο το αναφέρω ως παράδειγμα απόκτησης πολλαπλασιαστή ισχύος , που θεωρώ ότι μπορεί να καθορίσει απόλυτα τις δυνατότητες εκατέρωθεν του ποταμιού, με κόστος σύμφωνο με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνώ πλήρως με την βεβαιότητά σου σχετικά με το αποτέλεσμα της όποιας ελληνοτουρκικής σύρραξης. Είναι λίγο ηττοπαθής. Σίγουρα τα δεδομένα δεν είναι όπως θα τα θέλαμε, έχω γκρινιάξει αρκετά εδώ μέσα γι αυτό, αλλά δεν είναι και απελπιστικά ώστε να παραπέμπουν σε σίγουρη ήττα και τέλος πάντων με έξυπνες κινήσεις ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ διορθώνονται. Αδιαμφισβήτητα πρέπει ναμελετούμε προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις , τόσο τις δικές μας ,όσο και του αντιπάλου. Εγώ προσωπικά δεν ανησυχώ μήπως, για λόγους εσωτερικών μας προβλημάτων ,παρασυρθούμε σε βεβιασμένες ενέργειες. Για το αντίθετο ανησυχώ, μήπως παρασυρθούμε σε μη ενέργειες και μετά τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα.

  • kosvag avatar
   kosvag @ ψυχραιμια 10/11/2014 00:23:33

   Ούτε έχω όλη την πληροφορία αλλά αλλά ούτε την ικανότητα και την ειδικότητα για να αναλύω και να κρίνω σε βάθος. Πάντως νομίζω οτι: α) εύκολο δεν θα ήταν ποτέ, β) δεν είναι ανάγκη να εμπλακούμε (πχ κάνουμε την πάπια όπως στην Κύπρο αλλά το γεωτρύπανο φαίνεται να συνεχίζει κ κούτσου κούτσου μπολ), γ) όποτε κ να ξεμείνουμε από συμμάχους χ@στα κ στο ξεκούδουνο θα μας την πέφταν θα φτιάχναν αφορμή, δ) κ εγώ ανησυχώ.

  • in medias res avatar
   in medias res @ ψυχραιμια 10/11/2014 11:40:04

   1. Ας μείνει το "Barbaros". Δεν το παρενοχλούμε, μιας και δεν αποφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην Τουρκία. 2. Παρ΄ όλ' αυτά, αν ήθελες να το πλήξεις, δεν χρειάζεται να πετάξεις από πάνω του, όπως ίσως φαντάζεσαι ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.