#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2013 13:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πράσινο για τη δόση, κόκκινο για τον ΦΠΑ στην εστίασηΠράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης, έστω και σε υποδόσεις, δίνει στην έκθεσή της η τρόικα μετά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ο Πολ Τόμσεν και η ομάδα του εκφράζουν επιφυλάξεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και το πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί, αν και γίνεται λόγος για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Παράλληλα, η τρόικα βάζει «πάγο» στο σχέδιο για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, τουλάχιστον προς το παρόν. Αν και είναι ένα μέτρο που είναι αμφίβολο αν θα απέδιδε δημοσιονομικά (καθώς εκφράζονται οι εκτιμήσεις ότι κανείς επιχειρηματίας δε θα ρίξει τις τιμές, άρα δε θα αυξανόταν η κατανάλωση) εντούτοις θα ήταν μια καλή επικοινωνιακή νίκη για την κυβέρνηση και μια τόνωση της αισιοδοξίας στους πολίτες που όλο βλέπουν να αυξάνονται οι φόροι και κανείς να μη μειώνεται.

Ωστόσο, η τρόικα αδυνατεί να καταλάβει ακόμη και τα βασικά.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η τρόικα λέει ότι παραμένουν «αβέβαιες», μολονότι προβλέπει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Κλιμάκια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την αποστολή επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων "ad referendum" με τις ελληνικές αρχές, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του.

Η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, με προοπτική τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς.

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013-2014 και να επιτευχθεί το πρωτογενές αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της υγείας.

Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος ακίνητης περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας υπόκεινται σε μεταρρυθμίσεις, ενώ ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης. Επίσης, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού, και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους.

Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιλαμβανομένης της πώλησης δύο ενδιάμεσων τραπεζών και της ολοκλήρωσης της στρατηγικής τους για ένα τραπεζικό σύστημα τεσσάρων πυλώνων.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της προσαρμογής και την ανάπτυξη. Η αποστολή συζήτησε επίσης με τις αρχές για την πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ άλλων, μέσω στοχοθετημένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, με την υποστήριξη της ΕΕ, καθώς και προγράμματος για την παροχή στους ανασφάλιστους πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει την απαραίτητη νομοθεσία για τη στήριξη του οικονομικού της προγράμματος και θα καταθέσει σύντομα στο Κοινοβούλιο ένα πολυνομοσχέδιο.

Οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν επίσης υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομικές ενέργειες, προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους κατά τις προσεχείς ημέρες.

Η συμφωνία σε επίπεδο εμεπιρογνωμόνων δεν προβλέπει προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια και την τροφοδοσία, αλλά αυτό το σημαντικό για τις αρχές ζήτημα θα παραμείνει υπό συζήτηση με αξιωματούχους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν το αίτημα για έγκριση των αποτελεσμάτων της επανεξέτασης κατά τον τρέχοντα μήνα.»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. firiki2010 avatar
  firiki2010 08/07/2013 14:24:33

  Δεν τα λέει παράλογα η τρόϊκα. Ακόμα κι αν τα πράγματα πήγαιναν τέλει (που δεν πηγαίνουν ) δύσκολα θα έβγαζε ένα διθυραμβικό ανακοινωθέν από τον φόβο της χαλάρωσης και του εφησυχασμού.
  Οσο γι αυτή την περίφημη μείωση του ΦΠΑ της εστίασης εμένα μου φαίνεται αστειότητα. Ακόμα κι αν η μείωση του ΦΠΑ μεταφερόταν μέσω μείωσης τιμών στον καταναλωτή (πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο υπό τις παρούσες συνθήκες ) είναι κάτι τέτοιο προτεραιότητα; Δεν θα είχε περισσότερη ουσία μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη;

  • Tasos avatar
   Tasos @ firiki2010 08/07/2013 17:19:43

   Μα εφόσον δε δέχονται το ελάσσων γιατί να δεχτούν το μείζων; Φαντάζομαι πως γι' αυτο στη κυβέρνηση στάθηκαν σε αυτό, γιατί αν ζήταγαν μείωση σε βασικά είδη θα άκουγαν ως απάντηση τρανταχτά γέλια και ένα όχι φυσικά.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ Tasos 08/07/2013 17:53:24

    Δεν είναι θέμα μείζονος και ελάσσονος. Το θέμα είναι τι αποτελεί προτεραιότητα και τι μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

 2. πολίτης avatar
  πολίτης 08/07/2013 15:54:13

  Έχω μια ειλικρινή απορία.
  Αυτοί οι ξένοι μεταρρυθμιστές έχουν πηδήξει τους λαούς τους έτσι χωρίς σάλιο, ή εμείς είμαστε οι πιο πρόθυμοι;
  Και έχω και το φιρίκι από πάνω να λέει ότι έχουν δίκιο;
  Πόσο βίτσιο πια...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ πολίτης 08/07/2013 17:36:53

   Στην Ιταλία πήραν μέτρα 60 δις σε μια μέρα πέρυσι το καλοκαίρι με τον Μόντι και έγιναν 1-2 μέρες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Και συνεχίζουν τη λιτότητα. Στην Ισπανία έχουν την ίδια υπερυψηλή ανεργία με εμάς. Τι δεν κατάλαβες και ρωτάς; Ή δεν τα ήξερες όσα έγραψα;

   • Α.Μ avatar
    Α.Μ @ Γεώργιος Τ. 08/07/2013 22:35:42

    Όλα καλά. Όλα καλά. Κι εμένα τώρα τελευταία, αρχίζει και μου αρέσει. Αφού Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι το απολαμβάνουν εξ ίσου. Τε λει ό τη τα!

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ πολίτης 08/07/2013 17:49:57

   Εντάξει .... κανείς δεν είναι τέλειος :) Αλλά τι να κάνω; Να αμφισβητήσω ότι υπάρχουν καθυστερήσεις; Αν δεν υπήρχαν σε βεβαιώνω ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Και αμφισβητείς ότι η τρόϊκα λογικό είναι να είναι συγκρατημένη στις προβλέψεις της και για πραγματικούς και για προληπτικούς λόγους; Το σχόλιο μου δεν αφορούσε το αν γενικώς και αορίστως η τρόϊκα έχει δίκιο .

 3. Hawk avatar
  Hawk 08/07/2013 17:32:09

  Εχει γίνει πρόοδος αλλά οι προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας είναι .... αβέβαιες, ωραία βρε παιδιά και γιατί δεν κάνουμε κάτι ώστε να γίνουν βέβαιες αφού αυτές οι μέθοδοι που εφαρμόζετε μέχρι τώρα μας πάνε στον πάτο συνεχώς, και μην ακούσω πάλι ότι δεν εφαρμόσαμε επακριβώς το πρόγραμμα γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι αυτά που μας ζητάνε δεν μπορούν να εφαρμοστούν ούτε να αποδώσουν. Αλλωστε εμείς το μάθαμε το μάθημά μας είμαστε οι κακοί και ανυπάκουοι μαθητές, οι πορτογάλοι που ήταν πρώτοι στα μαθήματά τους γιατί?

 4. 3-1=0.fe avatar
  3-1=0.fe 08/07/2013 18:01:37

  Ηταν η πρωτη φορα που εγινε σοβαρη διαπραγματευση.4000 απολυσεις ζητουσαν τους αναγκασαμε να δεχτουν παραπανω.Τομσεν και Μορς σαν δαρμενα σκυλια κλαινε.

 5. Anast.t avatar
  Anast.t 08/07/2013 20:44:25

  Με μαύρο δάκρυ.
  Δεν θα΄χουμε πρόβλημα έλλειψης νερού και το καλοκαίρι.
  Όλα καλά.

 6. GO avatar
  GO 08/07/2013 22:41:21

  Κάποιος να πει στον Τόμσεν για τη ρίζα. Βλέπω άσπρα.

 7. GO avatar
  GO 08/07/2013 23:34:51

  Μπα, τον Στουρνάρα, δεν τον ρωτάει για βαφές. Το μόνο που τον ρωτάει είναι πως είναι τόσο δυνατός στις διαπραγματεύσεις

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.