16/07/2009 16:07
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πράσινο» από Ε.Ε. για κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει, βάσει των διατάξεων περί κρατικών ενισχύσεων της συνθήκης ΕΚ, μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης που έχει ως σκοπό να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην τρέχουσα οικονομική κρίση.

Ειδικότερα, μέχρι τα τέλη του 2010, θα είναι δυνατή η χορήγηση ενισχύσεων ύψους έως 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης λόγω της τρέχουσας πιστωτικής στενότητας.

Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό επίτροπος Neelie Kroes δήλωσε τα εξής: «Το ελληνικό καθεστώς θα συμβάλει στην άμβλυνση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, χωρίς όμως να προκαλέσει αθέμιτες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.»

Το καθεστώς στηρίζεται στις διατάξεις του προσωρινού πλαισίου σχετικά με τις συμβατές ενισχύσεις περιορισμένου ύψους. Ειδικότερα, το ανώτατο ποσό ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για την περίοδο 2009-2010, συγχρόνως δε το καθεστώς ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που δεν είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα πριν από την 1η Ιουλίου 2008.

Οι ενισχύσεις βάσει του καθεστώτος θα έχουν, μεταξύ άλλων, τη μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων. Δυνάμει του καθεστώτος, είναι δυνατή η χορήγηση συμβατών ενισχύσεων περιορισμένου ύψους αφού εγκριθεί το καθεστώς από την Επιτροπή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Το υπόψη καθεστώς είναι το τρίτο ελληνικό μέτρο το οποίο εγκρίνεται βάσει του προσωρινού πλαισίου με σκοπό την άρση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία. Τα άλλα δύο είναι ένα προσωρινό καθεστώς που προβλέπει την παροχή επιδοτούμενων κρατικών εγγυήσεων και ένα προσωρινό καθεστώς το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις υπό τη μορφή μειωμένων επιτοκίων.

(Ναυτεμπορική)

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.