#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/10/2010 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πράσινη Ανάπτυξη και πράσινα άλογα


Η είδηση: Στη σημασία της πράσινης ενέργειας με θέσεις εργασίας και ανάπτυξη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην 8η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ασίας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που θα βασίζεται στην πράσινη ανάπτυξη.

Το σχόλιο: Πρόκειται περί παραπληροφόρησης του Ελληνικού Λαού. Πιθανώς και ο ίδιος να έχει πέσει θύμα της ιδιοτελούς προπαγάνδας που είναι “της μόδας” τα τελευταία χρόνια σε τοποθεσίες του Κυβερνοχώρου , προωθείται όμως συστηματικά και από διάφορα κέντρα των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

Μελέτη που έχει εκπονήσει το πανεπιστήμιο του Harvard γιά το Αμερικανικό Υπουργείο Ενεργείας (Department of Energy)  αναφέρει ότι περί το έτος 2050, η συμμετοχή των Ανανεωσίμων Πηγών Ενεργείας (ΑΠΕ) στην, συνολικώς, παραγόμενη Ενέργεια, θα είναι μικρότερη από 1%  !   Η εφημερίδα “Καθημερινή”έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα αυτό τον Μάϊο του 2009.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου (πχ στην ΔΕΘ) με περισσή επιπολαιότητα επιτάσσει ότι το έτος 2020 (δηλαδή μετά 10 χρόνια), το 40% της εγχωρίως παραγομένης ηλεκτρικής ενεργείας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (βλ. Ημερήσιο οικονομικό τύπο της 22/6/2010).  Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να προβεί σε παραγγελίες νέων ατμοηλεκτρικών σταθμών γιά την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης που προβλέπεται να υπερβεί τα 26.000 μεγαβάττ το έτος 2020  (από 15.000 μεγαβάττ περίπου, που είναι σήμερα), αφού... ο φρέσκος αέρας και ο ήλιος θα δώσουν την λύση. Κάτι τέτοιο θα έχει, φυσικά, σαν άμεση συνέπεια να “ξεμείνει” η Χώρα μας από ηλεκτρικό ρεύμα και να αναγκασθεί να το αγοράζει από την Αλβανία και την Τουρκία.

Ας σημειωθεί εδώ, ότι η εγκατάσταση ενός τυπικού ατμοηλεκτρικού σταθμού χρειάζεται τρία χρόνια γιά να ολοκληρωθεί. Τα συστήματα των ΑΠΕ είναι πανάκριβα, απαιτούν τεράστιας αξίας υποδομές μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής και είναι , από λειτουργική άποψη, προφανώς αναξιόπιστα, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις ώρες ηλιοφάνειας και τα “μελτέμια” !

Μιχάλης Σ. Βάρδας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. metalhead avatar
  metalhead 05/10/2010 19:19:14

  και πράσινα άλογα και π..τσες μπλέ.μην ξεχνιόμαστε,έτσι?

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/10/2010 19:28:21

  Είναι δύσκολο να αναφέρεται κανείς στον Γιωργάκη, χωρίς υβριστικά σχόλια. Εξ'ού, και δεν θα σχολιάσω.

  ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ Ο ΠΑΝΑΣΧΕΤΟΣ. Αυτή είναι η Πράσινη Ανάπτυξη. Σαν τα Πράσινα Τέλη κυκλοφορίας.

  Ο Σαμαράς και η ΝΔ, όμως δεν πάνε πὀλύ πίσω στο θέμα αυτό (σόρρυ κύριε Αντώνη). Υπέγραψαν τον Νόμο για την επιτάχυνση των ΑΠΕ. Είναι συμμέτοχοι και συνένοχοι στην Πράσινη απάτη.

  Και ερωτώ: Γιατί δεχόμαστε να πληρώνουμε το ρεύμα 2 και 3 και 4 φορές πάνω; Για να καίμε τα δάση; Ή για να τελειώσουμε τον τουρισμό. Άντε καντε μια βόλτα στην Εύβοια... Σκίζονται οι ξένοι τουρίστες να πάνε να θαυμάζουν τα αιολικά σκάμματα και τα τσιμέντα.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ archaeopteryx 05/10/2010 19:47:04

   υποψιάζομαι ότι στη Ρηγίλλης δεν έχουν υπ'όψη τους την εξαιρετική σου ανάλυση επί του θέματος. Γιατί δεν τους την κοινοποιείς?

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ δρόμος 05/10/2010 20:26:09

    να την κοινοποιήσω... Τον λογαριασμό της ΔΕΗ δεν τον βλέπουν; Τέλη ΑΠΕ και τέλη διασύνδεσης είναι 14-15% του λογαριασμού, για πόσο από μη Υ/Η ΑΠΕ... 2ή 3% Τι κάνει νιάου νιάου;

  • victoria avatar
   victoria @ archaeopteryx 05/10/2010 20:43:17

   Μετά από διάβασμα των απόψεων του αρχαίου κ άλλων διεθνών πηγών, τείνω κι εγώ να συμφωνήσω ότι η πράσινη ανάπτυξη (γενικώς, πολύ δε περισσότερο όχι όπως την καταλαβαίνει το ΠΑΣΟΚ) δεν είναι ευαγγέλιο για να σώσει τον κόσμο, αλλά κάποιους συγκεκριμένα που θα επωφεληθούν από αυτή.

   Όμως τα έχουμε ξαναπεί, αν είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική, είναι ευρωπαϊκό θέμα καθώς έχουμε (και οι 27 χώρες) στόχους επιβεβλημένους εξ ου και ο Νόμος για ΑΠΕ, άρα δεν είναι θέμα της ΝΔ μόνης της να αλλάξει τον κόσμο. Πρέπει και οι επιστήμονες να πάρουν θέση και να συμφωνήσουν και πολλά άλλα. Σημαντικό νομίζω είναι ακόμα να διαχωριστούν ορισμένα θέματα, πχ άλλο τα μεγάλα αιολικά που συμφωνώ είναι πανάκριβα κ εντέλει η σχέση κόστους-οφέλους (αν συνυπολογιστεί η ζημιά στο περιβάλλον) είναι προβληματική, και άλλο πχ τα φωτοβολταϊκά μικρής κλίμακας στις στέγες των σπιτιών μας (που επί ΝΔ έγινε η πρωτοβουλία για την οικιακή χρήση) που μπορούν να συμψηφίζονται με το λογαριασμό μας της ΔΕΗ κ να εκμεταλλεύονται τον ήλιο, ως πιο προηγμένοι «ηλιακοί θερμοσίφωνες». Δεν είναι όλες οι ΑΠΕ για τις τσέπες των μεγάλων, πχ οικιακή γεωθερμία επίσης. Οπότε πρέπει να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός, ενεργειακός και περιβαλλοντικός, έντιμος ως προς τις τιμές και τις επιδοτήσεις, κ με μέριμνα για το τελικό κόστος σε όλους μας. Να διαχωρίσουμε κ να προχωρήσουμε με αυτά που συμφέρουν την Ελλάδα συγκεκριμένα.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ archaeopteryx 05/10/2010 20:57:49

   Επειδή η περιοχή της Καρύστου είναι λίγο γυμνό, κάπως Κυκλαδικό, τοπίο σκέφτηκαν να φυτέψουν ένα δάσος ανεμογεννήτριες, να πρασινίσει απο ανάπτυξη ο τόπος.

 3. Yδροκερος avatar
  Yδροκερος 05/10/2010 20:04:57

  Μπορεί κάποιος να βρεί αναριθμητα άρθρα όπου αναφέρεται η πολυδιαφημισμένη επένδυση του Αμπού Ντσμπι στο Ακταιον ώς μία εξαιρετικά επιζήμια για το περιβάλλον επένδυση.
  Οι συχνές αναφορές σε πράσινη ανάπτυξη του κυρ. Παπ . είναι λόγοι χωρίς περιεχόμενο καθαρά φιλολογικού περιεχομένου .

 4. πατριώτης avatar
  πατριώτης 06/10/2010 13:43:44

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ DROMOS :

  ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ , ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ .

  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΤΗΝ ΝΔ , ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠ΄ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΛΟΓΩ ΣΚΟΤΟΥΣ

 5. adkan adkan avatar
  adkan adkan 06/10/2010 15:22:00

  οι Α/γ της Vestas μήπως έχουν σχέση με την Siemens και μήπως δεν αφορά το θέμα μόνον ως προς τον ηλεκτρομηχανολογικό τους εξοπλισμό ;

  Πρόκειται για μεταβολή της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου στην Ευρώπη, προώθηση "καινοτομίας" (μα καινοτομία οι ανεμόμυλοι;) στα πλαίσια της όξυνσης του διεθνούς αντγωνισμού.. (Οι Κινέζοι πιέζουν για μερίδιο στις Α/γ, στα πλαίσια επενδύσεων στην ενέργεια στην χώρα μας). Περί οικονομικού πολέμου πρόκειται με την μορφή μάλιστα τεχνοφασιστικού προτάγματος. Γιατί περί τίνος άλλου πρόκειται ; Δάση Α/γ φύονται αίφνης παντού.
  Περιβαντολογία του κώλου.. Σωτηρία του πλανήτη ή οικονομική μεγέθυνση;


  Τόπος εγκατάστασης μονάδων εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η χώρα κατά τον αξιότιμο Γερμανό πρέσβη (δείτε κάτω). Και καλά, η Γερμανία εξάγει τεχνολογία και θέλει να διατηρήσει τις 300.000 χιλιάδες εθνικές θέσεις εργασίας στον κλάδο, εμείς όμως αφενός θα επιβαρύνουμε περαιτέρω το ισοζύγιο πληρωμών, αφετέρου θα κουρελιάσουμε την χώρα κατά την οικολογική άποψη του πράγματος. Μόνο με αυξημένες τιμές ρεύματος και εξαναγκασμό για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μπορούν να σταθούν τα αιολικά. Όσο για τα Φ/Β γνωρίζετε βεβαίως την τιμή εξαγοράς της Φ/Β μεγαβατώρας.  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_03/10/2010_417387
  Αποψη: Ευρωπαϊκό και διεθνές ειρηνικό επίτευγμα

  Του δρος Roland Wegener - Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανιας

  "Μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γερμανίας δεν υπήρξαν διαφορές κατά τους δύσκολους μήνες της πιστωτικής κρίσης. Και στις δύο χώρες υπήρξαν όμως συχνά αναίτιοι σχολιασμοί σε μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι δεν άφησαν ανεπηρέαστη την παραδοσιακή ελληνογερμανική φιλία. Και γι’ αυτό τον λόγο η Ομοσπονδιακή καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβαν στις 5 Μαρτίου 2010 μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας.

  Στο πλαίσιο αυτού του νέου προγράμματος, εμείς οι Γερμανοί θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση, βαδίζοντας πάλι σε μια σταθερή ανάπτυξη και βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα. Το πράττουμε έχοντας εμπιστοσύνη στις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας ως τόπου εγκατάστασης μονάδων εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και επιστημονικής έρευνας. Στενότερη συνεργασία επιδιώκουμε και σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, παράνομης μετανάστευσης, ενός διαφανούς και φιλικού προς τον πολίτη συστήματος υγείας και σύγχρονων δικτύων συγκοινωνιών. Για όλα αυτά απαιτείται ένα πυκνότερο δίκτυο πολιτιστικών και κοινωνικών δεσμών, μια ακόμη καλύτερη συνεννόηση."

 6. KYNAIΓΕΙΡΟΣ avatar
  KYNAIΓΕΙΡΟΣ 06/10/2010 16:16:21

  Κύριε Μιχάλη Σ. Βάρδα, επιχείρησα να στείλω την τεκμηριωμένη ανάλυσή σας
  στην Ρηγίλλης αλλά δεν κατέστη τούτο δυνατόν. Τους τηλεφώνησα γιά να
  πληροφορηθώ τον λόγο της αδυναμίας λήψης fax και μου είπαν ότι τους
  έχει κόψει η ΔΕΗ το ήλεκτρικό ρεύμα και έξω δεν φυσσάει καθόλου και δεν
  γυρίζει η ανεμογεννήτρια στην ταράτσα, επειδή δε έχει και λίγη συννεφιά,
  το φωτοβολταϊκό μόλις και μετά βίας επαρκεί γιά τα φώτα στην είσοδο και
  στο γραφείο του προέδρου. Αύριο, λέει η ΕΜΥ, θα φυσήξει οπότε θα φύγουνε
  και τα σύννεφα και θα έχουνε και ρεύμα. Να στείλω το fax αύριο , έτσι μου
  είπανε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.