08/05/2009 13:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πράσινες μπίζνες εναντίον της ανεργίας

Η πράσινη ανάπτυξη αναμένεται να αποφέρει 256.000 ως 403.500 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ως το 2020, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου. Η επιλογή αυτή όχι μόνο εγγυάται μία διέξοδο από την οικονομική κρίση, αλλά αποτελεί και τη μόνη δυνατή για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και την υπέρβαση της περιβαλλοντικής κρίσης του πλανήτη μας.

Πλήρους απασχόλησης στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της ανακύκλωσης και της γεωργίας υπολογίζεται ότι θα είναι 98.500-155.000 θέσεις, ενώ οι υπόλοιπες χαρακτηρίζονται έμμεσες θέσεις που θα προκύψουν από τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη σε ευρύτερους τομείς της οικονομίας, λόγω τόνωσης της κατανάλωσης.

Εκτιμάται ότι μόνο στους κλάδους των τεχνολογιών πράσινης ενέργειας απασχολούνται διεθνώς περί τα 2,5 εκατ. άτομα. Από αυτά 440.000 εργάζονται στα αιολικά, 190.000 στα φωτοβολταϊκά, 625.000 στα ηλιοθερμικά και πάνω από ένα εκατομμύριο στα βιοκαύσιμα και τη βιομάζα. Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις για την αγορά της Γερμανίας, η οποία ως το 2020 προβλέπεται να έχει περισσότερους εργαζομένους στους τομείς των ΑΠΕ απ' ό,τι  στην αυτοκινητοβιομηχανία.

http://www.greenpeace.org/greece/news/green-development-green-jobs

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/05/2009 13:24:03

  H greenpeace λέει και κάνει κατα παραγγελία. Για την Λαρκο ας πουμε... μήπως από την Krupp?

  Αν θέλετε πρασινάδα και δουλειά, συνιστώ μαρούλια, φασόλια, ντοματιές. Μειώνουν το CO2, γεμίζουν το στομάχι, και μαζεύουν τον κόσμο στα χωριά του.

  Τα άλλα είναι λαμογιές. Η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας θα γίνει ρομποτική, και δεν εντυπωσιάζομαι από τις προβλέψεις.

  Οικολόγοι! πετάξτε τα αυτοκίνητα και παρτε ποδήλατα. Κλείστε το καλοριφέρ και αρχίστε menage a trois.

 2. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 08/05/2009 13:44:56

  Δεν λέει πόσες θέσεις θα χαθούν εξαιτίας της δραματικής αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των επιδοτήσεων που θέλουν οι ανανεώσημες.

  Εκτός εάν θέλουν οι Έλληνες να πληρώνουν μερικά χιλιάρικα ο καθένας το χρόνο έξτρα για να βάλουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά και να νομίζουμε ότι λύνουμε το πρόβλημα του πλανήτη.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/05/2009 13:59:57

  πες τα βρε Ντουμπάι, πες τα, γιατί αισθάνομαι ότι μόνος μου τα λέω.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/05/2009 14:12:06

  όσο για την φωτό... Ο υπαινιγμός είναι ότι πρόκειται για κάτι κακό. Τρίχες κατσαρές και μαλιά αγγελλου. Cooling tower είναι θα μπορούσε να είναι για αέριο, κάρβουνο, πυρηνικό, βιομάζα ή κακά αγελάδας. Για να φτιάξεις ηλεκτρικό, ντενεκέδες ξεγάνωτοι της γκρηνπης, θέλει κάποιο θερμοδυναμικό κύκλο. Ξεκινάει ζεστά και καταλήγει κρύα, και θέλει ψύξη. Το λέει ο Θεός, ο Γιαραμπής και το Κοράνι. Εκτός αν είσαι θερμιονικός, ή φωτοβολταϊκός. Για αυτά τα δύο θέλει τόση πολλη ενέργεια όμως για να φτιαξεις τα εργαλεία που μονο αν είσαι κάφρος ή επαγγελματίας οικολόγος το ξεχνάς.

  Ελπίζω να διαβάζετε και να απαντήσετε. Ψυχαγωγούμαι με τα ενεργειακά.

  Είμαι υπέρ της ανάκτηση ενέργειας από σκουπίδια (και να σας κουφάνω? έχω και δύο ευρεσιτεχνείες σχετικά!). Η πυρόλυση είναι καλύτερη και λιγότερο ρυπογόνος από την καύση. Με την τηλεθερμανση επίσης συμφωνώ δουλέυει με κάθε θερμοδυναμικό κυκλο, αλλά δύσκολη στην Ελλάδα... Θέλει σχεδιασμό, τιμιότητα και χωματουργικά.

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/05/2009 14:17:27

  το σχόλιο για την τηλεθέρμανση δικό μου, εκκαθάρισα τα cookies, γνωρίζεις την τηλεθερμία στη Βιέννη.

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/05/2009 19:44:06

  από παλαιότερη ανάρτηση σχετικά:
  Σε κεντρικό σημείο της Βιέννης ξεχωρίζει η υψικάμινος της μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων και τηλεθέρμανσης, η εξωτερική όψη της οποίας δεν προδίδει ότι στο εσωτερικό γίνεται επεξεργασία απορριμμάτων και παράγεται ενέργεια.
  Η μονάδα είναι πρότυπο στον τομέα της παραγωγής καθαρής ενέργειας από απορρίμματα.
  Το δαπανηρότερο σύστημα της μονάδας είναι τα φίλτρα της, που φροντίζουν να διατηρούν τον ουρανό της πόλης καθαρό.
  Το μοντέλο της οικονομίας των απορριμάτων στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες: αποφυγή - διαχωρισμός - αξιοποίηση.
  Τα απορρίματα, που δεν μπορούν ούτε να αποφευχθούν ούτε να διαχωριστούν στις ειδικές μονάδες διαχωρισμού, μεταφέρονται από χιλιάδες σημεία με ειδικά απορριμματοφόρα στη μονάδα τηλεθερμίας, όπου καίγονται και μετατρέπονται σε καθαρή ενέργεια.
  Τη μονάδα επισκέπτονται υποχρεωτικά οι μαθητές των σχολείων όλης της χώρας.
  Αντιρρήσεις σχολιαστών: τα ελληνικά απορρίμματα έχουν περισσότερη υγρασία από ότι τα Ευρωπαϊκα (π.χ πολλές λεμονόκουπες, λίγα χαρτιά). Υπάρχει η παραπληροφόρηση ότι κάνουν πολλά λεφτά” που δημιουργεί περίεργες προσδοκίες. Δεν υπάρχει “κουλτούρα” διαχωρισμού σκουπιδιών.

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/05/2009 20:50:57

  αλλενάκι μπράβο !
  υπάρχουν λύσεις - και η κουλτούρα διδάσκεται. Απλά δεν κερδίζουν, γι' αυτό δεν θέλουν.

 8. fantomas avatar
  fantomas 08/05/2009 23:25:34

  ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ!!

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/05/2009 06:58:29

  αλλενάκι, είπες το πιο σωστό: Παραπληροφόρηση ότι κάνουν πολλά λεφτά. Οι προσδοκίες που δημιουργούν, μην ντρέπεσαι να το πεις, είναι μίζες για την Τοπικη Αυτοδιοίκηση (και τους σκουπιδιάρηδες)

  Το άλλο περί υγρασίας, δεν έιναι "αντίρρηση", αν είναι ο,τιδήποτε, είναι κάποια αλλαγή, στο πόσο ενέργεια ανακτάς. Τα ελληνικά σκουπίδια, χωρίς να είμαι σκουπιδολόγος, έχουν μέσα και περισσότερα "περιέργα" αφού ο μάστορας απέναντι, δεν διστάζει να ρίζει και πέντε καρότσια μπάζα από το μπανάκι που έφτιαξε...

  ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΑΝΤΟΜΑ.

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 09/05/2009 10:13:58

  καλημέρα archaeopteryx, το ποστ αυτό ήταν δικό μου για την τηλεθερμία Βιέννης, το είχα αναρτήσει παλιότερα, όχι γιατί έχω κάποιο συμφέρον ούτε κανενός είδους σχέση με την επιχείρηση, αλλά γιατί με παρακίνησε η εντυπωσιακή εικόνα της υψικάμινου στη Βιέννη τη νύχτα να ενημερωθώ για το θέμα, έτσι για να ξέρω τι παίζει.

  Ένας ανώνυμος σχολιαστής παράθεσε τότε το επιχείρημα για τις μίζες και για τα ελληνικά σκουπίδια που έχουν περισσότερη νωπότητα, άρα υποθέτω θα χρειάζεται ένα προστάδιο ξήρανσης, άρα μια διεργασία παραπάνω βλ. αύξηση κόστους.

  Δεν βλέπω το λόγο όμως γιατί να μην δημιουργηθεί από μία μονάδα καύσης ή πυρόλυσης-ανάκτησης ενέργειας-τηλεθερμίας στις μεγάλες πόλεις, αφού θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, και οι σημερινοί αποκομιδείς δεν θα χάσουν τη δουλειά τους διότι η αποκομιδή θα συνεχίζεται, απλά θα γίνει πιο εξειδικευμένη. Είναι big business από όποια πλευρά και να το δεις.

  Η τηλεθερμία Βιέννης διαθέτει πολυχώρους όπου λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής, αίθουσες μουσικής, μουσείο, έχει καφέ, εστιατόρια, γίνονται εκδηλώσεις, στο κέντρο της Βιέννης όλα αυτά, και τα έγκατα της γης είναι βυθισμένη η τάφρος συλλογής όπου καίγονται τα σκουπίδια και οι τεράστιες φλόγες μέσα από το γυάλινο θόλο της υψικάμινου είναι ένα πολύ όμορφο θέαμα τη νύχτα στη Βιέννη. Φουτουριστικό και προστατεύει το περιβάλλον ταυτόχρονα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.