#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/12/2009 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πούλησαν στο State Department προσωπικά δεδομένα 5.000.000 Ελλήνων !!!Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) έριξε πρόστιμο 65.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία, για παραβιάσεις των νόμων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Σίγα τα λάχανα, θα πείτε. Ναι, αλλά υπάρχει και κάτι πολύ ενδιαφέρον. Η εταιρεία που τιμωρήθηκε, λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, πούλησε στην αμερικάνικη κυβέρνηση και ειδικότερα στο State Department, για χρήση από την αμερικάνικη πρεσβεία, μια τράπεζα δεδομένων άνω των πέντε εκατομμυρίων Ελλήνων, καθώς και ψηφιακούς χάρτες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στις λίστες περιλαμβάνονται τηλέφωνα, μέϊλ, διευθύνσεις και σε πολλές περιπτώσεις επαγγελματικές ιδιότητες. Πάνω στους ψηφιακούς χάρτες, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει με το συγκεκριμένο πρόγραμμα που μένει ο κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης, του μέϊλ, κ.ο.κ.

Σε μια χώρα βέβαια, στην οποία παρακολουθείτο το τηλέφωνο του πρωθυπουργού από «άγνωστα» έως τώρα κυκλώματα, καθώς και όλου του υπουργικού συμβουλίου, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ερώτημα γιατί προμηθεύτηκε ένα τέτοιο σύστημα η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα. Να πιθανολογήσουμε ότι σκέφτηκε μήπως πέσει καμιά στιγμή το σύστημα καταλόγου του ΟΤΕ και άρα όποιος θέλει να μάθει κάποιον αριθμό τηλεφώνου γιατρού, δικηγόρου κ.λ.π., μπορεί να τηλεφωνήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία;

Η προμήθεια από το State Department έγινε τον Ιανουάριο του 2004 έναντι 170.000 δολαρίων. Η ελληνική εταιρεία, στην οποία επεβλήθη το πρόστιμο είναι η CALINO ΑΕ.  Το δε σύστημά της είναι το «Hellas Navigator»-«Χρυσά Πελατολόγια». Στους καταλόγους περιλαμβάνονται πολλές επαγγελματικές κατηγορίες. Το ενδιαφέρον είναι, όπως τονίζει η ΑΠΔΠΧ, ότι «σε αρκετές περιπτώσεις οι σύλλογοι πωλούσαν τα δεδομένα των μελών τους έναντι αμοιβής». Κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνει να φανεί ότι υπήρξε εμπόριο προσωπικών δεδομένων.  Οι επαγγελματικοί σύλλογοι είναι «επαγγελματικές ενώσεις, επιμελητήρια, δικηγορικοί, φαρμακευτικοί, οδοντιατρικοί και ιατρικοί σύλλογοι, κ.λ.π.».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σαος avatar
  Σαος 23/12/2009 10:27:14

  Παντού η ξεφτίλα! Απαράδεκτα πράγματα!

 2. εκπαιδευτικός avatar
  εκπαιδευτικός 23/12/2009 10:57:45

  Η εταιρεία αυτή, κινούνταν στο χώρο με τέτοια άνεση κι επιθετική διαφήμιση, που είναι να αναρωτιέται κανείς, σε ποιους πόνταρε για όλα αυτά;

  θυμηθείτε την υπόθεση - που δε μάθαμε τι απέγινε/ποιος έδωσε τον κατάλογο των ιδιοκτητών αυτοκινήτων του υπουργείου μεταφορών, γύρω στο 2000- και συμπεριελήφτηκε σε βάση (paninfo-hellas navigator) που πουλιούνταν στη αγορά.

  Έστελνε διαφημιστικά φαξ μαζικά, στις 12 το βράδυ, 2 το πρωί... σε ανύποπτα σπίτια, ξυπνώντας τους ενοίκους τους!

  κι είχε γραφεία, στο κέντρο της Ελλάδας, στην αρχή της σταδίου, στην ομόνοια.

  τόσα χρόνια κανένας δεν είχε παρέμβει!

  βρέθηκαν 10 ενοχλημένοι ιδιώτες που έκαναν αναφορά στην ΑΠΔΠΧ και προέκυψε αυτό που προέκυψε.

  το τραγικό της υπόθεσης είναι πως τις βάσεις δεδομένων που φτιάχνονται με το πρόγραμμα larbin, δηλαδή το σκανάρισμα ιστοσελίδων και τη συλλογή των emails τη χρησιμοποιούν κι άλλοι πολλοί επαγγελματίες στο ελληνικό ίντερνετ, και έχουν κάνει - και συνεχίζουν να κάνουν μεγάλη ζημιά στο ελληνικό ίντερνετ, στην ηλεκτρονική επικοινωνία. συνήθως οι εταιρείες της παραοικονομίας.

  μήπως θα πρέπει η ΑΠΔΠΧ να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της πληροφορίες για αυτή τη μη σύννομη συλλογή κι επεξεργασία στοιχείων, μέσω του larbin, ώστε να μετριαστεί το κακό;

  κι ακόμα θα πρέπει να κατονομαστούν σε ανακοίνωση της απδπχ οι σύλλογοι που έδιναν τα στοιχεία των μελών τους, για χρήση σε αυτήν εταιρεία.

  • HAL avatar
   HAL @ εκπαιδευτικός 23/12/2009 23:01:42

   Το State Department, η πρεσβεία και όποιος άλλος θέλει, απλά αγοράζει το λογισμικό από τα βιβλιοπωλεία. Όλοι έχουν πρόσβαση σε ένα εμπορικό κατάστημα.

   Η εταιρία απέκτησε κατάλογο του Υπ. Μεταφορών με τους αριθμούς κυκλοφορίας,
   αντέγραψε επακριβώς τον ΟΤΕ, μετέτρεψε εμπορικούς καταλόγους σε διαφημιστικούς, ένα σωρό καραμπινάτες παρβάσεις δηλαδή - ενώ είναι υπότροπος για το navigator 2000!

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 23/12/2009 11:59:31

  Γιατι τα θαυμαστικα παιδες; Προς τι η εκπληξη; οταν σας γραφω οτι ειναι ΑΛΗΤ μου λετε οτι τους βριζω.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 23/12/2009 12:11:15

  Aν ανοίξουμε ένα Χρυσό Οδηγό θα βρούμε τα email και τις διευθύνσεις δεκάδων χιλιάδων εταιρειών, επαγγελματιών, δικηγόρων, γιατρών, λογιστών, μηχανικών, ΟΕ, ΕΠΕ, κλπ.
  Επομένως αν έδωσαν μόνο αυτά που αναφέρεται είναι δώρο άδωρο. Αυτά υπήρχαν.
  Ψηφιακούς χάρτες που υπάρχουν στα προγράμματα Πλοήγησης μπορεί να αγοράσει οποιοσδήποτε από οποιαδήποτε εταιρεία που φτιάχνει το λογισμικό.
  Και ο κάθε οδηγός οχήματος επίσης.

  Κάτι άλλο προφανώς έγινε εδώ.

 5. εκπαιδευτικός avatar
  εκπαιδευτικός 23/12/2009 13:28:38

  ta στοιχεία των συνδρομητών του οτε, βρίσκονται νόμιμα στο δικτυακό κατάλογο του . πλην των απόρρητων.

  όποιος όμως τα αντιγράψει από εκεί και πάει να τα πουλήσει, διαπράττει δυο παρανομίες. η μία αφορά τα προσωπικά δεδομένα κι η αλλη τον ποινικό αστικό εμπορικό κώδικα

  τελοσπάντων, ο κόσμος γεμάτος βάσεις δεδομένων είναι. το εμπόριό τους όμως δεν επιτρέπεται. ιδιαίτερα τόσο επιθετικά, προκλητικά θα έλεγε κανένας.

  υγ
  > Για να βγεις από τον κατάλογο του ΟΤΕ πρέπει να πληρώνεις ΜΗΝΙΑΙΑ τέλη απορρήτου

  αυτό είναι μη ακριβές,νομίζω δηλδή.. θα το ξανακοιτάξω στη σελίδα του oteshop

 6. εκπαιδευτικός avatar
  εκπαιδευτικός 23/12/2009 13:38:22

  > Ψηφιακούς χάρτες που υπάρχουν στα προγράμματα Πλοήγησης μπορεί να αγοράσει οποιοσδήποτε από οποιαδήποτε εταιρεία που φτιάχνει το λογισμικό.
  Και ο κάθε οδηγός οχήματος επίσης.

  > Κάτι άλλο προφανώς έγινε εδώ.

  ο συνδυασμός gps και παράθεσης ονομάτων επάνω στο χάρτη , αυτό εξετάστηκε - και νομίζω πως τιμωρήθηκε (ανάμεσα στα άλλα).  π.χ. αν γινόταν κλικ στη διεύθυνση του χάρτη, Αραχώβης 438, τότε έβγαιναν τα ονόματα όλων των ενοίκωνι αυτής της πολυκατοικίας, με τα τηλέφωνά τους .

  και στην πρώτη έκδοση αυτού του οδηγού έβγαιναν και τα αυτοκίνητά τους, με τη μάρκα, χρώμα, αριθμό μηχανής, κυβισμό, έτος 1ης κυκλοφορίας, κλπ

  άλλη μια περίεργη βάση δεδομένων είναι της εταιρείας πίτας Χατ.
  Αν δεις την απόδειξη αγοράς, σου γράφει και τον όροφο που μένεις και το αριθμό διαμερίσματος ορόφου, π.χ. Γ3 Ούτε το υποθηκοφυλάκιο νομίζω πως έχει τέτοια οργάνωση!

 7. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 23/12/2009 13:40:05

  Φάγαμα τα σκ@τ@ του κρατισμού τώρα θα φάμε και τα σκ@τ@ του νεοφιλελευθερισμού. money uber alles

 8. syn avatar
  syn 23/12/2009 16:43:40

  δεν μας λες και ποιά είναι η εταιρεία?

 9. G R avatar
  G R 23/12/2009 18:26:55

  AN YPHRXE EEESTO KAI LIGI TSIPA,AYTO TO THEMA THA ITAN SE OLA TA PERIPTERA,THA AKOUGOTAN APO KATHE RADIOFONIKO STATHMO,
  THA PAIZOTAN 2 ORES TIN IMERA APO KATHE RADIOTILEPTIKO MESO.

  AISXOS.

 10. Ι.Κ. avatar
  Ι.Κ. 23/12/2009 19:39:00

  Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις για το θέμα αυτό

  1. Οι νόμοι και οι ποινές πρέπει να υπάρχουν για να λειτουργούν αποτρεπτικά στην εκτέλεση αξιόποινων πράξεων. Αν αυτό δεν το καταφέρνουν τότε και οι νόμοι και οι σχετικές αρχές αυτο-εξευτελίζονται και γίνονται γραφικές φιγούρες χωρίς καμιά επιροή.
  Οι κύριοι της κυρίας Αρχής με το "τρομερό" πρόστιμο των 65.000 ευρώ πόσο αποτρέπουν την παράνομη εταιρία από το να το ξανακάνει όταν αυτή μόνο από έναν πελάτη της (ΗΠΑ) πήρε 170.000 δολλάρια;

  2. Το "ευαγές ίδρυμα" της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα τι λόγους έχει να θέλει την βάση δεδομένων 5.000.000 Ελλήνων πολιτών; Αυτές οι δραστηριότητές της εμπίπτουν στα πλαίσια της ... διπλωματικής αποστολής της; Οταν γίνεται μια παράνομη συναλλαγή η ...αγοράζουσα πλευρά δεν έχει καμμία ποινική ευθύνη για το παράνομο της συναλλαγής;

  3. Αναφέρθηκες Φάκτορα στις τηλεφωνικές υποκλοπές. Τότε σε σχετική συνέντευξη τύπου 3 υπουργών, ένας από αυτούς είχε τα αρχ... να σηκωθεί και να σχεδιάσει το ... τρίγωνο των κεραιών κινητής εντός του οποίου ήταν τα μηχανήματα υποκλοπής. Και βέβαια άνάμεσα στα σημεία της Αθήνας που υπέδειξε ως κορυφές του τριγώνου ήταν προφανές ποιο "ευαγές ίδρυμα" βρίσκονταν.... Από τότε ο συγκεκριμένος υπουργός, η οικογένειά του και το σπίτι του έγιναν στόχος 4 τρομοκρατικών επιθέσεων... από "αριστερούς επαναστάτες"... και σήμερα είναι εκτός πολιτικής.
  (Δεν συμπαθώ τον συγκεκριμένο πολιτικό, αλλά πρέπει να βλέπουμε τα γεγονότα αν αναζητούμε την αλήθεια).


  Ιάσων Κιανός

 11. danger avatar
  danger 23/12/2009 20:33:45

  Αυτο το, προγραμμα το ειχε καποτε προσφορα και η Ελευθεροτυπια σε μια μορφη του εδινες αριθμο κυκλοφοριας και σου εδινε τα στοιχεια του ιδιοκτητη μονο αριθμο πλαισιου δεν ειχε. Αφορα δεδομενα δικα μας ου υπαρχουν στις διαφορες υπηρεσιες και κυκλοφοραει μονο με 250 ευρω περιπου

 12. trexagyreyopoulos avatar
  trexagyreyopoulos 23/12/2009 20:35:26

  ας μη συσχετίζονται υποκλοπές κι άλλες ξένες υπηρεσίες, με τον ψηφιακό κατάλογο (βάση δεδομένων) που πουλήθηκε δεξιά αριστερά ή και στην αμερικάνικη κυβέρνηση. δεν είναι θέμα για συνομωσιολογία, αλλά ελληνικής νοοτροπίας και θεωρίας αρπαχτής.

  σαν ιδέα η κατασκευή αυτής της βάσης είναι απλή, έξυπνη κι επιθυμητή. π.χ. να έχεις με ένα κλικ όλα τα στοιχεία των κατοίκων μιας πολυκατοικίας, με τα τηλέφωνά τους και με τα αυτοκίνητά τους. αν συνδύαζες αυτά τα στοιχεία με τη βάση δεδομένων π.χ. της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ, των τραπεζών, τότε μάθαινες τα πάντα για όλον τον κόσμο. σαν να ζούσαν σε σπίτια με τοίχους από γυαλί. μάλλον κάποιες τέτοιες συνδυασμενες - συσχετισμένες βάσεις έχουν στην σκότλαντ γιαρντ , όταν έκαναν έρευνα με το σώντερς.

  σήμερα, το maps.google.com κάνει το ίδιο... σε κάθε σημείο κάθε δρόμου, ακόμα και για την Αθήνα,΄έχει ένα "σταγονίδιο" με την ένδειξη, δες τι υπάρχει εδώ πέρα. και κάνοντας κλικ σε αυτό το σταγονίδιο, σου προκύπτουν στοιχεία πιτσαριών π.χ. Βασικά αυτή η λειτουργία απευθύνεται σε επαγγελματίες, και το σκριπτάκι του google όταν κάνεις και τη δική σου καταχώρηση, σε καλεί τηλεφωνικά στο νούμερο που έδωσες, για επιβεβαίωση.

  με λίγα λόγια, ίδιο υπολογιστικό-λογισμικό προϊόν είναι και το maps.google.com. με τη διαφορά πως δεν έχει στοιχεία ιδιωτών, εκτός και τα καταχωρήσουν μόνοι τους. και η βάση του maps.google.com δεν κάνει τόσους συσχετισμούς με άλλες βάσεις δεδομενων. μελλοντικά δεν αποκλείεται ννα το κάνει... π.χ. να μπορεί να βρίσκει από κάθε οδική διεύθυνση, ποια ερωτήματα έγιναν στο google search engine και να φτιάξει και κάποιον αλγόριθμο και να φτιάχνει με ένα κλικ καταλόγους υποψήφιων "τρομοκρατών" κλπ

 13. danger avatar
  danger 23/12/2009 20:45:51

  www.hellasnavigator.gr/dig_map.html

 14. danger avatar
  danger 23/12/2009 20:47:24

  Απο το Site

  ΠΡΟ-ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΥΝΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ
  ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
  (Αφορά μόνο τα μη απόρρητα τηλέφωνα και στοιχεία)

  Ανοίγει νέους δρόμους στις τηλεφωνικές επικοινωνίες:

  * Με το πρώτο χτύπημα του τηλεφώνου και πριν σηκώσετε το ακουστικό εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή σας αναλυτικές πληροφορίες που αφορούν τον άγνωστο (ή γνωστό σας) καλούντα απ' όλη την Ελλάδα. Αυτό περιλαμβάνει:
  o Ονοματεπώνυμο - Πατρώνυμο - Τηλέφωνα.
  o Επάγγελμα και όνομα της επιχείρησής του.
  o Πόλη ή χωριό απ' όπου γίνεται η κλήση / οδός - αριθμός - ταχ. κώδικας.
  o Για Αττική και Θεσσαλονίκη εμφανίζεται αναλυτικός χάρτης που δείχνει το δρόμο και το σημείο της έδρας του καλούντος.
  * Όλες οι εισερχόμενες κλήσεις καταγράφονται σε αρχείο EXCEL με τα ανωτέρω πλήρη στοιχεία. Κανένα τηλεφώνημα δεν χάνεται ούτε και τα αναπάντητα. Το πρόγραμμα επεξεργάζεται περισσότερες τηλεφωνικές γραμμές ταυτοχρόνως.
  * Μπορεί να κρατούνται σημειώσεις δίπλα σε κάθε κλήση. Έτσι και μετά από χρονικό διάστημα μπορούν να ανακαλούνται οι λίστες με όλες τις κλήσεις για επανεξέταση.
  * Βοηθά και προετοιμάζει ώστε ο κάτοχος του συστήματος να διεξάγει πιο επιτυχή διάλογο.
  * Με την μέθοδο της ΠΡΟ-ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ αποφεύγονται αποτελεσματικά οι ανεπιθύμητες κλήσεις.
  * Οι υπάλληλοι κάθε επιχείρησης με το νέο αυτό επαγγελματικό όπλο γίνονται παραγωγικότεροι και κυρίως κάνουν εύστοχους χειρισμούς στην επικοινωνία.

 15. trexagyreyopoulos avatar
  trexagyreyopoulos 23/12/2009 21:41:14

  Ερωτήματα:

  Τα στοιχεία των καλούντων από πού τα συνέλεξε;

  Με δικό της κόπο; Στέλνοντας (ύποθετικά) πλασσιέδες σε σπίτια, ζητώντας τους τα στοιχεία των ενοίκων τους κι έγκρισή τους για περίληψή τους σε βάση δεδομένων;

  Από καταχωρήσεις των ίδιων των ενοίκων σε δικτυακές της φόρμες;

  Διαβάζοντας το σώμα της απόφασης της ΑΠΔΠΧ προκύπτει πως τα άντλησε από προϊόν άλλης εταιρείας, το δικτυακό κατάλογο του ΟΤΕ, με σκριπτάκι αντίστροφης αναζήτησης, δηλαδή κάποιο bot πληκτρολογούσε στο κελί του δικτυακού καταλόγου του οτε, τους αριθμούς με το 210 μπροστά και τα άλλα 7 ψηφία από την αρχή.. π.χ. 21088ΧΧΧΧ1, 21088ΧΧΧ2, 210888ΧΧΧ3 κ.ο.κ.
  Με αυτήν την αναζήτηση, προέκυπταν τα στοιχεία των ιδιοκτητών τους και στη συνέχεια επεξεργαζόντουσαν.

  Αυτό από μόνο του είναι συμβατό με τα εμπορικά ήθη;
  Πήρε την άδεια από τον ΟΤΕ για αυτό;

  Αν κάποιος πάρει τις πληροφορίες του ΟΤΕ , δώσει έναν αριθμό και ζητήσει τον ιδιοκτήτη του, θα εισπράξει την απάντηση : ΔΕΝ ΕΠΤΡΕΠΕΤΑΙ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.