21/07/2009 15:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Που υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα;http://taxalia.blogspot.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 21/07/2009 15:41:50

  Το σημαντικότερο θέμα είναι πόσα βαρέλια υπολογίζονται ανά κοίτασμα καθώς και το κόστος άντλησής τους. Υπάρχει κάποια έρευνα πάνω σε αυτά τα δυο σκέλη?

 2. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 21/07/2009 16:05:20

  Δεν ειναι μονο το πετρελαιο. Στο υπεδαφος της χωρας υπαρχει ενας τεραστιος πλουτος, λενε ορισμενοι βασιζομενοι και σε σχετικες μελετες που ειδαν το φως της δημοσιοτητας. Γιατι δεν τον εκμεταλλευομαστε; Για ποιους τον αφηνουμε; Τι λενε εκεινοι που γνωριζουν περισσοτερα γι' αυτο το θεμα, που ορισμενοι εκτιμουν οτι μπορει να μας ξελασπωσει μια για παντα, δηλαδη να ξεπληρωσουμε το δημοσιο χρεος και η Ελλαδα να γινει πλουσιοτερη και απο την Ελβετια;

 3. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 21/07/2009 16:19:03

  Ξενητεμένε, μήπως τελικά στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα ταιριάζει πιο πολύ η αποδοχή του και η εκτίμηση από την κοινωνία, η δόξα δηλαδή, και όχι ο πλούτος; ίσως να μη μπορούμε λόγω χαρακτήρος να γίνουμε Ελβετία, γιατί άλλα είναι εκείνα που μας συγκινούν και πεταρίζει η ψυχή μας... και γι΄ αυτό και θά ΄μαστε πάντα χρεωμένοι μάλλον...

 4. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 21/07/2009 16:33:34

  Πολύ φιλότιμη η ανάρτηση και εύγε και ως προς τη συζήτηση για την αποτρεπτική στρατηγική στο Αιγαίο που προηγήθηκε. Ο λακωνικός τρόπος παράθεσης θέτει πράγματι το πρόβλημα στην δικαιοδωσία όσων θέλουν να τοποθετηθούν συγκεκριμένα, πράγμα για το οποίο επιφυλάσσομαι.
  Ο χάρτης όμως περιορίζεται στο Αγαίο, ενώ σημαντικά κοιτάσματα βρίσκονται και στο Ιόνιο πέλαγος.

 5. ataktos avatar
  ataktos 21/07/2009 16:59:06

  Factorx – στο ερώτημα σου υπάρχει μια μόνο λογική απάντηση…… στην θέσει Ακρόπολη της Αθήνας ...τώρα που άδειασε οι εργολάβοι του ΚΚβ μπορούν άνετα να ξεκινήσουν της γεωτρήσεις

 6. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 21/07/2009 21:47:41

  Η Ελλάδα έχει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Σαουδική Αραβία.
  Στην διάθεση των Ελλαδικών κυβερνήσεων δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τα υπάρχονται κοιτάσματα. Κατά καιρούς έχουν προσδωθεί από ενδιαφερόμενουςκύκλους στις Ελλαδικές κυβερνήσεις κάποια σχετικά στοιχεία, που είναι αποσπασματικά. Μερικές φορές η παροχή στοιχείων έγινε με σκόπιμα επιλεκτικό τρόπο.
  Η πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή και μελέτη κοιτασμάτων στην περιοχή του Αιγαίου έγινε το 1976 από το Γαλλικό ινστιτούτο BEICIF κατά παραγγελία της ARAMCO. Κάποια στοιχεία από αυτήν την έρευνα διοχετεύτηκαν επιλεκτικά στην Ελληνική πλευρά.
  Η ARAMCO και οι επτά αδελφές (καθώς και κάποιοι άλλοι) διαθέτουν πλήρη στοιχεία των κοιτασμάτων, που αποκτήθηκαν από φασματοσκοπική απεικόνηση των δορυφόρων των υπηρεσιών των ΗΠΑ. Αυτά τα στοιχεία κρατούνται μυστικά.
  Κύκλοι ομογενών προσκείμενοι σε πετρελαϊκά συμφέροντα έχουν παραδώσει στις Ελλαδικές κυβερνήσεις τμήμα των στοιχείων.
  Στοιχεία έχουν δωθεί στην δημοσιότητα και από ιδιώτες συγγραφείς, όπως οι Κυριάκος Διακογιάννης ("Το Πανέρι με τις Οχιές") Γιάννης Φουράκης και Αθανάσιος Στριγάς, χωρίς να αναφέρουν αυτοί της πηγές τους.
  Όλες οι Ελλαδικές κυβερνήσεις έχουν δεσμευθεί με συμβόλαιο σιωπής, όσο αφορά το μέγεθος των κοιτασμάτων. Το τεράστια αυτά αποθέματα εάν αντληθούν, θα ανατρέψουν τελείως τις ισχύουσες ισορροπίες στην αγορά πετρελαίου και θα καταστατήσουν την Ελλάδα μια από τις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
  Μόνο το κοίτασμα στη νήσο Μπάμπουρας, μεταξύ Σαμοθράκης και Θάσου περιέχει πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια τόνους (ενώ η ετήσια παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας είναι περίπου 200 εκατομμύρια τόνοι). Στο Βέρειο Αγαίο η πετρελαϊκή λακάνη έχει τεράστιες διαστάσεις και διακλαδώνεται με ροές μέχρι την Σαουδική Αραβία. (Το κοίτασματου Πρίνου είναι σχετικά μικρό και βρίσκεται σε απόσταση μερικών μιλίων από τον Μπάμπουρα).
  Η ποσότητα στο κοίτασμα που βρίσκεται στο Κρητικό πέλαγος είναι ανάλογη με αυτού στο Βόρειο Αγαίο (δυο δισεκατομμύρια βαρέλια). Η εξώριξή του είναι όμως δυσκολότερη λόγω του βάθους των θαλασσίων υδάτων.
  Στο Ιόνιο, απέναντι από την Κέρκυρα υπάρχει κοίτασμα με ένα δις βαρέλια. Πλούσιες σε πετρέλαιο είναι επίσεις στη δυτική Ελλάδα οι περιοχές Κατάκωλο, Αλυκές Ζακύνθου και Άρτα.
  Η άντληση πετρελαίου έχει απαγορευθεί από τις πολυεθνικές. Η Τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται από ανταγωνιζόμενα καρτέλ με στόχο την νομή σε μελλοντική άντληση.
  Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει ένα βίντεο με τον Αθανάσιο Στριγά για αυτό το θέμα:
  http://www.youtube.com/watch?v=pOIU27uRiGw

 7. ataktos avatar
  ataktos 21/07/2009 22:53:31

  Αγαπητέ - Μποτίλια στο πέλαγος- ειλικρινά δεν γνωρίζω το μέγεθος του πετρελαίου και Φ.Α. στο Αιγαίο και ελλαδικό χώρο ,ένα είναι σίγουρο ότι διαθέτουμε το 2 σε μέγεθος γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας στην Ε.Ε. και σήμερα οι «καθηγητές» μας το παίζουν «τρελητσα στο πέλαγος » με τα πυρηνικά (βλέπε ανακοίνωση Α.Α.) και αυτό το κατέστρεψε ο «κύριος» Τ. Αθανασόπουλος(Μάνατζερ γαρ) με τον κύριο Κυριακόπουλο(επιχειρηματίας ουχ…) .Αυτός είναι ο λόγος που τους δοξάζουν όλοι μέρα νύχτα …π.χ. ΚΚβ ,ΓΑΠ κλπ

 8. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 21/07/2009 23:16:32

  Μποτιλια ατο πελαγος διαβαζω παντοτε με ιδιαιτερη προσοχη τις πολυ καλες και τεκμηριωμενες αναλυσεις σου. Για την παραπανω (at 9.47 pm) εχω δυο αποριες και μια ερωτηση:
  Η πρωτη απορια αναφερεται στις γνωσεις που εχουν στις Ηνωμενες Πολιτειες για τα ελληνικα κοιτασματα απο τη φασματοσκοπικη επισκοπηση των αμερικανικων δορυφορων. Αναλογες γνωσεις δεν πρεπει να εχουν και οι Ρωσοι (κληρονομια απο τους Σοβιετικους η' και απο νεωτερες ερευνες) απο αναλογους δορυφορους που υποθετω οτι πρεπει διαθετουν;
  Η δευτερη αφορα τη δεσμευση σιωπης που εχουν αναλαβει ολες οι ελληνικες κυβερνησεις. Εναντι ποιων, κρατων η' πετρελαικων εταιριων; Και με ποιους ορους, δηλαδη απειληθηκαν η' εξαγοραστηκαν προσωπα ολων των ελληνικων κυβερνησεων; Και πως διατηρειται η σιωπη, εχουν απειλησει με συγκεκριμενα αντιποινα αν μια οποιαδηποτε ελληνικη κυβερνηση γνωστοποιησει στον ελληνικο λαο η' και σε αλλους τα πετρελαικα κοιτασματα της χωρας;
  Τελος, το ερωτημα αφορα τις γνωσεις σου γυρω απο τον πλουσιοτατο και ανεκμεταλλευτο ορυκτο πλουτο της χωρας, που ορισμενοι λενε οτι περιλαμβανει και εκμεταλλευσιμα κοιτασματα ουρανιου. Εχουν καποια δοση αληθειας ολα αυτα η' ειναι μπουρδες που ξεφωνιζουν και ξεφουρνιζουν διαφοροι για να κανουν μπουγιο η' για να εξυπηρετησουν διαφορα προσωπικα και αλλα συμφεροντα;
  Βασιλικη Σ., μπορει η ψυχη μας να πεταλιζει για πολλα και διαφορα. Αλλα δεν νομιζω οτι θα ελεγε οχι αν μπορουσαμε να ξεχρεωσουμε τωρα το εθνικο χρεος, εστω κι' αν υπαρχει ενδεχομενο να ξαναχρεωθουμε, αλλα εκει που εχουμε φτασει πρεπει να εχουμε βαλει επιτελους μυαλο για να μην ξανασυμβουν η' να επαναληφθουν τα ιδια.

 9. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 22/07/2009 01:33:03

  Φίλε ξενητεμένε σε ευχαριστώ για την προσοχή που αποδίδεις σε κάποια σχόλιά μου, αλλά γνωρίζω ότι η αξία όσων γράφω είναι πολύ σχετική, γιατί και εγώ προβληματίζομαι. Τελικά ο διάλογος είναι πολύ σημαντικότερος από τις όποιες απόψεις και μας βοηθέι όλους να προχωρήσουμε την σκέψη μας.
  Σε ευχαριστώ επίσης για τα πολύτιμα ερωτήματα που έθεσες, πάνω στα οποία ευχαρίστως θέλω να τοποθετηθώ διεξοδικά. Είχα αρχίσει να γράφω ένα εκτενές κείμενο, το οποίο όμως έχασα με λάθος χειρισμό στο πληκτρολόγιο. Έτσι θα σε παρακαλέσω να συνεχίσουμε την συζήτηση αύριο το απόγευμα, γιατί τα θέματα που θέτεις είναι για μένα πολύ σημαντικά.

 10. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 22/07/2009 02:44:25

  Και εγω σε ευχαριστω φιλτατε Μποτιλια στο πελαγος. Και συμφωνω μαζι σου οτι ο διαλογος που διεξαγεται μεταξυ των αναγνωστων στα λιαν ενδιαφεροντα θεματα που αναρτα συνεχως ο επισης φιλτατος Φακτορας ειναι ιδιαιτερα εποικοδομητικος οταν ειναι καλοπιστος και δεν γινεται για να φανει η μορφωση μας και η εξυπναδα μας, λεξεις μπροστα απο τις οποιες ορισμενες φορες μπορει να θεσει κανεις το δηθεν. Ευελπιστω οτι αυριο το απογευμα θα ειμαι σε θεση να συνεχισω το διαλογο(λεω αυριο, γιατι εδω, στην ανατολικη ακτη των ΗΠΑ, θελουμε ακομη τεσσερις ωρες και εικοσι λεπτα για να ολοκληρωθει η Τριτη.

 11. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 22/07/2009 22:17:23

  Φίλτατε συνξενητεμένε:
  Θα ήθελα να τοποθετηθώ στα θέματα που έθεσες, επαναλαμβάνοντας ότι οι θεωρήσεις που ακολουθούν μπορούν να έχουν σχετική μόνο ισχύ, από την στιγμή που αποτελούν μια πρώτη συστηματοποίηση μελέτης επι μέρους συνιστωσών, με στόχο την εκπόνηση μιας γενικότερης θεώρησης. Η επεξεργασία των επί μέρους αυτών συνιστωσών έλκει την πατρότητά της από άλλους συγγραφείς ή αρθρογράφους, τους οποίους επί μακρόν ως ενδιαφερόμενος παρακολουθώ, καθώς και στην οργάνωση ενός πολύ ελλειπούς αρχείου, που στα πλαίσια των δυσκολιών πρόσβασης που συνεπάγεται η απουσία από την πατρίδα, μπόρεσα να οργανώσω. Το υλικό το οποίο βρίσκεται στην διάθεσή μου για το συγκεκριμένο θέμα, έχω επεξεργαστεί μέχρι τώρα μόνο επιφανειακά.
  Το ζήτημα του πετρελαίου αποτελεί ένα από τους τρεις πυλώνες της ότηπαγκόσμιας εξουσίας. Οι άλλοι δυο είναι το τραπεζικό σύστημα και η πολεμική βιομηχανία. (Αυτά ισχύουν από τότε που οι εντοπισμοί της κλασσικής Αγγλικής οικονομικής σχολής και του Μαρξ που την ακολούθησε, ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις).
  Πίσω και από τους τρεις πυλώνες εξουσίας βρίσκονται τα ίδια σχεδόν κέντρα. Με το Ομοσπονδιακό Σύστημα Αποθεμάτων (FED) επέβαλαν αυτά τα κέντρα την εκτύπωση χρημάτων χωρίς αντίκρυσμα και τον δανεισμό του με τόκους στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Με τις πτρελαϊκές εταιρείες και των έλεγχο των βασικών χωρών παραγωγής, αγοράζουν πάμφθηνα ένα προϊόν από το οποίο εξαρτάται άμεσα η παγκόσμια παραγωγική οικονομία, οι μεταφορές και τα ιδιωτικά νοικοκυριά, το οποίο εμπορεύονται με εξωφρενικά υπερκέρδη. Το πετρέλαιο αποτελεί ένα πρωτόγωνο ενεργειακό μέσο, σε σύγκριση με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες που έχουν θαφτεί στα συρτάρια, από το οποίο είμαστε όλοι σε φοβερή εξάρτηση. Με την πολεμική βιομηχανία είναι σε θέση να κλιμακώνουν επιβολή με την άσκηση άμεσης βίας και την δοτή δημιουργία ισορροπιών τρόμου, απομυζώντας τεράστια ποσά, τα οποία πάλι οι ίδιοι δανειοδοτούν, φέρνοντας λαούς σε καθεστώς φτώχειας και απόγνωσης.
  Όπως ανάφερα, μια μη ελεγχόμενη άντληση των Ελλαδικών αποθεμάτων πετρελαίου από αυτά τα κατεστημένα θα ανέτρεπε με αυτή την έννοια, λόγω της τεράστιας περιεκτικότητας των κοιτασμάτων, όχι μόνο τις ισορροπίες που έχουν επιβληθεί στο καθεστώς της εμπορείας της ενέργειας, αλλά - το κυριότερο - ολόκληρο το παγκόσμιο εξουσιαστικό σύστημα, στο οποίο είναι συναινετικά ενταγμένοι και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι και οι βασικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Με αυτό το δεδομένο δυστυχώς δεν ασχολείται σχεδόν κανείς. Οι λίγοι που το συνυπολογίζουν στην προβληματική τους, προφανώς προωθώντας κάποια πετρελαϊκά κυκλώματα, που αποσκοπούν να δημιουργήσουν ανατροπή στην διανομή της λείας, τάζουν διάφορα, χωρίς να κάνουν συγκεκριμένη αναφορά στις παρενέργειες που θα σημάνει μια ρευστότητα, όσο αφορά το σημερινό στάτους κβο.
  Μέσα από αυτό το πρίσμα είναι επόμενο να κρατούνται τα υπάρχοντα δεδομένα μακρυά από το φως της δημοσιότητας στο σύνολό τους. Η επιλεκτική δημοσιοποίηση που κατά καιρούς συμβαίνει, αποσκοπεί ακριβώς στην δημιουργία αίσθησης από κάποια συμφέροντα που αναζητούν μερίδιο ενάντια στο σημερινό καθεστώς. Για να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την πραγματικότητα, όσο αφορά την τάξη μεγέθους των κοιτασμάτων, δεν επαρκεί η μελέτη των αποσμαστικών στοιχείων, που έντεχνα δημοσιοποιούνται, αλλά πρέπει να εξετάσουμε ταυτόχρονα την αντίστοιχη πολιτική του Ελλαδικού κράτους στο θέμα της άντλησης των εγχώριων κοιτασμάτων. Μια - έστω αποσπασμαστική μελέτη - αυτής της πολιτικής, είναι σε θέση νομίζω να αποκαλύψει το μέγεθος του διακυβεύματος. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει επαρκώς στα όρια ενός σχολιασμού και απαιτεί τουλάχιστον μια πρώτη συυγραφή άρθρων. Παρ' όλα αυτά θα προσπαθήσω να αναφερθώ στην συνέχεια ακροθιγώς σε κάποια πολύ κραυγαλέα γεγονότα.

 12. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 23/07/2009 00:01:08

  Όσο αφορά το καθεστώς σιωπής και την απόλυτη υπακοή που έχει επιβληθεί στα θέματα πετρελαϊκής πολιτικής από τα καρτέλ, αυτό υπογραμμίζεται από την δολοφονία επιφανών προσώπων που τόλμησαν να αντιτεθούν σε αυτή την πολτική. Αεροπορικά "δυστυχήματα", ΄πως στην περίπτωση του μεγάλου Ιταλού πατριώτη Enrico Mattei στις αρχές της δεκαετίας του 60, που στάθηκε ο ιδρυτής της Ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας AGIP, δολοφονίες από "τρομοκράτες" όπως στην περίπτωση του Άλντο Μόρο, όταν αποπειράθηκε να φορολογήσει τις Επτά Αδελφές, η πιο σύχρονη δράση εργαστηριακών μικροβίων, νουθετούν τον κάθε επίδοξο μπέμπη που θέλει να υποδύεται τον πρωθυπουργό, εάν δεν είναι άμεσα πράκτορας της Aramco, όπως στην περίπτωση των Ανδρέα Παπανδρέου και Καραμανλή γέροντα.
  Για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου έχουν διεξαχθεί στημένοι Αραβοισραλινοί πόλεμοι. Για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών έχουν ανατραπεί κυβερνήσεις, όπως αυτή του Δρ. Μοσσαντέ και του Σάχη Ρεζά Παχλεβί στο Ιράν. Έχουν διεξαχθεί πόλεμοι επί πολέμων, όπως η Μικρασιατική καταστροφή, η εισβολή του σοσιάλ-ιμπεριαλιστή Στάλιν σε συνεργασία με τον Αγγλικό Ιμπεριαλισμό στο Ιράν και η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιρακ. Είναι νομίζω ότι είναι πολύ κατανοητοί οι λόγοι που φοβώνται τα έρημα.
  Η Ρωσία διαθέτει αναμφίβολα υψηλή τεχνολογία, αλλά όσο αφορά τα Ελλαδικά πετρέλαια ενδιαφέρεται άμεσα να παραμείνουν αυτά κάτω από την θάλασσα, γι αυτό υποστήριξε στην διένεξη του Αιγαίου πάντοτε την Τουρκία, παρά τους σημερινούς ελλαδίτικους φανφαρονισμούς, με στόχο να προωθήσει τα δικά της προϊόντα. Το καθεστώς ακυβερνησίας που έχει επιβληβηθεί στο Αιγαίο και ο περιορισμός των Ελλαδικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελεί και δική της επιδίωξη, γιατί ενδιαφέρεται μόνο για την ανεμπόδιστη ναυσιοπλοΐα. Με τις ΗΠΑ έχει επισυνάψει μυστική συμφωνία να μην αναδείξει τα πετρέλαια της Σιβηρίας, για να μην διαταραχθούν οι αγορές, παίρνοντας ανταλλάγματα προώθησης των προϊόντων της στην σφαίρα κυριαρχίας των ΗΠΑ.

 13. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 23/07/2009 01:58:48

  Μποτιλια στο πελαγος, ειναι, πραγματικα, εντυπωσιακες και ακρως ενημερωτικες οι αναλυσεις σου και μας χρειαζονται, τουλαχιστον σε οσους σκυβουμε το κεφαλι και στιβουμε το μυαλο μας, προσπαθωντας να βρουμε ανοιγματα για να ξεφυγουμε και να πεταξουμε, να βγουμε σαν χωρα/εθνος και σαν πολιτες απο το ερεβος που μας κυκλωνει.
  Φιλτατε Μποτιλια συνξενητεμενε, μαζι με τις απειρες ευχαριστιες μου, σου υπενθυμιζω οτι περιμενω (υποθετω και αλλοι αναγνωστες του Αntinews) τις γνωσεις σου (εαν, φυσικα, υπαρχουν) και τις αποψεις σου για τον ορυκτο πλουτο της χωρας, περα απο τα πετελαιικα κοιτασματα.

 14. Σαλονικιός avatar
  Σαλονικιός 04/08/2009 21:30:04

  Φίλε Μποτίλια οι "αναλύσεις" σου είναι σοβαρές για το ίντερνετ και για κανένα καφενείο, αλλά δεν μπορούν να σταθούν επιστημονικά. Κι εξηγώ, συνοπτικά, το γιατί: για την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος πετρελαίου πρέπει να προηγηθούν έρευνες. Αυτές χωρίζονται σε μαγνητομετρικές, βαρυτομετριές. Χαμηλή μέτρηση μαγνητικού πεδίου (τα πετρώματα που φιλοξενούν υδρογονάνθρακες είναι κατά κανόνα μη μαγνητικά) σημαίνει πιθανό κοίτασμα υδρογονανθράκων. Πιθανό! Όχι σίγουρα. Αντίστοιχα δυακυμάνσεις στο βαρυτικό πεδίο μπορεί να αποτελούν ένδειξη, όχι απόδειξη, παρουσίας υδρογονανθράκων.

  Ακολουθούν ανακλαστικές σεισμικές μέθοδοι, όπου δημιουργούνται κύματα πίεσης, με airguns στο νερό και ΤΝΤ στην ξηρά και μετράται ο χρόνος που χρειάζεται για να επιστρέψει το κύμα σε πομπούς που είναι κατάλληλα τοποθετημένοι.

  Εσχάτως χρησιμοποιούνται οι παθητικές σεισμικές μέθοδοι, με τις οποίες μετρώνται οι, πολύ χαμηλής συχνότητας, ήχοι που παράγονται από την κίνηση στο εσωτερικό της γης. Σε περιοχές που παρατηρούνται ανωμαλίες στο μετρούμενο φάσμα συχνοτήτων συχνά, όχι πάντα, υπάρχουν και κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

  Όλα τα παραπάνω για να υλοποιθούν, χρειάζονται έρευνες, από μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες. Ακόμη χρειάζονται εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει πλοία, αυτοκίνητα, τα διάφορα μηχανήματα. Όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

  Από εκεί και πέρα όλα τα παραπάνω, σου δίνουν λιγότερο ή περισσότρο ισχυρές ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις, για ύπαρξη κοιτάσματος πετρελαίου σε μια περιοχή. Για να μπορείς να πεις με 100% βεβααιότητα ότι σε μια περιοχή υπάρχει κοίτασμα υδρογονανθράκων, πρέπει να γίνει ερευνητική γεώτρηση η οποία θα δώσει στοιχεία για το αν υπάρχει κοίτασμα, τι ποσότητες υδρογονανθράκων βρίσκονται σε αυτό κτλ.

  Τέτοιες ερευνητικές γεωτρήσεις έχουν 222 στην Ελλάδα από το 1939 μέχρι το 2005. Κοίτασμα πετρελαίου που να είναι συμφέρον από τεχνικοοικονομικής άποψης είναι αυτό της Καβάλας. Άλλες από αυτές τις γεωτρήσεις έδωσαν λιγότερο ή καθόλου ενθαρυντικά αποτελέσματα. Μόνο όταν έφτασαν οι τιμές του πετρελαίου τα 120 US$ έγιναν τεχικοοικονομικά εκμεταλλεύσιμα κάποια κοιτάσματα όπως αυτά της Δυτικής Ελλάδας, αλλά μόλις οπι τιμές έπεσαν και πάλι τα κοιτάσματα αυτά έγιναν μη εκμεταλλεύσιμα.

  Εν κατακλείδι, γεωτρήσεις που να δίνουν αυτά τα αποτελέσματα για κοιτάσματα στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει. Συνεπώς κανένας δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα έχει κοιτάσματα πετρελαίου εκμεταλλεύσιμα με τις παρούσες τεχνικοινομικές συνθήκες, πλην αυτών της Καβάλας, που αυτή τη στιγμή παράγει περίπου 3.000 βαρέλια/ημέρα. Αν γίνουν έρευνες που να αποδεικνύουν τις ποσότητες πετρελαίου, που έδωσες παραπάνω έχει καλώς. Μέχρι τότε όμως, όλα αυτά είναι θεωρίες που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασία και της συνωμοσιολογίας

 15. nick avatar
  nick 27/11/2009 00:26:55

  Φίλε μου Σαλονικιέ, τα πετρέλαια του Μπάμπουρα είναι γεγονός. Έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, και όπως φαίνεται θα απασχολήσει αρκετά και στο μέλλον. Ελπίζουμε σύντομα. Όχι βέβαια στο μέτρο και στο βαθμό που διάβασα με ενδιαφέρον παραπάνω.. Ας μην το παρακάνουμε, οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι μεν διασκεδαστικές, αλλά ας μην αφήνουμε να μας συνεπαίρνουν.. Όχι τα πετρέλαια της Καβάλας δεν συνδέονται με αυτά του Dubai! Δεν θα υπήρχαμε ως λαός αν υπήρχε η παραμικρή βάσιμη και λογική υποψία για κάτι τέτοιο!

  Ας ελπίσουμε ότι τα υπάρχοντα πετρέλαια της περιοχής θα συνεχίσουν να αντλούνται, ώστε να απασχολούνται έτσι εκατοντάδες εργαζόμενοι και να τρώνε ένα κομμάτι ψωμί χιλιάδες άνθρωποι, επιχειρηματίες, έμποροι, καταστηματάρχες, εργάτες, απλοί άνθρωποι του λαού...

 16. Captain Nemo avatar
  Captain Nemo 30/12/2009 19:14:49

  Δεν χρειάζονται πολυδάπανες υποθαλάσσιες έρευνες .... πριν εξαντληθούν οι χερσαίες έρευνες σε βάθος μέχρι... 100 μέτρων. Θα ακούσετε από τους "ειδικούς" ότι το μεθάνιο βγήκε από τα 70 μέτρα βάθος γιατί ήταν βερύκοκα θαμμένα εκεί από παλιά χωματερή...Χμμ ναι ίσως οι Νεάντερνταλ δεν έπιασαν την τιμή που ζήτησαν από τους Νεφθαλείμ και τα έριξαν στην χωματερή.. Το γιατί υπάρχει σιωπή έχει να κάνει με το πως λειτουργεί η ιεραρχία. Προς το παρόν για μέχρι τα εκατό μέτρα βάθος διαφωτιστικά είναι οι παρακάτω σύνδεσμοι

  www.skai.gr/articles/news/greece/Φλέβα-μεθανίου-στη-Νεμέα/
  http://to-sisaki.blogspot.com/2009/12/blog-post_11.html

 17. elanios avatar
  elanios 17/01/2011 20:45:45

  Μια δημοσκόπηση!

  PollsAnywhere({id:2});

 18. elanios avatar
  elanios 17/01/2011 21:33:43

  Μια δημοσκόπηση!
  http://www.psifiseto.gr/pools-home/viewpoll/polls/2------

 19. evaggelia avatar
  evaggelia 01/05/2011 20:05:06

  σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο ΑΠΘ ο καθηγητής της γεωλογίας πάνω στην συζήτηση για το παραπάνω θέμα παραδέχτηκε ότι ακόμη και σήμερα να ξεκινήσουν οι εργασίες για την δημιουργίας εγκαταστάσεων στις πετρελαιοπηγές η πρώτη σταγόνα πετραιλέου θα βγει σε 10 χρόνια το πολύ σε 8.

 20. Alex Fil avatar
  Alex Fil 25/09/2011 11:16:46

  Θεωριες,θεωριες....
  Ποιος μας ειπε οτι υπαρχουν πετραιλεα και αεριο? Ο χαρτης ειναι τελειως αυθεραιτος. Για να εντοπισθουν υδρογονθρακες πρεπει πρωτιστα να γινει σεισμικη ερευνα, να εντοπισθουν οι πιθανοι γεωλογικοι σχηματισμοι που μπορει να περιεχουν υδρογονανθρακες και κατοπιν να γινουν ερευνητικες γεωτρυσεις.
  Μεχρι σημερα τιποτε απο τα δυο δεν εχει γινει.
  Συμφωνα με την διεθνη πρακτικη, μονο μια στις δεκα γεωτρυσεις δινει θετικα αποτελεσματα.
  Τα λεω αυτα απο πρωσοπικη πειρα 30 χρονων στην ερευνα υδρογοναθρακων σε Ελλαδα και εξωτερικο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.