#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/06/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Που συμφωνούν τα τρία κόμματα και που διαφωνούνΣτην τελική ευθεία για το σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκεται η χώρα, καθώς, παρά τις εσωκομματικές διεργασίες που εξελίσσονται σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., όλα δείχνουν πως έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών για την επόμενη μέρα. Επειτα από ένα μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, αλλά και ύστερα από πολύωρη σύσκεψη των στενών τους συνεργατών στη Βουλή δόθηκε το πράσινο φως και πιθανότατα ακόμη και σήμερα να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Οι τελευταίες λεπτομέρειες αναμένεται να κλειδώσουν σήμερα, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους πως στη χώρα επικρατεί ενότητα και αποφασιστικότητα να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Βασικός στόχος των τριών κομμάτων ήταν να υπάρξει μια ελάχιστη προγραμματική σύγκλιση, έτσι ώστε αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή να ξεκινήσει το κυβερνητικό έργο που θα πατά πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και θα στηρίζεται από όλους, χωρίς προβλήματα. Σε αυτή τη συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία θα βασίζεται σε κοινές πολιτικές θέσεις, οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατέληξαν σε πρώτη φάση αργά χθες το βράδυ, με τις λεπτομέρειες να καθορίζονται από τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η Ν.Δ. προσήλθε με κείμενο 18 προτάσεων για την επαναδιαπραγμάτευση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, αλλά και με τις 31 προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση, το ΠΑΣΟΚ προσήλθε με κείμενο οκτώ θέσεων και η ΔΗΜ.ΑΡ. με κείμενο επτά θέσεων. Ο στόχος ήταν κοινός, να υπάρξει μια συγκεκριμένη συνισταμένη σε τομείς όπως η αστυνόμευση, η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η Παιδεία, η Υγεία, η αναθεώρηση του συντάγματος, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ασυλία και εκλογικός νόμος.

Τα τρία κόμματα ήξεραν από την αρχή ότι δεν θα υπήρχε περιθώριο πραγματικής σύγκλισης σε ακανθώδη ζητήματα όπως η κατάργηση του νόμου Ραγκούση που είχε εξαγγείλει η Ν.Δ. ή στο θέμα της μετενέργειας, όπου τα τρία κόμματα την προσεγγίζουν διαφορετικά και ήταν φυσικό να μην μπουν σε αυτή τη συζήτηση. Έμφαση δόθηκε στις κόκκινες γραμμές που έχουν παρουσιάσει προεκλογικά οι πολιτικοί αρχηγοί στα εργασιακά, όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις και το πάγωμα της μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα. Στόχος τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ ήταν μάλιστα να διευκολυνθεί εσωκομματικά ο Φώτης Κουβέλης, διασφαλίζοντας συγκεκριμένα ζητήματα που θα ανακούφιζαν την ελληνική κοινωνία, κάτι που τελικά έγινε.

Στο ζήτημα της μετενέργειας όπου η Ν.Δ. ζητάει την αναβολή αλλά όχι την κατάργησή της, είναι πολύ πιθανόν να μπει στα σημεία της επαναδιαπραγμάτευσης που θα επιχειρήσει αυτή η κυβέρνηση. Στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, η χρυσή τομή που βρέθηκε ακούει στο όνομα «επαναπροώθηση» στα κράτη από τα οποία προέρχονται. Στα μισθολογικά ζητήματα υπήρξε ομοφωνία, ενώ «αγκάθι» παραμένει η πρόταση του Φώτη Κουβέλη για τη θέσπιση απλής αναλογικής.
Για το κείμενο των προγραμματικών συγκλίσεων η Ν.Δ. έριξε στο τραπέζι και το θέμα της αποκατάστασης των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, καθώς και των εποχικών επιδομάτων στα επίπεδα που ήταν το 2009, αλλά και της αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα, η Ν.Δ. ζήτησε να μπει η επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια, αλλά και ένα έκτακτο επίδομα ανεργίας για μη μισθωτούς.

Παράλληλα, λόγος έγινε και για την ανάγκη ρύθμισης των φορολογικών επιβαρύνσεων των επομένων μηνών.

Για τον Αντώνη Σαμαρά αποτελεί δέσμευση να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, να υπάρξει σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο προσπάθησαν να καταλήξουν οι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχηγών, η Ν.Δ. πρότεινε την αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη μη περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2012-13 και μέχρι τουλάχιστον το 2016, ενώ επανέφερε και το θέμα της εφεδρείας έτσι ώστε το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου να μην απολύεται, αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον. Σύμφωνα ήταν τα πολιτικά κόμματα και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τους δανειολήπτες, στην αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία, στην εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά, αλλά και στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη με ανακοπή της λαθρομετανάστευσης.

(Από τον "Ελεύθερο Τύπο")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 20/06/2012 09:21:28

  Εάν ο Σαμαράς θα είναι ο πρωθυπουργός που θα νομοθετήσει την απλή αναλογική όχι μόνο θα ξαναφέρει τους πολίτες στις κάλπες πού για το λαό μας είναι το ουσιαστικότερο διακύβευμα -στις κρισιμότερες εκλογές μετά τον Β´ ΠΠ - αλλά με συνεργασίες θα κυβερνάει για μια δεκαετία τουλάχιστον!
  Oι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι τεκμήριο ωριμότητας και ευρρωστίας κάθε σύγχρονου κράτους που εργάζεται για την προκοπή των πολιτών του...

 2. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 20/06/2012 09:35:15

  Η νέα κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση μπορεί να προσαρμόσει την ετήσια άδεια για όλους τους εργαζόμενους στον μέσο όρο ημερών αδείας των κρατών μελών της Ευρωζώνης (νομίζω πως στην Γερμανία είναι οκτώ εβδομάδες -στην Ελλάδα ξεκινάει με 4 εβδομάδες και στα δεκαπέντε χρόνια προυπηρεσίας γίνονται πέντε οι εβδομάδες και εκεί σταματάει)

 3. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 20/06/2012 09:36:12

  Για την άμεση αντιμετώπιση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ

 4. ΣΙΝΙΑΛΟ avatar
  ΣΙΝΙΑΛΟ 20/06/2012 09:57:13

  Είναι εμφανές ότι με μικρές και στοχευμένες κινήσεις ο Σαμαράς μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα ν αλλάξει ο κλίμα στην αγορά και στην ψυχολογία/τσέπη των πολιτών.

 5. βικυ γουλιωτη avatar
  βικυ γουλιωτη 20/06/2012 10:26:00

  Το παραεμποριο θα χτυπηθει?Η επαναπροωθηση πως θα γινεται?Τα κεντρα κρατησης θα δημιουργηθουν?

  • Ηλίας avatar
   Ηλίας @ βικυ γουλιωτη 20/06/2012 14:06:24

   Ποια κέντρα κράτησης ??
   Αυτά που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και δεν τα ήθελε καμία τοπική κοινωνία ??
   Μπορεί η ΝΔ να πάρει το πολιτικό κόστος ??

  • sos avatar
   sos @ βικυ γουλιωτη 20/06/2012 14:27:32

   Μα χωρίς τα κέντρα κράτησης δεν μπορείς να επαναπροωθήσεις.

   Κάπου πρέπει να τους μαζεύεις μέχρι να τους διώξεις.

 6. sos avatar
  sos 20/06/2012 14:29:46

  Δώστε μας περισσότερες πληροφορίες για τη χρυσή τομή στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

  Δηλαδή ο νόμος Ραγκούση μένει ως έχει; Και τώρα λέμε ότι απλά θα κάνουμε ανάσχεση στους νεοεισερχόμενους;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.