#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/05/2008 13:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Που καταντήσαμε

 

______________________________________ 

Μακριά από κοινωνικές δραστηριότητες και κοντά σε Εκκλησία και θρησκευτικές εκδηλώσεις οι πολίτες, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρήματα έρευνας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η έρευνα με θέμα την «κοινωνική ενσωμάτωση και συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες» διενεργήθηκε σε 5.700 νοικοκυριά και απάντησαν στα ερωτηματολόγια συνολικά 12.151 πολίτες, άνω των 16 ετών. Αναλυτικά, 3 στους 10 Έλληνες μετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε θρησκευτικές ή εκκλησιαστικές οργανώσεις. Το ποσοστό αυξάνεται στις ηλικίες άνω των πενήντα (33%), αλλά το «παρών» στην εκκλησία δίνουν και οι 2 στους 10 νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών. Η ίδια έρευνα πάντως αναδεικνύει την «απώλεια επαφής» των κομμάτων και των συνδικάτων με την κοινωνία. Μόλις το 5% των ερωτηθέντων, κατά μέσο όρο, δηλώνει ότι μετέχει σε ανάλογες δραστηριότητες και τα ποσοστά μειώνονται στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Στους ίδιους, άλλωστε, αυξημένα είναι και τα ποσοστά συμμετοχής σε θρησκευτικές δραστηριότητες. Είναι εντυπωσιακό ότι με εξαίρεση την Εκκλησία, όλες οι δημόσιες «οργανωμένες» δραστηριότητες εξακολουθούν να συγκινούν ελάχιστους: οι 9 στους 10 δηλώνουν ότι δεν μετέχουν ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 22/05/2008 14:00:17

  Ό,τι δηλώνει ο Έλληνας σε δημοσκοπήσεις για την Εκκλησία είναι 90% στάνταρ παραμύθι.

  ΥΓ: Καλή επιλογή με την αφρατούλα στη φωτογραφία ;)

 2. exon avatar
  exon 22/05/2008 14:06:33

  με τόσες αμαρτίες φυσικό είναι να θέλει να έχει την εκκλησία για καβάτζα μπας και πέσει ο ουρανός στο κεφάλι του.
  απο την άλλη η συμμετοχή σε εκκλησιαστικές οργανώσεις στην ελλάδα μπορεί να έχει και πρακτικά ανταποδοτικά ωφέλη (διορισμούς, μεταθέσεις, κλπ κλπ)

 3. νέος avatar
  νέος 22/05/2008 14:14:47

  Για να μετανοήσεις, πρέπει πρώτα να αμαρτήσεις.
  Κάπως έτσι το έλεγε ο Ρασπούτιν

 4. factorx avatar
  factorx 22/05/2008 14:26:43

  Έχει κανένα ενδιαφέρον ζωη χωρίς αμαρτία; Οχι πέστε μου

 5. evlatis avatar
  evlatis 22/05/2008 14:58:41

  Ελλάδα σημαίνει ορθοδοξία πουτανιά ρουφιανιά!!!!

 6. LEON avatar
  LEON 22/05/2008 15:09:26

  Η ποιότητα ορισμένων σχολίων απαντάει στήν απορία σου Factorx...“Που καταντήσαμε”
  όντως..

 7. Le canard avatar
  Le canard 22/05/2008 16:20:07

  Προς Ανώνυνο 9

  Ηταν και είναι αναμενόμενο να πιάσουν πάτο τα κόμματα. Κάτι τέτοιο, παρ'ότι φυσιολογική κατάληξη, δεν παύει να είναι ενοχλητικό.

  Το πιο ενοχλητικό όμως, δεν είναι αυτό, αλλά το ότι, αντί τα πράγματα να πάνε μπροστά, η κοινωνία δηλώνει ότι ευχαρίστως επιστρέφει στο "σίγουρο" παραδοσιακό οχυρό της μεσαιωνικής οπισθοδρόμησης και της συντήρησης.

  Και δεν κατάλαβα; Γιατί πρέπει να ενοχλούμαστε όταν οι Μεσανατολίτες επιστρέφουν στον ισλαμικό μεσαίωνα, και δεν πρέπει να ανοχλούμαστε όταν οι Δυτικές ή και Ανατολικές (πχ Ρωσία), τηρουμένων των αναλογιών, κάνουν το ίδιο;

 8. ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ 22/05/2008 16:47:50

  Ενας λαός που στην πλειοψηφία του έχει εναποθέσει την επιτυχία του στο στοίχημα στο λόττο και στις καφετζούδες λογικό είναι να στραφεί και στον ανορθολογισμό. Η θρησκεία για την προσωπική επιτυχία. Εδώ βλέπετε αθλητές ποδοσφαιριστές καλοθοσφαιριστές 'ντοπαρισμένοι ή όχι' να προσεύχονται και να κάνουν το σταυρό τους για να σπάσουν ένα ρεκόρ να βάλλουν ένα γκόλ,καλάθι κλπ. Το πιο γραφικό βεβαίως είναι πως οι χριστιανοί ορθόδοξοι κλπ τρώγονται σαν τα σκυλιά για τα συμφέροντα τους. Π.χ ο Αγιος θεσσαλονίκης με τι μίσος μιλάει για τους αδελφούς του σκοπιανούς. Πως ο άγιος πασών ρωσιών μισεί τον άγιο κωνσταντινούπολης! Τελικά νομίζω ότι η έρευνα των Νέων έπρεπε να ρωτάει τι εννοούν οι έλληνες με τη λέξη Θρησκείa ;

 9. ANToNIO B avatar
  ANToNIO B 22/05/2008 16:51:19

  Καλά είσαστε καλά ,τι είναι αυτά που γράφετε , νομίζετε ότι ο μακαριστός από εκεί που είναι δεν σας διαβάζει;
  Το ξέρετε ότι έπεισε τον Άγιο Πέτρο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και καθιέρωσε την συνέντευξη πριν την είσοδο σας στον παράδεισο, άσε που μπορεί να υπάρχουν κατά την ώρα της συνέντευξης και τίποτα κουκουλοφόροι Χίτες, Anonymoys δεν έχεις παράπονο στο γράφω και με κεφαλαίο , για σας καρφώνουν , αν και νομίζω ότι η Κυβέρνηση μέσα στην μεταρρύθμιση της θα έχει φροντίσει να στείλει και κανένα καθρέπτη από το περίσσευμα της αστυνομίας !!!
  Λοιπόν για κάντε λίγο κράτει , γιατί τα γραπτά μένουν !!!

 10. ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ 22/05/2008 21:57:16

  Κύριε ανώνυμε14 αν δεν ήταν η γαλλική επανάσταση και οι γερμανοί - αγγλοι ρομαντικοί ακόμα θα φόραγες τούρκικο φεσάκι

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/05/2008 23:00:29

  αποξένωση...δεν πειράζει στους μεσήλικες, μας βοηθάει να αμπελοφιλοσοφούμε, στους μικρούς είναι ανησυχητικό.

 12. ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ 22/05/2008 23:16:36

  Για εξήγησε μας κύριε ανώνυμε πως το βγαλαν το τουρκικό φέσι οι Ελληνες μόνοι τους; Μήπως με τα λιανοντούφεκα του κολοκοτρώνη που κόντευε ο ιμπραήμ να του τα πάρει ή με τη ναυμαχία των αγγλων ρώσων και γάλλων εναντίον των τούρκων στο Ναυαρίνο;

 13. Le canard avatar
  Le canard 22/05/2008 23:36:28

  Ανωνυμος 14: "Εσείς οι αριστεροί μιλήστε για την Καλομοίρα, τον Πασχάλη..."

  Προς Ανώνυμο 14: Ολα κί'όλα οι Καλομοίρες και οι Κακομοίρες μάλλον στο αισθητικό μοντέλο της Δεξιάς και της βλεχο-ΠΑΣΟΚ τάσης ταιριάζουν. Οσο για τον Πασχάλη, αν και Δεξιός, ε, δεν μπορώ, τον ακούγαμε στα παιδικά τα χρόνια μας ρε μεγάλε. Αν θες χαρισέ τον μας.

  Προς Ανώνυμο 17 που τα χώνει στη Γαλλική επανάσταση και στους Ευρωπαίους γενικότερα, ενλω υποβαθμίζει τη συμβολή των ιδεών, των επαναστάσεων στην Ευρώπη, αλλά και των γεωπολιτικών συμφερόντων των Δυτικών, στην ελληνική επανάσταση.

  Μεγάλε, ξεκόλλα. Τράβα τα κουρτινάκια από τα μάτια σου και δες την ιστορία. Και μην ξεχνάς, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουμε κοινή ιστορία με τον Δυτικό Πολιτισμό. Οπως και μεγάλες διαφορές. Αλλά, μην μας τρελαίνεις. Εντάξεί, είμαστε ο περίουσιος λαός, ο οποίος τα'χει κάνει όμως μαντάρα. Ε, στο κάτω κάτω της γραφής, δεν είμαστε οι μόνοι περιούσιοι που το'χεσαν. Τα ίδια και χειρότερα έχουν κάνει και τα Εβραιόπουλα. Μόνο που αυτοί στέκονται. Δεν ξέρω για πόσο, αλλά δεν ξέρω κι'εμείς για πόσο. Ε, Ελληναρά μου;

 14. Σπύρος avatar
  Σπύρος 23/05/2008 00:04:14

  Οσο οι ΄ορθολογιστές΄ τσουβαλιάζουν την πίστη τού απλού ανθρώπου,ειρωνεύονται την παράδοση και επιτίθενται με μανία στόν μέσο άνθρωπο ως επαϊοντες τής μιάς και μοναδικής αλήθειας θάχουμε πιό περίεργα φαινόμενα..
  Πάλι καλά πού στίς φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις το Υπουργείο έβαλε σαν θέμα απόσπασμα απο τίς Δοκιμές τού Σεφερη και όχι καμιά πολυπολιτισμική Σημιτικοπρετεντέρικη-Συριζαίικη αρλούμπα..
  Βεβαια έβαλε και ΄λυσάρι΄για 7 άγνωστες λέξεις τρομάρα του..
  Με δεκα ΄αντιμιλιταριστικές΄εκδρομές ακόμα στην ΄Μακεδονία΄βλέπω πολλούς να γίνονται Παλαιοημερολογίτες...
  Η ψευτοαριστερή αφασία αυξάνει και την λοιπή αφασία γενικώς.
  Υ.Γ.
  Τώρα οποιος μπερδεύει την Ιερά Εξέταση με την Ορθόδοξη Παράδοση καλό θάταν να ξεκινήσει απο τίς διαφορές Καισαροπαπισμού και Παποκαισαρισμού και να προχωρήσει πρός την Φιλοκαλία...Οχι για θρησκευτικούς αλλά έστω για Ιστορικούς Λόγους.
  Υπάρχουν και άλλα βιβλία πέραν τών αρθριδίων τής Πανδώρας ...
  Αλλά τι να λέμε τώρα.Ψιλά γράμματα αυτά για ΄προοδευτικούς΄πού εφαρμόζουν το ΄Πιστευε και μη Ερεύνα΄στήν δική τους ημιμάθεια..

 15. ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ 23/05/2008 00:30:54

  Δυστυχώς κύριε σπύρο η υποκρισία της ορθόδοξης εκκλησίας οδηγεί τον κόσμο στον ορθολογισμό. Σκέφτηκες ποτέ ότι και οι σλαβομακεδόνες ή σκοπιανοί, πες τους όπως θέλεις, είναι και αυτοί χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά με τους έλληνες ορθοδόξους είναι άσπονδοι εχθροί και βρίζονται σαν τα σκυλιά. Τελικά κατά τους χριστιανούς ορθοδόξους ο Θεός έχει εθνικότητα ;

 16. Σπύρος avatar
  Σπύρος 23/05/2008 00:38:45

  Aδελφέ δεν αναφέρομαι στις επίσημες Εκκλησίες..
  Αυτές είναι εκκοσμικευμένες κάστες ιδεολογούντων..
  Και ο ορθολογισμός είναι απολύτως αναγκαίος αλλά δεν λύνει όλα τά υπαρξιακά θέματα τού ανθρώπινου είδους.
  Και αναφέρομαι στούς ημιμαθείς ΄ορθολογιστές΄πού βλέπουν το λοιπό ΄πόπολο΄ σαν μονίμως καθυστερημένο και οπισθοδρομικό..
  Αυτούς τούς παρομοιάζω με τούς φανατικούς τών Παραχριστιανικών Οργανώσεων..
  Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τά ρούχα του αλλοιώς.

 17. ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ 23/05/2008 01:02:20

  Φίλε μου θυμίζεις τις μυριάδες φράξιες του μαρξισμού λενινισμού που για όλα τα κακά του σοσιαλισμού έφταιγαν τα επίσημα κουμουνιστικά κόμματα. Βέβαια όταν κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός όλες αυτές οι φράξιες ξαφανίστηκαν μέσα στη χλίδα του καπιταλισμού και της παγκοσμοποίησης. Δεν υπάρχουν επίσημες ή ανεπίσημες εκκλησίες. Η εκκλησία είναι μία και έχει αποτύχει. Όσον αφορά τους ημιμαθείς ορθολογιστές θα ήθελα να σου πω ότι σε μια ιδεολογική σύγκρουση υλισμού και ιδεαλισμού δυστυχώς υπάρχουν και ακρότητες......

 18. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 23/05/2008 14:01:15

  Εγώ παραμένω στον Αριστοτέλη !!!

 19. Σπύρος avatar
  Σπύρος 23/05/2008 19:22:28

  Ιουλιανέ για τά κακά τού μαρξισμού δεν έφταιγαν τά κομμουνιστικά κόμματα...
  Η φύση τού ανθρώπυο είναι τέτοια...
  Μονον πού ο Μαρξισμός θεώρησε τον άνθρωπο σάν ΄τό σύνολο τών παραγωγικών του σχέσεων΄και ξέχασε το εποικοδόμημα...
  Και όταν διαπιστώθηκε οτι η δομή τού συστήματος,έχει το μαύρο της το χάλι επειδή φυσικά δεν μπορείς να σφάξεις την δομή σφάζεις τούς ανθρώπους..
  Καπιταλισμός και Κομμουνισμός παιδιά τού ιδιου θεού είναι...
  Ως Εκκλησία εννοώ την σύναξη τών ανθρώπων και όχι την εκκοσμικευμένη της μορφή πού έχει μετατραπεί σε ιδεολογία μέ πρωτεργάτες τούς Καθολικούς...
  Τωρα στά περί ακροτήτων τής συγκρούσεως Υλισμού και ιδεαλισμού στην Ελλάδα επικρατησε είτε ένας χυδαίος εκλαϊκευμένος ΄μαρξισμός΄τής πλάκας πού διέλυσε Παιδεία και Πολιτισμό είτε μιά κατ΄επίφασιν εκκλησιαστική κατάσταση πού μπλέχτηκε στά δρώμενα τής Πατρίδας μέ λάθος τρόπο..
  Οσοι περιμένουν καταλήψεις Χειμερινών Ανακτόρων ακόμα ,στούς Βλαντάδες και στούς Ζντάνοφ καταλήγουν χάνοντας μάλιστα πρωτοι απ΄όλους το κεφαλάκι τους-οι πιό ιδεαλιστές εννοώ απο τούς υλιστές-

 20. ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ 24/05/2008 02:20:43

  Σπύρο νομίζω ότι μπερδεύεις κάτι σχετικά με το μαρξισμό.Αλλο ανάλυση της δομής μιας καπιταλιστικής κοινωνίας και παρουσίαση μιας άλλης προοπτικής αυτής της κοινωνίας και άλλο τελειωμένη θεωρία για να έχεις τον επίγειο παράδεισο. Σου αρέσει δεν σου αρέσει το κοινωνικό γίγνεσθαι διαμορφώνει την συνείδηση του ατόμου. Αλλη η συμπεριφορά και η νοοτροπία των ανθρώπων στην αναπτυγμένη βιομηχανική κοινωνία και άλλη στην αγροτική ή μικροαστική. Κοινωνικές συνθήκες στη γαλλία, γερμανία στην ελλάδα θεωρούνται σοσιαλιστικές διεκδικήσεις.
  Η παραοικονομία και ο παρασιτισμός είναι χαρακτηριστικά καθυστερημένων κοινωνιών όπως η ελλάδα κλπ. Εχεις παρατηρήσει ότι κάθε φόρος στην ελλάδα θεωρείται από το ΚΚΕ φορομπηχτικός αλλά όταν έλθει στην εξουσία θα κρατικοποιήσει τα πάντα. Τώρα πως θα πείσει αυτόν που έχει μάθει να φοροδιαφεύγει να πειθαρχήσει, αυτό είναι άλλη κουβέντα. Με αγρότες ή με μκροαστούς δεν προάγεις τον μαρξισμό αλλά τη ξάπλα και την αρπακτή και η φύση του ανθρώπου δεν έχει καμμία σχέση μ'αυτά.

 21. Σπύρος avatar
  Σπύρος 24/05/2008 11:27:19

  Υπάρχουν όμως έννοιες όπως Παιδεία και Πολιτισμός,πού η μαρξιστική θεωρία είναι αρκετά φτωχή και δογματική..
  Και ο άνθρωπςο δεν διαμορφώνεται μόνον απο τό κοινωνικό γίγνεσθαι...
  Εδώ ο Δαρβίνος εχει να πεί περισσότερα πράγματα απο τον Μάρξ...
  Απο εκεί και πέρα σαφώς ο Αστικός εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα είναι ένα μόνιμο ζητούμενο και δεν μπορεί να συγκριθεί η χώρα με Μητροπόλεις τού Καπιταλισμού άν και εκεί πλέον η κρίση είναι μεγάλη.

 22. ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ avatar
  ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ 24/05/2008 14:52:27

  Επαναλαμβάνω ότι μαρξιστική θεωρία δεν είναι ένα θεωρητικό μοντέλο έτοιμο για εφαρμογή για κάθε κοινωνία. Ο δυστυχής Μάρξ έκανε μια κοινωνικοοικονομική ανάλυση στην καπιταλιστική αγγλία γράφοντας το κεφάλαιο. Δεν έρχεται σ'αντίθεση με τον Δαρβίνο μιας και το γνωστικό αντικείμενο τους είναι διαφορετικό. Βεβαίως εξαιτίας της επιστημονικής τους προσέγγισης σε θέματα κοινωνίας ή φύσης ανοίκουν στη μεγάλη οικογένεια του διαλεκτικού υλισμού.Στις μητροπόλεις του καπιταλισμού η κρίση είναι μεγάλη διότι η σύνθεση του κεφαλαίου έχει αλλάξει και από βιομηχανικό έχει γίνει χρηματιστηριακό Ετσι ο παλιός καπιταλιστής και νυν γιάπις μάνατζερ ενδιαφέρεται πιο πολύ για τη σπέκουλα στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο και όχι τόσο για την υπεραξία.

 23. LEON avatar
  LEON 25/05/2008 18:13:16

  ..Αλλά ποτέ οι Σοσιαλδημοκράτες δεν παρακινούν τους εργαζόμενους να μάχονται ενάντια στον κλήρο ούτε προσπαθούν να παρεμβαίνουν στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους… Ούτε κατά διάνοια!
  Οι Σοσιαλδημοκράτες, από όλο τον κόσμο αλλά και την δική μας χώρα, θεωρούν τα θέματα συνείδησης και τις προσωπικές απόψεις, ιερές.
  Κάθε άνθρωπος μπορεί να κατέχει οποιαδήποτε πίστη και οποιεσδήποτε απόψεις που είναι πιθανό να του εξασφαλίσουν την ευτυχία.
  Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διώξει ή να επιτεθεί στην ιδιαίτερη θρησκευτική γνώμη των άλλων.
  Αυτό είναι που οι σοσιαλιστές πιστεύουν...

  ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ 1905


  Άλλο είναι τό όποιο αντιλαικό ιερατείο καί άλλο ή πίστη τού πληρώματος τής Εκκλησίας..

  Όπως δέν απαξιώνουμε τήν ιατρική επειδή κάποιοι γιατροί είναι φακελάκηδες η χασάπηδες...

 24. LEON avatar
  LEON 25/05/2008 18:50:40

  Βέβαια μερικοί Ιεράρχες βρίσκονται..εκτός συναγωνισμού..όχι μόνο στά λόγια αλλά καί στά έργα..


  Μέγας Βασίλειος
  Η ιδιοκτησία είναι κλοπή

  Ασκητικά

  ";Κλοπή είναι η οπωσδήποτε και οθενδήποτε αποκτηθείσα ιδιοκτησία";

  ( η ιδιοκτησία είναι κλοπή, από όπου και όπως κι αν αποκτήθηκε).

  «Ο Θεός δεν αγαπά αυτό που γίνεται αναγκαστικά, αλλά αυτό που κατορθώνεται με την αρετή. Η αρετή επιτυγχάνεται με την ελεύθερη προαίρεση».

  Ομιλία προς Πλουτούντας ( = αυτούς που πλουτίζουν)

  «Ως πότε θα είναι παντοδύναμο το χρήμα, ως πότε θα κυβερνά ο πλούτος, η αιτία όλων των πολέμων, για τον οποίο κατασκευάζονται τα όπλα και ακονίζονται τα ξίφη;»

  Καθελώ μου τας αποθήκας (= αδειάζω τις αποθήκες μου)

  «Ή ο μεν ενδεδυμένον απογυμνών λωποδύτης ονομασθήσεται, ο δε γυμνόν μη ενδύων , δυνάμενος τούτον ποιείν, άλλης τινός προσηγορίας άξιος; Του πεινώντος εστιν ο άρτος, ον συ κατέχεις, του γυμνητεύοντος το ιμάτιον ο συ φυλάσσεις εν αποθήκαις, του ανυποδήτου το υπόδημα ο παρά σοι κατασήπεται, του χρήζοντος το αργύριον ο κατορύξας έχεις. Ώστε τοσούτους αδικείς, όσους παρέχειν ηδύνασο».

  ( Αν αυτός που γυμνώνει τον ντυμένο, ονομάζεται λωποδύτης, αυτός που δεν ντύνει τον γυμνό, ενώ μπορεί, αξίζει διαφορετική ονομασία;

  Το ψωμί που κατέχεις είναι του πεινασμένου, το ρούχο που φυλάς στην αποθήκη σου είναι του γυμνού, το παπούτσι που δεν χρησιμοποιείς είναι του ξυπόλητου, το χρήμα που καταχωνιάζεις είναι του φτωχού.

  Ολους αυτούς που θα μπορούσες να τους τα δώσεις, αλλά δεν το κάνεις, τους κλέβεις).

  «Η παιδεία είναι η μόνη από τα αποκτήματα που δεν αφαιρείται και όσο ζει ο άνθρωπος και όταν πεθάνει παραμένει.»

  **********
  Ο Βασίλειος Καισαρείας, γνωστότερος ως Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε πλούσιος, γύρω στο 330.Σπούδασε στην Αθήνα την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αλλά και όλη την επιστήμη της εποχής του, που ησχολείτο με τα όντα.Εμαθε εννέα επιστήμες.

  Eγινε καθηγητής της ρητορικής.

  Η θεολογία που ανέπτυξε δεν ήταν ακαδημαϊκή, ορθολογιστική, συναισθηματική ή αισθητική, αλλά καθαρά υπαρξιακή και υπήρξε το έδαφος πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η Β Οικουμενική Σύνοδος, δυο χρόνια μετά την κοίμηση του.

  Υποστήριξε την ωφέλεια της μελέτης των ελληνικών συγγραμμάτων και επιστημών.

  Μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς.

  Ετρωγε μόνο κριθαρένιο ψωμί και χόρτα.

  Στην εποχή του η κοινωνική πρόνοια ήταν άγνωστη έννοια.

  Εφτιαξε κοντά στην Καισάρεια μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία, σχολεία, σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.α.

  Τους λεπρούς, που την εποχή εκείνη ήταν απόβλητοι από την κοινωνία, τους φρόντιζε ο ίδιος.

  Ιδρυσε και καθιέρωσε την διανομή αγαθών, τρόφιμα, ρούχα, χρήματα και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχές οικογένειες, άπορους κ.λπ.

  Βοηθούσε όλους, χωρίς καμία διάκριση, χριστιανούς, ιουδαίους και εθνικούς.

  Κατακεραύνωνε τους εκμεταλλευτές.

  Καταδιώχθηκε από δυο αυτοκράτορες.

  Κοιμήθηκε σε ηλικία 49 ετών.

  Τα μόνα περιουσιακά στοιχεία, που άφησε πίσω του, ήταν ένα τρίχινο ράσο και λίγα βιβλία.

  Στην κηδεία του συμμετείχαν Ιουδαίοι, Εθνικοί και ένα πλήθος ανομοιογενούς θρησκευτικής και εθνικής απόχρωσης.

  Από τον συνωστισμό σημειώθηκαν λιποθυμίες και θάνατοι.

  Η κηδεία του έγινε την 1η Ιανουαρίου του 379, ημέρα που τον εορτάζουμε..

 25. LEON avatar
  LEON 25/05/2008 19:22:20

  Α!!νά καί ένας άλλος..μέ βραβείο Στάλιν..

  ο Άγιος που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση!

  Ο Άγιος Λουκάς στο νοσοκομείο του Γενισέισκ επιχείρησε μια πρωτοποριακή και δυσκολότατη επέμβαση. Του έφεραν ένα νέο άνδρα με βαριά νεφρική ανεπάρκεια. Η κατάστασή του ήταν απελπιστική.Ο επίσκοπος γιατρός, μην έχοντας άλλη λύση, αποφάσισε να κάνει μια «ηρωική» επέμβαση κι επεχείρησε μεταμόσχευση νεφρού από μοσχάρι στο νεαρό ασθενή, παρά τα πενιχρά μέσα που διέθετε. Ο γιατρός που διηγήθηκε το γεγονός αυτό, χαρακτηρίζει επιτυχημένη την επέμβαση, δίχως άλλες λεπτομέρειες για το πόσο έζησε ο ασθενης, τα μετεγχειρητικά προβλήματα κ.λπ.


  Παρόλο που ήταν η πρώτη εγχείρηση μεταμόσχευσης, δεν έγινε ευρύτερα γνωστή, προφανώς για πολιτικούς λόγους. Δεν θα έπρεπε να προβληθεί ένας «εχθρός του λαού»! Για αυτό επίσημα ως πρώτη τέτοια εγχείρηση θεωρείται του καθηγητή Ι. Ι. Βορόνιν το 1934 (μια δεκαετία μετά), όταν έκανε μεταμόσχευση νεφρού χοίρου σε μια γυναίκα με ουραιμία.


  Ένα κλασικό έργο του, το οποίο εκδόθηκε το 1934 είναι το βιβλίο Δοκίμια για την χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων, το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Στάλιν, την κορυφαία διάκριση της προπολεμικής Ρωσίας. Το βιβλίο άνοιγε νέους ορίζοντες στην ιατρική της εποχής, και παρότι στις τρεις πρώτες εκδόσεις κυκλοφόρησε σε 60.000 αντίτυπα, κάθε φορά χρειαζόταν να ανατυπωθεί.


  Ο καθηγητής Ζήκωφ έγραφε το 1954:
  «Τα βιβλία του Βόινο-Γιασενέτσκι είχαν μεγάλη σημασία για μας τους μελλοντικούς επιστήμονες. Είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι συνοδεύονταν από σκίτσα και φωτογραφίες κι έτσι είχαμε καλύτερη εικόνα για το πώς εφαρμόζονται στην πράξη οι μέθοδοί του. Ο ίδιος είχε φωτογραφική μηχανή και φωτογράφιζε την πορεία της εγχείρησης όταν χρειαζόταν. Τα σκίτσα του ήταν αξιοθαύμαστα. Εδώ έβλεπες πόσο καλός ζωγράφος ήταν και με πόση ακρίβεια ζωγράφιζε τα διάφορα όργανα του ανθρώπου.»


  πηγή ";Αρχιεπίσκοπος Λουκάς"; (π. Νεκταρίου Αντωνοπούλου, εκδόσεις Ακρίτας)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.