#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/08/2012 17:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Που θα βρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα λεφτά για την διαγραφή των χρεών;«Όσο πιο μεγάλο είναι το ψέμα, τόσο πιο εύκολα είναι πιστευτό», σύμφωνα με τη σχολή Γκέμπελς και στον ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζουν καλά. Τόσο καλά που δεν διστάζουν, τόσο προεκλογικά όσο και τώρα, να τάζουν «λαγούς με πετραχήλια».

Έτσι έγινε και με το «πιασάρικο» θέμα της διαγραφής χρεών που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις τράπεζες, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει σημαία του και ζητά οριζόντια διαγραφή μέρους των δανείων.

Καλά όλα αυτά, αυτό που δεν λέει όμως είναι ο… λογαριασμός. Αυτός που εμείς θα πληρώσουμε και όχι κάποιος άλλος. Δηλαδή τα 50 δις ευρώ που αντιστοιχούν σ΄ αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόση θα είναι η ζημιά που θα υποστούν, κεφάλαια που πρέπει να βρεθούν από κάπου…

Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται κατά 50 δις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη) είναι απορίας άξιον που θα βρεθούν άλλα 50 δις για ικανοποιηθούν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ…

Πάντως, μια τέτοια απόφαση, θα συνεπαγόταν ισόποσες ζημιές στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων και, κατά συνέπεια, περαιτέρω μείωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Η ζημία θα βάρυνε τους καταθέτες και τους μετόχους τους, ο κυριότερος εκ των οποίων θα είναι πλέον, για τα περισσότερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το ΤΧΣ, δηλαδή τελικά το Ελληνικό Δημόσιο.

Το ποσό των 50 δις που μπορεί να είναι και μεγαλύτερο το εκτίμησε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και καθηγητής του Παντείου Πανεπιστήμιου κ. Χρήστος Γκόρτσος, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους που έλαβε χώρα στην Βουλή.  Αυτό που είπε είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι τράπεζες θα έπρεπε να πάνε και σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, αναζητώντας επιπλέον κεφάλαια 50 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ, χωρίς να είναι δεδομένο ότι θα τα εξασφάλιζαν.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης προσπάθησε να εξηγήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση τους λόγους για τους οποίους μία οριζόντια διαγραφή των τραπεζικών δανείων θα επιβαρύνει τους συνεπείς δανειολήπτες, θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα, ενώ το χρέος θα κινδύνευε να καταστεί μη βιώσιμο.
«Οποιαδήποτε περικοπή του τραπεζικού χρέους του ιδιωτικού τομέα -δηλαδή τα δάνεια που έχουν λάβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις- ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος, εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, και υπονομεύει τα συναλλακτικά ήθη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόρτσος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γκόρτσος επισήμανε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν επωμιστεί μέχρι σήμερα τεράστιο μέρος του πραγματικού προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Όπως είπε, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2011 είχαν ρυθμιστεί 690.000 δάνεια, που ξεπερνούσαν τα 29 δισ. ευρώ και παραδέχθηκε ότι «τόσο τα ποσά όσο και ο αριθμός των ρυθμισμένων δανείων έχουν ήδη αυξηθεί εξαιρετικά σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2012».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, έχει εκδικαστεί πολύ μεγάλος αριθμός υποθέσεων και έχουν εκδοθεί σχετικά αποφάσεις Ειρηνοδικείων ανά την Ελλάδα, με τις οποίες ρυθμίζονται οι οφειλές των υπερχρεωμένων οφειλετών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επίσης έχει διαγραφεί ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της οφειλής τους με βάση τα πραγματικά περιστατικά της κάθε περίπτωσης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να τροποποιήσουν προς το ευνοϊκότερο τους όρους των ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα είναι οι μεγαλύτερες διάρκειες αποπληρωμής του χρέους, η μείωση των επιτοκίων σε ορισμένες κατηγορίες δανείων κλπ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/08/2012 17:36:59

  Στο χωράφι του Πινόκιο, εκεί που γίνεται ο "πολλαπλασιασμός".
  Εκεί που τον έπεισαν να θάψει το υστέρημά του, ο πονηρός γάτος και η αλεπού !

 2. Heaven avatar
  Heaven 02/08/2012 18:04:11

  γιατί να τα βρει, Θειο;
  θα δώσει μήπως λόγο σε κανένα;
  οι μήπως οι εξαθλιωμένοι θα εχουν όρεξη να ζητήσουν το λόγο;

 3. Android avatar
  Android 02/08/2012 18:12:32

  Απο τη μία η παπάντζα του ΣΥΡΙΖΑ απο την άλλη οι τραπεζίτες. Μιλάμε για μείγμα που σκοτώνει. Δεν υπάρχει σωτηρία λέμε!

 4. kotstak avatar
  kotstak 02/08/2012 18:33:48

  Εμμέσως, ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστά στους δανειολήπτες να μην πληρώνουν.
  Συνιστώ στους τραπεζίτες, εάν ζημιωθούν από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να του κάνουν μια αγωγή και να του δεσμεύσουν την κρατική επιχορήγηση.
  Έτσι, δεν θα επωμιστούν τη ζημιά που θα προκύψει, από την πρόταση και μόνο, οι φορολογούμενοι πολίτες.

 5. TopGunZ avatar
  TopGunZ 02/08/2012 20:06:28

  Δεν ήξερα ότι τα ληγμένα ναρκωτικά ήταν τόσο εύκολα προσβάσιμα στην Ελλάδα...

 6. βασιλης avatar
  βασιλης 02/08/2012 20:24:38

  Επειδη ο Τσίπρας δεν είναι ούτε σφουγκοκολάριος της τροικας ούτε λακές των τραπεζιτών θα κάνει αυτό που που έχει ήδη προταθεί τόσο από την Bain όσο και από το ΔΝΤ
  Σχέδιο «κουρέματος» των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και οι εποπτικές Αρχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν για το... μεγάλο κραχ που αναμένεται να επιφέρει στα δάνεια η τεράστια ύφεση.
  Το σχέδιο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες από την αμερικανική εταιρεία Bain στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της εξέτασης τρόπων και σχεδίων για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα την ανακεφαλαιοποίησή τους και τις επισφάλειες που θα προκύψουν.
  Βασική παράμετρος είναι η εμβάθυνση της ύφεσης και για το 2012, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, βάσει των οποίων έγιναν και τα σενάρια της Black Rock που προβλέπουν ότι οι πρόσθετες επισφάλειες των τραπεζών θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ.
  Το σενάριο
  Τώρα το σενάριο αυτό είναι ήδη ξεπερασμένο, γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση (4,4% του ΑΕΠ αντί 2,8% της αρχικής εκτίμησης) τόσο μεγαλύτερες και οι αναμενόμενες επισφάλειες, αφού όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, στο μυστικό report των ξένων οίκων που προτείνουν το σχέδιο, «την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες και η κυβέρνηση θα πρέπει να τη δουν και υπό ένα αναπτυξιακό πρίσμα, το οποίο σημαίνει μια συντεταγμένη απομόχλευση των επιχειρηματικών δανείων με διαγραφή χρεών στη βάση βιωσιμότητας των επιχειρηματικών σχεδίων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις, απαλλαγμένες από τα βάρη των χρεών τους να μπορέσουν να αναλάβουν νέα επενδυτικά σχέδια και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους».
  Υπενθυμίζεται ότι στην Ισλανδία προχώρησε σε «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε ύψος ρεκόρ που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας.
  Παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ όπου πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι 49 από τις 50 Πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια.
  Αντί λοιπόν να ειρωνεύεστε τον Τσίπρα ξυπνείστε κορόιδα
  ΥΓ. δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα εθνος 20 ημέρες περίπου πριν τις εκλογές
  βέβαια εάν δεν υπήρχαν οι κρετίνοι πως θα επιβίωναν οι έξυπνοι αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα καθώς είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν και υποστηρίζουν οι πάμπτωχοι εφοπλιστές βιομήχανοι μιντιάρχες κ.λ.π, λόγω ηλιθιότητας, ενώ τη ΝΔ οι πάμπλουτοι εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες ,συνταξιούχοι κ.λπ λόγω εξυπνάδας

  • Παστός Αστός avatar
   Παστός Αστός @ βασιλης 02/08/2012 23:33:11

   Πολύ ωραία, αλλά η σεισάχθεια, είναι λίγες φορές που εφαρμόστηκε στη γραπτή ιστορία.
   Τόσο λίγες που τις θυμόμαστε ακόμη.
   «Δεν ξέρω αν καταλάβατε το πνεύμα μου...»

  • ΝΙΚΟΣ Π avatar
   ΝΙΚΟΣ Π @ βασιλης 03/08/2012 09:07:50

   νιωθω πολυ ανοητος που τοσα χρονια δεν πηρα δανειο για καγιεν σπιτι στα 180 τμ και διακοποδανειο και τωρα να ελπιζω να μου τα χαρισουν .

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ βασιλης 03/08/2012 22:20:55

   βασιλης είπε:
   Επειδη ο Τσίπρας δεν είναι ούτε σφουγκοκολάριος της τροικας ούτε λακές των τραπεζιτών θα κάνει αυτό που που έχει ήδη προταθεί τόσο από την Bain όσο και από το ΔΝΤ.

   Φοβερό.
   Ο Τσίπρας η Bain, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τής GoldmanSachs και το ΔΝΤ οι σωτήρες τής υπερχρεωμένης φτωχολογιάς. Καμιά σχέση οι άνωθεν αναφερθέντες μέ τούς διεθνείς τραπεζίτες. Οι Αρχάγγελοι τής σεισάχθειας. Μεγιστοποιούνε τά κέρδη καί κοινωνικοποιούνε τήν ζημιά. Σπιτώνουν τούς άστεγους, ντύνουν τούς ρακένδυτους καί ταΐζουν όλους τούς πεινασμένους.
   Πραγματικά φοβερό. Καί εμείς; Κοιμόμαστε.

   «Αντί λοιπόν να ειρωνεύεστε τον Τσίπρα ξυπνείστε κορόιδα.»

   Βασίλη. Αντί νά ικανοποιήσαι μόνο μέ τόν τίτλο τής κινηματογραφικής ταινείας, θά σού πρότεινα νά δείς πρώτα τό έργο. Αλλά επειδή πολλοί θά τό δούν όταν θά είναι πιά πολύ αργά, ώς συνήθως, ταιριάζει καλλίτερα η θυμοσοφία.
   «Από όσα ακούς μήν πιστεύεις τίποτα. Καί από όσα βλέπεις τά μισά».

 7. rollin avatar
  rollin 02/08/2012 20:44:39

  Οι πρωτοκλασσατοι βουλευτες του Συριζα κυριοι ειναι κομμουνιστες τι περιμενετε τα κρατη που επικρατησαν οι συντροφοι του ειναι κορυφαια στην διαφθορα

 8. RITA avatar
  RITA 02/08/2012 20:47:24

  Δεν μας είπε όμως ο κ. Γκόρτσος γιατί πρέπει τη χρεοκοπία των τραπεζών, που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, να την πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι;
  Όταν κάποιος επιχειρεί πρέπει να αναλαμβάνει και το ρίσκο.
  Θέλουν να μας πουν ότι ο κ. Βαρδινογιάννης, ο κ. Λάτσης, ο κ. Σάλλας κ.ά. δεν έχουν να φάνε και πρέπει να πληρώσουμε όλοι οι υπόλοιποι τη χρεοκοπία των επιχειρήσεών τους;
  Τέρμα πια με το παραμύθι των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και των πάμπλουτων επιχειρηματιών! Οι ίδιοι δάνειζαν σ' όλον τον κόσμο για να κερδίζουν από την τοκογλυφία. Τώρα δεν μπορούν να λένε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά. Όχι μόνο δάνειζαν, αλλά υπερδάνειζαν και ξέρουμε πώς και σε ποιούς (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και λοιπά κόμματα) τις καταθέσεις των μικροκαταθετών, παίρνοντας τόκο υπερπολλαπλάσιο από τον τόκο που έδιναν.
  Αν δεν κάνουν κούρεμα στα δάνεια των υπερχρεωμένων, κινδυνεύουν να μην πάρουν τίποτε και τότε να δούμε πόσες ανακεφαλαιοποιήσεις θα χρειαστούν....

 9. Ιωαννης Τ avatar
  Ιωαννης Τ 02/08/2012 21:21:39

  one way or another οι τραπεζες εχουν φαει τις καταθεσεις μας. οποτε why bother. ωραιο αυτο το αγγλικο ελληνικο.

 10. ΦΑΡΣΑΛΙΟΣ avatar
  ΦΑΡΣΑΛΙΟΣ 03/08/2012 08:53:44

  Ιωάννη Τ....η μεγάλη πλάνη είναι οτι τις καταθέσεις του Ελληνικού λαού τις έφαγαν οι τράπεζες. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ. Η ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑΙΙΚΗ λαίλαπα...απο το 81 που οι αριστεροί νυν Συριζαίοι στήριξαν τον Παπανδρέου στην Κυβέρνηση...κατέφαγαν μαζί κάθε πόρο του Ελληνικού λαού καταχρέωσαν το Δημόσιο που ήταν και ιδιοκτήτης των κυριοτέρων τραπεζών και Ρήμαξαν και τις τράπεζες και εμάς ,έφαγαν την περιουσία της Εκκλησίας και τώρα θελουν να μας πάνε στη δραχμή όπου θα γίνει και το μεγάλο ξεπούλημα των πάντων (πετρέλαια φ. αέρια , μέταλλα κλπ)σε Τσιπρικές δραχμές

  • Ιωαννης Τ avatar
   Ιωαννης Τ @ ΦΑΡΣΑΛΙΟΣ 03/08/2012 18:44:43

   το ξεπουλημα θα γινει εντος ευρω και αφου βαλουν χερι στα παντα μετα θα παμε, μας πανε?(δεν εχει σημασια αυτο) στην δραχμη οχι την τσιπρικη αλλα την δραχμη που θα θελουν οι γερμανοι και οι αλλοι αστερες της Ευρωπης(ξερεις ισοτημια που θα συμφερει μονο αυτους και θα το πουνε συντεταγμενη εξοδος απο το ευρω. ) . Τα χρεη δε, θα μεινουν σε ευρω και φυσικα δεν θα ξεχρεωσουμε ποτε καθως θα χασουμε και μεγαλο μπορει και ολο το μερος της ιδιωτικης περιουσιας μας. οποιος εχει δηλ. αυτο ηταν το σχεδιο απο την αρχη για εμας και φυσικα και για τον υπολοιπο νοτο. να δουμε αν θα τους βγει. μεχρι τωρα παντως ολα τους πανε ρολοι.
   ps
   τωρα το ποιος κατεφαγε καθε πορο ειναι ενα θεμα μεγαλο. το κακο οντως αρχισε με τον Ανδρεα Π αλλα το μεγαλο κακο το εκανε ο Σημητης.

 11. avanti avatar
  avanti 03/08/2012 10:31:02

  Αν δεν σταματήσουν τα ψέματα είτε από την αριστερά (τρία πουλάκια κάθονταν) είτε από την δεξιά (ας μην το κρύβουμε και εδώ έχουμε ακόμη πολλές λαϊκές κορώνες & χάϊδεμα αυτιών) & γενικά από όλο το πολιτικό φάσμα, να ειπωθούν ξάστερες αλήθειες για το πως έχει η κατάσταση και πόσο κρίσιμη είναι, αν δεν καταλάβει ο κόσμος - όλος - ότι αν δεν ματώσουμε δεν θα βγούμε από την χαράδρα, η βαλίτσα δυστυχώς δεν θα πάει μακριά. Πάνω απ' όλα είναι η θέληση της κοινωνίας να ξεφύγει, παραδείγματα υπάρχουν πολλά στην ιστορία, βλέπε Γερμανία μετά τον 2ο ΠΠ, Ρωσία μετά την σοβιετική εποχή, Ιαπωνία και τόσα άλλα. Εμείς όλη μέρα κλέμε γύρω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα.

 12. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 03/08/2012 12:52:01

  Το ότι η χρεωκοπία συνεπάγεται διαγραφή χρεών και μετά "πάλι σπ'την αρχή" είναι ένα τρομακτικό ψέμα. Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε πολιτισμένα απέναντι στον Τσίπρα. Πρέπει να τον πολεμάμε, να τον βρίζουμε, να τον φτύνουμε σε κάθε ευκαιρία. Είναι ψεύτης, απατεώνας και επικίνδυνος.

  • Ιωαννης Τ avatar
   Ιωαννης Τ @ Δημήτρης 03/08/2012 18:49:51

   ναι...
   ο Τσιπρας ειναι ψευτης απατεωνας και επικινδυνος. Οπως αλλωστε και η Μερκελ, Ολλαντ, Μπαροζο κλπ. Και αυτους πρεπει να τους φτυνουμε σε καθε ευκαιρια.

   • Ιωαννης Τ avatar
    Ιωαννης Τ @ Ιωαννης Τ 03/08/2012 18:56:35

    α και η χρεωκοπια δεν συνεπαγεται διαγραφη χρεων. σωστα. εμεις εχουμε χρεωκοπησει τον Μαι του 2012. διαγραψαμε χρεος? οχι. απλα καναμε την μπαρουφα PSI. η διαγραφη χρεων αποφασιζεται μονομερως. λες 70% ,80% η και 100% delete. πραγματικο χρεος ομως. δες αργεντινη, ισημερινο, ισλανδια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.