#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/09/2012 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Που διαφωνούν κυβέρνηση - ΤρόικαΤα πρώτα σημάδια σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας φαίνεται να διαπιστώθηκαν κατά τις χθεσινές επαφές των επικεφαλής της τριμερούς με το οικονομικό επιτελείο, χωρίς όμως να έχουν ακόμα ξεπεραστεί ορισμένα σημαντικά «αγκάθια». Το βέβαιο είναι ότι οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις συνεχίζονται και στόχος και των δύο πλευρών είναι η οριστικοποίηση των περικοπών της διετίας 2013-2014 και η σύνταξη της έκθεσης των ελεγκτών της τριμερούς να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ πριν από τον Νοέμβριο.

«Υπήρξε πρόοδος, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να πούμε κάτι», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά τη δίωρη συνάντησή του με τους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε επίσης: «Πιστεύουμε ότι θα συγκλίνουμε σύντομα με την τρόικα».

Σύμφωνα με κύκλους της οδού Νίκης, «τα στελέχη της τριμερούς εμφανίστηκαν αυτή τη φορά πιο πρόθυμα να ακούσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, αλλά τα “αγκάθια” παραμένουν σε τέσσερις τομείς». Πρόκειται για:

1. Τη διοικητική μεταρρύθμιση, όπου η τρόικα εμμένει στον δραστικό περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και δηλώνει πως οι απολύσεις θα αποφευχθούν μόνο αν πειστούν οι εκπρόσωποί της για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το σχέδιο αυτό θέτει ως «ανάχωμα» στις απολύσεις τον θεσμό της προσυνταξιοδοτικής ωρίμανσης (χορήγηση κινήτρων για να αποχωρήσουν πρόωρα από την εργασία τους οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και το 53ο έτος της ηλικίας τους, με εξαίρεση τους νοσηλευτές και τους εκπαιδευτικούς). Από την εφαρμογή του και από τις φυσικές αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, το αρμόδιο υπουργείο υπολογίζει ότι θα μειωθεί το προσωπικό του Δημοσίου ως το 2015 κατά περίπου 220.000 άτομα, την ώρα που η τριμερής απαιτούσε 150.000 αποχωρήσεις. Πέραν τούτου, τα στελέχη της τρόικας ζητούν αναλυτική εξήγηση για το πώς θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος 750 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των μη μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου.

2. Την υγεία, όπου εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικός ο στόχος για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων κατά 911 εκατ. ευρώ.

3. Τις αμυντικές δαπάνες, όπου επιμένουν ότι η μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων. Το θέμα προκάλεσε τριβές μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αμύνης. Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τόνιζαν χθες ότι το υπουργείο έδωσε αναλυτική κατάσταση ισοδυνάμων μέτρων και σε αυτά περιλαμβάνονται δραστικές μειώσεις λειτουργικών εξόδων και μεγάλες μειώσεις εξοπλιστικών δαπανών (κατάργηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και τροποποιήσεις του ύψους υφιστάμενων συμβάσεων προς τα κάτω). «Οι μεγάλες αυτές μειώσεις σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν μετάθεση ή μετακύληση του χρόνου πληρωμής των συγκεκριμένων ποσών, αλλά αποτελούν δραστικές και πραγματικές περικοπές». Από την πλευρά του, το ΥΠ.ΟΙΚ. υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και κατά συνέπεια καμία αιχμή προς το Υπουργείο Αμυνας» για τα ισοδύναμα μέτρα του, τα οποία μελετώνται.

4. Την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου αμφισβητούν ότι η αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας θα αποφέρει 115 εκατ. ευρώ και ο ισοσκελισμός των εσόδων από ανταποδοτικές υπηρεσίες στους δήμους άλλα 150 εκατ. ευρώ.

Για όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα τα στελέχη της τριμερούς περιμένουν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες από τους αρμόδιους υπουργούς, προτού αποφανθούν οριστικά.

Άμεση συνέπεια των παραπάνω αντιρρήσεων της τρόικας είναι να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα σκληρότερες παρεμβάσεις. Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, με προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ, προτάσσεται από τους δανειστές ως αναγκαία, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν οι περικοπές ακόμα και στις χαμηλότερες των 1.000 ευρώ κύριες συντάξεις, καθώς και οι μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Στο «μικροσκόπιο» της τριμερούς βρίσκονται επιπλέον τα σχέδια της ελληνικής πλευράς για το νέο φορολογικό σύστημα και οι εκτιμήσεις της για την αποδοτικότητά του. Προκειμένου να καμφθεί η άρνηση της τρόικας να αποδεχθεί την πρόβλεψη για έσοδα 1,9 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής την περίοδο 2013-2016, είναι πιθανό ορισμένα από τα δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα του νέου φορολογικού να τροποποιηθούν, ώστε να αποφέρουν περισσότερα έσοδα για το πακέτο της διετίας 2013-2014.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο κ. Στουρνάρας μεταβαίνει αύριο στην Κύπρο για την άτυπη σύνοδο του Eurogroup χωρίς οριστικό σχέδιο μέτρων. Θα προηγηθεί σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Στη σύνοδο της Λευκωσίας το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία, ενώ το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς στο επόμενο Eurogroup, που θα συγκληθεί στις 8 Οκτωβρίου, και στη σύνοδο κορυφής της 18ης-19ης του μήνα. Πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν απέκλειαν χθες η εκταμίευση της δόσης να γίνει τον Νοέμβριο.

Μάριος Ροζάκος στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. nillionaire avatar
    nillionaire 13/09/2012 09:40:42

    Μωρέ ας μην ήταν οι απολύσεις των δημοσίων και μια χαρά θα τα είχαν βρει στο πετσόκομμα των υπολοίπων. Μόλις ζορίστηκαν λίγο με την πιθανότητα να χάσουν τους εκλεκτούς διορισμένους ψηφοφόρους, είδες τι ωραία στήλωσαν τα πόδια και μιλάνε για κόκκινες γραμμές ? (εντάξει, βάζουν και καναδυό άλλα θεματάκια για το ξεκάρφωμα). Αν ήταν μόνο για όλα τ΄άλλα, βρε παίρνουμε και μέτρα και χιλιόμετρα και σκάβουμε και λάκκο αν μας ζητήσετε ....

  2. giorgos avatar
    giorgos 13/09/2012 11:33:11

    Απολυσεις ΔΥ θα υπαρξουν.Οπου πηγε το ΔΝΤ υπηρξαν και μαλιστα πολυ περισσοτερες απο τις αρχικες εκτιμησεις.Το θεμα ειναι πως θα το σερβιρουν.Οπως και τα μετρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.