#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/02/2012 19:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τις ΤράπεζεςΣτην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η συμφωνία για το psi, ενώ αναμένεται σήμερα νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και τον υπουργό Οικονομικών.

Η καθυστέρηση για την επίτευξη της  συμφωνίας, οφείλεται  στην εμπλοκή που έχει προκύψει από το ότι η Τρόϊκα θέτει ως προαπαιτούμενο την υπογραφή των νέων μέτρων με αποτέλεσμα να καθυστερεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό και να μην δίνεται το πράσινο φως.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι προτίθενται να δεχθούν ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο της τάξεως του 3.6% για τα νέα 30ετη ομόλογα, με τις ζημιές για τους ιδιώτες δανειστές να αγγίζουν το 70%. Πιθανότατα το ύψος του επιτοκίου να συνδέεται με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, φαίνεται να έχει κλείσει η συμφωνία για τους μικρούς ομολογιούχους. Να προστατευτούν και να μη συμμετάσχουν στο κούρεμα, δηλαδή, όσοι έχουν επενδύσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ομολογιούχοι θα μπορούν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους στην ονομαστική αξία που αγόρασαν, στο αρχικό κεφάλαιο. Αν δηλαδή έχουν αγοράσει ομόλογα αξίας 70.000 θα έχουν αυτό το κεφάλαιο.

Επίσης  όπως έχουμε ξαναγράψει, δε θα συμμετάσχει όπως φαίνεται στο κούρεμα η ΕΚΤ με τα περίπου 50 δις ευρώ που έχει. Κι αυτό θα αποτελέσει μείζον ζήτημα για τον πρωθυπουργό και πρώην αντιπρόεδρό της.

Τράπεζες

Εν τω μεταξύ, ανοικτά είναι όλα τα σενάρια για τις τράπεζες και για το πώς θα γίνει η επανακεφαλαιοποίησή τους. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες καλά την τραπεζική αγορά, τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συνδυασμός των επιλογών. Με δεδομένο ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ζητούν κοινές μετοχές, κάπου εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή.

Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για κοινές μετοχές, με δικαίωμα ή χωρίς δικαίωμα ψήφου. Οι μετοχές με δικαίωμα ψήφου θα οδηγήσουν εντός των επόμενων μηνών στην κρατικοποίηση των τραπεζών. Μέχρι τον Αύγουστο οι τραπεζίτες θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα χρήματα από το Ταμείο μέσω αυξήσεων κεφαλαίων, αν δεν το καταφέρουν η διοίκηση θα περάσει στα χέρια του κράτους. Στην περίπτωση αυτή, φυσικά, τιμωρούνται οι τραπεζίτες για τα λάθη που έκαναν τόσα χρόνια, ωστόσο, θα χάσουν τις περιουσίες τους και οι μικρομέτοχοι. Από την άλλη, το κράτος θα είχε στα χέρια του τις τράπεζες και θα μπορούσε με σωστές κινήσεις σε διάστημα 2-3 ετών να πάρει τα λεφτά του πίσω μέσω πωλήσεων. Αν όμως, υπάρξει μαζικό κύμα αδυναμίας των δανειοληπτών να πληρώσουν ή φυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό, τότε το κράτος θα έχει στα χέρια του τράπεζες – κουφάρια που κάποιος θα μπορέσει να αγοράσει κοψοχρονιά. Οι κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου είναι στις προθέσεις της τρόικας και μ’ αυτές το κράτος δε θα μπορεί να συμμετέχει στη διοίκηση των τραπεζών.
Προνομιούχες μετοχές. Αυτές προσφέρουν σε σχέση με τις κοινές, μέρισμα και μερίδιο σε περίπτωση διάλυσης της τράπεζας. Αλλά συνήθως δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο μάνατζμεντ.  Ο ρόλος του προνομιούχου μετόχου, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου στην εν λόγω περίπτωση, είναι περισσότερο εποπτικός και προληπτικός. Επίσης, οι τράπεζες δεν μπορούν προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος και απαγορεύεται η χορήγηση μπόνους σε στελέχη, ενώ παράλληλα η απόδοση, για το κράτος, των κεφαλαίων που έχουν δανειστεί οι τράπεζες είναι 10% ετησίως.
Ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές. Είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί ξανά με την ονομασία CoCos (Contingent Covertibles). Πρόκειται για ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, τα οποία μετατρέπονται αυτόματα, όταν τα εποπτικά κεφάλαια υποχωρήσουν κάτω από ένα προκαθορισμένο όριο. Στην περίπτωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος το ελάχιστο όριο θα καθοριστεί στο 9% για το 2012 και μέχρι τον Ιούλιο του 2013. Τα Cocos ως μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια έχουν ένα επιτόκιο (κουπόνι) και μία σχέση μετατροπής σε κοινές μετοχές που προκαθορίζονται βάσει της αγοράς, τη στιγμή που συμφωνείται για την έκδοσή του. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο, το κράτος έχει σταθερή απόδοση.

Παράλληλα, ο κ. Β. Βενιζέλος έχει έτοιμη την τροπολογία που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση των CACs, της ρήτρας συλλογικής ευθύνης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο έως τις 9 Φεβρουαρίου, προκειμένου βάσει του χρονοδιαγράμματος η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων να ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. theo1611 avatar
  theo1611 04/02/2012 18:08:35

  Αυτά τα περί στόχων χωρίς τα μέτρα που τους επιτυγχάνουν είναι ελληνική πατέντα. Πως δεσμεύεσαι σε στόχους χωρίς μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των στόχων.

  ΥΓ: Αυτή είναι η αναξιοπιστία. Αν δεν έχεις μέτρα προσαρμοσμένα στην επίτευξη των στόχων πως δεσμεύεσαι στους στόχους? Και ο νοών νοείτω!!!

 2. LambrosG avatar
  LambrosG 04/02/2012 22:11:21

  "Επίσης, φαίνεται να έχει κλείσει η συμφωνία για τους μικρούς ομολογιούχους. Να προστατευτούν και να μη συμμετάσχουν στο κούρεμα, δηλαδή, όσοι έχουν επενδύσεις μέχρι 100.000 ευρώ...
  Επίσης όπως έχουμε ξαναγράψει, δε θα συμμετάσχει όπως φαίνεται στο κούρεμα η ΕΚΤ με τα περίπου 50 δις ευρώ που έχει."

  Αυτό ΔΕΝ μπορεί να γίνει. Η διαδικασία είναι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ, τουλάχιστον έτσι αποφασίστηκε από την ΕΕ την 26-27/10/2011. Τούτου δοθέντος, πως είναι δυνατόν να συμμετάσχουν υποχρεωτικά τα φυσικά πρόσωπα στην διαδικασία και μάλιστα με πλαφόν και να μην συμμετάσχει η ΕΚΤ και άλλοι θεσμικοί επενδυτές? Πως είναι δυνατόν να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση των ομολογιούχων, τόσο στην αντιμετώπιση (άλλοι υποχρεωτική συμμετοχή και άλλοι εθελοντική) όσο και στα δικαιώματα (όσοι έχουν μέχρι € 100.000 αποπληρώνονται πλήρως και όσοι έχουν περισσότερα θα πάρουν τον ..."γκιώνη" για το επιπλέον των € 100.000 ποσό)?
  Οι ομολογιούχοι έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ή θα υποστούν τις ίδιες ζημιές όλοι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ή θα αποδεχθούν κάποιοι να υποστούν ζημιά ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ. Δεν γίνεται κάποιοι να αποδεχθούν ζημιά εθελοντικά (IIF), σε άλλους να επιβληθεί ζημιά υποχρεωτικά (φυσικά πρόσωπα) και άλλοι να μην συμμετάσχουν (ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες, Hedge Funds, κλπ).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.