#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/06/2011 14:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Που βαδίζει η ελληνική κοινωνία;

(Αντινεοταξική αυτοσυνειδησία – 2) 

Τι πρεσβεύουν, τελικά, οι «αγανακτισμένοι»;

 

Προς τα πού ακριβώς πρέπει να στρέψουμε τα αγωνιστικά πυρά μας;

 

Ερωτήματα που, προς το παρόν, δεν απαντιούνται ενιαία από όλους.

 

Το Μνημόνιο έφερε σοβαρότατες ιδεολογικές ανακατατάξεις.

 

Επέρχεται μια βαθύτερη, σχεδόν αδιόρατη συνειδητοποίηση στην ελληνική κοινωνία, ότι ο εχθρός δεν είναι «οι ΗΠΑ», «ο καπιταλισμός», ο «κομμουνισμός» ή ο «διεθνής σιωνισμός» ή η «Τουρκία».

 

Όσοι μας εξανάγκασαν να μην υπερασπιστούμε το 1974 τα πάτρια ελληνικά εδάφη της Κύπρου, είναι οι ίδιοι που βομβάρδισαν τη Σερβία, οι ίδιοι που έκαψαν την Αθήνα το Δεκέμβριο του 2008, οι ίδιοι που έφεραν το Μνημόνιο.

 

Τι κοινό έχουν τα Σκόπια, ο τουρκικός επεκτατισμός, η εργοδοτική βουλιμία και η νοοτροπία βολέματος των συνδικαλισταράδων; Όλοι τους επιδιώκουν να ζουν εις βάρος των άλλων, με τον κόπο και με τα πράγματα των άλλων.

 

Αυτός που επωφελείται από τα χρήματα και τα πράγματα των άλλων, είτε «τράπεζα» λέγεται, είτε «αδηφάγο κράτος» λέγεται, είτε το όνομα, την ιστορία και τα εδάφη των γειτόνων του ορέγεται, δεν έχει διαφορά, κατά βάθος.

 

Ο βαθύτερος πυρήνας όλων των ιδεολογιών είναι, τελικά, διττός: Από τη μια στοχεύουν στο να αποτρέψουν να ζουν κάποιοι εις βάρος κάποιων άλλων, από την άλλη όμως στοχεύουν οι ίδιοι οι φορείς των ιδεολογικών να ζουν εις βάρος άλλων...

 

Τελικά όλοι μας έχουμε να επιλέξουμε το δρόμο της Αρετής ή της Κακίας, όπως τον είχαν δείξει οι δύο αρχαίες θεές στον Ηρακλή, στη νεότητά του...

 

Πώς είναι, όμως, δυνατόν, ένα έθνος, όπως το ελληνικό, που γνωρίζει βαθιά μέσα του το δρόμο της Αρετής, να επιλέγει σε τέτοιο εξωφρενικό βαθμό το δρόμο της Κακίας;

 

Είναι οι θεσμοί μας τέτοιοι, που από την αρχή σχεδιάστηκαν ώστε να ζουν κάποιοι εις βάρος κάποιων άλλων. Λίγοι εις βάρος των πολλών.

 

Και που ο Ανδρέας Παπανδρέου τους μετάλλαξε ώστε να ζουν πολλοί εις βάρος των λοιπών. Αν η διαφθορά και η αρπαγή του δημοσίου χρήματος ήταν κάποτε «προνόμιο», ο Ανδρέας το κατέστησε προσιτό στον καθένα!

 

Θεσμοί που ήταν εξαρχής φτιαγμένοι ώστε να ζουν κάποιοι εις βάρος των άλλων, δεν ήταν δυνατόν να αντέξουν το πολιτικό καρκίνωμα του ΠΑΣΟΚ.

 

Το κλειδί της κακοδαιμονίας μας είναι ότι όσοι ζουν εις βάρος των υπολοίπων, αισθάνονται ηθικά ανίσχυροι να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από αυτούς, εις βάρος των οποίων ζουν. Έχουν λοιπόν μονίμως ανάγκη την ξένη προστασία και κηδεμονία, που θα τους προστατέψει από την οργή των πολλών...

 

Κάπως έτσι μας έχουν περάσει συλλογικά συμπλέγματα κατωτερότητας απέναντι στην «πεφωτισμένη Δύση», που τάχατες τα κάνει όλα σωστά, ενώ εμείς τα κάνουμε δήθεν όλα λάθος. Και το μόνο που μας απομένει είναι να κυβερνηθούμε από την «πεφωτισμένη Δύση» για να δούμε, τάχατες, «άσπρη μέρα».

 

Το βλέπουμε πολύ οικτρά, όμως, στον καιρό του Μνημονίου, πώς είναι να κυβερνιέσαι από κάποιους που δεν έχουν την ίδια συλλογική συνείδηση με σένα και που έχουν μάθει να μην σε σέβονται, αλλά να σε θεωρούν κατώτερό τους.

 

Ο μόνος τρόπος για να σε σεβαστούν, είναι να τους αποδείξεις έμπρακτα ότι δεν τους χρειάζεσαι. Και ότι μπορείς να γίνεις πολύ καλύτερός τους...

 

Ποιος είναι, τελικά, ο εχθρός

 

Κανείς, από τους μετέχοντες στο δημόσιο λόγο, δεν γνωρίζει επακριβώς τι είναι αυτό που ονομάζουμε, σχηματικά, «Νέα Τάξη». Η Νέα Τάξη, πάντως, δεν είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία, απλώς, γίνεται συχνά ενεργούμενο της Νέας Τάξης. Ειδικά όταν η τελευταία έχει ανάγκη την αμερικανική στρατιωτική μηχανή.

 

Για τη Νέα Τάξη, το μόνο που γνωρίζουμε στα σίγουρα είναι ότι υπάρχει.

 

Διότι μόνον τυχαία δεν μπορεί να είναι η συντονισμένη κίνηση παγκοσμίων νημάτων προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

 

Όπως η συντονισμένη εισροή εκατομμυρίων λαθρομεταναστών, στηριζόμενη από μία εντέχνως προπαγανδιζόμενη αντιρατσιστική υστερία συγκεκριμένων κύκλων, που αφήνει άφωνη την ισχυρή αντίθεση στο φαινόμενο της μεγάλης πλειοψηφίας των γηγενών.

 

Μόνον τυχαία δεν είναι η επιβολή «Μνημονίων» σε όσο περισσότερες χώρες γίνεται και η μεθοδική προετοιμασία του οικονομικού κλονισμού πολύ μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

 

Μόνον τυχαία δεν είναι η κυριαρχία στον (παγκόσμιο) δημόσιο λόγο εμφανώς αναληθών επιχειρημάτων. Από την (παγκόσμια...) ψευδαίσθηση ότι θα γίνουμε όλοι πλούσιοι μέσω Χρηματιστηρίου, του 1998-99, μέχρι το «η χώρα είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας» του Οκτωβρίου του 2009 και τη δήθεν «τρομακτική επικινδυνότητα» του ιού της Νέας Γρίπης, έναντι του οποίου έπρεπε άπαντες να εμβολιαστούμε με ένα αμφιλεγόμενο επιστημονικώς εμβόλιο.

 

Αντιλαμβανόμαστε τη Νέα Τάξη από τη μεθοδολογία της. Ισχυρή και πολύπλευρη προπαγάνδιση, παρουσίαση δήθεν «νομοτελειακών» και «αναπόφευκτων» «μονοδρόμων», εκ-βιασμός της ελεύθερης θέλησής μας με φαινομενικό σεβασμό μιας επίφασης δημοκρατικότητας – αυτής που τους έκανε να την πατήσουν με τα δημοψηφίσματα του σχεδίου Ανάν.

 

Η Νέα Τάξη αποζητά σχεδόν πάντα και τη δική σου συναίνεση στο έγκλημα. Δεν της αρέσει να σε σκοτώνει (αν και το κάνει και αυτό καμιά φορά...), προτιμά να σε βάζει να αυτοκτονείς μόνος σου.

 

Και, τελικά, δεν έχει και τόση σημασία ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό που σχηματικά ονομάζεται «Νέα Τάξη». Σημασία έχει ότι πρόκειται για μία παγκόσμια συνωμοσία που προφανή σκοπό της έχει να μας υποτάξει και να ζήσει εις βάρος μας...

 

Ποια πρέπει να είναι η δική μας αντίδραση

 

Δεν υπάρχει ούριος άνεμος, αν δεν γνωρίζεις προς τα πού βαδίζεις.

 

Βλέπουμε π.χ. αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη ένα επιδέξιο καπέλωμα των «αγανακτισμένων».

 

Είναι λοιπόν σύμπτωση ότι το κίνημα των «αγανακτισμένων» διαφημίστηκε όσο δεν πήγαινε άλλο από τους εγχώριους προπαγανδιστικούς βραχίονες της Νέας Τάξης;

 

Είναι δηλαδή κακό να πηγαίνουμε στο Σύνταγμα;

 

Όχι. Κακό είναι να πηγαίνουμε στο Σύνταγμα και να μην γνωρίζουμε ποιος ακριβώς είναι ο εχθρός. Εναντίον ποιου ακριβώς πολεμούμε.

 

Είναι συγκεκριμένες οι στοχεύσεις και οι μεθοδεύσεις της Νέας Τάξης. Λαθρομετανάστευση, υπονόμευση των εθνικών κρατών, παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και της οικονομικής διακυβέρνησης, υποταγή των λαών σε πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο. Και άλλα πολλά.

 

Το Μνημόνιο της Ελλάδας είναι ένα μόνον από τα πολλά μέσα που χρησιμοποιούνται προς το σκοπό αυτό.

 

Η γνησιότητα της εκπροσώπησής μας από την εκάστοτε ηγεσία μας, θα εξαρτάται από το κατά πόσο η κοινωνία, ως συλλογικότητα, θέτει με σαφήνεια το πλαίσιο εκπροσώπησης.

 

Επί παραδείγματι, το 1821 οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν με προφανή (σε όλους, τότε) στόχο την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κατέληξαν στη δημιουργία ενός «εθνικού κράτους» περιορισμένων δυνατοτήτων που δεν έχει παύσει έκτοτε να πληγώνει τον Ελληνισμό... Τι πήγε στραβά; Απλούστατα, δεν εντοπίστηκε ποτέ από τη συλλογικότητά μας (παρά μόνον μεμονωμένα) η ιδεολογική εκτροπή από τον αρχικό στόχο.

 

Έτσι και σήμερα, καλούμαστε να διαμορφώσουμε πρώτα από όλα σαφή συνείδηση, ως συλλογικότητα, για το προς τα πού πηγαίνουμε. Για μην χάσουμε τον αρχικό στόχο. Που είναι η επαναφορά της χώρας στο δρόμο της Αρετής.

 

Καλούμαστε δηλαδή πρωταρχικά να αποκτήσουμε, ως κοινωνία, σαφή αντινεοταξική αυτοσυνειδησία.

 

Κρατώντας πάντοτε κατά νουν τους δύο κανόνες της «καλής συνωμοσίας» που μας δίδαξε ο Ουμπέρτο Έκο στο Εκκρεμές του Φουκώ: Η συνωμοσία προσπαθεί να αποδείξει είτε ότι δεν υπάρχει, είτε ότι είναι ανίκητη.

 

Η αλήθεια είναι όμως ότι η συνωμοσία και υπάρχει και δεν είναι ανίκητη!

 

Επώνυμος

Σημείωση: Το «Αντινεοταξική αυτοσυνειδησία – 1» μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. drider avatar
  drider 04/06/2011 14:45:22

  Το 1821 ο στόχος ήταν να επιστρέψουμε στην Βυζαντινή αυτοκρατορία. Μάλιστα... Η Μικρασιατική εκστρατεία που αποσκοπούσε;

  Εντάξει λοιπόν πατριώτες, κοιτάξτε μόνο μην επηρεάσετε τον ανένταχτο κόσμο... Αν και προφανώς (κατά τη γνώμη σας) χρειάζεται καθοδήγηση.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ drider 04/06/2011 15:23:11

   Δεν ήθελα να πάει το κείμενο προς το "χρειάζεται καθογήδηση" (ο κόσμος) και αν το έκανα, στο βαθμό που το έκανα, κακώς το έκανα.

   Στη Μικρασιατική εκστρατεία ο επίσημος στόχος είχε ήδη μεταβληθεί πολύ. Σκοπός ήταν, πλέον, η πραγμάτωση της "Μεγάλης Ιδέας", που ήταν ήδη πολύ περιορισμένη ως ιδέα, καθώς αφορούσε μόνον την απελευθέρωση εδαφών που κατοικούνταν κατά πλειοψηφία από Έλληνες.

   Κατά βάθος, βέβαια, οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) οι Έλληνες, θέλγονταν από την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης. Αυτό όμως δεν τολμούσε το τότε ελληνικό κράτος να το θέσει επίσημα, δεν τόλμησε ποτέ να το πει στους "συμμάχους" του, για τον απλούστατο λόγο ότι γνώριζε πολύ καλά ότι η απόκτηση της Κωνσταντινούπολης θα σήμαινε και αλλαγή στάτους της χώρας μας.

   Εν πάση περιπτώσει, γνώμη μου είναι ότι ο Ελληνισμός θα πρέπει κάποτε να αποκτήσει και πάλι την παλιά αυτοκρατορική του συνείδηση (που στο βάθος της συλλογικής του συνείδησης ποτέ δεν έχασε εντελώς), όμως αυτό είναι άλλη ιστορία.

   • drider avatar
    drider @ Επώνυμος 04/06/2011 17:06:25

    Το έθεσα το ζήτημα, γιατί η εκστρατεία και ο Μεγαλοϊδεατισμός είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την Μικρασιατική καταστροφή.

    Καταρχήν για να μπορούσουμε να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τί έφταιξε και το τί θέλουμε να αλλάξει.

    Σε αυτό το σημείο διαφωνώ μαζί σου, ως προς την ανάλυση σου περί "νέεας τάξης" και του ρόλου της στη σημερινή κρίση. Εγώ βρίσκω συνεπέστερη με τη λογική (μου) την ανάλυση του ΚΚΕ περί καπιταλιστικής (άρα συστημικής) κρίσης. Όπως σωστή και τη παρατήρησή τους ότι η κρίση έχει ως συνέπεια την καταστροφή μέσων παραγωγής.

    Το ζήτημα είναι ότι έχεις απέναντι σου τώρα όχι μόνο την ελληνική (μεγαλο)αστική τάξη αλλά και τη διεθνή (εμπλέκεται σαφώς ενεργότερα). Αυτό που πραγματικά τους φοβίζει τώρα είναι ότι ευρύτατα μικροαστικά στρώματα φαίνεται να έχουν αρχίσει να αυτονομούνται.

    Συνήθως είναι ακριβώς εκείνα τα στρώματα που ονειρεύονταν περισσότερο από κάθε άλλο την "εμπήδηση" τους στους μεγαλοαστούς. Αυτοί που στηρίζαν ιδεολογικά το σύστημα, με περισσότερη ίσως θέρμη από τους υπόλοιπους, είναι και αυτοί που νιώθουν πιο προδομένοι σήμερα από αυτό...

    Συνεπώς, κατά τη γνώμη μου, το ζήτημα είναι ταξικό και όχι "νεο-ταξικό".

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ drider 05/06/2011 02:59:45

     Εδώ ακριβώς είναι η διαφωνία μας και εδώ ακριβώς είναι και το κρίσιμο λάθος του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ. Το πρόβλημα δεν είναι "ο καπιταλισμός" και βασικά, αυτό που εννοούμε ως καπιταλισμός, είναι τελικά η ιδεολογικοποίηση του πλιάτσικου και της αρπαχτής. Απέναντι σε αυτή την ψευτοιδεολογικοποίηση η σωστή άμυνα δεν είναι περισότερη ιδεολογικοποίηση μέσω του σοσιαλ-μαρξισμού (όπου έχουμε την ψευτοϊδεολογικοποίηση της αρετής), αλλά η αποϊδεολογικοποίηση του καπιταλισμού και η κατάδειξη της αρπακτικής νοοτροπίας των φορέων του, πάντοτε σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, που δεν ειναι αυτή τελικά που μας φταίει. Διότι η ανθρωπότητα στο σύνολό της είχε πάντοτε ελεύθερη οικονομία (με εξαίρεση ένα σύντομο διάλειμμα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα), όμως τέτοια λεγόμενα "καπιταλιστικά" φαινόμενα δεν εμφάνισε παρά μόνον πολύ αργά, περί το 18ο-19ο αιώνα, όταν κυριάρχησε αυτό που συνηθίσαμε σήμερα να αποκαλούμε αγγλοσαξωνικό μοντέλο - ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τη χρηματοκρατία των τραπεζών.

     Η παρακολούθηση του ντοκυμαντέρ The Money Masters (του1996) δίδει εκπληκτικές και σχεδόν προφητικές απαντήσεις που αφορούν και τη σημερινή κρίση και, μέσα από πληροφορίες ευρύτερα γνωστές και ελάχιστα συνωμοσιολογικές αποδεικνύει τι είναι αυτό που συνηθίσαμε να ονομάζουμε "καπιταλισμός": τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από μια συνωμοσία μερικών μεγαλοτραπεζιτών την οποία, πλέον, όλο και περισσότεροι αποκαλούμε "Νέα Τάξη".

     Σαφώς λοιπόν και το ζήτημα είναι "νεοταξικό" και όχι "ταξικό", που πρόκειται για καθαρή απάτη. Νεοταξική απάτη, θα μπορούσαμε να πούμε, μια που έτσι κρύβεται η πραγματική αιτία του κακού.

     • drider avatar
      drider @ Επώνυμος 05/06/2011 09:41:47

      Όντως το The Money Masters είναι εκπληκτικό ντοκυμαντέρ. Εστιάζει στις κεντρικές (ιδιωτικές) τράπεζες, που έχουν αποκλειστικά το δικαίωμα να τυπώνουν χρήμα, άρα και να ελέγχουν την οικονομία.

      Οι τραπεζίτες δεν είναι η νέα τάξη - μάλλον θα έλεγα ότι είναι η βάση του συστήματος. Οπότε τίποτε το νέο ως προς αυτό (αναφέρομαι στο "συνωμοσία μερικών μεγαλοτραπεζιτών").

      Μάλλον ονειρεύεσαι κάτι άλλο (δεν ξέρω κρατικοποίηση των κεντρικών τραπεζών, επιστροφή στην προ Μπρέτον Γουντς εποχή)...

      Όσο για τα φαινόμενα "πλιάτσικου και αρπαχτής", οι ηγέτες του G8 είχαν ψελλίσει κάτι περί ρύθμισης των αγορών μετά την κρίση του 2008. Είδες να αλλάζει τίποτα; Μάλλον σε βρίσκω αιρετικό προς την προβαλλόμενη "ορθοδοξία" της ελεύθερης λειτουργίας των αγορών.

      Τέλος η ΕΕ είναι ένας οργανισμός που έχει ασπαστεί ακριβώς αυτές τις αρχές. Είδες π.χ. να δημιουργούνται ευρωπαϊκοί οίκοι αξιολόγησης; Το πλαίσιο "επίλυσης" της κρίσης δεν το ελέγχουν τελικά απολύτως ο Τρισέ και η παρέα του;

      Τέλος οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή του συστήματος (σύμφωνα με τα πλαίσια που έθεσες) δεν θα σήμαινε αυτόματα και την ανατροπή του;

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ drider 05/06/2011 12:48:50

      Δεν μιλάμε για "όλους" τους τραπεζίτες, αλλά για μερικούς. Αυτοί προκάλεσαν την κρίση του 1929-1933, αυτοί προκάλεσαν τις πετρελαϊκές κρίσεις (για να αντικαταστήσουν το Μπρέτον-Γουντς με τα πετροδολάρια), αυτοί προκάλεσαν τη σημερινή κρίση, αυτοί προωθούν τη λαθρομετανάστευση για να σταματήσουν να αποτελούν τα κράτη εμπόδιο στις προθέσεις τους. Ακόμη, αυτοί προκάλεσαν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο (για να βαλουν χέρι στις κεντρικές αυτοκρατορίες), αυτοί χρηματοδότησαν τον Λένιν, αυτοί χρηματοδότησαν και τον Χίτλερ, προκαλώντας εμμέσως και τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

      Στη σημερινή κρίση, πρωταρχικός τους στόχος είναι να ελέγξουν πλήρως και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς και τη συνταξιοδοτική μας αποταμίευση. Άρα, οι της Νέας Τάξης είναι απέναντι π.χ. στους δικούς μας τραπεζίτες.

      Ο βασικός τρόπος για να ανατραπούν οι σταθερές στις οποίες βασίζονται, είναι να ελεγχθεί το χρήμα από τα κράτη, δηλαδή από τους λαούς. Ένας βασικός λόγος που δεν προωθήθηκε ποτέ η ιδέα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου π.χ. ήταν η ανάγκη να είναι "πνιγμένος" ο κόσμος στο πετρέλαιο για να κυκλοφορούν δολάρια (αφού το πετρέλαιο εκφράζεται σε δολάρια). Πολλά μπορούν να αλλάξουν αν αποκαλυφθεί πλήρως το παιχνίδι που παίζουν.

  • Ένας avatar
   Ένας @ drider 04/06/2011 16:09:42

   Ανένταχτος πατριωτικά; ..... Πλάκα έχετε!

   Η Μικρασιατική εκστρατεία για την πλειοψηφία των Ελλήνων τότε και τώρα δεν ήταν πάντως αυτό που πας να υπονοήσεις.

   • drider avatar
    drider @ Ένας 04/06/2011 17:20:03

    Δεν μου άρεσε εξαρχής ο όρος "αγανακτισμένος". Θα μπορούσα να πω μερικώς αυτονομημένος.

    Είναι εθνική η κρίση αλλά και διεθνής παράλληλα. Διαφωνώ στρατηγικά με την πρόκριση αμιγώς "εθνικών λύσεων", ειδικά τώρα που τα ίδια με μας περνάνε οι εργαζόμενοι Ιρλανδοί, Πορτογάλλοι, Ισπανοί και σε ένα βαθμό ακόμα και οι Γερμανοί εργαζόμενοι.

    Όσο για την μικρασιατική εκστρατεία, αυτή κατέληξε στη μικρασιάτικη καταστροφή, δηλαδή σε μια εθνική τραγωδία. Δεν είναι πάντα τα "εθνικά" οράματα υγιή, πόσο μάλλον και ρεαλιστικά...

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ drider 05/06/2011 03:01:36

     Ρεαλιστικότατο ήταν. Αν δεν είχε προϋπάρξει ο εθνικός διχασμός, αν δεν υπήρχε η προδοσία του ΚΚΕ, αν δεν είχε προτάξει εξαρχής ο "Εθνάρχης" Βενιζέλος την πολιτική της ανταλλαγής πληθυσμών, αν δεν υπήρχαν κάποιοι άλλοι προδότες τύπου Στεργιάδη κλπ., τότε πολλά θα ήταν διαφορέτικά...

 2. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 04/06/2011 14:48:23

  Η Ελλήνική κοινωνία οδεύει στην φτώχια. Τό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι΄΄
  Θέλουμε να είμαστε φτωχοί και ΕΛΛΗΝΕΣ ή να ζούνε το 15 με τον καλό μισθό τους και όλοι οι υπόλοιποι στην εξαθλίωση και στην ανεργεία και πάνω στο καφάλι μας τους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ;

  • drider avatar
   drider @ ΣΠΥΡΟΣ 04/06/2011 15:01:14

   Έχεις δίκιο. Και από πριν όμως η Ελλήνική κοινωνία όδευε στην φτώχεια. Με τη διαφορά ότι ο βηματισμός έχει γίνει πλέον τρεχάλα.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/06/2011 15:00:58

  Παρασύρθηκες Επώνυμε.
  1)Η τουρκιά παραμένει θανάσιμος εχθρός. Το λές και σύ άλλωστε έμμεσα αναφέροντας το '74. Μην συγχέουμε τα πράγματα.
  2) Δεν υπάρχει ΕΝΑΣ εχθρός. Υπάρχουν πολλοί. Ο πιο φόβιοι είναι οι εσωτερικοί.

  Ενδεικτικά αναφέρω:

  1) Το παραρτημα των εν Αθήναις αντιεξουσιαστών"της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
  2) Τις έξωθεν χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ (η συμμορία Παπανδρεου εμπίπτει στην ίδια κατηγορία)
  3) Την αφασική αριστερά, ειδικά η μεταλλαγμένη που υπερασπίζεται πάσαν νόσον και πάσαν "μα....κίαν" από τους λαθραίους μέχρι και τις ...καρετα-καρετα-καρετα κλπ, εκτός, φυσικά, των Ελλήνων.
  4) Το συνδικαΛΗΤΙΚΟ αλητολόι και τους ΠΑΣΟΚΟεγκάθετους με τις μερσεντές και προνόμια που ούτε οι πάλαι ποτέ κομισσάριοι στην ΕΣΣΔ δεν μπορούσαν να φανταστούν. Η ανώτερη μορφή σοσιαλισμού.

  Εξαιρετικό κείμενο.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Νίκος Αργεάδης 04/06/2011 15:28:28

   Μα εννοείται ότι είναι εχθρός η Τουρκία, απλώς δεν είναι ο βασικός εχθρός. Το 1974 δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι, αν η παγκόσμια υπερεξουσία δεν είχε βάλει την πρώτη χούντα το 1967 να αποσύρει τη Μεραρχία και το 1974 να προδώσει ανοικτά το νησί τόσο η δεύτερη χούντα, όσο και η επακολουθήσασα δημοκρατία. Μάλιστα, δεν έχουμε καν πλήρη συνείδηση της δεύτερης αυτής προδοσίας, καθώς εξακολουθούμε να θεωρούμε τον ΚΚ τον Α΄ "Εθνάρχη" και έχουμε φορτώσει βολικά το σύνολο της κυπριακής προδοσίας στη χούντα. Ενώ ένα πολύ μεγάλο μέρος (ίσως και το μεγαλύτερο, με δεδομένο ότι ήταν ακριβώς η δημοκρατία που εμπέδωσε συνειδησιακά την κατοχή της Κύπρου στον Ελληνισμό ως κατεστημένη κατάσταση) ανήκει στη δημοκρατία, δηλαδή, σε όλους μας.

   Την Τουρκία τη νικάμε σχετικά εύκολα, αν το πάρουμε απόφαση. Δεν μας αφήνει να το πάρουμε απόφαση η Νέα Τάξη. Γι' αυτό και είναι, κατά τη γνώμη μου, πιο βασικός εχθρός η Νέα Τάξη. Το ίδιο ισχύει και για τα Σκοπια. Ποτέ δεν θα τολμούσαν να τα βάλουν μαζί μας αν δεν υποστηρίζονταν από κέντρα που θέλουν τη συρρίκνωση του σημερινού ελλαδικού κράτους και την αποδυνάμωση του Ελληνισμού.

   Καλώς το έθεσες όμως το ζήτημα, διότι δεν ήταν καθόλου σαφή αυτά που λέω τώρα εδώ στο σχόλιο και μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο παρεξήγησης, οπότε έπρεπε να διευκρινιστούν.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Επώνυμος 04/06/2011 19:00:50

    Συμφωνώ. Ειδικάως προς το σ΄χολιό σου για τον ΚΚ τον Α': ΔΕΝ ΗΤΑΝ εθνάρχης. Δεν ξεχνούμε ότι "έμπασε" την τουρκιά στην Κύπρο το 58 με την επαίσχυντη συνφωνία της Ζυρίχης (δεν μπορώ να πιστεψω πόσο ηλιθιοι ήταν οι τότε "ιθύνοντες") και ότι με την αντιπαροχή κατέστρεψε κάθε πιθανότητα να χτιστούν ανθρωπινες ελληνικές πόλεις και όχι τα εκτρώματα στα οποία ζούμε τώρα. Έκανε περισσότερο κακό παρά καλό.

   • Periergos avatar
    Periergos @ Επώνυμος 06/06/2011 02:09:26

    Πότε θα "ανοίξει" ο Φάκελος της Κύπρου;

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/06/2011 15:02:54

  Δεν αρκεί μόνο η αντινεοταξική αυτοσυνειδησία.
  Χρειαζομαστε καινούργια ΕΘΝΙΚΗ ΙΔΕΑ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Νίκος Αργεάδης 04/06/2011 15:29:13

   Σωστά. Η αντινεοταξική αυτοσυνειδησία είναι/πρέπει να είναι ένα μέρος μόνον μιας καινούργιας εθνικής ιδέας. Κατ' εμέ, το πρώτο βήμα.

 5. ΒΠ avatar
  ΒΠ 04/06/2011 15:09:32

  Επώνυμε,

  μπορείς σε παρακαλώ να μου στείλεις το εμαιλ σου; Το δικό μου το έχει ο φάκτωρ.

  Ευχαριστώ,

  ΒΠ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΒΠ 04/06/2011 15:30:09

   Αγαπητέ φίλε,

   Ζητώ συγγνώμη που είμαι κάπως διστακτικός στην άμεση επαφή με ανθρώπους του διαδικτύου που δεν έχω εξοικειωθεί μαζί τους. Θα προτιμούσα να μην επικοινωνήσουμε παρά μόνον μέσω των σχολίων.

   Επώνυμος

 6. tiramola avatar
  tiramola 04/06/2011 15:26:09

  Το μήνυμα πλέον περνά στην ελληνική κοινωνία.
  Αξιοκρατία, φορολογική δικαιοσύνη, ισονομία, ίσες ευκαιρίες.
  Αλλάζουμε για να μην βουλιάξουμε.
  Στις πλατείες των ονείρων η νέα Ελλάδα κάνει την εμφάνισή της.

  • drider avatar
   drider @ tiramola 04/06/2011 17:54:27

   Ωραία, σύμφωνοι βρε Τιραμόλα.

   Πότε θα κάνει η κυβέρνηση φορολογικά δικαστήρια; Πότε θα αρχίσει να φορολογεί τους πλουσίους; Μάλλον έχει επαναπαυθεί σε κινήσεις όπως αύξηση του ΦΠΑ που είναι ο πιο κοινωνικά άδικος φόρος.

   Καμία αλλαγή στους θεσμούς, μάλλον προσπάθεια για την σταδιακή κατάργηση των υπάρχοντων βλέπω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

   Επίσης, μάλλον θα συμφωνούσες ότι αυτά που συμβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος και αλλού, μάλλον έχουν να κάνουν κατιτίς και με τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ...

   Βέβαια μπορεί να σκέφτεσαι ότι ο φοβερός μας πρωθυπουργός "θυσιάζεται" για το καλό του λαού του. Μην ανησυχείς όμως, ουδείς αναντικατάστατος!

   • tiramola avatar
    tiramola @ drider 04/06/2011 18:12:52

    Καμία κυβέρνηση όσο καλές προθέσεις και να έχει δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την συμπαράσταση της πλειοψηφίας της κοινωνίας.
    Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να κάνει την υπέρβαση η ίδια η κοινωνία και αυτό σταδιακά γίνεται μετά από ζύμωση, διάλογο, εντοπισμό των προβλημάτων και των λόγων που φτάσαμε στο πάτο με φυσική συνέπεια το μνημόνιο.
    Πριν λοιπόν αντί για κατάργηση των θεσμών που βλέπεις να ζητήσουμε την αυστηρή τήρηση τους?
    Παράδειγμα, εφαρμόζεται η παράγραφος του Συντάγματος που αναφέρει ότι όλοι συνεισφέρουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους?
    ΟΧΙ!
    Οι αριθμοί σχεδόν πάντα λένε την αλήθεια.
    75 δις έξοδα, 50 δις έσοδα, 30 δις φοροδιαφυγή!
    Να μιά απαίτηση των αγανακτισμένων που ακούγεται όλο και περισσότερο.
    Καπέλωμα σε όσους ζητούν τα αυτονόητα από σημαιοφόρους που με το φερετζέ του πατριώτη κάνουν την εμφάνισή τους στις πλατείες δεν μπορεί να υπάρξει!

    • drider avatar
     drider @ tiramola 04/06/2011 19:31:43

     Ναι, αλλά η κυβέρνηση σε επικοινωνιακό επίπεδο παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιγνίδι... Δες το παρακάτω σχόλιο μου.

     Επίσης νομίζω ότι προ πολλού έχει χάσει το διαπιστευτήριο των "καλών προθέσεων". Οι μεθοδεύσεις στις οποίες έχει προβεί είναι ανήκουστες. Δεν ξέρω αν μπορείς να μου απαντήσεις, αλλά γιατί εκτιμάς ότι καθυστερεί η έκδοση απόφασης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας ή μη του μνημονίου;

     Τέλος, καλές οι αναλύσεις του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά για τα καρτέλ και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, αλλά στην πράξη τί γίνεται; Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων θα αποκαθηλώσει το τέρας; Και τί κόστος θα έχει αυτό για τον Έλληνα που θα χάσει δημόσια περιουσία για πενταροδεκάρες;

     Εγώ πάντως δε βλέπω τελικά να γίνεται καμιά αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε σε αυτή τη πολύ δύσκολη συγκυρία.

 7. εξωκοινοβουλευτικός avatar
  εξωκοινοβουλευτικός 04/06/2011 15:28:10

  Δεν το βαρεθήκατε το παραμυθάκι με τον τάχαμου δήθεν αμερικανικό, σιωνιστικό ή ξέρω 'γω τι δάκτυλο πίσω από τα "Δεκεμβριανά του 2008" ;
  Τα wikileaks άλλα αναφέρουν: ότι ο Καραμανλής "ήταν απών" και ότι ενδέχετο να πληγούν τα αμερικανικά συμφέροντα ("εσωστρέφεια" της εξωτερικής πολιτικής υπό τον φόβο των λαϊκών αντιδράσεων).

  Και κάτι ακόμα: άλλοι είναι που αναφέρονται ως φίλοι της Αμερικής στην Ελλάδα και όχι η αριστερά. Αλλά ξέρω και τα wikileaks συνωμοσία είναι, ειδικά σχεδιασμένη για να χτυπήσει τις ελληνικές "αντινεοταξικές" δυνάμεις και κυρίως τους εθνικά υπερήφανους Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά.

  Υ.Γ: Παρακολουθώ το antinews εδώ και πολύ καιρό και ειλικρινά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι παλαιοδεξιοί ακραιφνείς αντικομμουνιστές σχολιαστές του, μου είναι συμπαθέστεροι από κάτι "αντιμνημονιακούς" -και καλά- υπερπατριώτες που βλέπουν παντού Αμερικάνους και Εβραίους και η αντίληψη τους μοιάζει επικίνδυνα με αυτή των φασιστών του Μουσολίνι "αντι-μεγαλοαστική" ρητορεία συνδυασμένη με άκρατο εθνικισμό και διανθισμένη με τις πιο απίθανες συνωμοσιολογικές θεωρίες.

  Υ.Γ-2: Αν τυχόν το δημοσιεύσετε μην αρχίσετε τις σαχλαμαρίτσες για "αριστερούς του Χαλανδρίου" και τα τοιαύτα , από επαρχία είμαι , στα Σεπόλια μένω και τον Δεκέμβρη του 08 με απέλυσαν από την part-time δουλειά που είχα, επειδή συμμετείχα στην απεργία της ΓΣΕΕ.

  • drider avatar
   drider @ εξωκοινοβουλευτικός 04/06/2011 17:39:06

   Δυστυχώς η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός πλειοδοτούν σε ανευθυνότητα με δηλώσεις τους περί "Απώλειας εθνικής κυριαρχίας" και "Διεθνούς διακυβέρνησης". Από την άλλη συστηματικά στοχοποιούν την Αριστερά. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εν γνώσει τους τρέφουν "το αυγό του φιδιού¨.

   Δεν ξέρω αν αυτό το θεωρούν καλή στρατηγική απροσανατολισμού, τα αποτελέσματα όμως μπορεί να αποδεικτούν λίαν καταστροφικά...

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ εξωκοινοβουλευτικός 04/06/2011 20:04:56

   Το ότι οι σύμμαχοι περαν του ατλαντικού αναφέρουν ότι "μπορεί να πληγούν τα συμφέροντά τους" δεν σημαίνει τίποτα ΑΠΟΛΥΤΩΣ. πρέπει να απαντήσεις ΑΝΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ στο ερωτημα "εξυπηρετήθηκα" τα συμφέροντά τους; η απάντηση είναι ΝΑΙ.

 8. 23η Απριλίου avatar
  23η Απριλίου 04/06/2011 15:33:52

  Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι απόδοση δικαιοσύνης κατά την γνώμη μου. Το αίσθημα του δικαίου είναι έμφυτο στους ανθρώπους, δεν χρειάζονται ακαδημαϊκά διπλώματα ούτε ειδήμονες, αλλά άμεση δημοκρατία ή έστω κόμματα όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται δημοκρατικά από την βάση.

 9. ΚΜ avatar
  ΚΜ 04/06/2011 16:06:37

  Εξαιρετικό το άρθρο σου Επώνυμε. Να σε έχει πάντα καλά ο Θεός να τους κάνεις χαλάστρα, όσο μπορείς.

  • Κώστας Σταματάκης avatar
   Κώστας Σταματάκης @ ΚΜ 04/06/2011 19:51:37

   Συμφωνώ!!! Μπράβο ρε παιδιά, το antinews είναι πράγματι μια όαση στη πληροφόρηση και στην ενημέρωση. Επώνυμε συμφωνώ με όσα αναφέρεις και είναι προφανή σε όποιον καθίσει και σκεφτεί χωρίς παρωπίδες. Το θέμα και το ζητούμενο είναι πως θα βρούμε τον βηματισμό μας.

   Εγώ θα ήθελα να βάλω και ένα άλλο θέμα, το ρόλο της αριστεράς. Όταν μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο οι νικήτριες δυνάμεις διαπραγματεύονταν τις καινούργιες ισορροπίες στην Ευρώπη εμείς ξεκινάγαμε έναν εμφύλιο. Έναν εμφύλιο υπαιτιότητα κυρίως της αριστεράς αλλά και στον οποίο μας βοήθησαν να τον αρχίσουμε οι τότε σύμμαχοι μας Άγγλοι κλπ. Έναν εμφύλιο που ακόμη επηρεάζει την πολιτική σκέψη στην Ελλάδα, και καθαγιάζει εκ των προτέρων την αριστερά σε ότι πει και ότι προτείνει

   Μικρασιατική καταστροφή. Τι ρόλο έπαιξε το κόμμα του Μπεναρόγια και η αριστερά γενικότερα; Σκοπιανό;

   Αναζητείτε λοιπόν ηγεσία για τον Ελληνισμό, για τον 21ον αιώνα. Ηγεσία που να εκπροσωπεί τον Ελληνισμό και όχι την Νέα Τάξη

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Κώστας Σταματάκης 05/06/2011 03:05:00

    Κατά τη γνώμη μου, το πρώτο βήμα για μια τέτοια ηγεσία με διάρκεια θα είναι η σταδιακή ωρίμανση της κοινωνίας και αυτό δεν θα έρθει μέσα από τις κατεστημένες δομές, αλλά μέσα από παράλληλες προς το υπάρχον κράτος δομές, που θα φτιάξουμε και θα υπερασπιστούμε όσοι έχουμε καταλάβει τι γίνεται.

    • Οδίτης avatar
     Οδίτης @ Επώνυμος 05/06/2011 13:23:59

     Συμφωνώ καθέτως και οριζοντίως.

 10. Κεραυνός avatar
  Κεραυνός 04/06/2011 16:11:47

  Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε αντινεοταξική αυτοσυνειδησία. Πώς όμως θα γίνει αυτό την στιγμή που τα περισσότερα κανάλια λιβανίζουν την κυβέρνηση του μνημονίου και τυφλώνουν τον κόσμο ώστε να μην δει το σχέδιο που διενεργείται εις βάρος του? Δεν ξέρω αν αρκεί η συνεισφορά του antinews και κάποιων άλλων blogs και εφημερίδων προκειμένου να αντιληφθεί η πλειοψηφία του κόσμου τον απώτερο εχθρό ώστε να κάνει τελικά την σωστή επιλογή.

 11. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 04/06/2011 16:12:00

  Iδέα Της Ελλάδας υπήρξαν ΠΑΝΤΑ Ο ΟΜΗΡΟΣ -ΗΡΟΔΟΤΟΣ-ΘΟΥΚΙΔΗΔΗΣ-ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ. Ποτέ οι πολιτικάντιδες τύπου Παπανδρέου και σοσιαλιστοαριστερίζοντες με καπιταλιστική φυσικά νοοτροπία.

 12. factorx avatar
  factorx 04/06/2011 16:18:03

  1. Γιατί βιάζεσαι να σε ....χαρακτηρίσουμε;

  2. Μήπως πρέπει να κοιτάξεις λίγο τα ...μάτια σου; (αναφέρομε στο είδος των σχολιαστών που "βλέπεις" εδώ μέσα. 'Η μηπως σου αρεσουν οι ταμπέλες που δεν θέλεις για τον εαυτό σου;

 13. Ένας avatar
  Ένας 04/06/2011 16:19:31

  ???

  • evro avatar
   evro @ Ένας 04/06/2011 16:41:16

   το βαθυ ματι της ιπποκρατους στο Antinews καλει στις πλατειες των ονειρων
   τα νεοταξικα πασοκικα καθαρματα εχουν πολυ πιο σκοτεινα σχεδια για την Ελλαδα απο αυτα που υλοποιησαν τον Δεκεμβριο του 08

 14. ήγγικεν avatar
  ήγγικεν 04/06/2011 16:37:37

  -Επώνυμος: Είναι συγκεκριμένες οι στοχεύσεις και οι μεθοδεύσεις της Νέας Τάξης. Λαθρομετανάστευση, υπονόμευση των εθνικών κρατών, παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και της οικονομικής διακυβέρνησης, υποταγή των λαών σε πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο.
  -ΓΑΠ: "όσοι διαδηλώνουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε τόσες πλατείες ανά τον κόσμο, απευθύνονται σε εθνικά συστήματα Δημοκρατίας, τα οποία σήμερα είναι αδύναμα, πολύ πιο αδύναμα από ό,τι παλαιά"
  Πόσο δίκηο έχεις φίλε, δυστυχώς..

 15. Γρηγόρης Καραολίδης avatar
  Γρηγόρης Καραολίδης 04/06/2011 16:38:38

  Ως ερώτηση :
  Γνωρίζετε αν αληθεύει η πληροφορία αυτή ;
  Ότι ο "πρωθυπουργός" πήγε για σούσι στο Λονδίνο ;
  "Ο Παπανδρέου αναχώρησε από την Αθήνα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στις 2 Ιουνίου και αντί να πάει στο Λουξεμβούργο, πήγε στην Αγγλία . Έφαγε, ήπιε (στο πανάκριβο εστιατόριο Zuma του Λονδίνου λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του με τον Γιούνγκερ στο Λουξεμβούργο) και μετά ξαναμπήκε στο αεροπλάνο και πέταξε για Λουξεμβούργο.
  http://www.blog.gr/article.php?id=35816&category_id=2
  Εάν αληθεύει , αρκεί και ως σχόλιο για τις περισσότερες ειδήσεις που αναφέρονται στις Ελληνικές δυσκολίες και εξελήξεις .

 16. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 04/06/2011 16:58:58

  Επώνυμε, καλησπέρα, για αλλού το 'γραψα αλλά εδώ κολλάει καλύτερα και νομίζω απαντάει στο ερώτημά σου του ποιός είναι τελικά ο εχθρός. (μήπως ο κακός μας εαυτός;;;;;)
  "Το ξέρω ότι πάντα κάποια συμφέροντα ήταν εκείνα που δεν άφηναν αυτό τον τόπο να ευδοκιμήσει, πότε εγχώρια, πότε ξένα. Όμως, είναι τόσο δύσκολο πια, μια φορά να βρεθεί μια ηγεσία που να πεί "βρέ παιδί μου καλή χώρα είναι, καλούς ανθρώπους έχει, θα κάνουμε ότι μπορούμε να γίνει παράδεισος!" Τόσο δύσκολο πιά να δουλέψουν οι Έλληνες για την Ελλάδα;;;;;;;;;;;;;;;;

 17. EYA avatar
  EYA 04/06/2011 17:24:38

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΩΝΥΜΕ, ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΕ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

 18. αδιόρθωτος avatar
  αδιόρθωτος 04/06/2011 17:26:08

  Και η νέα τάξη είναι εχθρός και η παλιά τάξη πάλι εχθρός είναι.
  Να δούμε ποιοί μπορούν να περηφανεύονται για τα ίδια πράγματα
  και αυτο να είναι το έθνος και ας το πούμε Ελληνικό, Βυζαντινό, Ρωμαίικο ή όπως να 'ναι.
  Να είναι κ' ένα κράτος δυνατό να κοιτάει να μη πληγώνονται αυτές οι περηφάνειες και να νοιάζεται για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ αυτών που είναι εθνος και όποιος δεν νοιώθει έθνος, πολιτικός είναι ? των εξουσιών είναι ? λαθραίος είναι ? αγανακτισμένος ή ό,τι αλλο ? να παει αλλου να βρει τύχη και όποιος νοιώθει και νοιάζεται για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ, πολιτικός είναι ? των εξουσιών είναι ? λαθραίος είναι ? αγανακτισμένος ή ό,τι άλλο ? να μείνει εδώ σα να μένει στις Θερμοπύλες στα Δερβενάκια και στο Ρούπελ.
  Μετά όλα θα τα βρούμε και αν δε προλάβουμε να τα βρούμε εμείς θα τα βρούνε σίγουρα τα παιδιά μας.

 19. tiramola avatar
  tiramola 04/06/2011 17:56:12

  Υποθέτω Επώνυμε ότι δεν έχεις πατήσει το ποδάρι σου στην πλατεία, αλλά και αν το έκανες θα ήσουν κρυμμένος πίσω από καμιά ελληνική σημαία.
  Είναι προφανές από τα σχόλια ότι όχι μόνο δεν έχετε πάρει χαμπάρι τίποτα ορισμένοι αλλά προσπαθείτε να ερμηνεύσεται και τα γεγονότα.
  Τις δε σημαίες που υποκριτικά σηκώνουν κάποιοι σήμερα για το δήθεν κατοχικό μνημόνιο τις είχαν ξεχάσει πριν 2-3 χρόνια όταν η χώρα σε επίπεδο διαφθοράς κατατάσσονταν από την Διεθνή Διαφάνεια λίγο πάνω από τη Σομαλία.Τις σηκώνατε μόνο στις εθνικές εορτές υποκριτές και τώρα ονειρεύεσται πτώση του Παπανδρέου για να έρθει ο εκλεκτός σας να εφαρμόσει(άκουσον-άκουσον) το Ζάπειο 2!
  Είμαι κάθε μέρα το απόγευμα στην πλατεία της περιοχής μου.
  Έχω άποψη.
  Μάλλον άλλοι έχετε πάρει διαζύγιο από τον ζωντανό διάλογο και την άλλη άποψη που πρέπει να γίνεται σεβαστή όπως συμβαίνει στις γεμάτες πολιτισμό συζητήσεις στις πλατείες των ονείρων για μιά άλλη Ελλάδα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ tiramola 05/06/2011 03:11:04

   Μαζί με την Αφροδίτη Αλ Σαλέχ κι εσύ στις πλατείες για να διώξετε το Μνημόνιο που εσείς φέρατε; Χαχα! Πλάκα έχετε. Ευτυχώς που λες κάτι τέτοια και ρίχνεις τη μάσκα του δήθεν "ανεξάρτητου" σχολιαστή.

   Θα σας γυρίσει μπούμεραγκ όμως το νεοταξικό κολπάκι με τις πλατείες, διότι αυτή τη φορά δεν θα μπορέσετε να το ελέγξετε. Ο κόσμος που θα κατέβει (κι εγώ μαζί, φυσικά, και άσε τις εξυπνάδες), κατεβαίνει ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΝΙΞΕΙ και θα σας πνίξει.

   Όσες φορές κάνετε το λάθος να επενδύετε στον έλεγχο του κόσμου για να δώσετε επίφαση δημοκρατικότητας στις δικτατορικές επιλογές σας, ξεχνάτε ότι υπάρχει ο κίνδυνος, ο κόσμος να σας πάρει χαμπάρι. Όπως τότε με το σχέδιο Ανάν, που σας γύρισε μπούμεραγκ η ιστορία με τα δημοψηφίσματα που πήγατε να στήσετε.

 20. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/06/2011 18:44:15

  Απο ολα αυτα μου αρκει οτι κατατασσει οσους εκαναν το Δεκεμβρη 2008 στους κακους.Δεν εχει σημασια και αν πιστευει και οτι τον εκαναν alien απο το διαστημα.Αυτοι που πραγματι τον εκαναν θα τον υπερασπισθουν και ετσι θα ξεχωρισουν.
  Δεκεμβρης και λαθρομεταναστευση αρκουν για το διαχωρισμο απο ολη την αριστερα που θα προσπαθησει να οικειοποιηθει τις συγκεντρωσεις.
  Γιατι αυτοι θα ειναι οι αντιπαλοι στο Συνταγμα και αλλου.

 21. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 04/06/2011 19:35:35

  ΕΥΓΕ ΕΠΩΝΥΜΕ!

  Το ΠΑΣΟΚ ονειρεύεται ότι θα οικειοποιηθει τους Έλληνες στις Πλατείες.
  Μερικούς παρακρατικούς φονιάδες μπορεί, τίποτα άλλο.

  Κομματάκια θα γίνουν! Αύριο κατεβαίνουν με πούλμαν, αεροπλάνα και πλοία από όλην Την Ελλάδα!

  ΨΕΜΑΤΑ ΠΑΠΑΤΖΗΔΩΝ την ΤΡΙΕΤΙΑ 2009 - 2011:

  Γιώργος Παπανδρέου
  Αν μειώσουμε τους μισθούς θα παγώσουμε την αγορά,
  αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη.
  (στους έξι μήνες κυβέρνησης μείωσε και μισθούς και συντάξεις, με χαμηλή εώς ανύπαρκτη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, ενώ την ίδια ώρα έβγαζε λόγους περί Τιτανικού κάνοντας τα spreads να «αφηνιάζουν»!)

  Γιώργος Παπακωνσταντίνου (τελειωμένος βέβαια, αναλαμβάνει ο ΓΑΠ το Οικονομικών, σε λίγο θα κάνει και εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς)

  Δεν θα κερδίσει η ελληνική οικονομία από μια αύξηση του ΦΠΑ, άρα δεν είναι κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε.
  (τα νούμερα μιλάνε μόνα τους: αύξηση ΦΠΑ από 4,5 σε 5, από 9 σε 10, από 19 σε 21 και έπεται συνέχεια…)

  Γιώργος Παπανδρέου
  Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι το πρόβλημα για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
  (είπε λίγο καιρό μετά: «η βιωσιμότητα περνά και από την αύξηση των ορίων ηλικίας»)

  Γιώργος Παπακωνσταντίνου
  Αν χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα, θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει
  (τα νέα μέτρα ανακοινώνονται τη Δευτέρα και ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι στη θέση του παρ’ ότι αποτυχημένος)

  Γιώργος Παπακωνσταντίνου
  Είναι εξασφαλισμένες όλες οι δόσεις
  (θρίλερ προηγήθηκε τις τελευταίες ημέρες για το αν πάρουν την πέμπτη δόση, τελικά αν γίνει αυτό θα είναι επειδή θα επιβάλλει νέα μέτρα)

  Γιώργος Παπακωνσταντίνου
  Οι φήμες προέρχονται από αυτούς που δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η Ευρωζώνη. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν επενδύσει σε αυτή την κατεύθυνση.
  (όπως η επίτροπος της Ελλάδας κα Μαρία Δαμανάκη ας πούμε...)

  Γιώργος Παπακωνσταντίνου
  Θα βγούμε στις αγορές μέχρι το τέλος του 2011
  (αντί για να βγούμε στις αγορές μπαίνουμε βαθύτερα στο τούνελ της ύφεσης, ενώ τα spreads σπάνε με ξέφρενο ρυθμό το ένα ρεκόρ μετά το άλλο)

  Γιώργος Παπακωνσταντίνου
  «Θα πάω στις Βρυξέλλες, θα μείνω στις Βρυξέλλες, θα πιάσω διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, θα δουλέψω στην Ευρωβουλή. Ούτε εισιτήριο επιστροφής υπάρχει»
  (αυτή τη δήλωση την έκανε όταν εξελέγη ευρωβουλευτής και δεν έμεινε στις Βρυξέλλες ούτε έξι μήνες)

  Γιώργος Παπακωνσταντίνου
  «Δεν θα πάμε στο ΔΝΤ, μας στηρίζει η Ε.Ε.».
  (πήγαμε μετά Βαΐων και κλάδων, ενώ ο Στρος-Καν επιβεβαίωσε πως την ώρα που γινόταν αυτή η δήλωση η κυβέρνηση διαπραγματευόταν ήδη την είσοδό μας στο ΔΝΤ)

  Γιώργος Παπακωνσταντίνου
  «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα».
  (πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις ο λαός θα πληρώσει τη λυπητερή!)

  Γιώργος Παπακωνσταντίνου
  «Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις ή να αυξάνουμε τη φορολογία».

 22. moikanos avatar
  moikanos 04/06/2011 20:06:27

  κύριε admin
  Βγάλαν και βιντεάκι για τους 20 μήνες ΠΑΣΟΚ.
  δείτε το με άδειο στομάχι γιατί εμένα ...με χάλασε!
  http://www.youtube.com/watch?v=Rb5E-qCQR7Q&feature=player_embedded#at=127

 23. drider avatar
  drider 04/06/2011 20:08:21

  Τί έγινε βρε παιδιά; Γιατί τα bold και τα italics; Κατεβάζετε ψηφίσματα και στο antinews;

  • drider avatar
   drider @ drider 04/06/2011 20:08:50

   Ωχ, αλλάξατε τα defaults...

 24. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 04/06/2011 20:17:00

  Μαργαριτάρια από τις λαϊκές συνελεύσεις της κομμούνας του Συντάγματος
  dexi extrem
  Από τα πρακτικά που κρατάει κάποιος αμόρφωτος:

  Αχμέτ [Ο Άχμετ όπως λέει και τ' ονομά του είναι αυτόχθονας Έλληνας που διαμαρτύρεται αγανακτισμένος επειδή οι πατριώτες του πολιτικοί έφαγαν τα λεφτά του και της οικογένειάς του] - Γύρο [τι γύρο; μερίδα ή πίτα;] μας συμβαίνουν πολλά πράγματα , πώς θέλουν να λειτουργήσουμε στο δρόμο?
  Ο Αριστοτέλης είπε ¨είμαστε πολιτικά όντα και οφείλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά ¨ . Θέλουμε άμεση δημοκρατία με εναλλαγή ρόλων, όχι μόνο τον καημό μας να πούμε αλλά και ΠΟΛΙΤΙΚΗ να κάνουμε [έτοιμος και να μας κυβερνήσει ο Αχμέτ].

  Άλλος - Πάει να προκύψη [Γραμματική της δεκαετίας του 70 όταν η κατάληξη στα ρήματα γραφόταν ακόμα με -η] μια νέα πολιτική αντίθετα απο τους φασίστες και ρατσιστές [ατάκες ακομμάτιστες από αγανακτισμένο... κομμούνι] ας καταργήσουμε λοιπόν και εμείς τη σημαία μας [υποθέτω ότι δεν μιλάει για την ελληνική αλλά για την κόκκινη κομματική σημαία που κρατάει αλλά παροτρύνει τους άλλους να την καταργήσουν] και να κάνουμε μια ομάδα εργασίας ενάντια στο ρόλο τον δημοσιογράφων και της αντιπληροφόρησης ενάντια στα μέσα .

  Αλί [κι άλλος αυτόχθονας αγανακτισμένος Έλληνας...] - Μας λένε ότι όλα καταρρέουν, χρεοκοπούμε όλα θα διαλυθούνε εμείς θα πρέπει να μείνουμε εδώ να είναι στοίχημα να μείνουμε εδώ [μην αγχώνεσαι μεγάλε... όποιος προσπαθήσει να σε διώξει θα έχει να κάνει με τον Ραγκούση]!
  Στην Αίγυπτο κάνουν εξέγερση και εμείς εδώ κάνουμε ψυχανάλυση για το πού πάμε , πού θα φτάσουμε. Θα πρέπει να μπεί ένα τέλος στο αντικαπιταλιστικό σύστημα [ρε μάλλον δικός μας είναι ο Αλί... ακροδεξιός-φασίστας... αφού θέλει να βάλει τέλος στο ΑΝΤΙκαπιταλιστικό σύστημα μάλλον είναι υπερ του καπιταλιστικού συστήματος] και με οργάνωση να μείνουμε εδώ και αύριο και μεθαύριο να κάνουμε την πλατεία πλατεία δημιουργηκότητας .

  Άλλος - Θέλω νάκούσω συγκεκριμένες ιδέες , π.χ να επιστραφο΄τν οι τόκοι των ασφαλιστικών ταμείων , έχουν χαντακώσει την κλωστοϋφαντουργία στη Βέροια τα έχουν κλέισει όλα ,να γίνουν καταλήψεις στα κλειστά εργοστάσια το θέμα της ανακύκλωσης δεν υπάρχει όφελος για τα απόβλητα αν δεν υπάρχει ο σώστος τρόπος ανακύκλωσης και οι εργαζόμενοι να πέρνουν επίδομα . Ανακύκλωση με συμμετοχή του δημοσίου
  [όσοι ανακυκλώνουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι...].

  Κάτι καινούριο πάει να γεννηθεί μην αφήσουμε τη δικτατορία των συμβόλων να το διαλύσουν!

  Άλλος - Ήμουν στη στη συνέλευση του Πολυτεχνίου είμαι συγκινημένος που είμαι εδώ.
  Άλλος - Να φύγει ο Γιωργάκης και το σάπιο του σύστημα [ο μόνος σοβαρός εκεί μέσα :))]

  - Να φύγει η χούντα του μνημονίου και το ΔΝΤ από τη χώρα και όλο τον κόσμο, ΔΕΝ πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ φόρο!

  Άλλος - Χρειαζόμαστε οργάνωση camping κλπ. [ο λαός απαιτεί: πισίνα και αμμουδιά ΤΩΡΑ στο Σύνταγμα]

  Άλλος - Χθες παρατηρήθηκαν άτομα ¨μαστουρωμένοι¨ ας ξενερώσουν και μετά ας έρθουν [ασχολίαστο]

  Αποστόλης Κοκκινοπουλος [όνομα και πράμα όπως θα δείτε...] - Λεγόμενοι αντίπερη όχθη κατα ταρζαν και άλλον δημοσιογράφων . Την ομάδα ξίφους με τους κουκουλοφόρους [Τι λέει το άτομο;;;; Μάλλον αυτός είναι ο μαστουρωμένος για το οποίο μιλούσε ο προηγούμενος] . Οσο για την Αλεκα απ' όπου προέρχομαι την αποκηρύσω γιατί μου δημιουργεί άγχος [Μαστουρωμένος με φούντα ή κόκα; τι λέτε;]. Μπορεί να γίνει ταξικός , νάγιάσει το χέρι του Κουφοντίνα για αυτά που πρόλαβε να κάνει [ακομμάτιστος κι αυτός...].

  Άλλος - Στην Ταχρίρ κατάφεραν κάτι μεγαλειώδες . Σχολές , γειτωνιές , χώρους εργασίας να κάνουμε ένα κίνημα -ξεσηκωμό με απεργία

  h**p://real-democracy.gr/el/node/179

 25. φοβερό αστροπελέκι avatar
  φοβερό αστροπελέκι 04/06/2011 21:20:13

  Αλλενάκι, θα σου ΄λεγα καμιά κουβέντα, αλλά φοβάμαι μην τη γράψω ανορθώγραφα.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ φοβερό αστροπελέκι 04/06/2011 22:06:29

   Γιατί Αστροπελέκι, χιούμορ δεν έχεις;

   Ο σχολιασμός σε [ ] ειναι του dexi extrem πάντως.

   ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ ΣΟΥ ΟΦΕΙΛΩ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ!

   GE GE?

 26. Θετταλός avatar
  Θετταλός 04/06/2011 21:20:39

  Ψαρεύοντας στο 2004 βρήκα τα ακόλουθα μαργαριτάρια εξαιρετικά αφιερωμένα στην "Αντινεοταξική αυτοσυνειδησία" του κύριου άρθρου, που θα μπορούσε να έχει και ως τίτλο αντινεοπεοχίτικη αυτοσυνειδησία.

  Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε χθες την ευθύνη να φέρει το ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή, διακήρυξε το όραμά του για τη νέα Ελλάδα, και το Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ομόφωνα και με πανηγυρικό τρόπο τον ανακήρυξε υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος.
  Μιλώντας μπροστά σε ένα ακροατήριο που δεν ήθελε και πολύ για να τον χειροκροτήσει, ο αυριανός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και τόνισε την ανάγκη το κόμμα να περάσει στη νέα εποχή για να μπορέσει να απαντήσει θετικά στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο και η χώρα.

  Όμως προειδοποιώ την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης, η νέα εποχή δεν είναι εποχή εξεύρεσης εξιλαστήριων θυμάτων, είναι εποχή ανατροπών. Και η Νέα Δημοκρατία παραμένει κολλημένη στον 20ο αιώνα. Εμείς είμαστε το κόμμα της νέας εποχής του 21ου αιώνα. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να γίνει το κόμμα της εναλλαγής ή έστω της παραλλαγής. Εμείς είμαστε το κίνημα της αλλαγής.

  Το ένα εκατομμύριο του λαού που πήγε και ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου αντανακλά αυτή την νομιμοποίηση της κοινωνίας και ταυτόχρονα την εντολή προς αυτόν να προχωρήσει στη νέα εποχή με την νεωτερικότητα και τα ξαφνιάσματα τα οποία έχει.

  • Θετταλός avatar
   Θετταλός @ Θετταλός 04/06/2011 21:43:19

   "αντινεοεποχίτικη αυτοσυνειδησία" sorry

 27. mymoodgm avatar
  mymoodgm 04/06/2011 22:05:16

  Η πρώτη φορά που σε κείμενο στο ANTINEWS θα πω πως υποκλίνομαι!!! Συγχαρητήρια Επώνυμε!!! Για να γραφούν αυτά και με τόση τάξη θέλει πολλά χρόνια μελέτης, πολλή περισσότερη γνώση αποκτηθείσα μέσω του συστήματος παιδείας να πεταχθεί στα σκουπίδια, και κυρίως κριτική ματιά πέρα απο τις μάντρες της μετανεωτερικότητας που χτίσανε τριγύρω μας! Δυστυχώς πολλοί λίγοι θα καταλάβουν τι εννοείς και αυτό φαίνεται στα σχόλια που ακολουθούν χωρίς να υποτιμώ κανέναν. Αλλά επειδή όπου ο Θεός χτίζει εκκλησιά πάει ο διάολος απο δίπλα και κτίζει παρεκκλήσι, όλα στο τέλος μοιάζουν νάναι του Θεού!!! Συμφωνώ απόλυτα κι επαυξάνω ότι πρωτίστως χρειαζόμαστε αντινεοταξική αυτοσυνειδησία για να έρθει στο κατόπιν και το όραμα!! Αυτην όμως την αυτοσυνειδησία δυστυχώς δεν μπορούμε να την αποκτήσουμε χωρίς την ιστορική γνώση του τι πάει να πει αυτό που γράφεις περι αναβίωσης της "βυζαντινής" αυτοκρατορίας και το ξεστράτισμα προς το παρεκκλήσι του διαβόλου που έστησαν οι κοραήδες και λοιποί φράγκοι στους αγνούς(;) πολεμιστές του 21 και μετά!!! Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία σίγουρα, αλλά απαιτείται επειγόντως αντινεοταξική ταυτότητα αυτοσυνειδησίας και αμέσως μετά όραμα!! Εύγε με έκανες χαρούμενο γιατί επιτέλους άκουσα δημοσίως και κάτι που ως τρελός μονολογώ εδώ και χρόνια!!!

 28. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 04/06/2011 22:17:01

  Eπώνυμε για σένα... special αφιερωμένο...
  από το ιστολόγιο Ακρίτας-Η ιστορία της Μακεδονίας, το είχε και το Αντίβαρο.

  ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ
  Ο Αντώνης Λιάκος υποστηρίζει ότι η Ιστορία τίθεται στην υπηρεσία των ιδεολογιών, και αυτή είναι η κοινωνική σημασία της στο μέτρο που οι ιδεολογίες γράφουν με τη σειρά τους τη συνέχεια της Ιστορίας, καθοδηγώντας τις πράξεις των ανθρώπων. Και συμπεραίνει ότι έτσι εξηγείται γιατί επιχειρείται συχνά το ξαναγράψιμο της Ιστορίας όταν το προϊόν της ιστορικής έρευνας και η αποδεκτή «ιστορική αλήθεια» δεν εξυπηρετούν επαρ­κώς την ιδεολογία που τα αξιοποιεί(«Πως το παρελθόν γίνεται ιστορία», σελ 44,50, 178). Ακολουθώντας τον συλλογισμό του, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια και μετά την κατάρρευση της σοβιετομαρξιστικής ουτοπικής ιδεολογίας, η ιδεολογία που κυριολεκτικά έχει σαρώσει την Ελληνική κοινωνία σε ότι αφορά τις κοινωνικές και ιστορικές επιστήμες, είναι ο εθνομηδενιστικός μεταμοντερνισμός.

  Ο εθνομηδενισμός είναι η ιδεολογική στάση της ολοκληρωτικής απόρριψης των αντίθετων ως προς τις νεωτερικές/μετανεωτερικές απόψεις σε ότι αφορά την γενεαλογία του εθνικισμού και του Έθνους, και κωδικοποιείται σε μία ιδεολογία που αναγορεύει σε ηθικό και πρακτικό καθήκον την προώθηση αυτού του αρνητισμού σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και νομοθετικής ζωής της Ελλάδος αλλά και της φιλοσοφίας του Ελληνισμού ή Ελληνικότητας. Ο εθνομηδενισμός χρησιμοποιεί μια «επιστημονική μεθοδολογία», μέσω της οποίας έχει ήδη προκατασκευάσει συμπεράσματα, τα οποία προσπαθεί να τα τεκμηριώσει μέσω της έρευνάς του. Οι περισσότεροι το κάνουν αυτό, δομούν το υλικό της έρευνάς τους σύμφωνα με τα πιστεύω τους επάνω στο θέμα. Έτσι, οι περισσότερες μελέτες, εθνομηδενιστών επιστημόνων, δεν πείθουν πλέον γιατί, προσπαθούν να οδηγήσουν σε προαποφασισμένα συμπεράσματα. Αυτή η «επιστημονική μεθοδολογία» είναι ο σχετικιστικός μεταμοντερνισμός.

  Ο μεταμοντερνισμός, οδηγεί σε μια συνειδητή παιγνιότητα και αυθαιρεσία της γλώσσας, η οποία βρίθει από λογοπαίγνια και μεταφορές, ασάφειες και διαφορετικές έννοιες συνδεδεμένες μεταξύ τους με υπόρρητες μεταμοντέρνες αποχρώσεις, με αποτέλεσμα το ατέλειωτο παιχνίδι των σημασιών να αρχίζει στο εσωτερικό του ίδιου του κειμένου. Στην πράξη όμως, ακόμα και οι πιο ακραίοι αποδομιστές δεν δέχονται ότι οι θεωρίες τους μπορούν πραγματικά να εφαρμοστούν στο δικό τους έργο. Αντίθετα, επιθυμούν να διατηρούν τη συγγραφική τους ταυτότητα και τον έλεγχο των ερμηνειών στις οποίες υπόκεινται τα δικά τους κείμενα. Όταν χρησιμοποιούν τη δική τους ορολογία, προβάλλουν απόλυτη αξίωση στην ανάπτυξη μιας επιστημονικής μεθόδου ανάλυσης των κειμένων, για την οποία πιστεύουν ότι έχει μεγαλύτερη εγκυρότητα από άλλες μεθόδους(Έβανς:254). Στην πράξη όμως, τίποτε απ' όλα αυτά δεν εμποδίζει κανένα να εφαρμόσει στους μεταμοντέρνους συγγραφείς τις ίδιες έννοιες και μεθόδους που και οι ίδιοι εφαρμόζουν στους άλλους. Άπαξ και ανοίξει η πνευματική πύλη προς τον καθολικό σχετικισμό, δεν μπορεί να κλείσει ξανά προς όφελος της μιας προνομιούχας θεωρίας έναντι της άλλης.

  Κατά κανόνα, οι μεταμοντέρνοι θεωρούν ότι ανήκουν στην πολιτική αριστερά(Έβανς:254, Σοκάλ/1998:198). Ισχυρίζονται δε ότι η απελευθέρωση από τους περιοριστικούς φραγμούς του αντικειμενικού γεγονότος θα καταστήσει την ιστορία πιο δημοκρατική, πιο σκεπτικιστική και πιο ανεκτική. Ο μεταμοντέρνος σχετικισμός συνοδεύτηκε από την πολυπολιτισμικότητα, την πολιτική ιδέα ότι διαφορετικές και μη προνομιούχες πολιτισμικές ομάδες της κοινωνίας έχουν εξίσου έγκυρες προοπτικές στην ιστορική αλήθεια, οι οποίες πρέπει να υποστηριχτούν με οποιοδήποτε τρόπο προκειμένου να ενισχυθούν απέναντι στην επικρατούσα αντίληψη της ιστορικής αλήθειας που πρεσβεύει η πλειοψηφούσα ελίτ. Αν όμως τα μόνα κριτήρια που έχουμε για να προτιμήσουμε μια θεώρηση ή ερμηνεία του παρελθόντος έναντι κάποιας άλλης είναι αισθητικά, σεξιστικά, ηθικά ή πολιτικά, αν η πειστικότητα μιας ιστορικής ερμηνείας είναι απλώς ζήτημα της εξουσίας που κατέχουν οι υποστηρικτές της στην κοινωνία και στους κόλπους του ιστορικού επαγγέλματος, τότε κάθε άλλο παρά συνάγεται ότι η ιστορία πρέπει αναγκαστικά να είναι ένα δημοκρατικό, ανεκτικό ή σκεπτικιστικό εγχείρημα, ή ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να ευνοεί τους πολιτικά ή πολιτισμικά μειονεκτούντες. Η ιστορία ως ιστορία μπορεί εξίσου να είναι ένα φασιστικό ή σταλινικό εγχείρημα, μπορεί να απεικονίζει το παρελθόν με γνώμονα τον αγώνα των διαφορετικών φυλών για την επιβίωση του ισχυρότερου ή την αναπόφευκτη πρόοδο προς τη σταλινική ουτοπία, όπως έκανε τη δεκαετία του '30, χωρίς το φόβο ότι πέφτει σε αντιφάσεις άλλες από ηθικές, αισθητικές, ή πολιτικές. Στην προκειμένη περίπτωση, η ιστορική σύγκρουση ουσιαστικά υποβιβάζεται σε ηθική ή πολιτική διαμάχη. Επομένως, ο μεταμοντερνισμός επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να αποκρύψει, να διαστρεβλώσει ή να καλύψει το παρελθόν ενώ και διαχωριστική γραμμή που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σε όλα αυτά και στη θεμιτή μεθερμηνεία είναι ανύπαρκτη.

  Οι μεταμοντέρνοι υποστηρίζουν –πολλές φορές αυταρχικά- ότι καμία ιστορική αφήγηση δεν μπορεί να θεωρηθεί γνήσια, διότι οι συγγραφείς πάντοτε έχουν πολιτικά κί­νητρα, είτε το γνωρίζουν είτε όχι. Οι μεταμοντερνιστές, εν ολίγοις, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Κάθε ισχυρισμός είναι ύποπτος, ειδικότερα εάν γίνεται γενικά αποδεκτός ως αληθινός. Τα κίνητρα κάθε ιστορικού πρέπει επομένως να εξετάζονται λεπτομε­ρώς, εκτός από εκείνα των ίδιων των μεταμοντερνιστών.(Λέφκοβιτς:13)

  Κύριος στόχος λοιπόν των μεταμοντέρνων είναι οι λεγόμενοι «μη μεταμοντέρνοι» και οι θεωρίες τους. Μη μεταμοντέρνες θεωρίες, είναι αυτές του μοντερνισμού/νεωτερικότητας, διαχρονικότητας, αρχεγονισμού, εθνοσυμβολισμού, ιστορικιστικού εμπειρισμού, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεργάζονται, θετικά αλληλοκρίνονται και αλληλοσυμπληρώνονται, να μαθαίνουν από τις αδυναμίες τους, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται.

  Ο Ελληνικός μεταμοντερνισμός, είναι ακραίος και αντιρρεαλιστικός, υποστηρίζει την ιδέα ότι τα γεγονότα δεν είναι τίποτε περισσότερο από απόψεις, ότι η αντικειμενικότητα είναι αδύ­νατη και ότι δεν υπάρχει η αλήθεια παρά μόνο η άποψη της πλειο­ψηφίας, ή μια κυρίαρχη παραδοχή, σε όλα τα πεδία επιστημονικής έρευνας. Για αυτό μόνιμος στόχος του είναι η αντίθετη γνώμη. Διευκρινίζω ότι ο εθνομηδενιστικός μεταμοντερνισμός, χρησιμοποιεί τις νεωτερικές απόψεις, αλλά μόνο εκείνες τις οποίες είναι εκμεταλλεύσιμες σε ότι αφορά τον προκατασκευασμένο συμπέρασμά του.

  Ίσως το πιο κραυγαλέο παράδειγμα του μεταμοντέρνου σχετικισμού είναι η πλήρης άρνηση του στην ανάλυση των όρων μιας γλωσσικής δομής όπως διατυπώνεται στα λεξικά. Στις μη μεταμοντέρνες αναλύσεις, θα δεις ότι όλες ξεκινούν από το βασικό όργανο έρευνας και μελέτης, όταν θέλουν να αναλύσουν μία λέξη, το οποίο είναι το λεξικό. Ο Anthony Smith στο «Nationalism» αλλά και στο «The Ethnic origin of the nations», ο Steve Fenton στο «Ethnicity», η Jackson Preece στο «Minority Rights» χρησιμοποιούν το λεξικό της Οξφόρδης ή και το Lidell & Scott στις αναλύσεις τους, προκειμένου να δώσουν την λεξικογραφική ερμηνεία της λέξης που θέλουν να αναλύσουν και να την διευρύνουν. Αντίθετα οι μεταμοντέρνοι επικεντρώνουν από την αρχή τις αναλύσεις τους στην δομή και στο αφηρημένο, το οποίο συνήθως είναι μεταφορά από ξένες αναλύσεις, οι οποίες ελάχιστα ως καθόλου δεν έχουν μελετήσει την Ελληνική ιστορία, κοινωνία και διαχρονία και όσες φορές το έχουν κάνει είναι εσφαλμένες, ενώ πολλές φορές ακόμα και η μετάφραση που κάνουν είναι συνήθως αλλαγμένη από αυτήν του αρχικού κειμένου. Σύνηθες είναι το φαινόμενο η αλλοίωση των αγγλικών όρων nationality και nation, τις οποίες τις μεταφράζουν ως εθνότητα ή ακόμα και η ερμηνεία της ελληνογενούς λέξης ethnicity.

  Άλλο παράδειγμα του μεταμοντέρνου σχετικισμού είναι η χρήση των πηγών και της βιβλιογραφίας. Οι μεταμοντέρνοι σαν μία πιστή ομάδα, χρησιμοποιούν ο ένας τον άλλον σαν πηγή, με αποτέλεσμα ο μη συνειδητοποιημένος αναγνώστης να μην αντιλαμβάνεται την παγίδα στην οποία έχει πέσει.

  Συνοπτικά :
  Οι μη μεταμοντέρνες αντιλήψεις δί­νουν έμφαση στην διαχρονικότητα και στην ιστορικότητα, εις βάρος πολλές φορές της συγχρονικότητας/σύμπτωση (ή συγχρονότητας, ή συγχρονιστικότητας) ο μεταμοντερνισμός δίνει έμφαση στην συγχρονία, επιθυμώντας να εξαλείψει τους οποιουσδήποτε δεσμούς με την διαχρονία ενώ την ιστορικότητα την θεωρεί ως προκατειλημμένη μιας και δεν γράφτηκε από αυτόν.
  Οι μη μεταμοντέρνες αντιλήψεις εμφο­ρούνται από την αντίληψη της γραμ­μικής Ιστορικής εξέλιξης, ενώ ο μεταμοντερνισμός χαρακτηρίζεται από μία στατική και ανιστορική, ανθιστορική αντίληψης για την γλώσσα.
  Οι μη μεταμοντέρνες θεωρίες αναγνωρίζουν την προτεραιότητα στον γραπτό λόγο, ενώ ο μεταμοντερνισμός στον προφο­ρικό.
  Οι μη μεταμοντέρνοι έχουν ως ιδανικό του τον ορθό αλλά και τον κριτικό λόγο, και επομένως την αιτιοκρατική αντίληψη και την έννοια των (οιονεί «φυσικών») νόμων, ενώ ο μεταμοντερνισμός τον αποτελεσμα­τικό λόγο και επομένως την σχετικι­στική αντίληψη και την έννοια της χρηστικότητας/λειτουργικότητας.
  Τις μη μεταμοντέρνες σκέψεις τις απασχολούν η ιστορία των εθνικών ομάδων, εθνών, γλωσσολογικών εννοιών και οι συγκεκριμένες σχέσεις μεταξύ τους, την στιγμή πού ο μεταμοντερνισμός στρέφει την προσοχή του σε αφηρημένες, υπερεθνικές, και «κα­θολικές» δομές.
  Οι μη μεταμοντέρνες θεωρίες δίνουν έμφαση στην ανάλυση των όρων μιας δομής (ιστορικής, γλωσσικής κλπ) καθ' εαυτούς, και επομένως στον ορισμό των εννοιών και συ­νακόλουθα στην ειδική ορολογία και τον επαγωγικό τρόπο σκέψης, ενώ ο μεταμοντερνισμός επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην δομή, το αφηρημένο όλον, που σύμφωνα με την ολι­στική του αντίληψη καθορίζει τα επί μέρους.
  Κριτήριο επιλογής των κειμένων στην μη μεταμοντέρνα διδασκαλία είναι η καταλληλότητα τους για την γλωσσι­κή διδασκαλία, την εθνική και ηθική διαπαιδαγώγηση και τέλος η αντοχή τους στον χρόνο. Αντίθετα, ο μεταμοντερνισμός αρέσκεται σε κείμενα μη επικεντρωμένα σε συγκεκριμένα συντακτικά ή γραμματικά φαινόμενα (τα όποια άλλωστε δεν δι­δάσκονται συστηματικά), και επίσης κείμενα χρηστικά (από διαφημίσεις μέχρι συνταγές μαγειρικής), ή ευχά­ριστα παραλογοτεχνικά προϊόντα μιας χρήσεως, συχνά συνοδευόμενα από εντυπωσιακή εικονογράφηση.
  Η μεταμοντέρνα σκέψη δίνει προτεραιότη­τα στην εικόνα, αφού τείνει να αντι­λαμβάνεται και να παρουσιάζει ακό­μα και τις λέξεις ως εικόνες, την στιγμή που η μη μεταμοντέρνα δι­δασκαλία δίνει προτεραιότητα στην λογική ανάλυση των λέξεων «εις τα εξ ων συνετέθησαν».
  Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν είμαι κάποιος ειδικός, παρά ένας πολίτης που αναζητά και επιδιώκει να είναι ενημερωμένος. Είμαι απλά ένας Έλληνας, ένας πολίτης που ανήκει και ζει σε ένα χρεοκοπημένο κράτος, στο πιο διαφθαρμένο της Ευρώπης. Ένα κράτος όπου η πνευματική του ελίτ είναι αλωμένη από τις παραπάνω εθνομηδενιστικές γραμμές, οι οποίες κατασκεύασαν τον Έλληνα του 2011(να χρησιμοποιήσω και την δικιά τους ορολογία) και τις θεωρώ υπεύθυνες για το σημερινό χάλι. Άλλωστε εδώ και 2 χρόνια αυτές οι δυνάμεις αποσύρθηκαν διακριτικά από το προσκήνιο και δεν έχουν αρθρώσει ούτε ένα λόγο για το πώς η κοινωνία μας θα μπορέσει να βγει από το τέλμα που αυτοί την έριξαν. Διότι οι μεταμοντέρνοι επιτίθενται ή αρνούνται την Ελληνική κληρονομιά, εκμηδενίζουν τον ορθό λόγο και την επιστήμη δύο από τα μεγαλύτερα Ελληνικά επιτεύγματα(Thornton/2007:20).

  Βιβλιογραφία/Πηγές

  Alan Sokal & Jean Brichmont, «Fashionable Nonsense», 1998
  Perez Zagorin, «History, the Referent, and Narrative: Reflections on Postmodernism Now», 1999
  V.D. Davis/J. Heath/Bruce Thornton, «Bonfire of the Humanities», 2001
  Bruce Thornton, «Plagues of the mind», 1999
  Alan Sokal, «Beyond the Hoax», 2006
  Bruce Thornton, «Ελληνικοί τρόποι», 2007
  Ρίτσαρντ Έβανς, «Για την υπεράσπιση της ιστορίας», 2009
  Μαίρη Λέφκοβιτς, «Μαθήματα Ιστορίας», 2010
  Χρίστος Δάλκος, «Η ανάγκη υπέρβασης της νεωτερικής και μετανεωτερικής αντίληψης της γλώσσας και την διδασκαλία της», Νέος Ερμής ο Λόγιος, τεύχος 1.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ αλλενάκι 05/06/2011 03:26:00

   Εξαιρετικό κείμενο αλλενάκι και σε ευχαριστώ πολύ. Θα πήγαινα ακόμη ένα βήμα παραπέρα από το συνάκτη του κειμένου και θα έλεγα ότι όλα αυτά αφορούν τελικά όχι απλώς την ιστοριογραφία, αλλά την ίδια την εθνική μας συνείδηση. Τι είναι αυτό π.χ. που μας κάνει να θεωρούμε το Βυζάντιο ως ελληνικό; Απλώς η ιστοριογραφία; Όχι, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι η ίδια η εθνική μας συνείδηση. Το 1822 στο Σύνταγμα της Επιδαύρου οι Έλληνες είπαν ότι το νέο κράτος θα διέπεται από τους νόμους των "Χριστιανών ημών αυτοκρατόρων", ενώ ο στόχος του Υψηλάντη όταν ξεκίνησε την επάνάσταση από τη σημερινή Ρουμανία (που δεν είχε ΚΑΜΙΑ σχέση με το ελληνικό στοιχείο!) ήταν η κατάκτηση όλων των εδαφών στην πορεία του για την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης. Λοιπόν, οι επαναστατημένοι έβλεπαν τους εαυτούς τους ως φυσική συνέχεια του Βυζαντίου και αυτό δεν είναι ζήτημα ιστοριογραφίας. Έχει περάσει μέχρι σήμερα στο εθνικό μας DNA και οποιαδήποτε ιστοριογραφία το αρνηθεί θα είναι απλώς εσφαλμένη ιστοριογραφία.

   Αυτό ακριβώς όμως πήγε να μας αρνηθεί ο Λιάκος και οι συν αυτώ, όταν μας έλεγαν να μην έχουμε άποψη για τα ανοσιουργήματά τους διότι αυτά ήταν δουλειά, λέει, "των ιστορικών" και ταχα μ' δήθεν της "επιστήμης", τρομάρα τους, που προσβάλλουν και την έννοια της επιστήμης οι αμόρφωτοι! Πήγε δηλαδή να μας αρνηθεί, τελικά, το δικαίωμα στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό μέσω του δικαιώματος να αισθανόμαστε με θετικό τρόπο για την εθνική μας συλλογικότητα. Και το να αισθάνεσαι στοιχειωδώς θετικά για την εθνική σου συλλογικότητα είναι τελικά απαραίτητο στοιχείο του να ΕΙΣΑΙ εθνική συλλογικότητα, διότι χωρίς αυτό το συναίσθημα δεν έχεις λόγο να παραμένεις εθνική συλλογικότητα...

   Ήταν δηλαδή υπαρξιακός ο κίνδυνος που βιώσαμε και βιώνουμε με αυτούς τους ανθρώπους...

   Αλλά έχει ο Θεός και ευτυχώς μας προστάτεψε και μας προστατεύει...

 29. Απλός Πολίτης avatar
  Απλός Πολίτης 04/06/2011 23:55:19

  Τι έκανε ο Λαός μας τόσα χρόνια ; Δεν έβλεπε ; Το Σχέδιο τού Συστήματος ξεκίνησε από το 1981, θυμάστε, επί Ανδρέα Π. καταργήθηκε η μοιχεία, τον βόλευε εκείνη την εποχή, διάλυση τού Θεσμού τής Οικογένειας ηταν το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, το κέρατο σύννεφο. Μετά έβαλε την πολιτική στην Παιδεία, διέλυσαν και την Παιδεία τόσα χρόνια. Μετά έβαλε την πολιτική στην Υγεία, πάει και αυτή, την διέλυσαν. Έβαλαν και την πολιτική σε κάθε εργασία και έτσι πάντα χώριζα τον Λαό σε παρατάξεις. Ξύπνα Λαέ.

 30. dimis avatar
  dimis 05/06/2011 09:04:19

  Η Ελλάς με την ιστορία της και την γλώσσα της θα είναι πάντα εθνικό κράτος.Οι νεοταξίτες και οι δήθεν <> μου θυμίζουν τον αποδυναμωμένο ιό ενός εμβολίου που άλλο σκοπό έχει και άλλο εξυπηρετεί άθελα του.Ας προσέχανε.Όλα είναι θέμα επιλογής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.