#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/11/2013 21:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πουλάνε διαμερίσματα με 5.000 ευρώ !!!


Δραματικές επιπτώσεις στην περιουσία των Ελλήνων προκαλεί, τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη βουτιά στις αξίες των ακινήτων. Όπως γράφει σε ρεπορτάζ της η "Ημερησία" χιλιάδες διαμερίσματα και επαγγελματικοί χώροι που είχαν αγοραστεί πριν από μερικά χρόνια με τους κόπους μιας ζωής, σήμερα έχουν απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Ειδικά σε περιοχές του κέντρου, υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές οι οποίες μοιάζουν με «νεκροταφεία» διαμερισμάτων. Πολυκατοικίες έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί ή στην καλύτερη περίπτωση από τα συνολικά 20-30 διαμερίσματα να κατοικείται το 10%. Τα πωλητήρια έχουν πολλαπλασιαστεί με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν ακόμη και σε τιμές που προκαλούν σοκ.

Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, έχει «σπάσει» και το όριο των 10.000 ευρώ για την αγορά ενός σπιτιού και αυξάνονται οι αγγελίες για πωλήσεις ακόμη και κάτω από... 5.000 ευρώ! Δηλαδή τα ετήσια έσοδα από την ενοικίαση διαμερίσματος με 400 ευρώ τον μήνα. Ή ακόμη και το κόστος μηνιαίας μίσθωσης ενός πολυτελούς διαμερίσματος στα βόρεια προάστια. Ωστόσο, και για τόσο χαμηλές τιμές δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι καθώς τα συγκεκριμένα σπίτια μένουν απούλητα επί μήνες. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου σπίτια των 10.000 ευρώ βγαίνουν σε... προσφορά με μείωση τιμών 50%.

ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι το 2005 στα 100 ευρώ περιουσίας των Ελλήνων τα 85 είχαν επενδυθεί σε ακίνητα, 10 σε αποταμιεύσεις και 3,5 ευρώ σε μετοχές. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, το 2006, 80% των Ελλήνων είχε πρώτη κατοικία και σχεδόν ένας στους 5 είχε και δεύτερο, εξοχικό σπίτι. Σήμερα η ιδιοκατοίκηση έχει υποχωρήσει στο 75% εξαιτίας των μαζικών πωλήσεων ακινήτων και της επιστροφής στο νοίκι.Οι αγγελίες που ακολουθούν είναι πραγματικές, έχουν αλιευθεί από κτηματομεσιτικά γραφεία και καταγράφουν την δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πρόκειται για σπίτια 30 - 50 ετών τα οποία, πάντως, βρίσκονται σε καλή κατάσταση και με ελάχιστα χρήματα μπορούν να ανακαινιστούν. Σύμφωνα, λοιπόν, με σημερινές αγγελίες:

Στην Κυψέλη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 18 τ.μ. του 1970 με ανακαίνιση το 2008 έχει τιμή 4.800 ευρώ.
Στο Παγκράτι, γκαρσονιέρα 25 τ.μ. με φυσικό αέριο σε ανακαινισμένη. πολυκατοικία δίνεται 5.500 ευρώ ή 220 ευρώ/τ.μ. αλλά από τον Μάιο είναι απούλητη.
Στην Πλατεία Αμερικής, διαμερίσμα 23 τ.μ. προσφέρεται από τον Ιανουάριο αντί 5.000 ευρώ.
Στην οδό Αγίου Μελετίου, διαμέρισμα 38 τ.μ. με κήπο 65 τ.μ. σε κακλή κατάσταση προσφέρεται από τον Φεβρουάριο αντί 7.500 ευρώ ή 197 ευρώ/τ.μ.
Στο Νέο Κόσμο, σε ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 26 τ.μ. έγινε μείωση 2.000 ευρώ και πωλείται 6.000 ευρώ
Στη Νεάπολη, υπόγειο διαμέρισμα 53 τ.μ. με αποθήκη πωλείται 10.000 ευρώ έχοντας μειωθεί πρόσφατα κατά 5.000 ευρώ.
Εκπτωση 10.000 ευρώ έγινε σε στούντιο 5ου ορόφου 15 τ.μ. στους Αμπελόκηπους, κατασκευής 1977 και πωλείται 10.000 ευρώ.
Στην Κυψέλη, στούντιο/γκαρσονιέρα υπερυψωμένου ισογείου με δρίυνο πάτωμα, πωλείται 8.000 ευρώ
Γκαρσονιέρα 7ου ορόφου 12 τ.μ. στην Πλατεία Αττικής πωλείται 6.500 ευρώ.
Διαμέρισμα 55 τ.μ. στα Χανιά, κατασκευής 1965 πωλείται 5.000 ευρώ.

ΠΟΙΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ

Οι ιδιοκτήτες που πουλάνε είναι κατά κύριο λόγο Ελληνες που αγόρασαν σπίτια τη δεκαετία του '70. Πρόκειται κυρίως για τα πρώτα φοιτητικά διαμερίσματα ή τα σπίτια όσων ήρθαν από την επαρχία για να βρουν δουλειά στην Αθήνα και αγόρασαν στις καινούργιες τότε πολυκατοικίες.

Αφού έμειναν σ' αυτά για αρκετά χρόνια στη συνέχεια μετακόμισαν σε άλλες περιοχές της Αττικής και ενοικίασαν τα πρώτα σπίτια. Ενοικιαστές ήταν αφενός το δεύτερο κύμα Ελλήνων από την επαρχία και αφετέρου οι χιλιάδες μετανάστες που ήθελαν ένα φθηνό σπίτι για να μείνουν τα πρώτα χρόνια ενώ στη συνέχεια πολλοί από αυτούς έγιναν και ιδιοκτήτες. Η περιουσία αυτή ενοικιάζονταν και προσέφερε ένα καλό εισόδημα ενώ με την σχεδόν μηδενική φορολόγηση των ακινήτων μέχρι το 2009, έμεναν αρκετά χρήματα από τα ενοίκια.

Η δεύτερη κατηγορία πωλητών είναι οι ξένοι που πρόκοψαν στην Ελλάδα αλλά η κρίση και η ανεργία των τελευταίων ετών τους οδήγησε σε μαζική? μετανάστευση στην πατρίδα τους. Πουλάνε κι αυτοί όσο - όσο γκαρσονιέρες και δυάρια που αγόρασαν κατά κύριο λόγο στις φτωχές συνοικίες της Αθήνας.

«ΠΝΙΓΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ»


Και νεόδμητα κάτω του κόστους

Η μεγάλη κρίση στην κτηματαγορά έφερε χιλιάδες άδεια διαμερίσματα και μεγάλη υποχώρηση των τιμών. Στην πλήρη κατάρρευση συνέτεινε και η δραματική αύξηση της φορολογίας η οποία έχει οκταπλασιαστεί από το 2009 και μετά.

Με την επιβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ και του μόνιμου φόρου που έρχεται από το 2014, κανείς δεν θέλει να είναι πλέον ιδιοκτήτης σπιτιών που μένουν κλειστά και δεν προσφέρουν εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι στην τσιμπίδα του νέου φόρου πιάνονται και όσα διαμερίσματα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι η φορολόγηση γίνεται επί ανύπαρκτων αντικειμενικών αξιών.

Τα σπίτια που πωλούνται 5 και 10 χιλιάδες ευρώ έχουν μεγαλύτερη αξία για την εφορία και ο ιδιοκτήτης θα φορολογείται εσαεί για μια ανύπαρκτη περιουσία που δεν ενοικιάζεται και δεν πωλείται. Κι αν για πολλούς φαίνονται... ακραίες οι χαμηλές τιμές των σπιτιών, σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται πλέον και στα καινούργια.

Υπάρχουν περιοχές στην Αττική ή την επαρχία όπου η τιμή πώλησης ξεκινά κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ. Μάλιστα, πολλοί εργολάβοι οικοδομών, επισημαίνουν ότι αναγκάζονται να πωλούν ακόμη και κάτω από το κόστος το οποίο προσδιορίζουν, μαζί με την αξία του οικοπέδου στα 1.000 με 1.200 ευρώ/τ.μ.

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. easyrider avatar
  easyrider 30/11/2013 21:43:55

  Σε λίγο καιρό, αν συνεχιστεί το greecovery, τα ακίνητα θα χαρίζονται με πληρωμένο το φόρο μεταβίβασης και πάλι δεν θα βρίσκεται κάποιος να τα πάρει.

 2. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 30/11/2013 21:55:42

  Οι τιμές των διαμερισμάτων, ακόμα και τώρα, είναι εξαιρετικά υψηλές για αυτό που προσφέρουν (ζωή στην Καλκούτα της Ευρώπης), τρελές φορολογικές επιβαρύνσεις, συνεχή προβλήματα με τους άλλους συνιδιοκτήτες συν το ρίσκο να εγκατασταθεί δίπλα σου κανένα ούφο και να είσαι με τα χάπια όλη μέρα. 1000 φορές καλύτερα στο νοίκι, να σε παρακαλάνε οι ιδιοκτήτες και όποτε χαλάσει κανένας Νεάτερνταλ την γειτονιά ή την πολυκατοικία, σηκώνεσαι και φεύγεις και αφήνεις τα προβλήματα στους "ιδιοκτήτες" που δεν μπορούν να φύγουν. Ούτως ή άλλως "ιδιοκτήτης" με την έννοια που είχε κάποτε ο όρος δεν είναι πλέον κανείς. Όλοι πληρώνουν νοίκι στο κράτος. Και σε λίγο με τον Αλέξη που έρχεται θα γίνει και μεγαλύτερο. Ενώ τουλάχιστον με το νοίκι σε ιδιώτη έχεις και τους νόμους και την συμπάθεια των δικαστηριών με το μέρους σου.

  • κππ avatar
   κππ @ Μανώλης Πετράκης 01/12/2013 00:00:00

   +++!!!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Μανώλης Πετράκης 02/12/2013 10:04:50

   Υπό τις παρούσες συνθήκες έχεις και δίκιο και άδικο. Για φαντάσου έναν που δεν έχει σπίτι, είναι άνεργος και δεν έχει να πληρώσει το νοίκι. Τι θα κάνει αυτός ο άνθρωπος; Αν είχε καταφέρει να φτιάξει δικό του σπίτι, καλό κακό θα είχε τουλάχιστον να στεγαστεί έστω και χωρίς ρεύμα.
   Ναι δε συμφέρει το ακίνητο, ναι τα ακίνητα που περιγράφονται στην ανάρτηση είναι ήδη αποσβεσμένα και απαξιωμένα, ναι αξίζουν και δεν αξίζουν τα λεφτά τους, αλλά δεν ξέρεις τι θα γίνει σε 5-10 χρόνια.
   Πολλοί ιδιοκτήτες πλέον επισκευάζουν τα διαμερίσματα και τα κλείνουν διότι δε συμφέρουν.

 3. θηραία avatar
  θηραία 30/11/2013 22:53:58

  "το 2005 στα 100 ευρώ περιουσίας των Ελλήνων τα 85 είχαν επενδυθεί σε ακίνητα, 10 σε αποταμιεύσεις και 3,5 ευρώ σε μετοχές"

  ..'οπου, τις επενδύσεις σε μετοχές τις εξαφάνισε ο Σημίτης και
  σε αποταμιεύσεις οι Παπανδρέου-Βενιζέλος με το χαράτσι και τον υπεραυξημένο ΦΑΠ. Τώρα με τον νέο νόμο για τα ακίνητα θα εξαφανιστούν και οι επενδύσεις σε ακίνητα των μη υπερφορολογημένων κατά Στουρνάρα Ελλήνων...

  Κι έχουν το θράσσος να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε,
  όποιος έχει ακίνητα, δεν έχει πρόβλημα, να πουλήσει για να ξεχρεώσει τράπεζες και εφορίες.

  Κι έχουν το θράσσος να έχουν πολιτικές φιλοδοξίες για το μέλλον....

 4. helios avatar
  helios 30/11/2013 23:12:02

  Εναλλακτική πρόταση για την οικοδομή

  Συνέχεια ακούμε να δοθούν κίνητρα προκειμένου να πάρει μπρος η οικοδομή προκειμένου να δουλέψουν τα περίφημα 200 επαγγέλματα.

  Αναρωτιέμαι όμως σε μια χώρα που έχουν τσιμεντωθεί σχεδόν τα πάντα, σε μια χώρα που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια χώρα που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες απούλητα νεόδμητα ακίνητα, τι νόημα έχει λοιπόν να ξανά ακολουθήσουμε την έντονη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας εικοσαετίας που εκτός από την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα κραχ και μια φούσκα (αν δεν έχει ήδη συμβεί) στα πρότυπα της Ισπανίας;

  Εάν η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θέλει να έχει κάποιο μέλλον προκειμένου να δουλέψουν τα περίφημα 200 επαγγέλματα θα πρέπει να επικεντρωθεί τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια κυρίως σε ανακατασκευές, ανακαινίσεις, γκρέμισμα - κατεδάφιση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων κλπ..., με λίγα λόγια να ξανά φτιάξουμε τις πόλεις , τα χωριά και τα νησιά μας.

  Φαντασθείτε π.χ. μια υποβαθμισμένη περιοχή με 300 - 400 πολυκατοικίες να μετατραπεί - αναβαθμιστεί σε μια περιοχή με 100 - 150 πολυκατοικίες όπου θα ενσωματωθεί η αστική γεωργία, πάρκα, εγκατάσταση καινοτόμων επιχειρήσεων κλπ...

  Φανταστείτε π.χ. μια πολυκατοικία με 30 διαμερίσματα να μετατραπεί - αναβαθμιστεί σε μια πολυκατοικία με 10 διαμέρισμα όπου θα έχουν ενσωματωθεί όλες οι τελευταίες τεχνολογίες αναφορικά με την ενέργεια, άλλες πολυκατοικίες στην σειρά να γκρεμιστούν τελείως και στη θέση τους να εγκατασταθεί ένας οικολογικός skyscraper (http://www.worldchanging.com/billmcdonoughtower1.jpg ), και άλλες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες όπου οι φοιτητές κατά το χρόνο των σπουδών τους θα πλήρωναν ένα χαμηλό ενοίκιο ή σε hostels όπως συμβαίνει ήδη στη Βαρκελώνη και την Μαδρίτη για τουρίστες κυρίως νεότερης ηλικίας (και όχι μόνο) που δεν έχουν τα χρήματα ή δεν θέλουν να τα ξοδέψουν σε ξενοδοχεία.

  Για ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε κατασκευαστικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία (π.χ. www.karidis.com.au), στις Η.Π.Α., στην Ευρώπη κλπ... που με τη σειρά τους να προσέλκυαν Έλληνες ομογενείς (και όχι μόνο) που θα επένδυαν και θα αγόραζαν ακίνητα στις αναβαθμισμένες πλέον αυτές περιοχές.

  Στην Κρήτη ένας επιχειρηματίας μετέτρεψε έναν μικρό ακατοίκητο χωριό σε έναν πολυτελή ξενώνα όπου πολλοί συνταξιούχοι ευρωπαίοι περνάνε όχι μόνο τα καλοκαίρια τους αλλά και τον χειμώνα τους. Πόσα τέτοια χωριά υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κάτι ανάλογο;

  Στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας π.χ. στην Ομόνοια θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα σε επιχειρηματίες, συνεταιρισμούς κλπ... προκειμένου να μετατρέψουν πολυκατοικίες και κτίρια σε καταστήματα όπου θα πωλούνται προϊόντα απ΄ όλη την Ελλάδα, να δημιουργηθεί δηλαδή μια μικρή Ελλάδα - ένα ελληνικό μητροπολιτικό κέντρο στην καρδιά της πρωτεύουσας, ένα παράδειγμα - πρότυπο που θα μπορούσαν ακολουθήσουν και άλλες ελληνικές πόλεις.

  Εκατοντάδες τέτοια παραδείγματα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει οργάνωση, σχέδιο και πάνω απ΄ όλα όραμα που θα συνδέσει την οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα με την μετατροπή και διαχείριση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος ώστε να δουλέψουν πραγματικά και με όφελος τόσο για την κοινωνία όσο και για τον ίδιο τον κλάδο και την οικονομία τα περίφημα 200 επαγγέλματα.

 5. Magganas avatar
  Magganas 30/11/2013 23:14:16

  Επειδή λόγω επαγγέλματος έχω συμμετάσχει στην εκπόνηση πολύπλοκων μελετών ασφαλείας (σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο), έχω να σας πω ότι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ρόλο στην δραματική μείωση των τιμών των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας (και στα δυτικά προάστια) παίζει ρόλο η ύπαρξη εκεί των ΛΑΘΡΟμεταναστών.
  Πέραν της κρίσεως δηλαδή.

 6. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 30/11/2013 23:37:06

  Αυτη ειναι η μια πλευρα . Η αλλη πλευρα ειναι οτι πολλα απο τα διαμερισματα αυτα θελουν αρκετα χρηματα για να κατοικηθουν.Ολοι γνωριζουμε οτι κατι αντιστοιχο γινεται και στο εξωτερικο. Περιοχες τεως καλες εγιναν γκετο και τα διαμερισματα η ολο το ακινητο πωλουνται, γκρεμιζονται και ή ξανακτιζονται αν οι συνθηκες το επιτρεπουν ή περιμενουν την αναβαθμιση των περιοχων για να ανοικοδομηθουν. Νοτιο Σικαγο, Νεα Υορκη, Λονδινο , Βερολινο, Ναπολι, Κωνσταντινουπολις ειναι μερικα παραδειγματα. Αυτο βεβαια δεν δικαιολογει την εφορια σε τετοιου ειδους διαμερισματα. Αυτες οι στρεβλωσεις πρεπει να σταματησουν.

  • GLAD avatar
   GLAD @ Ρεαλιστης 01/12/2013 13:13:32

   Αν η -απαράδεκτη ούτως ή άλλως- φορολόγηση γινόταν επί πραγματικών αξιών , δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

 7. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 30/11/2013 23:42:20

  Συγνώμη αλλά αυτά δεν είναι ακίνητα.Είναι πλυσταριά και κοτέτσια τα οποία της εποχή της φούσκας των ακινήτων μετατράπηκαν σε οικίες απο εργολάβους αχόρταγους και μάλλον τα περισσότερα είναι απο αντιπαροχή.
  Θυμάμαι οταν εψαχνα σπίτι το 2003 με πήρε ο μεσίτης για μια καταπληκτική ευκαιρία,διαμερισμα 100.000 ευρώ.Το ενα δωματιο,επειδή ειχε κλίση ο δρόμος,δεν είχε παραθυρο παρα ενα μικρό φεγγίτη.
  Τους εβρισα και τους δύο μεσίτη και εργολάβο....φυσικά λίγο καιρό μετά πουλήθηκε σε κάποιον ο οποίος μάλλον θα κατηγορεί την κυβερνηση για την ηλιθιότητα του!!

 8. cresswell avatar
  cresswell 01/12/2013 02:30:10

  Θα έλεγα να θέσετε το άρθρο υπ' όψιν του συνεργάτη σας Akenaton, με τον οποίο έχω αρκετές φορές συζητήσει (μάλλον σε έντονους τόνους) για το θέμα, στο σχολιασμό των αναρτήσεων του. Το άρθρο παραπάνω, αποτυπώνει μία πραγματικότητα που ξέρουμε όλοι μας - σε μικρό ή μεγάλο βαθμό - και την οποία αρνείται επίμονα και κατηγορηματικά, επικαλούμενος διάφορες μελέτες (π.χ. της Τραπέζης της ΕΛλάδος, αν θυμάμαι καλά) οι οποίες είναι μάλλον για τα σκουπίδια. Θυμάμαι την άποψη του πως η αγορά θα κινηθεί όταν τα ακίνητα πέσουν κατα 30% ή 40% (ή λίγο παραπάνω, δεν θυμάμαι), ενώ είναι γνωστό τοις πάσι πως αυτή τη στιγμή πωλούνται ακίνητα στο 30% της αντικειμενικής, χωρίς να υπάρχει αγοραστής.

  Πρόκειται για αθλιότητα χωρίς τέλος.

  • akenaton avatar
   akenaton @ cresswell 01/12/2013 11:15:13

   Αντί απαντήσεως, σας παραπέμπω στο σχόλιο της Κας Βίκυς Γουλιώτη παρακάτω. Αν έχετε κάποια απορία πάνω στο σχόλιό της, ευχαρίστως να σας την απαντήσω.

   • cresswell avatar
    cresswell @ akenaton 01/12/2013 11:49:56

    Αντί απαντήσεως, σας παραπέμπω στην αγγελία του κτηματομεσιτικού γραφείου παραπάνω. Και για οποιαδήποτε περαιτέρω επεξήγηση, σας συμβουλεύω να κοιτάξετε τις αγγελίες σε sites τύπου "Χρυσή Ευκαιρία" ή αγγελίες κτηματομεσιτικών γραφείων στα έντυπα μέσα και το διαδίκτυο. Θα λυθούν όλες οι απορίες σας.

    Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μικρά ημιυπόγεια διαμερισματάκια, μόδα της δεκαετίας '60 και '70, για φοιτητές κτλ. Παλαιά μεν, αλλά όχι παράνομα. Αφήστε που κάποιες αγγελίες παραπέμπουν σε άλλα πράγματα (το διαμέρισμα 56 τμ στο Παλαιό Φάληρο, κατασκευής '75, δεν δείχνει για τέτοιο, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον).

    Και φυσικά, [για να αναφερθώ και στο σχόλιο στο οποίο με παραπέμπετε] πλέον δεν κατοικούνται παρα μόνο (και όχι ούτε) από λαθρομετανάστες, διότι οι περιοχές αυτές έχουν "εποικιστεί" (δείτε: Κυψέλη, Παγκράτι, κτλ) και ουδείς εχέφρων άνθρωπος πάει να μείνει εκεί ακόμη και να τον πληρώνουν - όχι να πληρώσει. Η αιτία δεν είναι η κατάσταση των διαμερισμάτων (που μετά από καμμία δεκαριά ενοικιάσεις σε μεταναστες, μπορεί να την φανταστεί κανείς βέβαια ...) αλλά η περιοχή. Το πρώτο έγκλημα ήταν η γκετοποίηση. Το δεύτερο η υεπρφορολόγηση. Γιατί να κρατήσει κανείς ένα διαμέρισμα εκεί που δεν του δίνει τίποτα και τον χρεώνει με φόρους;

    Έπεται συνέχεια. Οι καλύτερες περιοχές, δεν έχουν διολισθήσει στις πωλήσεις των 5000 ευρώ. Εϊναι ακόμη στις 40000 ευρώ και κάτω λίγο. Αλλά, έχουμε καιρό για να καταρρεύσουν και αυτά.

    Αλλά, εσείς μην ακούτε. Και μην βλεπετε. Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που βλέπουμε γύρω μας, ούτε αυτή που περιγράφει το άρθρο της Ημερησίας. Δείτε την έκθεση της Fitch και την έκθεση της Morgan Stanley.

 9. ΚΜ avatar
  ΚΜ 01/12/2013 04:49:21

  Ρίχνοντας μια ματιά στη λίστα (με κάποιες εξαιρέσεις βεβαίως), ένα έχω να πω: γκεττοποίηση, ανομία και λαθροεποικισμός. Ασφαλώς, ευθύνεται και η κρίση. Όμως, αυτό που πρέπει να ειπωθεί ανοιχτά είναι ότι ολόκληρες περιοχές σταδιακά καθίστανται όλο και λιγότερο βιώσιμες για τον ιθαγενή πληθυσμό. Η απαξίωση των σπιτιών είναι μεν ένα κακό, πλην όμως είναι και σύμπτωμα ενός ακόμα μεγαλυτέρου δεινού.

 10. Eva avatar
  Eva 01/12/2013 08:23:47

  Πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, μόνο τα φτηνά ακίνητα (παλαιά-μικρά-χαμηλή τιμή ζώνης)

  Στα ακριβά και κυρίως αμεταχείριστα (των εργολάβων) υπάρχει μικρή πτώση τιμών. Μπορεί βέβαια, να μην πωλούνται εύκολα.Ο λόγος όμως είναι οτι ο αγοραστής σκοπεύει σε μεγαλύτερο κέρδος, αλλά και ο πωλητής έχει την πολυτέλεια να περιμένει.

 11. Eva avatar
  Eva 01/12/2013 08:30:38

  Γκέτο με κατοίκους ιδιοκτήτες κατοικιών.
  Να τους προσφέρουμε και διευκολύνσεις μήπως?

  • cresswell avatar
   cresswell @ Eva 01/12/2013 13:10:38

   Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε. Η Κυψέλη ήταν μία ωραιότατη αστική περιοχή της Αθήνας, μόλις τριάντα χρόνια πρίν, και στη δεκαετία του '70 ήταν και στις δόξες της (εμπορικά μαγαζιά, καφετέριες, rock & pop clubs, ...). Έχει ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν εκεί, την αγαπούν και - μερικοί - δεν θέλουν να την εγκαταλείψουν. Κάποιοι έχουν το σπίτι τους εκεί και μπορεί να έχουν και ένα σπίτι ή κατάστημα που ενοικιαζουν. Που είναι το παράξενο;

   Τώρα η Κυψέλη είναι γκέτο. Και οι άνθρωποι που έμεναν εκεί είτε έφυγαν και προσπαθησαν - και προπαθούν - ματαίως να πουλήσουν τα σπίτια τους, είτε μένουν και προσπαθούν να υπερασπιστουν το χώρο στον οποίο μεγάλωσαν.

   Ναι λοιπόν, υπάρχουν γκετο, με ιδιοκτήτες κατοικιών. Εκεί κατάντησε τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας το "Αθηναϊκόν Κράτος". Τι σας παραξενεύει ή δεν γνωρίζετε και γράφετε ειρωνικά για "Γκέτο με κατοίκους ιδιοκτήτες κατοικιών.";

   Οι "εστετ" απόψεις αυτού του είδους έκαναν τελικά τη Χρυσή Αυγή υπολογίσιμη πολιτική δύναμη από ασήμαντο γκρουπούσκουλο.

   Α, και να μην ξεχαστούμε: αυτά τα ακίνητα που (όπως γράφετε παρακάτω) πωλούνται στην Κυψέλη σε εξευτελιστικές τιμές (ενώ φορολογούνται από το κράτος σε πολύ υψηλότερες τιμές), θα αγοραστούν μαζικά σε καμμία 5ετία από κανένα real estate fund σε τιμή που θα είναι περίπου όσο κοστίζει ένας τενεκές λάδι. Και σε 10 χρόνια, θα δούμε ένα εντυπωσιακό σχέδιο ανάπλασης - το οποίο θα χρηματοδοτήσει το αναπτυσσόμενο (τότε) ελληνικό κράτος, τα ακίνητα θα ανακαινιστούν με ένα λογικό και έτσι η επένδυση του fund θα αποδώσει περίπου 10000 % σε μία δεκαετία. Αντιρρηση καμμία;

   • Eva avatar
    Eva @ cresswell 01/12/2013 20:04:07

    Εννοώ τα σπίτια αγοράστηκαν
    σε εξευτελιστικές τιμές απο ξένους.
    Αυτοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες, αυτούς εννοώ.
    Δεν ειρωνεύομαι. Το γράφω με πόνο ψυχής.
    Γνωρίζω 3 περιπτώσεις. Που βρήκαν οι μετανάστες
    τα χρήματα, δεν ξέρω...

 12. φουρναρης avatar
  φουρναρης 01/12/2013 08:56:24

  Ολες οι περιοχες που αναφερονται πνιγοντε στους λαθρο και το εγκλημα. Μιλαμε για εποικιση οχι αστεια...

 13. βικυ γουλιωτη avatar
  βικυ γουλιωτη 01/12/2013 11:02:20

  Τα διαμερισματα που αναφερετε δεν κατοικουνται ουτε απο λαθρο.Οσα ειναι 12,15 και18 τ.μ. ειναι παρανομα δωματα.Τα υπολοιπα απλως υπογεια.Μεχρι προσφατα οι ιδιοκτητες τους εκαναν χρυσες δουλειες στοιβαζοντας παρανομους'χωρις αποδειξεις κ.λ.π.Ο @helios πιο πανω μας εδωσε μια κατευθυνση.Το κεντρο οπως εχει καταντησει ειναι η στιγμη να το κατεδαφισουμε μεσω ξενων και ελληνων επενδυτων,με πολυ λιγοτερα διαμερισματα και τσιμεντα αλλα με συγχρονη,οικολογικη μορφη και βεβαιως πολυ μεγαλυτερης προστιθεμενης αξιας.

  • GLAD avatar
   GLAD @ βικυ γουλιωτη 01/12/2013 14:10:48

   Γιατί οι ξένοι οι Έλληνες επενδυτές , να "ποντάρουν" σε κάτι τέτοιο ?
   Γιά να πουλήσουν σε ποιούς?
   Οι επενδυτές προσδοκούν κέρδος.
   Αυτά που γράφει ο φίλος μας ο helios , είναι "καλολογικά στοιχεία" και άτοπα.
   Η Αθήνα είναι μιά άσχημη πόλη πού κατοικούμενη κυρίως από "επαρχιώτες" (στην νοοτροπία) , έχει γυρίσει την πλάτη της στη θάλασσα και δεν έχει κανένα μέλλον.
   Αλλά και γιατί να έχει?
   Το μέλλον ανήκει στις επαρχιακές πόλεις (π.χ. Καλαμάτα , Ιωάννινα κλπ.) που μπαίνουν στο προσκήνιο γιατί ορθότατα υπάρχει ή σύντομα θα υπάρξει υπερσύγχρονο οδικό δίκτυο που θα τις εξυπηρετεί .
   Η ανάπτυξη του οδικού δικτύου και εν γένει τέτοιου είδους υποδομές είναι η βάση κάθε σχεδιασμού . Όλα τα άλλα ακολουθούν .
   Αναφορικά τέλος με την Αθήνα , θεωρώ ότι είναι εγκληματική η απίστευτα αφελής αντιμετώπιση παλαιών κτιρίων που ο χαρακτηρισμός τους ως διατηρητέων συνιστά βασική αιτία υποβάθμισης ολόκληρων περιοχών δίπλα στο κέντρο της Αθήνας , με αποτέλεσμα να παύουν να είναι κατάλληλες για κατοικία για Έλληνες , αλλά να είναι κατάλληλες για κατοικίες Πακιστανών , μπαρ , studios (οίκοι ανοχής) κλπ..
   Απ' όπου έφυγαν οι κάτοικοι , μέλλον δεν υπήρξε.
   Στο ίδιο πνεύμα επίσης πνεύμα , είναι εγκληματική η συστηματική και διαρκής άρνηση των μετριοτήτων και επιστημονικώς ασχέτων (με το πρόβλημα) μελών του Συμβουλίου Επικρατείας να προωθήσει το θέμα της "μεταφοράς συντελεστού δόμησης" που θεωρώ ότι είναι απόλυτα προοδευτικό μέτρο και θα βοηθούσε πολύ , όπως και η "σοβιετική" στάση του κράτους γενικά στο θέμα των ακινήτων.
   Εν προκειμένου θα περίμενα από την Νέα Δημοκρατία να διαχωρίσει πλήρως την στάση της ως προς τους πασοκομμουνιστές και να διακηρύξει και σε αυτής της φύσεως τα προβλήματα μιά φιλελεύθερη άποψη.

   • βικυ γουλιωτη avatar
    βικυ γουλιωτη @ GLAD 01/12/2013 19:21:50

    Αγαπητε/η glad οι υποβαθμισεις' τεχνητες η μη,ολοκληρων περιοχων πολεων εχουν μεταβληθει σε ευκαιριες διεθνων επενδυσεων επανειλημμενως σε ολο τον κοσμο.Θα επενδυσουν οι προαναφερομενοι για την Ασια που αγοραζει Ευρωπη φουλ.Η Αθηνα εχει μελλον.

 14. Αντιευρωπαίος avatar
  Αντιευρωπαίος 01/12/2013 14:38:17

  Ξενες πολυεθνικες ακινητων εχουν ηδη δειξει το ενδιαφερον τους. Α, και μην ξεχναμε... "Αν γυριζαμε στην δραχμη, θα μας επαιρναν ολη μας την περιουσια για ενα κομματι ψωμι οι ξενοι..." Με το ευρω τουλαχιστον την παιρνουν παλι για ενα κομματι ψωμι αλλα τα τραπεζογραμματια εχουν πανω την υπογραφη του κ.Ντραγκι που λυσσα για "τολμηρες μεταρρυθμισεις στις αγορες εργασιας της Ευρωπης" και οχι την υπογραφη καποιου "λαϊκιστη". Εχει αλλον αερα, οπως και να το κανουμε...

 15. cresswell avatar
  cresswell 01/12/2013 15:10:19

  Πέστα χριστιανέ μου!

  Καλά που δεν βγήκαμε από το ευρώ επειδή θα έφερναν τα κλεμμένα από έξω και θα αγόραζαν τις περιουσίες του κόσμου κοψοχρονιά!

  Ενώ τώρα που μείναμε στο ευρώ, δεν χρειάζεται καν να φέρουν τα κλεμμένα. Σε λίγο θα αγοράζουν διαμερίσματα σε (κάποτε) καλους δήμους του λεκανοπεδίου, φθηνότερα από ότι κοστίζει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σε καλή κατάσταση. Θα τους μείνουν και τα κλεμμένα, θα αγοράσουν και ένα σωρό ακίνητα τζάμπα και θα είμαστε και στο ευρώ (φυσικά)!

  Ευτυχώς!

 16. popaia avatar
  popaia 01/12/2013 17:12:29

  Ως κάτοικος κέντρου ξέρω ότι τα σπίτια μας δεν πουλιόνταν με τίποτα πολύ πριν την κρίση. Και όχι τα φοιτητικά ημιϋπόγεια που αναφέρονται πιο πάνω αλλά διαμερίσματα κλάσεως σε αρ ντεκώ και πολύ γερές πολυκατοικίες. Τώρα πια δεν τα παίρνει κανείς ούτε χάρισμα. Ελπίζω από όλη αυτή τη δυστυχία να βγει κάποτε κάτι καλό για την Αθήνα, να εισακουστούν άνθρωποι σαν τον helios. Είναι κρίμα κι άδικο, είναι αμαρτία και ύβρις η φρικτή παραμόρφωση μιας τόσο ιστορικής πόλης και η συνεχιζόμενη κακοποίησή της, θα πέσει κατάρα πάνω μας.

 17. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 01/12/2013 17:21:20

  Συγγνωμη αλλα δεν ειναι ετσι. Τι να κανουν οι ξενοι επυνδυτες τα Πατησια? Αν θελουν να επενδυσουν υπαρχουν τα παραλιακα προαστεια , τα νησια και οι ομορφες επαρχιακες πολεις. Το προβλημα ειναι οτι εσκασε η φουσκα της αναρχης οικοδομικης δραστηριοτητας που γνωρισε η Ελλαδα απο το 50 εως το 70. Τσιμεντο , απαραδεκτη ποιοτητα, γκετο, μετακινηση πληθυσμου σε αλλα προαστεια κλπ. Κατι σαν Μπρονξ ας πουμε. Οσοι εχουν επισκεπτει το Καιρο, την Πολη , την Ναπολη , το Λονδινο, την Νικαια, θα δουν εξαιρετικα πολλες ομοιοτητες. Αναπλαση γινεται με κρατικο σχεδιασμο μονο , με επενδυσεις , με φορολογικες απαλλαγες σε οσους επενδυσουν στην αναπλαση και οχι στην αγορα τετοιων μικρων υπογειων.

  • βικυ γουλιωτη avatar
   βικυ γουλιωτη @ Ρεαλιστης 01/12/2013 19:30:30

   Δεν ειπε καποιος πως οι ξενοι επενδυτες θα αγορασουν τα υπογεια στα πατησια.Τετραγωνα πεντε πεντε κιολας θα αγοραζουν σχεδον τζαμπα.Ηδη, προ κρισης κιολας ελληνες απο τον πολιτκο και καλλιτεχνικο χωρο εχουν αγορασει καποια τετραγωνα .Λετε να το εκαναν απο πονοψυχια η απο βλακεια?

   • GLAD avatar
    GLAD @ βικυ γουλιωτη 02/12/2013 21:35:53

    Αναφέρεστε αν κατάλαβα καλά στις περιοχές του "Ψυρή" , το "Μεταξουργείο" και στο "Γκάζι".
    Το περίμενα .
    Έξοχα... , αλλά λυπάμαι δεν θα πάρω.

 18. cresswell avatar
  cresswell 01/12/2013 21:21:59

  Oπότε, μάλλον σας αδίκησα. Δεν κατάλαβα σωστά.

  Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη.

 19. Αβαδδών avatar
  Αβαδδών 02/12/2013 04:06:20

  Γκρέμισμα και χτίσιμο σε νεοκλασσική αρχιτεκτονική

  • anonymous avatar
   anonymous @ Αβαδδών 02/12/2013 22:48:29

   Πέρνα μια βόλτα από το παλιό πανεπιστήμιο στην πλάκα και σύγκρινέ το με τα γελοία νεοκλασικά του Τσίλλερ.

 20. anonymous avatar
  anonymous 02/12/2013 22:51:14

  Μια και ο λόγος για την Κυψέλη, η περιοχή είναι πλήρως κατεστραμμένη και δεν έχει ούτε συγκοινωνία. Αν θες να κάνεις γραφείο στην περιοχή τότε σκοντάφτεις στο ότι η περιοχή δεν είναι προσβάσιμη. Κάποια περίοδο το τελευταίο εξάμηνο της είχαν κόψει και τα τρόλει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.