#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/09/2012 16:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πορτογαλία: «Όχι» στην υπερβολική λιτότητα λέει το ΔΝΤ !!! ;;;Συστάσεις προς την Πορτογαλία να μην υιοθετεί υπερβολικά μέτρα λιτότητας και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει την παραγωγικότητα απηύθυνε σήμερα το ΔΝΤ.

Αν γίνονται μόνο περικοπές στον προϋπολογισμό, η οικονομία δεν θα επιβιώσει, δήλωσε ο Αμπέμπε Σελασιέ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λισαβόνα.

Η τρόικα, η οποία ολοκλήρωσε την Τρίτη την πέμπτη επίσκεψή της στην Πορτογαλία, συνέστησε να χαλαρώσουν οι στόχοι της χώρας για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Συγκεκριμένα, θα επιτραπεί φέτος στη Λισαβόνα ένα έλλειμμα 5% επί του ΑΕΠ της και 4,5% για το 2013, ενώ προηγουμένως είχαν συμφωνηθεί όρια 4,5% και 3% αντιστοίχως.

Η Πορτογαλία θα πρέπει στη συνέχεια να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,5% το 2014, αν η σύσταση εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και το συμβούλιο του ΔΝΤ.

Οι στόχοι χαλάρωσαν ώστε να αποφευχθεί μια «υπερβολική ένταση» στην οικονομία, δήλωσε ο Σελασιέ σε συνέντευξή του. Αρνήθηκε πάντως πως η τρόικα πίεσε την Πορτογαλία να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και να αυξήσει αυτές των εργαζομένων.

«Η επίλυση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας μειώνοντας απλώς τους μισθούς δεν θα φέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο Σελασιέ. Εκτός από τη μείωση των δαπανών, «είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε επίσης μεταρρυθμίσεις που να βελτιώνουν την παραγωγικότητα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ΕΕ και ΔΝΤ χορήγησαν το 2011 στήριξη ύψους 78 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 13/09/2012 17:31:05

  Ξέρετε γιατί; Επειδή η Πορτογαλία ό,τι υπογράφει το εφαρμόζει, δεν το πολεμά με κάθε τρόπο όπως εμείς. Στην Πορτογαλία τήρησαν κατά γράμμα ό,τι έλεγε το μνημόνιό τους, από περικοπές έως μεταρρυθμίσεις, και ακόμα και τώρα που δεν έπιασαν τους στόχους μπορούν να πουν "Κάναμε ό,τι έπρεπε, τώρα θέλουμε βοήθεια". Τήρησαν το πρόγραμμά τους και επειδή δε βγήκε πήραν επιμήκυνση και ανάσες. Γιατί; Επειδή όταν πάει εκεί η τρόικα έχουν εφαρμόσει όλα όσα έχουν προβλεφθεί και δε μπορεί κανείς να πει κουβέντα. Εδώ έρχεται και βλέπει να έχουν εφαρμοστεί τα μισά, και για αυτά τα μισά κλαιγόμαστε. Δεν έχω βρεθεί σε διαπραγμάτευση, αλλά για ένα είμαι σίγουρος: Όταν λένε οι δικοί μας υπουργοί "Τα μέτρα έχουν φέρει ύφεση¨ η τρόικα απαντά "Εφαρμόσατε μόνο τα μισά από όσα συμφωνήσαμε, αν κάνατε και τα άλλα μισά θα είχε ανακοπεί η ύφεσή ή θα είχε πιαστεί ο στόχος"Στην Πορτογαλία υπέγραψαν ένα πρόγραμμα σκοπεύοντας να το εφαρμόσουν ό,τι επιπτώσεις κι αν είχε. Αποτέλεσμα; Ακόμα και τώρα που το πρόγραμμα δε βγήκε μπορεί να απαιτεί και να παίρνει. Εμείς που το μνημόνιο το έχουμε κάνει βελζεβουλ με τί μούτρα να απαιτήσουμε;

  Το παράδειγμα της Πορτογαλίας δείχνει ότι ο δρόμος που πάει να ακολουθήσει ο Σαμαράς είναι σωστός. Πρώτα τηρείς τις δεσμεύσεις σου και μετά έχεις απαιτήσεις. Δεν επαιτείς, απαιτείς. Για να απαιτήσεις όμως πρώτα πρέπει κάτι να κάνεις. Πρώτα κάνεις, πρώτα είσαι άψογος, και μετά ζητάς.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 13/09/2012 17:39:58

   Συνειδητοποιείς όμως ότι στην πραγματικότητα, άν κάναμε και τα υπόλοιπα από αυτά που μας ζήτησαν (εννοώ, πακέτο) η ύφεση (ασχέτως τών ισχυρισμών της Τρόικας) θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη; Θεωρείς ότι θα ήταν προτιμότερος αυτός ο δρόμος (χωρίς καμία υποκατάσταση μέτρων από άλλα) μόνο και μόνο για να μπορούμε να επικαλεστούμε ότι «κάναμε ό,τι μας είπατε» πριν την επόμενη δόση; Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα...

  • Χμμμμ avatar
   Χμμμμ @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 13/09/2012 18:34:26

   Δηλαδή θέλεις να πεις πως οι οροι του μνημονιου του υπεγραψε ο ΓΑΠ ήταν ιδιοι μ αυτους των Πορτογάλων
   κι αυτοι μπορεσαν να τους εφαρμοσουν ενω εμεις οχι ;

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 13/09/2012 20:21:53

   Έχεις δίκιο με την έννοια ότι παίρνουμε τα υφεσιακά μέτρα της περικοπής μισθών και της υπερφορολόγησης, χωρίς τα διαρθρωτικά - αναπτυξιακά μέτρα της πραγματικής απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, της απλοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, της κωδικοποίησης της νομοθεσίας γενικότερα (είναι απίστευτο το αλαλούμ και η παράλυση που επικρατεί στις υπηρεσίες - κλειδιά που έχουν σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, λόγω της πολυνομίας και της ασάφειας στο νομοθετικό πλαίσιο σχεδόν για τα πάντα- και κάθε φέτος και χειρότερα), της γρήγορης εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων, του "αδυνατίσματος " του δημόσιου τομέα, της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, της αξιολόγησης, της αντιμετώπισης της γραφεικρατίας, της άρσης των όλων στρεβλώσεων που προκαλούνται στην αγορά από
   δυσλειτουργίες ή απουσία - ανοχή του κράτους κλπ. Προφανώς είναι ευκολότερο να κόβεις μισθούς και συντάξεις από το να δουλέψεις σοβαρά και να συγκρουστείς με συμφέροντα που σε στήριξαν και με το βαθύ κράτος. Βέβαια κάτι τέτοια λέει το ΔΝΤ και για την Πορτογαλία, αυξήστε την ανταγωνιστικότητά σας με διαρθρωτικές αλλαγές. Σε μας θάπρεπε να το πει ακόμη επιτακτικότερα. Γιατί αλλιώς αναπόφευκτα, το επίπεδο των εισοδημάτων μας θα πέσουν στα επίπεδα της ανταγωνιστικότητας μας δηλ. στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης. Απλά μαθηματικά.

   • ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
    ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ @ TARAMAS 13/09/2012 21:26:56

    Αυτό ακριβώς εννοώ

 2. δημης avatar
  δημης 13/09/2012 17:57:48

  ....προσευχές ... για ...ανάσταση νεκρών (οικονομιών) θα είναι ....η..τελευταία μεγάλη συμβουλή και συμβουλή του ΔΝΤ.....

 3. δημης avatar
  δημης 13/09/2012 17:59:56

  ΛΑΘΟΣ...συμβολή είναι η..πρώτη συμβουλή.... (ο..δαίμων του ....πληκτρολογίου)

 4. franc avatar
  franc 13/09/2012 18:59:56

  Το ΔΝΤ απλά λέει στους Πορτογάλους το αυτονόητο: Είπαμε να σας αρμέξουμε, όχι και να ψοφήσετε όμως, γιατί μετά πως θα συνεχίσουμε να σας αρμέγουμε?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.