21/11/2009 06:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πορεία συμφιλίωσης Τουρκίας με ΡΚΚΚλείνοντας τα αφτιά του σε κραυγές που το κατηγορούν για  εθνική προδοσία, το τουρκικό κυβερνών κόμμα προχωράει σταθερά προς τον τερματισμό του χρόνιου προβλήματος της χώρας με τους Κούρδους του ΡΚΚ και όχι μόνο. Και όπως φαίνεται, αν δεν συμβεί κάτι αστάθμητο, η ειρήνευση είναι προ των πυλών. Πριν μερικές ημέρες, η κυβέρνηση πρότεινε νόμο με μέτρα μείωσης ή μετατροπής των ποινών για χιλιάδες νεαρούς Κούρδους που κατηγορούνται ως μέλη του ΡΚΚ. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, η όξυνση που σήμερα δημιουργεί ριζοσπαστικές συμπεριφορές στους νεότερους σε ηλικία Κούρδους, μπορεί και να εξαλειφθεί ολοσχερώς. Όλα αυτά έγιναν λίγες μόλις ημέρες, αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoglu, έγινε ο πρώτος Τούρκος υπουργός που επισκέφτηκε το ημιαυτόνομο κουρδικό κράτος του Ιράκ. Παρέα με τον Κούρδο πρόεδρο Masoud Barzani, ο Davutoglu ανακοίνωσε την ίδρυση τουρκικού προξενείου στο Erbil. Η μεταστροφή αυτή είναι δραματική. Πριν από  λίγο μόλις  καιρό, οι στρατηγοί της Τουρκίας απειλούσαν τη χώρα με εισβολή, και ο Κούρδος πρόεδρος ορκιζόταν πως θα αντισταθεί.

Η σύναψη φιλικών σχέσεων με τους Κούρδους του Ιράκ είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να διαλυθεί το κομμάτι του ΡΚΚ που εδρεύει σε περιοχές ελεγχόμενες από το κουρδικό κράτος. Τον περασμένο μήνα, μεγάλη ομάδα μαχητών του ΡΚΚ πέρασε τα σύνορα και παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές. Αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο μετά. Θα ακολουθούσαν και άλλοι, αλλά η τουρκική κοινή γνώμη αντέδρασε με την ατιμωρησία, και έτσι το σχέδιο ανεστάλη προσωρινά. Οι μητέρες των νεκρών Τούρκων στρατιωτών που έπεσαν στις μάχες εναντίον του ΡΚΚ, βγήκαν στο δρόμο, όπως βγήκαν και οι πολλοί βετεράνοι οι οποίοι μάλιστα πέταξαν τα παράσημά τους αλλά και τα τεχνητά μέλη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «φιλόξενη στάση» προς τους Κούρδους μαχητές εκ μέρους της Τουρκίας. Όπως αναφέρει ο ο συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sezgin Tanrikulu, «Υπάρχει αληθινός κίνδυνος πως η συναισθηματική διαίρεση μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, μπορεί να οδηγήσει και σε γεωγραφική διαίρεση…». Η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης είναι γεμάτη ρίσκα. Ένα από αυτά είναι και η πιθανότητα το ΡΚΚ να στραφεί προς την αστική τρομοκρατία.  Αυτό θα δώσει αφορμή στους στρατηγούς  να ξανακερδίσουν τη χαμένη τους επιρροή. Όμως μέχρι στιγμής, ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, φαίνεται να συμμερίζεται τη πολιτική της κυβέρνησής του. Μια σειρά αποκαλύψεων για σκάνδαλα που αφορούσαν στρατιωτικά σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης, έχουν κάνει τους στρατηγούς να τηρούν αμυντική πλέον στάση. Ήδη, πολλοί στρατηγοί δικάζονται αυτό τον καιρό, κατηγορούμενοι για πραξικοπηματικές κινήσεις.

Ο ρόλος του φυλακισμένου Abdullah Ocalan, είναι κρίσιμος. Η σιωπηλή συνεργασία του  με το τουρκικό καθεστώς, τον κάνει να παραμένει στην ηγεσία του ΡΚΚ, ακόμη και μέσα από το κελί του. Αν τους διατάξει να αφοπλιστούν, θα το κάνουν. Οι Ιρακινοί Κούρδοι μιλάνε για παροχή αμνηστίας σε όλους τους αντάρτες του ΡΚΚ που γεννήθηκαν στη δική τους πλευρά των συνόρων. Το ίδιο ίσως να ζητήσεις και η Συρία. Το ερώτημα είναι: που θα αποσταλούν τα ηγετικά στελέχη του ένοπλου κόμματος; Μια λύση που πέφτει στο τραπέζι, είναι η μετανάστευση τους στην Αυστραλία ή στη Νορβηγία.

Ακόμη όμως και αν το ΡΚΚ διαλυθεί, οι λόγοι της ίδρυσής του θα παραμείνουν. Αρκετά από τα πρόσφατα μεταρρυθμιστικά μέτρα του τουρκικού κράτους, όπως η κουρδική τηλεόραση κλπ, είναι «επαναστατικά». Άλλα όμως όχι. Για παράδειγμα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν ακυρώνει τη νομοθεσία βάσει της οποίας θα διώκονται οι νεαροί Κούρδοι παραβάτες, απλά μειώνει τις τυχόν ποινές. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να επιτρέψει στα «τουρκοποιημένα» χωριά να επανακτήσουν τα αρχικά τους κουρδικά τοπωνύμια, και να επιτραπεί στους Κούρδους που τα κατοικούν, να χρησιμοποιούν ελεύθερα τη μητρική τους γλώσσα. Μπορεί μάλιστα να επιτραπεί και η μετάδοση ιδιωτικών κουρδικών τηλεοπτικών καναλιών. Ή και η ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών στη κουρδική γλώσσα. Οι επίσημες σχέσεις με το ιρακινό Κουρδιστάν, αναμένεται να βελτιώσουν το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας τόσο για τους Τούρκους όσο και για τους Κούρδους. Το δύσκολο για τη τουρκική κυβέρνηση, θα είναι να αποδείξει πως όλα αυτά τα μέτρα δεν αποσκοπούν μόνο στην ευημερία των Κούρδων, αλλά και σε αυτήν για όλους τους Τούρκους πολίτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος.

Economist

ΣΧΟΛΙΑ

 1. chgian avatar
  chgian 21/11/2009 11:09:43

  Η Τουρκία κατάλαβε πως ο πόλεμος με τους Κούρδους δεν κερδίζεται και
  θα κοστίσει ακόμα περισσότερο απ'ό,τι ως τώρα. Προσπαθεί λοιπόν
  να εντάξει το ημιαυτόνομο κουρδικό κράτος στην νεοθωμανική σφαίρα επιρροής.

  Το αντίστοιχο με εμάς θα ήταν να συμφιλιωθούμε με τα Σκόπια και να τους
  επιτρέψουμε να ονομάζονται Μακεδονία. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα γίνει.

  Αφενός διότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν θα καταθέσει έτσι εύκολα τα όπλα
  για το όνομα των Σκοπίων με τα οποία πολέμησε και την άφησαν να φανατιστεί.
  Αφετέρου δεν υπάρχει όραμα στην ελληνική οικονο-πολιτική ελίτ για
  το μέλλον και την επιρροή της (καρκινοβατούσας) ελληνικής κοινωνίας
  και του (τραβεστί) ελληνικού πολιτισμού γενικότερα.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ chgian 21/11/2009 12:27:08

   Δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία μεταξύ κουρδικού και σκοπιανού. Το κουρδικό είναι χαίνον πρόβλημα της Τουρκίας και μείζον εσωτερικό της πρόβλημα. Τα μεγέθη είναι άλλα και οι εντάσεις είναι άλλου είδους.
   Εμείς πρώτον δεν έχουμε καμια μειονότητα στο έδαφός μας ούτε λόγο να καταθέσουμε τα οποιαδήποτε όπλα έναντι ενός τρίτου που σφετερίστηκε το ελληνικό όνομα Μακεδονία χωρίς να ρωτήσει, επειδή έτσι του είχε πει ο Τίτο.

   • chgian avatar
    chgian @ αλλενάκι 21/11/2009 20:38:19

    Δεν ισχυρίζομαι ότι οι δύο υποθέσεις είναι ίδιες, προσπαθώ όμως να συγκρίνω την αντίδραση της τουρκίας σε ένα
    χρόνιο πρόβλημα με εμάς. Αν μη τι άλλο, διακρίνω κάποια
    πρόθεση και σχεδιασμό στην τουρκική κίνηση (ανεξάρτητα αν
    δώσει λύση στο πρόβλημα)

 2. yannidakis avatar
  yannidakis 21/11/2009 11:11:47

  θα εχει πολυ ενδιαφερον να γινουμε μαρτυρες μιας τετοιας συνεργασιας μεταξυ τους.
  αν θες τη γνωμη μου ποτε δεν προκειται να εχουμε ειρηνικη συνυπαρξη μεταξυ των δυο. Προκειται για φιλοπολεμες "φυλες" και δε βλεπω πως μια μακροχρονια ειρηνη μπορει να υπαρξει μεταξυ τους :[

 3. Nick avatar
  Nick 21/11/2009 12:03:10

  Τι στοίχημα βάζετε ότι οι Κούρδοι το πρώτο πράγμα που θα ζητήσουν είναι αυτονομία; Κάτι που το βαθύ κράτος της Τουρκίας ούτε που θέλει να το σκέφτεται.

 4. Eastrader avatar
  Eastrader 21/11/2009 12:50:28

  Η ιστορια αυτη και πολυ δρομο εχει ακομα και πολλους εμπλεκομμενους που ακομα δεν εχουν φανει.Προσφατα,περιπου 3-4 μηνες πριν,με επιστολη τους στον Τουρκο Υπουργο Παιδειας,το κεντρικο σωματειο των Τσερκεζων(περιπου 7 εκατ.)ζητησε τα ιδια δικαιωματα που θα απολαμβανουν οι Κουρδοι,να τα εχουν και αυτοι.Ακολουθησε η κεντρικη οργανωση των Λαζων(περ 2 εκατ.),που ζητησαν και αυτοι το ιδιο.Επισης μεσα στο σχεδιο νομου για τα δικαιωματα των Κουρδων θα περιληφθουν δικαιωματα εκπομπης και στα αραβικα ωστε να καλυπτονται και το 1,5 εκατ των αραβων που κατοικουν στην ΝοτιοΑνατολικη Τουρκια.Δικαιωματα πανω στην διδασκαλια Κουρδικων ετοιμαζονται να εγειρουν και οι Ζαζαδες Κουρδοι(περ 3-4 εκατ) που κατοικουν κυριως στην Κεντρικη Τουρκια(Νοτια της Αγκυρας).Το νομοσχεδιο δεν τους περιλαμβανει γιατι τα Κουρμαντζι που μιλουν οι Κουρδοι της ΝοτιοΑνατολικης Τουρκιας δεν εχουν σχεση με τα Ζαζα.Οι Κουρμαντζι Κουρδοι ειναι Σουνιτες ενω οι Ζαζαδες ειναι Αλεβιτες.Και μιλωντας για Αλεβιτες θα πρεπει εδω να αναφερουμε τις δικες που εκρεμουν σε βαρος της Τουρκιας στο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων καθως και στο Ευρωπαικο Δικαστηριο και αφορουν τις παραβιασεις εις βαρος των Αλεβιτων της Τουρκιας.Υπενθυμιζω εδω οτι συμφωνα με τα στοιχεια του τουρκικου κρατους οι Αλεβιτες αποτελουν περιπου το 8-9% του πληθυσμου,αντιθετα οι Αλεβιτες υποστηριζουν οτι αποτελουν το 30-40% των κατοικων της Τουρκιας.Αυτα οσον αφορα τις μεγαλες εθνικες η θρησκευτικες μειονοτητες.Δεν μπαινω στις μικρες των 50-100-200-300χιλ γιατι μετα θα πρεπει να εκδοθει βιβλιο,και οχι ενα απλο σχολιο.Εχουμε να δουμε πολλα ακομα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.