#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/04/2013 20:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πομφόλυγες... η υπόθεση των επίορκων;Είναι από τα στοιχεία που λέμε ότι τα βλέπουμε και τρίβουμε τα μάτια μας.

Τόσος θόρυβος για τους επίορκους που πρέπει να φύγουν και τελικά πρόκειται για μια ακόμη παταγώδης αποτυχία του κράτους να βάλει τάξη στα του οίκου του. Ενώ από την άλλη δε βρίσκει λύσεις για να «ελαφρύνει» το δημόσιο τομέα και καταφεύγει σε υπερβολές και συνθήματα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ο λόγος για τους επίορκους και τι θα κερδίσει ή τι κέρδισε το κράτος από την απομάκρυνσή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αντ. Μανιτάκη, οι υποθέσεις που εκκρεμούν στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι 577, εκ των οποίων οι 433 αφορούν σε υπαλλήλους υπουργείων, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ β΄ βαθμού και οι 144 αφορούν σε υπαλλήλους των ΟΤΑ α΄ βαθμού. Έχουν ήδη εξεταστεί 250 υποθέσεις και έχει επιβληθεί το μέτρο της οριστικής παύσης σε 91 περιπτώσεις».

Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, συγκροτήθηκε και συστάθηκε το τρίτο τμήμα του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που αφορούσε τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο εκδικάζει 149 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων ΟΤΑ.

Δηλαδή για να κάνουμε... σούμα, στα πειθαρχικά εκκρεμούν πάνω από 2.100 υποθέσεις και έχουν εκδικαστεί μόλις 250 ενώ έχουν φάει... πόρτα από το δημόσιο μόλις 91 υπάλληλοι.

Ερώτημα πρώτο: Ακόμη κι αν αύριο το πρωί φύγουν και οι 2.100 τι θα έχει κερδίσει το δημόσιο; Και που είναι οι 3.000 και 5.000 που ακούστηκε κάποια στιγμή ότι είναι οι επίορκοι; Άσε δε που είναι αδύνατο και οι 2.100 να έχουν σοβαρές υποθέσεις στην πλάτη τους, επομένως θα αθωωθούν.

Ερώτημα δεύτερο: Γιατί τα πειθαρχικά συμβούλια καθυστερούν τόσο πολύ; Και γιατί απ' ότι καταλαβαίνουμε και πάλι θα περάσουν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να απομακρυνθούν αυτοί που δίκαια θα απομακρυνθούν;

Ο δε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχεται ότι δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα για να πιέσει. Ο κ. Μανιτάκης επισημαίνει ότι την αρμοδιότητα για τη σύσταση - συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων φέρει ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει αρμοδιότητα υπόδειξης στους αρμόδιους φορείς, αλλά περιορίζεται στη διατύπωση προτάσεων-κατευθύνσεων, καθ΄ ερμηνεία των οικείων διατάξεων του Ν. 4057/2012, καθώς και στη διενέργεια των απαραίτητων οχλήσεων προς τα αρμόδια υπουργεία και στη στενή παρακολούθηση της όλης πορείας των ενεργειών τους.

Τελικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το θέμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων είναι πομφόλυγες. Μια υπόθεση ατελέσφορη που γίνεται απλά για εσωτερική κατανάλωση. Ή για να φανεί ότι ακόμη και τώρα δε λειτουργεί τίποτε στον κρατικό μηχανισμό.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 28/04/2013 23:33:16

  ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ.... ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ...ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ..... ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ....ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΟΥΤΕ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ..... ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΚΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΥΠΗΡΧΕ....

 2. kastis avatar
  kastis 29/04/2013 09:01:43

  Τα πειθαρχικά συμβούλια (Π.Σ.) διαλύθηκαν ουσιαστικά στα τέλη τού 2011 με την εφεδρεία (τα μέλη τους ήσαν, ως επί το πλείστον, υπάλληλοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας που οδηγήθηκαν σε εφεδρεία). Στην συνέχεια ψηφίστηκε καινούργιος νόμος για τα Π.Σ. (ψηφίστηκε πέρυσι την άνοιξη) και τα πρώτα από αυτά συγκροτήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο (κάποια δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη διότι δεν αποδέχονται τον διοροσμό τους σε αυτά οι δικαστικοί). Εν τω μεταξύ μπήκαν στην ουρά και νέες υποθέσεις. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις από την "ουρά" των υποθέσεων που έχει συσσωρευτεί. Φυσικά δεν αφορούν όλες οι υποθέσεις σε παραπτώματα που οδηγούν σε απόλυση ΔΥ. Όπως φαίνεται και από το άρθρο, ούτε οι μισές υποθέσεις δεν οδήγησαν σε απόλυση (91 στις 250).

  Ήταν πομφόλυγα η υπόθεση; Βεβαίως και ήταν προπαγανδιστικού χαρακτήρα η όλη υπόθεση. Όπως προπαγάνδα είναι και το "μεγάλο κράτος" (όπως αναπαράγει και ο αρθρογράφος "δε βρίσκει λύσεις για να «ελαφρύνει» το δημόσιο τομέα"). Οι μελέτες μόνο αυτό αποδεικνύουν
  «Greece has one of the lowest rates of public employment among OECD countries, with general government employing just 7.9% of the total labour force in 2008.»
  ΟΟΣΑ: Government at a Glance 2011 (σελ. 2)

  «While the Scandinavian countries and France have the largest public sectors, with a share of public sector employment in the total labour force of more than 20% in 2002, public employment in Greece, Ireland, the Netherlands, and Germany was about half that share»
  The size and performance of public sector activities in Europe (σελ. 4)

  Αντιθέτως, ενώ έχουμε τους λιγότερους ΔΥ (σε αναλογία πληθυσμού) στον τομέα διοίκηση/κοινωνικό κράτος/ελεγκτικοί μηχανισμοί, έχουμε τον μεγαλύτερο κατασταλτικό μηχανισμό στην ΕΕ (οι ένστολοι είναι 70% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο):
  «Ο […] κλάδος τής δημόσιας διοίκησης-άμυνας-κοινωνικής ασφάλισης δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη […] η ίδια κατηγορία περιλαμβάνει και τούς απασχολούμενους στην άμυνα και στα σώματα ασφαλείας η οποία στην περίπτωση τής Ελλάδας αφορά δυσανάλογα μεγάλο αριθμό απασχολουμένων»
  ICAP: Μελέτη για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο (σελ. 50)

 3. tpe avatar
  tpe 29/04/2013 09:15:26

  Ρώτησα και στο παρελθόν, αλλά κι αλλού. ΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ; Οι ίδιοι γ*&(*&$(#! φτιάχνουν τις εκθέσεις με τα λαμόγια. Πότε πήγαν για τελευταία φορά σε κάποιο γιατρό για επέμβαση; Γιατί όταν χρειάστηκα και μιλάμε για μία επέμβαση της πλάκας, μου είπαν για 1.000€, σύνολο κι έπαθα σοκ! Φυσικά πήγα στον ιδιώτη, που μου ζήτησε τα ίδια και με απόδειξη...

  Τα ρεμάλια προστατεύεται; Τι στην ευχή, όλη η κοινωνία είναι ρεμάλια; Μόνο λίγοι είναι οι αξιόπιστοι;

  Ή είστε τόσο αποκομμένοι από την κοινωνία που το 35% αποχή από τις εκλογές νομίζετε πως είναι γιατί δεν γουστάρουν τις φάτσες σας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.