#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/02/2008 17:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολύ σκληροί για να πεθάνουν...

«Οι bloggers είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν» γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του στο Capital.gr που προτείνουμε να το διαβάσετε. Γράφει μεταξύ άλλων: «Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι απογοητευτικά, όπως και αν εξετάσει κανείς το θέμα. Είτε αν οι κατηγορίες ευσταθούν και οι συντελεστές του blog κατασυκοφάντησαν το μισό πολιτικό και οικονομικό κόσμο της χώρας, είτε αν αυτές δεν ευσταθούν και συκοφαντούνται αυτή την ώρα οι bloggers. Το θέμα, πάντως, είναι πιο σοβαρό από ό,τι φαίνεται με μία πρώτη ματιά... Το blogging είναι ο νέος μεγάλος εχθρός της κάθε εξουσίας. Ο κάθε πολίτης μπορεί να αναρτήσει τη δική του προσωπική σελίδα, να ασκήσει την κριτική του, να προβάλλει τις θέσεις του. Οι bloggers είναι ο νέος χείμαρρος που απειλεί να πνίξει τον ήδη προβληματικό ελληνικό Τύπο. Διότι ο ελληνικός Τύπος είναι προβληματικός εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίες οι κυκλοφορίες των εφημερίδων. Αν τις συγκρίνει κανείς με τις αντίστοιχες κυκλοφορίες ξένων εφημερίδων, θα πάθει σοκ. Πολλές εφημερίδες επιβιώνουν με μόνο τους όπλο την κρατική διαφήμιση. Αυτό από μόνο του είναι προβληματικό και θα έπρεπε να αποτελέσει θέμα συζήτησης. Ίσως στο μέλλον και σε κάποια άλλη κοινωνία... Είναι γεγονός ότι ο τρόπος παρουσίας του συγκεκριμένου blog δεν ήταν από εκείνους που εύκολα θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει μαζί του. … Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα πράγματα έγιναν έτσι ή αλλιώς. Αν οι δημιουργοί της σελίδας εκβίαζαν, όπως λένε και ευχόμαστε να μην ισχύει, ή απλά έκαναν το κέφι τους και έγραφαν στη σελίδα αυτά που δεν μπορούσαν να γράψουν στις εφημερίδες τους». Συνυπογράφουμε, Θανάση. Ανεπιφύλακτα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Κούρβας avatar
  Γιώργος Κούρβας 25/02/2008 18:50:36

  Τι μαγειρεύει το Υπουργείο για τα bloggs. (Από τον "Ελεύθερο Τύπο")

  "Blog-o στους εκβιασμούς
  Δευτέρα, 25.02.08

  Επιχείρηση-αρετή στα κρούσματα ανώνυμης και συκοφαντικής «δημοσιογραφίας» που ασκείται μέσω blogs ξεκίνησε η Εισαγγελία Αθηνών συνεπικουρούμενη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Δικαιοσύνης εμφανίζεται αποφασισμένο να δημιουργήσει νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τροποποιεί το καθεστώς λειτουργίας τουλάχιστον των «ενημερωτικών» blogs. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ προωθούνται τέσσερις σημαντικές αλλαγές.

  Πρώτον, οι διαχειριστές των blogs ενημερωτικού χαρακτήρα θα έχουν την ευθύνη να αναγράφουν στην κεντρική ιστοσελίδα τον κατά νόμο υπεύθυνο του blog.

  Δεύτερον, το νομοσχέδιο επιφυλάσσει στα αδικήματα που τελούνται μέσω των blogs προβλέψεις ανάλογες με αυτές του νόμου περί Τύπου.

  Τρίτον, διευκολύνεται η πρόσβαση των διωκτικών αρχών στα ηλεκτρονικά ίχνη ώστε να αποκαλύπτεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ο υπεύθυνος μιας συκοφαντικής ή εκβιαστικής δημοσίευσης.

  Τέταρτον, το ΕΣΡ αποκτά δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση που οι χρησιμοποιούμενες φωτογραφίες ή το audio και video υλικό που αναρτάται σε κάποιο blog δημιουργούν ζητήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του. Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται απασχολούν Δικαιοσύνη και Αστυνομία εδώ και πολύ καιρό. Την τελική ώθηση στην υλοποίησή τους φαίνεται όμως να δίνουν οι εξελίξεις του τελευταίου τριημέρου γύρω από το press-gr.blogspot.com.

  Εναντίον της ιστοσελίδας εκκρεμούν, ήδη από το 2006, δεκάδες μηνύσεις, υποβληθείσες κυρίως από δημοσιογράφους, για διάφορες υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμησης. Οι υποθέσεις βρίσκονται στην κύρια ανάκριση και συγκεκριμένα στον 5ο ειδικό ανακριτή, ο οποίος πραγματοποιεί εφόδους σε εργασιακούς χώρους και σπίτια υπόπτων συνεπικουρούμενος από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

  Ετσι το μεσημέρι της Παρασκευής ο δικαστικός λειτουργός συνοδευόμενος από αστυνομικούς πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο γραφείο του δημοσιογράφου Ανδρέα Καψαμπέλη και κατέσχεσε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Την ίδια ώρα άλλη ομάδα αστυνομικών πραγματοποιούσε έρευνα στον υπολογιστή της οικίας του, χωρίς όμως να κατάσχει οτιδήποτε.

  Η έρευνα έγινε ύστερα από μήνυση κατά αγνώστων που είχε υποβάλει πριν από περίπου 12 μήνες πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Το Βήμα», για συκοφαντική δυσφήμηση και εκβίαση, καθώς σχετικές δημοσιεύσεις στο συγκεκριμένο blog τον παρότρυναν να μην αρθρογραφεί, ενώ, όπως υποστηρίζει ο μηνυτής, του είχαν στείλει και δύο e-mail με τα οποία τον προέτρεπαν: «Δώσε μας τα χρήματα για να σταματήσουμε να σε χτυπάμε». Μάλιστα την πρώτη φορά ο άγνωστος αποστολέας ζητούσε 30.000 ευρώ.

  Στον ανακριτή
  Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ο κ. Καψαμπέλης, ο οποίος αρνείται κάθε έκνομη ενέργεια, ήταν διαχειριστής της συγκεκριμένης ιστοσελίδας ή εκείνος που είχε αναρτήσει τα συγκεκριμένα σχόλια σε βάρος του πολιτικού συντάκτη.

  Θα κληθεί να καταθέσει στον ανακριτή και εφόσον προκύψουν στοιχεία ενδέχεται από την Τρίτη να ανοίξει δεύτερος γύρος ερευνών με εφόδους του ανακριτή σε γραφεία και σπίτια τουλάχιστον τεσσάρων δημοσιογράφων καθώς ο ανακριτής διαθέτει τέσσερις μυστικούς κωδικούς χρηστών της ιστοσελίδας που αντιστοιχούν σε πρόσωπα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο επόμενος θα είναι δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού. Πάντως ο κατάλογος των θιγομένων είναι μακρύς".

 2. empristis avatar
  empristis 25/02/2008 20:02:19

  Ανώνυμε δυσφημείς αθώους.... Θα φωνάξω το ηλεκτρονικό έγκλημα

 3. N.D. Blogbusters Department avatar
  N.D. Blogbusters Department 25/02/2008 21:01:52

  Παρων!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.