#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/09/2012 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολύ αργά για δάκρυα και μετάνοιες...ΒαγγέληΤου Γιώργου Χαρβαλιά 

Φρούδες ελπίδες θρέφει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, αν νομίζει ότι θα διασωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης, επικρίνοντας εκ των προτέρων τα ανάλγητα μέτρα λιτότητας, τα οποία ασφαλώς και πρόκειται να ψηφίσει !

Γιατί μην έχετε καμία αμφιβολία πώς ότι και να περιλαμβάνουν τα μέτρα, ακόμη και τον εξανδραποδισμό των συνταξιούχων, που λέει ο λόγος, ο Βαγγέλης θα τα ψηφίσει. Είναι τέτοιες οι πιέσεις που ασκούνται από το εγχώριο σύστημα διαπλοκής, αλλά και από τα ξένα κέντρα που θεωρούν ότι για να...εξιλεωθεί η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο μεσαίωνα,  ώστε καμία πολιτική δύναμη του λεγόμενου «αστικού χώρου» δεν είναι σε θέση να τις αγνοήσει.

Με μια διαφορά. Ο Αντώνης Σαμαράς, αγνοώντας πλήρως το πολιτικό κόστος, πιστεύει(και κατα βάθος...ελπίζει) ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι που θα κληθεί να πιεί η ελληνική κοινωνία, μέχρι να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της ανάκαμψης. Πιστεύει ακόμη ότι αυτός είναι ο αναπότρεπτος δρόμος που θα σφραγίσει την παραμονή μας στο ευρώ.

Ο πρωθυπουργός δηλαδή, προτάσσει την στρατηγική από την τακτική και τους τακτικισμούς. Υπηρετεί συγκεκριμένο στόχο και μένει να φανεί  αν έχει κάνει σωστούς υπολογισμούς. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι προθέσεις του σήμερα, είναι  ξεκάθαρες.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αντιθέτως, αναλώνεται διαρκώς σε μικροτακτικισμούς. Και διασύρεται καθημερινά με την θεατρινίστικη πλειοδοσία σε... «δάκρυα και μετάνοιες» για τα βάσανα του κόσμου, για τις θυσίες με τις οριζόντιες περικοπές και για το δράμα των συνταξιούχων.

Φαινομενικά, η στάση του κυρίου Βενιζέλου δεν υπακούει στη λογική. Γιατί πώς μπορεί ο άνθρωπος που υπηρέτησε ακόμη και απο το μετερίζι του υπουργού οικονομικών το μνημόνιο και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση να επικρίνει τώρα τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτή; Πώς είναι δυνατόν δηλαδή ο, κατα πολλούς, «αρχιτέκτονας» του δεύτερου μνημονίου, να διαχωρίζει τη θέση του από μέτρα τα οποία ο ίδιος έχει συνομολογήσει;

Και εν τέλει πώς είναι δυνατόν, ο αρμόδιος χειριστής της αθλιότερης πράξης εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπέγραψε  το ελληνικό δημόσιο να εγκαλεί  τον Σαμαρά για...διαπραγματευτικό έλλειμμα στις συζητήσεις με τους δανειστές;

Γιατί το μπαλάκι ευθυνών γύρω από την επερχόμενη μνημονιακή λαίλαπα, είναι εύκολο να χαθεί στο δρόμο. Την ευθύνη όμως για την επαίσχυντη και πασιφανώς συμφέρουσα για την γερμανική πλευρά συμφωνία με την Ζήμενς, φέρει ακέραιη ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Αυτή η ακριβώς η συμφωνία, για την οποία έφτασε να επαίρεται(!) θα στιγματίζει τον πολιτικό του βίο και θα ταυτίζει την πορεία του με τις επιλογές του μνημονίου και τη βούληση του ξένου παράγοντα. Γιατί δεν νομίζω να υπάρχει Ελληνας που να πιστεύει ότι ο αισχρός, επαναλαμβάνω, συμβιβασμός με τη Ζήμενς, δεν έγινε κατόπιν υποδείξων των δανειστών...

Επομένως ο κυρίος Βενιζέλος, προκαλεί, στη καλύτερη περίπτωση, χαμόγελα συγκατάβασης όταν ξεσπαθώνει εναντίον των «ισοπεδωτικών» μέτρων, τα οποία ο ίδιος προσυπέγραψε, όπως για παράδειγμα τα ειδικά μισθολόγια, η κατάργηση των οποίων προβλέπεται στο δεύτερο μνημόνιο.

Ασφαλώς ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αφελής. Ευφυέστατος είναι. Και στο ερώτημα γιατί επιμένει να διασύρεται, αφού κατά πάσα βεβαιότητα θα συνομολήσει στα μέτρα, μία είναι η απάντηση: Με τον τρόπο αυτό θεωρεί ότι «χτίζει θέση» για την επόμενη μέρα της ψήφισης. Είτε για να «εκβιάσει» την συμμετοχή του στη κυβέρνηση με το αξίωμα, μάλιστα του αντιπροέδρου, είτε για να δικαιολογήσει την...εσπευσμένη φυγή του και να κρατήσει πλέον αποστάσεις από το κυβερνητικό σχήμα, νομίζοντας ότι θα διασωθεί από την μήνι της κοινωνίας.

Προσωπικά, θα συνιστούσα στον πρωθυπουργό να δώσει τέλος στα διλήμματα και τις υπαρξιακές αγωνίες του κ. Βενιζέλου, προσφέροντας του, από κοινού με τον κ. Κουβέλη, την θέση της αντιπροεδρίας. Κι ο Βαγγέλης έτσι θα ησυχάσει, κι εμείς με την σειρά μας, θα πάψουμε να βλέπουμε αυτή την κακόγουστη κωμωδία...

(δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/09/2012 14:30:33

  Ἐγὼ πάλι πιστεύω ὅτι ἡ μόνη βιώσιμη τακτικὴ εἶναι ἡ τακτικὴ καμικάζι: μόλις ἰσορροπήσει κάπως τὸ πρᾶγμα, ὁ Σαμαρᾶς φέρνει ἀπίθανες, ριζοσπαστικὲς μεταρρυθμίσεις ποὺ ἐγκαθιδρύουν ἄλλο κράτος (Νέα Μεταπολίτευση). Ὑπὸ τὴν πίεση τοῦ κόσμου, ὅλες θὰ περάσουν, ἔστω μὲ ἑκατονπενηνταφεύγα. Ταυτόχρονα ἀλλάζει καὶ τὸ κόμμα του, ἀφοῦ τέτοιες ἀλλαγὲς θὰ προξενήσουν τεκτονικὲς μετεξελίξεις. Καὶ ἐκεῖ ποὺ ἡ συγκυβέρνηση φτάνει στὰ ὅριά της, γίνονται ἐκλογὲς-ἐξπρές, μὲ τὸν Σαμαρᾶ προσωποπαγῶς (ἂν τολμήσει) νὰ εἶναι ὁ μόνος πόλος διακυβέρνησης, μεταρρύθμισης, μετεξέλιξης καὶ ἐλπίδας. Καὶ παίρνει αὐτοδυναμία - ἤ, ἂν δὲν πάρει, τσιμπᾶ λίγους βουλευτὲς ἀπὸ ἄλλους χώρους ποὺ θὰ ἀντιληφθοῦν ὅτι αὐτὴ ἡ πορεία εἶναι ἡ μόνη βιώσιμη. Μὲ ἄλλο κόμμα, καὶ σὲ μιὰ νέα Ἑλλάδα.

  Πάντως τὸ τρέχον σχῆμα δὲν «τρέχει». Δὲν εἶναι καὶ τὸ ἀνθρώπινο δυναμικὸ τῆς ποιότητας καὶ τοῦ μετάλλου ποὺ χρειάζεται. Θυμίζω ὅτι ἐπὶ ἐκλογῆς γραμματέα τῆς ΝΔ κάναμε ΑΜΑΝ νὰ βροῦμε ἕναν ἄνθρωπο τῆς προκοπῆς, ἔστω γιὰ τὴν τιμὴ τῶν ὅπλων, καὶ τελικὰ ΔΕΝ βρήκαμε.

  Ἔτσι ὑπεραπλουστευμένο ἀκούγεται ἁπλοϊκό, μὰ δὲν εἶναι καθόλου. Ἡ ἐναλλακτικὴ εἶναι ὀ Κερένσκυ: μιὰ ἥπια προσπάθεια τοῦ καθεστῶτος νὰ μετεξελιχθεῖ ΚΑΠΩΣ, νὰ ψιλοαλλάξει ΚΑΠΩΣ χωρὶς νὰ θιχθοῦν τὰ δομικὰ συμφέροντα, ἀπολύτως βραχύβια διότι ἀνακόπτεται -νομοτελειακὰ- ἀπὸ τὴν Ἐπανάσταση.

  Ἅμα δὲν θέλει νὰ τὸ κάνει ἀλλὰ θέλει πιὸ «ἥρεμα πράγματα», ἂς εἶναι ἕτοιμος γιὰ τὶς ἐκλογικὲς συνέπειες.

  • ΒΑΣΟΣ avatar
   ΒΑΣΟΣ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/09/2012 16:18:45

   χμμ... καλό το νέο παραμυθάκι..(ἐγκαθιδρύουν ἄλλο κράτος Νέα Μεταπολίτευση). δεν το είχα σκεφτεί ... θα το φάνε αμάσητο τα ζώα.

   • Σχετικά Ασχετος avatar
    Σχετικά Ασχετος @ ΒΑΣΟΣ 22/09/2012 18:37:33

    Πολλά ζώα μασάνε δύο φορές την τροφή τους.
    Το πρόβλημα είναι,ότι κάτι φαφούτηδες πιστεύουν ότι έχουν 96 δόντια.

    • Δημήτρης avatar
     Δημήτρης @ Σχετικά Ασχετος 22/09/2012 21:47:03

     και δυο φορές να τη μασήσεις το ίδιο πράγμα καταλήγει στο στομάχι σου

  • Δρυς avatar
   Δρυς @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/09/2012 19:43:19

   Αστυάναξ, δώσε κανά λινκ για καμιά πολυτονική γραμματοσειρά, γιατί φαίνονται άνω κάτω τα γράμματα στο πολυτονικό.

  • ΜΑΡΙΑ avatar
   ΜΑΡΙΑ @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/09/2012 11:20:51

   Ο Βενιζέλος είναι καλός ρήτορας , λέει αερολογίες και δεν κάνει τίποτα…δεν μας πείθει πια…

 2. Σχετικά Ασχετος avatar
  Σχετικά Ασχετος 22/09/2012 14:47:39

  Συμφωνώ.
  Την τακτική της ήπιας προσαρμογής τη δοκιμάσαμε,αποτυγχάνοντας παταγωδώς.
  Ήρθε η ώρα για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

 3. kotstak avatar
  kotstak 22/09/2012 14:52:07

  Σωστότατη η πρότασή σου.

  “Ὑπὸ τὴν πίεση τοῦ κόσμου, ὅλες θὰ περάσουν, ἔστω μὲ ἑκατονπενηνταφεύγα”

  Νομίζω ότι δε θα περάσουν. Οι μετριότητες είναι πλειοψηφία. Θα βρουν κάποια ασήμαντη αφορμή, άσχετη με τις μεταρρυθμίσεις για να μην εκτεθούν και με τη βοήθεια των ΜΜΕ θα ρίξουν την κυβέρνηση

 4. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 22/09/2012 15:01:37

  O κ. ΒΑΓΓΕΛΗΣ και η φάρα του κακώς είναι νόμιμοι ακόμα. Εδώ και πολύ καιρό έπρεπε να ήταν παρέα του Ντερτιλή

  • ΠΕΛΙΑΣ avatar
   ΠΕΛΙΑΣ @ IOKLOS ZARAS 22/09/2012 17:48:39

   Ο Στρατηγός δεν κατέστρεψε την χώρα.
   Αυτός και φάρα του την διέλυσαν.

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 22/09/2012 15:12:18

  Το γαρ πολύ της ατιμωρησίας θράσος γεννά...

 6. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 22/09/2012 17:55:14

  Θρασύς και απαίσιος, ανίκανος ,παχύσαρκος που νομίζει ότι υποτιμά την νουμοσύνη Ελλήνων,με λόγο βλακώδη νομικίστικο που τελικά μιλάει πολύ και ούτε αυτός δεν καταλαβαίνει τι λέει.

 7. ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ avatar
  ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ 22/09/2012 18:41:20

  Ετσι μπράβο, αντιπρόεδροι και οι δύο. Που να είναι άραγε τώρα ο εθνάρχης. Τα κόκαλα θα τρίζουνε βλέποντας αυτό το σουρεαλιστικό ταγκό εναλλαγής προέδρων-αντιπροέδρων στην χειρότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας. Δεν υπάρχει ένας με κότσια να πετάξει όλον τον συρφετό έξω από τα σύνορα? Δεν υπάρχει ένας που να πεί ΟΥΣΤ ΓΚΡΟΥΕΖΕΣ

 8. Antistar avatar
  Antistar 22/09/2012 20:18:21

  Τον Σαμαρά, δηλαδή, η υπακοή στα κελεύσματα της ντόπιας παρα-εξουσίας, ο συμβιβασμός με τη Ζήμενς, και η εφαρμογή του Μνημονίου του Βαγγέλη, δεν τον σκιάζουν ηθικά καθόλου, κατά τη γνώμη σας?

 9. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 23/09/2012 15:48:13

  Εννοείται αυτό. Αν την είχαν καταστρέψει άνθρωποι σαν τον Στρατηγό είτε θα ήταν μέρος του μεταπολιτευικού σκουπιδαριού είτε θα έτρωγαν τα κλεμμένα σε εξωτικούς παραδείσους. Οι τύποι αυτοί είχαν Πολεμικούς Σταυρούς (που σήμερα κανένας σχεδόν δεν ξέρει τι σημαίνουν. Βεβαια δεν γράφεται το που έχω......γραμμένους όσους δεν ξέρουν τι είναι ο Σταυρός αυτός, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) και τους τίμησαν.
  Η τελευταία τους υπηρεσία στην Πατρίδα θα είναι ότι έγιναν αιτία να ακουστεί το "όταν λέμε ισοβια,εννοούμε ισόβια" και άρα όταν σύντομα θα ξανακουστεί η φράση θα υπάρχει "δεδικασμένο" για την απαρέγκλιτο εφαρμογή της

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.