#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/06/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολλοί επιστήμονες λίγοι εργάτεςΤο στρεβλό μοντέλο εκπαίδευσης, ο ανύπαρκτος επαγγελματικός προσανατολισμός και μια μικροαστική, σουσούδικη άποψη της ελληνικής κοινωνίας για την επαγγελματική καταξίωση του ατόμου, μας έχουν οδηγήσει στο σημείο να παράγουμε περισσότερους επιστήμονες από όσους μπορούμε να καταναλώσουμε.

Από την άλλη, παράγουμε ελάχιστους τεχνίτες και εξειδικευμένους επαγγελματίες, ενώ κανείς σχεδόν δεν θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα ή να γίνει ανειδίκευτος εργάτης και εργάτης γης. Δεν διαθέτουμε ως χώρα  αρκετούς ανειδίκευτος εργάτες μόνιμης απασχόλησης.

Κανένα μοντέλο ανάπτυξης δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο ανισοβαρές μοντέλο εκπαίδευσης.

Το αποτέλεσμα αυτών των στρεβλώσεων δεκαετιών, είναι διττό. Από τη μια, να υπάρχει έξοδος ελλήνων επιστημόνων (κυρίως «δύσκολων» ειδικοτήτων όπως ιατρική, πολυτεχνείο, νομική, κλπ) προς το εξωτερικό με την μορφή μόνιμης ή περιστασιακής μετανάστευσης. Αυτή η μετανάστευση, λόγω και της οικονομικής κρίσης άρχισε τα τελευταία δύο χρόνια να παίρνει την μορφή χιονοστιβάδας. Το φαινόμενο αναμένεται να διογκωθεί στην συνέχεια, ακόμη και αν περάσουμε σε θετικούς δείκτες ανάπτυξης, όσο εξακολουθεί το στρεβλό μοντέλο εκπαίδευσης και η λάθος κοινωνική άποψη, να παράγει σωρηδόν επιστήμονες που η χώρα έτσι κι αλλιώς αδυνατεί να απορροφήσει. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε επειδή πολλοί ιατροί αναγκάζονται να ψάξουν εργασία εκτός της χώρας, στον βαθμό που εξακολουθούμε να παράγουμε ως εκπαιδευτικό σύστημα και ως κοινωνία, τριπλάσιους ιατρούς ετησίως από όσους είναι απαραίτητοι σύμφωνα με τον πληθυσμό μας. Το ίδιο ισχύει grosso modo και για τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους ψυχολόγους, τους κοινωνιολόγους, τους φιλολόγους, τους θεολόγους, τους γυμναστές, κλπ, κλπ, κλπ.  Όσο παράγουμε περισσότερους επιστήμονες από όσους χρειάζεται ακόμη και το πιο επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης, θα συνεχίσουμε να εξάγουμε μορφωμένους νέους στο εξωτερικό εφόσον θέλουν (θεμιτό αυτό) να δουλέψουν στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Από την άλλη, δεδομένου πως περάσαμε σε μια «υπερ - μορφωμένη» νέα γενιά, είναι λογικό και αναμενόμενο ελάχιστοι από αυτούς τους πτυχιούχους που σωρεύουμε με μανία ως κοινωνία, να είναι διατιθέμενοι να εκτελέσουν «παρακατιανές» εργασίες, να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ή να γίνουν εργάτες και εργάτες γης σε μόνιμη βάση. Δεδομένου όμως πως οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας δεν έχουν καταργηθεί σε κανένα παραγωγικό μοντέλο ακόμη στην οικουμένη, άρα και στο δικό μας, η χώρα μας έχει (και θα έχει και στο μέλλον μεγαλύτερη) ανάγκη από την εισαγωγή ξένων εργατικών χεριών. Άρα, είναι λογικό να εμφανίζεται το φαινόμενο της μετανάστευσης ανειδίκευτων εργατών και εργατών γης στην χώρα μας σε μεγάλους αριθμούς και για μόνιμη εγκατάσταση. Τέτοιο ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, είναι προφανές πως θα προέλθει από χώρες φτωχότερες, πολλές φορές υπανάπτυκτες, με κοινωνικές δομές ανύπαρκτες και πολιτιστικά παραδείγματα εντελώς ασύμβατα με το δικό μας.

Όσο υπάρχει αυτό το στρεβλό μοντέλο εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, όπου όλοι επιθυμούν να γίνουν «επιστήμονες» και να εργαστούν σε αντίστοιχες εργασίες, αυτή η αμφίδρομη ροή, ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό και ξένων ανειδίκευτων εργατών προς το εσωτερικό της χώρας δεν πρόκειται να αντιστραφεί ή να αλλάξει. Δεν υπάρχει μοντέλο ανάπτυξης, ακόμη και το πιο εξωστρεφές ή το πιο εξειδικευμένο που να μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια εργασιακή διαστρωμάτωση του εγχώριου εργατικού δυναμικού. Ακόμη και χώρες με υπερ-αναπτυγμένο τον τομέα των εξειδικευμένων υπηρεσιών όπως η Ελβετία για παράδειγμα, ποτέ δεν σταμάτησαν να αναπαράγουν μια ακμαία και δυναμική εγχώρια αγροτική τάξη, καθώς και  πολυάριθμους τεχνίτες, ειδικευμένους επαγγελματίες και βιομηχανικούς εργάτες.

Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν φταίει μονάχα η κρίση για την μετανάστευση των νέων ελλήνων επιστημόνων. Θα πρέπει επίσης να παραδεχτούμε πως στον βαθμό που αρνούμαστε να εργαστούμε συνειδητά και σε μόνιμη βάση ως εργάτες, εργάτες γης, ειδικευμένοι τεχνίτες και σε βοηθητικές εργασίες ή διάφορες χειρονακτικές εργασίες, τότε θα υπάρχει πάντα το φαινόμενο της νόμιμης ή παράνομης μετανάστευσης τέτοιων εργαζομένων προς την χώρα μας και αυτοί θα προέρχονται κυρίως από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Εάν αυτή η άρνηση αντιστραφεί εξαιτίας της κρίσης, η αγορά θα το πιστοποιήσει και να είστε σίγουροι πως θα προσφέρει τις αντίστοιχες θέσεις κατά προτίμηση σε ντόπιους που συνειδητά θα θελήσουν να εργαστούν σε αυτές. Πάντα οι μετανάστες και οι λαθρομετανάστες υπήρξαν λύση ανάγκης για την πλειοψηφία των εργοδοτών που τους απασχολούν είτε αυτοί είναι αγρότες είτε βιοτέχνες είτε απλοί πολίτες. Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις αλλά αυτές απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ποιος έλληνας ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας δεν θα προτιμήσει ντόπιο από λαθρομετανάστη εργαζόμενο, όταν θα του κοστίσει ελάχιστα ακριβότερα (οι μισθοί των μεταναστών δεν είναι πια τόσο μικροί όσο άλλοτε) και θα μπορεί να τον ασφαλίσει στον ΟΓΑ ως εργάτη γης όπως είναι υποχρεωμένος να ασφαλίζει και τον μετανάστη; Κάποτε, πριν από δέκα – είκοσι χρόνια, οι μετανάστες έσωσαν την ελληνική γεωργία και γενικά τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση. Χωρίς αυτούς, θα ήταν μάλλον αδύνατη ακόμη και η σημερινή μειωμένη πρωτογενής μας παραγωγή, κυρίως στα κτηνοτροφικά προϊόντα. Η αναμενόμενη ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού, θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες. Θέσεις που παλιότερα οι Έλληνες εργαζόμενοι απαξιούσαν να διεκδικήσουν. Αν αυτό αλλάξει, αν η ανάγκη οδηγήσει σε διαφορετική νοοτροπία, τότε σε πολύ λίγο διάστημα θα έχουμε ευχάριστα νέα από το πεδίο της ανεργίας, κυρίως αυτής των νέων. Αν αντίθετα, όλοι οι νέοι μας, εξακολουθήσουν να στριμώχνονται στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας, για να «γίνουν» επιστήμονες χωρίς εργασία, τότε, αυτοί μεν θα μένουν άνεργοι και οι καλύτεροί τους θα μεταναστεύουν, οι θέσεις δε που αυτοί θα απαξιούν να διεκδικήσουν θα καταλαμβάνονται σταθερά από νόμιμους ή παράνομους μετανάστες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μελλοντική πληθυσμιακή ή θρησκευτική ή πολιτιστική σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας. Και ο νοών, νοείτω!

Akenaton 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δρόμος avatar
  δρόμος 04/06/2013 10:49:00

  Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό άρθρο.

  Δύο-τρεις επισημάνσεις με ελπιδοφόρο περιεχόμενο: 1) η αύξηση της ζήτησης για εισαγωγή στις γεωπονικές σχολές, που από τη φύση τους είναι πολύ κοντά στην παραγωγή, αν όχι μέσα σ'αυτήν 2) οι όλο και πληθαίνουσες ενημερωτικές εκπομπές σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, με φωτεινό πρωτεργάτη την ΕΤ3
  3) παρατηρείται μικρή μεταστροφή εργοδοτών π.χ. στον τουριστικό τομέα για αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού με αυτόχθονες (λ.χ. στα νησιά) - ίσως να έχουν συμβάλει σ'αυτό και τα επαχθή συμβάντα με τους αλλοδαπούς.

  Όποιο μικρό λιθαράκι και αν προσθέσει κανείς, μην το περιφρονείτε, κάνει δουλειά! Πολλά μικρά λιθαράκια κάνουνε τις μεγάλες αλλαγές.

 2. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 04/06/2013 10:55:00

  Δουλεύοντας στα κοτοστάσια δεν είσαι εργάτης γης στη γερμανία και στη γαλλία. Στην Ελλάδα γιατί είσαι;
  Τό 'χεις πιάσει λάθος Ακενατόν.
  Από το δημοτικό μαθήματα επιχειρησιακών σχεδίων, βιοποικιλότητας, ποιοτικών κριτήριων για την ανάπτυξη ετικεττών με υπογραφή και να δεις πως ανθίζει η Ελλάδα..

  • akenaton avatar
   akenaton @ Β.Κ.Σιάπκα 04/06/2013 18:43:48

   Στην Ελλάδα, αυτό έγινε προσωρινά και για διευκόλυνση απασχόλησης εγχώριων εργατών (φθηνότερη ασφάλιση). Δυστυχώς ΔΕΝ βρίσκει κανείς τέτοιους εργάτες, ούτε για ορνιθοτροφεία, ούτε για χοιροστάσια, ούτε για βουστάσια. Επίσης, δεν βρίσκει ντόπιους εργάτες γης για χειρονακτική εργασία. Μπορεί να μας πονά, να κλαίμε και α σκούζουμε για την ανεργία και την φτώχεια, αλλά ακόμη κανείς σχεδόν νεοέλληνας (άνεργος, νέος ή μεσήλικας) δεν θέλει να κάνει μια σειρά από δουλειές που μια χαρά τις έκανε πριν από 30 χρόνια. Δεν καταλαβαίνω τι άλλαξε από τότε (ή μάλλον καταλαβαίνω όπως κι εσείς) αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Νομίζω τουλάχιστον.

   • Περικλής avatar
    Περικλής @ akenaton 04/06/2013 18:53:50

    Οι αμοιβές. Στο χωράφι για 20 ευρώ το 8ωρο που παίρνουν οι μαύροι, ευτυχώς δεν πάει ο Έλληνας. Αν φύγουν οι λαθρομετανάστες και άρα ανέβουν οι μισθοί λόγω έλλειψης προσφοράς εργασίας και απαιτητικότερων εργατών, θα πάει πάλι ο Έλληνας.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Περικλής 04/06/2013 19:09:19

     Συμφωνώ, πάει στην καφετέρια όπου ξοδεύει και πέντε ευρώ από πάνω. Αγαπητέ Περικλή, 20 ευρώ για 8ωρο ΔΕΝ είναι η αμοιβή στο χωράφι. Είναι παραπάνω. Ιδίως για ικανούς Έλληνες είναι πολύ παραπάνω. ΔΕΝ βρίσκονται. Τόσο απλό. Όποιος λέει το αντίθετο, απλά σας λέει ψέμματα.

     • fe avatar
      fe @ akenaton 04/06/2013 19:35:09

      Οταν δεν γνωριζουμε ενα χωρο καλα ειναι να μην μιλαμε.Εργατης γης ακομα και ο ποιο ικανος και περιζητητος στην καλυτερη των περιπτωσεων να κανει 200 με 250(μαξιμουμ)
      μεροκαματα τον χρονο.Οι αγροτικες δουλειες χαρακτηριζονται απο την εποχικοτητα τους και απο τον παραγοντα καιρο.Το μεροκαματο ειναι μεγιστο 30 ευρω.Δλδ μιλαμε για εισοδημα 6-7 χιλιαρικα τον χρονο ο ικανος.Αυτα για την φυτικη παραγωγη....για την ζωικη δεν μπορω να εκφρασω αποψη αν και καπου εκει κοντα ειναι πιστευω.

     • akenaton avatar
      akenaton @ fe 04/06/2013 19:52:53

      Ενώ αν πάει 200-250 ημέρες στην καφετέρια να καταριέται την μοίρα και την "άτιμη κενωνία" θα ξοδέψει και κανα χιλιάρικο από πάνω έτσι;

      ΥΓ. Όποτε θέλετε και όπου θέλετε να συζητήσουμε ποιος από τους δυο μας ξέρει για τον "χώρο" και ποιος όχι. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα ευτυχώς. Το θέμα είναι πως η άποψ ότι προτιμώ να μείνω άνεργος παρά να δουλέψω για εισόδημα 6-7000 το χρόνο, εξυπηρετεί μονάχα τους τεμπέληδες και αυτούς που ονειρεύονται από τον καναπέ τους "μεγάλες αναταραχές". Οι Έλληνες περάσαμε πολλές και μεγαλύτερες δυσκολίες και αντέξαμε. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα πάψουμε να παριστάνουμε τα θύματα και θα σηκώσουμε τα μανίκια να δουλέψουμε ξανά. Αλλιώς, θα πεθάνουμε ως έθνος.

     • Περικλής avatar
      Περικλής @ akenaton 04/06/2013 20:44:42

      Ο μαύρος πάνω από 30 δεν παίρνει για να δουλέψει "ήλιο με ήλιο". Ο Αλβανός έπαιρνε ίσως 50 παλιά στην περιοχή που ξέρω (Αττική).

      Άλλο είναι το θέμα: Αν πήγαιναν όλοι να δουλέψουν στα χωράφια για να μη μένουν άνεργοι, οι μισθοί θα πέφταν κατακόρυφα λόγω μεγάλης προσφοράς εργασίας με σταθερή ζήτηση. Αν όλοι πηγαίναν στα χωράφια, οι εργοδότες βλέποντας την προσφορά εργασίας θα ρίχναν το μισθό από τα 30 ευρώ στα 10 ευρώ καθώς αφού με 30 ευρώ έβρισκαν 500.000 πρόθυμους ενώ χρειάζονται 50.000, από στατιστική προκύπτει ότι και με 10 ευρώ θα βρίσκαν αυτούς τους 50.000 που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

      Μην ψάχνετε δικαιολογίες του στυλ "ξαφνικά τεμπελιάσαν οι Έλληνες" γιατί δεν υπάρχουν. Αυτά είναι για λαϊκή κατανάλωση. Στην ελεύθερη καπιταλιστική οικονομία υπάρχει προσφορά και ζήτηση. Υπάρχει ο μισθός για τον οποίο είναι διατεθειμένος να σηκωθεί να πάει στη δουλειά κανείς και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτός ο μισθος, ευτυχώς δεν είναι τόσο χαμηλός ώστε να πηγαίνουν στα χωράφια για 20 ευρώ οι Έλληνες ακόμα. Αν είχαμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνουν στα χωράφια για αυτά τα ψίχουλα οι Έλληνες θα μιλάγαμε για οριστική καταστροφή της χώρας. Προς το παρών πιο απελπισμένοι από τους Έλληνες είναι οι μετανάστες οπότε αυτοί δουλεύουν για μισθούς εξευτελιστικούς. Αν φύγουν δε θα υπάρχουν διαθέσιμα κορόιδα οπότε για να βρουν εργάτες και να ισορροπήσει η σχέση προσφοράς-ζήτησης θα ανέβουν οι αμοιβές.

      Με τη λογική σας να πηγαίνουν στα χωράφια και για 1 ευρώ τη μέρα γιατί είναι καλύτερο από το να κάθονται. Σωστά;

     • helios avatar
      helios @ Περικλής 04/06/2013 21:21:43

      Αν το κράτος δεν μπορεί να βρει ( και να οργανώσει) από τους ενάμισι εκατομμύριο ανέργους 50.000 που να τους διοχετεύσει στην συγκομιδή αγροτικών και γεωργικών προϊόντων έστω και με επιδότηση που θα έπαιρναν περίπου 45 - 50 ευρώ για 8 ώρες δουλειά, τότε πρόκειται για κράτος πανηγύρι. Ας τους έκανε και 80.000 για να βγει η δουλειά ακόμα πιο γρήγορα και λιγότερο κουραστική . Το όφελος για την εθνική οικονομία και κοινωνία θα ήταν πάρα πολύ τεράστιο καθώς θα είχαμε απαλλαγεί από τους αλλοδαπούς, τα χρήματα θα παρέμειναν στην ελληνική οικονομία, θα είχαμε και πάλι παραγωγικούς ανθρώπους και σύνδεση της ελληνικής γης με Έλληνες εργαζόμενους.

 3. ΚΑΡΑΚΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΚΑΡΑΚΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 04/06/2013 11:29:15

  Εξαιρετικό το άρθρο σου....έτσι ακριβώς....μικροαστικα καταλοιπα που ακόμα και τώρα,σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης,δύσκολα να αλλάξουν...όλα θα αλλάξουν στην χώρα,έστω και αργά,με τελευταίο όλων τον αξιακό κώδικα της μεταπολίτευσης,που ακόμα και τώρα συντηρεί μύθους......

 4. athanasios avatar
  athanasios 04/06/2013 11:41:54

  Μιά άλλη οπτική του φαινομένου :
  http://www.antinews.gr/2013/05/07/214909/

  • ΣΜ avatar
   ΣΜ @ athanasios 04/06/2013 19:12:29

   Απολύτως συμβατή πρόταση με αυτή του akenaton.

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 04/06/2013 11:42:36

  Θεωρίες και μεγάλα λόγια. Εάν ήσασταν άνεργος εσείς, θα δεχόσασταν να απασχοληθείτε σε κτηνοτροφική μονάδα; Ξέρετε τι σημαίνει να απασχολείσαι σε κτηνοτροφική μονάδα; Δεν έχει ούτε άδειες ούτε ρεπό. Τα ζώα θέλουν αρμεγμα δυο φορές τη μέρα. Και Χριστούγεννα και Πάσχα!

  Δώστε πρώτος το καλό παράδειγμα, λοιπόν, και αφήστε τα μεγάλα λόγια που παροτρύνετε τους άλλους να κάνουν αγροτικές και κτηνοτροφικές δουλειές. Να σας δω εργαζόμενο σε "κτηνοτροφική μονάδα", που το λέτε ευγενικά, και να μην το πιστέψω!

  • helios avatar
   helios @ Διογένης 04/06/2013 16:35:17

   Αυτό που χρειαζόμαστε πάνω απ' όλα είναι σοβαρές επενδύσεις σε τεχνολογία σε όλους αυτούς τους κλάδους με αποτέλεσμα να έχεις ανάγκη για πολύ λιγότερα εργατικά χέρια, η εργασία να γίνεται πιο ελκυστική και φυσικά πολύ λιγότερο κουραστική (σχεδόν με άνεση) και επιπλέον γίνεσαι περισσότερο παραγωγικός ανταγωνιστικός. Το άρμεγμα π.χ. με τα χέρια (και μόνο που το συζητάμε θα έπρεπε να ντρεπόμαστε) θα πρέπει να αποτελεί οριστικά παρελθόν.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ helios 04/06/2013 21:44:51

    Αγαπητέ, προφανώς δεν γνωρίζετε πώς γίνεται αυτή η δουλειά. Η αγελάδα (την οποία γνωρίζω εγώ από τα παιδικά μου χρόνια, αλλά και αρκετά αργότερα) είναι ζώο και μάλιστα δυσκίνητο και δεν υπάρχει μηχάνημα να την πάει και να την φέρει. Πρέπει να της βάλεις τροφή στο παχνί, να την κλείσεις στην "παγίδα" και την ώρα που τρώει, να πας από κάτω και της βάλεις την αρμεκτική μηχανή, να την προσαρμόσεις στους μαστούς της. Οι μαστοί είναι ευαίσθητο όργανο και πρέπει να προσαρμόσει την μηχανή ανθρώπινο χέρι, για να μην πονέσει το ζώο, για να μπει σωστά και να μην το πληγώσει, εξάλλου το ζώο κουνιέται διότι μόνον το κεφάλι του το πιάνει η "παγίδα". Λοιπόν, όσο και να έχει προχωρήσει η τεχνολογία, αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει μόνον από μηχανές και, ναι, η εποχή που άρμεγαν με τα χέρια είναι πάρα πολύ πίσω. Ωστόσο ο ρόλος του χειρωνάκτη παραμένει πολύ σημαντικός. Τώρα, αν για τα πρόβατα, που είναι μικρότερα ζώα, είναι πιο εύκολο και υπάρχει τρόπος να γίνονται "όλα" μηχανικά, δεν ξέρω διότι δεν έχω εμπειρία, αλλά υποθέτω πώς όχι, διότι και το πρόβατο κουνιέται, και το πρόβατο πρέπει να μην πονέσει, και το πρόβατο είναι ζωντανός οργανισμός, άρα, πώς να γίνουν όλα με την μηχανή;

    Όσο για την "άνεση", να σας ενημερώσω ότι, όσο και να προοδεύσει η τεχνολογία, το ζώο επίσης εκείνη την στιγμή που το αρμέγεις, μπορεί να του έρθει να κάνει την ανάγκη του. Και εάν μεν είναι "χοντρή" η ανάγκη του, το πρόβλημα για τον χειρωνάκτη είναι μόνον η οσμή. Εάν είναι "ψιλή" η ανάγκη του, τότε πιτσιλάει παντού και πιτσιλάει και αυτόν που το αρμέγει. Άλλο να σας το διηγούμαι και άλλο να σας συμβαίνει πραγματικά! Στατιστικά, όλο και θα σου συμβεί με κάνα-δυο-τρεις αγελάδες κάθε φορά που αρμέγεις. Σκεφθείτε επίσης τι έχει μαζευτεί από αντίχοιχες "καταστάσεις" που συμβαίνουν με αρκετή συχνότητα. Ας μην μιλήσουμε καν για όταν το ζώο αγριέψει, δεν θέλει να μπει στην "παγίδα", πληγωθεί, πονέσει. Θα καταλάβετε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία "άνεση" σε αυτήν την δουλειά. Όσο και να προχωρήσει η τεχνολογία. Απλώς η τεχνολογία σου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθείς με πολύ περισσότερα ζώα από όσο παλιότερα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Διογένης 04/06/2013 18:38:55

   Ακούστε, εδώ και αρκετό καιρό διαβάζετε τα σημειώματά μου και κάνετε συστηματικά πως δεν καταλαβαίνετε. Αυτό κάνω λοιπόν; Προτρέπω τους "άλλους" να κάνουν αγροτικές και κτηνοτροφικές δουλειές κι εγώ κάθομαι πίσω από ένα γραφείο; Το να μην συμφωνείς με κάποιον είναι θεμιτό. Να τον παραφράζεις όμως, να διαστρέφεις τα γραφόμενά του και να τον εγκαλείς γιατί δεν δοκιμάζει πρώτα ο ίδιος "στο πετσί" του όσα ΝΟΜΙΖΕΙΣ εσύ ότι προτείνει καταντά τελικά προπέτεια. Και είστε άλλο τόσο προπέτης καθώς εγκαλείτε ακριβώς τον σωστό άνθρωπο για κτηνοτροφικές μονάδες και παρόμοια. Με άλλα λόγια ξύνεστε στην γκλίτσα του λάθος τσομπάνου. Και μάλιστα συστηματικά.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ akenaton 04/06/2013 21:47:27

    Εντάξει, καλή η οργή, αλλά απάντηση στο ερώτημά μου δεν πήρα. Εσείς θα το κάνατε αυτό που προτείνετε;

   • helios avatar
    helios @ akenaton 05/06/2013 00:39:05

    http://www.milkline.de/de/milking-parlors/milking-parlors-milking-parlours/index.aspx?m=53&did=12832
    http://www.milkline.de/dati/FotoGallery/Foto/CacheImg/41/Foto/594_0451906-1_800_600P.jpg
    http://www.milkline.de/dati/FotoGallery/Foto/CacheImg/41/Foto/596_0451906-DISPLAY_800_600P.jpg
    https://www.youtube.com/watch?v=mmkOvf-_z0g
    https://www.youtube.com/watch?v=MyTTYxc1P_Y

 6. Αθώρ avatar
  Αθώρ 04/06/2013 11:57:54

  Η δουλειά και η ζωή στην ύπαιθρο ήταν πάντα σκληρή, απαιτητική και οικονομικά μη αποφέρουσα τα αντίστοιχα του καταβαλλόμενου κόπου υλικά οφέλη. Όλοι επιθυμούσαν και υποβάλλονταν σε υπέρμετρες θυσίες, προκειμένου οι απόγονοί τους να μορφωθούν και να εργασθούν υπό συνθήκες ευνοϊκότερες απ΄ότι οι γονείς τους. Οι χειρώνακτες, οι αγρότες κι οι ανειδίκευτοι εργάτες γης, δεν απολάμβαναν σε σύγκριση με τους ''επιστήμονες'' ούτε φυσικά απολαμβάνουν και σήμερα της ''αποδοχής-εκτίμησης'' της Ελληνικής κοινωνίας (ταυτιζόμενοι με ένα χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, σκέψης και έκφρασης). Όσο και αν αυτό προέρχεται σε ένα μεγάλο βαθμό από έναν βαθύ ...εθνικό κομπλεξισμό που έχει τις ρίζες του πολλά χρόνια πίσω, δεν είναι λογικό να απαιτούμε ν΄ αποτελέσουν οι ειδικότητες που εκλείπουν από την αγορά, τον .... υποχρεωτικό ιδανικό επαγγελματικό στόχο των νέων Ελλήνων. Αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται, κρατική επέμβαση επαναπροσανατολισμού και σοβαρά σχεδιασμένη αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα. Κίνητρα, εκπαίδευση, βοήθεια, συμπαράσταση. Απεμπλοκή του πτυχίου εξειδίκευσης από την εργασία μέσω της οποίας θα εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των πολιτών είναι η λύση. Η αποκατάσταση δηλαδή στην ‘’ κοινωνική συνείδηση’’, της λαϊκής σοφίας του ρητού ‘’Καμιά δουλειά ΔΕΝ είναι ντροπή’’ και καμιά δουλειά δεν είναι υποτιμητική για την προσωπικότητά μας, όταν είναι αξιοπρεπώς αμειβόμενη φυσικά…. Εξάλλου, όσο πιο καλλιεργημένος και μορφωμένος είναι ο αγρότης, ο τεχνίτης, ο εργάτης, ο επαγγελματίας, τόσο θα είναι ανώτερο και το επίπεδο της εργασίας και της συμπεριφοράς του.
  Οι νέοι επιστήμονες πάντως που σήμερα βιαίως εξαναγκάζονται σε εκπατρισμό, ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, φεύγουν κυρίως γιατί επικρατεί ολοκληρωτική διάλυση λόγω μνημονίων στους τομείς της Υγείας, των Δημοσίων και Ιδιωτικών επενδύσεων, γιατί η αγοραστική δύναμη μειώνεται και οι μισθοί μας καταβαραθρώνονται. Φεύγουν γιατί δεν βλέπουν προοπτική. Όχι γιατί μας….περισσεύουν!!
  Όσον αφορά δε τους εργάτες γης, η ντόπια μαφία των δουλεμπόρων που επιθυμεί να εκμεταλλεύεται άγρια τους εισαγόμενους πεινασμένους, θα εμποδίζει όσο της επιτρέπεται να λειτουργεί ανεξέλεγκτα την απασχόληση των γηγενών, που ενδεχομένως θα επιθυμούσαν με ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ μεροκάματα φυσικά, να εργασθούν στους σχετικούς τομείς.
  Αν λειτουργούσαν οι νόμοι, όπου οι ανάγκες δεν καλύπτονταν από Έλληνες εργάτες, το κενό θα καλυπτόταν από ελεγχόμενη και αποκλειστικά για περιορισμένο χρόνο εισαγόμενη εργασία. Η ….μόνιμη εγκατάσταση, δεν είναι απαραίτητη, ούτε κι αποτελεί ….αναγκαιότητα. Είναι άλλη μια φτηνή δικαιολογία, των …πονηρών.

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ Αθώρ 04/06/2013 12:13:15

   +1000 Σωστός!

   • Αθώρ avatar
    Αθώρ @ Lichnee 04/06/2013 14:07:19

    ΣωστΉ :-)

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ Αθώρ 04/06/2013 12:34:48

   Ακριβώς. Ελλείψεις υπάρχουν σε καθηγητές πανεπιστημίων ή σε γιατρούς π.χ. Απλά μένουν κενές οι θέσεις και δε γίνονται προσλήψεις.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Περικλής 04/06/2013 12:48:55

    Σε βρισκω πολυ σωστη και ολο το ζουμι ειναι "η αξιοπρεπως αμοιβομενη εργασια". Αυτο δεν θελουν οι εργοδοτες, θελουν μονο ζωα για τα χωραφια και να κοιμουνται σε αχυρωνες, αυτο το μελλον ονειρευονται για τα παιδια μας.....

   • Lichnee avatar
    Lichnee @ Περικλής 04/06/2013 12:52:12

    Και που άνοιξαν κάποιες θέσεις χωρίς κίνητρο δεν έχει χαΐρι.
    Πρόσφατα άνοιξαν για την αιμορραγούσα καρδ.κλινική της πόλης μου 2 θέσεις επικουρικών.Κανείς δεν ήρθε.Και γιατί να έρθει;Με 1000 ευρώ μισθό και εφημερίες όταν ...φιλοτιμηθεί ο επίτροπος σε μια κλινική με ένα μόνιμο (πλέον) επιμελητή/διευθυντεύοντα (άρα τουλάχιστον 7-8 εφημερίες/μήνα με 3 ευρώ/ώρα και με 32 συναπτές ώρες εργασίας ΟΤΑΝ τις πληρωθείς,κάπου 5-6 μήνες καθυστέρηση και κουτσουρεμένες 20-30% ανάλογα "αν φτάσει το κονδύλιο") και με τα έξοδα να τρέχουν (όταν είσαι από άλλη πόλη x2 μάλιστα) γιατί;
    Για να βοηθήσει το ...success story;

  • Β.Κ.Σιάπκα avatar
   Β.Κ.Σιάπκα @ Αθώρ 04/06/2013 15:29:09

   χαμηλό επίπεδο "εκπαίδευσης" μόνον.
   Όχι σκέψης και έκφρασης, ακόμα και μόρφωσης. Κάτι ρωμαλέοι παππούδες και κάτι αρχόντισσες γιαγιάδες με ροζιασμένα χέρια σε βάζουν κάτω στα χωριά μας με τη σοφία τους....

 7. akenaton avatar
  akenaton 04/06/2013 13:25:08

  Αν δεν θέλουμε να φύγουμε οι μισοί έξω και να "εισάγουμε" τον μισό μελλοντικό πληθυσμό της χώρας από Ασία και Αφρική, θα πρέπει να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό μας μοντέλο, να εφαρμόσουμε σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού και να αλλάξουμε κοινωνική νοοτροπία όσον αφορά την προσλαμβανόμενη καταξίωση μέσω της εργασίας ή του πτυχίου. Οι ελλείψεις που επικαλλείσθε σε ιατρούς και καθηγητές πανεπιστημίου, είναι δυστυχώς τεχνητές. Έχουμε πολύ περισσότερους ήδη και από τους δύο κλάδους από όσους χρειαζόμαστε και παράγουμε συνεχώς καινούριες "φουρνιές" που φυσικά θα ξενητεύονται αν δεν θέλουν να μείνουν στα αζήτητα ή να κάνουν άλλη δουλειά από αυτήν που σπούδασαν. Εϊναι απλό, όσοσ δεν το βλέπουμε λόγω συντεχνιακών συμφερόντων τόσο θα χάνουμε χρόνο, χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό.

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ akenaton 04/06/2013 15:05:43

   Γιατρό καλό και πανεπιστημιακό σοβαρό με 1000 και 1500 ευρώ δεν έχει καμία χώρα. Φεύγουν έξω γιατί ο γιατρός και ο πανεπιστημιακός θα πάρουν 3+ χιλιάρικα. Θέσεις κενές γιατρών στην επαρχία υπάρχουν, αλλά χωρίς καλά λεφτά δεν πάει κανείς.

   Δηλαδή:
   Εσύ akenaton λες ότι έχουμε 100 γιατρούς, χρειαζόμαστε 50 και οι άλλοι 50 φεύγουν έξω.

   Εγώ λέω ότι έχουμε 100 γιατρούς, χρειαζόμαστε 80 και προσλαμβάνουμε 60. Από τις 60 προσλήψεις οι 20 είναι με γελοίο (για γιατρό) μισθό οπότε φεύγουν έξω τελικα οι εξής: οι 20 που ούτως ή άλλως είναι υπεράριθμοι, οι 20 που φεύγουν επειδή δε γίνονται αρκετές προσλήψεις και άλλοι 20 επειδή τα λεφτά τους φαίνονται λίγα.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Περικλής 04/06/2013 18:58:34

    Επειδή φαίνεστε καλόπιστος θα σα πω πως έχουμε 75000 περίπου ιατρούς δηλαδή 7/1000 κατοίκους όταν οι περισσότερες αναπτυγμένες υγειονομικά χώρες έχουν 2-3/1000. Θα σας πω πως κάθε χρόνο προστίθενται σε αυτό το νούμερο διπλάσιοι περίπου απόφοιτοι ιατρικής από Ελλάδα ή εξωτερικό από όσους αποχωρούν. Δηλαδή για να "ανασάνει" το ιατρικό επάγγελμα, θα πρέπει να φύγουν "έξω" καμιά 30.000 ήδη πτυχιούχοι. Έχουν φύγει σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μονάχα περίπου 2000-3000. Θα σας πω πως οι ιατροί περιμένουν στην χώρα μας έως και 12-15 χρόνια για να ΑΡΧΙΣΟΥΝ "καλή" ειδικότητα, μια και είναι αδύνατον να εκπαιδεύσουμε τόσο πολλούς αποφοίτους. Θα σας πω ότι είμασταν πρώτοι στον ΟΟΣΑ στην ετήσια αύξηση των δαπανών για την υγεία και ένας από τους λόγους ήταν η προκλητή ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών και η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση λόγω (κυρίως) του υπερπληθυσμού των ιατρών. Θα σας πω τέλος και εσάς και στον ιατρό παρακάτω, πως οι μισθοί δυστυχώς στην χώρα μας έχουν πέσει για όλους τους μισθωτούς. Όποιοι δεν μπορούν με τους μισθούς που δίνονται και μπορούν να "φύγουν" έξω, θα φύγουν έτσι κι αλλιώς. Αλλά, οι μισθοί ήταν πάντα μικροί συγκρινόμενοι με τους μισθούς στην Δυτική Ευρώπη και στην Αμερική. Δεν έφευγαν προηγουμένως γιατί ενθυλάκωναν αρκετά μαύρα και εύκολα χρήματα πανταχόθεν. Αυτά τείνουν να κοπούν κι έτσι οι "ικανότεροι" την κάνουν σιγά-σιγά. Δεν κλαίω γι αυτούς, κλαίω για τους νέους, που τους φορτώσαμε τα δικά μας θέλω, τους κάναμε γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους ενώ δεν άξιζαν ίσως, αλλά πάντως ενώ δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας γι αυτούς στην χώρα και τώρα αναγκάζονται να ξενητευτούν. Φοβάμαι πως όσοι δεν αξίζουν θα επιστρέψουν άρον-άρον κυνηγημένοι. Οι ξένοι πληρώνουν καλά αλλά ζητούν και ανάλογη απόδοση. Μακάρι να βγω ψεύτης.

    • George avatar
     George @ akenaton 04/06/2013 20:44:27

     Αν και συμφωνώ 100% με το άρθρο υπάρχει μια παράμετρος που ίσως αξίζει προσοχής. Η επένδυση σε διπλάσιους γιατρούς έχει ήδη γίνει, όπως όμως και σε υπερβολικές υγειονομικές υποδομές. Οπότε η εισαγωγή ασθενών ίσως είναι οικονομικά πιό αποδοτική από την εξαγωγή γιατρών. Ακόμα καλύτερα υπάρχει ελπίδα για cross sale με τον τουρισμό αλλά και με το real estate. Η συλογική αυτή δεν ισχύει μόνο για τους γιατρούς . Το θέμα είναι να δει κανείς τον παρανομαστή δυναμικά και όχι στατικά. Να σκεφτεί δηλαδή outside the box οπότε πχ ακόμα και ο πληθυσμός της ελλάδας δεν είναι κάτι σταθερό.

     • akenaton avatar
      akenaton @ George 05/06/2013 00:16:01

      Μπίνγκο! Η ιδέα σας είναι εξαιρετική, κατά καιρούς την έχουμε συζητήσει, ειδικά στον τομέα του ιατρικού τουρισμού έχουμε απεριόριστες δυνατότητες και ίσως θα μπορούσαμε να καλύψουμε αρκετές θέσεις εργασίας.

     • George avatar
      George @ akenaton 05/06/2013 12:30:49

      ΚAI στην εκπαίδευση με πανεπιστήμια, κέντρα έρευνας, campus ΑΛΛΑ πρέπει να γίνει από τον Ιδιωτικό τομέα με υποστηρικτικό πλαίσιο από το κράτος και δυνατότητα επιλογής για τους Έλληνες φορέα περίθαλψης/εκπαίδευσης. Μαζί με το συνταξιοδοτικό είναι οι 3 μαύρες τρύπες της οικονομίας μας με απίστευτα μικρή παραγωγικότητα, RΟI που απορροφούν κάθε δυνατότητα της να ξεφύγει από την υπανάπτυξη

    • Περικλής avatar
     Περικλής @ akenaton 04/06/2013 20:54:58

     Εν μέρει συμφωνώ μαζί σας. Έχουμε πολλούς γιατρούς αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια.

     1) Ίσως έχουμε 7/1000 γιατρούς. Το 2010 είχαμε 6 από ότι βλέπω στην Παγκόσμια Τράπεζα. Οι 6-7 είναι πολλοί αλλά οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν 2-3 γιατρούς ανά 1000 κατοίκους. Τόσους έχουν χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν και η Σλοβενία. Εξαίρεση η Αγγλία με 2.7/1000 από ότι βλέπω. Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν γύρω στους 3.7-4.1/1000 γιατρούς.

     2) Δεδομένης της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Ελλάδας (νησιά κλπ) δικαιολογείται μια απόκλιση από το μέσο όρο άρα να είμαστε αντί του 4 στο 5 (ίσα με την Αυστρία δηλαδή). Άρα όταν μιλάμε για υπεράριθμους γιατρούς μιλάμε για ποσοστό 20% που περισσεύει.

     3) Το θέμα είναι ότι δε μεταναστεύει το 20% των υπεράριθμων γιατρών. Μεταναστεύει το 50% των γιατρών. Άρα δε φταίει ΜΟΝΟ το πλήθος τους. Φταίει και το ότι δεν προσλαμβάνονται αρκετοί και άρα υπάρχουν ελλείψεις, ιδιαίτερα στην επαρχία. Συμφωνώ δηλαδή με αυτό που λέτε αλλά είναι η μισή αλήθεια μόνο.

     • Lichnee avatar
      Lichnee @ Περικλής 04/06/2013 21:25:26

      Αγαπητέ,και που "βγαίνουν" θέσεις,κανείς δεν ενδιαφέρεται!
      Πιο επάνω γράφω:"Πρόσφατα άνοιξαν για την αιμορραγούσα καρδ.κλινική της πόλης μου 2 θέσεις επικουρικών.Κανείς δεν ήρθε."
      Και αυτό γιατί οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι από του εξωτερικού.
      Και οι απαιτήσεις δεν είναι χαμηλότερες.Αυτό είναι μύθος!

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ akenaton 04/06/2013 16:03:33

   Δηλαδή akenaton υπονοείτε ότι κάποιος μπορεί να βρει δουλειά στην Ξάνθη,την Καβάλα ή την Κοζάνη και αποφασίζει για "συντεχνιακούς λόγους" να ξενιτευθεί στη Γερμανία και την Αγγλία;
   Δηλαδή πριν μερικούς μήνες παραιτήθηκα από το δημόσιο και συνέχισα με ιδιωτικό ιατρείο για "συντεχνιακούς λόγους".Κοίτα τι μαθαίνω σήμερα!
   Μήπως να κοιτούσαμε τα χάλια των μισθών και τη διαφορά των εν λόγω θέσεων τόσο μισθολογικά όσο και σε συνθήκες εργασίας;

   • akenaton avatar
    akenaton @ Lichnee 04/06/2013 19:56:54

    Διαβάστε καλύτερα τι γράφω γιατρέ μου. Το αντίθετο λέω: είστε πάρα πολλοί για την χώρα και γι αυτό δεν βρίσκετε δουλειά και αναγκάζεστε να ξενητευτείτε. Απλώς, για συντεχνιακούς λόγους αρνείστε να παραδεχτείτε πως είστε υπεράριθμοι οι ιατροί. Είστε όμως, πως να το κάνουμε;

    • Lichnee avatar
     Lichnee @ akenaton 04/06/2013 20:45:31

     Υπεράριθμοι δεν νομίζω αγαπητέ akenaton.
     Έχει γίνει όμως μια ΠΟΛΥ κακή διασπορά μας στο ΕΣΥ.
     Όταν στην Αθήνα και δη στα ΒΠ υπάρχουν νοσοκομεία με 16 και 20 επιμελητές για 30 και 40 κλίνες και στην επαρχία δεν υπάρχει κανείς ούτε για δείγμα,τότε κάτι πάει στραβά στη Δανιμαρκία!
     Από την άλλη με 1000 ευρώ/μήνα και 3 ευρω/ώρα στην εφημερία,γιατρό από άλλη πόλη δεν θα δεις στα νοσοκομεία.Ακόμα και ντόπιοι παραιτούνται.(Στην Κομοτηνή υπάρχουν 25 (!!!!!) ιδιώτες καρδιολόγοι,σχεδόν όλοι ντόπιοι και στο νοσοκομείο καλύπτουν τις εφημερίες με γενικούς ιατρούς!)
     Το ιδιωτικό είναι πιο προσοδοφόρο,με καλύτερο κοινωνικό status και πιο ελεγχόμενο ωράριο.Ούτε "εντέλεσθε",ούτε "βάλτε πλάτη τώρα και τα βρίσκουμε μετά".
     Στο δε εξωτερικό οι συνθήκες εργασίας είναι άπειρα καλύτερες (δε φαντάζομαι να διαφωνείτε σε αυτό) ακόμα και σε χώρες όπως το Quatar και η Σιγκαπούρη.Τουλάχιστον εκεί δεν σε πληροφορούν διάφοροι αστείοι τύποι που πήγαν στα ΤΕΠ για ψύλλου πήδημα λόγω παντελούς έλλειψης πρωτοβάθμιας περίθαλψης και με το βιβλιάριο της Απορίας ανά χείρας ότι "αυτοί σε πληρώνουν",ούτε πουλάνε τσαμπουκάδες γιατί περίμεναν στην ουρά τον έναν που πρέπει να εξυπηρετήσει 100,πολλές φορές και παραπάνω.
     Για τις απολαβές και τις παροχές καλύτερα να μη μιλήσω γιατί θα γελάσουμε με μαύρο δάκρυ.Απλά όποιος δεν έχει υποχρεώσεις που τον "δένουν" εδώ και είναι ακόμα εδώ,ή ρομαντικός είναι,ή δεν έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του.-
     Το άλλο αγκάθι είναι οι αναμονές για ειδικότητα.
     Ειδικά σε ειδικότητες όπως η ενδοκρινολογία και η δερματολογία πρέπει ή να είσαι γυναίκα οπότε στα 8-12 χρόνια αναμονής "θα γίνεις μάνα" ή απλά έχεις φύγει χωρίς 2η σκέψη.

     Οπότε συμπερασματικά:
     1.Ας γίνει μια καλύτερη κατανομή των ιατρών σε όλη την επικράτεια.
     2.Ας βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας (μπορεί να ξεπεράσεις 100 ώρες/εβδομάδα στο νοσοκομείο άνετα με τις υπάρχουσες) και να δοθούν κάποια κίνητρα (όχι υποχρεωτικά χρηματικά,ο κορβανάς δεν το αντέχει,είναι γνωστό,αν και δεν είναι λογικό να είναι στο ενιαίο μισθολόγιο οι γιατροί).
     3.Ας εκλογικευθούν οι χρόνοι αναμονής για ειδικότητα.
     Και μετά ξαναβλέπουμε αν είμαστε υπεράριθμοι ή όχι.

     • Περικλής avatar
      Περικλής @ Lichnee 04/06/2013 21:08:20

      Γιατί δεν αντέχει; Απλά δε θεωρείται τόσο σημαντική η υγεία των πολιτών. Λύσεις δε μπορώ να διανοηθω ότι δεν υπάρχουν. Παράδειγμα:

      -Μείωση αποδοχών βουλευτών από τα 6500 στα 3000 = 42000 * 300 = 12,6m.

      - Μείωση μισθού υπαλλήλων βουλής κατά 500 ευρώ, κόψιμο 13ου και 14ου μισθού τους: 500*12 + 6000 = 12000*1300 υπάλληλοι = 15.6m.

      Σύνολο 28.2m. Έχουμε χοντρικά 15000 γιατρούς στο ΕΣΥ (είχαμε βασικά πριν 3 χρόνια, τώρα έφυγαν κάποιοι). Άρα μπορούν να πάρουν αύξηση 150 ευρώ μηνιαίως κόβοντας ΜΟΝΟ βουλευτικές αμοιβές και μισθούς υπαλλήλων βουλής.

      Αυτό που λέω είναι κάπως λαϊκίστικο αλλά θέλω να δείξω ότι 30-50m για τους γιατρούς είναι εύκολο να βρεθούν ΑΝ θεωρούνται το πιο σημαντικό επάγγελμα στη χώρα, ή έστω ένα από τα πιο σημαντικά.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Lichnee 05/06/2013 00:32:48

      Μιλάτε μονάχα για ιατρούς του ΕΣΥ. Εγώ μιλάω γενικά για όλους τους ιατρούς. Στον μισθό και τις συνθήκες εργασίας έχετε δίκιο, αλλά ισχύει για όλα τα επαγγέλματα σε όλη την χώρα, με εξαίρεση κάποιους προνομιούχους που αναφέρει παρακάτω ο φίλος ο Περικλής .....

     • mara M. avatar
      mara M. @ akenaton 05/06/2013 01:00:56

      Αν έχετε την εντύπωση ότι οι γιατροί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα έχουν καλύτερες συνθήκες και καλύτερους μισθούς σύμφωνα με την προσφορά τους κάνετε λάθος. Και δεν μιλάμε για τους μεγαλογιατρούς βεβαίως αλλά για τους υπόλοιπους που κάνουν όλη τη λάντζα, ιδίως οι εργαστηριακές ειδικότητες που έχουν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη περιστατικών του ΕΟΠΥΥ που όλα οδεύουν στον ιδιωτικό τομέα.

 8. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 04/06/2013 13:27:11

  Η Ελλάδα της κρίσης γνώρισε μια πραγματικότητα που ισχύει για όλον τον πλανήτη: Είτε επιστήμονας είσαι, είτε εργάτης, πρέπει να προσφέρεις κάτι πραγματικό που κάποιοι άλλοι το χρειάζονται, σε τιμές που είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν. Όλα αυτά τα χρόνια, βγάζαμε επιστήμονες και επαγγελματίες με πανεπιστημιακή μόρφωση που η απασχόλησή τους δεν είχε πραγματικό αντίκρυσμα στην κοινωνία. Ο δικηγόρος που πληρωνόταν για μια παράσταση σε ένα απλό συμβόλαιο μόνο επειδή το επέβαλε ο νόμος, ο μηχανικός που πληρωνόταν για μια μελέτη που καταχωνιαζόταν σε μια υπηρεσία χωρίς να έχει εφαρμοστεί ποτέ, ο περιβαλλοντολόγος που προσλαμβανόταν από το δημόσιο για να χτυπάει σφραγίδες και να εφαρμόζει νόμους με τρόπο που καμία περιβαλλοντική βελτίωση δεν έφεραν ποτέ, για να αναφέρω ελάχιστα παραδείγματα, σε τίποτε δεν πρόσφεραν πραγματική υπηρεσία στην αληθινή οικονομία και οι σημερινές συνθήκες αναγκαστικά γκρεμίζουν το πλέγμα των νόμων και των κανονισμών που συντηρούσε μια σειρά από επαγγέλματα. Σε συνδυασμό με την ύφεση και τη μη εμπνευσμένη ηγεσία στον τομέα κλειδί για την Ελλάδα, στο δημόσιο, κάνει μια σειρά από επαγγέλματα να φαντάζουν πλέον αχρείαστα. Δε χρειάζεται πολύ μυαλό, δουλειά χρειάζεται και κοινή λογική. Π.χ. πάρε τον παραπάνω περιβαλλοντολόγο και βάλε τον στην ΕΥΕΠΕΝ, να κάνει κανα έλεγχο στα ρημάδια τα ενεργειακά πιστοποιητικά, μήπως και ψοφήσουν οι ...μαιμούδες και κάποτε πράγματι αναβαθμισθεί ενεργειακά το κτιριακό δυναμικό της χώρας με χειροπιαστά οφέλη για την εθνική οικονομία.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ MAYRO XABIARI 04/06/2013 19:54:10

   Εκπληκτικό σχόλιο!!!!!

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ MAYRO XABIARI 04/06/2013 20:47:05

   Απόλυτα σωστό σχόλιο

 9. roadrunner avatar
  roadrunner 04/06/2013 13:47:55

  Βλέποντας μόνο τον τίτλο, σκέφτηκα : "μα και οι επιστήμονες εργάζονται και μάλιστα, πολύ συχνά, αμείβονται με επίπεδα απολαβών εργάτη".
  Ίσως, το "τεχνίτες", να ήταν καταλληλότερο, από το "εργάτες", στον τίτλο.

 10. Mm avatar
  Mm 04/06/2013 15:31:36

  αν ξέρατε τι χρήματα κερδίζουν πολλοι αλλοδαποί στην Ελλάδα με εργασίες που οι Ελληνες τις σνομπαρουν (και δεν τις πιανει το μάτι σας) , πολλοι θα εκλαιγαν.
  Ειναι μύθος ότι ειναι κακοπληρωμένες αυτες οι εργασίες. 1100 ευρώ περυσι τετοια εποχή, για να προσέχει ηλικιωμένη γυναίκα (απλώς υπεργηρη, χωρίς προβλημα υγείας και όχι κατακοιτη). Μαύρα μαύρα. Για να μην μετρήσουμε πόσα κερδίζουν πολλές αλλοδαπές γυναίκες παριστάνοντας ότι καθαρίζουν.

  Δεν ειπα ότι ενας νεαρός γιατρός πρεπει να κατευθυνθεί προς τα εκεί, αλλά απολυμένη ή ανεργη Ελληνίδα γυναικα σιγουρα μπορεί να κάνει αυτές τις εργασίες και καλύτερα!

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Mm 04/06/2013 19:31:57

   Mm εχουν πεσει και εκει οι τιμες για τους υπερηλικες εννοω περιπου στο μισο. Οσο για τις καθαριστριες ναι δουλευουν ολες και οντως ολα αυτα τα χρηματα ειναι μαυρα και ειναι και ασχετες. Τη λεξη "μαγαρισμα" ουτε την καταλαβαινουν ουτε μεταφραζεται. Σκεφτομαι τα ξενοδοχεια που τις απασχολουν κατα κορον τι "μαγαρισμα" προσφερουν σε ολους εμας....
   Εκει οντως οι Ελληνιδες θα ηταν καλυτερες αλλα θελει κινητρα.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Mm 05/06/2013 11:56:22

   Προσυπογράφω. Οι Έλληνες δεν κάνουν πια πολλές δουλειές, που κάποτε έκαναν. Είναι πόνος ψυχής να βλέπει κανείς γεμάτες καφετέριες με Ελληνόπουλα και δουλεύουν την γη μας αλλοδαποί.

   Λένε ότι τώρα πολλοί στρέφονται πάλι στην γη, λόγω ανεργίας.... Μακάρι, αλλά δεν το έχω διαπιστώσει.

 11. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 04/06/2013 16:21:55

  Δεν θα αντιπαρατεθώ στο άρθρο ούτε θα το υποστηρίξω. Θα έλεγα όμως να σκεφτούμε τα εξής στα οποία τονίζω ότι δεν εκφέρω γνώμη:
  - Στην ηλικία της Δ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου ο δάσκαλος λέει στους γονείς του μαθητή ότι το παιδί τους, μετά από έγκυρα και επιστημονικά τεστ αλλά και τις επιδόσεις του στην τάξη, δεν είναι για πανεπιστημιακές σπουδές αλλά για τεχνικά επαγγέλματα. Ποια θα είναι η αντίδραση των γονέων του;
  - Ο νέος που αποφάσισε να μείνει στο χωριό του, ή και εκείνος που αποφάσισε να πάει στην επαρχία και να ασχοληθεί με γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες ψάχνει κοπέλα για να παντρευτεί αλλά δεν βρίσκει γιατί όλες οι Ελληνίδες θέλουν να ζουν στις πόλεις. Τι θα κάνει ο νέος αυτός;
  - Βρίσκει κάποιος κοπέλα να παντρευτεί αλλά θέλει να χτίσει το δικό του σπίτι 100 μέτρα από το πατρικό του (αν υπάρχει). Χρειάζεται να βρει οικόπεδο αλλά οικόπεδα ελεύθερα δεν υπάρχουν γιατί δεν έχει τροποποιηθεί το σχέδιο επειδή κάποιων τα αγροτεμάχια θα αποκτήσουν αξία ενώ κάποιων άλλων όχι.
  - Το κράτος δεν ευνοεί την επιστροφή στην ύπαιθρο διότι η ΕΕ εδώ και χρόνια έχει αποφασίσει να μειωθεί το ποσοστό των αγροτών.
  - Μικρά χωράφια σκόρπια με αυξημένο κόστος σε πετρέλαιο και χρόνο εργασίας.
  - Μονάδες βοοειδών που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα "κόλπα" των Ολλανδών, Γερμανών και Γάλλων και έτσι έχουν μη ανταγωνιστικό κόστος.
  - Λύση είναι τα αιγοπρόβατα αλλά οι Ελληνίδες (κυρίως) έχουν μάθει να τρώνε μοσχάρι για να μην παχαίνουν.
  - Μαζική μετακίνηση στην ύπαιθρο θα σημάνει κατακόρυφη πτώση του πληθυσμού των μεγάλων αστικών κέντρων. Κακό ή καλό;
  - Ειδικευμένοι εργάτες χρειάζονται στη βαριά βιομηχανία και στην υψηλή τεχνολογία. Πού είναι αυτά στην Ελλάδα; Υπάρχουν τέτοιες βιομηχανίες και επιχειρήσεις αλλά πόσες;
  - Ανειδίκευτοι εργάτες θα είναι χαμηλά αμειβόμενοι λόγω άφθονων χεριών από άλλες χώρες.

  Υπάρχουν προτάσεις/λύσεις;
  Υπάρχουν ή μάλλον θα υπάρξουν αν υπάρξει ΣΧΕΔΙΟ κρατικό. Τι θέλει να πετύχει το κράτος και προς τα πού θέλει να κατευθύνει την οικονομία και τη νέα γενιά; ΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΗ, Ε! ΤΟΤΕ θα βρεθούν και οι λύσεις.

  • MCA avatar
   MCA @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 05/06/2013 00:11:48

   Χα, χα πολύ εύστοχα τα σχόλια σας για τις Ελληνίδες. Γιατί ως γνωστών το........σέρνει καράβι.

 12. ΜΔ avatar
  ΜΔ 04/06/2013 16:56:19

  Αγαπητέ akenaton,
  Μία αλήθεια (της νοοτροπίας και του στρεβλού μοντέλου εκπαίδευσης) είναι αυτή.
  Μία άλλη όμως (συμπληρωματική) πρέπει να προκύψει χρησιμοποιώντας ποιοτικά/ποσοτικά στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα. Ειδικά για πάμπολλες θέσεις εργασίας για ανειδίκευτους, την κάλυψη των οποίων από γηγενείς κατονομάζεις (σωστά) ως μοχλό επαναφοράς της ορθής επαγγελματικής διαστρωμάτωσης στη χώρα μας, τα στοιχεία δεν μπορεί παρά να είναι απογοητευτικά.
  Παράμετροι μελέτης θα έπρεπε να είναι η υγιεινή και ασφάλεια, το ωράριο, η πρόσβαση στην κατάρτιση, οι παροχές κτλ.
  Πολύ φοβάμαι (και από την δική μου εμπειρία ως εργαζόμενος και εδώ και στο εξωτερικό) ότι τα στοιχεία αυτά θα αποδείξουν ότι δεν ήταν μόνο θέμα νοοτροπίας. Η αγωνιώδης προσπάθεια για "ένα πτυχίο" δεν ήταν μόνο θέμα "φαίνεσθαι" ή αποφυγής σωματικής κόπωσης αλλά και αποφυγής όλων των εργοδοτικών αυθαιρεσιών/παραλείψεων (στα όρια, πολλές φορές, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων), που γίνονταν όλο και πιο έντονες στους λιγότερο καταρτισμένους.
  Φιλικά!

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΜΔ 04/06/2013 19:05:04

   Όντας στον πρωτογενή τομέα, θα ήθελα να διαφωνήσω σε όσα λέτε στο σχόλιό σας. Οι συνθήκες εργασίας πλέον στον πρωτογενή τομέα δεν έχουν καμιά σχέση με αυτές πριν από 30 χρόνια. Και όμως, τότε εύρισκες εργαζόμενους έλληνες, τώρα όχι. Οι δε μισθοί, είναι πολλές φορές καλύτεροι από όσα κερδίζει ένας απλός πτυχιούχος στον ιδιωτικό ή τώρα πλέον και στον δημόσιο τομέα (που ουτως ή άλλως δεν προσλαμβάνει πλέον). Η στρέβλωση των φτηνών λαθρομεταναστευτικών χεριών δεν είναι σοβαρή για μόνιμες τέτοιες δουλειές δεν προτιμώνται αυτά τα άτομα πιστέψτε με, παρά μονάχα αν δεν ενδιαφερθεί Έλλην εργαζόμενος. Κατ' εμέ, είναι περισσότερο θέμα νοοτροπίας και κοινωνικού στάτους. Λάθος και τα δύο και δεν διορθώνονται από την μια μέρα στην άλλη.

 13. ΣΜ avatar
  ΣΜ 04/06/2013 17:34:47

  Συγχαρητήρια, akenaton, για το άρθρο σας.
  Οι απόψεις μας συμπίπτουν απόλυτα. Να επαναφέρω και εδώ την πρόταση που έχω ξαναγράψει για τη διόρθωση του στρεβλού μοντέλου παραγωγής πτυχιούχων που προορίζονται για το εξωτερικό. Να προηγηθεί ένας στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός, περιοδικά αναπροσαρμοζόμενος, για τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε ως χώρα. Οι ανώτατες σπουδές που απαιτούνται για αυτούς τους τομείς να παρέχονται δωρεάν. Αντίθετα, πανεπιστημιακές σπουδές που επιλέγει κάποιος να ακολουθήσει για προσωπικούς λόγους, αλλά δε συνδέονται με το στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας πρέπει να απαιτούν δίδακτρα. Δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας φορολογούμενος σε συνθήκες χρεωκοπίας να χρηματοδοτεί σπουδές από τις οποίες θα επωφεληθεί στη συνέχεια η αγορά εργασίας στο εξωτερικό. Δύσκολο, βέβαια, να ξεριζωθεί η "σουσούδικη" αντίληψη περί σπουδών από μια χώρα που, όντας σχεδόν ολοκληρωτικά αναλφάβητη, απαιτούσε από τον Κυβερνήτη Καποδίστρια ...Πανεπιστήμιο. Ας μην ξεχνούμε όμως ότι διανύουμε έκτακτες και κρίσιμες συνθήκες για το μέλλον του τόπου.

 14. panos avatar
  panos 04/06/2013 18:48:00

  Το αρθρο περιγραφει εξαιρετικα μια συστημικη στρεβλωση της ελληνικης κοινωνιας για την οποια ευθυνεται η περιφημη 'αλλαγη'..Δημιουργηθηκε ετσι μια ακομα φουσκα,που ειναι κι η μεγαλυτερη κι η περισσοτερο υπευθυνη για την καταπτωση της κοινωνιας,μαζι με τον συνδικαλισμο..Δυστυχως,δεν υπαρχει σχεδιο για αλλαγη στατηγικης στην παιδεια,οπως και σε οποιονδηποτε αλλο τομεα,γιατι τα κομματα της μεταπολιτευσης εχουν τεραστιες ευθυνες..Πρεπει αυτοι που θα κληθουν ν' αλλαξουν τη φυσιογνωμια της χωρας,αλλαζοντας το παραγωγικο της μοντελο,ν' ασχοληθουν σοβαρα και με την παιδεια.Δεν μπορει το 2013 να εξακολουθουν τα ΑΕΙ να παραγουν σωρηδον υπεραριθμους πτυχιουχους που δεν προκειται ποτε να απορροφηθουν απο την αγορα εργασιας κι ειτε θα φυτοζωουν ειτε θα δυστυχουν..Απαραιτητη κρινεται η μειωση των εισακτεων στις κορεσμενες ειδικοτητες κι η αλλαγη του τροπου εισοδου στα πανεπιστημια(που κι αυτα απαιτειται να μειωθουν)..Δεν γινεται να 'παραγει΄ το συστημα πολιτικους μηχανικους κι αρχιτεκτονες,οταν η αγορα ακινητων για πολλα χρονια θα μεινει καθηλωμενη.Τετοια πρακτικες εχουν οδηγησει σε ρουσφετολογικα μετρα,οπως το ενεργειακο πιστοποιητικο και τωρα η ηλεκτρονικη ταυτοτητα κτιριου,προκειμενου το 'κρατος' να βοηθησει καποιες συντεχνιες να μην λιμοκτονησουν λογω ελλειψης απασχολησης.Ετσι,ομως δεν παμε πουθενα σαν κοινωνια...

 15. ΑΜΚ avatar
  ΑΜΚ 04/06/2013 19:07:43

  Νομίζω πως τα έχετε μπερδέψει. Να δω ποιος θα αποφασίσει να μην δέχονται οι πολυτεχνικες, ιατρικές και νομικές σχολές τους αριστούχους, δηλ να κλείσουν για κάποια χρόνια, και απο την άλλη να αναγνωρίζονται τα πτυχία αυτών απο πρώην ανατολικές χώρες μέσω του πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ.
  Και βέβαια να διορίζονται σε θέσεις προσωποπαγεις άνθρωποι χωρίς ούτε κατα διάνοια τα απαραίτητα προσόντα με διαδικασίες νομιμοφανεις και καταφορα άδικες.
  Για να φύγεις έξω στη δυτική Ευρώπη και στην Αμερική χρειάζεσαι προσόντα. Χρειάζεται να σε χρειάζονται. Ας δει ο akenaton ποιοι φεύγουν και μετα ας γράψει αν θέλει ξανά τη γνώμη του. Αν έχεις γνώσεις και προσόντα και το ξερεισ, δε θα κάτσεις ούτε να παρακαλεσεις, ούτε να γλειψεις. Απλα θα φύγεις.
  Αν κατακλείδι βλέπουμε και μεγάλη ανεργία σε κλάδους τεχνιτών εξειδικευμένων ή ανειδικευτων ή μήπως δεν τη βλέπουμε; Όλα τα αλλα παραπέμπουν σε ευχολογια και σε αλλοίωση της πραγματικότητας όχι εκουσιως, αλλα απο άγνοια των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν πλέον στη χώρα μας.
  Ευχαριστώ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΑΜΚ 05/06/2013 00:45:53

   Δεν είπε κανείς να κλείσουν οι σχολές! Λιγότερους φοιτητές να εκπαιδεύουν είπαμε. Και αυστηρές εξετάσεις για όσους έρχονται από μαζικά πανεπιστήμια πρώην ανατολικών χωρών, συμφωνούμε. Συμφωνώ πως φεύγουν ίσως οι καλύτεροι, οι υπόλοιποι απλώς δεν έχουν τύχη έξω σε "σοβαρά" κράτη. Δεν καταλάβατε, η ανεργία των πτυχιούχων θα ήταν δεδομένη και χωρίς την κρίση. Θα συνεχιστεί και αν αρχίσει η ανάκαμψη. Είναι πάρα πολλοί. Το μοντέλο εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού πρέπει να ξαναδούμε ως κοινωνία. Επειγόντως. Η κρίση είναι μονάχα η αφορμή και οι εργασιακές συνθήκες διαμορφώνονται εν πολλοίς από το μοντέλο ανάπτυξης και εκπαίδευσης που προκρίνει κανείς, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες. Με λάθος μοντέλο, το τελευταίο που σου φταίει είναι η ίδια η κρίση και οι εργασιακές συνθήκες. Η ανεργία ήταν τεχνηέντως συμπιεσμένη λόγω άφθονων εισροών δωρεάν ή πολύ φθηνού χρήματος. Μόλις αυτό κόπηκε, το ελατήριο της ανεργίας αποσυμπιέστηκε και όλες οι στρεβλώσεις του λάθος μοντέλου βγήκαν στην φόρα.

 16. Zugzwang avatar
  Zugzwang 04/06/2013 19:34:01

  Σε γενικες γραμμες συμφωνω. Θα ηθελα ομως να προσθεσω οτι ενας λαος που εμαθε να βγαινει για να "χαλαρωσει" το βραδυ, την ωρα που οι υπολοιποι Ευρωπαιοι πηγαινουν για υπνο, δυσκολα θα προκοψει.

 17. Zame avatar
  Zame 04/06/2013 20:21:16

  Εξαιρετικό & συγχαρητήρια θεωρώ πως αναρτήθηκε το δυσκολότερο
  & ποιό δισεπίλυτο θέμα..
  *αυτη η “σουσούδικη” αντίληψη &- αποδοχής-εκτίμησης- είναι πού ξεκινα να στρεβλώνει οολο το μοντέλο αυτης της προβληματικής ανάπτυξης..

  Η εργασία για να γίνει πιο ελκυστική και φυσικά πολύ λιγότερο μέχρι καθόλου κουραστική (σχεδόν με άνεση & κέφι )
  είναι ένα παρα πολύ μεγάλο θέμα & πολύ μεγαλύτερο..προς μελέτη διερεύνηση..

  & πολυ σωστα πχ. -είτε επιστήμονας είσαι, είτε εργάτης, πρέπει να προσφέρεις κάτι πραγματικό που κάποιοι άλλοι το χρειάζονται, σε ΤΙΜΕΣ που είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν-..
  (& όχι το γνωστο να δημιουργείς πρόβλημα για να πουλήσεις την λύση του )

  Το να κάνει κάποιος κάτι που έκανε πριν από 30 χρόνια..
  δεν είναι και το καλύτερο..
  θα είναι καλυτερότερο αν ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ με μαθήματα επιχειρησιακών σχεδίων, βιοποικιλότητας, ποιοτικών κριτήριων για την ανάπτυξη ετικεττών με υπογραφή..κλπ.όπως επισήμανε & η Β.Κ.Σιάπκα.

  *& ποιά δουλειά δεν είναι απαιτητική? ακόμα & τα χόμπι αν δεν έχουν αγάπη & μεράκι δεν 'αποδίδουν'.. η συγκεκριμένη της ύπαιθρου έχει άλλα & σπουδαιότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά

  *πιστεύω πως δύσκολα οι απόψεις θα αποκλίνουν.. στο τέλος
  και οπως λεει ο ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ αν το θελουν μπορουν.

 18. fe avatar
  fe 04/06/2013 20:23:09

  Συγνωμη αν μιλησα καπως επιθετικα αλλα εχω βαρεθει τα τρια τελευταια χρονια να ακουω ασχετους τεχνοκρατες να σπρωχνουν τον κοσμο στην γεωργια και να βλεπω και να ακουω καθε μερα δραματα.Το 2007-2009 χιλιαδες επενδυσαν στο ροδι(ευτυχως οχι αγροτες) και τωρα κλαινε με μαυρο δακρυ.Ιπποφαες,γκοτζι,μανιταρια σαλιγκαρια τρουφα σπιρουλινα κ.α υποσχονται αμυθητα κερδη στους επιδοξους απελπισμενους "επενδυτες" των μεγαλων πολεων.
  Οσο για το αλλο καλυτερα 6-7 χιλιαρικα παρα ανεργος συμφωνω απολυτα.Αλλα οι περιοχες που μπορουν να δωσουν 200 μεροκαματα τον χρονο ειναι λιγες.Οι μεγαλες καλλιεργεις εχουν σχεδον εκμηχανησθει.Μενουν τα δενδρα(οχι ολα π,χ ελια δεν μπορει να δωσει τοσα μεροκαματα) και τα κηπευτικα.Αυτα.......δεν ειναι οπως παρουσιαζονται στον τυπο τα πραγματα.

  • helios avatar
   helios @ fe 04/06/2013 20:42:35

   Κάνεις λάθος, η μηχανική συγκομιδή είναι πλέον εφικτή και για όλων των ειδών τα δένδρα (ελιές, κεράσια, πορτοκάλια,λεμόνια κλπ …) ακόμα και σε κηπευτικά. Δυστυχώς στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα είμαστε πολλά χρόνια πίσω.

  • helios avatar
   helios @ fe 05/06/2013 14:58:12

   Η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που επιτρέπει την πλήρη μηχανική συγκομιδή για σχεδόν όλα τα γεωργικά και αγροτικά προϊόντα. Μάλιστα πολλές καλλιέργειες καλλιεργούνται πλέον με νέo και διαφορετικό τρόπο ώστε να είναι εφικτή η μηχανική συγκομιδή τους. Το κόστος της επένδυσης είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολεί, καθώς μηδενίζει το εργατικό κόστος ,παράλληλα γίνεσαι πολύ περισσότερο παραγωγικός και ανταγωνιστικός με αποτέλεσμα η απόσβεση να γίνεται μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Από κει και πέρα εάν χρειάζονται λιγοστά εργατικά χέρια θα μπορούν να επιδοτούνται Έλληνες που είναι άνεργοι,Έλληνες που δεν είναι άνεργοι αλλά θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημα τους που θα μπορούν να έρχονται οργανωμένα, και τελευταία τελευταία λύση αλλοδαποί (κυρίως από χώρες της Ε.Ε.) που θα εργάζονται ως εποχιακοί εργάτες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

   Τώρα γιατί οι κωλοκυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν προωθούν και δεν δίνουν ισχυρά κίνητρα για αυτοματοποιημένες παραγωγικές διαδικασίες είναι να απορεί κανείς.
   Σε όλη την Ευρώπη όλοι οι σύγχρονοι αγρότες – παραγωγοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία, ευτυχώς και στην Ελλάδα υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα:
   Π.χ. μηχανική συγκομιδή ελιάς
   h–p://www.youtube.com/watch?v=59LGC8V6v_0&feature=player_embedded%22
   h–p://kopanakinews.files.wordpress.com/2010/01/8.pdf
   h–p://www.e-geoponoi.gr/2010-01-24-08-56-43/349-2010-01-24-09-24-40.html

   Ένας άλλος τρόπος για να πούμε ένα οριστικό arrivederci στους λαθροεισβολείς είναι τα υπερσύγχρονα θερμοκήπια:
   h–p://www.crazybusinessideas.gr/see-all-the-crazzy-ideas/item/306-thermokipia-ipsilis-tehnologias
   h–p://www.agritex.gr/
   h–p://www.dgsa.com.gr/index_gr.html
   h–p://www.georgein.gr/
   - είναι περισσότερο παραγωγικά σε σχέση με τα συμβατικά θερμοκήπια ή την αντίστοιχη έκταση ανοιχτής γης
   - παράγουν πολύ ποιοτικότερα προϊόντα χρησιμοποιώντας σχεδόν καθόλου φυτοφάρμακα
   - μεγάλο μέρος αν όχι το μεγαλύτερο εξάγεται (σύνδεση παραγωγής με εξαγωγική ανάπτυξη)
   - χρειάζονται πολύ λιγότερα άλλα εκπαιδευμένα εργατικά χέρια σε πολύ καλές συνθήκες εργασίας
   h–p://www.agritex.gr/inst/redestos/gallery/Image/HF%20agritex%20esoteriko.JPG
   οπότε Έλληνες που είναι άνεργοι ή θα χάνουν την εργασία τους θα μπορούν να εκπαιδεύονται και να εργάζονται εκεί με έναν πολύ καλό μισθό είτε μόνιμα είτε μέχρι να βρουν κάτι καλύτερο .Το ίδιο βέβαια θα μπορεί να ισχύει και για Έλληνες (φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοικλπ …) που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημα τους έστω και για ένα μεροκάματο, εποχιακά κλπ …

   Κοιτάξτε χάλια , δεν υπάρχει πλέον σημείο της Ελλάδας που να μην εποικίζεται.
   h–p://www.youtube.com/watch?v=oDXaveaopVg

   Για ποια Ελλάδα θα μιλάμε σε λίγα χρόνια και για ποιον τουρισμό όταν όλη η Ελλάδα ολοένα και περισσότερο θυμίζει κάτι μεταξύ Τιράνων, Ισλαμαμπάντ, Καμπούλ και Μογκαντίσου.
   Όλοι αυτοί οι προδότες δήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες κλπ … το μόνο που γνωρίζουν είναι η λέξη νομιμοποίηση χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεων τους.
   Αντί λοιπόν να σκεφτούν και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφύγουν τον εποικισμό της περιοχής τους, οι προδότες αυτοί ουσιαστικά τον πριμοδοτούν.

 19. Θόδωρος 17.06.2012 avatar
  Θόδωρος 17.06.2012 04/06/2013 20:46:58

  Φίλε Φαραώ, πάλι προκαλείς, κάνοντας "ανοίγματα" και θίγοντας "βολεμένες" νοοτροπίες αιώνων, αν κρίνω από τις αντιδράσεις πολλών σχολιαστών.

  Πολλοί πηγαίνουν κατευθείαν στο τέλος, "τι να δουλέψω για 20€?"

  Δλδ. αν έλεγες να δοθούν υπό τη μορφή κινήτρων για αυτόματο άρμεγμα των ζώων (τεχνολογία) π.χ. ή να πάνε γεωπόνοι να εκπαιδεύσουν νέους και παλιούς "εργάτες γης" σε νέες αποδοτικότερες καλλιέργιες των Ολλανδών και Γάλλων και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, ίσως γινόταν πιο εύληπτη η πρόταση σου.

  Αλλώς δυστυχώς "σ' αρπάζουν απ' τα μούτρα": "εσύ θα πήγαινες?" και τέτοια.

  ΝΑΙ, ΑΜΑ ΨΟΦΟΛΟΓΟΥΣΑ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑ! ΑΜΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΚΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΝΑ'ΝΑΙ! ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΙΤΟΥΣΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΛΕΦΤΑ ΑΠ' ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΩ!
  Εξυπνάδες των ψευτοπροοδευτικων -κρατικοδίαιτων ίσως- τεμπελχανάδων και των κανακάρηδων τους.. Ψευτοπροοδευτικών ΟΛΩΝ των ιδεολογιών από Αριστερά μέχρι Δεξιά..

  ..και έχω δουλέψει και σε χωράφια καλοκαίρι (3 τα ξημερώματα όρθιος για πότισμα) και σε στάβλο για άρμεγμα αγελάδων, 15 χρονών.. Μπορεί να έχει κούραση, αλλά κάνεις αυτή τη ζωή, προσαρμόζεσαι. Και αν ξέρεις να εκτιμάς μια κατάσταση που βρίσκεσαι, έχει και πλεονεκτήματα: ακόμα θυμάμαι με νοσταλγία τα ηλιοβασιλέματα στο χωράφι και τα φρούτα που κόβαμε και τρώγαμε..
  Και τα bar και οι ταβέρνες εκεί είναι, δεν χάνονται..

 20. κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες avatar
  κουκουλοφόρος με ζαρτιέρες 04/06/2013 20:57:40

  -Η Ελλάδα παράγει άεργους βουλευτές
  -Η πολιτεία σκόπιμα τόσα χρόνια δεν δίνει τεχνογνωσία και βοήθεια (τεχνητές λίμνες) στον πρωτογενή τομέα
  - Οι λαθρομετανάστες εργάζονται χωρίς ένσημα στον πρωτογενή τομέα
  -Κανένας κομμουνιστής δεν έχει διακριθεί στις θετικές επιστήμες (π.χ γιατρός)
  γι αυτό προωθούνται οι κοινωνικές επιστήμης αποδόμησης (κοινωνιολογία,ψυχολογία κ.α)
  -Η υψηλή φορολόγηση δεν διευκολύνει τις επενδύσεις, σε κανένα τομέα

 21. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 04/06/2013 22:42:25

  Το γεωγραφικό μας ανάγλυφο δεν προσφέρεται για μονάδες παραγωγής μεγάλου μεγέθους. Το μέλλον στον πρωτογενή τομέα είναι η παραγωγή προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας με ονοματεπώνυμο, μέσα από την οικιακή και την κοινοτική οικονομία. Εξίσου βαρύτητα πρέπει να δοθεί από την Πολιτεία στον κλάδο της μεταποίησης και της προώθησης των παραγόμενων προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές και όχι μόνον. Φίλη μου στα γιάννενα λειτουργεί τα τελευταία χρόνια κατά προτεραιότητα την επιχείρησή της προς αυτή την κατεύθυνση, προωθώντας και εξάγοντας προϊόντα ντόπιων παραγωγών. Η εξωστρέφεια και το επιχειρηματικό δαιμόνιο είναι ίδιον του Έλληνα.
  Η ανάπτυξη βιολογικών μονάδων εκτροφής οικόσιτων ζώων είναι η υγιής απάντηση στα κοτοστάσια μαζικής παραγωγής που αυτοκτονικά προκρίνουμε ως μέλλον. Με ισχυρή υποστήριξη από σύγχρονες μονάδες μεταποίησης στον δευτερογενή τομέα.
  Πάντως η εργασία σε τέτοιες τερατώδεις μονάδες, εάν επιμένουμε πως τέτοιες θέλουμε, πρέπει να ανταμείβεται όπως ανταμείβεται στις χώρες που σου ανέφερα. (προσωπικά προτιμώ να αγοράζω το φθηνό κοτόπουλο 3 ευρώ και να προέρχεται από την Βουλγαρία και το καλό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής να προέρχεται από την Ελλάδα κι ας το πληρώνω 20 ευρώ)

  • akenaton avatar
   akenaton @ Β.Κ.Σιάπκα 05/06/2013 00:28:37

   Συμφωνώ με τα περισσότερα που λέτε. Αν υπήρχε καταναλωτική επιβράβευση των ποιοτικών προϊόντων τότε θα υπήρχε και δυναμικότερη παραγωγή. Στο χέρι του καταναλωτή είναι και τα επιπλέον χρήματα που θα ξοδέψει για ντόπια προϊόντα, θα επιστρέψουν και πάλι στην τσέπη του με τον κύκλο της αγοράς.

 22. ΜΔ avatar
  ΜΔ 04/06/2013 22:49:26

  Καλά αγαπητέ akenaton, το ότι είναι καλύτερες οι συνθήκες εργασίας σήμερα απ' ότι πριν 30 χρόνια δεν σημαίνει τίποτα. Θα ήταν τραγικό να ήταν ίδιες ή χειρότερες...
  Το σωστό θα ήταν να δείτε τι πρόοδο έχουν κάνει οι υπόλοιπες προηγμένες χώρες στις συνθήκες εργασίας (υγιεινή και ασφάλεια ας πούμε...) και να την συγκρίνετε με την αντίστοιχη δική μας πρόοδο. Εγώ πάντως σας είπα...Την σύγκριση την έχω κάνει από κοντά...Όταν εργοστάσιο στην Γερμανία είχε στο εσωτερικό ιατρείο του μηχανήματα ακτινογραφιών και υπερήχων! :-)
  Καλό βράδυ!

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΜΔ 05/06/2013 00:36:44

   Το πιο σωστό είναι να συγκρίνουμε συνθήκες εργασίας εντός της χωρας σε διάφορους τομείς. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη προτιμά ο νεοέλληνας το δημόσιο για να εργαστεί.
   Η Γερμανία σε ζητήματα υγείας (ειδικά υγείας της εργασίας) απλώς δεν παίζεται από την χώρα μας. Έχουμε όμως καλύτερους ιατρούς (όσοι αποφοιτούν από το εσωτερικό ή σοβαρά πανεπιστημια του εξωτερικού).
   Καληνύχτα σας εύχομαι.

 23. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 04/06/2013 23:01:26

  Για την εισαγωγή ασθενών η κατάσταση είναι τραγική... Δείτε στο διαδίκτυο τί κάνει η Τουρκία για τον ιατρικό τουρισμό και τί κάνουμε εμείς...
  Το έχω ξαναγράψει εδώ μέσα. Το μαιευτήριο Έλενα έχει ενημερωτικά δελτία σε 27 γλώσσες! (και διαπιστευμένο διεθνώς Βιοπαθολογικό Εργαστήριο, οργανωμένο σύστημα υγιεινής, ασφάλειας και εκπαίδευσης), τα τουρκικά νοσοκομεία ούτε στο όνειρό τους δεν έχουν τέτοιο επίπεδο επικοινωνίας με τους πελάτες. Και όμως τα τουρκικά νοσοκομεία παίρνουν όλον τον ιατρικό τουρισμό και το Έλενα δεν το ξέρει κανείς...
  Τίς πταίει;
  Ο υπουργός Υγείας λέει πως θέλει νά ΄ναι νοικοκύρης. Ε, δεν φθάνει μόνο αυτό πλέον. Έχουμε περάσει σε άλλο στάδιο. Αυτό της επιβίωσής μας ως Πολιτεία. Και χρειαζόμαστε και τους ανάλογους σκαπανείς.

 24. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 04/06/2013 23:08:44

  Έτσι ακριβώς.
  όχι μόνον η σαφέστερη περιγραφή της οικονομο-κοινωνικής μας δυστοπίας μας, αλλά και της εξόδου μας από αυτήν.

 25. MCA avatar
  MCA 05/06/2013 00:03:16

  Πριν το 1990 δεν υπήρχαν ξένοι στην Ελλάδα. Ποιοί δούλευαν στα χωράφια; Δεν είχαμε τότε αγροτική παραγωγή; Στις οικοδομές ποιοί εργάζονταν; Σπίτια δεν χτίζονταν ;Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω οι τιμές των σπιτιών τότε στο σύνολο της χώρας ήταν χαμηλότερες αναλογικά με τα εισοδήματα σε σχέση με σήμερα. Δεν θα έπρεπε να ήταν ανεβασμένες αφού απασχολούσαν ''ακριβούς'' Έλληνες εργάτες; Γράφετε ότι οι ξένοι έσωσαν την πρωτογενή παραγωγής της χώρας. Θα εγκατέλειπαν δηλαδή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι τα χωριά και θα πήγαιναν να δουλέψουν στις πόλεις ως τι;

  • akenaton avatar
   akenaton @ MCA 05/06/2013 00:52:44

   Στο τέλος της δεκαετίας του 80 άρχισε να εμφανίζεται ο συβαριτισμός της κοινωνίας μας. Αιτία η οκταετία διακυβέρνησης του ΑΓΠ και αφορμή οι πρώτοι πρόσφυγες από τους πρώην αντολικούς παραδείσους. Ακολούθησαν οι Αλβανοί και στην συνέχεια οι Αφρικανοί και οι Ασιάτες που μας "ξαλάφρωσαν" από τις "βαριές" δουλειές. Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε και κανέναν μεγάλο. Πριν από το '80, δούλευαν Έλληνες παντού (του συνομιλητή σας συμπεριλαμβανομένου τα καλοκαίρια σε εργοστάσια και χωράφια ως φοιτητής). Σιγά-σιγά, προϊούσης της οκταετίας ΠΑΣΟΚ, αρχίσαμε να δίνουμε τις βαριές δουλειές σε ρομά, σε μωαμεθανούς,κλπ. Μέχρι που ήρθαν οι πρώτοι Πολωνοί, Ρουμάνοι και Βούλγαροι. Ακόμη θυμάμαι το πάρτυ που έγινε στον κάμπο με τους Πολωνούς και κυρίως τις .... Πολωνέζες!

   • MCA avatar
    MCA @ akenaton 05/06/2013 01:35:29

    Μάλλον παρανοήσατε το σχόλιο μου. Ίσως και εγώ να μην ήμουνα αρκετά σαφής και ζητώ συγνώμη. Αυτό ακριβώς γράφω που αναφέρετε και εσείς Ότι πριν το 1990 δεν υπήρχαν ξένοι στην Ελλάδα. Παντού δούλευαν Έλληνες. Παρακάτω δε εκφράζω κάποιες ενστάσεις μέσω ερωτήσεων στα γραφόμενα σας, περί του σωσίματος της χώρας από τους ξένους. Διαφωνώ μαζί σας και θεωρώ ότι εάν δεν εισέβαλαν οι αλλοδαποί, η χώρα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα. Το πρόσκαιρο βόλεμα αδρανοποίησε την Ελληνική κοινωνία και κατά ένα μέρος αυτό πληρώνουμε σήμερα.

    • akenaton avatar
     akenaton @ MCA 05/06/2013 14:10:14

     Την γεωργία και τον πρωτογενή τομέα λέω πως έσωσαν. Την χώρα γενικώς την χαντάκωσαν! Φυσικά και κυριότερος φταίχτης είναι η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Στα υπόλοιπα συμφωνούμε.

 26. roadrunner avatar
  roadrunner 05/06/2013 00:14:41

  Χίλιες φορές ΟΧΙ akenaton στο άρθρο σου και στα όσα προτείνεις !
  Πιστεύω στην πνευματικότητα των Ελλήνων, στην εφευρετικότητα, στην έμπνευσή τους. θεωρώ ότι, η ανάγκη για ένα ανώτερο επίπεδο μόρφωσης και καλλιέργειας, είναι στο DNA μας, αλλά και υπάρχει, λόγω μακραίωνης παράδοσης στα γράμματα και τον πολιτισμό.
  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΕΠΙΝΟΗΣΑΝ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, που να πάρει !!!
  Και εσύ τώρα ζητάς να παράγονται όσο το δυνατόν περισσότεροι αγράμματοι, επειδή το "έφερε η κακιά η ώρα", να βρεθούμε υπό τον έλεγχο της Τρόικα ;

  Και προτείνεις, να βγαίνει, όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός αμόρφωτων Ελλήνων=φθηνά εργατικά χέρια, γιατί έτσι πιστεύεις θα γίνει ανάπτυξη!
  Και γιατί μόνο έτσι θα έρθει η ανάπτυξη δηλαδή; Και γιατί να μην έρθει ανάπτυξη από δευτερογενείς τομείς, παροχής υπηρεσιών (π.χ. ιατρικών) σε εισαγόμενους πελάτες ;
  Παράδειγμα: γιατί να μην έχει προοπτικές ανάπτυξης, ο "ιατρικός τουρισμός" με υποδομές και επιστημονικό προσωπικό δικό μας, σε συνδυασμό με το κλίμα της χώρας μας, που είναι πόλος έλξης για θεραπεία-ανάρρωση ασθενών από άλλες χώρες ;
  Γιατί να μην έρθει η ανάπτυξη μέσα από την έρευνα και την καινοτομία σε τεχνολογικούς τομείς (πληροφορική-επικοινωνίες) ;
  Γιατί να μην έρθει η ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό και την προβολή του, για την προσέλκυση παραδοσιακών τουριστών ;
  Δεν λέω, καλή η γεωργία και η κτηνοτροφία.
  Αλλά ακόμη και τον γεωργό και τον κτηνοτρόφο, τον θέλω να ξέρει αρκετά γράμματα. Γιατί εκτός από τα εργατικά χέρια του, θέλω και την ισότιμη συμμετοχή του στο κοινωνικό γίγνεσθαι, θέλω να είναι ένας ολοκληρωμένος πολίτης, ισότιμα με τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων.

  Κι από την άλλη, αν πραγματικά θέλουμε ανταγωνιστικά τα αγροτικά προϊόντα μας, τότε έχω να προτείνω, κάτι πολύ πρακτικότερο και ρεαλιστικό :
  αντί να εστιάζουμε στο εργατικό κόστος, καλύτερα να βρούμε επιτέλους, τί συμβαίνει και τί μεσολαβεί,
  από την αγροτική παραγωγή, ως τα σημεία λιανικής πώλησης,
  ώστε να ψωνίζουμε τα ντόπια γεωργικά προϊόντα ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη,
  παρόλο που τα μεροκάματα των μεταναστών που εργάζονται για την παραγωγή -συγκομιδή τους, είναι τα κατώτατα !

  • Β.Κ.Σιάπκα avatar
   Β.Κ.Σιάπκα @ roadrunner 05/06/2013 13:38:35

   Έτσι ακριβώς!
   Αυτή ακριβώς πρέπει να είναι η οπτική μας και αυτός ο δρόμος μας!
   Roadrunner πάντα βάζεις το μαχαίρι στο κόκκαλο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ roadrunner 05/06/2013 14:14:49

   Έχετε καταλάβει λάθος. Δεν προτείνω εγώ, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κοινωνία που να μην εκτελεί ΟΛΕΣ τις παραγωγικές εργασίες. Ανεξάρτητη χώρα χωρίς αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα δεν μπορείς να λογίζεσαι. Δεν γνωρίζω κανένα έθνος Δικηγόρων, Ιατρών, Μηχανικών, Καθηγητών και Κοινωνιολόγων πουθενά στον κόσμο. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε η εξαίρεση. Το αμόρφωτος ή μορφωμένος δεν το εγγυάται κανένα πτυχίο ή απολυτήριο μαϊμού αγαπητή μου, εσείς ως εκπαιδευτικός το γνωρίζετε ασφαλώς καλύτερα αυτό από εμένα. Λέω λοιπόν ΟΧΙ κι εγώ με την σειρά μου σε μια κοινωνία "πτυχιούχων" ανέργων που πολλοί είναι στην πράξη ΚΑΙ εντελώς αμόρφωτοι. Απλώς διότι μια τέτοια κοινωνία έχει κοντά ποδάρια. Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ !

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ akenaton 08/06/2013 20:27:50

    Akenaton αλίμονο !Δεν ισχυρίστηκα ότι η η δουλειά είναι ντροπή ! Ούτε ότι το πτυχίο είναι αποκλειστική προϋπόθεση της πνευματικής καλλιέργειας ενός ανθρώπου.
    Ίσα-ίσα, συχνά άνθρωποι που δεν τελείωσαν καν το παλιό Γυμνάσιο (ίσως ούτε και το Δημοτικό), διαθέτουν σοφία και πείρα ζωής, που αρκετοί "αποστειρωμένοι" πτυχιούχοι, ποτέ δεν θα αποκτήσουν. Για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό, ένας συνταξιούχος άνω των 80 ετών, (μη-πτυχιούχος φυσικά), μου έδειξε μια καταπληκτική μαντινάδα που σκάρωσε μόνος του, με όλα του τα παράπονα για τις μειώσεις στις συντάξεις και άλλα επίκαιρα.
    Όλα αυτά όμως, δεν σημαίνουν ότι το κράτος οφείλει να εφαρμόσει ψυχρά λογιστικά, για να κατευθύνει ένα προκαθορισμένο ποσοστό Ελλήνων, προς τον αναλφαβητισμό, με τη δικαιολογία της ανεργίας των πτυχιούχων. Μπορούν να υπάρξουν λύσεις, για μείωση της ανεργίας αυτής. Δεν υποχωρώ ούτε σπιθαμή, σε όσα έγραψα στο αρχικό μου σχόλιο.

 27. akenaton avatar
  akenaton 05/06/2013 00:24:14

  Δεν είμαι οργισμένος φίλε μου. Εξακολουθείτε να είστε προπέτης, επειδή είδατε κάποτε (ή ίσως αρμέξατε ο ίδιος) να αρμέγουν γελάδες και σας φάνηκε δύσκολη δουλειά. Φυσικά και θα το έκανα και σας πληροφορώ ότι το άρμεγμα των αγελάδων με αμελκτική μηχανή είναι το πιο εύκολο κομμάτι της δουλειάς του κτηνοτρόφου, σχεδόν διασκέδαση. Κάποτε, ίσως έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα και τότε θα καταλάβετε πόσο αστεία ερώτηση μου κάνετε.
  Έχετε την καληνύκτα μου, να είστε καλά.

 28. Nik avatar
  Nik 05/06/2013 01:08:42

  Μπείτε στο Youtube και δείτε μια γαλλική αιγοτροφική μονάδα και συγκρίνετε την με μια ελληνική. Σαφώς και κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δουλέψει στην ελληνική που είναι ένα παράπηγμα ποντικομάνα. Πως ο Γάλλος μπορεί και επενδύει σε τέλειες αρμεκτικές μηχανές (και ο Κύπριος), και εδώ η δουλειά γίνεται με το χέρι; Γιατί εκεί καθαρίζεται το υπόστεγο από κοπριές δύο φορές την ημέρα και εδώ ποτέ;

  Η απάντηση δεν αρέσει. Δεν ξέρουμε τα βασικά της όποιας τέχνης πλέον, ακόμα και των δήθεν πατροπαράδοτων εργασιών όπως η κηπουρική και η κτηνοτροφία. Η λέξη ΄"μάστορας" έχει χάσει το νόημα της εδώ και χρόνια. Οποιος μάστορας έχει μείνει γίνεται αντικείμενο ντοκυμανταίρ, τρομάρας μας!

 29. Zame avatar
  Zame 05/06/2013 14:33:31

  ΜΑΣΤΟΡΑΣ ..ε..χμ..
  κανενας δεν εγινε ποτε πραγματικος μαστορας λογο χρηματων..
  τα χρηματα κυνηγουν τους μαστορες..
  και οχι οι μαστορες τα χρηματα..

 30. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 05/06/2013 15:05:36

  Πριν αρκετά χρόνια, σε κάποιο χυτήριο αλουμινίου ο ένας συνάδελφος δούλευε «κουτάλα». Άναβε το χωνί, ετοίμαζε το μέταλλο, το ξάφριζε, καθάριζε το καλούπι, το ανέβαζε στην πρέσα, το ζέσταινε και μετά «κουτάλα». Και το άτιμο πότε να βγαίνει πότε να μη βγαίνει σωστό. Αλλά σιγά σιγά έμαθε. Και όλα αυτά δεν τα έμαθε στο ΕΜΠ. Τα έμαθε από έναν παλιό μάστορα που ήταν σαΐνι στη δουλειά. Εκεί έμαθε να δουλεύει τόρνο, φρέζα, να κολλάει, να μοντάρει, να βάφει στο βαφείο. Έμαθε να σχεδιάζει αντικείμενα στον υπολογιστή αφιερώνοντας απίθανες ανθρωποώρες. Και σιγά σιγά βρήκε το δρόμο μαθαίνοντας από τους παλιότερους και χρησιμοποιώντας τα πραγματικά όπλα που σου προσφέρει το ΕΜΠ. Μέθοδο και ψάξιμο. Δεν χρειάστηκε ποτέ να λύσει μερικές διαφορικές εξισώσεις με συναρτησιακούς συντελεστές, ούτε επικαμπύλια ολοκληρώματα, ούτε πολύπλοκα προβλήματα θερμοδυναμικής, ούτε την εξίσωση του Schrondinger, παρόλο που ως φοιτητής του τα είχε λύσει άπειρες φορές. Πιο χρήσιμο είναι να ξέρεις να βρίσκεις το μήκος χορδής τόξου κυκλικού τομέα δεδομένης γωνίας παρά τα ανώτερα μαθηματικά. Έμαθε πράγματα που δεν περιλαμβάνονταν στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα. Τι είναι γερμανοπολύγωνο, καστάνια, σκουληκόβιδα, κλειδί άλλεν, σταυροκατσάβιδο, ματσόλα και διάφορα άλλα απλά πραγματάκια για να κάνει τη δουλειά του. Δε φοβότανε να λερώσει τα χέρια του με γράσα και λάδια. Με αυτό τον τρόπο έγινε μάλλον καλός μηχανικός – έτσι λένε τουλάχιστον. Με την ευρύτερη παιδεία, το θεωρητικό υπόβαθρο αλλά κυρίως με την εμπειρία που αποκτιέται με το σκληρό τρόπο, άρχισε να μεταλαμπαδεύει γνώση στους νεώτερους. Έλα όμως που ελάχιστα νέα παιδιά, ελληνόπουλα, είχαν όρεξη να μάθουν. Και δε μιλώ για νεόκοπους μηχανικούς, αλλά για εξειδικευμένους τεχνίτες. Μηχανουργούς, εφαρμοστές, συγκολλητές κλπ. Και το κενό το κάλυψαν οι αλλοδαποί εξ ανατολικής Ευρώπης οι οποίοι ήταν πολύ καλά καταρτισμένοι από τις τεχνικές τους σχολές. Και στις καλές μέρες δούλεψαν σκληρά και ανταμείφθηκαν. Που είναι όμως οι παλιές τεχνικές σχολές του Αρχιμήδη και του Πυθαγόρα που έβγαλαν μάστορες; Και αν υπήρχαν αλήθεια ποιος θα πήγαινε; Καλύτερα πόρτα σε μπαρ ή σερβιτόρος σε λάουντζ καφέ που έχει και γκόμενες παρά τορναδόρος. Τώρα και να θέλουνε δεν υπάρχουνε δουλειές για να δουλέψουνε. Και όσοι έμπειροι ,έχουμε κόψει ρόδα μυρωμένα… Αυτά για το τεχνολογικό κομμάτι αγαπητέ συνάδελφε ΜΜΜ. Για την καλλιέργεια της γης δε γνωρίζω. Μακρυγόρησα και απολογούμαι

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιάννης Φαίλτωρ 05/06/2013 18:13:37

   Αγαπητέ Φαίλτορα, τι μου θυμίσατε να ξέρατε! Όπως συνήθως εξαιρετικά εύστοχος στο σχόλιό σας. Ως κοινωνία λοιπόν, απομακρυνθήκαμε από επαγγέλματα που "λερώνουν" ή που "μυρίζουν". Χαρτοφύλακα και άφτερ σέηβ ποθήσαμε όλοι. Κυρίως για τα παιδιά μας. Και το πληρώσαμε και το πληρώνουμε και δυστυχώς ΘΑ το πληρώνουμε και στο κοντινό μέλλον. Να είστε καλά.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ akenaton 05/06/2013 19:58:20

    Ας μου επιτραπεί να μνημομνεύσω μερικά ονόματα καθηγητών του τμήματος ΜΜΜ τουΕΜΠ γιατί αξίζουν:
    Κωνσταντίνος Κονοφάγος, Λουκάς Μούσουλος, Αντώνης Φραγκίσκος. Μηχανικοί όχι της θεωρία αλλά της ζώσας πράξης την οποία κωδικοποίησαν σε εξαίρετα συγγράματα.. Ο πρώτος στη Μεταλλογνωσία, ο δεύτερος στην Εξαγωγική Μεταλλουργία και ο τρίτος στον Εμπλουτισμό Μεταλλευμάτων, άφησαν μεγάλη κληρονομιά με πλούσιο συγγραφικό, επιστημονικό αλλά και πρακτικό έργο.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Γιάννης Φαίλτωρ 05/06/2013 20:17:08

     Τα βιβλία τους υπάρχουν ακόμη στην βιβλιοθήκη μου, δεν ξέρω αν "κάνατε" κι εσείς τα ίδια ως νεώτερος εμού! Μεταλλογνωσία (Μέταλλα - Κράματα) του Κονοφάγου, Εξόρυξις των Πετρωμάτων Ι & ΙΙ, Εξαγωγική Μεταλλουργία του Μούσουλου. Έχουν πιάσει σκόνη μετά από τόσα χρόνια ......

     • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
      Γιάννης Φαίλτωρ @ akenaton 05/06/2013 20:43:23

      Τα βιβλία Μεταλλογνωσίας του Κονοφάγου ήταν αξεπέραστα για την εποχή τους. Και φυσικά από αυτά μάθαμε και οι νεώτεροι.Το κακό είναι ότι δεν υπήρξε εκδοτική συνεχεια απ' όσο γνωρίζω τουλάχιστον, ώστε να ανανεωθούν.Οι δε Εξαγωγικές του Μούσουλου ήταν δύο τόμοι τούβλα όπως θυμάσαι. Αλλά εμείς οι ΜΜΜ ήμαστε πάντοτε ολίγοι που λέει κι Μακρυγιάννης.
      Θυμάμαι όμως ότι το δυσκολότερο μάθημα δεν ήταν κανένα άλλο από την Αντοχή Υλικών. Τρείς ώρες θεωρία και τρεις ώρες Ασκήσεις με βιβλία ορθάνοιχτα. Φέρτε ό,τι θέλετε έλεγε ο καθηγητής Μαρκέτος. Αν είχες χάσει όμως έστω και μια παράδοση δεν έγραφες. Τέλος πάντων, ας μην ωραιοποιούμε το παρελθόν μας γιατί εν ήταν όλα ρόδιαν. Το μέλλον πάντως φαντάζει ομιχλώδες και την εμπειρία μας τώρα την καρπώνονται άλλοι.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Γιάννης Φαίλτωρ 05/06/2013 20:58:54

      Για να πω την αλήθεια και με ελάχιστες εξαιρέσεις, τότε γράφαμε με ανοιχτά βιβλία και σημειώσεις. Άλλες εποχές άλλα εκπαιδευτικά ήθη. Φυσικά και δεν ήταν όλα ρόδινα! Καλό βράδυ σας εύχομαι.

 31. Αγροφύλακας avatar
  Αγροφύλακας 05/06/2013 15:43:17

  Το πρώτο και κορυφαίο αμάρτημα είναι, όπως είπατε, ότι βγάζουμε πιο πολλούς 'επιστήμονες' από όσους χρειάζονται. Δεύτερο αμάρτημα είναι ότι έχουμε πιο πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ από αυτά που χρειάζονται. Τρίτο αμάρτημα είναι ότι έχουμε πολλαπλασίους καθηγηταραδες ΑΕΙ και ΤΕΙ από ότι χρειάζεται. Τέταρτο αμάρτημα είναι ότι μέχρι να αποφοιτήσει ένας φοιτητής ΑΕΙ (και ΤΕΙ) οι καθηγηταραδες τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου και όλοι οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ λένε και πιστεύουν ότι είναι 'επιστήμονες'. Δειτε,ακομη και εδω αναφέρεσθε στους αποφοίτους ΑΕΙ (και ΤΕΙ σαν 'επιστήμονες'. Εγώ με τρία πτυχία πανεπιστημίου (M.Sc., M.Sc. Ph.D.), τριάντα πέντε χρόνια επιστημονικής έρευνας (Senior Research Scientist , και τίτλο καθηγητή σε ένα Ελληνικό και τρία Καναδικά Πανεπιστήμια, ντρέπομαι/διστάζω να αναφερθώ στον εαυτό μου σαν 'επιστήμονα', διότι έτσι με έμαθαν να σκέπτομαι και να φέρομαι εδώ στο εξωτερικό (δηλ. να είμαι σεμνός και ταπεινός).
  Όσο για τα μεροκάματα των εργατών σε αγροτικές δουλειές, θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές των αγροτικών προϊόντων, και το πραγματικό εισόδημα (και έξοδα παραγωγής ) των αγροτών. Αυτά από έναν γέννημα και θρέμμα αγρότη, φοιτητή, 'Έλληνα 'επιστήμονα', Καναδό επιστημονικό εργάτη, Καθηγητή ΑΕΙ, και για τα τελευταία 20 χρόνια καλλιεργητή 3000 ελιών (αρδευόμενες, Καλαμών) στην Λακωνία (αλλά όχι 'αγρότη' σύμφωνα μα την Ελληνική νομοθεσία), (με μηδενικό επιχειρηματικό κέρδος, χωρίς να συμπεριλάβω τα έξοδα τριών ταξιδιών μου το χρόνο στην Ελλάδα, ούτε τα δικά μου εργατικά (διότι δουλεύω και εγώ μαζί με τους 'taliban', δεν με έχουν καθαρίσει ακόμη!.....) , ούτε το κόστος απόσβεσης μιας επένδυσης που ξεπερνά τις $200.000 εισαχθέντος συναλλάγματος, ούτε το ενοίκιο 60 στρεμμάτων γης).
  Επήρε πάνω από 30 χρόνια για να γίνει η Ελλάδα (για να μην ειπώ, για να την κάνετε) κόλαση, μην περιμένετε να γίνει παράδεισος ολονυχτίς. Εν τω μεταξύ, να κλειδώνετε καλά τις πόρτες την νύχτα, και όχι μόνο...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Αγροφύλακας 05/06/2013 18:16:09

   Αλήθεια, με συγκινήσατε ... Υπάρχουν ακόμη τέτοιοι Έλληνες! Δεν χάθηκε τίποτε λοιπόν ....

  • Δήμητρα avatar
   Δήμητρα @ Αγροφύλακας 07/06/2013 18:58:59

   ....παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινά μου συγχαρητήρια δια το επιχειρηματικό σας πνεύμα και εγχείρημα . Ο σύζυγος κάτοχος τριών παν/κών τίτλων ημεδαπής και ΗΠΑ , εδώ και αποκτηθέντα σε περιόδους που τα πτυχία και μεταπτυχιακά δεν ήταν "must" αλλά ...άθλος .... ,και εγώ δεν είχαμε την προνοητικότητα αλλά κυρίως το επιχειρηματικό πνεύμα να επενδύσουμε τους κόπους μας και τις στερήσεις τριών γενεών σε ενοικίαση γης για παραγωγή (3.000 ρίζες!). Μακάρι να ενοικιάζαμε κι εμείς και να φυτεύαμε αρχικά 200 με 300 ρίζες ελιές για μικρή -ατομική παραγωγή ως θεμέλιο για την αποκέντρωση .

 32. Zame avatar
  Zame 06/06/2013 15:29:17

  Βεβαίως & υπάρχουν έτυχε να δω μια παρουσίαση στην tv. από κάποιον δημοσιογράφο μια ανάλογης Υποδειγματικής- Δράσης-Περίπτωσης..
  η είναι η ίδια ? (λόγο συμπτώσεων & σπανιότητας)

 33. Work to death avatar
  Work to death 08/06/2013 11:56:07

  Όποιος έχει τα κότσια ή έχει κάνει τέτοια όνειρα, ας πάει για εργάτης ή να μην μορφώσει τα παιδιά του και να καταλήξουν εργάτες.

  Όταν έχετε μια δουλίτσα κυριλέ, τότε από το γραφείο είναι εύκολο να λέτε χειρονακτική εργασία;
  μην πεταχτεί κανας έξυπνος να πει ότι εγώ σαν χόμπι καλλιεργώ τον κήπο μου, ή, έβαψα μόνος μου το σπίτι…

  φαντάσου να το κάνεις αυτό καθημερινά, κάτω από απαίσιες συνθήκες και με μηδαμινά εισοδήματα.

 34. Nikos avatar
  Nikos 22/09/2013 00:10:03

  Διάβασα με προσοχή το κείμενο και τα συναφή σχόλεια , πολλα εκ των οποίων θεωρώ σωστά ! Καταρχήν η διαστρέβλωση της πραγματικότητος είναι εμφανής.
  Μερικοί και απο τα γραφόμενα τους θυμίζουν κάτοικους εξο γαλαξιακού πλανήτη.
  Αυτό που αδυνατούν να καταλάβουν όπως αδυνατούν και οι ανίδεοι γερμανοί ηλίθιο-γράφοι του spiegel , ειναί το εξείς - α) Ο έλλην βλαχό - εργοδότης σε περίπτωση υπέρ ποσότητας εργατών θα πάει το μεροκάματο 10 ευρώ !!!! β) τα ωράρια είναι 15 ώρα και βάλε , για 500 ευρώ ανασφάλιστα και βγάλε ...
  γ) θεωρείται πως σε αυτό το καρά-μπουρδέλο που ζούμε υπαρχεί πρόγραμμα για το μέλλον της αγροτικής απασχόλισης ???? δηλαδί οι παπούδες μας που δούλεψαν σαν τα σκυλιά για να μορφωθούμε , και για να έχουμε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον ήταν βλάκες ??? Εγω ξέρω ένα πράγμα . Δεν υπάρχουν κίνητρα για κανένα είδος επαγγελματικής δραστιριότητας σε αυτή τη χώρα. Μία χώρα με πολούς επιστήμονες κανονίζει και πουλάει επιστήμη , τεχνολογία , ιατρική , τεχνολογία φαρμάκων και τέχνη στον υπόλοιπο κόσμο . Δέν κάνει το κράτος μπουρδέλο για να αναγκάσει τους επιστήμονες της να μαζέυουν του βλάχου τα πεπόνια και τις πατάτες ... δέν φταίνε οι άνθρωποι που αφιέρωσαν το χρόνο και την ζωή τους στίς σπουδές . Φταίνε αυτα τα καθάρματα που κατάντησαν Ψροκώστενα την Ελλάδα και δεν μπορεί να τους απορροφήσει.
  Οσο αφορά την γεωργία , εδώ τα ζώα θα φορολογίσουν τα αγροτεμάχια τωρα και κανείς δεν μιλάει - ΖΩΑ !!!

 35. cielo avatar
  cielo 22/09/2013 01:47:15

  Τα περισσοτερα σχολια που διαβαζω με κανουν και απορω. Δηλαδη οι επιλογες των νεων ειναι οι εξης δυο, πανεπιστημιακο πτυχιο αλλιως αρμεγουμε αιγοπροβατα?
  Νομιζω οτι αναμεσα σ'αυτα τα δυο ακρα υπαρχει μεγαλο ευρος επιλογης επαγγελματων. Πολλα απο αυτα γνωστα απο παλια και αλλα πολλα που προεκυψαν με την εξελιξη της τεχνολογιας.

  Η δικη μου απορια ειναι, ποτε και πως φροντισε το κρατος να πληροφορησει γονεις και παιδια για τις προοπτικες που εχει οποιοδηποτε επαγγελμα στην Ελλαδα, ειτε πανεπιστημιακου επιπεδου, ειτε χαμηλοτερου?
  Ποτε και πως ενημερωσε το κρατος τους πολιτες του για το ποια επαγγελματα ειναι ηδη υπερκορεσμενα?
  Αυτο το Πανεπιστημιο μας που καθε τοσο ανακοινωνει τα αποτελεσματα ερευνων επι παντος επιστητου, γιατι δεν εκανε ποτε μια ερευνα που να δινει απλα και κατανοητα στοιχεια σε γονεις και παιδια ωστε να εχουν εναν "μπουσουλα" σε ποιο επαγγελμα ειναι προτιμοτερο να στραφουν?

  Το μονο που βλεπω εγω ειναι ετησιως να αυξανεται ο αριθμος των εισακτεων στα ΑΕΙ αδιακριτως και να κατρακυλαει το επιπεδο των απαιτησεων. Να το παρουμε ειδηση, το πανεπιστημιακο πτυχιο ειναι για τους πολυ ολιγους και ΑΡΙΣΤΟΥΣ. Οι υπολοιποι να μαθουν μια τεχνη. Οσοι εχουν καημο να κορνιζαρουν ενα πτυχιο ας πληρωσουν διδακτρα για να το αποκτησουν, εντος η εκτος Ελλαδος, μου ειναι αδιαφορο.

  Εχουμε βαλει γονεις και παιδια στην λογικη οτι χωρις πτυχιο εισαι αχρηστος, μπαζουμε τα παιδακια σωρηδον στα πανεπιστημια, προσθετουμε καπελο και διαφορα αλλα παιδακια που δηθεν πασχουν απο προβληματα υγειας (με ιατρικα πιστοποιητικα πληρωμενα χρυσαφι) και μετα απορουμε γιατι εχουμε τοσους ανεργους πτυχιουχους?
  Ω της υποκρισιας! Και βεβαιως μιλω για την υποκρισια του κρατους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.